LAPORAN AUDIT LTAT SATU PEMBOHONGANMenteri Pertahanan, Mohamad Sabu mendakwa laporan audit yang diisytihar ke atas Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) pada tahun 2018 adalah SATU PEMBOHONGAN.

“Audit yang diisytihar tahun 2018 dulu BOHONG. Siapa dalam tabung angkatan tentera? Melayu ke Cina? Siapa curi? Siapa tipu? Ini kamu curi, kamu rompak, kamu tuduh Cina."

Presiden Parti Amanah itu turut menjangkakan laporan audit khas LTAT akan diisytiharkan dalam masa terdekat.

“Sampai bila nak main politik macam tu? Macam kita tak ada maruah nak bela Melayu,” katanya pada Ahad.
Beliau berkata demikian semasa ceramah pada kempen PRK DUN Rantau di Kampung Mambau, Negeri Sembilan.

DI MANA TOK MAT DAPAT WANG RM10 JUTA ITU?


Menjawab berkenaan pemindahan wang RM10 juta ke London pada 2008 melalui pengurup wang yang kini dilaporkan kembali kepada SPRM, calon BN PRK Rantau, Mohamad Hasan berkata, tiada kesalahan dilakukannya dalam urusan tersebut.
Katanya, SPRM sudah pun menjalankan siasatan dan beliau telah didapati tidak bersalah berkenaan pemindahan wang itu.
Menurut Mohamad atau Tok Mat, wang yang dipindahkannya itu adalah untuk membeli sebuah apartment di London.
Isu wang RM10 juta ini telah menjadi bualan ramai sejak bermulanya kempen PRK Rantau lagi dan terbaru, Speaker DUN Negeri Sembilan, Zulkefly Mohamad Omar diberitakan telah melaporkan sekali lagi kes itu kepada SPRM.
Dengan isu ini kembali menjadi bualan ramai serta telah dilaporkan sekali lagi kepada SPRM, adalah penting untuk pihak berkuasa pencegah rasuah itu segera menjalankan siasatannya.
Siasatan boleh dilakukan semula kerana ada keraguan dalam siasatan oleh SPRM di bawah era BN sebelum ini di mana hanya pengurup wang saja yang didapati bersalah dan dikenakan denda.
Jika Pejabat Peguam Negara mendapati pengurup wang bersalah, bagaimanakah Tok Mat yang merupakan pemilik wang boleh dilepaskan begitu saja?
Di manakah keadilan dalam hal ini?
Apakah Tok Mat dilepaskan semata-mata kerana BN yang berkuasa ketika itu?
Oleh yang demikian, kerajaan PH dan Malaysia Baru ini harus segera membuka semula kertas siasatan berhubung pemindahan wang RM10 juta tersebut.
Selain itu, SPRM juga hendaklah menyiasat di mana dan bagaimana Tok Mat memperolehi wang RM10 juta itu?
Tok Mat mula menjadi Menteri Besar Negeri Sembilan pada 2004 dan tentu menghairankan jika hanya selepas empat tahun kemudian, beliau sudah memiliki wang RM10 juta untuk membeli sebuah apartment secara tunai di London.
Biasanya juga, jika seseorang itu sudah mampu membeli sebuah apartment secara tunai berharga RM10 juta, dia mungkin ada berpuluh juta lagi dalam akaun banknya.
Jadi, berapa sebenarnya jumlah sebenar kekayaan Tok Mat?
Sama ada wang tersebut merupakan pendapatannya semasa menjadi Menteri Besar atau perolehan sewaktu menyertai korporat sebelum itu atau jika melalui sumber-sumber lain, ia perlu disiasat dan hendaklah dijelaskan kepada umum.
Lebih-lebih lagi kepada pengundi Rantau sebelum 13 April ini, mereka tentu juga ingin tahu mengenainya.
Kiranya SPRM lambat menjalankan siasatannya, beranikah Tok Mat berterus-terang dan berlaku jujur kepada pengundi Rantau sebelum 13 April ini? (Shahbudindotcom 07/04/2019)