FAKTA YANG PATUT KITA KAJI DI LAHAD DATU.UMPAMA PERISTIWA DI BUKIT JENDALIK.

 

 1. Kenapa penceroboh yang lainnya lepas lari.

2. Dimana letaknya radar Rotello buatan Italy yang canggih sehingga sampan kecil pun dapat dikesan.

3. Kenapa pihak polis yang terlibat bukannya tentera.

4. Adakah tentera laut, dan polis merin tidak mengawal kawasan yang sisyaki laluan ke Tawi-Tawi .

5.Peranan tentera di perkecilkan

6. Kenyataan Timbalan Menteri Dalam Negeri yang tak masuk akal.

7.Ketua gerombolan adalah menantu kepada Ketua Caw Umno Sg Bilis.

8.HJ Musa pemimpin No 2 pula adalah besan kepada Ketua cawangan Sg Nyamuk kerana anak lelakinya bernikah dengan anak Hj Musa.

9
10. Berbalik kepada peristiwa pencerobohan yang kini makin kritikal menghirankan kenapa penceroboh itu dibiarkan sampai berminggu?

11.  Kalaulah benar Sabah adalah daerah dan jajahan takluknya pihak kesultan Sulu boleh menuntutnya di mahkamah timbang tara dunia, (ICJ

12. Malaysia sepatutnya perlu segera meminta penjelasan dari kerajaan Filipina mengenai status penceroboh itu. Apakah ianya di bawah perlindungan Filipina ataupun mereka bergerak sendiri?
Perdana Menteri Najib Razak tidak perlu berlembut dalam situasi kritikal dan mencabar kedudukan dan kedaulautan negara begitu. Mereka perlu dilengsaikan segera tanpa memberi masa tawaran yang agak panjang.

13.Meletak kepanjangan tempoh pencerobohan itu ada sangkut paut dengan kelemahan Najib sebagai pemimpin nombor satu negara serta para pakar perang negara kita dalam menasihati Najib.Hishamuddin macam biasa.Ta kbuat kerja.

14,Paksaan melepaskan jawatan itu juga akan terheret kepada sepupunya Hishamuddin Hussein sebagai Menteri Dalam Degeri dan juga Ahmad Zahid Hamidi sebagai Menteri Pertahanan. Mereka kena bertanggungjawab atas tragedi itu dan tidak boleh dianggap ia hanya seperti isu stadium runtuh atau jambatan (flyover) runtuh.

15.Menteri dalam negeri selalu flip flop...tarak tau apa...... “I confirm that our security forces have not taken a single shot but were shot at 10 a.m. this morning!” he tweeted.  ("Saya mengesahkan bahawa pasukan keselamatan kita tidak melepaskan sebarang tembakan tetapi telah ditembak pada 10 pagi pagi ini!" Dia menulis dalam tweetnya.) 

16,  Rakyat tertanya tanya bagaimana satu kumpulan manusia yang besar bilangannya mampu menembusi perairan negara dengan senjata begitu mudah. Jika mengikut laporan kejadian, tentera kita yang terbunuh terkena serangan mortar, senjata yang dikira dalam kategori berat. Sangat merbahaya bagi keselamatan rakyat dan negara... Jika ianya satu kebenaran...
17. Tempoh hampir sebulan sangat pelik... apakah mereka sudah ada persediaan makanan yang banyak hingga mampu bertahan begitu lama... atau ada pembekal untuk mereka yang begitu ramai..

18. Darurat adalah satu cara menangguhkan PRU 13 yang telah hampir menemui tarikh luputnya. Najib sangat takut dengan tarikh PRU. Beliau seringkali memejamkan mata apabila ditanya bila nak umum PR?


19.. Kenapa polis, bukan askar? Tuan, sebenarnya pihak tertinggi keselamatan negara tahu dengan siapa mereka berhadapan sebenarnya. Sbb itu kita gagal mencari bgmn ratusan penceroboh itu mampu lolos dr pemantauan perairan dengan berbekalkan senjata. Apa yg saya faham selepas sedikit diskusi bersama rakan2 yg terhampir dgn peristiwa, musuh yg kita berhadapan ini bukan org asing melainkan rakyat tempatan sendiri. Perancangan mereka begitu licik dan mereka dtg dr perairan sbg org awam secara berperingkat2. mgkin ada antra mereka sudah ada yg puluhan tahun berada di Sabah dan memiliki kerakyatan yg entah bgmn caranya. mereka ini dipanggil bangsa Suluk bg org tempatan atau Sulu yg kita ketahui hari ini. Hari ini kita melihat mereka sudah mula membentuk kumpulan tanpa kita sedari bahawa sudah lama mereka bergerak sbg militan yg menyembunyikan taring utk berada di samping org2 awam. Kumpulan yg kita ketahui berada di Felda Sahabat itu adalah sebahagiannya yg berjaya dikesan. mungkin ada lagi(KOMEN DARI SEORANG PEMBACA YANG CERDIK)

 SIKIT NOTA DARI BLOG HALAMAN NIAH


Jika Polis sebagai pemerintah operasi bermakna

1) kita masih anggap mereka itu penjenayah dan penceroboh bukan combatant perang.

2) Polis kita akan menangkap dan menahan (perkatannya untuk polis ialah menahan bukan menawan - Menawan ialah perkataan Tentera ada beza di antara keduanya)

3) Untuk mengelakkan mereka menjadi Tawanan Perang. Cukup sekadar sebagai tahanan penjenayah. Maka tuduhan di Mahkamah Awam boleh di lakukan. Seperti tuduhan yang boleh kita buat ke atas lanun Somalia yang kita tahan sedikit masa lalu. Mereka tidak di anggap tawanan perang.

4) Boleh di ektradisikan dengan lebih mudah ke Filipina. Kalau tindakan ketenteraan atau kita anggap perang susah nak bicara dan mana nak tempatkan mereka dan diklasifikasikan mereka ini? Maka jadilah macam kisah CIA dan Black Sitenya untuk WAR on TERROR mereka. Kita kena la buat macam Guantonamo BAy juga. Susah macam tu.

Itu sebab kita mengambil langkah Polis dahulu. Jika tentera ambil alih sudah jadi kes lain.

Jika keadaan tidak boleh di kawal lagi maka LOCAR AREA EMERGENCY (darurat setempat) boleh di isytiharkan.

BEBERAPA VIDEO PERNJELASAN DAN JUGA PERISTIWA DI SABAH


http://youtu.be/sG4zTba8z_w


Serangan Lahad Datu Melenyapkan Pendedahan Bala

Serangan Lahad Datu Melenyapkan Pendedahan Bala

Lahad Datu
SHAH ALAM 1 MAC: Serangan polis ke atas kubu kumpulan penceroboh dari selatan Filipina hari ini dipercayai bermotifkan politik dengan cubaan Kerajaan Umno-BN melenyapkan pendedahan P. Balasubramaniam berkenaan misteri pembunuhan Altatunya.

Menurut Ketua Angkatan Muda PKR Pusat, Shamsul Iskandar Md Akin, tanggapan rakyat akan ke arah ini kerana Kerajaan Pusat seharusnya tidak membenarkan perkara ini berlanjutan jika tindakan diambil daripada awal.

“Kerajaan Umno-BN tidak boleh menyalahkan rakyat dengan persepsi ini, kelemahan ketara dalam kabinet apabila Menteri Luar, Datuk Anifah Aman gagal menggunakan saluran diplomatik menyelesaikan isu ini sehingga mengancam keselamatan rakyat Sabah.

“Dan rakyat berhak menyatakan tindakan serangan ini sebagai sesuatu yang dirancang ditengah-tengah kehangatan manifesto Pakatan Rakyat dan kepulangan penyiasat persendirian Bala yang mahu mendedahkan siapa sebenarnya terlibat dalam pembunuhan wanita Monggolia Altantuya Shariibu,” kata Iskandar.
Tambahnya, tidak timbul ia berlaku secara kebetulan atau tidak, masa yang diambil terlalu lama dan kesan akibat serangan ini amat besar terhadap rakyat Sabah khususnya yang ada kaitan kuat dengan Kesultan Sulu.

“Kini rakyat cemas, saya dimaklumkan pada ketika ini beberapa sekatan polis berlaku di daerah Papar terhadap penduduk yang ada pertalian darah tadi. Perkara ini tidak baik untuk negara.
“Saya sanjung tinggi usaha polis menjaga keamanan, tetapi saya tidak dapat lari daripada berasa simpati dan bersedih dengan kematian yang berlaku. Dan saya ingin tegaskan sekali lagi Kerajaan Pusat terutama Menteri Dalam Negeri perlu bertanggungjawab terhadap insiden berkenaan,” katanya.


Hari ini menurut laporan Bernama, dua komando polis Malaysia terbunuh setelah terkena serangan mortar di Kampung Tanduo, yang menjadi kubu kumpulan penceroboh bersenjata  dari selatan Filipina.
Mereka terkena serangan itu ketika sedang berkawal di satu daripada pos di sekitar Kampung Tanduo.

Kit Siang impikan PR menang tidak kurang 125 kerusi pada PRU-13

Kit Siang impikan PR menang tidak kurang 125 kerusi pada PRU-13
1 March 2013
KUALA LUMPUR, 1 MAC: Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang berkata, beliau impikan keputusan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) nanti memihak kepada Pakatan Rakyat (PR) dengan kemenangan selesa sekurang-kurangnya 125 kerusi Parlimen iaitu 45 kerusi oleh PKR dan masing-masing 40 kerusi oleh DAP dan PAS.

Katanya, jika tsunami politik di Semenanjung pada 2008 datangnya dari Utara dengan PR memenangi di Pulau Pinang, Kedah, Perak dan Selangor dan tsunami PRU-13 dijangka datang dari Selatan dengan mencipta kejayaan di Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Johor dan Terengganu.

Sehubungan itu, menurutnya, PR juga menetapkan matlamat pada PRU-14 untuk memenangi lebih banyak kerusi berbanding sembilan kerusi Parlimen di Johor, seiring dengan kejayaan di Sabah dan Sarawak, dengan memperolehi lebih daripada 19 kerusi Dewan Undangan Negeri Johor.

“Walaupun UMNO/BN menjangka memiliki kelebihan berbanding PR, PRU-13 pasti menjadi medan persaingan sengit dan kempen menjadi penentu terakhir perikatan mana akan memenangi saingan untuk mentadbir Kerajaan Persekutuan di Putrajaya.

“UMNO/BN jelas tidak yakin akan memenangi PRU-13 sebab itu Datuk Seri Najib Razak berdolak-dalik hsepanjang dua tahun untuk membubarkan Parlimen kerana bimbang beliau akan tercatat dalam sejarah sebagai Perdana Menteri UMNO/BN terakhir memenuhi ramalan politik RAHMAN.

“Awal bulan lalu, Najib sudah sedia membubarkan Parlimen dan mengadakan PRU-13 apabila meluluskan “senjata rahsia” untuk PRU-13, dengan membelanjakan RM3.5 juta bagi menjemput bintang pop Korea, Psy, ke Pulau Pinang mengadakan persembahan pada Rumah Terbuka Tahun Baru Cina BN supaya raya memihak kepada beliau.

“Bagaimanapun, Najib hilang yakin apabila inisiatif Psy tenggelam di dalam lautan “No, No, No” bukan saja di Pulau Pinang tetapi juga bergema di seluruh negara sejak bencana politik dan perhubungan awam itu bermula ketika kemunculan Psy dan Gangnam Style pada 11 Februari itu,” katanya dalam kenyataan media mengenai Pengiraan Detik 42 Hari ke PRU-13, di sini, semalam.

Kit Siang yang juga Ahli Parlimen Ipoh Timur berkata, The Asian Strategy and Leadership Institute (ASLI) meramalkan BN akan memenangi antara 123 dan 135 kerusi (iaitu majoriti 24-48 kerusi) selain tiga lagi kemungkinan yakni status quo sekarang kekal iaitu 140 kerusi untuk BN berbanding 82 kerusi untuk PR berikutan “tsunami politik” 8 Mac 2008.

Selain kedua majoriti BN merosot iaitu mendapat kurang daripada 58 kerusi selepas “tsunami politik” 308; dan BN memperoleh semula majoriti dua pertiga dengan memenangi sekurang-kurangnya 148 kerusi Parlimen atau minimum majoriti 74 kerusi.

Bagaimanapun, katanya, ada dua lagi kemungkinan, meramalkan PR menang dengan majoriti tipis dan majoriti selesa seperti yang dinyatakan

Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman ketika bercakap kepada pertubuhan Cina Kulai awal bulan lalu yang menjangka PR akan menang dengan majoriti antara 5% hingga 10% kerusi Parlimen.
“Ini bermakna PR akan memenangi 117 kerusi manakala BN dengan 105 kerusi iaitu majoriti hanya 12 kerusi (iaitu 5.5% majoriti) atau 122 kerusi iaitu majoriti 22 kerusi (10%).

“Anggaran Ghani itu hanpir sama dengan anggaran bekas Ketua Ekonomi Bank Islam, Azrul Azwar Ahmad Tajudin, di Singapore Regional Outlook Forum bulan lalu bahawa BN mungkin menang antara 97 dan 107 daripada 222 kerusi Parlimen manakala  PR dengan majoriti antara lapan dan 28 kerusi,” katanya..
Tinjauan terakhir Pusat Kajian Demokrasi Dan Pilihan Raya Universiti Malaya (Umcedel) yang dilakukan antara 26 Disember dan 11 Januari mengukuhkan lagi ramalan bahawa keputusan PRU-13 bahawa sokongan kepada BN berkurangan daripada 25% pada Disember 2011 kepada 5% pada Januari 2013.
Responden percaya PR boleh mengambil alih Putrajaya pada PRU-13 apabila sokongannya semakin meningkat daripada 18% pada Disember 2011 kepada 21% pada April 2012, 30% pada September 2012 dan 37% pada Januari 2013.

Sebaliknya, responden yang percaya BN boleh memenangi PRU-13 sudah berubah daripada 43% pada Disember 2011 kepada 49% pada April 2012, 44% pada September 2012 dan 42% pada Januari 2013.
Responden yang tidak pasti atau tidak dapat memutuskan siapa boleh memenangi PRU-13 jatuh daripada 39% pada Disember 2011 kepada 30 peratus pada April 2012, 26% pada September 2012 dan 21% pada Januari 2013.

Dalam senario Umcedel, apa yang diperlukan PR untuk mengalahkan BN dalam perlumbaan ke Putrajaya pada PRU-13 adalah dengan memikat lebih daripada lima peratus responden yang tidak pasti dan tidak dapat memutuskan iaitu terdiri daripada 21% responden pada Januari 2013.

Tinjauan antara 23 Januari dan 6 Februari, sebelum Tahun Baru Cina dan bencana “Psy” dan juga perkembangan memalukan Perdana Menteri (Suruhanjaya Siasatan Diraja di Sabah, kritikan penyiasat persendirian P. Balasubramaniam, peniaga permaidani Deepak Jaikishan dan bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan yang berterusan), menyebabkan populariti Najib jatuh dua peratus.


Menurut Merdeka Centre, penurunan ini disebabkan kejatuhan empat mata rasa puas hati terhadap Najib di kalangan pengundi Melayu, turun daripada 77 peratus sebulan lalu dan rasa puas hati orang Cina berada pada status quo 34 peratus sementara sokongan India jatuh satu mata kepada 75 peratus.


“Pada 8 Mac 2013 akan memberi ujian terakhir sama ada Najib begitu tidak yakin sehingga terpaksa mengharungi penghinaan menjadi satu-satunya Perdana Menteri di Malaysia yang mengheret penggal Parlimen melepasi lima tahun penggal kebiasaan dan bergantung kepada peruntukan yang memberinya “ruang bernafas” 50 hari lagi kerana mengikut perlembagaan, penggal lima tahun Parlimen mula dikira daripada mesyuarat pertamanya (iaitu 28 April 2008) dan bukannya tarikh pilihan raya sebelumnya pada 8 Mac 2008,” katanya.-Roketkini.comPrint Friendly