LAWAK ANTARABANGSA: ORANG KUAT ANGKAT ENJIN

BALA JUMPA POLIS PERANCIS

Bala jumpa polis Perancis malam ini
Harakahdaily

PARIS, 12 Julai: Bekas pegawai polis dan juga penyiasat persendirian, P Balasubramaniam akan bertemu dengan Polis Perancis jam 8 malam ini (jam 2 petang waktu Paris) untuk memberikan keterangan berhubung pembelian Scorpean.

Bala (gambar) akan bertemu dengan pasukan penyiasat kes ini di Direction Centrale de la Police (DNIF) di Nanterre Prefecture, Paris dengan ditemani peguamnya, Manjit Singh Dillon.

Di sana, Bala yang merupakan bekas pengawal peribadi sahabat Perdana Menteri, Datuk Abdul Razak Baginda yang berpaling tadah, dijangka menceritakan apa yang beliau tahu tentang pembelian dua kapal selam Scorpean yang bernilai RM6.7 billion dari firma DCNS, Perancis.

Mahkamah Perancis telah mengarahkan kes ini disiasat ekoran permohohan dari Suaram, sebuah NGO Malaysia yang melaporkan kes itu kepada mahkamah negara itu.

“Polis Perancis amat berminat untuk mengetahui apa yang bala tahu tentang komisyen yang diberikan pada tahun 2002 dalam pembelian kapal selam ini. Inilah apa yang saya diberitahu oleh peguam Bala. Dia bersetuju bertemu dengan pihak berkuasa Perancis dan akan memberikan kerjasama sepenuhnya," kata Pengarah Strategik PKR, Tian Chua dalam satu blog.

Minggu lalu, sebuah akhbar Kanada, Vancouver Sun melaporkan, roh Altantuya Shariibuu yang mati dibunuh oleh dua anggota pasukan khas polis Malaysia enggan berdiam diri.

Selepas gagal mendapat keadilan di Malaysia, ia kini mencuba nasibnya di Perancis pula dan nampaknya ia bakal meletup di sini selepas gagal di Kuala Lumpur, tulis Jonathan Manthorpe dalam akhbar itu. (Lihat reprint dalam harakahdaily.net/en)

Bulan lalu, pihak pendakwa Perancis yang mengendalikan kes Malaysia ini telah mengarahkan polis menyerbu pejabat DCNS untuk menyiasat dakwaan ini khasnya siapa yang menerima rasuah yang dilaporkan itu.

DCNS mempunyai rekod yang buruk dalam merasuah ahli politik. Di samping kes Malaysia, syarikat itu juga sedang di siasat dalam urusan penjualan senjata kepada Taiwan dan Pakistan.

"Semasa saya di Paris bulan lalu, saya berjumpa dengan ramai peguam Perancis dan mereka berkata, pembayar cukai Malaysia mempunyai kes yang kuat. Mereka percaya, ahli politik terkenal dari Malaysia dan Perancis terlibat dalam kes ini," kata Tian Chua.

MASIH ADA RANCANGAN KERJAAN PERPADUAN?

1. SASARAN DSAI,KHIRY,HUSAM MUSA........PERLU DI BUNGKAM??

2. MANA ADA SUARA MAJORITI PADA UMNO??

3. KEBIMBANGAN TOKOH SEPERTI DAIM DAN MAHATHIR TERHADAP ISU NEGARA SEKARANG.


Malaysia mudah amal dasar Islam jika Pas, UMNO bersatu

KOTA BHARU 11 Julai – Hasrat untuk menjadikan Malaysia sebuah negara yang mengamalkan dasar Islam akan menjadi kenyataan sekiranya Pas dan UMNO bersatu dan bekerjasama.

Panel Pemikir Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa), Lokman Nor Adam berkata, hasrat itu menjadi lebih mudah jika Pas bekerjasama dengan UMNO berbanding dengan DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Beliau berkata, kedua-dua parti pembangkang itu jelas mempunyai perjuangan yang berbeza iaitu DAP menolak Islam manakala PKR pula adalah parti yang memperjuangkan kepentingan peribadi pemimpinnya.

“Jika UMNO dan Pas bekerjasama banyak perkara boleh dilaksanakan termasuk hukum hudud berbanding tindakannya bekerjasama dengan DAP dan PKR yang ternyata mempunyai dasar dan matlamat perjuangan yang berbeza,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Wacana Perdana bertajuk Bolehkah Melayu Bersatu? di Dewan Balai Islam Lundang di sini malam tadi.

Ahli panel lain ialah bekas Mufti Perlis, Dr. Mohd. Asri Zainal Abidin; Ahli Parlimen Parit Buntar, Dr. Mujahid Yusoff Rawa dan Pengerusi Biro Agama Badan Perhubungan UMNO Kelantan, Mohd. Affandi Yusoff.

Pensyarah Sains Politik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Madya Dr. Mohammad Agus Yusoff bertindak sebagai moderator wacana itu yang dihadiri oleh kira-kira 3,000 orang.

Lokman yang juga bekas ahli PKR berpendapat, Pas tidak mungkin dapat menubuhkan negara Islam seperti diharapkan kerana tidak mempunyai kuasa dua pertiga di Parlimen kecuali bersatu dengan UMNO yang mempunyai suara majoriti orang Melayu dan Islam.

“Tiada sebab Pas tidak menyahut salam UMNO untuk berbaik-baik dan melupakan sejarah hitam menyebabkan kedua-dua parti itu berpecah daripada gabungan dalam Barisan Nasional (BN) pada 1977,” katanya.

Sementara itu, Mohd. Asri berpendapat, bersatu untuk menyokong sesebuah parti politik tidak membawa makna kecuali ia berasaskan visi perjuangan Islam tulen.

“Semangat perpaduan dan bersatu dalam konteks bangsa sahaja tidak menjamin perpaduan sebenar.

“Buktinya dapat dilihat apabila masih ramai umat Islam di dunia yang berpecah-belah dan tidak bersatu kerana tidak meletakkan asas perpaduan Islam,” katanya.

Bercakap pada sidang akhbar selepas itu, Mohd. Asri tidak menafikan bahawa Pas dan UMNO adalah parti Islam dan akidah mereka adalah akidah Islam.

“Kalau ada pun individu itu dan ini, itu adalah masalah individu bukan masalah dasar.

“Pada asasnya kedua-dua parti ini menerima al-Quran dan Sunnah sebagai rujukan. Pada umumnya menerima, cuma interpretasinya kadang-kadang berubah,” katanya.

Tambah Mohd. Asri, yang menjadi pertikaian rakyat ialah masalah akhlak dan cara membuktikan penerimaan itu.

“Pada cakap mulutnya semua orang cakap dia terima al-Quran dan Sunnah, tapi yang orang pertikaikan ialah bagaimana ia dilaksanakan,” ujarnya.

LAGI HARTA BENDA TAIB DI LONDON
Eksklusif - harta benda taib di London

Tokenhouse Yard - Prestige Heritage Bangunan (sebelah Bank of England)

Kuda pacu, tempat tinggal di Fitzrovia megah dan menggedor pintu samping pejabat Bank of England. Ya, Taibs berada di London juga. Dalam penyiasatan terki
ni eksklusif, Sarawak Laporan dapat mengungkapkan butiran penuh Ridgeford Properties Limited, sebuah multi-juta pound syarikat hotel di Inggeris, sekali lagi dimiliki dan dibiayai oleh keluarga Ketua Menteri, Abdul Taib Mahmud.

Pangkalan London portfolio hotel antarabangsa Taib keluarga itu bermula pada bulan Oktober 1996 di bawah Kanada, Chistopher Murray. Christopher Murray adalah sepupu dari Sean Murray yang berkahwin dengan Jamilah Taib,anak sulong i Ketua Menteri dan sebuah Lynch pin-kunci untuk kerajaan hotel di luar negeri. Sean Murray bertindak sebagai Ketua Ridgeford, sedangkan Christopher telah menunjuk-London berasas
kan

Pembangunan kapal dari Oxford Street

Managing Director. Sean Murray juga Presiden Sakto Corporation di Kanada dan Sakti International di Amerika Syarikat, serta Pengarah Sitehost Pty di Australia. Ini semua adalah syarikat hotel besar yang isteri dan keluarganya (yang Taibs) adalah pemilik dan pemegang saham

Sekali lagi, sementara kesan yang telah diberikan Ridgeford Properties adalah sebahagian daripada perniagaan yang lebih luas bermula dan dimiliki oleh keluarga Murray, laporan Sarawak telah ditetapkan bahawa sebenarnya bergantung pada jutaan pound bernilai pinjaman lunak dari pelabur swasta yang berpusat di Inggeris Kepulauan Virgin. pelabur ini mempunyai hubungan yang jelas untuk kekayaan keluarga Taib dan Sarawak Syarikat berasaskan masyarakat, yang mereka largly sendiri, CMS (Cahya Mata Sarawak). Banyak soalan yang telah diajukan sebagai legitimasi pemilikan keluarga Taib tentang CMS, yang pernah syarikat negara yang terbesar di Sarawak, tetapi kemudian 'diprivatisasi' oleh Ketua Menteri ke tangan keluarga dekat sendiri.

Central London Portfolio

Skor dari Rumah Susun Stylish Dijual

Ridgeford Properties Limited saat ini menawarkan tujuh besar dicampur London Tengah 'digunakan' perkembangan, termasuk flat mewah dan beribu-ribu kaki persegi ruang pejabat yang disewa-out. Menurut maklumat talian sendiri syarikat hanya satu kekayaan tersebut, Tokenhouse Yard ajacent kepada Bank of England, adalah syarikat jaring £ 1.5 juta pada tahun sewa per tahun, sementara tentu saja tetap menjadi aset berharga dan menghargai.

Semua Dalam Family - Chris Murray Managing Director

Lain memaparkan menakjubkan untuk Ridgeford adalah 50 Bolsover Street, di Fitzrovia berdekatan Oxford Street. Pembangunan besar-besaran ini adalah dalam kerjasama dengan Royal Nasional berprestij Othorpaedic Rumah Sakit dan All Souls College, Oxford bersama dengan sesama pengembang, Manhattan Loft Syarikat. Menurut kajian kami, bahagian pertama dari dua tahap pembangunan yang terdiri daripada 210.000 kaki persegi hotel dijual sebagai perdana 66 flat dan 4 penthouse untuk antara £ 1,000 dan £ 1,200 per kaki persegi - memberikan nilai total lebih dari £ 210.000.000 (hanya lebih daripada satu bilion ringgit dengan kadar saat ini). Tahap kedua dari projek, yang karena untuk menyelesaikan pada tahun 2012 akan terdiri daripada 60 flat lain untuk dijual, membuatnya hampir sama menguntungkan sebagai tahap pertama.

Blok Pejabat Modern Gets Sewa Percuma Taibs

Sementara itu, dalam perkembangan lain Clerkenwell trendi Ridgeford, penjual besi Row, telah melihat prestij 12 'apartemen' dan 2 penthouse menjual untuk apa menjelaskan sebagai syarikat yang 'jauh melebihi perkembangan sebelumnya di daerah'. Syarikat tetap bahagian bawah bangunan disewakan sebagai runcit dan ruang pejabat dan berbangga bahawa ini ditempati oleh desainer kasut Christian Louboutin atas. Lain hotel, merah cerah, perkantoran modern bertingkat tinggi, 'Maple Street', telah mendapatkan sewa 15 tahun sebagai Markas Besar untuk syarikat pelancongan Thomas Cook terkenal dengan harga rekod, mengikut bahan publisiti Ridgeford's.

Pengembang dengan suatu perbezaan yang bullish selama kemelesetan

Menariknya, sementara sebahagian besar pengembang London sekarang kekurangan wang kerana krisis kredit, Ridgeford Managing Director, Christopher Murray, berkata syarikat melihat masa kemelesetan ini sebagai peluang baik untuk perniagaan lebih. Saat ia menjelaskan kepada seorang wartawan, "kita melihat tempoh ini sebagai peluang untuk membeli hak, kerana ada sedikit kompetisi. Di mana ada 30 syarikat sekali mengejar satu

Ultra Modern pemenang Anugerah Arsitektur!

pembangunan sekarang hanya akan menjadi dua ". Pernyataannya jelas menunjukkan bahawa Ridgford kurang terdedah daripada kebanyakan dengan menekan pinjaman saat ini dan ini hubungan dengan bukti-bukti dari catatan awam syarikat kewangan, yang menunjukkan bahawa Ridgeford mempunyai akses kepada kredit yang cukup besar pada istilah yang sangat menguntungkan dari penderma yang misterius bernama Tess Pelaburan, yang berpusat di British Virgin Islands. Laporan Sarawak telah menemui hubungan yang jelas antara Tess Pelaburan dan Taibs.

Link ke Sakto Kanada Corporation dan Keluarga Taib

Ridgeford's website syarikat mengakui bahawa Ridgeford adalah 'sister company' dari Sakto Corporation, yang berpusat di Ottawa Kanada dan dijalankan oleh Sean (Hisyam) Murray, suami Jamilah Taib. Sejumlah ahli keluarga Murray telah menjadi dipekerjakan oleh Sakto sejak pernikahan Sean untuk Jamilah pada tahun 1987, termasuk Brian Murray yang bertugas pejabat membiarkan di Ottawa, Thady Murray yang bertindak sebagai Presiden Kota Gerbang Corporation, syarikat lain kakak, dan Christopher Murray di london.

Christopher Murray dituntut dalam sebuah wawancara baru-baru ini yang Sakto adalah "perniagaan keluarga" bermula dengan "ayah sepupu saya dan ayah saya. Mereka memiliki amalan senibina dan kemudian masuk ke pembangunan ". Namun, Sakto sebenarnya bermula pada tahun 1983 di Ottawa oleh Onn Mahmud, Taib Mahmud dan Jamilah Taib, saudara Menteri Chief, putra dan putri, jauh sebelum bertemu dan berkahwin dengan Jamilah Sean Murray. Demikian juga jutaan dolar telah dilaburkan dalam perkembangan sebelum Sean Murray terlibat dalam syarikat.

Gunakan Trendy Campuran - Clerkenwell

Laporan Sarawak Oleh kerana itu berpendapat bahawa Sakto dan syarikat sister sebenarnya keluarga Taib perniagaan, yang menggaji beberapa ahli keluarga Sean Murray di jabatan yang berbeza dari kerajaan hotel tersebut. Menurut catatan kewangan Ridgeford Christopher Murray membayar gaji £ 178.175 pada tahun 2009, peningkatan yang cukup besar dari £ 47.917 dalam tahun 1998, yang tampaknya membolehkan dia untuk tinggal di sebuah apartemen 5.000.000 £, seperti dituntut dalam wawancara baru-baru ini yang sama. Ridgeford akaun juga menunjukkan syarikat telah dibiayai kuda pacuan di tahun terakhir, menunjukkan nilai tambah tertentu yang boleh diperolehi daripada bekerja untuk mertua.

Hubungan kewangan

Ridgeford Properties, menurut syarikat mengandalkan 2009 Laporan Kewangan 'signifikan' atas pinjaman. Ini merangkumi lebih daripada £ 15.500.000 yang kebanyakan bunga-bebas dan terbuka pinjaman berakhir, dari Tess Pelaburan, c / o Ekuiti Trust (BVI) Ltd, PO Box 438, British Virgin Islands. Perlu dicatat bahawa Tess Pelaburan ditubuhkan pada tarikh 23 Oktober 1996, sehari sebelum Ridgeford ditubuhkan di London pada Oktober 1996 24. Sebahagian besar pinjaman tersebut tidak dijamin pada setiap sifat yang dimiliki oleh Ridgeford, mewakili istilah stunningly murah hati dari orang yang bukan pemegang saham terus dari syarikat.

50 Bolsover Street - 60 Rumah Susun Fancy Lebih Kerana Untuk Pasar 2012

Pemegang saham asal Ridgeford sebenarnya sebuah syarikat bernama ASTAR Properties, yang ditubuhkan pada tarikh 4 Oktober 1996, juga di British Virgin Islands (Syurga cukai terkenal) dan juga berkongsi Ekuiti sama Trust Agen dan alamat PO Box 438. ASTAR Properties juga memiliki saham di Sitehost Pty, syarikat hotel milik Australia Taibs.

Perlu dicatat bahawa CMS (Cahya Mata Sarawak) sekali syarikat milik negara yang 'diprivatisasi' ke dalam keluarga kawalan peribadi Taib yang pada akhir tahun 1996 juga mempunyai divisi perbankan di British Virgin Islands. CMS di BVI juga berdaftar di alamat yang sama PO Box 438, dan dengan agen yang sama, sebagai ASTAR Properties dan Tess Pelaburan, menurut maklumat kepada awam dengan Ekuiti Trust dan sedia di internet.

Pada tahun 2001 dokumen menunjukkan bahawa pemilikan saham di Ridgeford ASTAR kemudian lulus langsung ke City Gate International Corporation, yang berpusat di Markas Sakto di Ottawa. Jamilah Taib dan Sean Murray adalah pengarah berdaftar Gerbang Kota dan Thady Murray digunakan sebagai Presiden.

Oleh kerana itu cabaran Sarawak Laporan Ketua Menteri Abdul Taib Mahmud mengakui bahawa Ridgeford Properties di London didirikan dan dibiayai oleh keluarga Taib dan tetap menjadi sebahagian dari kerajaan hotel Taib global, yang sebahagian besar dimiliki dan akhirnya dikendalikan oleh dirinya sendiri. Kami lebih banyak bertanya bagaimana dengan dia gaji yang hanya 20.000 ringgit sebulan keluarganya telah mampu mampu membayar berjuta-juta pound ke dalam syarikat hotel dan lain-lain di seluruh dunia. Setakat ini Ketua Menteri tidak mencari jawapan untuk ayat-ayat kami, sehingga akan hal itu akan berbeza kali ini?


GAMBAR TIDAK DAPAT DISUSUN DENGAN SEMPURNA....LIHAT SARAWAK REPORT

(function() { var d = document, w = window; w

PADA WALAUN HANG SURUH SETIA ,IKLAS, TAAT BAGAI...HANGPA BALON ELAUNS GAJI PULOH PULOH RIBU TAK RASA NAK TOLAK KAH-BUKTIKAN KEIKLASAN DULU//LEBIH KURANG UMNO SAJA..TAK DAK FULUS..

  Idris seru ahli Pas agar sentiasa ikhlas dalam perjuangan October 17, 2021 4:00 pm Idris seru ahli Pas agar sentiasa ikhlas dalam perjuang...