SIAPA SAMSENG SBENARNYA??

Anwar jangka ramai lagi pemimpin BERSIH ditangkap

Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim menjangkakan lebih ramai pemimpin BERSIH 2.0 akan ditangkap sebelum perhimpunan itu pada 9 Julai ini.

Beliau juga tidak menolak kemungkinan kerajaan menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negara (ISA) atau undang-undang lain bagi menahan pemimpin BERSIH bagi melindung kedudukan dan kepentingan Umno-BN.

"Pemimpin yang korup dan zalim ini akan mengunakan apa sahaja alasan bagi mengekalkan pegangan mereka kepada kuasa,” katanya kepada wartawan selepas merakamkan kenyataan kepada polis berhubung perhimpunan itu.

Umno Punca Wibawa Polis Terhakis

KUALA LUMPUR 28 JUN : Tindakan ke atas pemimpin parti pembangkang dan penganjur Bersih 2 serta provokasi Pemuda Umno di depan Ibupejabat Parti Keadilan Rakyat menunjukkan kewibawaan polis semakin terjejas akibat campurtangan Umno, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Inilah satu negara dimana tuntutan mengadakan pilihan raya bebas itu dikecam oleh media UMNO dan pimpinan UMNO (dan) polis tidak akan bertindak tanpa arahan dari UMNO," kata beliau.

"Saya tahu dan ikuti perkembangan dan tanggungjawab polis. Kalau dibiar menjalankan tanggungjawab secara profesional, saya yakin dengan kewibawaan Polis. Masalahnya, bila campurtangan politik UMNO berlebihan, imej profesionalisme polis itu juga terjejas.Kita sebagai warganegara wajib pertahankan imej dan kewibawaan Polis," tambah Ketua Pembangkang itu.

Anwar berkata demikian setelah disoal siasat di Ibu Pejabat Polis Dang Wangi Kuala Lumpur bersabit perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai ini untuk menuntut pilihanraya adil dan telus.

Beliau antara deretan pemimpin politik selain penganjur Bersih 2.0 yang disiasat di bawah Akta Polis dan Akta Hasutan. Turut disoal Sasterawan negara A.Samad Said yang membacakan sebuah puisi pada majlis pra-perhimpunan Bersih itu.

Bagaimanapun polis tidak mengambil sebarang tindakan malam tadi untuk meleraikan hampir 600 ahli dan penyokong Pemuda Umno yang dilaporkan mengugut untuk membakar ibupejabat PKR di Tropicana. Ibu pejabat PKR itu terletak kurang 100 meter daripada sebuah balai polis.

"(Kita) berbeda dengan gerombolan UMNO malam tadi di ibu pejabat PKR. Mereka maki hamun ugutan membakar dan membunuh tapi polis tak berupaya buat apa-apa. Nyata ada arahan politik," kata Anwar.

Anwar melahirkan rasa kesal kerana keengganan polis bertindak terhadap kumpulan itu semalam hanya menyerlahkan tanggapan polis dibawah telunjuk Umno.

"Mana ada perhimpunan yang ugut nak dibakar dibiarkan saja seolah-olah polis tak diberi ruang untuk buat apa-apa," kata beliau.

Anwar dipanggil memberi keterangan di IPD Dang Wangi hari ini berikutan ucapannya di Brickfields bulan lalu yang menyokong himpunan bersih.

Beliau tiba kira-kira jam 4.50 petang diiringi Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah dan Peguam R Sivarasa, N. Surendran, Latheefa Khoya serta Fadiah Nadwa Fikri.

Menurut Anwar, beliau mempertahankan hak rakyat untuk berkumpul secara aman dan menuntut Pilihan Raya Bebas dan Adil dan menyatakan hak ini kepada Polis.

Beliau kesal dengan perlakuan UMNO cuba mengapi-apikan rakyat dengan menggunakan media arus perdana bagi mengutuk tuntutan Bersih supaya pilihanraya umum dijalankan secara adil dan bebas daripada penyelewengan.

"Apa yang kami mahu ialah apa yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan. Tapi sekarang, mereka (UMNO) menyatakan Pemimpin pembangkang dan Bersih mahu membuat keadaan kacau bilau. Pemimpin UMNO mahu meneruskan proses pilihan raya pincang ini kerana takut orang ramai bangkit menuntut pilihan raya yang adil dan telus," tegasnya.

Anwar berkata penganjur Bersih tidak melakukan sebarang kesalahan menganjurkan perhimpunan itu, malah Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM) sendiri menyokong perarakan itu.

Pengerusi SUHAKAM, Tan Sri Hasmy Agam menyatakan hak berkumpul secara aman termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dan Perisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat.

Justeru Anwar menyatakan tiada sebab untuk Polis bekerjasama dengan bersih dalam soal menjaga pergerakan para rakyat yang berhimpun seperti negara lain.

"Dengan cara yang sedemikian saya yakin perbincangan antara pihak polis dan bersih boleh dilakukan," kata beliau.

Nurul Izzah Dan Tiga Yang Lain Disiasat

KUALA LUMPUR 28 JUN : Beberapa hari menjelang Perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai depan, polis meneruskan tekanan apabila memanggil Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Nurul Izzah Anwar dan N Surendran untuk disoalsiasat berhubung dakwaan menghasut dan menyokong perhimpunan besar- besaran itu.

Nurul Izzah Anwar dan N Surendran hari ini di panggil memberi keterangan, selain Ahli Parlimen Subang, R Sivarasa dan peguam Lawyer For Liberty, Fadiah Nadwa Fikri.

Mereka hadir di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi kira-kira jam 2.30 petang.

Kesemua mereka disiasat di bawah Seksyen 4 (1) Akta Hasutan dan Seksyen 27 (5) Akta Polis berhubung perhimpunan tersebut yang bakal dianjurkan di Kuala Lumpur, 9 Julai.

Manakala, Fadiah disoalsiasat di bawah akta hasutan kerana hadir menyokong pengerusi Bersih 2.0 S Ambiga ketika membuat laporan polis di balai polis Travers selepas mendapat SMS ancaman.

SMS ancaman bunuh itu turut dihantar kepada pimpinan NGO itu termasuk pimpinan Pakatan Rakyat dan wartawan.

Menurut Nurul Izzah ketika ditemui diluar perkarangan IPD Dang Wangi, beliau membidas sikap pihak berkuasa dan menyifatkan penyiasatan tersebut sebagai berat sebelah.

Malah beliau menyelar sikap Polis yang banyak mengikut 'skrip' Utusan berdasarkan soalan yang ditanya.

"Saya sebagai rakyat Malaysia yang bukan dari parti memerintah, saya rasa didiskriminasikan kerana saya anggap Polis sepatutnya profesional dan tidak berpihak terutamanya pada soalan yang diajukan. Mereka perlu ambil kira konteks dari pihak lain juga bukan satu pihak sahaja.

"Mereka nampak hanya mengikut pemerintah yang memegang kuasa," tegas Izzah kepada ketika ditemui di hadapan Ibu Pejabat Polis Dang Wangi, hari ini.

Izzah, seorang lagi Naib Presiden PKR N. Surendran, dan Ahli Parlimen Subang R. Sivarasa telah ditanya mengenai pembiaya Himpunan Bersih, adakah ia langkah paling sopan dalam membuat tuntutan dan bagaimanakan pendapatan peniaga jika himpunan diadakan pada hari berkenaan.

Menurut mereka kenyataan itu dilihat mengikut isu yang ditimbulkan akhbar kawalan UMNO itu dan ucapan Kelab Penyokong BN Dewan Rakyat oleh Ahli Parlimen Kota Belud.

Izzah menyatakan corak soalan itu tidak dapat diterima.

"Daripada soalan-yang dibangkit seolah polis mengikut angle Utusan Malaysia dan ini membimbangkan saya. Saya minta polis jalankan siasatan tanpa mengikut tomahan yang dibawa utusan Malaysia.

"Pendekatan yang diambil polis seperti Bersih haram jadi dalam kenyataan saya saya telah berikan pandangan bahawa Bersih yang memperjuangkan pilihan raya bersih dan adil merupakan hak di bawah perlembagaan Malaysia.

Menurut Sivarasa, Polis sepatutnya mendengar pendapat SUHAKAM yang menyatakan hak berhimpun secara aman telah dijamin oleh Perlembagaan Negara.

"SUHAKAM telah megnambil pendirian yang konsisten dan jelas tentang hak berhimpun di tempat awam dan aman," tegas beliau.

Fadiah turut disoal-siasat kerana menemani Ambiga yang membuat laporan Polis berkenaan ugutan bunuh yang diterima pengerusi Bersih itu.

Beliau mempertikaikan perkara itu kerana beliau menemani Ambiga yang menjadi mangsa ugutan jenayah dan bukan berhimpun menyalahi peraturan.

"Ini digunakan untuk menyoal mengapa saya berada di situ menyokong Datuk Ambiga yang menerima ugutan bunuh Ini jelas menunjukkan polis tidak secara bebas dan polis mengikut rentak irama BN menggagalkan menghalang kita dari menuntut pilihan raya bersih dan adil," katanya.

Fadiah menyatakan Malaysia patut melihat kepada negara lain yang membenarkan himpunan raksaksa dengan kerjasama Polis dan berlangsung dengan aman.

"Cuba kita lihat negara jiran kita, Indonesia baru-baru ini meraikan hari buruh, beratus ribu rakyat mereka turun tapi tiada insiden berlaku kerana polis mengawal keadaan dan jalan raya.

"Ancaman huru-hara dibuat oleh pihak polis sendiri dan bukan kami yang tak bersenjata," kata beliau.

BERSIH 2.0 : PR Kesal KPM Ugut Pecat Guru
KUALA LUMPUR 28 JUN : Pakatan Rakyat kesal dengan tindakan Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) yang mengugut mengenakan tindakan tegas termasuk memecat guru yang menyertai himpunan Bersih 2.0 bulan hadapan.

Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar mengutuk keras tindakan KPM berhubung ugutan keras itu dan berpendapat perkara seumpama ini tidak seharusnya berlaku dalam sebuah negara yang mengamalkan demokrasi.

"Para guru jauh lebih bijak, mereka tahu mana satu yang sehaluan dengan undang-undang negara, mereka tahu risiko yang bakal dihadapi dan mereka juga tahu rasional kenapa diadakan perhimpunan Bersih 2.0, jangan anggap para guru ini tidak cerdik menilai.
Bagi saya ini ialah tahap minda kewarasan akal dan kecerdasan timbalan menteri pelajaran yang sangat lemah," kata Izzah.

Kelmarin, Timbalan Menteri Pelajaran, Puad Zarkashi berkata pihaknya akan mengenakan tindakan tegas ke atas golongan guru yang terlibat dengan perhimpunan Bersih 2.0 termasuk berisoko untuk dipecat.

Zarkashi juga dilaporkan sebagai berkata larangan tersebut adalah kerana perhimpunan tersebut adalah perhimpuanan haram dan melanggar undang- undang negara.

"Kita tidak akan berkompromi dan mereka yang terlibat boleh dikenakan tindakan tegas termasuk dipecat," kata Puad.

Izzah menambah, perkara seperti ini tidak seharusnya berlaku malah golongan pendidik seharusnya diangkat martabat mereka, kerana mereka adalah pembina kekuatan dan kemajuan anak bangsa.

"Pada saya kepentingan guru seharusnya dilihat sebagai benteng utama negara membina pendidikan masa depan anak-anak, tetapi kerajaan layan mereka begini dengan memberikan amaran, ini jelas dalam soal kenajikan guru, kerajaan gagal saingi Pakatan Rakyat, Kita meletakan guru pada tahap yang benar-benar tinggi kerana merekalah individu yang membina masa depan pelajaran anak-anak," katanya lagi.

Mwngulas isu yang sama, Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago ketika ditemui turut berpendapat politik intimidasi terhadap guru sehingga memberi ugutan keras demi kelansungan politik kerajaan pemerintah dihujung usianya.

"Apa yang berlaku sekarang terhadap golongan guru ialah politik intimidasi iaitu amalan lazim Umno-BN menjaga dan menjamin kepentingan mereka untuk terus kekal memerintah selama-lamanya," kata Charles.

Charles turut mempersoalkan sikap 'double-standart' kerajaan dengan hanya membiarkan dan melindungi provokasi Pertubuhan Peribumi Perkasa (PERKASA) dan Pemuda Umno menetang himpunan aman, yang mendapat sokongan baik rakyat Malaysia.

"Tetapi sekirannya mereka (guru) ikut perhimpunan anjuran Perkasa ataupun Pemuda Umno iatu dikira sebagai satu pengorbanan kepada negara.

"Inilah politik yang dimainkan oleh Umno-BN yang mana telah menyebabkan ramai penjawat awam bosan dan hilang kepercayaan terhadap kerajaan," katanya.

Sementara itu, Ahli Parlimen Petaling jaya Utara, Tony Pua menyifatkan perkara ini adalah usaha terdesak kerajaan pemerintah yang rakus mengunakan kuasa yang ada demi kepentingan politik termasuk mengugut kaki tangan kerajaan.

"Ini memang satu bentuk ugutan yang amat keras dan tidak berpatutan sekaligus mengambarkan kerajaan hari ini begitu terdesak sehingga terpaksa mengunakan segala jentera kerajaan untuk mengugut kakitangan kerajaan untuk tidak menyertai sebarang aktiviti politik.

"Kerajaan BN menggunakan kuasa yang ada untuk memaksa kakitangan kerajaan menyokong parti mereka sebaliknya mengekan penalti dan hukuman keatas mana-mana kakitangan yang memberi sokongan kepada pihak pembangkang, ini adalah tindakan tidak matang dalam negara demokrasi seperti Malaysia," ujarnya.
Bersih 2.0 : Anwar Dipanggil Beri Keterangan
KUALA LUMPUR 28 JUN : Selepas Pengerusi BERSIH 2.0, Datuk Ambiga Srenaavaasan dan Saterawan Negara, A. Samad Said dipanggil polis untuk memberi keterangan berhubung himpunan aman rakyat pada 9 Julai depan, kali ini giliran Ketua Pembangkang pula.

Datuk Seri Anwar Ibrahim dipanggil memberi kenyataan dipercayai berhubung seruan kepada rakyat agar menyertai himpunan BERSIH 2.0 dalam satu ceramah di Brickfield.

Menurut satu kenyataan Biro Komunikasi PKR lewat malam tadi, Anwar diminta hadir jam 5 petang di IPD Dang Wangi.

Kenyatan media itu menyebut siasatan itu dibuat di bawah Akta Polis dan Akta Hasutan.

Dalam perkembangan sama, turut dipanggil untuk disiasat adalah Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar dan anggota Lawyers for Liberty, Latheefa Koya dan Ahli parlimen PKR Subang, R Sivarasa Rasiah.

Sementara itu, hampir 100 pemuda Umno berhimpun di hadapan Ibu Pejabat PKR di Toropicana kira-kira jam 11 malam tadi.

Konvoi bermotor dan kereta itu difahamkan diketuai Exco Pemuda Umno, Lokman Adam.

Mereka turut membuat ucapan mengugut Anwar dan Ambiga agar membatalkan hasrat mengadakan himpunan aman tersebut bulan depan.

Mereka juga turut mengugut untuk memusnahkan ibu pejabat parti itu jika himpunan mahu diteruskan.

Menulis di twitter, Setiausaha Agung PKR, Saifudin Nasution menyifatkan tindakan tersebut satu provokasi dan mempersoal kenapa tiada sebarang halangan dari pihak polis.

"Tindakan provokasi samseng pemuda Umno dikepalai Lokman Adam serang HQ PKR ...PM Najib apa khabar?

"Ucapan samseng Umno ugut DSAI dan Ambiga ...konvoi motorsikal dan kereta, ada permit?

"Samseng Umno ugut musnahkn HQ PKR jika teruskan himpunan Bersih 9 Julai ...apa khabar PM Najib, siapa ganas?" soalnya yang turut bergegas ke tempat kejadian selepas itu.

Menurutnya juga, lebih separuh remaja bawah umur dalam kumpulan itu memakai tshirt merah "patriot" dan membawa bendera Umno.

Sehubungan itu, satu laporan polis telah dibuat di Balai Polis Tropicana.

Sidang media berhubung perkara ini akan dibuat dilobi Parlimen hari ini.

Alasan Polis Dakwa Aktivis PSM Sama Dengan Ops Lalang 1987
KUALA LUMPUR 28 JUN: Alasan mengaitkan 30 aktivis Parti Sosialis Malaysia (PSM) dengan usaha menghidupkan fahaman komunis mengingatkan masyarakat kepada Ops Lalang pada tahun 1987, kata Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar.

Katanya, kerajaan yang dipimpin bekas Perdana Menteri Tun Mahathir Mohamad pada ketika itu cuba memerangkap kepimpinan pembangkang dengan tuduhan yang sama.

Walhal jelas beliau, situasi tegang yang wujud pada waktu itu dipercayai berpunca daripada isu perkauman yang timbulkan oleh Umno sendiri membabitkan Datuk Seri Najib Razak selaku Ketua Pemuda dan Tan Sri Lee Kim Sai dari MCA.

"Laporan kertas putih pada Operasi Lalang mengaitkan kami yang ditahan di bawah ISA itu dengan komunis," kata beliau pada sidang media di parlimen, semalam.

Sehubungan dengan itu, Mahfuz tidak menolak kemungkinan kerajaan Umno-BN sekali lagi akan menyalahgunakan kuasa bagi membendung kemaraan rakyat menjelang perhimpunan Bersih 2.0 yang bakal berlangsung pada 9 Julai depan.

Beliau berkata demikian bagi mengulas kenyataan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin kelmarin untuk tidak teragak-agak menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) terhadap kesemua aktivis PSM yang ditahan atas dakwaan cuba menghidupkan semula fahaman komunis.

Tambah Mahfuz kenyataan Hishammuddin itu bercanggah dengan pendirian kerajaan sebelum ini yang telah memberi keampunan kepada beberapa pemimpin Parti Komunis Malaya malah menganugerahkan mereka sejumlah ekar tanah.

"Sedangkan semua orang ini telah pun melalui proses perdamaian antara kerajaan dengan pihak komunis Malaya beberapa tahun yang dahulu. Malah kerajaan sendiri telah menganugerah sebahagian besar daripada mereka ini dengan sejumlah keluasan tanah dan sebagainya," katanya.

"Jadi sekarang ini tindakan polis sangat bertentangan dengan pendirian kerajaan. Jadi saya tidak tahu samada Hishammuddin sedar atau tidak tindakan polis ini bertentangan dengan keputusan kerajaan," ujarnya lagi.

Mahfuz sebelum itu mengulas tindakan pihak polis menangkap aktivis-aktivis PSM termasuk ahli parlimen Sungai Siput, Dr. Micheal Jayakumar di plaza Tol Sungai Dua ketika dalam perjalanan untuk menghadiri satu majlis berkaitan Bersih 2.0 di Pulau Pinang, Ahad lalu.

Mereka disiasat di bawah Seksyen 122 Kanun Keseksaan kerana dikatakan melakukan kesalahan jenayah memerangi Yang di-Pertuan Agong.

Tindakan Polis 'Tengok' 300 Pemuda Umno Berhimpun, Ugut Bakar Pejabat PKR Dikecam

SHAH ALAM 28 JUN : Tindakan sekumpulan Pemuda Umno berkumpul di depan ibu pejabat Parti Keadilan Rakyat (PKR) di Petaling Jaya malam tadi serta mengugut untuk membakar bangunan pejabat tersebut disifatkan sebagai samseng politik yang begitu terdesak hingga sanggup mengupah remaja untuk membuat kekacauan.

Demonstrasi yang diadakan dalam suasana hingar bingar itu turut melibatkan kira- kira 300 pemuda dengan berpakaian merah berlambang "Patriot" serta bermotosikal.

Kesemua mereka juga lengkap dengan bendera UMNO dan melaung slogan mengutuk PKR serta mendakwa PKR sebagai dalang di belakang himpunan Bersih 2.0 itu sekali gus mendesak parti itu agar menarik balik sokongan mereka ke atas perhimpunan BERSIH 2.0 yang dijadualkan pada 9 Julai depan.

Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail yang bekejar ke ibu pejabat parti setelah dimaklumkan oleh ahli-ahli parti berkata beliau tiba pada jam 11 malam semalam dan memantau dari jarak jauh.

"Himpunan samseng-samseng upahan pemuda Umno ini sekadar menemplak kembali ucapan Perdana Menteri Najib semalam yang memberi amaran yang sekiranya pada 9 Julai nanti maka BERSIH 2.0 lah yang akan dipersalahkan.

"Tetapi yang jelas, perbuatan samseng pemuda Umno hari ini (malam tadi) di ibaratkan seperti "menepuk air didulang terkena muka sendiri" bahawa perbuatan ganas itu datangnya dari pemuda Umno yang presidennya adalah Najib..paradoks sebenarnya.

Ketika Ketua Pemuda Umno kini dalam misi membela rakyat Palestin yang diganasi oleh Israel, tetapi anak- anak buah yang ditinggalkan pula bertindak ganas dan samseng. Ini satu paradoks yang perlu dijawab oleh ketua pemuda Umno dan presidennya," tegasnya lagi.

Malah tegasnya, dalam tempoh 24 jam beliau mahu melihat sejauh mana kecekapan pihak berkuasa menangani politik samseng Umno-BN setelah laporan polis dibuat oleh Timbalan Ketua Penerangan AMK, Rozan Azen Mat Rasip malam tadi.

"Walau apapun motif mereka, kita tahu negara ini ada undang-undang ada peraturan. Seperti mana polis berkali-kali memberi amaran kepada penyokong Bersih 2.0 jangan melanggar undang-undang dan jangan ingkar undang-undang.

Bola sekarang dikaki pasukan PDRM, kita nak tengok dalam keghairahan polis memanggil pemimpin PR dan penganjur BERSIH 2.0 seperti esok (hari ini) yakni Nurul Izzah, Azmin, N Surendran dan beberapa lagi pimpinan yang telah menerima notis untuk memberi keterangan," katanya.

Menurut Saifuddin lagi, beliau pelik mengapa pihak berkuasa hanya mampu menutup mata ketika kira-kira 300 pemuda Umno terbabit berarak menuju ibu pejabat PKR itu.

"Pada mulanya kumpulan ini dikesan oleh beberapa ahli PKR di stesen minyak Batu 3, Shah Alam lalu memasuki lebuhraya menuju ke Ibu pejabat PKR.

Ada beberapa perkara yang aneh disini, itu satu laluan yang panjang dan jauh namun perarakkan besar-besaran seperti itu dengan membawa panji-panji parti (UMNO) dan boleh melewati jalan-jalan utama yang lagi sibuk tanpa sebarang halangan daripada pihak berkuasa," ujarnya.

Dalam pada itu, Rozan ketika dihubungi Tvselangor berkata semangat juang AMK tidak akan tergugat, meskipun pelbagai usaha dan tindakan jahat yang dilakukan oleh Pemuda UMNO terhadap parti itu.

Malah tegasnya, provokasi murahan yang dilakukan pemuda Umno itu hanyalah mahu mengalihkan fokus mereka terhadap perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai depan.

"Satu tindakan provokasi murahan di mana AMK tidak langsung hilang fokus terhadap kami punya usaha untuk meneruskan perhimpunan Bersih pada 9 Julai depan," katanya kepada Tvselangor.

Menurutnya lagi, AMK turut menggesa pihak polis menjawab beberapa persoalan mengenai provokasi yang dianjurkan malam tadi apabila pihak polis dilihat hanya berpeluk tubuh dan tidak mengambil sebarang tindakan terhadap mereka yang menyertai himpunan itu.

Tambahnya, beliau turut mendesak supaya pihak polis menyiasat laporan yang dibuat AMK di bawah Seksyen 503 Kanun Keseksaan Ugutan Jenayah dan bukan di bawah perhimpunan haram.

"Kami menggesa pihak polis segera mengambil tindakan yang sewajarnya seperti mana yang kami telah membuat laporan malam tadi," tegasnya.

Jelasnya lagi, AMK juga kesal kerana Umno-BN begitu teresak hingga sanggup mengupah samseng politik dari kalangan remaja untuk membuat kekacauan.

Malah, beliau tidak menolak sebarang kemungkinan bahawa perhimpunan ini dibiayai sepenuhnya oleh Umno-BN.

"Kami amat yakin mereka ini dibayar dan perhimpunan ini adalah yang terancang kerana mereka memakai t-shirt Patriot dan melibatkan kos yang tinggi dan apatah lagi rata-rata mereka di bawah umur yang tidak mempunyai wang," tambahnya.

Bersih: Polis panggil Anwar beri keterangan hari ini


KUALA LUMPUR, 28 Jun: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dipanggil memberi kenyataan hari ini dipercayai berhubung seruan kepada rakyat agar menyertai himpunan BERSIH 2.0 dalam satu ceramah di Brickfield.

Menurut satu kenyataan Biro Komunikasi PKR lewat malam tadi , Anwar yang juga Ketua Umum PKR itu diminta hadir jam 5 petang di IPD Dang Wangi.

"Notis 111 itu juga ada menyebut siasatan dibuat di bawah Akta Polis dan Akta Hasutan",kenyataan itu dipetik.

Dalam perkembangan sama, turut dipanggil untuk disiasat esok adalah Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar dan anggota Lawyers for Liberty, Latheefa Koya dan Ahli parlimen PKR Subang, R Sivarasa Rasiah.

Petang semalam , polis turut merekod keterangan Sasterawan Negara Datuk A Samad Said dipercayai berhubung puisi 'hasutan' di majlis pelancaran BERSIH 2.0 pada 19 Jun lalu.

Siasatan berkenaan dijalankan mengikut Seksyen 4(1)(b) Akta Hasutan dan juga Seksyen 27(5) Akta Polis berhubung pengucapan puisinya dalam majlis berkenaan.

Selain A Samad, turut disiasat adalah pengerusi jawatankuasa pemandu BERSIH 2.0, Datuk Ambiga Sreevenasan.

Pemuda Umno serang Ibu Pejabat PKR

Sementara itu, hampir 100 pemuda Umno berhimpun di hadapan Ibu Pejabat PKR di Toropicana kira-kira jam 11 malam tadi.

Konvoi bermotor dan kereta itu difahamkan diketuai Exco Pemuda Umno, Lokman Adam.

Mereka turut membuat ucapan mengugut Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan pengerusi jawatankuasa pemandu BERSIH 2.0, Datuk Ambiga Sreevenasan agar membatalkan hasrat mengadakan himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai ini.

Mereka juga turut mengugut untuk memusnahkan ibu pejabat parti itu jika himpunan mahu diteruskan.

Menulis di twitter, Setiausaha Agung PKR, Saifudin Nasution menyifatkan tindakan tersebut satu provokasi dan mempersoal kenapa tiada sebarang halangan dari pihak polis.

"Tindakan provokasi samseng pemuda Umno dikepalai Lokman Adam serang HQ PKR ...PM Najib apa khabar?

"Ucapan samseng Umno ugut DSAI dan Ambiga ...konvoi motorsikal dan kereta, ada permit?

"Samseng Umno ugut musnahkn HQ PKR jika teruskan himpunan Bersih 9 Julai ...apa khabar PM Najib, siapa ganas?" soalnya yang turut bergegas ke tempat kejadian selepas itu.

Menurutnya juga, lebih separuh remaja bawah umur dalam kumpulan itu memakai tshirt merah "patriot" dan membawa bendera Umno.

Sehubungan itu, satu laporan polis telah dibuat di Balai Polis Tropicana.

Sidang media berhubung perkara itu dimaklumkan akan dibuat di lobi parlimen esok.

Duta AS Ragui Penjelasan Putrajaya Berhubung Enjin Jet TUDM
SHAH ALAM 28 JUN : Duta Amerika Syarikat (AS) ke Malaysia memaklumkan kerajaan serta pegawai-pegawai kedutaan itu sememangnya meragui penjelasan pentadbiran Najib berhubung kecurian enjin jet pejuang F-5 milik TUDM pada 2008.

Menurut maklumat didedahkan oleh Wikileaks, dokumen yang ditandatangani oleh Duta James Keith berkata kedutaannya berkongsi “kesangsian” diluahkan oleh siri komen dalam media atas talian mengenai pendirian Putrajaya bahawa enjin jet itu dicuri oleh dua individu berpangkat rendah dan pihak di peringkat tinggi tidak terlibat sama sekali.

“Kami berkongsi beberapa kesangsian yang dilahirkan oleh blog-blog mengenai kes kerajaan dan penjelasan siapa di belakang kecurian enjin,” kata dokumen itu .

“Dalam (proses) koordinasi dengan Washington, Post terus menekankan untuk mendapatkan laporan lengkap bagaimana kecurian ini berlaku dan penempatan muktamad enjin-enjin (jet pejuang), dan untuk mengingatkan GOM tentang keseriusan isu ini dan keperluan mengambil tindakan-tindakan pembetulan,” kata kabel yang disiarkan oleh portal Malaysia Today hari ini.

Difahamkan “Post” merujuk kepada seorang pegawai politik AS yang berpejabat di kedutaan di sini.

Mahkamah Sesyen kini sedang mendengar kes Sarjan N. Tharmendran dari TUDM dan ahli perniagaan K. Rajandran Prasad yang menghadapi pertuduhan bersubahat mencuri dan melupuskan enjin pesawat milik TUDM.

Pada 6 Januari 2010, Tharmendran, 42, mengaku tidak bersalah terhadap tuduhan bersubahat dengan Laskar Udara Mohamad Shukri Mohamad Yusop, mencuri dua enjin pesawat F5 jenis J85-21 di Bangunan Material Processing Shed MATRA 1, Pangkalan

Udara TUDM Sungai Besi di sini pada 30 April 2008.

Tharmendran didakwa mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan yang dibaca bersama Seksyen 109 kanun yang sama, yang membawa hukuman penjara sehingga 10 tahun dan denda jika sabit kesalahan.

Rajandran, 38, pengarah sebuah syarikat pembekalan, turut mengaku tidak bersalah pada tarikh yang sama terhadap tuduhan dengan sengaja menghapuskan dua enjin TUDM itu di alamat 49 Jalan TS 6/6 Taman Industri Subang pada 30 April 2008.

Kecurian enjin jet pejuang TUDM itu dilihat sebagai insiden memalukan kerajaan selepas kapal selam pertama KD Tunku Abdul Rahman tidak dapat beroperasi ketika itu.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berjanji tidak akan ada unsur menutup kes berprofil tinggi itu, yang muncul ketika beliau mengetuai Kementerian Pertahanan.

Kementerian Pertahanan kemudian digantikan oleh Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang menggantikan Abdullah mendakwa perbuatan itu sebagai kerja orang dalam.

Kedua-dua enjin itu dibeli pada 1972 dengan harga RM303,570, dan bukannya RM50 juta sebagaimana dilaporkan pada awal.

Kabel itu juga mendakwa media milik kerajaan berdiam diri dalam isu tersebut manakala Kementerian Luar mengambil sikap menjauhkan diri dengan pihak kedutaan tidak mendapat sesi pertemuan dengan pegawai-pegawai Wisma Putra untuk membincangkan isu berkenaan.

Ia memetik ketua penolong setiausaha (Bahagian Amerika) Mohamad Radzi Jamaluddin sebagai berkata, Kementerian Pertahanan menyedari isu tersebut dan “elusif” dalam mengendalikan kes itu.”

Kabel itu, yang diklasifikasikan oleh konsul politik Brian D. McFeeters juga berkata bahawa TUDM hanya memaklumkan secara rasmi kepada AS mengenai kehilangannya pada 6 Januari 2010, hari yang sama Tharmendran dan Rajandran dicaj di mahkamah.

“TUDM faham penuh syarat-syarat kerajaan Amerika Syarikat mengenai dasar Jualan Militari Luar (FMS) berhubung insiden ini tetapi tidak dapat memaklumkan terlebih awal sementara menunggu siasatan Polis Diraja Malaysia selesai,” katanya lagi.

» Exco S'gor Kesal Tindakan Polis Cetus Suasana Tegang


SHAH ALAM 28 JUN : Exco Kerajaan Negeri Selangor kesal dengan kehadiran anggota polis di Uptown Shah Alam semalam yang telah menukar suasana kemeriahan majlis promosi kempen Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) menjadi tegang.

Exco Pembangunan Usahawan Negeri Selangor Dr Yaakob Sapari berkata, kehadiran pihak polis telah menimbulkan rasa kurang selesa kepada para pengunjung.

“Keadaan menjadi lebih meruncing apabila pihak polis membuat sekatan jalan raya yang menyebabkan kesesakan yang teruk,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Beliau juga yang merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri Kota Anggerik mengakui menerima beberapa aduan daripada para peniaga bahawa hasil jualan mereka terjejas akibat insiden tersebut.

Dr Yaakob yang turut turun padang melawat kawasan Uptown, tiba pada jam 11:30 malam. Walaupun jaminan keamanan telah diberikan kepada polis, namun pihak polis terus mengepung tempat kejadian sehingga jam 3 pagi.

Ekoran kejadian itu, beliau mendesak agar polis membayar segala ganti rugi yang ditanggung oleh peniaga dan pihak pengurusan Uptown atas tindakan mereka.

(function() { var d = document, w = window; w

BANTUAN PESAWAH: SYED MOKHTAR SETUJU, PEMBANGKANG PERSOAL, PETANI MERASA LEGA DAPAT PERHATIAN PM

Bantuan pesawah: Syed Mokhtar setuju, pembangkang persoal Posted By:  Redzuan RF8 Media on:  December 09, 2022 Share Sikap pemimpin pembangk...