LEVEL PEMIKIRAN.... LEVEL NI KHARWARIJ JA....


Mukhlis. Eddie


 A) Moron (IQ 50-69), 

B) Imbecile (IQ 20-49) 

C) Idiot (IQ below 20)


Apakah level IQ si Suzuki Petir ?LIHAT KALAU MEREKA ..PARTI PAS..BUAT TAK APA..CUBA ORANG LAIN BUAT...PUNYA CILAKA..

 


PMX DAN AGONG HARI NIMenghadap KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Sultan Ibrahim petang ini bagi menyembah maklum urusan kertas-kertas Kabinet.


Usai sesi tersebut, Baginda berkenan memandu sendiri kereta dengan membawa saya untuk santai minum petang di ibu kota.


Sebelum berangkat pulang, Baginda dan saya turut meluangkan masa menyaksikan persembahan tarian singa bersempena perayaan Tahun Baharu Cina.


#MalaysiaMADANIALLAH TIDAK PERNAH MELANTIK MANUSIA SEBAGAI PENDESAK I

 MENGAPA IKI PUTRA TIDAK DIDAKWA ATAS KESALAHAN LIWAT??


Di zaman Rasulullah saw, Maiz bin Malik telah dihukum rejam sampai mati atas pengakuannya sendiri, bukan keterangan mana mana saksi atau qarinah, bahkan wanita yang menjadi pasangannya tidak dihukum. Tidak ada riwayat yang mengatakan ada arahan dari Rasulullah saw supaya bawa sama pasangannya untuk dihukum. 


Bahkan selepas Maiz direjam, Rasulullah berkata kepada Hazzal, lelaki yang mendorong Maiz supaya mengaku berzina dengan sabdanya;


والله يا هزال لو كنت سترته بثوبك كان خيرا مما صنعت به....


(Demi Allah wahai Hazzal, kalaulah kamu sembunyikan perbuatan Maiz itu dengan baju kamu, ianya lebih baik dari apa yang buat ini kepadanya...)


Dalam kes Iki Putra, beliau tidak pernah mengaku liwat, dia hanya mendakwa Mahkamah Syariah tidak ada kuasa untuk membicarakan kes liwat ke atasnya, lalu berlakulah apa yang berlaku.... Kes Iki Putra menjadi satu polemik perundangan yang dipolitikkan.


Iki Putra ditangkap dan didakwa mengikut Seksyen 28, Enakmen Jenayah Shariah 1995 Negeri Salangor. Bila Seksyen tersebut dibatalkan oleh Mahkamah Syariah, maka tangkapan dan pendakwaan di bawah seksyen tersebut adalah terbatal.


Iki Putra tidak boleh didakwa di mahkamah sivil sebab beliau tidak ditangkap di bawah Seksyen 377 Kanun Kesiksaan Dan beliau sendiri tidak pernah mengaku telah melakukan liwat. Segala siasatan dan maklumat yang ada di pihak Penguatkuasa Syariah tidak memadai untuk beliau didakwa semula di mahkamah sivil kecuali Polis membuat tangkapan Dan siasatan semula ke atasnya, isunya adakah ada mana mana pihak yang telah membuat laporan polis???


Allah tidak pernah melantik orang awam sebagai pendesak agar setiap pendosa dikenakan hukuman sebagaimana tindakan Hazzal dalam kes Maiz. Jika Iki Putra tidak dihukum atas perbuatannya, masyarakat tidak menanggung apa apa beban, bahkan menasihatkan Iki Putra bertaubat dari dosanya adalah lebih baik di sisi Islam dari meratib agar Iki Putra dihukum.YANG DI-PERTUAN AGONG NIKMATI MINUM PETANG BERSAMA PERDANA MENTERI

KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Sultan Ibrahim berkenan meluangkan masa menikmati santapan minum petang bersama YAB Dato’ Seri Anwar Ibrahim, Perdana Menteri.


Terdahulu, Seri Paduka Baginda berkenan menerima mengadap YAB Dato’ Seri Anwar di Istana Negara, hari ini (13 Februari). 


Seri Paduka Baginda kemudian memandu sendiri bersama YAB Dato’ Seri Anwar dari Istana Negara ke Restoran Paul di Pavilion Kuala Lumpur.


Sebelum berangkat pulang, Seri Paduka Baginda bersama YAB Dato’ Seri Anwar turut meluangkan masa menyaksikan persembahan tarian singa. 


#YDPAgong

#AllahPeliharakanSultan

#IstanaNegaraPERAK KRIAN HI TECH DAN KOTA KERETA. MENJUAL AIR KE PULAU PINANG... SENANG SENANG DAPAT DUIT. JANGAN JADI KEDAH.. MISKIN, SEKUPANG PUN TAK DAPAT.


 

DENGAR. ETUL BETUL. SEJAK 2021- TAPI APA KERAJAAN. ASA TU BUAT? YELLEK... HAPA PUN TAK BUAT


 

HAAAA.... KOTAK SIMPANAN DULU ADA LAGI. TU MAHATHIR PATUT TAKUT


 

SIAPA TANGGUH RUU355- RYUYU THREE FIVE FIVE...


 

THE BILLIONAIR TAIB MAHMUD 

KEH.. KEH.. SANUSI MUHONG HANGPA WOII...
 

CONTOH GAGAL- KEADAAN AIR DI KEDAH SEMAKIN PARAH TETAPI MB SANUSI TUDUH SAYA CARI PASAL ?
Susulan lawatan kerja saya ke Kedah pada 28 dan 29 Januari 2024, saya telah berkongsi maklumat mengenai status kemajuan pembinaan Loji Rawatan Air (LRA) Bukit Selambau sebagai projek sakit.


Part 1: https://www.tiktok.com/@akmalnasir.my/video/7330541281065635074


Part 2: https://www.tiktok.com/@akmalnasir.my/video/7332020424483540225


Projek ini bernilai RM124,900,000.00 adalah dibiayai melalui geran Kerajaan Persekutuan kepada Kerajaan Negeri Kedah dengan kemajuan fizikal yang direkodkan hanya 21.57% berbanding dengan jadual sepatutnya 49%, iaitu kelewatan sebanyak 27.43% !


Kebimbangan saya mengenai keadaan bekalan air di Kedah adalah kerana kebocoran air bersih / air tidak terhasil (NRW) adalah 50.6% dan rizab simpanan air Kedah 0% sejak tahun 2022.


Sementara saya menyatakan kesediaan untuk bekerjasama dan mencari jalan penyelesaian, YAB Dato’ Seri Muhammad Sanusi Bin Md Nor, Menteri Besar Kedah telah memberi respon secara sinis terhadap usaha tersebut dan seterusnya memberi pelbagai alasan mengapa projek LRA Bukit Selambau gagal mengikut jadual kerja yang sepatutnya.


Berdasarkan sidang media pada 7 Februari 2024, beliau seperti semata-mata menyalahkan kenaikan kos harga barang ketika tempoh PKP/COVID-19 dan seterusnya tohmahan jahat seolah-olah progres projek menjadi perlahan kerana Kerajaan Persekutuan tidak mahu memberi peruntukan tambahan.


Adakah betul alasan yang diberi oleh MB Kedah ?


Macam mana pula status pembinaan Loji Rawatan Air di negeri lain sewaktu COVID-19 ?


Insya-Allah, mulai esok saya akan menjawab satu persatu dan dedahkan fakta sebenar.SUWEY. BUKAN NAK JADI PM. TUMPANG SAJA.


Ahmad Norazlan

 


UBAH PAS DULU

 

Che Ibrahim
Kerajaan negeri Terengganu dijangka turut menerima tempias susulan keputusan Mahkamah Persekutuan membatalkan 16 kesalahan syariah dalam Enakmen Kanun Jenayah Syariah (I) Kelantan 2019.


Exco Penerangan, Dakwah dan Pemerkasaan Syariah Terengganu, Muhammad Khalil Abdul Hadi berkata, keputusan itu dilihat memberi impak negatif kepada sistem perundangan syariah bukan sahaja di Kelantan malah melibatkan seluruh negara termasuk Terengganu.


Ikuti berita terkini di https://grid.astroawani.com/


#AWANInewsTOBAT DULU

 

ABU MISHKAT


Dia ni wajib bertaubat dulu atas dosa besar menfitnah YB Dr. Mujahid jual aset TH dan dia juga berdosa besar selagi tak bayar hutang. 

Mencampuri urusan yang dia tak faham juga berdosa kerana mencetuskan fitnah sesama orang Islam.
JANGAN LAYAN LAH

 

Zuwai Md Yusof


MADANI PH BN tak perlu layan propaganda najis PN mahu ubah PERLEMBAGAAN NEGARA semata mata kebodohan PAS KELANTAN tadbir 4 dekad lamenya.Walaupun Kelantan di gelar Serambi Mekah harus di ingat ianya masih negeri dalam Malaysia.Jadi kalau terbatal sebab tak selari dengan Federal Law tu normallah.Kalau rasa tak puas hati pindah Tanah Arab! Walaunkan cukup gemar ayat ni?Nama nicknama kau Arab tak semestinya DNA pun Arab! Hormatilah lunas undang undang negara kita. Simple😏


PN PAS jadi kerajaan KELANTAN lebih 30 tahun pun masih terlajak bodoh lagi bebal memandai mandai gubal undang2 melangkaui bidang kuasa negeri.Sendiri tak reti apa tahu apa sekarang mahu salahkan kerajaan MADANI PHBN PMX pula siap suruh ubah PERLEMBAGAAN NEGARA untuk menutup kecelaruan mereka sendiri di KELANTAN.Banyak cantik muka PN mahu ubah PERLEMBAGAAN NEGARA supaya kamu boleh riak bangga dan jadi pejuang isu eh?32 bulan PN tebuk atap pakat kekenyangan makan gaji elaun buta tak buat apa pun untuk ISLAM.


Ketika mahu angkat sumpah jadi AHLI PARLIMEN,ADUN,MENTERI BESAR,EXCO2 bukan main mahu menjunjung PERLEMBAGAAN NEGARA tapi bila jadi begini kamu mahu menconteng arang ke PERLEMBAGAAN NEGARA yg kamu sendiri berikrar untuk pertahankan.Kamu tidak layak jadi wakil rakyat kerana kamu jenis bermuka muka dan musuh dalam selimut kepada negara dan rakyat berbilang KAUM,AGAMA,BANGSA.PN PAS,BERSATU adelah SYAITAN bertopengkan MANUSIA yg perlu di hentikan anda semua sampai bila2.


#NoBlackFriday #TiadaJumaatHitam #TiadaJumaatGelap #PASBersatuFitnah #PASBersatuPalataoHUKUMAN 30 TAHUN PENJARA 18 SEBATAN .ITU PENGAJARAN. HARAPKAN PEGAR ,PEGAR MAKAN PADI...CELAKALAH KAU
Cp dri Syam Ghaz 


Berlaku di Kelantan, sekolah Maahad Muhammadi (Perempuan) Pasir Pekan, sekolah Yayasan Islam Kelantan (YIK).


Ustaz yang merupakan seorang warden merogol 2 orang murid perempuan berumur 13 tahun (3x rogol) dan 14 tahun (4x rogol dan 2x liwat).


“Haiwan buas” ini jadi warden di Asrama Perempuan, salah satu kejadian rogol berlaku dalam bilik warden (dalam asrama perempuan).


Dah dijatuhkan hukuman oleh Mahkamah Sesyen Pasir Mas; 9 tahun penjara dan 8x sebatan. Sebatan pertama 5 Januari 2024 haritu mula.


"Haiwan buas" ini didakwa dibawah Kanun Keseksaan, bukan dibawah Enakmen Kanun Jenayah Syariah I Kelantan 2019 (yg denda maksimun hanya 3 tahun).


Amat tidak patut seorang Guru Lelaki jadi Warden di Sekolah Perempuan 100%, pejabat warden pula dalam pagar Asrama. Perkara itu berlaku di Kelantan di sekolah bawah seliaan Kerajaan Kelantan.


Minta jasabaik rakan media bantu buat liputan keputusan terkini yang baru diputus.


Pelik juga, kena 9 tahun sahaja, sepatutnya 30 tahun! Apapun Hakim dah buat keputusan. Mohon mangsa bawa kes ke peringkat lebih tinggi.


Harapkan pegar, pegar makan padi! 


Nota: 


Dun Pasir Pekan dimenangi oleh Dato Ahmad Yaakob pada Pru15 lalu, beliau adalah Mantan MB Kelantan. 


Ada berberapa lagi mangsa mohon tidak disiarkan. Kita hormati.


p/s benda gini PAS serta WALAUN² b0d0nya akan cuba rahsiakan.. konon² nk selamatkan islam ..RAJA GELAP JAWAB WALAUNTOLOL Walaun Ahmad Mushab reply lagi komen aku. Kali ni dia tanya, mana lebih adil dan mana lebih hampir dengan hudud antara mahkamah syariah dan sivil.


Jawapan aku, kedua-duanya sama. Sebab dua-duanya bukan hukum Allah. Dua-duanya hukuman takzir. Iaitu rekaan manusia. Itulah kenyataannya.


Hudud ni hukuman. Bukan kesalahan. Kalau nak cakap soal kesalahan, di negara bukan Islam pun ada yang kuatkuasakan peraturan yang sama.


Contohnya membunuh, merompak, merogol, menipu timbangan, ianya kesalahan di mana-mana negara dalam dunia ini. Jadi apa masalahnya?


Yang membezakan hudud dengan sivil adalah jenis hukuman. Dalam hudud, tidak ada hukuman penjara mahupun denda. Kalau ada penjara, automatik ia bukan hudud. Faham setakat ni?


Jadi nak kata yang mana lebih adil atau yang mana lebih dekat dengan Islam, tak ada. Kedua-duanya sama. Adil tak adil bergantung kepada kebijaknaan Hakim.


Mahkamah Syariah ni sifatnya residual. Maknanya ia akan ambil jenis-jenis kesalahan yang tidak diambil oleh mahkamah sivil. Manakala mahkamah sivil pula berbentuk universal.


Maknanya, mahkamah sivil tak boleh kenakan hukum berbeza terhadap orang Islam dan yang bukan Islam. Maka mana-mana jenayah dalam Islam yang bukan kesalahan bagi orang bukan Islam, akan diadili oleh mahkamah syariah.


Contohnya khalwat dan zina. Ia bukan kesalahan bagi orang bukan Islam. Jadi ia dimasukkan ke dalam enakmen kanun jenayah syariah negeri.


Begitu juga judi dan minum arak. Undang-undang persekutuan menetapkan judi dan minum arak di tempat yang berlesen bukanlah satu kesalahan.


Tapi ia tak begitu menurut Islam. Maka ada enakmen di peringkat negeri yang menetapkan orang Islam tak boleh berjudi dan minum di mana-mana pun.


Bercakap soal judi, arak, khalwat dan zina ni, kalau nak ikut Islam sebenar pun, undang-undang syariah kita tak tepat lagi. Masih tak seperti ajaran Islam.


Sebab tidak wujud kesalahan khalwat dalam Islam. Tapi berpandukan ayat Quran "jangan dekati zina", maka diwujudkan undang-undang anti khalwat.


Manakala zina pula, mesti mendatangkan 4 orang saksi yang adil dan saksi ini melihat perbuatan zina tu seperti mana 'benang memasuki jarum'.


Mana ada hukum bersendirian dalam keadaan yang meragukan. Kalau ikutkan, seorang lelaki dan seorang perempuan yang ditemui dalam keadaan berpelukan dan berbogel pun tak boleh dituduh zina selagi saksi tak nampak 'benang masuk jarum'.


Begitu juga dengan mabuk. Hukum minum arak tu memang haram. Tapi di zaman Nabi ﷺ, yang dihukum adalah mereka yang keluar rumah dalam keadaan mabuk.


Dan Islam mengharamkan kita mengintip. Ada kisah Umar al-Khattab ditegur kerana memanjat rumah yang disangkanya ada melakukan maksiat.


Tapi tengok cara operasi Jabatan Agama sekarang. Adakah itu mirip kepada Islam? Tidak. Tapi aku setuju sebab ianya demi mencegah kemungkaran. Cuma janganlah keterlaluan.


Point aku di sini, walaupun namanya Mahkamah Syariah, namun itu tak bererti ia berhukum dengan hukum Islam. Bezanya mahkamah syariah ini ialah ia dapat menghukum perbuatan yang salah menurut Islam tapi tidak termasuk dalam senarai jenayah undang-undang persekutuan. Itu saja.


Kita masih jauh dari hudud. Terlalu jauh. Bahkan jika RUU355 dipinda pun, masih tetap terlalu jauh dari hudud. Kita sekarang ini berhukum dengan hukuman ciptaan manusia.. Baik sivil mahupun syariah. Itu hakikat yang kita kena akui. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.


AMANAH TEMERLOH MENJEMPUT ANDA


 

KEH.KEH..KETIKA PARTI ANA JADI KERAJAANG.....FUHHH...NAMPAK SANGAT MAIN ISU POLITIK AGAMA PECAH BELAH UMAT


SANUSI KATA NAK LAWAN JDT...SEKALI MOHONG..LEKEH KENA MINTA SEDEKAH PADA ORANG KEDAH. NEGERI LAIN JANGAN BAGI.

 

Md Zaiful


Kalau dah jenis geng mintak derma dari parti pokitik sampai ke sukan pun mintak derma... dari walaun, walauntit semua kena bodo kan dengan geng lebai..
RASANYA KES NI KENA BAYAR PADA DSAI 1 JUTA- JANGAN IKUT CERITA ORANG TAK SEKOLAH DAN PERASUAH. SUDAH TENTU PEMBOHONG BESAR

 

Izlin Idris


Pujaan walaun..

Walaupun dia tahu kebenarannya Anwar mmg di sah kan tiada HIV, dia sendiri post pada tahun lepas, tapi tetap juga dia nak sebarkan fitnah pada walaun..
LEKEH DIA NI. SELALU BAGI BOLA TANGGUNG DALAM DEWAN. KENA BANTAI DUDUK DIAM BUAT BODO JA.

 

Sekali dengan Palestin pun dia tunggang.Polis Diraja Malaysia ( Royal Malaysia Police ) patut panggil Fadhli ni untuk dia jelaskan apa sebenarnya yang dia maksudkan dengan ungkapan *agar apa yang berlaku di Palestin tidak berulang di bumi Malaysia.'


Bukankah ucapan ini berbaur hasutan kebencian kaum dan berbahaya? Dituturkan pula oleh seseorang yang menyandang utama jawatan dalam parti. Kata-kata seperti ini boleh mengundang prejudis kaum.


Tapi hakikatnya, beginilah PAS. Mereka memang tak mampu nak bersaing dari sudut politik. Dari tatakelola sampailah ke soal pembangunan, mereka tak pernah mampu untuk berfikir atau mencipta idea baru.


Jadi modal yang mereka ada hanya dengan menyemai  benih kebencian, dengan harapan dapat menangguk di kekeruhan hubungan kaum itu. Sebab itu rakyat mesti jauhi parti penghasut ini. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.


INI SAJA PERJUANGAN PEMBANGKANG. UNTUK TEMBOLOK SENDIRI. LAIN TARAK.FITNAH BAWA PERSEPSI...LEMAH..Che Ibrahim


Sepanjang setahun lebih jadi pembangkang, apa yang didesak oleh PN ialah pasal duit, takde pun pasal negara....


- peruntukan kepada MP pembangkang.

- elaun kepada kabinet bayangan.KALAU HENDAK. NEGERI BOLEH AMBIL BEBERAPA HUKUM INI DALAM MAHKAMAH SYARIAH

 

Che Ibrahim


Zina, Judi, minum arak memang Haram di segi syariah Islam. Pelakunya adalah satu pelanggaran kepada hukum syarak. Tetapi oleh kerana tidak ada mana mana undang undang Persekutuan yang kata salah, maka negeri boleh jadikannya sebagai satu kesalahan di bawah enakmen syariah. 


Rasuah, menyeleweng dana awam, membunuh, mencuri adalah adalah haram di segi syariah  Islam dan pelakunya dianggap melanggar hukum syarak. Tetapi oleh kerana perbuatan itu adalah Salah di segi undang undang persekutuan, maka mahkamah syariah tidak ada kuasa untuk membicarakan kesalahan tersebut.


Liwat adalah Haram dalam Islam, pelakunya adalah telah melanggar hukum syarak. Jika ada pihak pihak mahu liwat dijadikan kesalahan di bawah enakmen syariah, maka kesalahan liwat hendaklah dianggap bukan satu perbuatan jenayah dan hendaklah dimansuhkan peruntukannya dalam Kanun Kesiksaan. Maknanya liwat adalah sama dengan Zina, hanya boleh dibicarakan di mahkamah syariah.
AKHIRNYA WALABUT NI TERBUBAR KERANA DEDAK TAM MASUK..


 

PAS TIPU RAKYAT


 

TENGOK TENGOK...DIA MOHONG LAGI

 


USTAZ BELASAH WALAUN


 

RAMADHAN DAH DEKAT. NASIB PENIAGA KENA BAYAQ SEWA MAHAI. PATUT PENIAGA DI PENANG KAYA DARI KEDAH..SEWA MURAH JA DI PENANG. CINA DAP BERTANGGUNGJAWAB


 

NI BUKA MULUT JA MOHONG ORANG KEDAH.KENA TIPU IDUP IDUP


 

UZTAZ BELASAH WALAUN


 

MENGAPA KERAJAAN MADANI DIANGGAP LEMAH TANGGANI FITNAH ???

 


Cakap pasal fitnah dalam politik ni, siapa je yang tak marah? Semua marah. Semua geram. Sedang kita yang tengok pun sakit hati. Takkanlah menteri yang kena fitnah boleh seronok. Kan?


Ramai yang kata kerajaan lembik sebab tak ambil tindakan. Tapi pada pendapat aku, PMX lebih nak tumpu pada baik pulih ekonomi sekarang ini.


Tapi apa kena mengena?


Macam ni. Negara kita bergantung kepada pelabur. Pelabur ni pulak, kalau nak masuk melabur, mereka tengok pada banyak perkara. Dari persepsi rasuah sampailah ke penghasilan tenaga.


Antara lain yang mereka tengok adalah kebebasan bersuara. Negara yang tak amalkan kebebasan bersuara, biasanya pelabur takut nak masuk sebab mungkin berlaku boikot dari kumpulan yang perjuangkan hak kebebasan bersuara.


Atas sebab itu, kerajaan terpaksa pejam mata pada puak tak bertanggungjawab ni. Sebab tak mahu negara kita terlihat seperti negara yang menekan pihak lawan - tamiada kebebasan bersuara.


Aku fikir pembangkang tahu hal ini. Sebab itulah mereka sengaja gunakan fintah sebagai senjata. Mereka memang mengundang tindakan diambil ke atas mereka.


Sebab mereka nak pelabur lari. Mereka mahu sabotaj ekonomi supaya kerajaan terlihat gagal dan mereka boleh gunakan ia sebagai bahan kempen atau sebagai umpan pujuk rakyat sokong mereka.


Ini bukan soal kerajaan lembik. Ini soal PMX rela dirinya ditohmah daripada melihat ekonomi kita gagal disebabkan kejahatan puak pelampau ni.


Masalah kita bukan kerajaan lembik. Masalah kita ada dua yang utama.


Pertama, pembangkang, yang 100% Melayu Islam, tidak berakhlak dengan akhlak Islam. Mereka seolah tak percayakan hari akhirat sampai sanggup buat fitnah demi mahukan kuasa.


Mereka ni, walaupun bergelar dengan pelbagai gelaran agama, tapi kelakuan mereka tak ubah perangai kaum jahiliyah di zaman Rasulullah saw dulu. Mereka tak peduli soal dosa 


Kedua, masyarakat yang kurang berpengetahuan. Mereka mudah percaya fitnah pembangkang walau pun fitnah itu jelas tak masuk akal. Boleh tengok macamana cerita kelakar yang Gomo buat pun boleh mereka percaya bulat-bulat.


Jadi sebenarnya mendidik masyarakat itu lebih penting dari mendakwa pembangkang yang jahat ini. Cuma dakam bab penerangan ni pun, memang Kerajaan agak terkebelakang.


Sebab kerajaan tak berapa iktiraf peranan cytro dalam memberikan penerangan kepada rakyat. Tak macam pembangkang yang mana cytro berbayar mereka menguasai media sosial.


Kesilapan kerajaan adalah dalam hal penerangan. Bukan dalam mendakwa pemimpin pembangkang yang jahat. Bagi aku, apa yang kerajaan buat sekarang dalam hadapi fitnah pembangkang adalah tepat.


Cuma kerajaan perlu bijak gunakan cytro kerajaan yang 90% bergerak atas dana sendiri. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.