PRK SUNGAI BESAR: AZMIN, JANGAN BERI MUKA KEPADA PAS, PENGUNDI KELIRU

2 PRK: PEMBERONTAK UMNO BERI KEMENANGAN KEPADA PH?

Kedegilan PAS mahu bertanding kedua-dua kerusi PRK hanya untungkan UMNO


TAIPING, 22 MEI: Sikap angkuh dan keengganan pemimpin Parti Islam Se-Malaysia (PAS) untuk berunding dan membenarkan pertandingan satu lawan satu dalam pilihanraya kecil Parlimen Kuala Kangsar, Perak dan Parlimen Sungai Besar, Selangor akan hanya menguntungkan UMNO.
Sebelum ini, Pakatan Harapan Perak memutuskan untuk memastikan pertandingan satu lawan satu dalam dua pilihanraya kecil itu, malah sanggup memberi laluan kepada PAS meletakkan calonnya di salah satu kerusi demi memastikan kemenangan untuk rakyat dapat dicapai pada hari keputusan PRK nanti.
Pengerusi DAP Perak, Nga Kor Ming, menjelaskan bahawa tindakan PAS itu seperti mahu menggagalkan usaha Pakatan Harapan untuk mengalahkan UMNO di kedua-dua kerusi terbabit.
“PAS sedar bahawa sebarang perlawanan tiga penjuru antara BN, Pakatan Harapan dan PAS akan menguntungkan BN, tetapi mereka tetap degil dengan sikap tutup pintu dan enggan berunding.
“Adalah amat pelik apabila tujuannya berpolitik bukanlah untuk menang tetapi ingin menjadi ‘sekutu sulit’ UMNO-BN,” katanya dalam kenyataan media hari ini.
Pimpinan PAS tetap enggan berunding dengan Pakatan Harapan dan berkeras mahu meletakkan calon di kedua-dua kerusi berkenaan kerana yakin dapat menewaskan UMNO di kedua-dua kawasan.
Disebabkan kedegilan PAS itu, Kor Ming yang juga Ahli Parlimen Taiping,  mengesyorkan agar Pakatan Harapan meletakkan calon yang terbaik di kedua-dua kerusi supaya rakyat dapat memilih pihak yang paling layak bagi mewakili mereka di Parlimen pada 18 Jun nanti.
“Sikap tutup pintu yang dipamerkan oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, menunjukkan bahawa parti itu telah menolak pakatan pembangkang serta lebih cenderung untuk menyelamatkan UMNO.
“Jadi, memandangkan PAS kini tidak lagi ingin bersama pakatan pembangkang, rakyat Malaysia tetap berhak mendapat satu barisan alternatif yang lebih mapan untuk menggantikan UMNO-BN, iaitu dengan cara meletakkan calon yang paling berkaliber di kedua-dua kawasan,” katanya,
Dua kerusi itu kosong setelah Ahli Parlimen Kuala Kangsar, Datuk Wan Mohammad Khairil Anuar Wan Ahmad, dan Ahli Parlimen Sungai Besar, Datuk Noriah Kasnon, meninggal dunia dalam tragedi malang nahas helikopter di kawasan Sebuyau, Sarawak pada 5 Mei lalu yang turut melibatkan empat lagi individu. – Roketkini.com

NAJIB, PEMIMPIN YANG SUDAH TIADA RASA MALU DALAM DIRINYA
Seorang pemimpin UMNO yang baru kembali dari menunaikan umrah memberitahu, antara doanya di Multazam, satu tempat berhampiran Kaabah yang dianggap paling makbul untuk memohon sesuatu hajat ialah meminta kepada Tuhan supaya negara kita segera diberikan pemimpin yang baik dan bebas daripada segala skandal.

Katanya, selain meminta beberapa doa lain, tindakannya memohon doa sedemikian ialah kerana merasakan sudah tiada jalan lagi untuk mengharapkan Najib berundur daripada jawatannya.

Najib, katanya, seolah-olah tidak mahu mendengar suara dari dalam dan luar negara yang menolak dan mengutuknya berkaitan skandal 1MDB serta dana yang masuk ke akaun peribadinya, meskipun secara lumrahnya, jika di negara lain, mereka sudah pasti mengundurkan diri kerana tidak mahu terus-terusan mengorbankan rakyat dan negara.

Hanya dengan berdoa kepada Tuhan, ia merupakan usaha terakhir yang saya mampu lakukan untuk kepentingan negara sambil berharap doa saya akan dimakbulkan, kata pemimpin tersebut yang kemudian menunjukkan bulu roma di tangannya yang sedang tegak berdiri.

Sememangnya, Najib boleh dianggap mencipta sejarah yang tersendiri buat negara dan dirinya. Sepanjang masa, di seluruh dunia ada saja berita-berita buruk disiarkan mengenai dirinya melalui pelbagai saluran media.

Kadang-kadang, sepertimana yang dilakukan oleh Chanel 4, sebuah saluran TV di United Kingdom, berita mengenai dakwaan rasuah melibatkan Najib itu sengaja disiarkan ketika kunjungan rasmi Perdana Menteri ke London baru-baru ini.

Ia disiarkan seolah-olah sebagai bantahan atau protes terhadap lawatan rasmi Najib, pemimpin yang dianggap paling tercemar di dunia ketika ini.

Tidak ada mana-mana pemimpin lain, sama ada di dunia sebelah Asia, Afrika, Amerika Latin dan sebagainya yang paling menjadi fokus media antarabangsa sekarang ini melainkan Najib. 

Tetapi, di sebalik berita silih berganti dan pelbagai pendedahan baru mengenai dirinya, Najib masih lagi selamba saja menghadapi semua itu seolah-olah sedikit pun tiada perasaan malu dalam dirinya.

Beliau tetap mempamerkan wajah tidak bersalahnya, walaupun dalam masa yang sama semua orang juga tahu bahawa banyak media antarabangsa tidak dilayannya, malah diusir keluar hanya kerana bertanyakan soalan kepadanya.

Sesungguhnya, ia tidak pernah berlaku sebelum ini. Berbeza dengan Tun Mahathir yang tidak pernah lari daripada menjawab soalan, bahkan tidak pernah menolak sesiapa untuk bertanyakan soalan kepadanya.

Sebab itu, bagaimana sekali pun orang marah dan menolak Tun Mahathir, tetapi kerana sumbangan dan jasanya juga tak ternilai, tidak pernah kedengaran ada sesiapa sampai sanggup berdoa di depan Kaabah di sebalik dalam masa yang sama terus memberikan kepada UMNO dan pemimpin-pemimpin yang lain.

Hanya di bawah Najib, sementara secara berdepan ada yang tidak mampu melakukan penolakan secara terbuka sebagaimana banyak pihak lain yang sudah berbuat demikian, ada juga yang dalam diam menganggap beliaulah pemimpin paling menyusahkan rakyat dan negara. (SH 21/05/2016).

Husam: Pas Akan Tewas Di PRK Sungai Besar, Kuala KangsarPERISTIWA ULANGAN YANG PERLU RAKYAT FAHAMI IDEA PAS-UMNO