PAS Takut, Halang Debat Terbuka Husam-Mustafa

PAS Larang Debat Terbuka Husam-Mustafa

PAS menegaskan pihaknya tidak akan membenarkan mana-mana pihak menganjurkan perdebatan atau perbincangan secara umum yang membabitkan isu dalaman parti itu.

Setiausaha Agung PAS Datuk Takiyuddin Hassan juga menasihatkan kepada pihak yang terlibat dalam kemelut terutama yang membuat dakwaan terhadap parti dan pimpinan perlu membincangkan kemelut itu di peringkat parti.

Beliau berkata demikian merujuk kepada isu dalam PAS yang didakwa oleh beberapa pimpinan parti itu mengenai isu kononya kenyataan Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mahu PAS dan Umno bergabung di negeri Selangor.


Terkini, Ketua Pengarah Pilihan Raya Datuk Mustafa Ali dengan bekas Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa telah bersetuju untuk mengadakan satu perdebatan berkenaan isu tersebut.

Bercakap di hadapan pemberita di Lobi Parlimen petang ini, Takiyuddin telah mengeluarkan satu surat kepada Husam untuk hadir di hadapan Dewan Harian PAS pada 24 November ini.

"Di sini beliau boleh memberi penjelasan kepada Dewan Harian atas dakwaannya tersebut. Kita bagi peluang seluasnya untuk dia memberi penjelasan.

"Jika sekiranya dia rasa Presiden adalah pihak berkepentingan mungkin tanpa kehadiran Presiden dia boleh beri keterangan, yang ada lagi Timbalan Presiden dan Naib. Di dalam surat itu juga saya menyatakan beliau boleh membawa semua bukti-bukti atau dokumentari yang perlu," katanya.

Katanya, PAS sebagai sebuah parti Islam tidak boleh membangkitkan perkara yang boleh menimbulkan fitnah kepada jemaah.

"Dakwaan yang ada asas hendaklah pergi melalui saluran yang betul. Husam boleh bangkitkan dalam mesyuarat perhubungan kalau betul-betul niat untuk menjaga parti," katanya.

Jelas Takiyuddin, Mustafa Ali merupakan Ahli Dewan Harian turut hadir pada 24 November ini dan mungkin di dalam pertemuan itu kemelut ini boleh diselesaikan dengan lebih baik. –HD

ULASAN GB

Gayung telah bersambut, tiba-tiba PAS melarang debat Husam-Mustafa diadakan.

PAS sebagai sebuah parti Islam sepatutnya menggalakkan perdebatan terbuka kerana itu namanya prinsip ketelsan demi sebuah kebenaran.

Sekaran PAS meniru sikap UMNO - debat bukan budaya kita.


Tiba-tiba salah seorang ahli debat, iaitu Mustafa Ali tiba-tiba dinaikkan taraf sebagai ahli tribunal untuk mendengar penjelasan Husam kononnya di atas kapisitinya sebagai ahli Dewan Harian.

Sudah ada komplot untuk menekan Husam sebelum Husam hadir. Sepatutnya jika debat dibatalkan, Mustafa juga tidak boleh berada di dalam sesi pendengaran hujjah itu. Kini Mustafa seperti sudah ada "team" untuk membelasah Husam. Begitu rupanya perancangan jahatnya.

Apakah PAS takut lebih bayak hal yang akan terburai jika debat diteruskan? Apakah PAS khuatir Husam akan berjaya mendedahkan kebenaran dan kredibiliti Presiden PAS akan musnah? Apakah PAS khuatir para audien akan menyebelahi Husam dan pimpinan PAS akan mendapat malu kerana menuduh Husam sebagai memfitnah?

Jangan lupa di dalam muktamar PAS yang lalu, Husam adalah tokoh paling popular di kalangan akar umbi di mana beliau mendapat pencalonan untuk tiga jawatan tertinggi dalam PAS, Presiden, Timbalan Presiden dan Naib Presiden. Belum ada sesiapa yang memperolehi apa yang diperolehi oleh Husam.

Beliau gagal kerana beliau bukan dari kumpulan cai, bukan dari kumpulan ulama yang semua orang tahu taktik kotor kumpulan ulama mengenepikan kumpulan progresif semasa muktamar yang lalu.

GB sudah ulas sebelum ini, bahawa kemenangan kumpulan ulama dengan taktik kotor di dalam muktamar yang lepas tidak akan ada keberkatan pada kemenangan itu sekalipun mereka melaung dan mendabik dada kononnya mereka sebagai pejuang Islam, pejuang hudud.

Kebenaran itu tetap terserlah jua sekalipun semua pimpinan dan ahli PAS berhimpun untuk menutupnya. Husam ada kekuatan tersendiri, kekuatan ruhiyyah yang tidak ada pada diri pimpinan PAS yang lain hasil tarbiyah yang beliau lalui semasa berdamping dengan TG Nik Aziz.

Tidak mengapa, kita berserah kepada Allah kerana kita yakin hukum kebenaran dan keadilan akan terus berjalan untuk menghantar mereka yang menjalankan rencana dan taktik kotor itu ke lembah kehinaan dan kehancuran.

"KEBENARAN itu adalah dari Tuhanmu,
sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu." Al-Baqarah:147

Isu hak cipta TPPA halang rakyat akses maklumat, pendidikanIsu hak cipta TPPA halang rakyat akses maklumat, pendidikan

Isu hak cipta TPPA halang rakyat akses maklumat, pendidikan


Gabungan kumpulan Bantah TPPA mendakwa peruntukan TPPA seperti terkandung dalam teks yang diedarkan kepada umum pada 5 November lalu akan menjejaskan hak asasi rakyat Malaysia untuk mengakses maklumat dan pendidikan yang mampu milik.

Pengerusi Bantah TPPA, Mohd Nizam Mahshar dalam kenyataannya hari ini berkata, peruntukan Hak Cipta yang terkandung di dalam Bab Harta Intelek dokumen TPPA akan memberi pelbagai implikasi negatif antaranya lanjutan pemilikan hak cipta sehingga 70 atau 95 tahun selepas kematian seseorang penulis berbanding 50 tahun sebelum ini.

Selain itu, beliau mendedahkan di bawah TPPA, aktiviti bukan komersial akan menjadi satu jenayah berbeza dengan Akta Hak Cipta 1987 sedia ada yang hanya mengenakan tindakan undang-undang ke atas pihak yang melanggar akta bagi tujuan atau aktiviti komersial.

“Seterusnya, mereka yang menggunakan hasil karya orang lain bagi menyampaikan ilmu atau menuntut ilmu seperti penyelidik, pensyarah, guru dan pelajar serta pustakawan/perpustakaan yang mengendalikan aktiviti ilmuwan akan menghadapi risiko dihadapkan ke mahkamah dan boleh didenda dan dipenjara bagi kesalahan melanggar undang-undang hak cipta dan penggunaan harta intelek tanpa kebenaran khusus, walaupun bukan untuk pulangan komersial/finansial,” ujarnya.

Nizam turut memberitahu penetapan jumlah ganti rugi di bawah TPPA juga tidak adil selain Pembekal Perkhidmatan Internet (ISP) harus menjadi ‘Polis Hak Cipta’ apabila TPPA memberikan kuasa kepada ISP untuk mengeluarkan atau menghalang akses kepada bahan tersebut sejurus pihak ISP mengetahui sesuatu bahan mempunyai potensi untuk disabit dengan kesalahan melanggar hak cipta.

“Ini bermakna bahan pendidikan atas talian (online) boleh dihalang penggunaannya dengan serta-merta walaupun akhirnya terbukti atau boleh dibuktikan bahawa tiada pelanggaran hak cipta telah berlaku,” jelasnya.

Memandangkan terdapat banyak lagi peruntukan Bab Harta Intelek mengikut dokumen TPPA dibimbangi akan memberi kesan buruk pada masa akan datang, beliau menyeru agar kerajaan agar tidak menandatangani TPPA demi kesejahteraan negara dan generasi seterusnya.

“Amaran yang telah kami berikan sejak Malaysia duduk di meja rundingan beberapa tahun yang lepas mengenai impak TPPA kepada kesejahteraan negara dan rakyat kini menjadi kenyataan.

“Bantah (TPPA) berpandangan bahawa peruntukan tambahan tidak diperlukan, terutama sekali yang dikenakan ke atas Malaysia oleh TPPA,” ujar Nizam lagi.


‘Pegawai Melayu penakut, tak berani tanya derma RM2.6 bilion’'Pegawai Melayu penakut, tak berani tanya derma RM2.6 bilion'

‘Pegawai Melayu penakut, tak berani tanya derma RM2.6 bilion’


Dalam meluahkan kekecewaannya dengan orang Melayu, bekas Menteri di Jabatan Perdana menteri Datuk Zaid Ibrahim hari ini mencadangkan supaya jawatan kanan dan penting kerajaan diserahkan kepada bangsa lain.

Menulis di Twitter, Zahid berang kerana tidak mendapat jawapan berhubung ‘derma’ RM2.6 bilion yang disalurkan ke dalam akaun bank peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Malays have become a huge disappointment #fb
— Zaid Ibrahim (@zaidibrahim) November 18, 2015
Wang itu cuba digambarkan sebagai sumbangan politik daripada sumber yang tidak dikenali di Timur Tengah, tetapi pengkritik terus membuat pelbagai andaian.

“Menteri-menteri utama, Pengerusi PAC (Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara), Ketua Pesuruhjaya SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) – semuanya Melayu.

“Sebab itu sehingga hari ini kita tidak tahu siapa yang menyumbangkan berbilion-bilion ringgit kepada PM,” kata Zaid.
Bidasannya itu dibuat selepas Pengerusi PAC Datuk Hasan Arifin hari ini berkata wang RM2.6 bilion itu tidak ada kaitan dengan 1MDB.

Hasan juga memaklumkan tidak ada keperluan bagi PAC untuk menyiasat Najib berhubung isu 1MDB, dan apabila diasak wartawan, beliau secara berseloroh berkata: “Jangan la, Saya pun nak cari makan juga. ”

Sementara itu, Zaid mendakwa bahawa individu yang memegang jawatan penting penting dalam kerajaan adalah orang Melayu dengan gelaran dan kekayaan.

“Oleh itu, mereka mudah takut. Mereka takut walaupun untuk bertanya soalan yang paling asas mengenai derma.

“Saya cadangkan kita mula lantik Cina, Dayak dan Kadazan untuk jawatan-jawatan penting,” katanya.

SPRM juga mengesahkan bahawa dana RM2.6 bilion yang disalurkan menjelang pilihan raya umum 2013 adalah sumbangan politik, tetapi masih menyiasat perkara itu.


Maqasid syariah pendekatan penting dasar bersama PHMaqasid syariah pendekatan penting dasar bersama PH

Maqasid syariah pendekatan penting dasar bersama PH


Setiausaha Sekretariat Pakatan Harapan Datuk Saifuddin Abdullah optimis konsep maqasid syariah akan diterapkan dalam dasar bersama gabungan baharu pembangkang itu.

Bekas timbalan menteri pengajian tinggi itu menyandarkan keyakinan itu berdasarkan prinsip muafakat yang sedia ada dalam Pakatan Harapan.

“Saya rasa maqasid syariah akan menjadi salah satu pendekatan penting yang kami akan terapkan dalam konteks kerangka dasar bersama Pakatan Harapan.

“Malah, ia sudah sedia ada dalam muafakat rakyat, maqasid syariah sudah ada di situ,” katanya.

Saifuddin berkata demikian sewaktu berperanan sebagai pencelah dalam forum “Maqasid Syariah: A National Agenda?” di Dewan Himpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor (KLSCAH), semalam.
Selepas keluar Umno dan menyertai PKR pada awal Oktober, beliau diamanahkan sebagai setiausaha sekretariat Pakatan Harapan pada 19 Oktober lalu bagi menggubal dasar bersama dan perjanjian gabungan parti pembangkang itu.

Maqasid syariah adalah prinsip pentadbiran Islam yang menekankan kepentingan menjaga agama, nyawa, akal, kehormatan diri dan harta dalam pentadbiran.

Sementara itu, Ahli Jawatankuasa Parti Amanah Negara (Amanah) Dr Dzulkefly Ahmad berkata prinsip maqasid syariah sentiasa mendasari perjuangan parti baharu itu.

Katanya, Amanah selaku parti Islam generasi kedua berazam menjadikan maqasid syariah sebagai disiplin ilmu yang utama.

“Maqasid syariah adalah pemacu kami mencapai tujuan tertinggi iaitu memakmurkan bumi dan menyejahterakan umat manusia.

“Pada akhirnya perkara yang kami ingin lakukan adalah mengajak kepada kebaikan dan mencegah keburukan,” katanya yang menjadi ahli panel forum itu.

Sementara itu, Exco Pemuda PKR Wan Ji Wan Hussin mencadangkan ziarah rumah ibadah di kalangan pemimpin agama dilakukan bagi memupuk persefahaman serta dialog budaya dan agama.

Beliau mencadangkan pemimpin agama bukan Islam bersyarah kepada hadirin solat Jumaat selepas selesai acara mingguan itu dan pemimpin agama Islam juga melakukan perkara serupa kepada penganut agama lain selepas upacara keagamaan mereka di rumah ibadah masing-masing.

“Ini kerana prejudis kita antara agama berlainan berlaku kerana kita kurang memahami satu sama lain,” kata bekas ahli jawatankuasa Dewan Ulama PAS itu.

Selain Dzulkefly dan Wan Ji, turut bertindak sebagai ahli panel forum adalah pensyarah kanan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia Dr Maszlee Malik dan Ahli Parlimen Bukit Bendera Zairil Khir Johari.

Bertindak sebagai pencelah selain Saifuddin adalah Pengarah Pengasas Centre to Combat Cronyisme and Corruption (C4) Cynthia Gabriel dan Naib Pengerusi Jawatankuasa Hak Sivil KLSCAH Ngeow Chow Ying.Forum dimudahcara felow Penang Institue Dr Wong Chin Huat.

[LIVE][191115] Tafsir Surah An-Naba' - Ust Hafizal Abu Hassan