SEMOGA BAROKAH

 


Ibrahim Mat Isa


Sejak Raja Thailand sudah rapat dengan komuniti Muslim, Kak Mah telah dilantik sebagai wanita Muslim pertama menjadi Gabenor Pattani. Semoga semakin barokah negeri Pattani Darul Salam..
MUKA TAK TENGOK CERMIN.


 Cakap orang tak tengok cermin.. siapa yg gila kuasa sekarang?PM ANWAR LAKUKAN LAWATAN KE FELDA CHEMOMOI

 Saya hadir ke program anjuran Felda yakni Majlis Perasmian Karnival ‘Segalanya Felda’ di Felda Chemomoi bersama Menteri Besar Pahang serta Pengerusi Felda. 


Saya membentangkan hujah bahawa kerajaan negeri Pahang punyai dasar yang jelas terutamanya dalam menyediakan perumahan buat generasi kedua dan seterusnya. 


Saya juga sebut bahawa dahulunya Felda hanya dikemudi dan dikelola oleh hanya satu kementerian. Di bawah Kerajaan Perpaduan, duduk perkaranya berbeda di mana hak dan kebajikan Felda diberi tumpuan dan keutamaan oleh semua kementerian. 


Insya-Allah, saya dan pasukan di peringkat Persekutuan bersama dengan kerajaan negeri Pahang akan terus berada di depan mempertahan serta memberi tumpuan yang lebih kepada Felda. 


#MalaysiaMADANILOGIK KAH HARGA BERAS KEKAL ?
Jamzuri Ardani.


 Kos pengeluaran padi tempatan secara purata ialah RM2,800 per tan (termasuk kos yang ditanggung subsidi kerajaan). 


Sekarang pesawah jual pada pengilang sekitar RM1,700 ke RM1,800 per tan. 


(Ye ... kos RM2,800, jual RM1,800.  Hanya di Malaysia 😢😢). 


Pengilang kena jual beras dengan harga tidak melebihi RM2.60 sekilo atau RM26 untuk kampit 10 kg. 


Penjual juga tidak boleh jual melebihi harga yang telah ditetapkan itu. 


Sapa nak tanggung kos logistik?  Sapa nak tanggung pelbagai kos lain dalam rantaian bekalan beras tempatan dari pengilang kepada pengguna? 


Secara logiknya, harga beras tempatan ni memang tak logik untuk dikekalkan dengan harga sekarang. 


Ini masalah legasi polisi pentadbiran kerajaan sekian lama.  Polisi yang membunuh industri padi. Polisi yang memastikan petani kekal miskin.  Polisi yang bercanggah dengan usaha menjamin bekalan makanan. 


Saya tidak fikir isu kekurangan beras tempatan boleh diatasi selagi kita kekal dengan polisi ini.SIAPA BAKAL DIHENTIKAN BILA ROMBAKAN KABINET DILAKUKAN


 Ketika ini ramai sekali yang bercakap mengenai rombakan kabinet yang dijangka akan dilakukan oleh Perdana Menteri, Anwar Ibrahim sebaik berakhirnya PRK Pelangai pada 7 Oktober ini.

Berbagai jangkaan dan ramalan tentang rombakan itu boleh didengar di mana-mana pada waktu ini.

Beberapa pemimpin, baik PH dan BN juga tidak terkecuali bercakap mengenai rombakan tersebut.

Yang disebut-sebut bakal berpindah atau ditukarkan ke kementerian baru, semuanya menyerahkan kepada Perdana Menteri dan menyatakan kesediaan memikul apa saja portfolio yang diamanahkan.

Yang akan dinaikkan pangkat pun sama juga nadanya.

Dalam ramai-ramai pemimpin yang memberi komen mengenai rombakan kabinet, ulasan oleh Naib Presiden UMNO merangkap Ahli Parlimen Titiwangsa, Johari Ghani barangkali paling menarik sekali.

Di antara tiga Naib Presiden UMNO, Johari adalah satu-satunya yang tiada jawatan dalam kerajaan.

Dua lagi Naib Presiden UMNO – Khaled Nordin ialah Menteri Pengajian Tinggi, manakala Wan Rosdy Wan Ismail pula adalah Menteri Besar Pahang.

Dalam reaksinya mengenai rombakan kabinet, Johari berkata, “sama ada Perdana Menteri hendak buat rombakan (Kabinet) atau tidak, itu hak mutlak Perdana Menteri.

“Saya berpandangan begini. Mesti dalam mana-mana kerajaan, Perdana Menteri mesti ada dia punya keputusan eksklusif.

“Kita tidak boleh memberi sebarang tekanan kepada Perdana Menteri sebab kita semua sudah pilih dia (Anwar) sebagai Perdana Menteri, kita sokong dia.”

Tambahnya, semua pihak juga tidak harus memberikan tekanan kepada Perdana Menteri dengan mengambil kira bahawa Kerajaan Perpaduan ini baharu sahaja mencecah tempoh 10 bulan.

“Dalam 10 bulan ini kita berdepan dengan ekonomi global yang besar di samping kita juga berdepan dengan cara yang sesuai untuk bekerja dengan parti-parti yang ada dalam Kerajaan Perpaduan.

“Ini adalah salah satu daripada perubahan yang perlu kita lalui. Saya rasa kalau bagi masa secukupnya hingga akhir tahun 2027, saya ingat kita akan nampak dan menilai keberkesanan kerajaan perpaduan dalam mentadbir negara,” ujarnya lagi.

Agak tepat pandangan Johari agar jangan ada mana-mana pihak memberi tekanan kepada Anwar dalam isu rombakan tersebut, sebaliknya serahkan sepenuhnya kepada Anwar membuat apa jua keputusan.

Sesuai dengan saranannya itu, Johari sendiri pun jelas tidak memperlihatkan dirinya cuba menekan Anwar, walaupun banyak pihak berpandangan, atas kedudukannya sebagai Naib Presiden UMNO, beliau sewajarnya duduk dalam kabinet sebagai salah seorang menteri.

Cuma, dengan kenyataan Johari agar tiada sesiapa menekan Anwar ini lebih membuatkan namanya tidak dilupai Anwar dalam rombakan kali ini.

Dengarnya, kalau tidak Menteri Kewangan Kedua, jawatan Menteri Wilayah Persekutuan bakal menunggu untuk jatuh ke ribanya. – ShahbudinHusin 02/10/2023.SEMOGA DIBERI KEAMPUNANAhmad Mursi


 Setiap kali ada yang lakukan Qazaf di fb/wa, apa yg mampu saya lakukan ialah tegur dan beri doa ini:


"Semoga Allah beri hidayah untuk kamu berhenti lakukan dosa besar Qazaf itu ATAU Allah panjangkan umur kamu dengan penuh keaiban dan segala aurat kamu terdedah hingga semua manusia lari dari kamu JIKA kamu terus menerus lakukan Qazaf. Amin Ya Qahhar, Ya Jabbar, Ya Muntaqim.".


Dengan cara itu diharap dia berhenti, bertaubat dan dia terselamat dari terus lakukan dosa besar.PM ANWAR IBRAHIM BERTEMU KEMENTERIAN KETERJAMINAN MAKANAN.

 


Saya telah mengadakan pertemuan dengan YB Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Datuk Seri Mohamad Sabu di pejabat saya bagi berbincang dan mendapatkan penyelesaian berhubung situasi beras negara.


Kerajaan Perpaduan prihatin akan isu semasa khususnya apabila rakyat ingin mendapatkan jaminan bekalan beras putih tempatan (BPT) dan harga beras putih import (BPI).


Kendatipun, saya amat peka dan mendengar segala keluh kesah yang dibangkitkan rakyat ekoran kenaikan harga BPI di pasaran ekoran kenaikan harga beras global. 


Fenomena kenaikan harga beras ini bukan hanya berlaku di Malaysia, malah turut melibatkan negara serantau susulan tindakan 19 buah negara yang telah menghadkan eksport beras untuk memberi keutamaan kepada rakyat sendiri. 


Saya beri jaminan Kerajaan tidak berpeluk tubuh, sebaliknya akan bergerak dengan segenap akal, bertiwikrama untuk meringankan beban rakyat yang terkesan dengan kenaikan harga beras global ini.


Ini termasuklah menerusi beberapa langkah intervensi yang diumumkan Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan hari ini bagi meredakan kebimbangan rakyat berhubung kenaikan harga BPI dan peningkatan permintaan terhadap BPT di pasaran. 


Diharap langkah ini akan dapat membantu meringankan beban yang dihadapi. Insya-Allah.


#MalaysiaMADANIRAJA PETRA RAJA SPIN

Norman Radzuan


Kalau konsert ini lulus sah2 dia ni juga yg akan bising kononnya kerajaan ini menggalakkan LGBT. Bila kerajaan Madani batalkan permit konsert ini dia jadi batu api spin kan kononnya kerajaan ini lebih teruk dari kerajaan Taliban.


Saya bimbang 10 tahun lagi jika pengaruh media sosial ini berjaya mengawal masyarakat… Malaysia akn menuju negara ekstrimis kaum yg taksub kpd individu2 yg bertopengkan agama. 


Negara kita bukan dihancurkan oleh penjajah tetapi pemikiran dijajah oleh penunggang2 agama dari bangsa dan agamanya sendiri.MAMAK NI JUGA MAI BANTU.LEBAI HANGPA PI MANA ?


Awang Ibni Kudus


 Aikkk..mcm kenal je muka yang dtg tolong rakyat Baling tapi dia bukan YB pun. Mana pergi YB PAS yang dipilih mewakili rakyat Baling?


Berita macam ni walaun tak berminat singgah

Kesan OPR tak naik, orang ramai mula berminat beli hartanah. Sekali tengok macam cerita bisnes. Tapi kalau renung mendalam, maknanya rakyat mula rasa mampu beli rumah.


Ini berita baik. Dalam walaun sibuk kata rajyat tak mampu nak makan sekarang ni, ramai pula mampu beli rumah. Satu penanda aras ekonomi kita sedang berkembang. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.


MAHATHIR vs ANWAR


Hari ni ada keputusan awal kes saman fitnah Tun M vs PMX. Baru tak sampai 12 jam keluar keputusan, dah macam2 naratif di luar sana. Pening kita nengoknya. 


Bendanya simple je. 


Tun M saman DS Anwar untuk fitnah. Sementera kes nak mula bicara, Peguam Tun M buat satu permohonan pada Mahkamah, nak tengok dokumen2 yang PMX ada. 


Makanya, Mahkamah pun jawab:


“Rilex2 la brader. Kan boleh tunggu masa nak bicara nanti. Tengok la dokumen tu sepuasnya. 


La ni kami tolak dulu ya usul ni. Sebab tolak, Encik Peguam Tun M bayaq la RM2000 kos Mahkamah sebab kami dok nak kena layan benda ni”


[ok, ni versi drama. Isi tetap sama]. 


Makanya, jangan lah dengar propa di luar sana. Depa dok pusing macam2 cerita. 


Kita nantikan episod seterusnya. 


~LM~KEH KEH..HANGPA BODOWW..KEPALA BAPAK HANG...SAMAN MAI DAH....

 Awwww, kalau takat macam ini pembelaan kes, nampak gayanya akan jadi status quo macam kes Saman Mahfuz jugalah. Tapi itu belum masuk Saman Amirudin Shari,  Saman PMX, dan bonus siasatan SPRM tentang REE. 


Bayangkan sneak preview pun dah syok, time perbicaraan penuh pasti box office.PMX DIGESA AMBIL TINDAKAN


 

LAGI KES REE YANG SEDANG DISIASAT


 

SANUSI ADALAH MB PALING KURANG AJAR. KOPIAH ATAIH KEPALA TAPI AKAI K.O.


 

DULU KAMI LAWAN UMBO MASA DALAM PAS. KEMUDIAN MEREKA BERBAIK DENGAN UMNO. JOM DENGARVSAMPAI HABIS PERANGAI PAS


 

BERPURA PURA BILA KENA PADA PARTI SENDIRI
 Rasa nak maki je muka-muka penipu dan hipokrit dalam PN ni. Masa UMNO tak pertandingkan dua jawatan tertinggi, semuanya bukan main kutuk.


Sekali PAS, lima jawatan tak dipertandingkan. Dah menipu konon tak ada masuk bertanding. Aku ingat PAS dah cukup teruk dah. Sekali...


Bersatu langsung tak buat pemilihan tahun ni. Adoi! Hahaha... Nampaknya pemimpin Bersatu paling penakut di antara yang paling penakut.


Memang patut pun. Masa presiden dia jadi PM dulu pun mana berani jumpa wartawan berani keluarkan PDF je. Parlimen pun tak berani buka.


Sekarang takut nak buat pemilihan. Nampak sangat semua ni temberang lebih. Ini yang orang Melayu percaya nak bela Melayu? Bodoh sangat kalau ada yang percaya. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


..


TAK DAPAT PELUANG ..LALU KECEWALAH

 

Nazril Iznil


Semua nak spin. Berpolitiklah secara matang. Elakkan budaya Fitnah atau sebar Berita Palsu.
Projek saliran terbengkalai antara punca kurang hasil padiTiada perancangan jelas untuk memastikan negara mencapai tahap sara diri beras (SSL) dan projek saliran sawah padi yang terbengkalai merupakan antara punca Malaysia kekal berada pada tahap 65% SSL sejak berpuluh tahun lalu.


Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Datuk Seri Mohamad Sabu berkata, beliau selepas ini tidak akan berkompromi dengan 'projek sakit' yang memberi masalah kepada negara 


Hal itu ditekankan beliau dalam lawatannya ke kawasan penanaman padi di Sungai Manik, Perak, semalam.


"Saya melawat sebuah projek saliran sawah padi yang sepatutnya sudah siap, akhirnya terbengkalai dan menyusahkan para pesawah. 


"Banyak lagi projek sakit sebegini yang telah merugikan jutaan wang rakyat. Akhirnya Kerajaan perlu mengeluarkan belanja untuk menyiapkan projek-projek sakit ini


"Saya tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang gagal menyiapkan mana-mana projek di bawah KPKM seperti yang telah dijadualkan," katanya. 


Mohamad berkata, beliau akan mengambil tindakan tegas terhadap semua projek sakit dan mahu laporan perkembangan projek diberikan pada setiap minggu sehingga selesai.


"Untuk projek sakit di Sungai Manik ini dan juga di tempat lain, saya telah mengarahkan laporan perkembangan pemulihan projek dilaporkan setiap minggu kepada saya dalam mesyuarat mingguan pasca kabinet," katanya lagi - suara keadilanDI LARANG KERAS

 

Orang bukan Islam perlu dilarang dari belajar Islam semada secara formal atau tidak formal, dibimbangi mereka akan guna ayat alquran/hadis atau terjemahannya untuk kritik Pas....


- walaun united
KOYAK RABAK LAGI SI JIDIN
 Kucing tu ingatkan ekor tikus. Dia pun tarik. Sekali yang keluar si ular tedung.


Gambar ni sesuai menggambarkan keadaan Radzi Jidin. Dia ingat dia boleh nak menganjing DS Anwar sekali dia yang koyak rabak.


Sampai hari ni koyaknya tak habis tampal lagi. Dan walaun pun ikut sama qazaf. Begitulah keadaan bila dikuasai kebebalan. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.


PUNYA TAK DAK MODAL


Jamzuri Ardani


 IMIKA tu buat Jualan Rahmah untuk laptop ... bukan jualan beras.  Punya laa dah tak ada modal nak serang kerajaan ... sampai terpaksa sebar pembohongan ... adoiii laaa
DIA NAK MAKAN FREE...#SKMM...GITEWWW


 

BERTEMU DENGAN PENGERUSI MPBPP DAN PEMBANGGUNAN BUMIPUTERA PENANG

 Petang tadi saya sempat mengadakan pertemuan dengan Pengerusi Majlis Pembangunan Bumiputera Pulau Pinang dan JKP Sdn Bhd, Tan Sri Khalid Ramli, Ketua Pegawai Eksekutif JKP Sdn Bhd, Encik Farizul Arif Abd Mutalib dan Pengarah Bahagian Penyelarasan Bumiputera Pulau Pinang, Dr Syaharuddin Shah Mohd Noor. 


Pertemuan ini adalah bagi membincangkan pendekatan pelaksanaan perancangan program-program melibatkan Bumiputera Pulau Pinang. 


Saya telah diberi taklimat tentang pelbagai program Bumiputera di bawah JKPSB dan sebahagian besarnya menarik perhatian saya. 


Insya-Allah beberapa isu yang akan memberi manfaat kepada Bumiputera Pulau Pinang akan kita perkemas dan perbaiki dan usaha yang berterusan ini sudah pastinya memerlukan sokongan daripada semua pihak yang terlibat.


#MalaysiaMADANI


FITNAH DAH JADI LUMRAH KEHIDUPAN.


Che Ibrahim

FITNAH DAH JADI LUMRAH KEHIDUPAN.


Dia sanggup paksa Mekdi jual sos kepada dia semata mata untuk buat fitnah kepada kerajaan, akhirnya dia sendiri kantoi apabila mekdi buat report polis...

Ajaran sapa la ni???

KAH..KAH JORA KAMI SANUSI- DIA SUKA CAKAP LUCAH

 


PARTI SENDIRI PUN KE LAUT


Mengata kat orang Diktator lah! Komunis lah! Tapi parti sendiri mengalahkan Diktator & Komunis! Tak der walaun kot yang lebih cerdik & layak dalam PAS ni kot? 


Walaun Biol @ #PASik
MELAYU TERANCAM , TAPI CETAK JQAF BAGI PADA CINA JUGA....JOM DENGAR..


 

KONONNYA MAT JARGON NI BIJAK ?


 

KENALI MEREKA YANG TIDAK BALIK BALIK.


 

MAKAN KAYANGAN NAK BAYAR REGA MARHAEN