PIKET HAK PEKERJA


1 Oktober 2010

Kepada

Pengarang/Penyelia

Media & Badan Penyiaran

Piket SERENTAK DI 7 TEMPAT : Membantah pinDAAN TERBURUK AKTA PEKERJAAN

Kerajaan bercadang membuat pindaan terhadap tiga undang-undang pekerjaan iaitu Akta Kerja 1955, Akta Perhubungan Perusahaan 1967 dan Akta Kesatuan Sekerja 1959. Kerajaan bercadang membuat pindaan ini disesi Parlimen yang telah bermula pada 11 Oktober 2010.


Justeru itu, Parti Sosialis Malaysia (PSM) bersama Jaringan Rakyat Tertindas (JERIT) akan membuat siri piket pertama selepas waktu bekerja pada 12/10/2010, jam 5.30petang seperti di tempat-tempat berikut:

No

Tempat Piket

No. Untuk dihubungi

1.

Di Hadapan Petronas, Semenyih , Selangor

016-3245550

2.

Di Hadapan Pasaraya Warta, Bangi, Selangor

012-6045807

3.

Bas Stop Simpang Balak, Balakong, Selangor

013-6075542

4.

Seksyen 15, Shah Alam, Selangor

016-6798005

5

Di Hadapan Kilang Belton, Sungai Siput, Perak

012-5061357

6.

Station Bas, Jalan Utama, Tasek, Ipoh, Perak

0165587144

7.

Bayan Lepas FTZ, di jalan seberang Kilang Robert Bosch

0163337678

Untuk maklumat pihak media, pindaan-pindaan yang dicadangkan oleh KSM adalah paling teruk dalam sejarah pekerja di Malaysia. Oleh yang demikian, kami amat berharap agar pihak media akan hadir bersama untuk memberi liputan serta menyebarkan penganiyaan yang berlaku kepada pekerja yang menjadi tulang belakang pembangunan negara kita.

Untuk sebarang maklumat sila hubungi Parames di talian 019-2612269.

Sekian. Terima Kasih

Yang benar,


S. Arutchelvan

Setiausaha Agung PSM

(019-2537791)

Pemuda bidas MCA dan BN, apa masalah PAS jadi kapten Pakatan


October 11, 2010

KUALA LUMPUR, 11 Okt – Dewan Pemuda PAS membidas pemimpin-pemimpin Barisan Nasional (BN) termasuk Presiden MCA yang cuba memberi gambaran salah khususnya kepada masyarakat Cina berkenaan kemungkinan yang bakal berlaku jika Pakatan Rakyat (PR) memerintah negara.

Sehubungan itu, Ketua Penerangannya Suhaizan Kaiat berkata, persoalan sekarang apa masalah Datuk Seri Dr Chua Soi Lek dan pemimpin BN yang lain jika PAS menjadi “kapten PR” satu hari nanti.

“Semasa berucap dalam Perhimpunan Agung MCA kali ke-57 semalam beliau telah menyatakan bahawa jika PR memerintah, maka PAS akan menjadi kaptennya.

“PAS akan membawa dasar-dasar autokratik dan kembali kepada perjuangan asalnya. Ucapan ini disampaikan di hadapan Perdana Menteri yang merupakan Pengerusi BN serta para pewakilan MCA seluruh negara,” kata beliau sambil menekankan bahawa dasar PAS adalah Islam.

“Semenjak ditubuhkan 59 tahun dahulu hingga ke hari ini dasar PAS tidak pernah berubah,” katanya mengulas kenyataan pemimpin-pemimpin BN semalam secara terbuka menzahirkan isyarat bahaya di kalangan pengundi Cina dengan menegaskan sebarang sokongan kepada PR hanya akan membuka ruang kepada PAS mengepalai ikatan muda itu.

Dr Chua memberi amaran, meskipun PAS memperlihatkan kesederhanaan parti Islam itu pasti tidak akan mengetepikan “pendirian autokratik Islam” jika PR menguasai Putrajaya.

“Kami merasakan jika Pakatan berkuasa, PAS akan berada di tempat kapten.

“PAS tidak akan melupakan dasar autokratik Islam dan jangan terkejut jika PAS memperoleh kuasa, ia akan kembali keterbelakang,” tegas Dr Chua.

Pada perhimpunan MCA semalam, Datuk Seri Najib Razak menyertai Dr Chua dengan memberi amaran kepada pengundi Cina bahawa tidak mungkin PAS akan mengubah pendiriannya.

“Dr Chua betul dalam memperingatkan anda bahawa mereka (PAS) tidak menyerah dalam pendirian negara Islam mereka. Dan, saya pasti jika ia dilaksanakan, ia akan mengubah cara hidup anda dan memberi kesan ke atas masyarakat Cina,” kata Najib.

Justeru tegas Suhaizan, Islam adalah agama universal dengan kebaikan yang dibawa oleh Islam adalah untuk seluruh manusia tidak kira agama mahupun bangsa.

“Buktinya sekitar kampung Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek sendiri di Batu Pahat, masyarakat Cina boleh tinggal dengan selamat dan berniaga bersama orang Melayu yang beragama Islam.

“Bilangan masyarakat Cina tidak sampai 10 peratus di perkampungan tersebut tetapi mereka boleh hidup selesa.

“Islam menjamin keselamatan semua umat manusia. Jika terdapat kelemahan bukanlah disebabkan oleh Islam tetapi disebabkan oleh penganutnya yang tidak melaksanakan Islam yang sebenar.

Beliau juga menyoal berapa ramai orang Cina di Kelantan, Kedah dan Terengganu yang tertindas semasa pemerintahan PAS bersama Angkatan Perpaduan Ummah, Barisan Altenatif dan PR dari 1990 hingga sekarang.

“Jika Islam itu zalim, maka PAS sudah menindas masyarakat bukan Islam sejak 1990.

“Jika Islam itu tidak bertamadun, maka sudah beribu orang bukan Islam yang dibunuh oleh PAS.

“Islam melarang memaksa orang lain untuk menganut agama Islam. Hak memilih agama adalah hak masing-masing,” kata beliau sambil menambah agama bukan untuk ikut-ikutan tetapi diikat dengan keyakinan teguh dalam hati yang ikhlas.

Katanya, Dr. Chua pernah menjadi Exco Kanan Kerajaan Negeri Johor, Ahli Parlimen Labis dan Pengerusi MCA Batu Pahat.

“Sudah tentunya beliau mendapat gambaran Islam daripada daripada Tan Sri Muhyidin bin Mohammad Yassin (Timbalan Perdana Menteri), Datuk Seri Hishammuddin Hussein (Menteri Dalam Negeri) dan Datuk Abd. Ghani Othman (Menteri Besar Johor).

“Saya kira Datuk Seri Dr Chua belum mendapat gambaran Islam sebenar daripada PAS khususnya PAS Johor.

“Saya mencadangkan kepada beliau agar mendapatkan maklumat Islam sebenar daripada anak-anak Johor seperti Datuk Mahfoz Muhammad (Pesuruhjaya PAS Johor), Sallehuddin Ayub (Naib Presiden PAS) dan Mazlan Aliman (ahli jawatankuasa kerja PAS pusat) dan lain-lain lagi. Mungkin adalah lebih mudah berbicara tentang Islam yang sebenar sesama anak Johor sendiri,” katanya.

Dalam kenyataan dikeluarkan hari ini, kata Suhaizan, PAS tidak mampu menggubal sebarang undang-undang Islam jika rakyat tidak menyetujuinya.

Katanya, PAS mengambil pendekatan mendidik terlebih dahulu terhadap prinsip-prinsip keadilan yang terdapat dalam Islam kepada seluruh rakyat Malaysia.

“PAS yakin suatu masa nanti rakyat Malaysia akan terbuka hatinya untuk menerima undang-undang Islam.

“Hati manusia sama ada yang beragama Islam atau sebaliknya adalah milik Allah S.W.T. Dialah yang membuka hati atau menutup hati rakyat Malaysia. PAS berserah sahaja kepada Allah S.W.T setelah berusaha mendidik rakyat memahami keadilan dalam Islam,” katanya lagi.

Katanya, Islam menentang perkauman sempit selain melarang umatnya berlaku zalim dan menafikan hak orang bukan Islam.

“Umno adalah parti perkauman. Datuk Seri Dr. Chua, jangan mengambil contoh pegangan agama Islam daripada Umno,” katanya.

Menurutnya, sebahagian besar pemimpin Umno gagal menunjukkan ciri-ciri Muslim yang sebenar.

“Sebelah tangan memegang Islam sementara sebelah tangan lagi menerima rasuah. Dalam Islam tidak boleh bercampur antara yang baik dengan yang jahat.

“Parti perkauman seperti Umno tiada panduan yang jelas tetapi PAS jadikan al-Quran dan kehidupan Nabi Muhammad sebagai panduan yang jelas.

“Ini termaktub dalam perlembagaan PAS. Tidak ada satu ayat al-Quran yang menindas orang bukan Islam,” kata beliau sambil mencabar agar Dr. Chua terjumpa satu ayat al-Quran yang menindas orang bukan Islam sila kemukakan dengan segera.

“Dalam Islam tiada halangan bagi orang bukan Islam melaksanakan ibadat dan amalan masing-masing seperti meminum arak, memakan daging kinzir dan lain-lain.

“Pernahkah Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek melihat orang alim yang melarang penjualan daging khinzir kepada masyaraka Cina di kampung-kampung sekitar Batu Pahat.

“Mereka bebas melakukan aktiviti perniagaan ini. Itulah ajaran Islam sebenar. Islam hanya melarang penjualan barang terlarang seperti arak dan daging khinzir kepada orang Islam sahaja,” katanya.

Hotel, bar antara lokasi remaja perempuan tidak boleh bekerj

a

October 11, 2010

KUALA LUMPUR, 11 Okt – Remaja perempuan tidak lagi dibenarkan bekerja di hotel, bar, restoran, rumah penginapan dan kelab, kecuali yang dimiliki keluarga sendiri apabila Undang-Undang Kanak-Kanak dan Orang Muda (Pekerjaan) (Pindaan) 2010 diwartakan kelak.

Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S.Subramaniam berkata perkara itu merupakan sebahagian daripada garis panduan pekerjaan yang boleh dan tidak boleh disertai oleh kanak-kanak dan orang muda bagi mengelakkan mereka dieksploitasi dari aspek keselamatan dan kesihatan serta memastikan moral mereka terus terpelihara.

“Jika kanak-kanak dan anak muda itu mahu bekerja selain daripada dalam lingkungan pekerjaan yang ditetapkan, mereka perlulah mendapatkan kelulusan daripada Pengarah Jabatan Tenaga Kerja terlebih dahulu,” katanya ketika membentangkan Rang undang-undang tersebut pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Katanya kanak-kanak dan orang muda tidak dibenarkan melakukan kerja-kerja yang membahayakan kesihatan, nyawa dan moral seperti bekerja di bawah tanah atau perusahaan yang bertentangan dengan Akta Kilang dan Jentera 1967 dan Akta Bekalan Elektrik 1990 seperti mengendalikan mesin dan alatan elektrik.

Beliau berkata pindaan tersebut juga akan memberi fokus kepada kawalan penggajian supaya tidak mengganggu pendidikan mereka.

Antara peruntukan yang terlibat dalam pindaaan ialah Seksyen 1(a) iaitu meminda takrifan kanak-kanak dengan menaikkan had umur dari belum genap 14 tahun kepada belum genap 15 tahun, serta takrifan orang muda daripada belum genap 16 tahun kepada belum genap 18 tahun.

Dr Subramaniam berkata ia perlu bagi memperluaskan had perlindungan kedua-dua golongan itu seperti yang diperuntukkan dalam Konvensyen Pertubuhan Buruh Antarabangsa nombor 138 berkenaan umur minimum bagi penggajian. – Bernama

Retreat’ MP PAS janjikan isu gegar Parlimen hadapi PRU-13

Retreat’ MP PAS janjikan isu gegar Parlimen hadapi PRU-13

October 11, 2010
Dr Dzulkefly: Kami bersiap sedia untuk menghadapi debat yang besar, ketika ramai meramalkan sesi Parlimen ini adalah yang terakhir.
KUALA LUMPUR, 11 Okt — Ahli-ahli Parlimen PAS mengakhiri sesi ‘retreat’ tiga hari kelmarin — julung kali diadakan membabitkan wakil-wakil rakyat parti Islam itu, menjanjikan akan membawa sekitar enam isu baru untuk menggegarkan sesi Dewan Rakyat bersidang semula mulai hari ini.

Ia juga dilihat sebagai persiapan komponen Pakatan Rakyat (PR) menghadapi pilihan raya negeri Sarawak dan umum — disebut-sebut sama ada akan diadakan berasingan ataupun serentak awal tahun depan.

Sambil menjanjikan beberapa “kejutan” isu pada sesi kali ini, yang akan berlangsung selama 43 hari, beberapa wakil rakyat yang dihubungi The Malaysian Insider mengesahkan mereka telah membincangkan sejumlah isu secara menyeluruh dan meliputi semua bidang khususnya ekonomi.

Ahli Parlimen Kuala Selangor PAS Dr Dzulkefly Ahmad yang bertindak sebagai pengarah ‘retreat’ sulung ini, yang diadakan di sebuah hotel di ibu negara memberitahu, pihaknya membuat persiapan rapi memandangkan pelbagai pihak mendakwa Bajet 2011 adalah belanjwan terakhir sebelum pilihan raya umum ke-13.

Sesi itu dihadiri kesemua 23 Ahli Parlimen PAS.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak selaku Menteri Kewangan akan membentangkan Bajet 2011 di Dewan Rakyat, Jumaat ini.

Pada ‘retreat’ ini, ahli-ahli Parlimen PAS turut diberikan taklimat oleh beberapa penganalisis politik dan ekonomi, membentangkan senario politik dan ekonomi yang berkaitan dengan dasar-dasar pentadbiran Najib.

“Kami bersiap sedia untuk menghadapi debat yang besar, ketika ramai meramalkan sesi Parlimen ini adalah yang terakhir, walaupun saya secara peribadi tidak bersetuju (dengan pandangan ini), dan dengan meramalkan ini sebagai bajet pilihan raya, kami perlu bersiap sedia untuk menghadapi pilihan raya umum ke-13,” katanya lagi.

“Sesi ini, selain sesi bajet, juga didedahkan dengn Rancangan Malaysia Ke-10, program ETP dan Model Baru Ekonomi, EPP dan BIZ Ops... banyak sitilah besar,” kata beliau.

Oleh itu, PAS menghimpunkan input semua pihak pada sesi yang diaturkan secara kebetulan ketika bersiap sedia menghadapi pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri Galas, kata ahli jawatankuasa kerja PAS pusat ini.

“Kami berdepan dengan cabaran perbahasan dengan akan adanya Bajet 2011 dan beberapa rang undang-undang yang telah diaturkan (oleh Parlimen),” kata bekas pengarah unit penyelidikan PAS ini kepada The Malaysian Insider.

“Ini memerlukan persiapan yang rapi dan persefahaman dan perkongsian maklumat di kalangan Ahli Parlimen kami,” kata beliau sambil menambah, PAS “sebagai parti yang bertanggungjawab mahu memastikan penyertaan yang aktif dalam perbahasan kali ini.”

Mesyuarat ketiga penggal ketiga Parlimen ke-12 akan berlangsung sehingga 15 Disember.

Baru-baru ini, Najib ketika berucap pada Perundingan Bajet 2011 menyifatkan Bajet 2011 sebagai yang akan menetapkan rentak transformasi ekonomi ke arah ekonomi maju dan berpendapatan tinggi menjelang 2020.

Persidangan kali ini juga bakal menyaksikan beberapa lagi rang undang-undang yang dikemukakan untuk bacaan kali pertama pada sesi lepas dibentangkan termasuk Rang Undang-Undang Perbadanan Stadium Malaysia 2010, Rang Undang-Undang Lembaga

Perindustrian Kayu Malaysia (Pemerbadanan) (Pindaan) 2010; Rang Undang-Undang Pemberi Pinjam Wang (Pindaan) 2010, Rang Undang-Undang Kawalan Harga dan Antipencatutan 2010 dan Rang Undang-Undang Cukai Barang dan Perkhidmatan 2009.

Selain itu, dua rang undang-undang yang ditangguhkan pada Jun lepas iaitu Rang Undang-Undang Kanak-Kanak dan Orang Muda (Pekerjaan) (Pindaan) 2010 dan Rang Undang-Undang Kerja (Pindaan) 2010 turut disenaraikan untuk pembentangan pada persidangan kali ini.

Secara keseluruhan, komposisi Dewan Rakyat terdiri daripada 137 Barisan Nasional, 77 wakil Pakatan Rakyat dan lapan Bebas.

Sementara itu, Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub berkata, pihaknya mahu menyediakan ahli-ahli Parlimen parti itu membuat persiapan yang tersusun agar kelihatan berkesan apabila membangkitkan isu dalam Parlimen.

“Kita telah sampai ke satu tahap politik dengan spekulasi bahawa ini (kemungkinan) penggal dan sesi menyuarat akhir sebelum pilihan raya umum ke-13,” katanya.

Justeru jelas beliau, sesi pemukiman kali ini muncul penting bagi menyediakan wakil rakyat PAS tampil dalam sesi perbahasan dengan isu-isu secara lebih efektif menyentuh semua aspek kehidupan rakyat.

“Kami membincangkan semua isu sama ada politik, ekonomi dan juga sosial,” katanya.

Ketika ditanya sama ada boleh mengharapkan kejutan, Ahli Parlimen Kubang Kerian ini berkata: “Sudah tentu ada kejutan, tetapi belum sampai masa (untuk didedahkan sekarang).”

Rakan sejawatannya, Datuk Mahfuz Omar berkata, pihaknya menjangkakan lima hingga enam isu baru akan dibawa ke sidang Parlimen kali ini.

“Ya, retreat ini memang baru, kita adakan selama tiga hari... dulu kami biasanya adakan perbincangan peringkat pramajlis sahaja, dalam waktu yang singkat.

“Kami ambil langkah ini kerana mahu menaikkan martabat mutu perbahasan, yang lebih baik dan mantap,” katanya sambil menambah:

“Kami hendak membawa satu bentuk perbahasan yang lebih dinamik supaya rakyat faham isu-isu yang muncul, misalnya bercakap mengenai ETP dan Model Baru Ekonomi, rakyat tidak faham apa isunya.”

Bagaimanapun, Ahli Parlimen Pokok Sena ini menolak bahawa sesi ‘retreat’ kali ini ada kaitan dengan usaha awal PAS membuat persiapan menghadapi pilihan raya umum ke-13.

“Kita tidak tahu bila pilihan raya negeri Sarawak akan diadakan, tetapi jika pilihan raya negeri Sarawak tidak diadakan awal, kemungkinan pilihan raya negeri Sarawak dan umum akan diadakan serentak antara bulan Mac dan Jun tahun depan,” kata Mahfuz.

Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS Datuk Halim Abdul Rahman tidak menolak pihaknya akan menyentuh soal komponen nilai-nilai Islam dalam pembangunan ekonomi demostik.

“Bercakap mengenai soal ETP, kita tidak faham... nampaknya ia lemah dan tidak berdasarkan pada model yang jelas,” kata Ahli Parlimen Pengkalan Chepa ini yang turut mengakui bahawa pihaknya akan menyentuh soal ekonomi secara efektif dan menyeluruh agar ia memenuhi rakyat pelbagai kaum.

Katanya, langkah ini penting memandangkan PAS kini sudah dilihat sebagai parti yang memperjuangkan kepentingan semua kaum.

“Ini persepsi semasa, jadi kami mengadakan perbincangan untuk membawa isu-isu yang menyentuh rakyat semua kaum dan masyarakat,” katanya yang membayangkan isu ekonomi dan jenayah akan menjadi fokus.

Sambil mengakui pertemuan ini sebagai julung kali paling lama diadakan membabitkan Ahli Parlimen PAS, bekas setiausaha agungnya Datuk Kamaruddin Jaafar berkata, pihaknya juga menyentuh isu rancangan pembangunan Kampung Baru.

“Pertemuan ini salah satu langkah persiapan kami menghadapi pilihan raya, banyak isu yang kami timbulkan kali ini,” kata anggota Dewan Rakyat dari Tumpat ini.

(function() { var d = document, w = window; w

Rafizi dedah syarikat palsu pindah wang dari projek LCS

SHAH ALAM - Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Rafizi Ramli mendakwa Alizes Marine Limited merupakan syarikat yang ditubuhkan un...