MGID

DEMI BERSATU DAN TUN MAHATHIR, MARZUKI WAJAR UNDUR DIRI ATAU JIKA ENGGAN, BELIAU WAJIB DIUNDURKAN




Setiausaha Agung Bersatu merangkap Timbalan Menteri Luar Negeri, Marzuki Yahya akhirnya mengakui beliau tidak memiliki ijazah atau merupakan graduan lepasan Universiti Cambridge, London.

Sebaliknya Ahli Dewan Negara itu menjelaskan, ijazah pentadbiran perniagaan yang dimilikinya adalah daripada Cambridge International University yang berpusat di Amerika Syarikat.

“Saya fikir mereka salah faham mengenai kelayakan saya,” ujar Marzuki.

Meskipun Marzuki sudah membuat pengakuan, masalah ini belum lagi selesai sebenarnya.

Pertama, kerana Cambridge International Universiti bukanlah universiti yang diiktiraf, bukan saja oleh kerajaan Malaysia, tetapi juga oleh pihak berkuasa pendidikan di Amerika Syarikat sendiri.

Dikatakan juga ia adalah universiti yang bukan saja menawarkan program sehingga ke pengurusan kasino, malah didakwa turut terlibat menjual ijazah palsu yang pembayarannya boleh dibuat melalui talian atau PayPal.

Bagaimanapun tidaklah dipastikan sama ada Marzuki benar-benar mengikuti pengajian jarak jauhnya dengan universiti berkenaan atau terlibat dalam pembelian sijil palsu, kecualilah jika beliau dapat menunjukkan tesis pengajiannya dalam waktu terdekat ini.

Kedua,  mengapakah baru sekarang Marzuki mahu mengakui ijazah yang diambilnya bukan daripada Universiti Cambridge di UK, sebaliknya daripada Cambridge International Universiti di AS?

Kenapa daripada dulu lagi, iaitu sejak isu ini mula-mula timbul, beliau tidak mahu berterus terang?

Kenapa sebelum ini beliau menyebut kelulusannya adalah daripada Universiti Cambridge saja?

Bukankah itu mengelirukan orangramai?

Dalam hidup ini atau dalam kerjaya politik, berijazah atau tidak bukanlah syarat wajib untuk berjaya dan dipandang tinggi. Banyak faktor lain yang boleh menjana kejayaan seseorang.

Di peringkat dunia, Abraham Lincoln, Bill Gates dan Mark Zurkenberg adalah antara individu terkenal dan berjaya, meskipun tidak memiliki ijazah.

Di dalam negara, Tun Ghafar Baba, Lim Goh Tong dan Syed Mokhtar Al-Bukhari adalah juga mereka yang tidak memiliki ijazah, namun kejayaan dan kecemerlangannya sentiasa dikagumi.

Tun Ghafar bukan saja berjaya sehingga menjadi Timbalan Perdana Menteri, malah banyak kali berjaya menjadi perunding dalam menyelesaikan  krisis antara kerajaan dengan Raja-Raja serta menoktahkan kemelut politik dalam MCA.

Lim Goh Tong pula dikatakan seorang yang tidak tahu menulis serta membaca dan hanya tahu menandatangani buku cek saja.

Kejayaan mereka ini amat membanggakan, malah jauh meninggalkan tokoh-tokoh lain yang ada ijazah berjela-jela.

Tetapi, ini bukanlah bermakna ijazah atau kelulusan tinggi itu tidak penting. Setiap orang mempunyai nasib, latarbelakang keluarga dan kepayahan yang berbeza-beza, tetapi apa yang Tuhan janjikan persamaan ialah sesiapa juga yang berusaha dan bekerja keras, pasti kejayaan akan jadi milik mereka.

Yang penting, berlaku jujurlah dalam kehidupan dan jangan sesekali cuba menipu. Abraham Lincoln, Bill Gates, Mark Zurkenberg, Ghafar Baba, Syed Mokhtar dan Lim Goh Tong adalah mereka yang sentiasa jujur dan tidak pernah menipu kelulusan akademiknya.

Dalam kes Marzuki, jika beliau berlaku jujur dan berterus-terang sejak awal-awal lagi, masalah seperti yang dihadapinya sekarang ini tidak akan membahang seperti sekarang.

Kini, semua orang curiga, memandang semacam dan menuding jari kepadanya hanya kerana sikapnya yang tidak berterus-terang sejak awal itu.

Ia bukanlah kerana sama ada beliau ada ijazah atau tidak, tetapi lebih berkaitan sikap jujurnya terhadap masyarakat. 

Jujur, amanah dan tidak menipu adalah ciri penting dalam kehidupan manusia, tidak kira siapa dan di mana juga seseorang itu berada.

Lebih-lebih lagi dengan kedudukannya yang tinggi sebagai Setiausaha Agung Bersatu dan Timbalan Menteri Luar Negeri, bagaimanakah beliau selepas ini mahu berhadapan dengan rakyat  ketika mewakili Bersatu yang merupakan tunjang kerajaan dan apabila bertemu pemimpin-pemimpin luar negara?

Bagaimanakah pula Bersatu mahu bercakap mengenai intergriti, sikap beramanah, kejujuran dan perangai tidak menipu dalam isu-isu penting di tengah-tengah masyarakat atau ketika kempen di Semenyih nanti?

Lebih memudaratkan lagi, bagaimanakah Tun Mahathir Mohamad yang melantik Marzuki dengan jawatan penting dalam parti dan kerajaan, mahu berhadapan dengan masyarakat dalam negara dan juga dunia?

Tidak kasihankan Marzuki kepada Tun Mahathir yang sudah mencecah usia 94 tahun?

Berkaitan hal ini, jika Marzuki ada rasa kasihan kepada Tun Mahathir dan mahu melihat Bersatu terus maju, beliau sebenarnya tiada pilihan selain wajib berundur dan meletakkan jawatan dengan segera daripada parti dan kerajaan.

Selagi beliau yang dipertikaikan itu ada di situ, parti dan kerajaan, tidak akan mampu bergerak ke hadapan.

Bagaimana jika Marzuki enggan berundur dan meletakkan jawatan?

Juga tiada pilihan, parti dan kerajaan harus bertegas melucutkan jawatannya, jika tidak, apa jua yang diusahakan oleh Tun Mahathir dan Bersatu tidak akan dipercayai lagi, melainkan menjadi “lauk” kepada pihak pembangkang dan dipandang sebelah mata oleh rakyat jelata seluruhnya. (ShahbudinHusin 07/02/2019)
Anda mungkin juga meminati:

ROMBAKAN KABINET FITNAH LAGAKAN PH – ANWAR

SITI ZAILAH TUTUP STATUS FITNAH KEMENTERIAN KEWANGAN TAKUT DI SAMAN?

MULA MULA YB MAIN COPYPASTE




Imej mungkin mengandungi: teks

ORANG baik bila Bersama Orang Jahat!! Lama-lama jadi Jahat juga!!! Kasihan Kak Lah dulu difitnah sekarang menfitnah!!!

Tiada penerangan foto disediakan.

KAH...KAH....KAH.....YB MACAM NI PUN ADO ???




Betul kah PAS Tarik Balik Saman SR sebab Kos Dan Kesihatan Presiden?



Disunting dan di edit oleh WRLR

Image result for zaid ibrahim


Pertamanya  dalam kenyataan media PAS tentang saman SR, tiada satu point pun yang PAS tulis tentang tarik balik saman SR atas sebab kos atau pun faktor kesihatan Presiden.

Bagi saya ini adalah salah satu bentuk ignorance. The fact that matters is Zaid Ibrahim, a laywer already wrote put this pieces 2 years back that can be read it below.

Biarkan bagaimana diterangkan secara  ringkas kan sebab nanti ramai yang minta  supaya lukis. Bila ada yang argue tarik balik saman sebab kos:

1. Pada masa tersebut 2017, ada 4 pihak yang tuduh PAS terima dana dari UMNO.

2. Tiga individu menyuarakan  di dalam Malaysia; Rafizi, Husam dan Mahfuz dan Rafizi siap buat akuan bersumpah lagi. Akuan bersumpah ini kalau ada kesilapan, boleh di penjara. Apa yang PAS perlu buat ialah buat report polis kata akuan bersumpah Rafizi adalah palsu, polis akan siasat dan kalau betul palsu, Rafizi boleh di dakwa atas alasan menipu. Boom! as easy as that. Maruah PAS akan terperlihara tanpa banyak kos.








3. Husam dan Mahfuz dakwa benda yang sama, cuma kedua-dua mereka dakwa mereka ada salinan slip transaksi AmBank. Kalau sebab kos, PAS boleh  saman mereka di dalam negara. Lagi murah. Dan nak reveal mana-mana statement kewangan di luar mahkamah akan tertakluk pada akta BAFIA. sebab tu Husan dan Mahfuz beria-ria  suruh PAS saman; kerana dalam mahkamah sahaja boleh tunjuk. PAS sekurang-kurang nya 3 kali ugut nak saman Husam tapi hasil nya tiada sehingga kini.

4. Dan ada pulak Sarawak Report di UK. SR ini kira the weakest link sebab SR claim PAS terima duit dari UMNO tapi tak ada penyata kewangan etc macam Rafizi, Husam & Mahfuz.
5. Pada masa itu , PAS ingat saman SR adalah salah satu good move WALAUPUN KOS DIA Mahal.
6. Carter-Ruck, Lawyer PAS charge rate adalah dalam RM3,300 satu jam dan estimated kos untuk perbicaraan adalah dalam RM10 juta ringgit. Kalau PAS tak ada duit, macam mana boleh ambil firm paling mahal di London? Di sini pembaca boleh agak, siapa kawan yang tolong bayarkan.
7. Ini juga terbukti bila argument Zaid yang kata lepas PRU, PAS akan di biar terkontang kanting bayar kos guaman ( zaid tulis tahun 2017). Dan anda lihat di mana PAS acap kali merayu derma untuk bayar kos guaman beberapa kali bulan lepas-lepas.
12. Faktanya  bahawa PAS sebenarnya nya memang hendak tarik balik saman dari bulan 12, ada sumber yang dapat tahu dari pimpinan PAS sendiri
13. Tapi bulan 1, PAS merayu-rayu lagi minta derma kata nak bayar kos peguam. Padahal PAS memang tiada niat hendak teruskan saman. Di sini ahli PAS telah di tipu untuk bagi derma
14. PAS berjaya raih 500K dari 400K yang di minta. jadi ada lebihan 100K.
15. Bila PAS tarik balik saman, seorang pimpinan PAS kata PAS masih lagi perlu kan lagi  dana untuk bayar kos mahkamah walaupun telah membelanjakan lebih dari RM2.6 juta untuk saman.
16. Berbalik pada SR, PAS memang 100% yakin boleh menang sebab SR tiada bukti sekukuh Rafizi atau Husam atau Mahfuz.
17. Ini terbukti bila first defense argument SR hanyalah "truth defense" yang mana bukti-bukti  dari kemewahan pemimpin PAS mengumpul harta dari duit UMNO.
18. Tiba-tiba audio Nik Abduh meletop; PAS already in panic mode. Ini yang mana SR kena bayar kos interloktuari sebab nak pinda Audio Nik Abduh sebagai bahan bukti. Masa ini juga penyokong PAS bersorak yang PAS sudah menang awal saman Sarawak Report.



19. Umum perlu ingat, Audio ini adalah tulen dan sahih. Mahkamah London sudah sahkan authenticity dah peguam PAS Carter-Ruck juga tidak membantah audio tersebut.
20. Beberapa saksi hidup dari ahli PAS sendiri mengesahkan kesahihan audio tersebut dan sanggup bersumpah mubahalah untuk membuktikan penipuan Nik Abduh.

21. Bila audio tersebut adalah benar, kandungan audio tersebut yang menyebabkan PAS menarik balik saman.
22. Dalam audio tersebut ada cakap:

A) yang Nik Abduh ambil duit UMNO,
B) Nik Abduh mengaku Presiden PAS dan juga pimpinan PAS ambil duit UMNO
C) Nik Abduh mengaku dia sendiri anak derhaka sebab defy amaran ATGNA untuk tidak berkerjasama dengan UMNO
D) Nik Abduh mengaku dia ajen tali baru CIA ( menderhaka pada YDPA)
E) Nik Abduh mengaku yang dia ujud kan jemaah lain untuk singkirkan Jebon.
23. Bila ini semua ada dalam audio tersebut, maknanya semua nama yang dalam audio tersebut boleh di sapina di mahkamah di London.
24. Tuan-tuan bayangkan kalau DS Najib, Nik Abduh dan pemimpin-pemimpin  besar PAS & UMNO masuk dalam kandang saksi di london
25. Tidakkah ia akan menjadi circus show? Dan semua hal dalam kelambu PAS dan UMNO akan terbongkar?
25. Sebab ini lah PAS sanggup tarik balik saman; dari malu besar kalau kalah di London.
26. Audio Nik Abduh sudah jadi wild card dan turning point untuk kes SR.

Lepas tu ada kata PAS tarik balik saman sebab kesihatan Presiden:
1) The fact that saman di failkan tahun 2017, dan kalau Presiden tak sihat, kenapa boleh bertanding PRU?
2) Kalau tak sihat, macam mana elok aje fly pergi luar negara tahun lepas di UK?
3) Walaupun Presiden acap kali ponteng sidang parlimen, kenapa tiada pun official statement dari doktor kata bila ponteng itu sebab masalah kesihatan?
Kalau betul sebab masalah kesihatan biar lah consistant.
Dengan kronologi di atas harap jangan ada lagi penyokong PAS yang boleh buat ignorance statement pasal KOS dan kesihatan dalam penarikan balik saman SR.
Ya , tolong la jangan tanya soalan bila nak report SPRM. Dalam masa minggu ini, sudah ada at least 3 laporan polis baru tentang ini dah SPRM juga sudah sahkan terima laporan tentang isu RM90 juta.

(function() { var d = document, w = window; w

PURATA PRESTASI MENTERI-MENTERI HANYA 3 MATA, 75% ANGGAP PN GAGAL KAWAL COVID19

  Siaran Media 02, mengkhususkan kepada persepsi rakyat Malaysia terhadap Menteri-menteri Kabinet kepimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin (TSMY)...