Bicara Tokoh bersama Datuk Seri Anwar Ibrahim | 10 April 2021

Muhyiddin Taja UMNO 3.0 Untuk Pecahkan UMNO

Ezam Mohd Nor Bersama Otai Reformis: Tolak Pimpinan Parti Dikenalpasti M...

'Dalam sejarah dunia belum ada negara bankrap kerana bantu rakyat susah'


POSTED BY AMIR WRLR.

Pandangan andainya Presiden KEADILAN menjadi Perdana Menteri dan terlalu menumpukan kepada peruntukan membangunkan luar bandar, pendidikan serta kesihatan akan mengugat ekonomi negara, adalah mengarut.

Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam program Minda Bicara Tokoh yang dianjurkan oleh Majlis Profesor Negara, pagi tadi membidas pendapat seorang tokoh veteran Umno yang disifatkannya sebagai tidak tepat.

"Tak apa itu pandangan Ku Li (Tengku Razaleigh Hamzah). Bagi saya (dia keluarkan) pandangan sebab dia fikir Anwar ini terlalu banyak bercakap soal bagi peruntukan pendidikan, kesihatan, rakyat miskin yang banyak.

"Saya jawab begini, belum ada dalam sejarah dunia dari zaman purbakala sampai sekarang di mana maharaja atau presiden atau Perdana Menteri yang menyebabkan negara bankrap kerana membantu rakyat.

"Dia (negara) bankrap sebab rasuah, bankrap sebab perang dan sebagainya," kata beliau menjawab soalan yang ditimbulkan oleh Prof Datuk Dr Mohd Agus Yusoff.

Ditanya mengenai agenda reformasi yang tidak berjaya dilaksanakan sepanjang 22 bulan Pakatan Harapan memerintah, Anwar lebih senang menyatakan kekurangan kesungguhan pemerintahan PM Tun Mahathir menyebabkan rakyat tidak melihat perubahan yang dijanjikan dalam kempen PRU 14 terlaksana dalam bentuk polisi.

"Tun Mahathir ada jasa tetapi dia mewakili sosok lama, pemikiran lama. Dia ikut arus tetapi dia tak dapat hayati dan tanggapi keperluan merobah institusi kerana institusi itu berdiri kemudian dirosakkan oleh beliau juga. Kita kata kebebasan kehakiman, kebebasan media, sedikit sebanyak dia bagi tetapi yang merosakkan dahulu itu dia. Bagi dia itu susah (membalikkan keadaan)

"Saya ketika itu sebagai Ahli Parlimen biasa. Saya ada ruang. Kadang seminggu atau dua minggu sekali menemui beliau, saya kata kita dapat mandat untuk melaksanakan sesuatu untuk rakyat.

"Bagi saya urutan keutamaan seperti kesihatan, pendidikan dan rakyat miskin. Itu tak boleh kita tolak ansur. Malangnya kita tak dapat sampai ke situ. Kita serah Felda kepada Menteri Ekonomi (Azmin Ali), lingkup. Langsung tak ada program. Jadi kalau dia khianat kita boleh faham.

"Bukan nak salahkan Mahathir seorang biar pun dia nakhodanya. Jelas bahawa dia bertanggungjawab dalam hal-hal begini tetapi orang-orang dipercayainya juga yang mengkhianat amanah, itu jangan kita lupa," katanya.

Bagaimanapun mengenai isu Undi 18 Anwar mengecam rejim Perikatan Nasional yang disifatkannya sebagai takut kepada kuasa anak muda.

Menurut beliau, kerajaan PN tidak boleh menyalahkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) di atas kegagalan pelaksanaan tersebut kerana jika SPR gagal maka barisan kepimpinannya boleh ditukar, bukannya menangguhkan pelaksanaan Undi 18 sehingga setahun.

"Tekad politik ada atau tidak? Kita dah luluskan setahun setengah yang lalu, setelah setahun setengah ada kekangan-kekangan ini.


"SPR itu kalau tak layak tukar. Bagi tempoh 3 bulan, 6 bulan, boleh lakukan. Kalau benar ada masalah teknikal mengenai DUN, beri cadangan sekarang. Apa yang menjadi masalah," katanya.

Mengenai alasan kerajaan PN bahawa Undi 18 memerlukan Undang-undang Tubuh Negeri dipinda, Anwar menganggapnya masalah kecil kerana ketua-ketua setiap parti politik telah pun bersetuju untuk mengundi meluluskan Undi 18 di Parlimen pada 2019 lalu, dan tentunya parti-parti yang memerintah di peringkat negeri juga akan boleh mengundi untuk meminda Undang-undang Tubuh Negeri.

 


Usul memorandum kepada Agong, minta Parlimen bersidang


Pakatan Harapan berkata akan bekerjasama dengan mana-mana parti untuk Parlimen bersidang, tanpa melibatkan ‘kleptokrat’.

PETALING JAYA: Memorandum yang ditandatangani oleh Ahli Parlimen yang menyokong persidangan semula Parlimen akan diserahkan kepada Yang di-Pertuan Agong, kata pemimpin Pakatan Harapan (PH).

Namun, tidak dinyatakan bila mereka akan menyerahkan memorandum tersebut kepada Istana Negara atau berapa Ahli Parlimen yang akan menandatanganinya.

Dalam kenyataan berikutan perjumpaan pembangkang di Port Dickson, para pemimpin PH berkata mereka dipacu semangat perpaduan dan iltizam bagi meneruskan usaha reformasi serta menyatukan rakyat Malaysia, tanpa mengira status atau fahaman politik mereka.

“Kami menegaskan kesediaan untuk berunding dan bekerjasama dengan mana-mana pihak, berdasarkan
Prinsip dan Agenda Reformasi demi kepentingan Rakyat, tanpa melibatkan kleptokrat,” katanya.

Kenyataan itu ditandatangani bersama oleh presiden PKR dan pemimpin pembangkang Anwar Ibrahim, Presiden Amanah Mohamad Sabu, dan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng.

Agong sebelum ini menyatakan pandangan baginda bahawa Parlimen dapat bersidang walaupun keadaan darurat, pada tarikh yang dianggapnya sesuai berdasarkan rundingan dengan perdana menteri.

Selepas titah baginda pada bulan Februari itu, Menteri Undang-Undang De Facto Takiyuddin Hassan menyatakan bahawa Parlimen tidak akan berlangsung sehingga perintah darurat ditarik semula, yang dijadualkan pada bulan Ogos tahun ini.

Parlimen terakhir bersidang pada pertengahan Disember tahun lalu untuk meluluskan belanjawan 2021.
Dr M tak bincang sebelum buat lantikan penting, kata Anwar

 

Anwar Ibrahim mendakwa Dr Mahathir Mohamad tidak dapat memahami perlunya pembaharuan institusi kerana beliau sebenarnya yang merosakkannya.

PETALING JAYA: Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim, berkata pembahagian jawatan penting Kabinet secara saksama dalam kalangan orang Melayu adalah cara untuk mengukuhkan keyakinan golongan berkenaan terhadap kerajaan.

Merujuk kepada kegagalan Pakatan Harapan (PH) berbuat demikian, beliau menyalahkan perdana menteri ketika itu, Dr Mahathir Mohamad kerana tidak mengadakan perbincangan sewajarnya sebelum membuat pelantikan.

“Pelantikan yang penting dilakukan Mahathir ketika saya masih dalam penjara,” katanya ketika forum anjuran Majlis Profesor Negara hari ini.

Dalam konteks ini, Ahli Parlimen Port Dickson itu berkata, penting untuk meyakinkan golongan majoriti Melayu bahawa mereka tidak akan diabaikan, walaupun itu yang kini dirasai kumpulan berkenaan sedangkan kerajaan pemerintah juga berbangsa Melayu.

“Ini bererti, harap-harap selepas kami (PH) memerintah, kita boleh berbincang semula untuk mewujudkan keadaan di mana kepentingan mereka dipelihara, seterusnya mengukuhkan keyakinan rakyat di seluruh negara.

“Ini juga bagi bukan Melayu. Ini bukannya satu permainan dengan hanya orang Melayu dibantu manakala masyarakat Cina diketepikan, atau membantu orang Cina tetapi membiarkan Melayu miskin, pendekatannya mesti adil dan saksama,” katanya.

Beliau mengulas soalan daripada moderator sama ada merancang menangani isu yang membimbangkan orang Melayu selepas kebanyakan pemimpin DAP dilantik ke jawatan penting ketika pentadbiran Mahathir.

Katanya, berdasarkan pengalamannya dengan DAP, ia berbeza daripada persepsi orang Melayu dan menambah parti itu sentiasa bersedia berunding dan berdepan realiti.

Berhubung kegagalan PH melaksanakan pembaharuan institusi seperti dijanjikan dalam manifestonya, Anwar berkata Mahathir tidak dapat memahami sepenuhnya keperluan untuk memperbaharui institusi kerana beliau sendiri yang sebenarnya merosakkannya.

“Antaranya melibatkan kebebasan kehakiman serta media, yang memang dikembalikan semula sedikit, namun sebenarnya beliau yang merosakkannya dulu,” katanya.

“Bagaimanapun, bukan beliau saja yang bersalah dalam hal ini walaupun beliau yang mengemudi kapalnya. Jelas beliau bertanggungjawab atas pelbagai perkara yang kini diamalkan.

“Namun bergantung juga kepada rakyat yang mengkhianati kepercayaannya. Kita tidak patut melupakan perkara itu,” katanya.

Menjawab soalan lain, Anwar menolak pandangan bahawa perancangannya menerima golongan yang melompat parti, bersamaan mewujudkan kerajaan pintu belakang.

Katanya, ini tidak timbul kerana beliau sekadar cuba mendapatkan semula mandat diberikan kepada PH oleh rakyat pada pilihan raya umum lalu.

“Dan apakah janji pilihan raya (ketika itu)? Ia supaya Mahathir menjadi perdana menteri sementara. Jadi di sini ia sebenarnya melibatkan mendapatkan semula mandat,” katanya.


'Khemah Besar' PH pulihkan kembali sistem demokrasi berparlimen

 


POSTED BY AMIR WRLR


Pakatan Harapan (PH) menawarkan bentuk kerjasama baharu politik kepada mana-mana parti untuk membentuk 'Khemah Besar' bagi menaungi usaha memulihkan sistem demokrasi berparlimen.

Menurut kenyataan Majlis Presiden PH, khemah besar itu kelak akan menerima semua pihak tanpa mengira fahaman politik bergabung dengan satu iltizam; membaikpulih negara dan menamatkan penggantungan Parlimen

"Pemukiman PH di Port Dickson yang baru sahaja selesai telah memberi semangat baru kepada pucuk pimpinan untuk bangkit semula dengan semangat perpaduan dan iltizam bagi meneruskan usaha Reformasi negara.

"Kami akan terus gigih berusaha menjuarai aspirasi rakyat dengan mengambil pendekatan “Khemah Besar” untuk menyatupadukan rakyat Malaysia dari pelbagai lapisan masyarakat tanpa mengira pegangan politik. Ini penting bagi memulihkan kembali sistem demokrasi berparlimen dengan menamatkan penggantungan Parlimen," kata Majlis Presiden PH.

Menurut mereka lagi dalam tempoh terdekat, PH akan mempersembahkan kepada Yang di-Pertuan Agong tandatangan Ahli-ahli Parlimen yang menyokong pembukaan semula Parlimen dan PH juga sedia berunding dengan mana-mana pihak yang sanggup memperjuangkan agenda Reformasi.

"Untuk tujuan ini, satu memorandum yang ditandatangani oleh semua Ahli Parlimen yang menyokong pembukaan semula Parlimen akan dipersembah kepada DYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara, senafas menjunjung titah nasihat Duli Tuanku bahawasanya Darurat tidak menghalang Parlimen untuk bersidang.

"Kami menegaskan kesediaan untuk berunding dan bekerjasama dengan mana-mana pihak, berdasarkan prinsip dan agenda Reformasi demi kepentingan rakyat, tanpa melibatkan kleptokrat," kata kenyataan itu lagi.

Kenyataan bersama itu dikeluarkan oleh Presiden KEADILAN Datuk Seri Anwar Ibrahim, Presiden Amanah Mohmad Sabu dan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng.

 

ANAK ZAHID LEPASKAN JAWATAN LANTIKAN. [ERSOAL SIAPA TAK DAK TELOQ.

 

Panas! Anak Zahid lepas jawatan kerajaan serta merta

Anak Zahid lepas jawatan kerajaan serta merta

Anak Presiden Umno, Nurulhidayah Ahmad Zahid meletak jawatan sebagai ahli Perbadanan SME Corp, agensi Kementerian Pembangunan Usahawan (Medac), dipercayai sebagai menyahut seruan perwakilan pada PAU2020.

Nurulhidayah memaklumkan hal itu pada satu hantaran di Instagram malam tadi yang disertai surat perletakan jawatannya serta-merta bertarikh 6 April lalu kepada Menteri Pembangunan Usahawan Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

“Jawatan yang dilantik saya sukarela lepaskan.

Jawatan yang dipilih atas pemilihan yang sah, wajib dipertahankan.

“Soalan saya siapa tidak ada ‘telor’ sekarang,” katanya yang dilantik ke jawatan itu pada 4 Januari lalu.

Pada hantaran itu, Nurulhidayah dipercayai membayangkan perletakan jawatannya berkait konflik dalaman kepimpinan Umno dan desakan supaya bapanya Ahmad Zahid Hamidi berundur sebagai presiden parti.

Pun begitu, Nurulhidayah berkata penggunaan ungkapan ‘tidak ada telor’ itu tiada kena mengena dengan penampilan dirinya atau mereka yang sefesyen dengannya.

“Berani kerana benar,” tulisnya dengan huruf besar menunjukkan penegasan.

Untuk rekod, ungkapan bahasa slanga “ada telur” merujuk kepada keberanian, manakala “tidak ada telur” bermaksud penakut.

Pada PAU2020 lalu, Umno mempertegas keputusan MT parti sebelum ini untuk memutuskan hubungan dengan Bersatu dan perwakilan menyerahkan kepada presidennya untuk menentukan garis masanya.

Ketika PAU 2020 juga, ahli parlimen Umno yang memegang jawatan menteri dan timbalan menteri dalam kabinet PN atau menyandang jawatan dalam syarikat berkaitan kerajaan (GLC) disaran meletak jawatan.

 

Malahan Zahid pada PAU 2020 juga mencabar seorang menteri yang dipercayai Annuar Musa supaya meletakkan jawatan dalam kabinet.

Selain melabelkan pemimpin tersebut sebagai ‘makhluk perosak’, Zahid juga mendakwa menteri berkenaan ‘menikam’ Umno dari belakang.

Pun begitu, Ketua Penerangan Umno Shahril Sufian Hamdan berkata parti itu perlu memikirkan kepentingan rakyat sebelum mengambil tindakan untuk meletakkan jawatan dalam kerajaan PN pada waktu sekarang.

“Mungkin benda itu kita rasa terbaik untuk Umno tapi ada kesannya kepada rakyat,” katanya pada 30 Mac lalu.

Setakat ini, selain Nurul, Ketua Umno Bahagian Pasir Puteh, Zawawi Othman pada 1 April lalu telah melepaskan jawatan sebagai pengerusi Kesedar Kilang Sdn Bhd milik Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar).

Katanya, ini sebagai menghormati akar umbi pada PAU dan keputusan Umno sudah jelas untuk memutuskan hubungan dengan Bersatu dan pendirian itu perlu dihormati.


Calon PM PRU 15: 'Saya yakin perkembangan sekarang' - Anwar

 
POSTED BY AMIR WRLR


Perkembangan ekonomi dan politik yang kucar kacir pada era pemerintahan Perikatan Nasional (PN) memberi peluang kepada Pakatan Harapan (PH) untuk mengambil alih teraju negara sekiranya berlaku Pilihan Raya Umum (PRU) ke 15.

Presiden KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata demikian dalam program Minda Bicara Tokoh yang dianjurkan oleh Majlis Profesor Negara, pagi tadi.

Menjawab soalan moderator Dr Mohammad Asri Mohd Ali, felow Majlis Profesor Negara mengenai langkah ke hadapan Anwar setelah diumumkan sebagai calon Perdana Menteri, Pengerusi PH itu berkomentar bahawa beliau tidak telalu teruja dicalonkan kerana telah beberapa kali dicalonkan sejak bertahun lalu

"Yang disebut bakal PM sudah puluh tahun. Saya tidak terpukau dengan keputusan begitu cuma ia berikan satu mandat jelas daripada pihak PH. Maknanya blok terbesar dalam negara sekarang ini (ada calon PM dan) dengan prinsip-prinsip yang diketengahkan (untuk menghadapi PRU)

"Kedua, mengandaikan bahawa ada peranan satu atau dua orang dalam PRU lalu tidak tepat. Dalam PRU 2013 dari jumlah pengundi (popular) kita lebih besar.

"2018 saya tidak menafikan peranan Tun Mahathir tetapi gerakan rakyat (untuk berubah) itu telah lama, dia membantu, kita ucap terima kasih walaupun kemudian dia korbankan (kerajaan PH).

"Jadi saya yakin dengan perkembangan sekarang. Ekonomi begini, nasib Melayu terabai, jadi masa untuk mengangkat semula (kerajaan PH)," katanya.

Sebelum itu dalam ucaptamanya, Anwar menyentuh mengenai keperluan golongan ilmuan menjajarkan semula perjuangan menentang golongan elit politik yang membiarkan kuasa dan kekayaan berlegar di sekeliling mereka.

"Isu ini bagi saya mesti ditangani oleh golongan berilmu menyanggah pemikiran golongan elit politik. Umpamanya perkembangan muktakhir politik kita, iaitu pengkhianatan, kolompok-kelompok ini bersekongkol mengkhianati parti masing-masing dan memerintah.

"Walaupun saya pertikaikan keabsahannya (kerajaan PN), kalau mereka dapat memfokuskan hala tuju yang jelas, membela nasib rakyat, orang miskin, mengangkat mutu pendidikan, memartabatkan bahasa (maka tidak ditentang sangat oleh rakyat).

"Tetapi semua ini tidak ada. Tiada yang menunjukkan mereka ada komitmen apa-apa kecuali membeli (Ahli Parlimen) untuk mempertahankan kuasa.

"Terutama bagi orang Melayu, walaupun ini dikatakan kerajaan pertama 90% Melayu. Tetapi bagi saya yang kita harus ukur bukan tokoh Melayu namun dasar yang dapat membela dan mempertahankan rakyat terbanyak," katanya.

Menurut Ahli Parlimen Port Dickson itu lagi, sudah tiba masanya struktur pembelaan ke atas rakyat Malaysia diubah dan tidak terhad berasaskan kaum.

Dengan gagalnya dasar PN, katanya maka konsep Melayu diutamakan jelas tidak boleh survive di Malaysia yang berbilang bangsa.

"Saya tak ungkapkan sangat dari segi kaum. Kalau kita bicara soal mutu pendidikan dan pendemokrasian pendidikan. Yang banyak menerima manfaat ialah golongan majoriti dan yang terlantar dan tersisih itu majoritinya Melayu.

"Di kalangan Melayu yang kaya pula memihak kepada elit penguasa, bukan kepada rakyat.

"Rumusannya dengan keadaan sedemikian, harus menekan kita terutama golongan elit untuk memikir semula pendekatan yang benar-benar mewakili hasrat rakyat dan memantapkan kedudukan negara," katanya lagi.

 

MINTA PADA MACAI YANG DOK PANGGIL BOOSKU ...DEPA KUAT KERIAU BOSSKU...DAPAT DUIT BANYAK..KUTIP SOQANG SERINGGIT

 

Notis bankrap: Bagaimana saya mahu membayar peguam? - Najib

Fareez Azman
Notis bankrap: Bagaimana saya mahu membayar peguam? -  Najib
Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak mempersoal tindakan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) menyerahkan notis bankrap terhadapnya berjumlah RM1.74 bilion. - Gambar fail
KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak mempersoal tindakan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) menyerahkan notis bankrap terhadapnya sebelum ini.
Ujar Najib dalam entri Facebook miliknya pada Sabtu, turut mengkritik kerajaan kerana cuba memufliskannya dengan undang-undang yang tidak boleh dicabarnya di mahkamah.
Jika ia dikira sebagai sumbangan politik, ia tak boleh dicukai. Jika ia diambil kira pula sebagai pendapatan peribadi dari luar negara, ia telah dikecualikan cukai sejak tahun 2004.
Jika ia hasil rompakan, adakah hasil rompakan juga dikenakan cukai? Kenapa pula dakwa saya bahawa ia hasil rompakan?" soalnya.
Ahli Parlimen Pekan itu turut meluahkan rasa kekecewaan tentang pelucutan haknya.
"Dan sejak bila wang yang dipulangkan kepada penghantar selepas tempoh empat bulan sahaja dikira sebagai pendapatan yang dikenakan penalti cukai 40 peratus +10 peratus + 5 peratus?
"Saya telah dikenakan didakwa dengan kes jenayah. Aset saya sudah tiga tahun dilucut hak tanpa sebarang bukti," ujarnya lagi.
Sebelum ini, LHDN memfailkan notis bankrap terhadap Ahli Parlimen Pekan itu kerana gagal membayar tunggakan cukai tambahan sebanyak RM1.69 bilion bagi tempoh 2011 hingga 2017 selain lima peratus bagi setiap tahun berjumlah RM45.9 juta dari tarikh penghakiman terus serta kos.
"Dua peguam bela saya juga didakwa dengan Akta Pengubahan Wang Haram (AMLA) atas mereka bayaran fi guaman dari saya adalah haram.
"Selain membela saya, mereka kini diperlukan bela diri. Dan kini kerajaan mahu bankrapkan saya dengan undang-undang LHDN yang tidak boleh dicabar dalam mahkamah," kata Najib lagi.
Najib mempersoalkan bahawa tiada pula dijadualkan dan diberi peluang terhadapnya untuk merayu kesahihan cukai tambahan berjumlah RM1.74 bilion kepada Pesuruhjaya Khas Cukai Pendapatan dibawah LHDN.
"Bagaimana pula saya nak mengupah peguam untuk membela saya?" katanya lagi.
Pasukan pembelaannya sedang memfailkan permohonan bagi mengetepikan notis bankrap itu dan menangguhkan prosiding terbabit.
Sebelum ini, Peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah yang mengetuai pasukan pembelaan menjelaskan bahawa notis bankrap terbabit jelas penyalahgunaan proses serta ugutan selain helah menggugat kedudukan anak guamya dalam UMNO.
Malah pasukan pembelaan turut menyelar tindakan terbabit sebagai tindakan bermotifkan politik.


PH akan bawa peluang pekerjaan ke Kelantan - Supardi Md Noor

 


POSTED BY AMIR WRLR


Pakatan Harapan (PH) akan cuba membawa dimensi baharu dalam ekonomi Kelantan sekiranya berjaya menguasai negeri itu dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke 15.

Menurut Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri KEADILAN Kelantan, Datuk Seri Mohamad Supardi Md Noor, PH tidak mahu melihat anak-anak Kelantan terus merantau beratus-ratus kilometer untuk mencari rezeki dan penghidupan di Kuala Lumpur atau pun Johor.

"Harapan kita di Kelantan, kalau cerita isu air orang tahu, air teh-o-beng, yang kita mahu bawa ke Kelantan ialah pelaburan untuk jana pekerjaan. Bantu orang muda dapat peluang pekerjaan. Orang Kelantan beratus ribu di Kuala Lumpur. Bila balik raya 'sejuta' kereta. Sebab mereka terpaksa pergi mencari nafkah.

"Gabungan kami KEADILAN, Amanah, DAP kita akan bawa satu kerangka baru di Kelantan. Andai mandat diberi kepada kami, andai kami tak tunai boleh buang kami. Kami mahu lihat generasi baru, masa depan lebih baik orang Melayu. Kita nak lihat tamadun rakyat Kelantan (lebih maju)," katanya dalam ceramah umum di Pasir Mas, malam tadi.

Katanya, sudah cukup Pas memerintah selama 3 dekad di negeri itu. Apatah lagi pada akhir-akhir ini parti tersebut seolah-olah menunggang agama dan tidak menunaikan janji yang dibuat sebelum PRU 15 lalu.

Harus kita beritahu pada rakyat sudah sampai waktunya (Pas pergi). Padanlah dengan jual agama. Kata membangun bersama Islam. Idealisme baik, membangun bersama Islam bangus. Tetapi pelaksanaannya bagaimana?

"Saya tak mengaji tinggi pasal agama, saya mengaji ekonomi di Universiti Malaya, sebilik dengan Husam (Musa) dulu. Tetapi saya diajar oleh tok nenek paksi Islam ialah 'amar maaruf nahi mungkar'. Yang kita bawa maaruf, yang kita tentang mungkar.

"Kerana itu bila PH bawa soal kemakmuran bersama yang penting semua orang ini merasa. Yang kita bawa ialah rahmatan lil alamin. Tetapi kita dianggap bekerjasama dengan DAP seolah-olah tidak Islam. Apakah kita tidak Islam bila menolong Cina, India yang miskin. Apakah tidak Islam bila kita bantu orang Iban, Kadazan? Rasullullah menetapkan rahmatan lil alamin, Yahudi susah pun dia bantu," katanya.

Supardi kesal kerana kerajaan PH dijatuhkan selepas memerintah selama 22 bulan.

Katanya, momokan Melayu diperintah Cina DAP menjadi fitnah ampuh yang mengelirukan rakyat. Sedangan katanya, dasar PH adalah menolong semua kaum yang susah tanpa meninggalkan kaum Melayu.

Oleh itu, Supardi menyeru agar rakyat Kelantan membuat perubahan dalam PRU 15 dan tidak lagi membiarkan pemimpin khianat terus memerintah negara.

 


HAMZAH ZAINUDDIN DIKECAM CAMPURTANGAN PERTUKARAN PEGAWAI2 KANAN POLIS

 

Saya Hassan Abdul Karim, Ahli Parlimen Pasir Gudang memandang serius percubaan Menteri Dalam Negeri, Hamzah Zainuddin yang cuba campur tangan dalam urusan Ketua Polis Negara, Tan Sri Hamid Bador dalam soal pertukaran jawatan dan tugas pegawai-pegawai kanan polis Malaysia dalam PDRM.

Saya mendapat maklum bahawa Ketua Polis Negara telah membuat keputusan menukarkan jawatan dan tugas pegawai-pegawai tinggi PDRM menurut kuasa Undang-Undang yang memperuntukkan “ Control and Command” PDRM adalah terletak dalam bidang kuasa Ketua Polis Negara yang dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong.

Menteri Dalam Negeri Hamzah Zainuddin tidak ada kuasa di bawah undang-undang untuk menangguhkan, apa tah lagi untuk menggagalkan keputusan yang telah diambil oleh Ketua Polis Negara.

Saya memandang perkara yang cuba dilakukan oleh Menteri Dalam Negeri adalah serius. Walaupun sekarang negara berada di dalam keadaan Darurat dan Parlimen digantung, ini tidak bermakna Menteri Dalam Negeri mempunyai kuasa yang melampaui peruntukan undang-undang sehingga mengganggu bidang kuasa Ketua Polis Negara.


Satu perkara yang perlu diingat bahawa baru-baru ini, Ketua Polis Negara telah mendedahkan wujudnya gejala yang dipanggil Kartel di dalam PDRM yang telah menjejaskan integriti PDRM.


Pada hari ini pula, Sabtu 10 April 2021 melalui telivesyen (Astro Awani jam 3 petang), Ketua Polis Negara telah mendedahkan bahawa Dadah telah menjadi ancaman nombor satu negara.

Menurut beliau jumlah rampasan dadah oleh Polis seperti syabu dan lain-lain dalam simpanan PDRM sekarang berjumlah RM3.5 bilion.

Manakala ada akhbar pada hari ini, (Sinar Harian 10 April 2021) di muka depan mendedahkan Malaysia telah menjadi sasaran kartel dadah antarabangsa yang bertujuan menjadikan Malaysia sebagai pusat transit dadah sebelum diseludup ke negara ketiga.

Akhirnya, sebagai Ahli Parlimen, saya menasihatkan supaya Menteri Dalam Negeri menarik balik arahannya yang meminta Ketua Polis Negara menangguhkan keputusan pertukaran pegawai-pegawai kanan Polis.

Ketua Polis Negara mesti diberi ruang dan sokongan semua pihak untuk membasmi jenayah di negara ini dan menjadikan PDRM sebuah agensi yang menjaga keselamatan dan ketenteraman awam dapat berfungsi secara profesional, cekap dan amanah.

Hassan Abdul Karim

Ahli Parlimen Pasir Gudang

Merangkap

Ahli Jawatankuasa Pilihan Khas Kebebasan Asasi Dan Hak-Hak Di Bawah Perlembagaan, Dewan Rakyat

Bertarikh 10 hb April 2021.Menteri UMNO dalam kerajaan PN tiada prinsip

 


Menteri UMNO dalam kerajaan PN tiada prinsip


MENTERI Umno dalam kerajaan Perikatan Nasional (PN) tiada prinsip dan tidak mempedulikan desakan parti supaya melepaskan jawatan masing-masing, kata Tengku Razaleigh Hamzah.

Veteran Umno yang lebih dikenali sebagai Ku Li, berkata mereka sepatutnya meletak jawatan jika mahu bertanding sebagai calon Umno pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15). – TMI

Panas! Pemimpin UMNO soal Annuar, video Hotel Four Points, wajah Azmin atau beruang?

 

Panas! Pemimpin UMNO soal Annuar, video Hotel Four Points, wajah Azmin atau beruang?

Selepas Tan Sri Annuar Musa begitu bersungguh-sungguh cuba mengesahkan bahawa audio perbualan dua pemimpin yang tersebar adalah tulen 100 peratus, pemimpin Umno kini bertanya wajah siapa pula dalam video di Hotel Four Points, Sabah.

“Tanya Annuar, dalam video itu, wajah Azmin atau wajah beruang?” kata Anggota Majlis Kerja Tertinggi (MKT) Umno, Datuk Dr Puad Zarkashi dalam tulisannya di Facebook.

Puad berkata, Annuar Musa yakin rakaman perbualan Zahid-Anwar adalah tulen 100 peratus.

Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Seri Anwar Ibrahim pula telah menafikannya.

Sehubungan itu, Puad bertanya, kenapa Annuar Musa dan kuncunya bersungguh sungguh mahu mengesahkan ia tulen 100%.

“Dia juru cakap siapa? Dia nak senangkan hati siapa?” tanya Puad yang juga bekas Ketua Pengarah Jasa, badan propaganda kerajaan BN sebelum ini.

Bagi beliau, Annuar sudah jadi pakar forensik sekarang.

“Kalau begitu video di hotel Four Points Sabah, tulen atau palsu?” tanya Puad merujuk kepada pengakuan salah seorang pelakunya, bahawa video itu antara beliau dengan seorang lagi pemimpin negara.

Bagi Puad, video lagi senang, ia merakam wajah bukan merakam suara sahaja.

“Haziq pun mengaku,” kata beliau dalam kenyataan di Facebooknya itu.

Menurut Puad, ramai netizen bertanya kepada Annuar mengenai video Hotel Four Points Sabah.

“Kalau suara pun Annuar boleh kenal, apatah lagi wajah orang,” kata beliau. 
TAK LAIN HANYA PECAHBELAHKAN UMNO


HamdanTaha Jika benar tulen apakah pihak polis boleh buat pendawaan dan menangkap anwar dan zahid ? Di manakah kesalahan yang di lakukan oleh mereka dari segi undang undang


Bagi saya Hamzah dan Bersatu sangat bijak dia akan minta polis keluarkan kenyataan bahawa setelah di siasat perbualan itu tulen untuk buatkan umno terus bertelagah dan bergaduh sesama sendiri dan zahid di singkir dari jawatan presiden....


Video azmin pun polis ambil berapa lama untuk mengesahkan tulen. Sah tulen tapi Kerajaan di bawah pemerintahan PH iaitu Dr M tak ambil apa apa tindakan juga. Sekarang pun tak ambil tindakan juga selepas IGP sah kan video itu tulen...


Malaysia ni ahli politik semua sama sahaja bukan nak cari keadilan tapi nak cari untung politik sahaja
(LIVE) Bicara Tokoh Bersama Anwar Ibrahim: Malaysia, Di Mana Dan Ke Mana...

Elak bersidang, PN khianat Parlimen dan Perlembagaan Persekutuan


Oleh Ghafar NS

Menolak untuk mengadakan mesyuarat Parlimen adalah tindakan khianat Perikatan Nasional terhadap Parlimen dan Perlembagaan Persekutuan.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dalam satu kenyataan hari ini berkata, puluhan bilion wang negara kini hanya ditentukan oleh seorang individu dan bukannya melalui sistem semak dan imbang demokrasi berparlimen.

“DAP mempersoal kenyataan menyeleweng Menteri Kewangan, Tengku Zafrul Abdul Aziz bahawa ketelusan, akauntabiliti dan bahagian penting demokrasi berparlimen masih dapat ditegakkan dengan hanya menerbitkan jumlah yang dibelanjakan melalui warta kerajaan.

Menerbitkan warta Kerajaan Persekutuan atau Negeri dengan jumlah perbelanjaan yang dilakukan di bawah kuasa darurat, tidak sama dengan amalan ketelusan atau akauntabiliti.

“Ini adalah satu penghinaan kepada Parlimen,” tegas Guan Eng yang juga merupakan Ahli Parlimen Bagan.

Tambah Guan Eng, satu perbahasan penuh Parlimen amat diperlukan yang merangkumi hak menasihat, perbezaan pendapat dan persetujuan oleh ahli Parlimen yang menjalankan tugas pengawasan Parlimen dan pemeriksaan perbelanjaan awam.

Parlimen, katanya adalah platform yang tepat untuk menyemak penyalahgunaan kuasa, penyelewengan kewangan, dan penyalahgunaan dana awam untuk tujuan politik, seperti peruntukan RM85.5 juta untuk Jabatan Komunikasi Masyarakat (J-KOM) yang dipotong menjadi RM40.5 juta setelah mendapat bantahan dari Ahli Parlimen. –Roketkini.com

‘Tekanan dari atas’: Adun Paloh minta penjelasan menteri

 

Oleh Roketkini

Menteri Pendidikan diminta menjelaskan sama ada benar atau tidak, terdapat halangan dikenakan kepada pihak sekolah daripada membenarkan wakil rakyat di kawasan menjalankan tugas-tugas kebajikan.

Adun Paloh, Sheikh Umar Bagharib Ali berkata, ini berikutan dakwaan wujudnya ‘tekanan dari atas’ terhadap sebuah sekolah di kawasannya daripada mengadakan program penyerahan sumbangan melibatkan beliau.

Sheikh Umar berkata, beliau juga meminta menteri menjelaskan dakwaan ‘tekanan dari atas’ berkenaan agar insiden tersebut tidak mendatangkan kekeliruan dan menular di kawasan-kawasan lain.

“Ia mesti diberikan perhatian serius. Wakil-wakil rakyat tidak wajar dihalang untuk berkhidmat kepada rakyat, apatah lagi saat sukar berhadapan ujian pandemik Covid-19 ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menceritakan insiden tersebut, Sheikh Umar memberitahu, beliau pada awalnya merancang untuk membuat serahan sumbangan kepada kira-kira 200 penerima melibatkan pelajar, guru-guru dan kakitangan Sekolah Kebangsaan (SK) Paloh 2 yang diuji baru-baru ini dengan wabak Covid-19.

Beliau menambah, barangan yang ingin diberikan merupakan sumbangan dari pejabatnya, pejabat Adun Mengkibol dan orang awam yang antaranya adalah beras, biskut dan pelitup muka.

“Malam tadi, saya telah menghubungi pihak Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah untuk membuat serahan di SK Paloh 2 pada pagi ini.

“Namun sekitar jam 11.30 malam tadi juga, saya telah dihubungi oleh seorang individu yang identitinya enggan didedahkan, merayu agar program penyerahan tersebut dibatalkan serta merta,” katanya.

Jelasnya, individu tersebut mendakwa bahawa pihak sekolah menerima ‘tekanan dari atas’ sejak beliau melawat sekolah tersebut pada 5 April lalu ketika mengambil inisiatif menyediakan makanan kepada para pelajar serta kakitangan yang bertugas menjalankan ujian calitan Covid-19.

“Saya sekali lagi menghubungi pihak PIBG dan mereka mengesahkan maklumat terkini berkaitan pembatalan tersebut,,” katanya.

Untuk rekod, jelasnya, beliau hanyalah berhasrat membuat penyerahan sahaja bagi 200 barangan sumbangan itu kepada pihak sekolah. 

Selanjutnya, katanya, ia boleh disampaikan kepada setiap penerima melalui perantaraan pihak sekolah. Barangan sumbangan akan ditempatkan di sini.

“Saya tiada sebarang rancangan untuk membuat penyerahan kepada setiap daripada 200 individu penerima. 

“Ia diharapkan boleh diatur dengan lebih cermat oleh pihak sekolah memandangkan kawasannya yang lebih luas yang boleh melicinkan proses pematuhan prosedur operasi standard (SOP),” katanya. – Roketkini.com