Lebih 40,000 hadir, gelombang rakyat bangkit melimpah ke pantai timur


Image may contain: plant, crowd and outdoor

“Duduk, duduk. Orang belakang tak nampak! Duduklah!”
Gamat suasana di Taman Bandar, Indera Mahkota malam tadi sejurus Tun Dr Mahathir Mohamad tampil ke pentas untuk memulakan pidatonya.
Teruja dengan kemunculan Pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu, ramai yang berdiri untuk mengambil gambar mengabadikan kenangan detik-detik lagi berbaki seminggu sebelum membuang undi.
Lambaian Tun Mahathir kepada lebih 40,000 orang yang menghadiri Jelajah Harapan Pahang menyaksikan majoriti daripada mereka membalas lambaian negarawan itu dengan memasang fungsi lampu pada telefon masing-masing.
Image may contain: 4 people, crowd and outdoor
Image may contain: one or more people, crowd, night and outdoorImage may contain: one or more people and crowd
Tun Dr Mahathir Mohamad membalas lambaian rakyat dalam kempen Pakatan Harapan di Pahang.
Kelip cahaya dari telefon mereka yang ibarat taburan bintang di langit itu bukti gelombang kebangkitan rakyat berbilang kaum kepada PH di pantai barat Semenanjung sudah melimpah ke pantai timur.
Tidak dapat disangkal lagi, rakyat khususnya di Kuantan dilihat tidak sabar-sabar untuk melihat Umno-BN direhatkan di Putrajaya selepas Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) ini.
Semakin banyak gambar Tun Mahathir dipotong dan ditutup daripada muncul di kain rentang kempen PH, semakin ramai rakyat yang terkesan dengan kenaikan melambung kos sara hidup bangkit menyatakan sokongan secara terbuka kepada PH.Image may contain: one or more people, crowd, night and outdoor

Image may contain: one or more people, people standing, crowd and night

“Lebih 40,000 yang hadir. Datang dengan apa? Dengan kereta, motosikal sendiri, berjalan kaki, naik basikal.
“Kami (PH) tidak upah satu sen pun. Sebaliknya kami pula minta duit (derma),” kata Mahathir sempat berseloroh.
Didahului dengan bacaan Bismillahirahmaanirahim, beliau menyifatkan kehadiran sebegitu ramai rakyat di Kuantan menggambarkan hasrat untuk menamatkan mandat BN di Putrajaya.
Rakyat serentak melambai Mahathir dengan cahaya telefon tangan.
“Saya fikir pekan Kuantan sudah sunyi, tiada orang. Rupanya semua orang ada di sini. Semua orang di sini menyatakan sokongan untuk menukar kerajaan,” ujarnya yang kelihatan terharu melihat sambutan hangat orang ramai.
Beliau menyifatkan Pengerusi BN, Najib Razak sendiri mustahil untuk mampu menarik kehadiran puluhan ribu orang dalam rapat umum yang dianjurkan kerana segalanya perlu dikerah.
Image may contain: one or more people and crowd

“Saya tidak percaya dia boleh dapat begini ramai orang. Dan untuk 200, 300 orang yang hadir (program), dia sediakan 40 buah bas yang dibawa dari banyak negeri.
“Semua bawa masuk supaya nampak banyak. Kita bukan dengan cara itu. Kita bergantung pada keikhlasan tuan-tuan dan puan-puan (untuk hadir),” ujarnya serentak disambut tepukan gemuruh rakyat.
Laungan “Selamatkan Malaysia, Selamatkan Pahang” dilihat bakal membuatkan Najib dan Pengerusi Badan Perhubungan BN negeri, Datuk Seri Adnan Yaakob, tidak lena sepanjang PRU-14 ini.

CALON PKR YAKIN KALAHKAN NAZRI AZIZ DI PADANG RENGAS

PH BERJAYA REBUT UNDI PAS – MERDEKA CENTRE

PH HAMPIR TAWAN JOHOR

PRU14 BUKAN PERTANDINGAN TIGA PENJURU TAPI DUA LAWAN SATU, BILAKAH HADI MAHU BERKEMPEN DI PEKAN?Di atas kertas, memang pertandingan dalam pilihanraya kali ini adalah perlawanan tiga penjuru iaitu antara BN, Pakatan Harapan dan Pas yang memonopoli semua kerusi bagi pihak Gagasan Sejahtera.

Namun, realitinya ia sebenarnya adalah pertandingan dua lawan satu di mana BN dan Pas bagaikan berpakat dan saling bertanding tangan untuk menyerang serta mengalahkan Pakatan Harapan.

Di kala Pas mengatakan musuh mereka ialah BN dan Pakatan Harapan yang dalam pilihanraya kali ini mengggunakan simbol PKR, tetapi serangan dan muncung senapang mereka hanyalah ditujukan kepada Pakatan Harapan semata-mata.

Tidak ternampak sama-sekali serangan sebagai musuh yang sebenar dihalakan oleh Pas kepada Najib, UMNO dan BN sebagaimana mereka menyerang Pakatan Harapan, Bersatu, DAP, Tun Mahathir Mohamad, Lim Kit Siang, Amanah dan sebagainya.

Pas juga ternampak lebih tidak mahu melihat Pakatan Harapan menjadi kerajaan dan Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri berbanding menjatuhkan BN dan menumbangkan Najib yang pada hakikatnya lebih banyak dan lebih parah melakukan kerosakan kepada negara dan menyebabkan kesengsaraan kepada rakyat.

Apa saja isu yang melibatkan Pakatan Harapan, termasuk apabila anak Tok Guru Nik Aziz Nik Mat, Nik Omar bertanding atas tiket PKR, Pas dan para pemimpinnya ternampak lebih ghairah untuk membuka mulut berbanding memperkatakan mengenai skandal 1MDB yang memalukan dunia dan bagaimana ada wang sebanyak RM2,600 juta dalam akaun peribadi Najib sendiri.

Begitu juga dalam suasana kempen yang memasuki hari kelima sekarang ini, Najib, UMNO dan BN boleh dikatakan selesa daripada sebarang serangan oleh Pas.

Najib, UMNO dan BN hanya menjadikan Pakatan Harapan sebagai sasarannya, sama seperti apa yang dilakukan oleh Pas. Najib, UMNO dan BN tidak menyerang Pas, juga sama sebagaimana Pas tidak menyerang Najib, UMNO dan BN.

Dengan yang demikian, dalam usaha untuk mempertahankan kuasanya, Najib ternampak tidak diserabutkan kepalanya oleh Pas kerana beliau boleh menumpukan seluruh perhatiannya untuk menyerang Pakatan Harapan dan Tun Mahathir semata-mata.

Ini juga suatu keganjilan di mana biasanya parti-parti pembangkang saling menjadikan parti yang menguasai kerajaan kerajaan sebagai sasaran, tetapi dengan Pas mengabaikan serangan kepada BN, seolah-olah yang menjadi kerajaan dan ingin dikalahkan ialah Pakatan Harapan.

Malah, Hadi Awang juga telah menjadikan Langkawi sebagai antara kawasan pilihanraya paling awal untuk dikunjunginya sedangkan siapa pun menyedari bahawa Pas langsung tidak mempunyai harapan untuk menang di kawasan itu.

Dalam kempennya di pulau itu, Hadi bukannya meminta pengundi agar menolak BN sebagaimana lazimnya dilakukan oleh para pemimpin Pas sejak berpuluh-puluh tahun lalu, sebaliknya menggesa mereka agar tidak memberi undi kepada Tun Mahathir.

Katanya, dengan tidak memberi undi dan mengalahkannya, dapatlah Pengerusi Pakatan Harapan itu berehat dengan selesa selepas ini.

Kenapakah Langkawi begitu awal dikunjungi Hadi untuk program kempennya?

Apakah Hadi lebih takut dengan Tun Mahathir sebagai bakal Perdana Menteri berbanding Najib dengan kedudukannya sebagai Perdana Menteri sementara?

Tidakkah ini suatu bukti jelas bahawa Pas saling berganding bahu dengan Najib, UMNO dan BN untuk mengalahkan Tun Mahathir?

Mengapakah Hadi tidak berkempen untuk calon Pas di Pekan sedangkan Pahang adalah lebih hampir dengan rumah kediamannya di Marang, Terengganu berbanding Langkawi?

Mengapa beliau sanggup ke Langkawi terlebih dahulu, bahkan seolah-olah memingkirkan banyak kawasan yang kritikal untuk dimenangi oleh Pas sendiri dan lebih dahsyat, seolah-olah  tidak menumpukan perhatiannya untuk mempertahankan Pas di Kelantan?

Apakah Hadi tidak kisah Kelantan tumbang, asalkan - yang penting dan menyeronokkan - Najib dapat dipertahankan? (ShahbudinHusin 02/05/2018)