REFORMASI OMONG KOSONG.ANAK PM JUAL SAHAM KAUT UNTUNG



1. Kerajaan baru menjanjikan reformasi dan perubahan khususnya dalam tatacara pentadbiran dalam menangani rasuah,salahguna kuasa yang menjadi budaya kerajaan lalu.
2. Saban kali PM menggariskan dan menekankan langkah2 yang akan diambil kerajaan baru dalam menangani rasuah dan salahguna kuasa ini.Terbaru dalam ucapan sembah takzim PM di majlis keputeraan DYMM Agong beberapa hari lalu.
3. Saya dan rakan2 beberapa kali menyatakan sokongan kepada usaha dan komitmen PM dalam mempastikan kerajaan baru bebas rasuah dan salahguna kuasa.
4. Namun apabila dilaporkan baru2 ini MB Kedah menjual sebahagian saham milik beliau didalam sebuah syarikat tersenarai awam dan mengaut keuntungan, timbul persoalan samada kerajaan baru ini benar2 serius melakukan perubahan atau hanya retorik kosong.
5. Bagaimana sebuah kerajaan baru pro reform membenarkan dan membiarkan seorang MB terus memiliki saham dalam sebuah syarikat?
6. Anggota pentadbiran seharusnya melupuskan semua pemilikan saham dalam syarikat2 sebaik mengangkat sumpah jawatan.Apa yang berlaku MB ini terus memilikinya dan melupuskan sebahagian daripadanya untuk meraih keuntungan.Ianya tindakan tidak beretika dan samasekali tidak memperlihatkan ciri2 sebuah pentadbiran pro reform.
7. Lebih tidak beretika apabila penjualan dibuat setelah wujud kenaikan harga saham syarikat miliknya gara2 spekulasi manfaat mendatang hasil pengumuman sebuah kementerian dan agensi kerajaan pelan nasional yang membabitkan puluhan billion ringgit.
8. Dan sehingga hari ini tiada penjelasan dilakukan apalagi pembetulan yang sepatutnya dilakukan bagi mencerminkan kerajaan hari ini bukan seperti kerajaan lalu yang tiada etika dan moral dalam pembolotan harta kekayaan negara termasuk yang membabitkan keluarga PM.
9. Maka tiada beza kerajaan hari ini dengan kerajaan lalu.Yang berbeza hanya dari sudut ucapan dan retorik.Dari sudut praktis sama sahaja sikapnya yang tidak mempedulikan soal moral dan etika dalam urusan pengagihan kekayaan negara.
10. Semakin jelas kerajaan baru ini terus menjadikan yang kaya terus kaya dan yang miskin terus papa kedana.Tradisi bobrok lalu yang terus dipertahan sehingga hari ini.
11. Dalam suasana ekonomi suram,rakyat semakin terhimpit dengan kepayahan, syarikat semakin banyak gulung tikar kita diperlihatkan pembesar menjual sahamnya dan meraih jutaan ringgit dalam beberapa hari sahaja.Inikah ciri kerajaan baru?Kerajaan perubahan dan reform?Atau lebih tepat ciri sebuah kerajaan tiada moral dan etika, sebuah kerajaan yang terus melindungi sipembesar dan sikaya terus kaya raya.
12. Kalau tidak serius mahu lakukan perubahan,saya sarankan lebih baik berhenti melaungkan agenda reform dan perubahan.Berhenti dari terus menipu rakyat yang dahagakan perubahan dengan retorik kosong.
13. Atau berhenti sahaja dari memegang kuasa atas nama perubahan dan reformasi.Berundur secara terhormat dan serahkan kepada mereka yang benar2 jujur mahu lakukan perubahan dan reformasi bagi negara ini.
Mohamad Ezam Mohd Nor
Ahli Dewan Negara (2010-14)
11 Sept 2019/ 11 Muharam 1441H.

RAKYAT TIDAK PUAS HATI PRESTASI PH TAPI BN – PAS LEBIH BURUK

UMNO KATA CHIN TONG LEBIH MENONJOL DARI MAT SABU?

umno HASUT ISU PERKAUMAN, NAJIB SERAH SEMUA PADA JHO LOW



Kebelakangan ini UMNO semakin galak meniupkan api perkauman. UMNO dan PAS sangat yakin mereka boleh merampas tampuk pemerintahan negara dengan helah membuatkan orang Melayu membenci kaum lain terutamanya Cina.
UMNO tidak perlu menjawab mengenai kerosakan berpuluh tahun yang mereka tinggalkan. PAS tidak perlu menjawab 60 tahun mereka menuduh UMNO tidak Islam, malah satu ketika menuduh UMNO kafir.
Kafir pun kafirlah, asalkan dapat menang mudah. Itu fikir PAS.
UMNO pun tidak kisah mengangkat ego PAS untuk sementara waktu, asalkan dapat menang mudah.
UMNO dan PAS tahu mengapi-apikan sentimen perkauman itu cara yang lebih mudah dari menjadi pembangkang yang berwibawa.
Pembangkang berwibawa menolak rasuah dan menjadi polis mengawasi kerajaan. UMNO dan PAS campak wibawa dengan menjunjung Najib walaupun satu dunia tahu perihal wang rakyat yang dirompak melalui 1MDB.
Pembangkang berwibawa memerah otak mencadangkan kaedah dan dasar yang lebih baik dari yang dilaksanakan kerajaan untuk membela rakyat. UMNO dan PAS bukan peduli pun pasal kaedah membela rakyat, hingga sekarang tidak ada satu cadangan bernas pun yang keluar dari kepala pimpinan UMNO dan PAS selain isu perkauman.
UMNO dan PAS menjaja yang Cina sudah berkuasa di negara ini.
Najib pun turut sama mahu menjadi juragan. Dia yakin pengikutnya di media sosial ramai dan setiap yang dicampaknya akan dijilat hidup-hidup oleh pengikutnya.
Najib akan terus galak mencampak bahan baru untuk menutup malu besar yang didedahkan di mahkamah setiap hari.
Najib sedang dibicarakan atas tuduhan menyeleweng wang rakyat. Bukan seringgit dua, beribu-ribu juta jumlahnya. Cukup untuk bagi biasiswa kepada ratusan ribu keluarga.
Selain dari bukti-bukti wang masuk ke akaun Najib, perbicaraan di mahkamah juga membuktikan perkara-perkara berikut:
1) Najib dan Jho Low ibarat merpati sejoli, sangat rapat dan sangat memahami. Malah Najib lebih mempercayai Jho Low dalam bab-bab menghilangkan wang rakyat berbanding pegawai-pegawai tinggi Melayu yang lain dalam pejabatnya
2) Percayanya Najib kepada Jho Low ini, sehinggakan apabila 1MDB sudah menjadi isu dan wang hilang sudah diketahui orang ramai, Jho Low juga yang dipercayai untuk menyediakan jawapan-jawapan Pejabat Perdana Menteri mengenai 1MDB.
UMNO dan PAS yang kat bawah ini kecoh mengenai Cina ambil alih Malaysia.
Najib tersenyum lebar.
Dia lagi cepat, dah lama dia serahkan semuanya pasal 1MDB (dari wang rakyat) kepada Jho Low.
Najib tergelak besar.
Bila dia kata dia tak kenal Jho Low dalam tahun 2015 dulu, orang UMNO semua percaya. Pimpinan PAS jadi pak sanggup tolong beri cop “halal” kepada bersihnya pentadbiran Najib.
Kini Najib tergelak lebih besar.
Bila dia api-apikan soal perkauman, dia yakin orang UMNO dan PAS akan percaya lagi.
Apa tidaknya, selama ini dia kata Jho Low itu anak Melayu, mati-matian orang UMNO dan PAS yakin yang Jho Low itu anak Melayu.
Semasa wang rakyat hilang beribu juta di bawah pentadbiran Najib, orang Melayu UMNO dan PAS tidak peduli sedikit pun kerana ia satu kesilapan kecil seorang anak Melayu bernama Jho Low yang cukup dipercayai Najib.