ORANG MABUK PUN TAK LEH BUAT 5 FITNAH DALAM 3 MINIT. HANG TUNGGU SURAT SAMAN .

 



Harakatdaily


Guinness World Record kagum Zamri Mantop buat 5 fitnah dalam masa 3 minit.




"Orang mabuk Guinness pun tak mampu fitnah semantop itu," ujar wakil.



ADA TRANSAKSI KEMASUKAN KE AKAUN WAN SAIFUL.



 Mahkamah Sesyen di Kuala Lumpur hari ini diberitahu terdapat transaksi kemasukan wang berjumlah RM78,800 daripada Wan Saiful & Associates Sdn Bhd ke akaun sebuah syarikat automobil, dua tahun lepas.



Pengurus Perkhidmatan Perbankan Low Mong Tuan, 44, yang berkhidmat di Public Bank Berhad, Jalan Sultan Sulaiman turut mengesahkan transaksi kemasukan wang berkenaan ke dalam akaun Public Bank atas nama Tagami Auto Enterprise Sdn Bhd, dibuat melalui pindahan wang pada 12 Ogos 2022.


Low, yang sebelum ini bertugas di Public Bank Berhad, Cawangan Sg Chua berkata akaun itu telah dibuka atas nama Tagami Auto Enterprise di bank Cawangan Sg Chua, pada 7 Jan 2008.


Berita penuh: https://mk.my/Z6PkMKy



KITA BELI SEMULA PEGANGAN


Sama jugak rupanya… pung pang pung pang…




 Fakta dalam penjualan dan pembelian saham MAHB.




JAWAB SOALAN YB NGOK...

 

Tenang PMX jawab persoalan yang dibangkitkan oleh si pencetak duit, š—Ŗš—®š—» š—”š—µš—ŗš—®š—± š—™š—®š˜†š—µš˜€š—®š—¹, wakil Machang berkenaan isu BlackRock.



Keputusan Khazanah dan KWSP untuk bekerjasama dengan GIP (yang š—Æš—®š—øš—®š—¹ dimiliki oleh BlackRock) bagi aku adalah keputusan yang bersifat patriotik.


Syarat yang dikenakan amat ketat. Antaranya adalah š—–š—˜š—¢ š—ŗš—²š˜€š˜š—¶ š—暝—®š—øš˜†š—®š˜ š— š—®š—¹š—®š˜†š˜€š—¶š—®, š—±š—¶š˜‚š—暝˜‚š˜€š—øš—®š—» š˜€š—²š—½š—²š—»š˜‚š—µš—»š˜†š—® š—¼š—¹š—²š—µ š— š—®š—¹š—®š˜†š˜€š—¶š—® dan pegangan saham syarikat tersebut mestilah š—Æš˜‚š—øš—®š—» š—ŗš—®š—·š—¼š—暝—¶š˜š—¶.


Daripada 145 syarikat yang memohon, hanya 5 yang layak. Dan daripada 5 itu, hanya š—šš—œš—£ š˜†š—®š—»š—“ š—Æš—²š—暝˜€š—²š—±š—¶š—® š˜‚š—»š˜š˜‚š—ø š—ŗš—²š—ŗš—²š—»š˜‚š—µš—¶ š˜€š˜†š—®š—暝—®š˜ yang ditetapkan.


Selebihnya, mereka š—ŗš—®š—µš˜‚š—øš—®š—» š—µš—®š—ø š—ŗš—²š—»š—“š˜‚š—暝˜‚š˜€. Mereka mahu š—–š—˜š—¢ š—¼š—暝—®š—»š—“ š—ŗš—²š—暝—²š—øš—® š—®š˜š—®š˜‚ š—¼š—暝—®š—»š—“ š˜†š—®š—»š—“ š—ŗš—²š—暝—²š—øš—® š—¹š—®š—»š˜š—¶š—ø. Dan ini tak dapat dipersetujui oleh Khazanah dan KWSP.


Sebab itu tidak timbul soal š—ŗš—²š—»š—“š—“š—®š—±š—®š—¶ š—®š˜€š—²š˜ š˜€š˜š—暝—®š˜š—²š—“š—¶š—ø š—»š—²š—“š—®š—暝—® kerana MAHB dimiliki oleh entiti lokal malah akan diuruskan sepenuhnya oleh rakyat Malaysia.


Mereka yang mendesak agar diberi kepada syarikat lain, apakah mahu melihat aset strategik negara bakal š—±š—¶š—øš—®š˜„š—®š—¹ š˜€š—²š—½š—²š—»š˜‚š—µš—»š˜†š—® š—¼š—¹š—²š—µ š˜€š˜†š—®š—暝—¶š—øš—®š˜ š—¹š˜‚š—®š—æ?


Kalau tidak, maka kita harus bersetuju yang keputusan dibuat oleh Khazanah Nasional ini adalah yang terbaik dan paling tepat š—±š—²š—ŗš—¶ š—ŗš—²š—»š—·š—®š—“š—® š—øš—²š—½š—²š—»š˜š—¶š—»š—“š—®š—» š—»š—²š—“š—®š—暝—®.


Jawapan diberikan oleh DS Anwar adalah padat dan jelas. Maka soal pembelian saham MAHB oleh GIP ini tak seharusnya lagi dijadikan isu. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.



HAI DULU DUA TAHUN LEPAS JUAL KWAP BINCANG DIRECT DENGAN BLACK ROCK...


 

PHD... PAKAI LEBAI.. JUBAH.. TAPI BENGGONG DAN KUAT FITNAH


 

MASA HANG JADI MENTERI BANYAK JUGA KERBAU KENYANG.... SEBAB SAMPAI 80 JUTA BUAT BUKU.. HEBAT NO


 

PALA BAPAK HANG....


 

ADA KEBERKATAN


 

GESA TUKAR GERABAK LEMBAB


 GESA TUKAR GERABAK LEMBAB


Gendang dan serunai Pas akan sedia untuk berkerjasama dengan kerajaan, hatta menjadi sebahagian kerajaan tidak dapat disembuyi lindung lagi. Wap kemungkinan itu nampak jelas di mana-mana. Bagi ahli Pas terutamanya ahli parlimen yang bersetuju kalau partinya menyertai kerajaan tidak dapat menyembunyikan rasa seronok mereka.


Misalnya dalam parlimen sekejap tadi ada seorang wakil rakyat Pas yang minta Perdana Menteri menukar jemaah menterinya dengan membuat analogi PM kini umpama berjalanan bersendirian sedangkan gerabak tidak begerak sehaluan.


Wakil itu bertanya, apakah PM tidak bersedia untuk menukar gerak-gerak (menteri) lembab itu? Memahami pertanyaan berupa cadangan itu, mungkin wakil berkenaan mengharap gerak gerak atau jemaah menteri yang lembab itu dengan gerak baru daripada kalangan wakil rakyat Pas. 


Bagus juga kalau benar kerjasama itu berlaku nanti ditukarkan beberapa gerak lambab dan lambat itu dengan gerabak baru, termasuklah wakil daripada Pas yang bertanya itu. Trims.



MAN.. MAN... MAU LAWAN PUN PELAN PELAN MA...


MSO

 Kenapa Mat Hasan taburkan pandangan peribadi tentang Blackrock ada maksud nak jatuhkan Zahid Hamidi ke? Jangan jadi anggota deep state sudahlah. Trims.



WALAUN SOKONG SEBAB MASUK PAS. CUBA KELUAQ PAS. AT TAKIRI.. KENA KAPIAQ.


 

LANGSUNG. JAWAPAN PM MENGENAI PENJUALAN SAHAM MAHB KEPADA GIP.


 

Jawapan PM Tuntas

 

MSO


Isu Black Rock 


JAWAPAN PM TUNTAS.

 

Penswastaan pengurusan lapangan terbang (MAHB) tidak perlu dibimbangi kerana ia masih milik Khazanah dan KWSP yang menguasai saham syarikat itu berbanding dengan GIP yang ada kaitan dengan Israel.


Sebenarnya rundingan perkara itu berlaku sejak tahun 2021/2022 lagi tetapi kenapa ia dibangkitkan hari ini, menunjukkan isu Black Rock ini dijadikan modal politik murahan pembangkang.


PM Anwar Ibrahim menjelaskan demikian dalam sesi soal jawab dengan PM di parlimen pagi ini.


Menjawab pertanyaan wakil Machang yang menyoalkan kenapa tidak kerjasama dengan syarikat-syarikat lain seperti dari Jepun dan Singapura, PM jelaskan syarikat itu tidak memenuhi syarat ditetapkan, Khazanah dan KWSP yang mahukan pengerusi dan CEO dari kalangan rakyat Malaysia.


Selain itu syarikat lain juga ingin kerjasama sekiranya mereka diberi saham melebihi saham Khazanah dan KWSP dan melantikan pengerusi dan CEO dari kalangan mereka.


PM juga jelaskan soal kenapa dipilih GIP, sebenarnya ada 45 syarikat yang dinilai tawaran masing-masing, tetapi lima yang layak. Tidak timbul yang Black Rock syarikat tunggal seperti dihebuhkan.


Mengenai tududan Black Rock ada kaitan dengan Israel, PM jelaskan banyak lagi syarikat yang ada kaitan dengan Isreal yang berurusan dengan negara kita seperti Apple dan sebagainya. 


Isu Black Rock dijangka hangat dan panas dalam dewan pagi ini, sebaliknya ia berjalan dengan tenang. Pihak pembangkang dapat menerima dengan baik dan faham situasi mengenai itu tidak ada pemboikotan sidang sepanjang isu Blck Rock didebatkan. 


Syabas kepada pembangkang kerana bisa dingin otak dengan isu Blck Rock ini. Trims.



PENIPU YANG DIDEWAKAN OLEH MELAYU





Fakta sahih, Apek Lim kini dikenakan tahanan reman di Kelantan untuk bantu siasatan mengenai penyalahgunaan Royal Emblem.


Mungkin kes Dato' palsu juga disiasat kerana Apek Lim dapat gelaran Dato' dari pertubuhan Cik Siti yang syok sendiri.


Cara Apek Lim menipu ialah benda kecik diperbesar out of proportion sebab dia fikir semua orang bĪødĪøh bingai seperti macai Walatum.


Setakat jadi distributor kepada Perth Mint, tapi Apek Lim karang cerita dia jadi pembekal emas kepada beberapa bank ternama di Malaysia.


Antara stone age morons yang mengangkat status Lim ke tahap dewa ialah si Padil BB.


Cuba perhatikan SS, Advisory Fellow, Alzette University of France.


Sekali baca bunyi macam gah, fellow penasihat university ternama.


So agent kami skeptical, macam mana English pun berterabur tapi boleh dilantik sebagai Advisory Fellow.


Agent kami perlu dapatkan kesasihan.


Setelah dihantar email, dengan pantas Alzette jawab.


Rupanya Advisory Fellow bukanlah anugerah khas dari universiti atau gelaran akademik.


Ianya adalah jawatan freelance untuk recruit student.


Macai QM sentiasa basah kUcop dikencing oleh Atuk Lim.




JOM BOIKOT

 

Che Ibrahim


Bunyi kaba kilang ROHM di Pengkalan Chepa akan jadi sasaran seterusnya kerana terlibat dengan Blackrock sebelum berjangkit ke TNB...





Jom boikot!!!



USAHA TELAH DILAKUKAN.


Che Ibrahim. 


 Ambo difahamkan satu rundingan sedang dibuat untuk mendapat kebenaran Kerajaan Negeri untuk membaiki "sheet piles" @ besi ceracak yang dipasang di sepanjang sungai untuk menaikkan paras air ke pum kemubu.


Sheet Piles ini telah dibina di tahun 90', tetapi sebahagiannya telah roboh. Kerajaan Negeri telah "wartakan" sungai sebagai laluan awam, tidak boleh buat binaan dalam sungai yang boleh menghalang laluan awam.




UMUM BALWA BLACKROCK TERHADAP PASARAN KEWANGAN GLOBAL





Pegangan ekuiti Blackrock dalam syarikat² besar di Malaysia telah lama berlaku. Benda ini sudah jadi umum balwa dalam kitaran perniagaan global. Bukan suatu hal yang mudah diubah. Perbincangan mengenai spekulasi domimasi unsur haram dalam dunia umat Islam sudah sebut oleh Imam al-Haramain dalam kitabnya Ghiyathul Umam fil Tiyath al-Zalam. Apabila umat Islam tersepit, tahap keperluan involvement dalam circle haram diturunkan daripada had daruriyyat kepada hajiyyat. Ia membawa kepada terciptanya kaedah al-Hajah Tunazzalu Manzilat al-Darurah Ammatan Kaanat aw Khaassah (Keperluan tahap hajat disetarakan dengan kedudukan tahap darurah sama ada ianya bersifat generik atau spesifik).


Maka kerana itu, apabila tiada pilihan disebabkan pegangan Blackrock seperti keadan sebelum ini, kita terpaksa untuk membiarkan ianya berjalan setakat yang ada. Nak buat macamana.


Namun kegusaran sebahagian orang ramai dengan tindakan terkini pihak kerajaan ingin membenarkan pemilikan saham MAHB kepada Blackrock pada ketika umat Islam di Gaza teruk dibantai oleh tentera 5I0Nist perlulah dipertimbangkan oleh kerajaan yang sentiasa komited dengan perjuangan saudara di Palestin. Situasinya berbeza sebelum ini dengan apa yang terjadi sekarang. Pentaksub politik janganlah buta hati sangat dengan berkata apa beza pegangan syarikat pro I3Rael sebelum ini. Sama saja.. Janganlah kata begitu.. Ada beza sebenarnya.


Walaupun kita berhadapan keadaan umum balwa kewangan global seperti saya sebutkan di atas, masih ada ruang dan kuasa yang tersisa di tangan kerajaan untuk bertindak. Sebagaimana kita terpaksa berhadapan dengan aurat wanita yang terdedah di tempat² awam, bukan bermakna kita mesti menjamu mata setiap kali melihatnya atau kita pula sengaja menyingkap pakaian sedia tertutup sehingga menampakkan paha.


Sebab itu ada kaedah fiqh susulan menyebut ;

Ł…Ų§ Ł„Ų§ ŁŠŲÆŲ±Łƒ ŁƒŁ„Ł‡ Ł„Ų§ ŁŠŲŖŲ±Łƒ ŁƒŁ„Ł‡ 

Apa yang tidak dapat diperolehi semuanya, janganlah ditinggalkan semuanya. 

 Ų§Ł„Ł…ŁŠŲ³ŁˆŲ± Ł„Ų§ ŁŠŲ³Ł‚Ų· ŲØŲ§Ł„Ł…Ų¹Ų³ŁˆŲ±

Perkara yang mudah (masih boleh dilakukan) tidak tergugur kerana perkara yang susah.


Aplikasi kaedah ini boleh kita praktik bahawa penguasaan saham oleh Blackrock dalam senarai syarikat sebelum ini, janganlah menjadi alasan untuk diserahkan semua kepentingan negara kepada syarikat itu.


Namun, ianya terserah kepada kebijaksanaan pemimpin kerajaan untuk memutuskannya kerana mereka lebih jelas penampakan maslahah mafsadah dalam skala lebih luas. Adapun kita, rakyat hanya menjalankan tugas memberikan nasihat demi kebenaran dan kesabaran.


Dr.HK

24.6.2024



RASA KO NI ADA PHD. TAPI BENGAP JUGA YA.


 

SEKALI SEKALA BERSUARA KIRA OK LA... WALAU NAMPAK TAK SEGARANG SEBELUM JADI KERAJAAN.


 KENYATAAN MEDIA 

24 Jun 2024


"Pemuda Pakatan Harapan ingin taja Wan Fahysal belajar Corporate Finance 101" 


1. Wan Fahysal tidak memahami konsep majoriti-minoriti dalam hal pegangan ekuiti korporat. Katanya ada beza pemilikan terus BlackRock dalam syarikat tersenarai tempatan dan pegangan tidak langsungnya dalam MAHB (selepas penswastaan MAHB selesai). 


2. Hakikatnya, sama ada 5% atau 25% pemilikan saham, ia tetap pegangan minoriti. Pemilik ekuiti minoriti tidak ada kuasa menentukan keputusan terakhir mana-mana syarikat. 


3. Dalam konteks MAHB, kerajaan akan memiliki 70%. Pegangan ekuiti (bakal) oleh GIP adalah jauh lebih rendah. Undi 70% kerajaan akan mengalahkan undi 25% GIP. 


4. Paling penting, kerajaan akan terus memiliki "golden share" dalam MAHB. Bermakna kerajaan memiliki kuasa paling utama iaitu veto. 


5. Kesimpulannya, BlackRock sudah lama memiliki saham minoriti dalam syarikat-syarikat di Bursa Malaysia. Pegangan tidak langsung menerusi GIP dalam MAHB juga adalah sama. 


6. Malah, Pakatan Harapan menerima baik komitmen GIP yang telah dinyatakan secara terbuka baru-baru ini bahawa BlackRock tidak akan campur tangan dalam pengurusan GIP dan pengurusan semasa GIP akan mengekalkan kuasa penuh terhadap hala tujunya. Buat ketika ini, BlackRock masih belum menyelesaikan pembelian ekuitinya dalam GIP. Justeru, keputusan Khazanah Nasional bekerjasama dengan GIP tidaklah bersandarkan BlackRock. 


Sekian, terima kasih 


AMMAR ATAN 

Ketua Penerangan Angkatan Muda Harapan Naib Ketua Pemuda AMANAH Nasional



TERDESAK NAK MENANG- SAMPAI SANGGUP FITNAH...

 


PAS TAK MENANG LAH...KALI NI RAKYAT DAH BIJAK LA..WALAUN JA YANG DOK BENGAP LAGI SOKONG KAKI FITNAH NIH.


Zuwairi Md Yusof


Terdesak PN PAS nak kalah sampai ADUN SUNGAI BURUNG PN yg dari negeri lain sebar fitnah di pentas ceramah mereka.PRU15,PRN 6 NEGERI lalu lakulah fitnah itu sekarang tidak lagi






COBAAN... WAN SAIFUL TAK LEH LARI LAGI.

 

Che Ibrahim


Buktikan di hadapan Jkuasa Hak Dan Kebebasan Dewan bahawa ejen yang kamu dakwa itu benar benar mewakili PM atau suatu yang di ada adakan. 


Pembelaan di hadapan wartawan atau melalui medsos adalah satu pembelaan yang tidak ada nilai perundangan.



Ahli Parlimen Tasek Gelugor, Datuk Wan Saiful Wan Jan hari ini mendedahkan butiran perbualan WhatsApp dengan individu yang didakwa ‘ejen’ atau orang tengah, bagi menyatakan sokongan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.


Pendedahan tersebut dibuat selepas Ahli Parlimen Perikatan Nasional (PN) itu tidak diberi ruang untuk membuat penjelasan terhadap usul untuk membawanya ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan, yang dikemukakan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Reformasi Institusi), Datuk Seri Azalina Othman Said.


Ikuti berita terkini di https://grid.astroawani.com/

#AWANInews



NIH... HA HA....


 

NI LAK APA NIH- SAMMER MELAYU... BANYAK LA NI SCAMMER MELAYU- TAK TAKUT MASUK NERAKA.. HA. HA..


Scam no one


 PENTING AWARENESS



Sebelum April 2023, bila PW ditanya mengenai Mahadi, kami simply kata we have no idea.


Walaupun Mahadi cipta kekayaan mendadak, namun kami tak jadikan issue tanpa bukti. Kami tak paparkan issue berdasarkan spekulasi.


Setelah kami siasat dan jumpa bahan bukti, maka pada 28 April kami bongkar penipuan Mahadi memburu mangsa sertai skim Ponzi Kankyo Energy (KE).


Of course masa tu KE masih bayar dividend as usual tanpa henti. Kenapa kami berani tuduh KE adalah scam skim Ponzi?


We did our homework thoroughly.


KE jual saham Islamic RPS dengan menawarkan dividend tetap 15% setahun. Kami crosscheck dengan Shariah Council of Securities Commission kot-kot fixed dividend dibenarkan untuk IRPS.


SC mengenakan syarat yang ketat untuk IRPS. Dividend mestilah dari realized profit.


Seterusnya, kami kaji produk. Diesel masuk air hanyalah hype. That's why kami berani cabar mana kilang untuk hasilkan emulsified diesel. Tergagap pencacai Mahadi nak jawab.


Disebabkan oleh desakan PW, akhirnya pada November 2023 Mahadi buka kilang sebagai smokescreen. Kami tegaskan, kilang tersebut hanyalah untuk tenangkan pelabur.


Namun kilang sama sekali tidak beroperasi.


Ada juga mangkuk yang argue, kalau scam kenapa tak buat laporan polis?


Listen idiyet! Ini namanya public awareness.


KE mula mengutip dana awam pada October 2022.


Pada April 2023, PW mula bongkar penipuan KE.


Pencacai Mahadi hanya sempat kutip dalam RM 75 juta, rough figure.


Target KE adalah RM 250 juta.


Setelah dibongkar, iklan mempromosi saham IRPS KE tidak lagi kelihatan dalam FB.


Bertambah malang bila nama Mahadi naik dalam SC sebagai scammer yang jual saham tanpa lesen.


Pencacai Mahadi tidak boleh lagi bergerak secara terbuka untuk memburu mangsa.


Cashflow KE terhenti.


Duit pelaburan peserta dah banyak habis digunakan untuk melayan kemewahan scammers terlibat iaitu Mahadi, abangnya Mahathir dan Managing Director Liza Tajudin.


Jika PW tak cantas pada April tahun lepas, lagi ramai mangsa akan diperdaya dengan permainan riba pergunakan agama.


So jangan dok kalut suruh kami buat laporan polis bila kami bongkar scammer.


Kami hanya spread awareness supaya tiada mangsa baru yang tertipu.


Bila tiada mangsa baru, cashflow akan terhenti dan scammer hanya mampu menggigit jari.




KES MH 370...


 

LAAA... JANGAN MARAH.... KAH. KAH.. KAH


 

KES MENYAKAW ZAMAN PN PERINTAH


 

SEBUAH PERINGATAN DAN PESAN


MSO


Ada orang kecewa dan marah marah apabila Anwar kerana tidak layan mereka. Nak jumpa payah apa lagi nak bawa proposal lagi sukar. Lantaran ada yang bertindak mengkritik Anwar dan kerajaannya dari setiap penjuru. Seolah olah tiada satu pun yang baik dengan kerajaan Madani. Ada yang berdoa minta kerajaan Madani tumbang.


Tidak dinafikan sebagai manusia kita rasa kecewa dan marah sekira kita tidak dipeduli dan disisihkan sedangkan kita rasa kita dekat dengannya.


Dalam hal ini saya nak ingatkan mereka yang terasa dan frust dengan Anwar dan mana mana anggota jemaah menterinya, perlu sedar diri dan rasional. Cuba tanya diri kita sejauh manakah kita menyokong perjungannya sebelum ini. Semasa Anwar dalam penjara dimana kita ketika itu. Semasa Anwar dihadap ke mahkamah berapa kali kita bersolidariti buatnya.


Jika kita baru nampak muka setelah beliau jadi PM, rasanya tidak wajar menuntut kita adalah pendukung utamanya dan perlu dilayani. Dan jika Anwar tidak terpandang kita adalah sesuatu yang wajar. Umpama kita hadir ke majlis kenduri saat gulai dan nasi sudah hampir masak, kita tidak boleh claim kita yang jadi tukang masak.


Kita tidak boleh dakwa kita penyokong utama kerana kita mendekatinya sesudah menang. Jadi fikir fikirlah kalau kita mengharap dia melayani kehendak kita.


Maka kalau Anwar buat tidak terpandang kita insaflah dan jangan berkecil hati. Sudah lumrah sesiapa berada tempat setinggi Anwar itu, tidak mungkin dia ada masa dan peluang untuk menyatuni semua orang. Masalah negara dan rakyat mendahului perkara lain dalam kepalanya. Apa lagi masih ramai orang² awal bersamanya (1998) belum disantuni. Tunggu dan ikutlah giliran. 


Tetapi kalau anda seorang professional menyokongnya tanpa mengharapkan sesuatu anda terus boleh mengkritik. Itu tugas hakiki anda dan tanggungjawab sosial anda, tetapi biarlah konstruktif. Tetapi jangan sesekali ketika mengkritik itu anda cuba tunjukkan yang anda banyak berjasa kepadanya. Itu silap dan salah. Trims.



LETIH LA CAITRO PN

 


Calon PN sendiri mengaku ISO tu satu kesilapan. Haih, letih geng TikTok PN dok bertekak pertahan kata ISO ni ada untuk individu.



Lead auditor lah, pakar lah, kena dah lama kerja lah, syarikat INTEL lah.


Semua sembang semata. Serius terkekek-kekek aku gelak dengar depa pertahan ISO untuk individu.


Tengok video kat komen. Mari lah kita gelak bersama-sama. šŸ˜†



AMARAN... INI SEKADAR SUKA SUKA... BUKAN BETUL BETUL.

 


*SHARE sedikit info terkini dari JPJ*


Mulai tahun depan berkuat-kuasa. *Bulan JANUARI 2025*.. *Saman JPJ* adalah seperti berikut ;

1) Menghalang kereta lain & memotong

šŸ‘‰šŸ» RM3OO

2) Memandu perlahan di lorong kanan

šŸ‘‰šŸ» RM15O

3) Menyimpan batang kayu, batang besi, pisau & lain² objek bahaya dlm kereta

šŸ‘‰šŸ» RM1OO

4) Isi minyak tanpa matikan enjin

šŸ‘‰šŸ» RM1OO

5) Mabuk semasa memandu

šŸ‘‰šŸ» RM2OOO / penjara 6 BULAN

6) Cermin terlampau gelap

šŸ‘‰šŸ» RM5OO / penjara 2 BULAN

7) Guna handphone semasa memandu

šŸ‘‰šŸ» RM3OO

8) Tidak memakai seat belt

šŸ‘‰šŸ» RM3OO

9) Memandu van / lori lebih 8 jam

šŸ‘‰šŸ» RM15O

1O) Tiada side mirror

šŸ‘‰šŸ» RM1OO

11) Bawa KEKASIH dlm kereta tanpa pengetahuan ISTERI

šŸ‘‰šŸ» RM5OOO / 2 EKOR KERBAU

šŸ˜­šŸ˜­šŸ˜­šŸ˜­šŸ˜­šŸ˜­šŸ˜­šŸ˜­šŸ˜­šŸ˜­

12) Pinjam kereta kawan tak isi minyak

šŸ‘‰šŸ» RM 2OO

šŸ¤£šŸ¤£šŸ¤£šŸ¤£šŸ¤£šŸ¤£šŸ¤£šŸ¤£šŸ¤£šŸ¤£

13) Bawa bini orang 

šŸ‘‰ RM 1500

šŸ˜‚šŸ˜‚šŸ˜‚šŸ˜‚šŸ˜‚šŸ˜‚šŸ˜‚šŸ˜‚šŸ˜‚šŸ˜‚

14) Bawa *janda* denda ikut bilangan anak.

šŸ‘‰ RM 200 satu anak

šŸ˜±šŸ˜±šŸ˜±šŸ˜±šŸ˜±šŸ˜±šŸ˜±šŸ˜±šŸ˜±šŸ˜±


#Tolong bagi tau yg lain2,terutama otai2 šŸøšŸøšŸøšŸøšŸø