Di sebalik pencalonan Che'gu Bard.. (LM)

Peristiwa 20 April: Di Sebalik Pencalonan N21 Sg Acheh

Assalamualaikum WBT,

Hari ini tanggal 20 April 2013, adalah hari penting dan banyak peristiwa yang berlaku di seluruh negara. Sg Acheh tidak terlepas untuk menjadi satu lembaran sejarah dalam pertembungan pilihanraya umum ke 13. 

Kesempatan ini dipaparkan untuk tatapan umum, apa yang berlaku ketika penamaan calon di dewan Jawi, N.Tebal. 

Senarai Lengkap Calon Parlimen dan DUN PRU-13 (LM)


Senarai lengkap calon PRU-13:

http://marhaen.info/pru13/parliament/parliament.htm

VIDEO PENAMAAN CALON DI PERMATANG PAUH DAN LAIN TEMPAT


Malaysia 007 - LISTEN to the People! [大马007] (中文字幕/English Subtitled)


APA CERITA?

  • PAS, PKR bertembung di 7 kerusi
  • dikemaskini 6.14pm PKR dan PAS akan berentap antara satu sama lain di enam kerusi - sebuah Parlimen dan enam DUN - dalam pilihan raya umum ke-13 pada 5 Mei depan.  
  • Runding telah berjalan.namun sikap sebegini dilihat bukan sahaja melemahkan semangat penyokong, malahan sudah tentulah Umno akan menang.Sebab Umno akan menang kerana pimpinan harus membuktikan persetujuan yang dicapai demi menentang Bn/Umno.

    Sementara itu ada juga ahli DAP dan PAS juga PKR yang bertanding bebas kerana perbezaan kawasan dan juga tidak terpilih.

    DAP dah pecat, Umno yang selalu dok kutuk pun pecat ahli yang bertanding bebas.PKR pecat atau ahli terus hanyut dengan angan-angan nak jadi YB...PAS bagaimana pula. kita tunggu sehari dua ni kenyataan Dato Tuan Ibrahim atau Mustaffa Ali.
     

Sia-sia Makcik Felda sokong Umno... (LM)

Naib Ketua Wanita Umno, Datuk Kamilia Ibrahim terpaksa bertanding sebagai calon bebas kerana segala khidmat dan sokongan sayap wanita Umno berkenaan tidak langsung mendapat tempat di hati Rosmah, suami Najib Razak.

Dengan ketiadaan Ketua Wanita bertanding dalam PRU-13 dan kini Naib Ketua Wanita yang telah dipecat secara automatik, apakah makcik-makcik felda akan terus memberikan sokongan kepada Umno? 

Terbukti, perjuangan makcik-makcik felda kini adalah usaha yang sia-sia, di dunia mahu pun di akhirat

Seterusnya mengenai nasib Datuk kamilia...:  Sia-sia Makcik Felda sokong Umno...

Updet 12:20PM: Laporan sekitar pencalonan PRU-13 (LM)

DAP guna roket, Tee Keat tak tanding (dengan updet pada 12:20 PM)

Hari penamaan calon pagi ini menandakan permulaan rasmi pilihan raya umum ke-13 (PRU13) yang membabitkan pertandingan merebut 222 kerusi Parlimen dan 505 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN).

Cuaca pagi ini diramalkan baik di kebanyakannya tempat di seluruh negara, kecuali Pulau Pinang, Johor dan kawasan-kawasan tertentu di Melaka.

Sisipan menarik di dalam: Naib Ketua Wanita Umno bertanding calon bebas di K.Kangsar

Bunga RoS bantu PR tundukkan BN (LM)

Masalah logo roket DAP meningkatkan populariti bulan PAS dalam PRU13, kata penganalisis

KUALA LUMPUR, 20 April — Kesediaan DAP untuk menggunakan logo bulan PAS dalam Pilihan Raya 2013 kerana masalah perundangan boleh memberikan peningkatan penerimaan bukan Melayu terhadap parti Islam itu yang selama ini ditakuti kerana imej konservatif, kata penganalisis.

Bacaan seterysnya:  Bunga RoS bantu PR tundukkan BN