UCAPAN MAT SABU DAN PERISTIWA 2 DEKAD PAS PERMATANG PAUH


MUSLIMAT DI GESA MAINKAN PERANAN MAJUKAN ISLAM

OLEH:Amiruddin AhmadPeratang Pauh, Naib Presdien Pas Pusat Sdr Mat Sabu ketika berucap dalam acara perasmian perhimpunan 2 dekad PAS Permatang Pauh menjelaskan bahawa kaum muslimat dilihat dapat memainkan peranan yang lebih besar untuk memajukan ummah kerana mereka dilihat bersungguh dan berusaha dengan kuat dalam apa bidang sekali pun apabila dimanahkan keatas mereka.Menrut Sdr Mat Sabu lagi, muslimat di lihat tekun dalam berbagai bidang yang mereka ceburi , baik perniagaan atau sebagai pekerja di mana sekali pun, malah dalam pilihanraya merekalah barisan hadapan yang berkempen dari rumah ke rumah. Beliau berucap demikian ketika merasmikan sambutan 2 dekad Dewan Muslimat PAS kawasan Permatang Pauh baru-baru ini.Turut hadir ialah ketua Dewan Muslimat PAS ,Pn Suraya,YDP PAS Permatang Pauh Ustaz Omar Hassan,wakil pemuda pas.

Menurut Mohd Sabu lagi, Permatang Pauh dalah satu tempat gelangang pilitik Malaysia kerana rakyatnya tidak rigit dan tdak berpegang kepada parti semata-mata,tetapi melihat kepada situasi dan juga isu dalam negara.Pas pernah mengalahkan Bn dan menang pada tahun1969 di tangan Datuk Mustaffa Hussein ,di sini juga kita lihat Bn tumbang di tangan Hj Zabidi Ali pada tahun 1978, pembangkang yang tidak memerintah menang lagi pada tahun 1999 dimana Datin Seri Wan Azizah Ismail dan terus berada di tangan Pakatan Rakyat sehingga ke hari ini.Peranan Muslimat dilihat penting

“Kita memerintah di peringkat negeri.Kita diberi amanah sekarang ini di antaranya peranan yang di mainkan muslimat, terutama dalam memakmurkan masjid.Masjid kini dilihat lebih bebas untuk bergerak dan berdakwah dan membuat kebajikan, bahkan kita boleh mengangkat martabat masjid sebagai pusat kegiatan ekonomi dan muslimat dapat memainkan peranandi dalamnya .Masjid bukan sahaja tempat beribadat bahkan tempat kegiatan sosial di kawasan Bandar seperti Butterworth, Nibong Tebal dan jjuga di kawasan Pualu .Kita harap masjid boleh di jadikan tumpuan masyarakat dan peranan masjid sebagai hatta kepada orang bukan islam agar mereka lihat tempat untuk bersama dengan kaum bukan islam dalam aktiviti kemasyarakatan dan social, tambahan pula majlis agama di pegang pimpinan kita dan di bantu tenaga yang banyak dari PAS dan Keadilan, dan peranna ini boleh di mainkan di Pulau Pinang ini dan kita lihat ketua menteri pula tidak menghalang melalui institusi masjid yang astabiish lama yang menumpukan masjid sebagai penggerak utama dimasa sekarang dan akan datang.” Demikian jelas Mohad Sabu lagi.


Selain dari itu, menurut Mohd Sabu lagi, peranan dialoq amat penting di mana pengunaan nama Allah itu di jadikan satu isu yang agak serius oleh golongan tertentu yang cuba menarik perhatian dan menjadi juara. ,Di Timur tengah orang Arab menggunakan nama allah tanpa mengira agama, malah nama orang juga ada yang di gunakan oleh islam dan juga kaum kristian , .malah di sana agama kritian itu dipanggil dengan agama masihi dan jika islam di katakan islam dan mereka sudah memahaminya beribu tahun dulu lagi.


Allah di gunakan sejak sekian lama di kalanganorang Melayu , bagi disebelah negara kita ianya boleh menimbulkan kekeliruan dan kita syorkan jika adanya kekeliruan seperti ini , ianya di adakan dialoq antara agama terhadap kekeliruan dan jika ianya berlaku kekeliruan dan pihak yang terlibat seharusnya duduk berbincang.

“Kita bukan mahu bermusuh dengan siapa pun.Islam tidak mengajar kita begitu, malah jika ada sesuatu isu yang cuba di bangkitkan , dan jika isunya serius , kita perlu adakan dialonq antara agama bagi mencari jalan penyelesaiannya.Adalah amat malang jika isu ini di salahtafsirkan dan dijadikan pula isu yang boleh merugikan semua pihak jika kita tidak mahu berbincang sesama kita.” Demikian jelas Mat Sabu menghakhiri cermah perasmian dewan muslimat PAS yang berlangsung di Seberang Jaya.

RASAKAN


Yeni Marianti Sudirman, 30, warganegara Indonesia, berkata beliau menemui Muntik dalam keadaan itu selepas anak lelaki majikan mangsa yang berumur kira-kira tiga tahun menunjukkan ke arah pintu tandas sambil berkata "akak, akak".

"Pintu tandas itu dikunci dari luar menggunakan selak dan selepas saya buka pintu, saya nampak orang itu (Muntik) seperti sedang tidur, tangan diikat dan kepalanya botak.

"Saya nampak dia dari bahagian atas badan sahaja sebab saya tidak buka habis pintu tandas itu kerana saya takut. Masa itu saya tidak cam sama ada dia lelaki atau perempuan," katanya semasa menjawab soalan Timbalan Pendakwa Raya Idham Abdul Ghani pada hari pertama perbicaraan kes A.Murugan, 35, yang didakwa membunuh Muntik, 40.

Tertuduh, penjual air tebu, didakwa melakukan kesalahan itu di rumahnya di No. 11, Jalan Datuk Yusof Shahbudin 6, Taman Sentosa, Klang antara 18 dan 20 Oktober lepas dan didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman mati mandatori, jika sabit kesalahan.


Gerard, 41, berkata selepas selesai merakam keterangan, beliau pergi ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR), Klang, untuk melawat Muntik yang dirawat di wad kecemasan dan wanita itu dilihat berada dalam keadaan yang teruk kerana terdapat kecederaan di wajahnya, kepalanya dibotakkan dan terdapat luka besar di kaki kanan selain banyak kecederaan lain di seluruh anggota badannya.

"Ketika saya berdiri di sebelah katilnya, Muntik mengangkat tangan kanannya dan pegang tangan saya serta cium tangan saya dan ucapkan terima kasih kepada saya. Saya kemudian tanya dia siapa buat dan dia jawab tuan yang buat," katanya.

Gerard berkata, kira-kira pukul 11.30 malam pada hari kejadian (20 Oktober), seorang lelaki bernama Murugan telah menghubungi beliau memaklumkan bahawa isterinya telah ditangkap polis kerana didakwa mengurung pembantu rumah mereka di dalam tandas dan meminta nasihat beliau mengenai cara untuk membebaskan isterinya.
Saksi itu berkata melalui perbualan telefon itu, beliau dapat mengenali Murugan kerana pernah mewakili tertuduh dalam satu kes gaduh dua tahun lepas, di mana tertuduh dilepas tanpa dibebaskan daripada tuduhan itu.

Gerard berkata melalui perbualan telefon itu juga, beliau akhirnya mendapat tahu bahawa Murugan ialah majikan Muntik dan tertuduh memberitahu bahawa dia telah memukul Muntik kerana wanita itu telah memukul anaknya.
he...he.....he.....rasakan

(function() { var d = document, w = window; w

Kerajaan PN lembab beri bantuan kepada PKS: 65,000 hilang pekerjaan - KEADILAN

  Kelembapan kerajaan Perikatan Nasional (PN) memberi bantuan kepada sektor Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) menyebabkan pertumbuhan sek...