Menjelang 13 Oktober: Hanya terima kemasukan MP Umno bukan parti

 

Menjelang 13 Oktober: Hanya terima kemasukan MP Umno bukan parti

LAGI LAPORAN POLIS TERHADAP JUFAZLI OLEH GERAK98

 


Tindakan tidak bertanggungjawab, berniat jahat dan melampau oleh Youtuber Jufazli yang membuat fitnah terhadap Dato Seri Anwar Ibrahim dipandang serius oleh pertubuhan GERAK98.

Kelmarin, GERAK98 Negeri Kedah telah membuat laporan polis berkaitan dakwaan Jufazli di dalam Youtube channel beliau sendiri yang menuduh Dato Seri Anwar Ibrahim telah menerima wang dari IMF untuk merosakkan institusi Yang Di Pertuan Agong. Tuduhan melampau beliau yang bukan sahaja satu fitnah terhadap Dato Seri Anwar Ibrahim tetapi lebih jahat lagi dakwaan beliau itu menggambarkan imej Yang Di Pertuan Agong boleh diperalatkan.

Semalam, GERAK98 dari beberapa daerah di Kedah terus membuat laporan polis atas isu yang sama. Dipercayai GERAK98 di seluruh negara akan melakukan tindakan yang sama agar perbuatan jahat seperti ini dapat dihentikan.

Semoga pihak Polis dan SKMM dapat bertindak tegas ke atas laporan yang telah dibuat kerana ini melibatkan tuduhan mengaitkan Yang Di Pertuan Agong.

WFAUZDIN NS

 

KENALI DS ANWAR - # siri Ke-3

 


Cebisan surat-surat dari penjara diminta Anwar Ibrahim

Sementara menanti Selasa tiba, saya belanja beberapa cebisan surat-surat dari penjara yang saya terjumpa dalam simpanan.

Selain menguruskan buku-buku yang diminta Anwar Ibrahim untuk dibawa ke penjara. Saya juga berpeluang untuk menaip semula beberapa surat yang ditulis Anwar Ibrahim ketika masih dalam penjara Sg Buluh untuk disampaikan kepada pihak-pihak tertentu.

Kredit: Amalina Ismail

SR

 

FITNAH MALAYSIA TODAY TERHADAP ANWAR


Image may contain: one or more people, text that says "Home MALAYSIATODAY BERITA Anwar Ibrahim Dipanggil Polis 9 Pagi, 13 Oktober 2020 By MT Webmaster Lastupdated Oct 11, 2020 BERITA HEADLINE FAKE! Anwar Ibrahim telah dipanggil untuk pergi ke Unit Siasatan Jenayah Bukit Aman pada 13 Oktober 2020, jam 9.00 pagi, bersabit dengan beberapa laporan polis yang telah dibuat tehadapnya, di mana beliau mendakwa bahawa ahli-ahli parlimen Umno memberi sokongan terhadap beliau sebagai PM yang kesembilan."

Terbukti berita yang dikeluarkan dari portal fitnah Raja Petra Kamarudin (RPK) itu adalah berita palsu/ fake semata-mata kerana ketiadaan beritya rasmi mahupun pihak polis & Bukit Aman mengesahkan tuduhan laporan tersebut..

Yang hanya dipaparkan dlam portal fitnah tersebut hanyalah laporan-laporan polis yang dibuat oleh pemimpi-pemimpin UMNO sahaja.

Setakat buat TAJUK PANAS untuk menipu & membuat persepsi jahat fitnah terhadap DS Anwar walaunPAS & macaiUMNO sahaja yang percaya...

SR

SIARAN LANGSUNG ESOK DI MEDSOS

 Image may contain: 3 people, text that says "APA KATA DAHLAN TOPIK PERBINCANGAN: "ANWAR IBRAHIM PM9, MIMPI ATAU REALITI?" BERSAMA TETAMU UNDANGAN EMBUN SHAHBUDIN SHAHBUDIN SHAHBUINHUSI HUSIN ISNIN 12 OKT 2020 9PM BERSIARAN LANGSUNG DI MEDIA SOSIAL PVCA PVCTV"

'Cukuplah abah, anak-anak derita' - Warkah pakar KKM kepada PM

Image may contain: 1 person, text that says "BERITA Muhyidain Yassin focebook 412 Shares A+ A 'Cukuplah abah, anak-anak derita' pakar KKM kepada PM mc Warkah Dr Tachdjian Diterbitkan Hari ini 4:50 pm Dikemaskini Hari ini 5:01 pm"

#Viralbroadcast #MestiBaca #Sebarkan #RintihanRakyat #Frontliners

Semasa saya menulis warkah ini - terdapat 400 pesakit positif Covid-19 di Hospital Queen Elizabeth, hospital rujukan tertiari Sabah di Kota Kinabalu termasuk merawat Ketua Menteri Sabah (Hajiji Mohd Noor).

Semua pesakit bukan Covid-19 yang tidak mempunyai penyakit yang mengancam nyawa tidak diterima untuk menyalurkan semua sumber bagi menangani Covid-19.

Bahkan ujian makmal rutin biasa telah dikurangkan untuk membolehkan lebih banyak ujian untuk Covid-19.

Pekerja penjagaan kesihatan letih dan kepenatan. Sumber seperti PPE dan peralatan penting lain hampir habis. Kakitangan dipanggil untuk bertugas di jabatan lain kerana ramai daripada mereka dikuarantin.

Kerja keras selama berbulan-bulan sejak perintah kawalan pergerakan (PKP) pertama telah dipandang sambil lewa dan diketepikan! Kita telah mencapai jumlah kes pecah rekod berjumlah 691 pada 6 Oktober 2020.

Pada masa ini terdapat 3439 kes positif di Malaysia, di mana 1901 (55 peratus) - lebih daripada separuh berasal dari Sabah.

Dari 1 September 2020 ke 10 Oktober 2020, Sabah mempunyai 3423 kes - ini mengejutkan kerana ia bersamaan dengan 22 peratus daripada 15,096 kes yang direkodkan Malaysia sejak awal!

Terdapat 21 kematian yang merupakan 13.5 peratus daripada jumlah 152 kematian setakat ini.

Sedarlah wahai Perdana Menteri Muhiyiddin Yassin yang dikasihi - anda ialah seorang "abah" yang mahu "merotan" rakyatnya kerana berkelakuan buruk dan tidak mematuhi SOP.

Anda gagal menyedari bahawa fakta menyedihkan mengenai gelombang baru Covid-19 yang disenaraikan di atas bukan disebabkan oleh Covid-19, tetapi kegagalan pentadbiran anda untuk mengutamakan kesihatan rakyat di atas segalanya.

Dengan mengabaikan nasihat daripada Kementerian Kesihatan dan membiarkan pilihan raya negeri berlangsung, kempen tanpa kawalan oleh jentera yang terlalu bersemangat (pada semua parti yang bertanding) - ini telah menyebabkan penderitaan ramai orang pada hari ini.

Faktanya bahawa ketua menteri sendiri telah dijangkiti menunjukkan sejauh mana menularnya virus itu.

Menteri dan banyak pegawai atasan lain yang tidak mengikuti SOP dan dilepaskan adalah punca sebenar berlakunya peningkatan kes yang mendadak ini.

Kelewatan dalam melaksanakan perintah penutupan pula ibarat 'luka disirami garam' - memperburuk keadaan yang sudah teruk.

Sedar dan lihatlah bahawa ramai orang tidak akan menganggap anda sebagai "Abah" - kerana anda didakwa telah membiarkan "anak-anak anda" menderita dengan menyebabkan gelombang baru wabak ini dan menambah buruk keadaan dengan mengamalkan pilih kasih melalui hukuman selektif terhadap mereka yang tidak mematuhi SOP.

Seret VIP (orang kenamaan) yang menjadi penyebab gelombang Covid-19 ini dan singkirkan mereka daripada jawatan.

Mereka telah membawa lebih banyak penderitaan kepada orang-orang yang memilih mereka untuk berkuasa. Ini penyelewengan kepercayaan dan mandat yang diberikan kepada mereka.

Kematian yang berlaku akibat gelombang baru Covid-19 ini berkaitan secara langsung dengan mereka semua dan mereka mesti bertanggungjawab! Cukuplah bercakap.

Tinggalkan kiasan anda dan perutusan rasmi, bertindak pantas. Kami letih dengan ucapan panjang lebar yang tidak mempunyai isi yang nyata selain dijadikan sindiran di internet dan jenaka media sosial.

Jumlah masa dan sumber daya yang digunakan oleh "perutusan khas" anda dapat disalurkan kepada Kementerian Kesihatan untuk digunakan dengan lebih baik lagi.

Ambil tindakan sebenar.

Sedar akan kesalahan dan kegagalan serta betulkan dengan segera. Salurkan sumber ke Sabah dengan secepatnya.

Ketua menteri Sabah kini dirawat di wad di Hospital Queen Elizabeth tetapi seperti semua VIP lain, tidak perlu berbaring di jabatan kecemasan menunggu tempat tidur di wad.

Terdapat kekurangan rasa empati dan tindakan sebenar daripada pentadbiran tertinggi negara, yang mengakibatkan ketidakpedulian terhadap keadaan sebenarnya di lapangan.

Segera, bekalkan PPE yang mencukupi untuk bertahan sehingga akhir tahun - banyak pusat di Sabah akan kehabisan PPE tidak lama lagi dan kita akan melihat keadaan PPE DIY yang pernah terjadi jika ini tidak dilakukan.

Sistem pengedaran PPE terpusat yang diselaraskan perlu menggantikan sistem semasa yang perlahan dan tidak telus.

Elaun Covid-19 untuk pekerja penjagaan kesihatan di barisan hadapan perlu diberikan sepanjang tempoh ini dan bukan beberapa bulan selepas itu.

Banyak pengorbanan yang dibuat, ibu bapa kepada bayi yang baru lahir terpaksa bekerja; cuti tahunan telah dibekukan; ramai yang bekerja lebih masa dengan mengurangkan tidur dan rehat.

Arahkan sektor swasta untuk membantu dalam pengurusan kes Covid-19 dan membayar balik dengan dana yang diperlukan.

Jika perlu, gunakan dana kecemasan - apakah penderitaan "anak-anak abah" tidak dapat menggerakkan hati anda?

Menteri Pertahanan (Ismail Sabri Yaakob) telah mengumumkan majlis perkahwinan yang dihadiri tetamu lebih 250 orang dibenarkan dengan menunjukkan kad jemputan perkahwinan (pada sekatan jalan).

Ini benar-benar tidak masuk akal dan bodoh.

Apa gunanya mendapat perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB) manakala perhimpunan sebegitu masih dibenarkan?

Tolong gunakan akal sihat semasa melaksanakan SOP - dengarkan nasihat Kementerian Kesihatan daripada mendorong mereka dan memujuk mereka untuk melakukan sebaliknya.

Jangan putus asa

Kepada rakyat - sama ada di Sabah atau di manapun, saya menggesa anda untuk mengamalkan SOP seketat mungkin. Jangan mematuhi SOP yang tidak masuk akal - perkahwinan boleh ditunda ke kemudian hari; perhimpunan besar tidak boleh diadakan sehingga kita dapat mengawal keadaan.

Sudah sampai waktunya untuk bangkit dan memutuskan bagaimana kelangsungan hidup "keluarga" perlu diteruskan kerana "abah" kita seakan tidak mampu.

Berikan sokongan anda kepada mereka yang berada di barisan hadapan - sama ada dalam bentuk wang, makanan, atau alat bantuan lain. Mereka yang diberkati kerana lebih berada perlu membantu golongan yang serba kekurangan.

Kepada mereka yang berada di barisan hadapan - jangan berputus asa. Seluruh rakyat negara ini berada di belakang anda dan menyokong anda, beberapa melalui bantuan material dan yang lain bila-bila yang boleh memanjatkan doa.

Kebodohan individu tertentu mungkin telah mensia-siakan usaha beberapa bulan yang lalu dan membuang semua masa dan tenaga anda; tetapi Malaysia lebih memerlukan anda sekarang.

Semoga Tuhan memberi anda kekuatan, kesabaran dan ketabahan melalui saat-saat ini. Sama-samalah kita berdoa.

************************

#NOTA : DR TACHDIJAN ialah nama samaran. Penulis ialah seorang doktor pakar di Kementerian Kesihatan.

Artikel ini pandangan penulis yang diterjemah secara bebas daripada tulisan asal dalam Bahasa Inggeris dan tidak semestinya mencerminkan pendirian rasmi Malaysiakini.

 

SABAR...NANTI KITA SEMAK SEMULA KES MOKHTAR SENIK. RASA HATI AKU PUN 2 KALI KENA DAH KENA...TAK KAN SENGAJA...

Image may contain: 1 person, text that says "Mokhtar Dup 22j Saat org2 Anwar ghairah menunggu tarikh 13 Oct. Kerana dikatakan Anwar akan mengadap YDPA bersama senarai nama Ahli2 Parlimen yg menyokong beliau dan sekaligus akan menobatkan Anwar sebagai PM ke9. Namun hati saya tetap berkata tiada apa2 peralihan kerajaan yg akan berlaku. Bahkan kali ini politik Anwar akan sampai ke penghujung jalan mati. Itulah rasahati saya. Admin Fb UMS Kuala Lumpur"


Disaat orang lain menanti tarikh 13 Okt ini, aku masih menanti hasil siasatan kes Leena, kes seorang kononnya ulamak yang melarikan diri dengan kereta vellfire nya di sebuah stesen minyak setelah dikejar kantoi berhubungan dengan bini orang. Aku yakin lebai itu adalah orang yang sama dalam kes menunjukkan punainya di dalam mesengger untuk dilihat oleh Fikah. InsyaAllah, jika Anwar jadi PM, kes lebai ini boleh kita semak kembali.

WFAUZDIN NS

LAAA...AWAT DOK GELABAH PUYUH..ANWAR BARU SAJA NAK NGADAP DYMM AGONG

 

Image may contain: 1 person, text that says "Sinar harian TELUS TULUS Ad Ad BERITA >> Politik Anwar digesa dedah ahli Parlimen sokong tubuh kerajaan baharu 10 Oct 2020"

Kesihan Anuar Musa. Cepat sangat melatah. Anwar baru nak jumpa Agong, bukan angkat sumpah lagi. Relaks la bro.

Minta Anwar dedahkan senarai? Waktu Muhyidin persembah nama kpd Agong waktu merampas mandat rakyat dulu, adakah Muhyidin dedahkan nama? Itu pun diragui siapa yang sokong Muhyidin kerana waktu itu 5 ke 6 orang MP Bersatu nyatakan sokongan pada Mahathir, sedangkan Muhyidin beritahu semua MP Bersatu sokong beliau. Tapi kita orang tidak kisah pun walaupun SD yang ada pada PH waktu itu ada 14. Muhyidin kata dia pun ada 14 MP termasuk kumpulan Mahathir kononnya menyokong beliau. Siapa tipu siapa?

So, Anuar Musa jangan panik. Umno pun dah tidak percaya kepada kamu kerana kuat sangat membodek Muhyidin.

 

Utamakan rakyat era Covid 19, bukan selamakan syarikat swasta - Fahmi


untitled image
Tindakan kerajaan 'tebuk atap' Perikatan Nasional (PN) membenarkan anak syarikat Khazanah Nasional Bhd, UEM Sunrise bergabung dengan EcoWorld dikecam oleh pimpinan Pakatan Harapan (PH).

 Menurut Pengarah Komunikasi KEADILAN, Fahmi Fadzil, penggabungan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) itu dengan sebuah syarikat swasta yang dikatakan bermasalah tidak wajar berlaku dalam keadaan rakyat kesempitan hidup kesan pandemik Covid 19.

 "Pada ketika rakyat menderita menghadapi gelombang ketiga Covid 19 dan ekonomi suram, tindakan meneruskan penggabungan dua syarikat ini memberi gambaran berlakunya usaha menyelamat (bail-out) sebuah syarikat swasta menggunakan dana rakyat.

 "Setakat hari ini, nilai saham EcoWorld Berhad telah merudum ke RM0.39 berbanding RM1.40 lima tahun lalu. Keadaan hutang dan aliran tunai EcoWorld juga amat membimbangkan.

 "Jika diteruskan, tidak mustahil Khazanah dilihat sebagai ‘penyelamat’ EcoWorld apabila terpaksa memberi suntikan dana yang besar. Lebih-lebih lagi apabila kita diingatkan pasaran hartanah untuk beberapa tahun akan datang sudah pasti lemah.

 "Tambahan pula, beberapa penganalisa pasaran menyatakan jika diteruskan, pegangan saham Khazanah Nasional dalam UEM Sunrise Berhad akan berkurangan dari 66% kepada 43%, dan kehilangan kawalan ini adalah satu bentuk kerugian kepada rakyat," katanya dalam satu kenyataan.

 Bagi Fahmi, pendapat penganalisa pasaran yang menyatakan EcoWorld bukan rakan yang sesuai untuk bergabung dengan UEM Sunrise wajar diambil kira oleh kerajaan PN.

 Katanya, jika hujah itu mempunyai merit maka Khazanah tidak seharusnya diberi 'lampu hijau' melaksanakan penggabungan yang merugikan rakyat itu.

 "Dalam keadaan ekonomi yang belum pulih dan 745,000 warga Malaysia hilang kerja setakat Julai 2020, kerajaan melalui Khazanah Nasional tidak perlu terburu-buru dan wajib pertimbangkan semula kewajaran meneruskan penggabungan.

 "Kerajaan perlu berusaha lebih gigih untuk selamatkan rakyat, bukan syarikat swasta," katanya lagi.

 Untuk rekod, penggabungan anak syarikat Khazanah dan EcoWorld pernah diusahakan pada era pentadbiran Pakatan Harapan yang lalu. Bagaimanapun, rancangan itu dibantah keras oleh kebanyakan pemimpin PH menyebabkan ia gagal dilakukan.

 

31 POSTING SEHINGGA KINI.LAGI BERITA AKAN MENYUSUL

 TERIMA KASIH KERANA MELAYARI WRLR. SEHINGGA KINI 31 POSTING TELAH DISIARKAN.


SILA TEKAN   >   UNTUK BERITA AWAL PAGI . JIKA ANWAR CUKUP SOKONGAN TIDAK PERLU PILIHAN RAYA MENGEJUT


KEH..KEH...MASA MANA JADI PENASIHAT YDP AGONG..KA DENGKI MACAM BUDAK KAMPUNG ?


 

MENYOKONG ANWAR UNTUK JATUHKAN MUHYIDDIN CARA TERBAIK UNTUK ELAK UMNO TERUS DIBULI BERSATU


Perkara paling pedih sehingga merobek ke hulu hati UMNO sekarang ini ialah apabila parti itu dibuli oleh Bersatu dalam PRN Sabah yang baru lalu.

Rasa pedih hati itu sebenarnya lebih perit daripada perasaan yang ditanggung ketika UMNO hilang kuasa dan kalah pada PRU14 lalu.

Sementara UMNO dan BN ditewaskan pada PRU 2018 itu secara berdepan oleh lawan yang nyata iaitu PH yang turut didalamnya ada Bersatu, sebaliknya UMNO sekarang ini dibuli oleh Bersatu, sedangkan kedua-duanya bukan saja rapat dan bersama dalam kerajaan, malah dalam keadaan nyawa masa depan Bersatu juga banyak bergantung kepada ihsan UMNO.

Dalam PRN Sabah, Bersatu hanya bernyawa kerana UMNO sedia memberi laluan kepada parti itu bertanding di kerusi-kerusi yang sebenarnya dimenangi oleh UMNO dalam PRU14, tetapi Adunnya kemudian melompat khianat untuk menyertai Bersatu.

Jika UMNO enggan beralah dan berkeras mahu bertanding di semua kerusi tersebut, keputusan PRN Sabah mungkin berbeza dan tidak mustahil hari ini Bung Mokhtar sudah pun duduk di kerusi Ketua Menteri.

Sudahlah UMNO bermurah hati memberi laluan kepada Bersatu bertanding di kerusi yang dimenangi parti itu dalam PRU sebelum ini, malah selepas itu Muhyiddin Yassin telah secara terbuka tanpa berunding dengan Zahid Hamidi mengumumkan Hajiji Noor, Pengerusi Bersatu Sabah sebagai calon Ketua Menteri.

Walhal bukan Muhyiddin tidak tahu bahawa UMNO telah lama mahu menjadikan Bung Mokhtar Radin, Pengerusi BN Sabahnsebagai calon Ketua Menteri mereka.

Gambaran pembulian yang berlaku PRN Sabah itu pasti akan berulang lagi di peringkat persekutuan dalam PRU15 akan datang jika UMNO turut lembut hati dan sedia menyerahkan kerusi-kerusi Parlimen yang dimenangi oleh Geng Hamzah Zainuddin untuk ditandingi oleh Bersatu.

Malah, sekarang ini Bersatu juga telah berjaya merosakkan hubungan UMNO dengan Pas sehingg parti Islam itu tidak lagi seakrab dulu hubungannya dengan UMNO.

Kalau diberi lebih masa, tidak mustahil Pas akan melepaskan terus pelukannya terhadap UMNO untuk beralih pula kepada Bersatu.

Apa pilihan yang ada kepada UMNO sekarang ini?

Walaupun UMNO bertegas tidak mahu menyertai PN secara rasmi, tetapi untuk mereka mengambil keputusan keluar daripada kerajaan bukanlah perkara mudah untuk dilakukan.

Ini terutamanya kerana ada Ahli Parlimen UMNO yang diberikan jawatan dalam kerajaan oleh Muhyiddin sedang berasa kesedapan dan tidak mahu nikmat itu dilepaskan begitu saja.

Bagi mereka, biarlah UMNO duduk dalam kerajaan ini sehingga tahun 2023 atau sampai masa bila PRU15 diadakan, dengan itu dapatlah juga lebih lama mereka merembat daki-daki dunia melalui jawatan yang sedang disandang.

Tetapi, yang mereka barangkali tidak sedar ialah semakin lama UMNO berada bersama dalam kerajaan ini, ia lebih memberi peluang kepada Bersatu mengukuhkan kedudukannya untuk terus merancang pembulian, sambil dalam waktu yang sama berupaya merenggangkan lagi hubungan Pas dengan UMNO.

Dengan itu, tidak mustahil sejarah buli ketika PRN Sabah akan berulang lagi dan hasrat UMNO untuk meletakkan calonnya sendiri sebagai Perdana Menteri hanya tinggal mimpi saja akhirnya.

Untuk UMNO kembali dominan, kembali seperti UMNO yang dahulu dan berpeluang semula menduduki jawatan Perdana Menteri, parti itu tiada pilihan lain melainkan mesti keluar meninggalkan Bersatu.

Hanya dengan meninggalkan Bersatu saja, UMNO mampu bertanding di semua kerusi Melayu miliknya tanpa perlu pening dan serabut kepala lagi.

Realitinya, dengan UMNO bersama BN yang sudah ada MCA, MIC dan PBRS di dalamnya, bermuafakat pula dengan Pas, ia sudah pun memadai untuk gabungan itu kembali berkuasa.

Sedangkan dengan Pas pun belum dimuktamadkan lagi soal pembahagian kerusi, melibatkan pula Bersatu untuk berkongsi tiga sudah tentu menambahkan lagi pening kepala UMNO.

Dalam hal ini, oleh kerana 13 Oktober depan merupakan tarikh penting di mana Anwar Ibrahim akan mengadap Yang Dipertuan Agong bagi mempersembahkan jumlah sokongan Ahli-Ahli Parlimen yang dimilikinya untuk membentuk sebuah kerajaan baru, UMNO tidak harus berlengah lagi mengambil peluang yang sedang terbuka ini.

Hanya dengan menyokong Anwar dan menjatuhkan Muhyiddin saja akan membolehkan UMNO bebas lepas daripada belenggu pembulian Bersatu terus berlaku lagi.

Sama ada dengan menyokong usaha Anwar itu akan menjadikan Presiden PKR sebagai Perdana Menteri atau PRU semula terpaksa diadakan, kedua-dua keadaan itu akan menguntungkan UMNO kerana melepaskannya daripada terus terikat dengan Bersatu.

Tanpa terikat lagi dengan Bersatu, bermakna UMNO tidak perlu berkongsi kerusi dengan parti pimpinan Muhyiddin yang kedudukannya tidak lagi disukai oleh rakyat Malaysia ketika ini.(Shahbudindotcom 11/10/2020)

LEBAI, KALAU KAMU TIDAK SOKONG ANWAR TIDAK MENGAPA, SOKONGLAH PENGKHIANAT, TETAPI JANGAN HALANG MEREKA YANG MAHU BERSAMA ANWAR!!

 

Image may contain: text


Kami faham, tidak mudah untuk kamu melepaskan jawatan dan kedudukan sebagai menteri, timbalan menteri, duta khas, pengarah, pengerusi GLC dan macam-macam lagi habuan dunia yang kamu miliki sekarang hasil kerja buat kamu bersekongkol dengan pengkhianat. Memang tidak mudah untuk melawan nafsu.

Ye lah, kamu sendiri sedar jika harapkan Pas berjuang ikut cara Islam betul2, entah bila akan dapat berada dalam kerajaan dan dapat jadi menteri. Paling kuat dapat jaga negeri Kelantan dan Terengganu. Maka, untuk merasa berada dalam kerajaan Pusat dengan mudah, caranya adalah jual agama. Bikin hukum sesuka hati ikut kepentingan parti.

Ikut cara Pas, boleh menipu demi parti. Hukum haram jatuhkan kerajaan yang Pas pimpin dengan cara khianat atau lompat parti macam kes jatuhnya kerajaan Nizar di Perak dulu. Waktu itu lebai-lebai berguling di tengah jalan raya depan istana untuk halang MB baru angkat sumpah. Haram rampas kalau itu kerajaan yang lebai perintah.

Tapi hukumnya wajib rampas kalau boleh menguntungkan lebai. Bila pengkhianat Muhyidin dan Azmin khianat PH untuk jatuhkan kerajaan PH yang diberi mandat oleh rakyat, tiba-tiba parti lebai ini tumpang sekaki untuk jadi pengkhianat asalkan dapat jadi menteri Mewa jaga kumbahan. Dapat jadi duta khas timur tengah bertaraf menteri yang beribu pejabat rasanya di Rusila kerana duta khas tu tak bergerak-gerak dari kampungnya. Makan gaji buta.

Bila ada usaha dari PH untuk mengambil kembali mandat rakyat itu melalui Anwar Ibrahim, mengapa lebai merasa sakit hati sehingga mahu libatkan PDRM? Nama pun dah usaha, setiap usaha belum tentu berjaya atau tidak. Tawakkal Alallah. Takkan usaha untuk dapatkan kembali hak rakyat yang dirampas oleh pengkhianat yang lebai sendiri bantu itu satu dosa besar atau jenayah?

Mengapa takut sangat? Takut kerajaan yang kamu makan gaji buta itu jatuh? Sepatutnya kamu dari parti Islam adalah pihak yang pertama bantu mereka yang mahukan kembali haknya. Merampas hak orang itu berdosa besar. Bayangkan kalau Adun-Adun Pas di Kelantan khianat dan kami dari Keadilan atau Amanah turut bantu yang khianat itu sehingga tumbang kerajaan Pas Kelantan, apa kamu rasa? Mesti berbakul-bakul kamu maki hamun dan kapirkan mereka, bukan?

Sudah-sudah la Pas. Ingat-ingatlah pada Tuhan. Ingatilah pesanan Almarhum Tok Guru Nik Aziz. Jangan termakan hasutan syaitan. Syaitan memang tidak suka pemimpin yang baik. Syaitan bertepuk tangan bila kamu bersama pengkhianat.

WFAUZDIN NS

 

WARTAWAN MENGELUH MUHYIDDIN TAK PERNAH ADAKAN SIDANG MEDIA…

 

Image may contain: 1 person, text that says ">BERITA>NASIONAL BERITA>NASIONAL Abah kena jumpa media II 10 Oktober 2020 PREMIUM Menurut kawan-kawan dalam media, sejak Abah jadi Perdana Menteri pada bulan Februari tahun ini, dia tak pernah adakan sidang media terbuka. Maksudnya dia tak pernah terima soalan daripada wartawan. Dah tujuh bulan dia jadi Perdana Menteri tapi tak pernah sekali buat sidang media dengan wartawan. KENAPA PM TAKUT JUMPA MEDIA? Takut disoal jawab dengan wartawan?"


Wartawan komplen, Muhyiddin penakut..!!

Menurut kawan-kawan dalam media, sejak Abah jadi Perdana Menteri pada bulan Februari tahun ini, dia tak pernah adakan sidang media terbuka.

Maksudnya dia tak pernah terima soalan daripada wartawan. Dah tujuh bulan dia jadi Perdana Menteri tapi tak pernah sekali buat sidang media dengan wartawan.

Mungkin Awang salah, tapi begitulah nampaknya. Abah ‘dipagari’ oleh penasihat media beliau.

Semasa Perintah Kawalan Pergerakan yang awal memang tak ada kesempatan Abah bersemuka dengan wartawan.

Tapi dalam keadaan sekarang, ada macam-macam cara boleh berinteraksi dengan wartawan.

Abah boleh buat sidang media dalam talian. Sekarang teknologi dah canggih jikalau nak mengelakkan daripada bersemuka. Tapi Abah memilih untuk membuat ‘perutusan’. Ini termasuklah bila nak umumkan pakej rangsangan ekonomi.

Awang rasa belum pernah dalam sejarah seorang Perdana Menteri hanya guna acara perutusan macam Abah. Ini cara satu hala. Wartawan tak dapat bertanya soalan. Banyak sangat perkara yang berlaku dalam negara yang perlukan maklum balas daripada Abah.

Abah perlu jawab banyak soalan yang bermain dalam fikiran mereka. Pada masa ini ada khabar bahawa Tuanku Yang di-Pertuan Agong dah beri perkenan untuk Datuk Seri Anwar berjumpa Seri Paduka Baginda. Ada khabar angin Tun mantan Perdana Menteri akan bergabung dengan Ku Li. Ada berita yang pembangkang dah atur strategi buat undi tak percaya pada Tan Sri Perdana Menteri pada sidang Dewan Rakyat akan datang. Ada yang nak tahu berkesan tidak pakej ekonomi era Covid-19. Macam-macam lagi.

Awang Paku Serpih

 

ANWAR IBRAHIM: MEHNAH DAN TRIBULASI

 

Image may contain: 1 person, beard


ANWAR IBRAHIM: MEHNAH DAN TRIBULASI

TEDx, Gaston Hall, Georgetown University, November 15, 2014.

Nama saya Anwar Ibrahim. Saya dari Malaysia. Saya pernah menjadi timbalan perdana menteri. Sekarang saya ketua pembangkang. Saya sedang menunggu keputusan mahkamah persekutuan samada akan mensabitkan saya dan dihukum penjara selama 5 tahun atau didapati tidak bersalah.

Sungguh menggembirakan apabila kembali ke Georgetown University. Isteri saya sebut bahawa tahun-tahun terbaik adalah semasa berada di universiti ini. Wacana tentang pendidikan ‘excellence without a soul’ – ‘kecemerlangan tanpa ruh’ semestinya bergema dengan mekar di sini kerana isu kepercayaan, nilai, etika dan keadilan sosial diterap dan tertanam kukuh ke dalam sanubari universiti ini.

Izinkan saya berkongsi sejenak perjalanan saya yang sudah tentu tidak sehebat Ithaca. Azizah akan ungkapkan semula seperti puisi Robert Frost, The Road Not Taken, ‘jalan yang kurang dilalui kepada kembara yang jarang dijejaki’ atau ‘kembara orang gila’.

Saya bermula dengan era tahun 70’an. Sewaktu itu saya seorang pemimpin sosial, aktivis pelajar. Pada masa itu di wilayah utara, telah dilaporkan tentang kemiskinan tegar dan kebuluruan orang kampung. Kami pun memimpin tunjuk perasaan besar-besaran dan tindakbalasnya penangkapan beramai-ramai. Tunjuk perasaan berjalan selama 2 minggu, kemudiannya saya ditangkap di bawah akta kejam Akta Keselamatan dalam Negeri (ISA). ISA sepertimana undang-undang hasutan yang diperkenalkan oleh penjajah Inggeris tetapi masih digunakan. Penangkapan beramai-ramai menjadi penahanan besar-besaran. Saya merengkok di dalam tahanan selama 2 tahun. ISA bermakna tiada perbicaraan, tiada proses pembelaan, hanya satu catatan pena tercalit dan itu saja. 2 atau 10 tahun lamanya semata-mata ditentukan budibicara menteri dalam negeri.

Selepas 2 tahun penjara, saya dibebaskan. Saya teruskan gerakerja saya bersama belia Islam, dengan belia Malaysia, dengan Kristian, penganut Buddha, Hindu bersama di dalam Majlis Belia Malaysia, berbicara tentang reform, keadilan sosial, kebebasan dan demokrasi. Saya sentiasa mempercayai bahawa Malaysia selaku sebuah negara membangun mesti matang sebagai sebuah demokrasi. Ia mesti menghormati kedaulatan undang-undang dan kebebasan hati nurani – ‘freedom of conscience’.

Kemudian saya menyertai kerajaan dengan berkeyakinan serious tentang betapa perlu reform di dalam sistem governan. Saya naik dengan pantas daripada timbalan menteri kepada menteri penuh, kepada menteri kewangan sehingga menjadi timbalan perdana menteri. Laporan media seperti gambar saya disiarkan pada muka depan majalah TIME sebenarnya tidak membantu saya kerana pihak atasan tidak menyukai hal itu. Sememangnya mereka melihat kita sebagai pesaing yang serious.

Tiba peristiwa hitam September 1998. Oleh kerana saya riuh mendesak agar berlaku reform, supaya ada perubahan di dalam sistem dan saya telah memperkenalkan perubahan-perubahan besar dalam undang-undang pencegah rasuah, saya terpaksa berhadapan dengan kemarahan golongan paling korup di negara.

Seperti anda tahu, Malaysia pada tahun 90’an merupakan bintang bersinar di Asia Tenggara, kadar pertumbuhan tertinggi, pasaran modal tertinggi, kedudukan kedua hanya kepada Singapura dari segi kepersaingan dan mendapat pelaburan asing tertinggi FDI. Tetapi kami mempunyai masalah jurang melebar Genie coefficient di antara yang kaya raya dengan yang papa kedana. Ketidaksaksamaan ini menjadi masalah. Apabila kritikan-kritikan meningkat menentang sebahagian polisi-polisi lapuk governan berbaur autoritarian, saya mengambil isu ini dengan harapan untuk merubah sistem.

Akibatnya, saya mendapat layanan seperti termaklum. Saya ditangkap dan dipukul teruk seperti anda tahu. Saya mendapat ‘penghormatan’ dibalun bukan oleh anggota polis biasa tetapi Ketua Polis Negara (IGP) sendiri sewaktu tangan saya digari. Oleh itu saya telah mempelajari daripada pengalaman ini bagaimana untuk memilih seorang IGP. Kesannya, demonstrasi besar-besaran dan perhimpunan-perhimpunan protes orang ramai. Reaksi polis seperti disangka dan dijangka adalah brutal dengan penangkapan beramai-ramai. Saya diserang dan dibiar cedera tanpa rawatan selama 5 hari, dengan pukulan-pukulan boleh membawa maut oleh IGP. Respon perdana menteri waktu itu adalah meremehkan dan menafikan dengan mendakwa, “Anwar seorang pelakun dan kecederaan itu dilakukannya sendiri.” Tetapi saya ucapkan penghargaan kepada sokongan media antarabangsa, masyarakat madani, organisasi HRW dan Amnesty International, rakan-rakan baik, Mary Robinson yang bertemu dengan anak saya, memberi sokongan, masa dan dorongan, John Howard di Australia, BJ Habibie di Indonesia, Estrada di Filipina dan sudah tentu sahabat karib saya Al Gore yang dengan jelas dan tegas menyatakan sokongan dengan mempertahankan kebebasan dan reform – ‘reformasi’.

Bertambahlah lagi 6 tahun tahanan bersendirian ditokok kepada 2 tahun sebelum ini menjadikan jumlah 8 tahun terpenjara. Lihatlah kamar penjara ini, tidaklah ada apa-apa, saya masih ada katil. Dan tempat bagi bertafakur, merenung dengan indah, berzikir, membaca karya-karya kelasik, mengulangbacaan seluruh karya Shakespeare sebanyak empat setengah kali bersama nota-nota panjang lebar. Sekira anda berhasrat melakukan semua ini, masuklah penjara. Alangkah hebatnya karya-karya kelasik. Ramai rakan-rakan saya di sini, profesor-profesor, dekan-dekan telah membantu. Mereka mengirimkan saya buku-buku. Saya mempunyai banyak masa untuk menelaah karya-karya, al Qur’an, Bible, Bhagavad Gita, Confucius and kelasik-kelasik daripada Anna Akhmatova hingga Pasternak, sebutkan saja.

Orang alim menganjurkan saya membaca al Qur’an, menghafaz, solat dan berzikir dan saya lakukan ini semua. Tetapi saya juga lakukan perkara-perkara lain. Saya sibuk menyanyi lagu-lagu Elvis Presley, Ricky Nelson, Neil Sedaka and The Beatles termasuk lagu Hindi dan lagu Melayu. Oleh itu, jika anda mula menghafal lagu-lagu dari sekarang, apabila anda ditahan, ada banyak masa untuk bertafakur dan masa bersantai menyanyi sekuat-kuat hati tanpa sebarang gangguan.

Pada September 2004, mahkamah persekutuan membatalkan keputusan kesalahan dan membebaskan saya. Di antara lawatan pertama saya adalah memenuhi jemputan Presiden Nelson Mandela. Dia menjemput kesemua keluarga saya ke Johannesburg. Saya berbual panjang dengan Mandela. Dia memandang kepada anak-anak saya, yang pada ketika itu masih kecil-kecil lagi pada 2004. Terkesan nada kesedihan apabila dia berkata, “Anwar, maafkan saya kerana tidak dapat berbuat yang lebih baik untuk kamu. Orang kata kita gila kerana membawa sengsara kepada isteri, anak, keluarga dan kawan-kawan. Saya membalas, “Madiba, kita mungkin gila tetapi masih siuman. Tetapi saya memperolehi kekuatan dan dorongan daripada mengenali kamu dan membaca kisah kamu. Semasa di penjara, sebuah buku terbaik yang saya baca adalah ‘The Long Walk to Freedom’ dan pengalaman saya hanyalah ‘a short walk to freedom’.” Mandela pun ketawa. Inilah dia seorang lagenda dan insan hebat Nelson Mandela yang bukan bercakap tentang mehnah tribulasi dirinya. Dia fokus kepada pengalaman saya. Sebenarnya saya agak tersipu kerana ujian saya tidaklah seberat berbanding dengan apa yang dia mengharungi.

Saya merujuk semula kepada Georgetown kerana setelah saya bebas, melainkan lantikan singkat di Oxford dan John Hopkins, Presiden DeGioia, Professors Esposito and Voll mempelawa saya menyertai staf mengajar di sini. Sepertimana saya sebutkan sebelum ini, saya ulangi bahawa Georgetown sebuah institusi hebat kerana saya mempunyai banyak titik persamaan tentang kefahaman konsep pendidikan, falsafah, ideal dari segi kecemerlangan, maruah dan kehormatan, etika dan moral kesemuanya terpahat pada institusi gemilang ini.

Kemudian pada 2008, saya terpaksa pulang kerana dikehendaki memimpin sebuah pakatan besar pembangkang Malaysia bagi menghadapi pilihanraya umum. Ini bukanlah pilihanraya seperti anda lalui. Di sana tidak ada media bebas. Saya tidak menikmati seminit pun ruang ke udara TV. Tetapi kami masih meraih bilangan sokongan yang besar pada waktu itu. Oleh kerana sokongan besar ini, maka media seperti majalah Newsweek memaparkan kisah saya sebagai ‘from hell and back’ - saya telah ‘kembali daripada neraka’ tanpa menjangkakan bahawa tidak lama kemudian saya sedang dihantar ‘balik ke jahanam’ – ‘sent back to hell’.

Jarang sekali sebelum ini ada tuntutan kuat dan rakyat bergema untuk pilihanraya bebas dan adil. Pada 2013, kami meraih 53% undian popular tetapi anda jangan terperanjat, kerana saya masih kekal ketua pembangkang dengan hanya 40% bilangan kerusi di parlimen. Mungkin saya senasib dengan Al Gore. Tetapi ini memarakkan peranan belia dan anak muda. Anak muda menuntut saya memakai pakaian hitam sebagai tanda protes. Anak-anak muda memimpin kempen dan perhimpunan besar-besaran mengutuk penipuan pilihanraya dan kerana walaupun kita menang undi popular tetapi gagal menjadi kerajaan.

Sebelum ini saya ada membayangkan tentang keputusan mahkamah tinggi membebaskan saya. Tetapi kemudian, mahkamah rayuan mensabitkan dan menjatuhkan hukuman 5 penjara kerana apa yang digelarkan sebagai ‘sodomi II’. Ia semacam kesinambungan. Inilah sodomi walaupun dapatan klinikal jelas membuktikan ‘no penetration’. Tetapi ia hanya boleh berlaku ke atas manusia ‘superman’ seperti saya.

Saya telah diberi pilihan. Rakan-rakan di sini termasuk mantan naib presiden Al Gore bertanya kepada saya, “Kenapa perlu saya pulang ke Malaysia?” kerana mengetahui tentang kepincangan sistem governan dan perundangan di Malaysia. Saya memberitahunya bahawa saya terhutang budi kepada rakyat Malaysia. Bagaimanakah saya hendak menerangkan kepada kawan-kawan muda, anak-anak mereka, agar meneruskan agenda perjuangan reform, untuk keadilan, bagi orang Melayu, Cina, India dan penduduk pribumi Sabah dan Sarawak, serta semua yang lain? Jika saya pilih jalan mudah, saya akan meninggalkan mereka meneruskan perjuangan. Oleh itu, saya mesti pulang.

Saya bersyukur kerana dikurniakan keluarga yang hebat. Azizah dan anak-anak bukan sahaja menyokong, mendokong penuh tetapi mereka semua komited sepenuhnya kepada idealisme perjuangan. Dan lebih penting lagi, saya terhutang budi kepada rakyat Malaysia, Melayu, Cina, India, Iban, Kadazan dan semua orang yang mempercayai perjuangan ini, demi kebebasan, untuk demokrasi, demi kedaulatan undang-undang, untuk kebebasan hati nurani. Dan jika ini memerlukan sedikit usaha dan pengorbanan, ia mesti dilakukan.

Dan saya juga berterima kasih kepada sokongan bukan saja oleh rakyat Malaysia tetapi daripada segenap pelusuk dunia termasuk siswazah-siswazah universiti ini. Siswazah Georgetown University adalah di antara yang paling aktif menyokong melalui media sosial, Facebook and twitter. Oleh itu, pada kesempatan ini saya ingin merakamkan setinggi penghargaan kepada mereka.

Saya optimis. Mahkamah persekutuan akan membuat keputusan tidak lama lagi. Jika mereka bersidang, saya terpaksa pulang. Tetapi saya optimis.

Walaubagaimanapun, jika senario terburuk berlaku, saya bukan pulang ke rumah tetapi akan kembali dihumban ke dalam penjara. Jika demikian, tolong pinjamkan saya karya-karya kelasik untuk dibaca.

Saya fikir perjuangan untuk demokrasi, untuk kebebasan, untuk keadilan bukan suatu lakaran teori. Ia adalah apa Tocqueville rujuk sebagai tabiat hati – ‘habits of the heart’. Ia adalah isu pegangan. Ia adalah isu keberanian berbekalkan keyakinan, dengan ketabahan, dengan niat yang luhur. Ia adalah prinsip yang tidak boleh dikompromi.

Kita dilahirkan bebas. Tidak ada diktator, tidak ada pemimpin kuku besi boleh merampas kebebasan itu daripada kita.

Terima kasih.

(Terjemahan transkripsi ucapan Anwar Ibrahim pada TEDX di Gaston Hall, Georgetown University, November 15, 2014)