TREND HINA RAJA SEMAKIN BERLELUASA, KERAJAAN HARUS LEBIH TEGAS MENANGANINYATerlihatnya kebelakangan ini semakin ramai rakyat negara kita, tidak kira Melayu, Cina atau India, seolah-olah semakin ghairah dan seronok menghina Raja-Raja Melayu.

Komen-komen yang terpapar di media sosial akhir-akhir ini dan bagaimana ayat serta bahasa yang digunakan untuk menghina Raja-Raja itu, amatlah menyedihkan sekali.

Kenapakah mereka sanggup berbuat demikian?

Di manakah didikan dan ajaran yang mereka perolehi sejak kecil sehingga sanggup menggunakan ayat dan bahasa sedemikian rupa?

Tidakkah mereka sedar bahawa Raja, Sultan dan Yang Dipertuan Agong adalah institusi yang sah dan diiktiraf dalam perlembagaan negeri dan negara yang perlu disanjung dan dihormati?

Lebih memilukan apabila ada terdapat anak dan cucu pembesar UMNO sendiri turut terjebak ke kancah itu sehingga ibu bapanya  terpaksa memohon maaf secara terbuka.

Harus kita sedar bahawa negara kita mengamalkan sistem Raja Berperlembagaan dan ia bukan saja termaktub dalam Perlembagaan, malah telah diterima sebagai sebahagian daripada ciri Malaysia.

Bukan tidak boleh berbeza pendapat atau tidak setuju dengan Raja atau Sultan, tetapi ia hendaklah dilakukan mengikut cara dan tatasusilanya.

Menggunakan bahasa kesat, berbentuk makian, carutan dan sebagainya terhadap Raja-Raja adalah tidak sesuai sama sekali, malah hanya mencerminkan hodohnya keperibadian mereka yang melakukannya itu.

Dalam hal ini, kerajaan melalui polis, SKMM yang mengawal sedia media sosial dan lain-lain agensi penguatkuasa seharusnya tampil dengan pendekatan yang lebih aktif serta menyeluruh agar gejala tidak sihat ini tidak berterusan berleluasa.

Kerajaan perlu lebih tegas dalam bertindak dan membendung agar gejala ini tidak terus berkembang yang akhirnya akan merosakkan kehidupan bernegara.

Selain tangkapan dan hukuman terhadap mereka yang melakukan kesalahan itu, peringatan atau penerangan mengenainya juga hendaklah sentiasa diperluaskan.

Dalam kehidupan yang pelbagai dan rencam di negara ini, semua orang ada peranan dan tanggungjawab masing-masing yang perlu dihormati.

Raja, Sultan dan Agong ada peranan dan tanggungjawabnya yang tersendiri yang perlu kita junjung dan hormati. 

Sebagai ketua negara dan negeri, Agong, Raja atau Sultan hendaklah kita hormati, bukan mencaci atau memaki dengan kata-kata kesat dan carutan yang tidak sepatutnya.

Lagi pun, apa yang kita dapat dengan memaki, menghina dan mencarut terhadap Raja-Raja melalui media sosial itu? (ShahbudinHusin 08/01/2019).

Dua Kolonel Bersara RAMD serah borang sertai DAP


Ahli Parlimen Iskandar Puteri, Lim Kit Siang hari ini menerima kunjungan dua pesara profesional kerajaan, Ahmad Ghazali Abu Hassan dan Mohamad Azudin Othman Fuad di Ibu Pejabat DAP dekat Kuala Lumpur.

Mereka masing-masing adalah Lt Kolonel Bersara Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) dan ditauliahkan pada 1974. 

Pertemuan hampir sejam tersebut antara lain membincangkan isu seputar politik semasa dan mengenai Pilihan Raya Kecil (PRK) Cameron Highlands.

Mereka turut mengisi borang keahlian
Bekas pensyarah Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), Ahmad Ghazali Abu Hassan.
DAP dan berikrar membantu kempen calon Pakatan Harapan pada PRK berkenaan.
Dalam temu bual ringkas, Ahmad Ghazali yang tidak pernah menyertai mana-mana parti berkata, beliau memilih DAP kerana kecekapan yang ditonjolkan pemimpin parti berkenaan dalam menjalankan tanggungjawab.

“Dalam hal kecekapan, tiada (parti) yang boleh tandingi DAP. Ia berpegang teguh kepada perjuangannya.

“DAP boleh menjadi teras kepada Pakatan Harapan,” katanya yang juga bekas pensyarah Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM).

Mohamad Azudin pula menyifatkan DAP sebagai parti yang telus, berintegriti dan bebas rasuah.

“Siapa yang terlibat rasuah dalam DAP? Berikan saya nama kalau ada.

Lt Kolonel Bersara Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD), Mohamad Azudin Othman Fuad.
“Dia cakap pasal (Lim) Guan Eng (Setiausaha Agung DAP) punya rumah. Rumah selekeh itu, kamu tengok rumah (pemimpin) lain, macam istana,” katanya.


Turut hadir adalah Adun Kuala Kubu Baharu Lee Kee Hiong.Menteri Kewangan serah cek peruntukan RM25 juta untuk sekolah pondokMenteri Kewangan, Lim Guan Eng hari ini menyerahkan cek berjumlah RM25 juta kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Mujahid Rawa untuk disalurkan ke 228 sekolah pondok dan sekolah agama rakyat yang berdaftar.

Peruntukan yang diumumkan dalam Belanjawan 2019 berkenaan adalah sebahagian inisiatif kerajaan Pakatan Harapan untuk membantu melicinkan operasi institusi terbabit.

“Lazimnya peruntukan akan diberikan secara berfasa sepanjang tahun dan bukan pada Januari, tapi saya rasa harus diberikan awal supaya Menteri di Jabatan Perdana Menteri dapat buat perancangan yang lebih teratur dan menyeluruh supaya bantuan sampai secepat mungkin.

“Pengagihan kelak akan mengikut budi bicara pihak Mujahid, kita tidak letak syarat hanya janganlah ada unsur politik sama ada dalam perniagaan, media dan juga pendidikan, institusi sekolah pondok tidak boleh dimiliki ahli atau parti politik,” kata Guan Eng kepada pemberita di Kompleks Kementerian Kewangan Malaysia, Putrajaya.

Turut hadir pada sesi penyerahan cek tersebut adalah Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Agama), Fuziah Salleh; Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching dan Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Datuk Ahmad Badri Mohd Zahir. 


PRK CAMERON: MIC TARIK DIRI, BERI KERUSI PADA UMNO?