LEBIH 40,000 HADIR CERAMAH KARPAL KUCING.


Tusnami berlaku di Kucing pada malam ini apabila hampir 40,000 hadir mendengar ceramah beliau di Kucing sebentar tadi.maklumat yang di kirimkan oleh team wrlr, mendakwa bahawa ada kemungkinan Bn akan tumbang di Sarawak kerana kebangkitan ini umpama tsunami 208 di Semenanjung.

"Rakyat Sarawak kali ini bukan calang calang marah kepada regim Taib Mahmud yang di lihat memperlekehkan kuasa rakyat Sarawak sendiri" demikian komen pengirim berita sebentar tadi.

Altantuya - Pengakuan RPK Zahirkan Keperluan RCI, Kata Fariz Musa
SHAH ALAM 15 APRIL: Pendedahan pengarang laman blog Malaysia Today Raja Petra Kamaruddin mengenai pembunuhan Altantuya Shaariibuu hanya menzahirkan keperluan sebuah Suruhanjaya DiRaja (RCI) ditubuhkan untuk menyiasat pembunuhan warga Mongolia itu, kata Ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR, Fariz Musa.

Raja Petra membuat pengakuan bersumpah memperolehi maklumat bahawa seorang pegawai kanan risikan Angkatan Tentera Malaysia mempunyai laporan mensabitkan isteri Perdana Menteri Rosmah Mansor hadir di tempat Altantuya mati di bom pada Oktober 2006.

Kenyataan bersumpah (SD) itu dibuat pada Jun 2008 dan Raja Petra mengutarakannya dalam wawancara yang disiarkan oleh Tv3 dua hari lalu.

Fariz Musa menyifatkan penubuhan suruhanjaya itu perlu kerana terlalu banyak percanggahan fakta sehingga mengelirukan masyarakat di negara ini.

" Kita melihat percanggahan itu yang menimbulkan persepsi dan persoalan sehingga sekarang tidak dapat dijawab dengan begitu terperinci, tetapi banyak kenyataan lain yang keluar.

" Semestinya rakyat akan lebih keliru dengan perkara-perkara yang berlaku sejak akhir ini. Bagi saya satu suruhanjaya yang profesional dan telus harus dibentuk dengan segera bagi menyiasat perkara ini," katanya ketika dihubungi Tv Selangor petang tadi.

Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM) Jeneral Tan Sri Azizan Ariffin hari ini menafikan pegawai ATM terbabit, Kolonel Azmi Zainal Abidin mempunyai laporan risikan mengenai pembunuhan Altantuya yang melibatkan Rosmah.

Justeru Azizan menjelaskan kenyataan Azmi itu bersifat peribadi dan palsu. Azmi kini digantung tugas sementara menunggu hasil siasatan bersabit dakwaan RPK itu.

Fariz berkata menambah, sebuah RCI boleh merungkai persoalan siapa yang memberi arahan untuk anggota Unit Tindakan Khas (UTK) membunuh Altantuya menggunakan bomb C4.

" Siasatan ini harus dibuat dengan lebih terperinci. Tidak seharusnya selesai dengan hanya tindakan yang diambil terhadap Sirul dan Azilah, tetapi satu suruhanjaya yang lebih jelas untuk menyiasat perkara ini lebih terperinci bagaimana penglibatan Najib Razak dalam pembunuhan Altantuya," tambahnya.

Bekas penasihat kepada Najib, Abdul Razak Baginda yang dituduh bersubahat dengan pembunuhan itu walaubagaimana pun dilepaskan.

Sebaliknya dua anggota polis, Cif Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar disabit membunuh Altantuya dan dihukum gantung.

Kedua-dua mereka mengaku tidak bersalah dan memberitahu mahkamah mereka dijadikan "kambing hitam' oleh pihak yang mendalangi pembunuhan itu.

Ketua AMK Arah 'Tangkapan Awam' Cegah Pengundi Dan Penipuan


KUCHING 15 April : Angkatan Muda Keadilan merancang untuk membuat tangkapan awam ke atas mana-mana pihak yang meragukan demi memastikan proses pilihan raya tidak tercemar dengan pengundi hantu, kata ketuanya Shamsul Iskandar Md Akin.

Beliau percaya akan berlaku penipuan dalam pilihan raya memandangkan beberapa pakar pantau pilihan raya sehingga petang tadi masih dihalang masuk ke sini oleh Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud.

Pemantau-pemantua bebas pilihanraya terbabit antaranya S.Ambiga, Haris Ibrahim, Wong Chin Huat dan Steven Ng.

"Besok saya nak minta rakan-rakan semua (AMK) melakukan tangkapan awam (sivil arrest) seperti mana yang dibenarkan di bawah kanun keseksaan,"

"Mana (pengundi-pengundi) yang cuba membuat cubaan menipu (undi) kene ditangkap dan diambil tindakan dengan laporkan di bilik gerakan PKR dan buat laporan polis," ujarnya pada satu kenyataan media di Dun Satok, Kuching di sini.

Beliau turut memberi amaran kepada pihak berwajib, khususnya Suruhanjaya Pilihan Raya supaya jangan sesekali bersekongkol menipu proses pembuangan undi yang dijadualkan bermula pada 8 pagi esok dan berakhir pada jam 5 petang hari yang sama.

Amaran itu disuarakannya setelah SPR yang berjanji bahawa tempoh pembuangan undi pos adalah selama dua hari sebelum ini, tiba-tiba dilanjutkan pada hari esok.

"Saya ingin memberi amaran kepada SPR supaya jangan sesekali melakukan penipuan...contohnya, undi Pos disambung satu hari lagi (sedangkan) SPR berjanji dua hari sahaja, ini nak laksana satu hari lagi (iaitu) esok," tegasnya.

Mahathir Terpaksa Turun Balingian Selamatkan Taib


KUCHING 15 APRIL : Kurang daripada 12 jam pilihan raya negeri Sarawak menyaksikan Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Taib Mahmud semakin cemas untuk mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri Balingian sehingga terpaksa menggunakan khidmat bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad untuk meraih undi daripada rakyat.

Menurut Ahli Majlis Pimpinan Pusat Parti Keadilan Rakyat, Fariz Musa yang membantu kempen di kawasan tersebut, sambutan amat suram rakyat Balingian terhadap kepimpinan Taib telah memaksa Ketua Menteri itu menunggang populariti Dr Mahathir untuk menang.

"Berdasarkan kepada tumpuan masyarakat Balingian sejak kami mula berkempen, kami yakin Pakatan Rakyat mempunyai peluang baik untuk membuat kejutan pada hari mengundi esok. Semalam sahaja jumlah yang datang ke ceramah kami mencecah lebih 1,000 orang," kata Fariz.

Walaupun setiap ceramah Pakatan Rakyat diganggu oleh agen Barisan Nasional untuk mengganggu dan membuat provokasi namun rakyat tidak menghiraukan semua ugutan untuk mendengar penjelasan calon KEADILAN dan amanat pimpinan.

Portal The Malaysian Insider melaporkan Mahathir petang tadi memberi ucapan hambar di Padang Mesra Mukah dan turut memberitahu media, Taib "tahu apa yang patut dilakukan" apabila berhadapan dengan kritikan mengenai soal kepimpinan.

“Saya pernah berada dalam tekanan yang sama. Saya pasti beliau (Taib) tahu apa patut dilakukan,” kata Dr Mahathir apabila ditanya mengenai tekanan dialami Taib agar meletakkan jawatan.

Menurut Fariz, antara isu utama yang menjadi punca kemarahan pengundi kepada Taib ialah berkaitan tanah adat (NCR) dan pencemaran oleh kilang aluminium.

"Tanah adat mereka dirampas kerajaan negeri dan pencemaran kilang aluminium telah menyebabkan tanaman terjejas serta mencemar sungai yang menjadi punca rezeki masyarakat Iban di sini," jelasnya.

Ketua Menteri yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud berdepan saingan tiga penjuru di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Balingian pada Pilihan Raya Negeri Sarawak esok.

Pilihan raya bagi kerusi N51 Balingian menyaksikan pertandingan tiga penjuru di antara Taib, calon KEADILAN, Suriati Abdullah, 50, dan calon Bebas, Datuk Salleh Jafaruddin, 67, yang juga bekas Timbalan Menteri Pelajaran.

Kempen Akhir Di Satok Dicemar Risalah Haram PBB, Dakwa AMK

KUCHING 15 APRIL : Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Shamsul Iskandar Md Akin mendakwa proses kempen yang dijadual berakhir 12 tengah malam ini tercemar dengan beberapa jenis risalah haram memburukkan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Justeru, Shamsul berkata beliau percaya parti Pusaka Bumiputera Bumiputera (PBB) mendalangi kempen secara kotor tersebut berdasarkan pengakuan seorang juvana yang ditangkap di Masjid Kampung Datu 6.

Juvana bawah umur itu katanya, mengaku sekadar mengambil upah dari seorang pemimpin muda PBB untuk menyebarkan risalah haram tersebut.

"Saya ingin melahirkan rasa kesal pada PBB...seorang kanak-kanak pakai topi BN (mengaku) diupah edar risalah-risalah ini.

"(Risalah-risalah haram tersebut) tiada cap atau terbitan mana-mana, kita tidak pernah terbit benda-benda ini.

"Mereka (PBB) kata, (risalah-risalah haram) ini Keadilan yang buat....(saya tegaskan) jangan tuduh. Kalau ada bukti, sila buat laporan polis," ujarnya di Bilik Gerakan AMK Dun Satok.

Beliau percaya, sebaran risalah haram bertujuan untuk memburukkan imej calon PKR di Dun Satok, Ahmad Nazib Johari yang disaingi oleh pemimpin tertinggi PBB Abang Johari, iaitu Timbalan Pesiden PBB merangkap menteri kanan dalam pentadbiran Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud.

Nada yang sama turut disuarakan oleh Ahmad Nazib sendiri.

"Kita (AMK) lihat akhir-akhir ini banyak risalah fitnah oleh BN khususnya PBB...nampaknya mereka dalam keadaan terdesak," ujarnya.

Bahkan Ahmad Nazib yang juga Ketua AMK Sarawak turut tidak menolak kemungkinan bahawa kempen kotor itu demi memenangkan saingannya yang antara lain disebut-sebut sebagai calon Ketua Menteri Sarawak yang baru.

Melihat pada kempen kotor Barisan Nasional pada saat akhir tersebut, Shamsul turut memberi amaran kepada SPR supaya mengambil tindakan ke atas mana-mana pihak yang mencemarkan proses pilihan raya negeri.

Dalam perkembangan yang lain, beliau turut menyeru pengundi muda, khususnya lebih 200,000 pengundi berdaftar di perantauan Semenanjung supaya pulang ke Sarawak untuk menunaikan tanggungjawab masing-masing.

Altantuya - Pengakuan RPK Zahirkan Keperluan RCI, Kata AMKSHAH ALAM 15 APRIL: Pendedahan pengarang laman blog Malaysia Today Raja Petra Kamaruddin mengenai pembunuhan Altantuya Shaariibuu hanya menzahirkan keperluan sebuah Suruhanjaya DiRaja (RCI) ditubuhkan untuk menyiasat pembunuhan warga Mongolia itu, kata Ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR, Fariz Musa.

Raja Petra membuat pengakuan bersumpah memperolehi maklumat bahawa seorang pegawai kanan risikan Angkatan Tentera Malaysia mempunyai laporan mensabitkan isteri Perdana Menteri Rosmah Mansor hadir di tempat Altantuya mati di bom pada Oktober 2006.

Kenyataan bersumpah (SD) itu dibuat pada Jun 2008 dan Raja Petra mengutarakannya dalam wawancara yang disiarkan oleh Tv3 dua hari lalu.

Fariz Musa menyifatkan penubuhan suruhanjaya itu perlu kerana terlalu banyak percanggahan fakta sehingga mengelirukan masyarakat di negara ini.

" Kita melihat percanggahan itu yang menimbulkan persepsi dan persoalan sehingga sekarang tidak dapat dijawab dengan begitu terperinci, tetapi banyak kenyataan lain yang keluar.

" Semestinya rakyat akan lebih keliru dengan perkara-perkara yang berlaku sejak akhir ini. Bagi saya satu suruhanjaya yang profesional dan telus harus dibentuk dengan segera bagi menyiasat perkara ini," katanya ketika dihubungi Tv Selangor petang tadi.

Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM) Jeneral Tan Sri Azizan Ariffin hari ini menafikan pegawai ATM terbabit, Kolonel Azmi Zainal Abidin mempunyai laporan risikan mengenai pembunuhan Altantuya yang melibatkan Rosmah.

Justeru Azizan menjelaskan kenyataan Azmi itu bersifat peribadi dan palsu. Azmi kini digantung tugas sementara menunggu hasil siasatan bersabit dakwaan RPK itu.

Fariz berkata menambah, sebuah RCI boleh merungkai persoalan siapa yang memberi arahan untuk anggota Unit Tindakan Khas (UTK) membunuh Altantuya menggunakan bomb C4.

" Siasatan ini harus dibuat dengan lebih terperinci. Tidak seharusnya selesai dengan hanya tindakan yang diambil terhadap Sirul dan Azilah, tetapi satu suruhanjaya yang lebih jelas untuk menyiasat perkara ini lebih terperinci bagaimana penglibatan Najib Razak dalam pembunuhan Altantuya," tambahnya.

Bekas penasihat kepada Najib, Abdul Razak Baginda yang dituduh bersubahat dengan pembunuhan itu walaubagaimana pun dilepaskan.

Sebaliknya dua anggota polis, Cif Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar disabit membunuh Altantuya dan dihukum gantung.

Kedua-dua mereka mengaku tidak bersalah dan memberitahu mahkamah mereka dijadikan "kambing hitam' oleh pihak yang mendalangi pembunuhan itu.

Kes Altantuya : Pegawai Kanan ATM Digantung Tugas

Kes Altantuya : Pegawai Kanan ATM Digantung Tugas
15/04/2011
Share |SHAH ALAM 15 APRIL : Pengarang Malaysia Today Raja Petra Kamaruddin berjaya menarik perhatian Kementerian Pertahanan bersabit dakwaan beliau mengenai pembunuhan Altantuya Shaariibuu apabila seorang pegawai tentera kanan digantung tugas sementara untuk siasatan dilakukan.

Kementerian Pertahanan mengesahkan bahawa ia menggantung Kol Azmi Zainal Abidin dari tugas-tugas rasmi.

Kol Azmi adalah orang kedua dalam unit cawangan khas ATM pada tahun 2008 sebelum dipindahkan ke cabang lain.

Panglima ATM Jeneral Tan Sri Azizah Ariffin bagaimanapun menafikan dakwaan bahawa wujud sebuah laporan ATM mensabitkan isteri Perdana Menteri Rosmah Mansor dan dua pegawai tentera lain hadir di tempat kejadian malam Altantuya mati dibom pada Oktober 2006.

Dalam satu kenyataan, Azizan berkata, “pihak ATM ingin menegaskan bahawa maklumat yang disampaikan oleh Kolonel Azmi kepada Raja Petra Kamarudin adalah palsu.”

Beliau juga menegaskan laporan yang disebut oleh Raja Petra tidak pernah wujud dalam simpanan ATM.

“Tindakan Kolonel Azmi adalah bersifat peribadi dan tiada sebarang kaitan dengan ATM,” kata beliau.

Raja Petra semalam berkata beliau memberikan wawancara kepada TV3 bersabit isu itu kerana mahu menarik perhatian pihak berkuasa untuk menyiasat Kol Azmi dan pihak lain yang terlibat bersabit dokumen itu.

Dalam wawancara dengan stesen telivisyen pro-Umno itu, Raja Petra berkata dua individu yang pernah bekerja untuk Tengku Razaleigh Hamzah mengesahkan dokumen itu wujud dan mahu Raja Petra mendedahkanya.

Raja Petra membuat perakuan bersumpah (SD) pada Jun 2008 setelah blogger Din Merican turut mengesahkan bahawa Kol Azmi berjumpa dengan Datuk Seri Anwar beberapa kali dan boleh dipercayai.

Raja Petra terpaksa mencari perlindungan di Australia setelah dijejaki polis kerana membuat SD yang merujuk kepada laporan ATM itu untuk mensabitkan penglibatan Rosmah dalam pembunuhan Altantuya.

Azizan berkata, Lt Kolonel Azmi yang dimaksudkan Raja Petra adalah seorang pegawai Tentera Darat yang kini berpangkat kolonel.

Beliau ditukarkan dari Timbalan Ketua Anggota Tentera Cawangan Khas sejak 14 Januari 2008 dan kini sedang bertugas di Markas Tentera Darat, kata Azizan.

Azizan juga berkata siasatan terhadap dakwaan Raja Petra akan dilaksanakan dengan secepat mungkin dengan satu Lembaga Siasatan akan ditubuhkan bagi menyiasat dakwaan tersebut.

“Hasil siasatan akan dijadikan asas terhadap tindakan yang akan diambil oleh ATM,” katanya lagi.

Sehubungan itu kata Azizan, pegawai kanan terbabit telah dilepaskan daripada sebarang tugas rasmi sehingga siasatan selesai.

Dalam satu temu bual bersama TV3 kelmarin, Raja Petra mendakwa beliau tidak pernah menuduh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak atau isterinya terbabit dalam kes pembunuhan wanita Altantuya.

Beliau berkata SDnya hanya merujuk kepada maklumat yang diperolehi bersabit laporan risikan ATM itu yang memerlukan siasatan lanjut.

TEAM WRLR DI SARAWAK MELAPORKAN


Kajian itu meramalkan, PAS akan menang di tiga dari lima kerusinya iaitu N24 Beting Maro (PAS 53%, BN 47%), N22 Sebuyau (PAS43%, BN 40%, Bebas 17%) dan N3 Tanjong Datu (PAS47%, BN 35% dan Bebas 18%).

Dua lagi kerusi PAS adalah N20 Sadong Jaya (PAS 41%, BN 43% dan Bebas 16%) dan N15 Muara Tuang (PAS48% dan BN 52%).

Kajian itu juga meramalkan, Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Taib Mahmud akan kalah di Balingian di tangan sepupunya, Datuk Salleh Jafarudin (BN 33%, PR 30% dan Bebas 37%).

Pengerusi PKR Sarawak, Baru Bian pula diramalkan kajian ini akan menang di Ba'kelalan (PR64% dan BN46%).
Keputusan ini berdasarkan laporan prediksi period 2 yang dibuat oleh Zentrum PRN Sarawak 2011 yang disiarkan dalam lamannya di facebook hari ini.

Ia akan berubah bila-bila masa berdasarkan maklumat terbaru yang diterima oleh petugas kajian ini.

Mafrel Lapor Ada Usaha Sabotaj Proses Undi Esok

Mafrel Lapor Ada Usaha Sabotaj Proses Undi Esok
15/04/2011
Share |


SHAH ALAM 15 APRIL: Menjelang proses Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak yang bakal berlangsung kurang daripada 24 jam, terdapat laporan wujudnya cubaan menakut-nakutkan pengundi di DUN Bengoh semalam, menurut Badan Pemantau Pilihan Raya Malaysia (Mafrel).

Penyelaras Mafrel Sarawak, Wan Zin Mahdzar yang dihubungi Tv Selangor berkata khabar angin yang menyatakan kemungkinan berlaku pergaduhan pada hari mengundi esok mengakibatkan masyarakat majoriti Bidayuh di kawasan itu khuatir akan keselamatan mereka.

Walaubagaimana pun Wan Zin berkata, pihaknya tidak dapat mengesan dari mana datangnya sumber maklumat palsu tersebut.

"Ada usaha untuk menakut-nakutkan supaya pengundi tidak turun mengundi kerana dikatakan mungkin akan tercetus pergaduhan daripada pihak yang bertanding. Tapi dari mana mesej itu datang kita tidak pasti samada dari parti lawan atau pemerintah. Tapi usaha itu memang ada," jelas beliau.

Wan Zin menambah, Mafrel telah memohon kerjasama daripada polis bagi memantau sebarang usaha pihak tidak bertanggungjawab untuk mencemar proses pilihan raya esok.

"Kita beri nasihat supaya jangan takut untuk keluar mengundi. Gunakan hak mengundi untuk memilih sesiapa dan jangan sesekali menerima ugutan dan takut kepada intimidasi dan sebagainya. Itu yang kita buat," ujar beliau lagi.

Kerusi DUN Bengoh bakal menyaksikan pertandingan empat penjuru antara penyandangnya Dr. Jerip Susil dari BN, Willie Mongin (PKR), Richard @Peter Margaret (SNAP), dan Wejok Tomik (Bebas).

Seramai 21,995 orang pengundi berdaftar di DUN Bengoh, terdiri daripada Bidayuh (66.24%), Cina (26.35%), Melanau (6.61%), Iban (0.1%) dan lain-lain (0.69%).

Pada PRN Sarawak yang lalu, penyandang Jerip Susil memperolehi 7,540 undi, menewaskan calon SNAP Mangan anak Ngandok dengan majoriti 3,988 undi.

Parti Keadilan Rakyat (PKR) dijangka dapat menawan kawasan itu pada piilihan raya kali ini berikutan janji-janji yang tidak dapat ditunaikan sebelum ini oleh parti BN.

Dalam pada itu, Wan Zin turut mengulas kejadian membakar poster selain rakyat disajikan ungkapan kurang sopan sepanjang sepuluh hari kempen di Sarawak kali ini.

Gentar akan sokongan luar biasa pada sesi ceramah Pakatan Rakyat oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Lim Guan Eng di Kuching semalam, Wan Zin melaporkan pihak BN cuba untuk menggangu tumpuan pengunjung apabila menganjurkan ceramah tanpa permit berdekatan lokasi itu.

Seterusnya pihak Mafrel mengambil tindakan melaporkan kepada polis dan ceramah haram itu berjaya dihalang.

"Semalam pihak Pakatan ada membuat satu ceramah dan hampir lapan ribu penyokong datang untuk mendengar Anwar dan Lim Guan Eng berucap. Tiba-tiba di tempat yang sama, mereka (BN) buat juga ceramah berdekatan. Jadi kita bertindak memohon supaya polis menghalang pihak itu membuat ceramah kerana tidak ada permit," katanya lagi.

Wan Zin berkata, Mafrel telah menempatkan ahli-ahli pemantau di seluruh kawasan untuk memastikan hak pengundi tidak dicabuli mana-mana pihak justeru akan terus memantau proses kempen pilihan raya yang berbaki kurang daripada 24 jam.

970,000 pemilih layak mengundi dijangka akan menunaikan tanggungjawab pada PRN Sarawak yang akan bermula jam 9 pagi hingga 5 petang esok melibatkan 71 buah kerusi yang bakal menjadi rebutan.

BN berhadapan dengan saingan sengit pada pilihan raya negeri kali ini dengan kesemua kerusi ditentang oleh calon Pakatan dan parti lain.

Kempen BN bertambah sukar apabila Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Taib Mahmud turut terpalit dengan dakwaan rasuah dan salah guna kuasa.

Sementara Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menjangkakan peratusan keluar mengundi esok akan mencecah 75 peratus.

Peratusan paling tinggi disaksikan ketika pilihan raya negeri yang pertama pada 1969 iaitu 74.1 peratus.

Pada pilihan raya negeri 2006, peratusan keluar mengundi hanya 63.2 peratus.

Anwar : Awas Taktik BN Menjelang Hari Mengundi EsokKUCHING 15 APRIL : Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini memberi amaran kepada Barisan Nasional supaya tidak menyogok pengundi atau menggunakan taktik licik lain untuk "membeli" kemenangan pada pilihanraya negeri Sarawak esok.

Anwar berkata Pakatan Rakyat yakin akan memperolehi sokongan pengundi yang menjangkaui sasaran awal namun gagasan itu was-was dengan taktik-taktik kotor BN yang digunakan pada masa-masa lalu untuk mempengaruhi pengundi.

“Kami sangat optimistik, kami bergerak menjangkaui (matlamat menafikan majoriti dua pertiga BN), kami bergerak untuk menafikan monopoli BN di negeri ini,” Kami berusaha kerja meskipun kami tahu ia adalah satu tugas yang sukar," Anwar memberitahu pada sidang akhbar di Kuching.

“Jika proses (pilihan raya) adalah bebas dan adil dari peringkat awal lagi, saya tidak ragu-ragu mengenai (peluang itu)... bagaimanapun, kami melawan keseluruhan jentera kerajaan. Kami prihatin dengan perkembangan sepanjang beberapa jam akan datang,” katanya lagi.

Pemantau-pemantua bebas pilihanraya iaitu S.Ambiga, Haris Ibrahim, Wong Chin Huat dan Steven Ng dilarang memasuki Sarawak untuk mengikuti sejauh mana pilihanraya diadakan secara bebas dan adil.

Selain itu portal berita TVSelangor, Malaysiakini, Sarawak Report dan HarakahDaily digodam untuk mengekang laporan-laporan yang mendedahkan kepincangan Taib dan kerajaan pimpinannya.

Media arus perdana pula diarah untuk tidak menyiarkan ceramah-ceramah pembangkang yang menarik kehadiran tinggi. Sebaliknya tumpuan diberikan untuk mengkitar semula "cerita-cerita lama" bagi menfitnah Anwar yang menerajui kempen Pakatan di Sarawak.

Tv3 contohnya menyiarkan rakaman wawancara dengan blogger Raja Petra Kamaruddin yang mengkritik Anwar. Wawancara itu dirakam dua bulan lalu tetapi hanya disiarkan diambang pilihanraya negeri Sarawak.

Selain itu, Putrajaya mengarahkan kakitangan agensi-agensi persekutuan seperti Kemas, JASA dan Tekun menginap bersama penghuni rumah panjang untuk memberi tekanan kepada mereka supaya mengundi BN.

Pemimpin-pemimpin BN mengakui parti pemerintah yang menguasai 63 daripad 71 kerusi di DUN Sarawak kini berhadapan dengan saingan paling sengit dalam sejarah pilihan raya negeri itu.

Keresahan rakyat banyak berpaksi kepada dakwaan rasuah dan salah guna kuasa Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud. Perdana Menteri Najib Razak terpaksa menghabiskan seminggu berkempen untuk menarik sokongan bagi Taib khususnya di kawasan bandar.

Anwar berkata kehadiran tinggi rakyat Sarawak pada ceramah-ceramah PR tetap konsisten sejak hari pertama kempen dan menempelak dakwaan BN kononnya pengundi memberi sambutan suram kepada pembangkang.

Anwar berkata mesej yang di bawa oleh Najib tidak berkesan untuk mengatasi masalah-masalah parah yang dihadapi oleh rakyat Sarawak.

"Sekarang kita tahu adalah apa yang disebut Najib mengenai tranformasi dan pembangunan Sarawak adalah retorik kerana masalah tanah (rakyat yang dirompak) pun tidak diselesaikan," tegasnya.

Anwar yang jua Ahli Parlimen Permatang Pauh itu turut memberi ingatan kepada pentadbiran Najib supaya tidak mencemarkan proses pilihanraya aya yang sepatutnya berlangsung secara demokratik.

"Setakat ini, media tidak bebas dan memberi proses demokrasi...saya ingin memberi ingatan: jangan dikhianati amanah (pilihan raya) ini.

"Ada yang mereka (pengundi Sarawak) melebihi kebimbangan dengan asakan-asakan (daripada jentera kerajaan dan Barisan Nasional)," ujarnya.

Dalam perkembangan yang lain, Timbalan Presiden PAS Nasharuddin Mat Isa di Markas Operasi di Taman Permatang Jaya dalam Dun Tupong turut mengakui bahawa Barisan Nasional kian cemas.

Beliau menyuarakan rasa yakin bawa lima Dun yang ditandingan PAS akan menerima sokongan yang lebih besar dalam pilihan raya kali ini.

Anwar : Siapa Arahkan UTK Bunuh Altantuya?


KUCHING 15 APRIL : Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mendesak Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menjawab persoalan siapa yang mengarahkan dua anggota Unit Tindakan Khas, Cif Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar membunuh model Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

Beliau berkata persoalan mengenainya gagal dijawab Najib sehingga hari ini.

Anwar merujuk kepada akuan-akuan bersumpah (SD) yang dibuat oleh P. Balasubraminiam dan Raja Petra Kamaruddin pada 2008.

Menurut Anwar, pendedahan-pendedahan yang dibuat dalam akuan bersumpah tidak dijawab oleh Najib.

Anwar berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan oleh Raja Petra dalam temu bual bersama Tv3 oleh wartawan dari sebuah syarikat televisyen swasta.

Pengarang Malaysia Today itu dalam temu bual bersama Tv 3 semalam menafikan beliau percaya Rosmah Mansor hadir di tempat kejadian Altantuya Shaariibuu dibunuh.

Namun ia hanya bertujuan untuk menarik perhatian supaya polis menyiasat kandungan keterangan bersumpah yang dibuatnya.

Raja Petra sekali lagi menegaskan kenyataan bersumpah yang dibuat oleh beliau adalah berasaskan maklumat bahawa perisikan Angkatan Tentera Malaysia mempunyai sebuah laporan mengesahkan kehadiran Rosmah dan dua pegawai tentera apabila Altantuya mati dibom pada Oktober 2006.

" Saya tidak mahu jawab sekarang tentang isu ini. Biar hari ini kita tumpukan sepenuhnya kepada piliharaya Sarawak dan kesedaran baru rakyat Sarawak untuk membuat perubahan.

" Pada 17 hb, mereka (media arus perdana) boleh teruskan serangan peribadi terhadap saya seperti biasa. Tapi hari ini biar kita fokus sepenuhnya kepada Sarawak," kata Anwar pada satu sidang media yang diadakan di sebuah hotel di Kuching hari ini.

Sementara itu, Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail berkata, Tv3, RTM dan media milikan Umno-BN boleh 'mula' membuat serangan kembali ke atas Anwar tepat pukul 6 petang selepas semua pusat pembuangan undi ditutup esok.

" saya hendak Najib jawab umpamanya akuan bersumpah Bala bahawa beliau mengenali Altantuya pada pameran berlian di Singapura. Saya hendak Najib jelaskan ini," katanya.

Turut hadir pada sidang media tersebut ialah Presiden PKR, Datuk Seri Dr wan Azizah Wan Ismail, Timbalan Presiden Azmin Ali dan Penasihat PKR Sarawak, Habsah Harun.

Kempen Mega Akhir PR, Obor Perubahan Semakin Marak
KUCHING 15 APRIL : Kurang 24 jam sebelum hari pembuangan undi pilihan raya negeri Sarawak, kempen mega akhir Pakatan Rakyat khususnya oleh Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang bermula sejak pagi semalam, dilihat kian mendapat sambutan rakyat.

Di pekan kecil dalam DUN Sadong Jaya pagi semalam, lebih 2,000 rakyat pelbagai kaum mendengar amanat Anwar.

Kempen mega akhir itu turut menyaksikan penampilkan bercama calon PAS di DUN Sadong Jaya sendiri, iaitu Abang Eddy Abang Fauzi.

Dalam ucapannya di sini, Anwar mengajak rakyat bangkit mempertahankan hak masing-masing antara lain hak tanah adat Bumiputera (NCR) yang selama 30 tahun di bawah Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud, seakan dirompak secara terbuka.

"Kamu semua hambakah dalam ini negeri, apa negeri ini orang (Barisan Nasional) punya. (Apakah) ini negeri Menteri punya. Apakah tanah ini bukan (milik) kamu semua.

"Mengapa kita miskin. Apa kita kuli (sehingga) tanah kita boleh diambil sesuka hati...kita sama-sama angkat (bangkit) dan lawan mereka," antara persoalan Anwar yang menggamit sokongan luar biasa di sini.

Mesej yang sama turut disampaikan Anwar di hadapan lebih 1,500 rakyat - majoriti Melayu di satu perkampungan kecil dalam DUN Sadong Jaya yang ditandingi calon PKR, Arip bin Ameran.

Lebih 3,000 rakyat gamat menyambut Anwar dalam "kempen mega akhir" di Bazaar Serian dalam Parlimen Serian sebelam malamnya dengan laungan "reformasi" dan "Ubah Sarawak".

Kebanyakan mereka terdiri daripada masyarakat berbangsa Tiong Hua.

Di Taman BDC, diperhatikan tidak kurang 3,000 rakyat menyambut Anwar.

Dalam ucapan di pentas bantahan, Anwar memberitahu perubahan yang bakal dibuat rakyat Sarawak esok ini sangat penting kerana bakal meninggalkan kesan berantai di Semenanjung Malaysia pada pilihan raya umum ke-13 kelak.

Justeru jika serahan pilihan raya negeri Sarawak ke-10 berjaya mewujudkan "Tsunami Politik" dan ditakdirkan Pakatan Rakyat mengambil alih pemerintahan Putrajaya, beliau memberi jaminan akan menurunkan harga minyak dalam masa 24 jam.

Tidak cukup dengan itu, beliau berjanji untuk menaikan kadar royalti minyak dari 5 peratus sekarang ke 20 peratus demi meningkatkan kualiti hidup rakyat di Sarawak.

"Kempen mega akhir" Anwar yang berakhir lewat malam tadi di DUN Samariang paling gamat di mana lebih 5,000 rakyat hadir menyertai kempen selamatkan Sarawak dari terus diperintah oleh Barisan Nasional.

Turut hadir adalah beberapa pemimpin utama Pakatan Rakyat seperti Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Timbalan Presiden PKR Azmin Ali, Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim bin Tuan Man dan calon PKR di Dun Samariang sendiri, Zulrusdi bin Mohamad Hol.

Dalam ucapan penutupnya malam tadi, Anwar berkata, kemenangan Pakatan Rakyat di Sarawak akan membuktikan betapa kuasa rakyat mengatasi segalanya.

"Saya nak katakan semangat kebangkitan rakyat Sarawak sangat luar biasa.

"Mesej saya satu (iaitu) rakyat mesti buat keputusan (untuk menolak Barisan Nasional, suara rakyat suara keramat," tegas Anwar disambut tepukan gemuruh mereka yang hadir.

Bagaimanapun, mood perubahan rakyat ini tidak akan dilaporkan oleh media arus perdana seperti RTM1 dan TV3 sendiri demi menjaga kepentingan keluarga Taib.

Disebabkan itu, Anwar mengajak rakyat sekali lagi untuk menolak media-media pro Barisan Nasional yang dilihat seakan cuba membodohkan rakyat Sarawak, di sini.

"Jangan biar dan izinkan mereka anggap kita sebagai orang bodoh, jangan ingat kita ini kuli.

"Saya, di antara sebab lawan Barisan Nasional, sebab saya melihat mereka ini sudah takabur (dan) angkuh yang luar biasa," ujar Anwar.

Beliau turut mendedahkan propaganda Umno berjudul "Sayang Sarawak" terbitan TV3 yang baginya suatu usaha memperbodoh rakyat di sini.

"Malam-malam bunyi (disiarkan rancangan) Sayang Sarawak, Sayang Sarawak (tapi) rampas tanah Sarawak. Sayang Sarawak (tapi) harga barang naik. Sayang Sarawak (tapi) harga minyak pun naik. Sayang Sarawak (tapi) rakyat miskin merempat hidup (manakala) dua tiga menteri kaya raya melimpah hartanya," tegas beliau.

Bermula pagi ini ini, Anwar dijadualkan meneruskan "kempen mega akhir" sehingga tamat tempoh berkempen, iaitu tepat jam 12 tengah malam.

Sebanyak 71 kerusi DUN menyaksikan pertandingan pada pilihan raya kali ini.

Pakatan Rakyat, khususnya PKR menampilkan 49 calon berwibawa bagi misi selamatkan Sarawak dari terus diperintah secara tidak telus oleh Barisan Nasional. -

Pakatan Rakyat Janji Pentadbiran Adil, Telus Di Sarawak

KUCHING 15 APRIL : Ketua Pembangkang berjanji Pakatan Rakyat akan mewujudkan sistem pentadbiran baru berlandaskan prinsip keadilan, ketelusan dan bebas rasuah sekiranya diberi mandat membentuk kerajaan negeri yang baru 16 April ini.

Bercakap kepada lebih 5,000 penyokong di ceramah perdana Grand Finale di Bandar Baru Samariang Fasa 3 malam tadi, Datuk Seri Anwar berkata, ia berdasarkan kepada semangat dan kesedaran di kalangan rakyat Sarawak sepanjang kempen pilihan raya negeri ke-10.

"Sudah cukup dengan gejala rasuah yang berleluasa, sudah cukup dengan tata kelola pentadbiran yang lemah. Kini tiba masanya rakyat Sarawak bangkit mempertahankan hak mereka dan menuntut satu kerajaan yang benar-benar menjaga kebajikan rakyat," kata Anwar disambut tepukan gemuruh.

Tambah beliau pilihan raya kali ini merupakan yang terpenting dalam sejarah negeri Sarawak kerana rakyat berpeluang menentukan nasib mereka setelah diperintah selama 30 tahun di bawah pentadbiran Ketua Menteri yang korup dan mementingkan keluarga serta kroninya sahaja.

"Pilihan raya ini bukan untuk untuk menukar Ketua Menteri atau individu tertentu tetapi ia adalah perjuangan untuk menukar sistem yang sudah rosak dan menindas rakyat.

"Pemimpin yang akan kita angkat sebagai Ketua Menteri bukan sahaja orang yang baik tetapi adil dan menjaga semua masyarakat Sarawak tidak kira Melayu, Iban, Cina atau Bidayuh. Kita mahu ketengahkan pemimpin yang terbaik daripada semua suku kaum di negeri ini," tegasnya lagi.

Turut hadir pada majlis tersebut Presiden Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Timbalan Presiden Azmin Ali, Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang Datuk Mansor Othman serta calon-calon KEADILAN.

Anwar mengakhiri siri jelajah dan kempen beliau ke seluruh Sarawak dengan membawa mesej jelas bahawa rakyat tidak perlu lagi takut kepada penguasa yang zalim dan rasuah tetapi sebaliknya menggunakan kuasa di tangan mereka untuk mempertahankan hak demi masa depan yang lebih cemerlang.

Bermula daripada program di Kuching pada 29 Mac, kempen pilihan raya yang ketat telah membawa beliau melawat Sibu, Miri, Bintulu sehingga ke kawasan pendalaman di Kapit.

Kempen beliau membantu calon-calon KEADILAN di lokasi ceramah mendapat sambutan menggalakkan dari rakyat di Bumi Kenyalang.

"Saya merasa amat bersemangat melihat kepada sambutan yang sungguh menakjubkan ini. Justeru saya percaya rakyat Sarawak akan membuat kejutan pada hari Sabtu ini, dan dengan izin Allah dan kebijaksanaan rakyat, Sarawak akan mendapat kerajaan negeri baru di bawah Pakatan Rakyat," ujar Anwar.

Sebelum itu Anwar berucap kepada ribuan rakyat di Pekan Sadong Jaya pada pukul 5.00 petang semalam diikuti dengan ceramah serupa di Asajaya, Bazar Serian dan
BDC.

PRN Sarawak : 300,000 Pengundi Muda Penentu Perubahan?

KUALA LUMPUR 15 APRIL : Angkatan Muda PKR yakin generasi muda Sarawak yang dianggarkan 300 000 orang, yang telah berdaftar sebagai pengundi, bakal menjadi penentu perubahan di Sarawak pada hari pengundian pilihan raya negeri ke-10 esok.

Sarawak mempunyai lebih 970,000 pemilih yang layak mengundi pada pilihan raya negeri kali ini.

Penolong Setiausaha Angkatan Muda PKR, Mohd Saifullah Mohd Zulkifli berkata, generasi muda Sarawak yang berhadapan dengan pelbagai belenggu dan isu hanya akan dapat diselesaikan melalui proses demokrasi, pemilihan tampuk kepimpinan negeri.

“Masalah pendidikan dan peluang pekerjaan menjadi masalah utama kepada generasi muda ini,” katanya.

Saifullah berkata, kemudahan asas sekolah berada dalam keadaan uzur dan tidak mencukupi untuk proses pengajaran dan pembelajaran terutama di kawasan pinggir bandar dan luar bandar di Sarawak.

“Faktor ini akhirnya menyebabkan keciciran di kalangan pelajar tinggi di Sarawak,” katanya beliau dalam satu kenyataan.

Tambah beliau, bagi golongan muda yang ingin menyambung pengajian tinggi terpaksa merantau ke Semenanjung kerana kekurangan tempat untuk menyambung pengajian di Sarawak selain Universiti Malaysia Sarawak dan UiTM.

“Masalah kedua yang menjadi isu penting kepada golongan muda di Sarawak adalah masalah pekerjaan. Seramai 200,000 direkodkan berhijrah ke Semenanjung terutama di Johor Baru, Lembah Klang dan Singapura kerana masalah pengangguran yang tinggi,” kata beliau.

Katanya, 200,000 orang di kalangan mereka yang terpaksa merantau keluar Sarawak ini terdiri daripada golongan muda yang sukar mendapat pekerjaan.

“Ditambah lagi kerana keciciran pendidikan dan politik sempit Barisan Nasional membuatkan generasi muda ini sukar mendapat tempat dalam pekerjaan.

“Jika mendapat pekerjaan sekalipun, 48 peratus daripada golongan pekerja rakyat Sarawak adalah berpendapatan RM750 dan ke bawah,” kata beliau lagi.

Jelas Saifullah, desakan sara hidup yang tinggi, maka adalah mustahil untuk generasi muda dapat hidup dengan hanya bergaji seperti ini.

Malah katanya, generasi muda Sarawak telah matang dalam menilai sosiopolitik masyarakat di Sarawak.

“Penyelesaian kepada permasalahan yang membelengu generasi muda hanya dapat diatasi jika generasi mudanya berani melakukan perubahan.

“Perubahan politik tidak bermaksud merebut jawatan atau kerusi semata-mata, tetapi perubahan secara politik bakal menentukan dasar negeri Sarawak bagi menjamin masa depan generasi muda sebagai pewaris negara,” kata beliau lagi.

Pakatan Rakyat memberi jaminan dalam manifesto pilihan raya negeri dan buku jingga untuk melakukan pembaikan tatakelola pentadbiran negeri.

“Kekayaan negeri akan diagihkan kepada rakyat. Hasil negeri adalah milik rakyat. Undi generasi muda seramai 300,000 orang ini kepada Pakatan Rakyat bererti undi untuk masa depan yang lebih cerah,” katanya.-The Malaysian Insider

Harakahdaily Diserang DDoS

KUALA LUMPUR, 15 April: Dua hari menjelang pilihan raya negeri Sarawak, Harakahdaily diserang siber, DDoS (Distributed Denial of Service) oleh pihak-pihak tertentu malam tadi selepas Sarawak Report dan Malaysiakini terkena serangan yang sama.

“Jam 10 malam tadi, rangkaian pembekal khidmat DNS kami telah mengalami serangan DDoS (Distributed Denial of Service), lantas menyebabkan capaian ke atas laman-laman HarakahDaily dan PAS telah terjejas,” kata satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Pasukan Teknikal IT Harakahdaily.

Sehubungan itu, pasukan teknikal masih bertungkus lumus menangani serangan ini dan berjaya mengurangkan kerosakannya dengan Harakahdaily masih boleh hidup hingga kini.

Bagi menghadapi serangan ini, Pasukan Teknikal IT telah menyediakan beberapa laman alternatif untuk melawat Harakahdaily dan PAS menjelang pilihan raya Sarawak ini jika serangan ini berterusan.

Untuk Harakahdaily:-1. harakahdaily.net2. myharakah.net3. harakah.net.my

Bagi laman PAS:-1. pas.org.my2. parti-pas.org3. parti-islam.org

“Segala kesulitan amat dikesali. Kami sedang mengambil langkah seterusnya untuk menangani masalah ini,” kata kenyataaan Pasukan Teknikal IT Harakahdaily.

Sebelum ini Sarawak Report yang banyak mendedahkan kepincangan pentadbiran kerajaan negeri Sarawak khasnya Ketua Menteri, Tan Sri Taib Mahmud, telah diserang dan terpaksa berpindah ke laman sementara.

Laman Malaysiakini juga turut diserang sehingga lumpuh samasekali. Namun kini kedua-dua laman ini sudah kembali pulih.

Yang dikesali tidak ada sebarang kenyataan dari pihak kerajaan mengenainya. Yang melahirkan rasa kesal dengan apa yang berlaku hanyalah kerajaan negeri Selangor melalui Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim.

Sebelum ini Dun Selangor telah meluluskan Akta Kebebasan Maklumat yang memberi jaminan kepada semua pihak untuk bebas mendapatkan maklumat dari negeri itu.
-H/daily

DUN Sarawak: 300,000 pengundi muda penentu perubahanS

DUN Sarawak: 300,000 pengundi muda penentu perubahan?

April 15, 2011

KUALA LUMPUR, 15 April — Angkatan Muda PKR yakin generasi muda Sarawak yang dianggarkan 300 000 orang, yang telah berdaftar sebagai pengundi, bakal menjadi penentu perubahan di Sarawak pada hari pengundian pilihan raya negeri ke-10 esok.

Sarawak mempunyai lebih 970,000 pemilih yang layak mengundi pada pilihan raya negeri kali ini.

Penolong Setiausaha Angkatan Muda PKR, Mohd Saifullah Mohd Zulkifli berkata, generasi muda Sarawak yang berhadapan dengan pelbagai belenggu dan isu hanya akan dapat diselesaikan melalui proses demokrasi, pemilihan tampuk kepimpinan negeri.

“Masalah pendidikan dan peluang pekerjaan menjadi masalah utama kepada generasi muda ini,” katanya.

Saifullah berkata, kemudahan asas sekolah berada dalam keadaan uzur dan tidak mencukupi untuk proses pengajaran dan pembelajaran terutama di kawasan pinggir bandar dan luar bandar di Sarawak.

“Faktor ini akhirnya menyebabkan keciciran di kalangan pelajar tinggi di Sarawak,” katanya beliau dalam satu kenyataan.

Tambah beliau, bagi golongan muda yang ingin menyambung pengajian tinggi terpaksa merantau ke Semenanjung kerana kekurangan tempat untuk menyambung pengajian di Sarawak selain Universiti Malaysia Sarawak dan UiTM.

“Masalah kedua yang menjadi isu penting kepada golongan muda di Sarawak adalah masalah pekerjaan. Seramai 200,000 direkodkan berhijrah ke Semenanjung terutama di Johor Baru, Lembah Klang dan Singapura kerana masalah pengangguran yang tinggi,” kata beliau.

Katanya, 200,000 orang di kalangan mereka yang terpaksa merantau keluar Sarawak ini terdiri daripada golongan muda yang sukar mendapat pekerjaan.

“Ditambah lagi kerana keciciran pendidikan dan politik sempit Barisan Nasional membuatkan generasi muda ini sukar mendapat tempat dalam pekerjaan.

“Jika mendapat pekerjaan sekalipun, 48 peratus daripada golongan pekerja rakyat Sarawak adalah berpendapatan RM750 dan ke bawah,” kata beliau lagi.

Jelas Saifullah, desakan sara hidup yang tinggi, maka adalah mustahil untuk generasi muda dapat hidup dengan hanya bergaji seperti ini.

Malah katanya, generasi muda Sarawak telah matang dalam menilai sosiopolitik masyarakat di Sarawak.

“Penyelesaian kepada permasalahan yang membelengu generasi muda hanya dapat diatasi jika generasi mudanya berani melakukan perubahan.

“Perubahan politik tidak bermaksud merebut jawatan atau kerusi semata-mata, tetapi perubahan secara politik bakal menentukan dasar negeri Sarawak bagi menjamin masa depan generasi muda sebagai pewaris negara,” kata beliau lagi.

Pakatan Rakyat memberi jaminan dalam manifesto pilihan raya negeri dan buku jingga untuk melakukan pembaikan tatakelola pentadbiran negeri.

“Kekayaan negeri akan diagihkan kepada rakyat. Hasil negeri adalah milik rakyat. Undi generasi muda seramai 300,000 orang ini kepada Pakatan Rakyat bererti undi untuk masa depan yang lebih cerah,” katanya.

(function() { var d = document, w = window; w

RENTASAN 1161 | PANAS!! KINI HADI AWANG, MENTERI PAS DIHINA UMNO?

MENARIK DALAM RENTASAN 1161 1. MENTERI PAS CAP AYAM, KATA UMNO 2. PERPADUAN UMMAH ATAU PEREBUTAN GHANIMAH? 3. APA KOS TERSIRAT KENAIKAN INF...