KES BERMULA 230 PETANG ESOK.

Perbicaraan kes Anwar disambung selepas penangguhan
02/02/2010 3:12pm
KUALA LUMPUR 2 Feb. – Perbicaraan kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim diteruskan petang ini selepas ditangguhkan pagi tadi atas alasan beliau ingin berjumpa Ketua Hakim Negara, Tun Zaki Tun Azmi terlebih dahulu.Anwar dan peguam-peguam bela beliau bagaimanapun gagal bertemu Ketua Hakim Negara untuk mendapatkan tarikh semakan rayuan bagi mendapatkan dokumen penting untuk pihak pembelaan terhadap kes liwat di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang bermula pagi tadi.
Mereka sebaliknya diarahkan bertemu dengan Presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri Alauddin Mohd. Sheriff pagi esok untuk semakan rayuan tersebut.


Sementara itu, jumlah wakil media di dalam dewan mahkamah dihadkan ekoran terlalu ramai yang ingin mengikuti perbicaraan berprofil tinggi ini.


Penyokong-penyokong Anwar yang memenuhi ruang lobi mahkamah pula dilihat membawa kain rentang sebagai tanda sokongan. Mahkamah kemudiannya meneruskan perbicaraan dan akan bersambung esok.
ANWAR MAHU NAJIB DAN ROSMAH DI SAPINA


Perbicaraan Anwar Ibrahim hari ini yang menyaksikan satu penangguhan yang lama kini bermula diman beliau memohon agar mahkamah mengeluarkan sapinan terhadap Pm dan isterinya kerana menurut beliau sebelum laporan ini dibuat dan di laksanakan dan dilaporkan kepada pihak polis, ,beliau memohon agar mahkamah memanggil Najib dan Rosmah sebagai saksi utama.

NONEAnwar berkata bahawa beliau mempunyai bukti bahawa pengadu , Mohd Saiful Bukhari Azlan, telah bertemu Najib dan Rosmah 2 hari sebelum melaporkan perkara ini kepada pihak polis.

"Kita hendak tahu Rosmah dan Najib's terlibat dalam kes ini," Anwar memberitahu openyokong nya di luar mahkamah tinggi pagi tadi.

"Mereka tidak pernah menafikan pertemuan tersebut (with Mohd Saiful) dan kita mahuu tahu apa yang di bincangkan(more)."

"Jika Najib dan pihak kerajaan dikatakan terlibat dalam melindungi pembunuhan Altantunya, apa sangat dengan kes seperti ini .Ini adalah langkah tersedak untuk mengenakan saya."

Pada July 2008, Najib, semasa menjadi Timbalan Perdana Menteri menerima kedatangan Mohd Saiful paid him a visit di kediaman beliau sebelum melaporkan kejadian tersebut kepada polis.

Najib mendakwa bahawa beliau menasihati Mohd Saiful untuk membuat laporan kepada pihak polis .


Berhubung dengan perkara yang tersebut diatas jufga Nai mendakwa mereka bertemu di pejabat beliau di Putrajaya.

Mohd Saiful, pelajar Universiti Tenaga yang tercicir , menjelaskan bahawa pertemuan tersebut adalah untuk meminta bantuan Najib mendapatkan bantuan biasiswa kerajaan scholarship.


ANWAR DI MAHKAMAH HARI INI-

  1. SODOMY2 - Peguam Anwar SN Nair berkata mereka bersedia untuk menghadapi perbicaraan ini.namun merasakan tidak punya sebarang kelebihan kerana fakta dan bukti yang tidak lengkap.
  2. SODOMY2 - 2 buah bas dengan 30 penyokong Anwar -muda-pertengahan umur lelaki & wanita - tiba di mahkamah .
  3. SODOMY2 - Sebaran kertas di merata tempat menyatakan bahawa sesiapa yang tidak berani menghadapi perbicaraan , adalah orang yang takut untuk menghadapinya.
  4. SODOMY2 - Flyers say trial between person willing to take oath (Saiful) & another (Anwar) who won't do so.
  5. SODOMY2 - Sebaran dan banner 'Anwar scared?' di lekatkan di kawasan perjalan kaki untuk ke mahkamah .
  6. SODOMY2 - lebih 30 reporters menunggu di luar mahkamah untuk mendapatkan berita perbicaraan DSAi.

7. SODOMY2 - Nair mengkritik AG kerana tidak membenarkan di kaji semua bukti yang ada & dokumen yang di perlukan yang mana ianya adalah di luar standard international dan juga badan kehakiman .

8. SODOMY2 - PKR Chua Jui Meng berkata bahawwa parti berada di belakang Anwar & mereka telah bersedia dengan langkah seterusnya berhubung dengan perbicaraan ini.
from Echofon


9. SODOMY2 - Mahkamah penuh dengsn wartawan & pemerhati antarabangsa . Turut serta ialah antara mereka yang membantah ayah Mohd Saiful Bukhari Azlan's .

10.SODOMY2 - Selangor MB Khalid Ibrahim berharap Anwar di berikan perbicaraan yang adil dan bebeas untuk berjuang demi "reformasi" & negara.

11.SODOMY2 - Anwar tiba di banggunan mahkamah dan berkata"ianya adalah hari yang sedih bagi negara ini dan berharap agar keadilan dapat di tegakkan." from Echofon

12. SODOMY2 - kecoh di bahagian lobby apabila Anwar cuba untuk mencelah masuk ke dalam mahkamah yang penuh sesak dengan wartawan,jurugambar,dan penyokong.. from Echofon

13.SODOMY2 - Sekumpulan penyokong wanita PKR melaungkan "Reformasi" lebih 3 minit di lobby mahkamah .
from Echofon

14. Perbicaraan kes liwat kedua mantan perdana menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim bermula hari ini, dijangkan berlangsung sebulan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Mahkamah belum memulakan perbicaraan kerana ketua pembangkang itu memfailkan permohonan untuk menangguhkannnya.

Anwar dan keluarganya tiba di mahkamah berkenaan pada jam 8.57 pagi tadi.


15.SODOMY2 - Anwar tiba di mahkamah dengan Wan Azizah, Lim Kit Siang, Khalid Ibrahim & Elizabeth Wong. from Echofon

16. SODOMY2 - luar mahkamah seorang lelaki tua manrik perhatian ramai , . from HootSuite

17. SODOMY2 - Orang tua itu berkata "kalau aku ada senapang , aku akan tembak seseorang kerana dia anak haram" Para penyokong mententeramkan beliau &beliau tenang. from HootSuite


18. SODOMY2 - Penyokong memanggil ambulan.dianggarkan berusia 70 tahun . from HootSuite


19.SODOMY2 - anak sulung Anwar's Nurul Izzah, Nurul Hana & Nurul Iman kini di dalam mahkamah untuk menyokong ayahda mereka . from HootSuite20.Peguambela dan pendakwaraya berada di tempat masing-masing

21. SODOMY2 - Anwar kelihatan berjenaka dengan wartawan asing , juga dengan pemerhati antarabangsa. beliau kelihatan tenang dan bersemangat..
from HootSuite

22. SODOMY2 - Nik Aziz masuk ke mahkamah , Anwar launghkan "Allahuakbar!" from HootSuite

23.pmerhati dari kedutaan jepun dan british tiba awal ejak 745 pagi lagi..

24.kawalan ketat sejak awal dari pihak polis.

25.SODOMY2 - Karpal mahu menyemak semula berkaitan dengan keputusan mahkamah persekutuan berhubung dengan bukti,bukti yang di kemukakn peguambela dan juga mahkamah rayuan.. from HootSuite

26.SODOMY2 - Anwar's lawyer Karpal Singh berkata persediaan awal untuk perbicaraan, namun menunggu masa terbaru pula untuk mendengar ketua hakim untuk merujuk ke mahkamah persekutuan.


27.photographers di luar lobby mengambil gambar Tian Chua & supporters dengan banner "2nd Fitnah"

28.
SODOMY2 - seorang lagi orang tua hadir di lobi mahkamah selepas yang pertama di hantar ke hospital.. from HootSuite

29.
SODOMY2 - seorang lagi orang tua berteriak "tangkap saiful Saiful, tahan Saiful dan sumbat beliau dalam tandas." from HootSuite

30.SODOMY2 -
SODOMY2 - Police menyuruh Tian Chua agar melepaskan banner tersebut tetapi beliau enggan . from HootSuite

31. Tian Chua berkata "Jika anda hendak mencari pasal , teruskan kerana CNN akan merakam apa yang anda buat." Police mula beralah. from HootSuite


32. SODOMY2 - Anwar kini di lobi dan mula bergabung dengan hadirin dan memberi sedikit penerangan sementara pihak polis memerhati.
from HootSuite


33. SODOMY2 - Anwar BERJALAN KELUAR DARI MAHKAMAH DIMIKUTI OLEH PENYOKONG YANG MELAUNGKAN "Reformasi" from HootSuite

34. mahkamah bersambung jam 230 petang
TEKAN BUTANG REFERSH UNTUK MAKLUMAT TERKINI DARI BERBAGAI SUMBER

Foto: malaysian insider

(function() { var d = document, w = window; w

Kerajaan PN lembab beri bantuan kepada PKS: 65,000 hilang pekerjaan - KEADILAN

  Kelembapan kerajaan Perikatan Nasional (PN) memberi bantuan kepada sektor Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) menyebabkan pertumbuhan sek...