ANWAR SALAHKAN MAHATHIR: ADAKAH MENGHAPUSKAN BAHASA DAN MENULIS SEJARAH MEMBANTU BANGSA MELAYU?

UPDATED VIDEO dimasukkan.  Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah pemimpin terbaru menyertai senarai  panjang menyalahkan  bekas Perdana Menteri Mahathir Mohamad untuk menamatkan sekolah vernakular dan sejarah Malaysia untuk "ditulis semula".
"Dr Mahathir berfikiran kuno  dalam pandangan, beliau mewakili sekolah lama, beliau mewakili pemikiran umum rakyat Malaysia yang sudah dianggap agak relevan dalam tahun 1950-an atau 60-an tetapi seluruh wacana telah berubah. Dia mesti sekurang-kurangnya cuba memahami pemikiran rakyat Malaysia pada tahun 2013, "kata Anwar dalam satu sidang akhbar pada hari Rabu.
"Dan semua bercakap ini mengenai bangsa Melayu anda, apa jua kepentingan Melayu. Saya sentiasa dipersoalkan, kepentingan Melayu bermaksud kawalan keluarga perniagaan anda, kawalan keluarga anda dan kepentingan dalam  Petronas berbeza atau tidak kepentingan Melayu ertinya dasar yang telus untuk membantu orang Melayu. Terdapat sentiasa ada kebocoran di sana. Dan saya akan mengakui bahawa dia cukup kejayaan dari segi membina teras perniagaan Melayu ini untuk ahli-ahli keluarga dan kroni beliau. "
Panggilan bergema oleh bekas hakim perkauman  dan Dr M untuk menggantikan sekolah vernakularMahathir 87 tahun telah dalam perhatian media akhir-akhir ini dengan memberi  komen kontroversi, termasuk panggilan kepada kerajaan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebagai  "sukar" dengan pembangkang dan kepada ahli-ahli Umno agar tidak mencabar Najib dan Muhyiddin bagi jawatan presiden parti dan timbalan presiden sebagai "Rakyat Malaysia tidak benar-benar memahami" amalan demokrasi. Dia juga secara terbuka mengakui dia menyesal janjinya untuk tidak menapis Internet.
Tetapi kenyataan  Mahathir untuk "menulis semula" buku sejarah Malaysia dan untuk "sekolah kebangsaan" untuk menggantikan sekolah-sekolah vernakular yang mencipta kegemparan. Ia juga telah mendorong Rayuan bekas hakim Mahkamah menerima  pandangannya.
Mohd Noor Abdullah, yang menyebabkan kontroversi bulan lepas apabila beliau mengisytiharkan usaha-usaha perlu dibuat untuk mengekalkan kuasa politik Melayu dan meningkatkan sumbangan ekonomi kepada 67% dalam tempoh satu dekad, hari ini berkata sekolah vernakular perlu bertukar menjadi sekolah kebangsaan yang mengajar semua matapelajaran dengan satu bahasa.


Beliau mendakwa bahawa pada masa ini, sekolah-sekolah vernakular disediakan kepada kaum-kaum tertentu dan tidak membenarkan peluang untuk semua kaum peluang untuk belajar di sekolah-sekolah tersebut.
"Kami tidak membunuh bahasa. Kami meminta semua orang diberi peluang untuk belajar bahasa. Kami tidak menghapuskan sekolah-sekolah. Penjenamaan adalah memecah-belahkan. Guru-guru dan sekolah-sekolah masih boleh berada di sana tetapi vernakular frasa boleh digugurkan, "Malaysian Insider melaporkan beliau sebagai berkata.
Dan apabila ditanya oleh seorang peserta,  jika cadangan beliau boleh dilaksanakan, jawapan beliau adalah seorang menyenangkan "apabila ada wasiat, ada cara yang boleh dilaksanakan."
Perpecahan, tidak menyatukan Malaysia
Comments, politik dan sesungguhnya dasar-dasar kerajaan diskriminasi kaum bukan baru di Malaysia, yang telah diketuai oleh parti Umno Mahathir sejak 1957. Sebaliknya mogok  kaum  negara ini, Mahathir, Perdana Menteri keempat, telah dipersalahkan untuk membuat penggunaan prasangka perkauman dan rasa takut di kalangan kumpulan-kumpulan etnik yang berbeza antara satu sama lain untuk berpaut kepada kuasa politik.
Mahathir, yang merupakan PM 1981-2003, memerintah Malaysia dengan kuku besi. Beliau memecahbelahkan sehingga  tiada pembangkang dan pentadbiran beliau sering mengecam untuk menolak keluar 'projek mega' yang telah pun diturunkan kepada mempunyai rasuah besar-besaran yang tersembunyi dengan tawaran yang terlalu condong memihak kepada kroni perniagaan pada perbelanjaan negara.
Anwar, yang merupakan timbalan Mahathir, telah mengetuai kumpulan 'muda Turki' dalam Umno yang mengkritik cara pengendalian Mahathir terhadap  ekonomi, yang mana beliau telah  dipecat dan dibuang ke dalam penjara atas tuduhan liwat yang direkcipta dan beliau telah dibebaskan.
Satu lagi pemimpin Umno bekas yang telah bertindak balas kepada komen  Mahathir adalah Zaid Ibrahin menteri Undang-undang.
"Kita boleh menulis semula sejarah, kita boleh menutup sekolah-sekolah vernakular, kita juga boleh cuba untuk suka kerajaan tetapi semua ini mesti berlaku dengan keizinan semua.
Pada masa ini, Malaysia mempunyai sistem pendidikan yang fleksibel di mana sekolah-sekolah yang mengajar dalam pelbagai bahasa vernakular wujud bersama-sama dengan sekolah-sekolah kebangsaan yang mengajar kebanyakannya dalam Bahasa Malaysia, bahasa kebangsaan. Sudah, ada aduan di kalangan pelbagai kumpulan etnik diskriminasi kerajaan dan kekurangan dana untuk sekolah-sekolah bahasa ibunda.Bagi sejarah Malaysia, ramai penduduk yang berpendidikan tinggi di negara ini sudah meragui kebenaran semasa dan kebenaran buku-buku sejarah yang digunakan di sekolah-sekolah, menuduh pemimpin-pemimpin Umno seperti Mahathir untuk mengubah fakta sejarah supaya dapat memberi manfaat kepada diri mereka sendiri dan politik.