OPR BNM- APA KESAN TURUN DAN NAIK

 OPR BNMKESAN OPR DITURUNKAN

Kos meminjam menjadi lebih rendah -> org ramai didorong membuat pinjaman berlebihan utk meningkatkan perbelanjaan berlebihan -> inflasi berlaku


KESAN OPR DINAIKKAN

Kos meminjam menjadi lebih tinggi -> org ramai didorong mengurangkan pinjaman utk mengurangkan berbelanja berlebihan -> inflasi dikawal


OPR direndahkan di zaman Covid kerana pihak berkuasa di zaman itu nak rakyat membuat pinjaman berlebihan.


OPR dikembalikan ke paras asal 3.0 sekarang kerana pihak berkuasa tak nak rakyat membuat pinjaman berlebihan.


Dari segi implikasi……


Sekiranya anda membuat pinjaman bank sebelum Covid, keadaan cuma kembali kepada asal, tiada penambahan beban.


Sekiranya anda membuat pinjaman bank semasa Covid seperti yang didorong oleh pihak berkuasa pada ketika itu, penambahan beban itu wujud.


Ini lebih kurang kes “syok sekarang, merana kemudian”.


Golongan yang paling terkesan ialah golongan “syok sekarang, merana kemudian” kerana kebanyakan golongan ini telah ingat bahawa zaman Covid sangat seronok, kerana kadar faedah membuat pinjaman baru sangat rendah.


Maka mereka membuat pinjaman berlebihan dan berbelanja pada ketika itu. Sekarang mereka sangkut.


Ini ibarat dengan prinsip kumpulan yang terpukau dengan pengeluaran KWSP.


Keluarkan KWSP sangat syok kerana boleh berbelanja. Tiba-tiba boleh berbelanja RM10k, beli iPhone, beli perabot, makan besar, siapa tak nak?


Tetapi waktu uzur dan pencen macam mana?


Syok sekarang, merana kemudian.ANWAR TERBUKTI SEORANG ‘GENTLEMAN’ SEJATI, SUDAH MENANG USUL PERCAYA SEBELUM INI TAPI MASIH SEDIA DIUJI LAGI


Kalau ikut logiknya, sebarang cubaan untuk menjatuhkan kerajaan tidak harus dilayan lagi sekarang ini.


Ini kerana, pertama, Anwar Ibrahim yang memimpin kerajaan perpaduan sebagaimana dititahkan oleh Yang Dipertuan Agong, telah mempunyai sokongan majoriti yang cukup kukuh iaitu 148 daripada 222 Ahli Parlimen.


Dengan jumlah sokongan 148 Ahli Parlimen itu bererti kerajaan perpaduan ini memiliki majoriti dua pertiga sokongan di Parlimen.


Memang tak logik sama sekali jika kedudukan majoriti sedemikian kukuh masih lagi mahu digugat atau diterbalikkan.


Apa lagi, yang bising-bising mahu menjatuhkan kerajaan itu hanyalah pihak di luar kerajaan, termasuk kelompok yang kalah teruk sehingga hilang deposit pada PRU15 lalu.


Tetapi, malangnya tidak terdengar sama sekali ada Ahli Parlimen penyokong kerajaan yang mahu menarik sokongan atau tidak puas hati terhadap kepimpinan Anwar.


Jika demikian, bagaimana blok pembangkang PN yang mempunyai 74 Ahli Parlimen mampu menambah bilangan sokongan mereka kepada sekurang-kurangnya 112?


Yang kedua, sebaik saja mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri pada 24 November tahun lalu, perkara pertama yang dilakukan Anwar ialah mengumumkan agar usul percaya terhadapnya dibentangkan di Parlimen pada 19 Disember 2022.


Dalam undian yang diadakan pada tarikh tersebut, sokongan terhadap Anwar ternyata kukuh di mana blok pembangkang tidak berani sama sekali menentang usul percaya itu.


Mahiaddin Md Yasin yang mendakwa dirinya mempunyai cukup sokongan sebelum itu juga tidak berani menonjolkan dirinya untuk diundi berlawan dengan Anwar.


Walaupun kemenangan hanya melalui undian suara berikutan blok pembangkang “tiada telur” untuk menamakan sesiapa sebagai pencabar, jumlah Ahli Parlimen menyokong Anwar kemudiannya dibuktikan berjumlah 148 orang.


Dengan dua perkara di atas, sebenarnya tidak perlu lagi dilayan sebarang cubaan untuk menukar kerajaan.


Sudah sah lagi nyata Anwar memiliki sokongan majoriti yang kukuh sebagai Perdana Menteri.


Takkan setelah disahkan di Parlimen pun masih lagi berbangkit isu mahu menjatuhkan beliau?


Hakikatnya, peluang sudah pun diberi tetapi mereka tiada keberanian untuk mencabar kedudukan Anwar.


Cukuplah sekali saja peluang itu diberikan dan selebihnya, tugas Ahli Parlimen seharusnya ditumpukan bersama memastikan negara negara dapat ditadbir dengan baik.


Jika tiap kali sidang Parlimen perlu dibentangkan usul percaya/tidak percaya, apakah kerja dan peranan Ahli-Ahli Parlimen hanya untuk menukar kerajaan saja?


Tetapi dengan Anwar sendiri tampil mencabar blok pembangkang agar membawa usul menjatuhkannya ke Parlimen jika benar Hamzah Zainuddin, calon yang dinamakan untuk menggantikannya sudah mempunyai cukup nombor, ia tidak lain membuktikan beliau seorang Perdana Menteri yang benar-benar berani dan punya jiwa “gentleman” sejati.


Jauh daripada sifat pengecut sehingga tergamak mendaruratkan Parlimen sebagaimana dilakukan Mahiaddin sebelum ini, Anwar sebaliknya mahu pertarungan secara anak jantan dilakukan di tempat yang paling berwibawa iaitu Parlimen bagi menentukan keabsahan seorang Perdana Menteri.


Yang menarik lagi, beliau sedia diuji buat kali kedua, walhal sudah pun memenangi usul percaya sebelum ini.


Maka melalui cabaran Anwar ini, inilah masanya bagi PN secara bersendirian atau bergabung dengan Tun Mahathir Mohamad yang hilang deposit untuk membuktikan dan menyahut cabaran Perdana Menteri itu.


Oleh kerana Parlimen akan bersidang pada bulan Jun, PN mesti menggunakan tempoh masa yang ada ini untuk bekerja keras mengumpul sokongan yang diperlukan untuk menumbangkan kerajaan.


Kalau benar kononnya sudah ada 126 Ahli Parlimen menyokong, buktikanlah di Parimen nanti dan jangan berdalih macam-macam lagi.


Jangan sembang saja, tapi bila sampai masanya habuk pun tiada.


Selepas sidang Parlimen Jun nanti, jika PN gagal membuktikan mereka memiliki nombor yang diperlukan untuk menubuhkan kerajaan, sebarang cubaan menukar kerajaan selepas itu tidak harus dilayan lagi.


Mereka secara moral dan perundangan tidak berhak lagi bercakap untuk menukar atau menjatuhkan kerajaan.


Jika berjaya melepasi usul pada Jun nanti, kerajaan pimpinan Anwar secara mutlak telah dua kali disahkan majoriti dan keabsahannya untuk memimpin negara sehingga PRU16 akan datang.


Mana nak cari ada Perdana Menteri yang berani sampai dua kali diuji keabsahannya di Parlimen dalam tempoh tidak sampai setahun?


Takkan nak diuji lagi buat kali ketiga atau setiap kali sidang Parlimen nak dibawa usul menjatuhkan Perdana Menteri?


Anwar pun selepas Jun nanti janganlah buang masa lagi melayan royanan mereka yang tak habis-habis kemaruk kuasa mahu menjatuhkannya, malah patut mentertawakan saja mereka yang bernafsu besar tapi sebenarnya tiada upaya itu. – ShahbufinHusin 05/05/2023.


https://shahbudindotcom.net/YANG MEMERINTAH SEMUA MELAYU- JADI BUKAN KERANA MAHATHIR TAK ADA NEGARA DAN BANGSA MELAYU MISKIN


 

PELESU RUPENYE- ORANG BUAT MAIN MAIN LA TU..KAH..KAH..KAH

 Surat yang mengatakan Hadi akan angkat sumpah sebagai PM dikatakan palsu. Tapi kalau tak cakap pun kita tahu dah memang palsu.


Pertama, takkanlah orang yang gila kuasa macam Mahiaddin sanggup beri laluan ke orang lain jadi PM. Runtuh langit kalau betul terjadi.


Kedua, Hadi sendiri pun bukan berani jadi PM. PAS menang paling banyak kerusi, pun Hadi tak berani jadi Ketua Pembabgkang. Inikan jadi PM!


Ini semua sembang kosong. Yang buat ni memang niat nak troll je. Tapi hati-hati. Niat nak troll pun ada unsur fitnah. Apa niat pun, fitnah tetap salah.


Cuma kita rasa geli hati la baca surat ni. Sebab kita dah tahu sangat lebai sembang lebih. Tapi bukan reti pun cara nak mentadbir. Guane boh?


 

Raja Gelap 

.MEREKA INGAT NAK BENTUK KERAJAAN MACAM MAIN PONDOK PONDOK..

 


Tersebar cerita kononnya PN dah dapat 126 kerusi. Dah cukup jumlah nak bentuk kerajaan. Agaknya dorang ni anggap bentuk kerajaan macam main pondok-pondok. Boleh ikut suka je.


Sebenarnya setakat cukup SD belum boleh jatuhkan PM yang ada. Cara yang boleh cuma dengan buat undi tak percaya di parlimen. Bukan dapat SD, bawa jumpa YDP Agong terus dilantik jadi PM.


Dan kedua, sekarang ada akta anti lompat parti. Jadi tak boleh sesuka hati nak tukar sokongan. Dan ada MoU yang mana kalau undi selain dari yang dipersetujui parti akan sebabkan hilang kerusi.


Jadi perlu ada PRK di parlimen tersebut. Sokongan mereka terhadap Mahiaddin takkan beri apa makna hinggalah mereka berjaya menang semula di kerusi mereka itu. Itu pun kalau boleh bertanding.


Jadi jalan ceritanya rumit. Bukan semudah berita yang tersebar. Boleh tak berlaku? Memang boleh. Tapi mudah ke nak berlaku? Tidak. Sangat sangat sukar. Ada ke MP yang sanggup hilang kerusi demi nak angkat Mahiaddin jadi PM? MP BN pulak tu.


Jadi aku lebih percaya berita ini sengaja disebarkan hanya sebagai maajun buat penyokong PN yang kini semakin hilang semangat. PN semakin hilang taring ditambah lagi dengan akaun yang disita oleh SPRM, langkah mereka semakin longlai.


Sedangkan PRN sudah semakin hampir. Kalaulah masalah semangat penyokong PN yang semakin pudar ini tak diatasi, PN akan masuk ke PRN dalam keadaan paling lemah.


Sebab itu disebarkan cerita ini. Kononnya selepas PRN akan ada kerajaan baru. Kenapa lepas PRN? Kenapa bukan sekarang? Sebab mereka perlu jana tenaga penyokong untuk ditunggang ketika PRN.


Dengan reka cerita begini, penyokong mereka nanti seolah diberi steroid untuk berusaha keras, dengan keyakinan mereka akan bentuk kerajaan selepas PRN nanti. Sedangkan ianya tidak begitu.


Untungnya PN ni, penyokong mereka jarang sangat guna otak untuk berfikir. Jadi perkara yang di luar logik akal pun mereka akan telan bulat-bulat. Sebab itu berita selonggar begini pun mereka hirup.


Apa pun, PH tetap kena berhati-hati. Dan aku juga tak fikir DS Anwar duduk diam di atas sana. Takkan la berita begini tak sampai kepada beliau. Takkan la beliau dah tahu cerita begini nak duduk diam je?


Dan kalau beliau ada rencana pun, takkanlah beliau nak umumkan. Itu tentulah jadi rahsia DS Anwar dan orang yang hampir kepada beliau. Usaha nak jatuhkan Zahid pun pasti dah ada mitigasinya.


Jadi kita penyokong PH tak perlu tekan sangat isu ini. Apa yang penting, kita teruskan beri penjelasan kepada rakyat agar mereka tahu kerajaan yang ada ini memang prihatin rakyat dan bukan kaki sakau macam masa PN dalam kerajaan. Guane boh?


 

Raja Gelap 

.


KAH KAH KAH...

 


HANTU RAYA JENIS APA YANG MEREKA BELA?


"Keadaan sebegini adalah tidak sihat untuk semua lapisan negara kita baik dari segi sosial, ekonomi mahupun kedudukan kita di peringkat antarabangsa. "Sudah-sudahlah. Sampai bila lebih 30 juta rakyat Malaysia hendak menanggung keadaan sebegini. Ekonomi perlu dipulihkan, kesejahteraan dan kemakmuran negara mesti diutamakan," titah baginda melalui kenyataan yang dimuat naik di Facebook yang dipetik Berita Harian.

OPR DINAIKKAN UNTUK KESTABILAN KEWANGAN NEGARA


 

ANWAR KATA SILA BAWA USUL DALAM DEWAN.


 

MAHATHIR KATA MELAYU MISKIN LEPAS BELIAU TAK JADI PM


 

TERBATUK BATUK KAU KISAHKAN FITNAH HAKIM TERHADAP ANWAR


 

PERISTIWA HITAM MEMALI- PENJELASAN MUSA HITAM


 

HAAAAA...DOK MAIN MAIN DENGAN ORANG- ORANG PUN BALAS LA SEMULA..GAMOKNYA LE..


 

KIAAAANQQQQ TUIH- JILAT BALIK..


 

JOM DENGAR APA ITU GOVERNMENT CAPITAL CRONISM.


 

TUAH AYAM DI KAKI- TUAH AFLIN DARI COQ KODOK 3-4 hari join PKR, afdlin terus dapat makan sedap. makanya, selagi ada nasi, selagi ada kicap tamin misalnya, yang tak dapat makan sedap, jangan terhegeh-hegeh. jangan jeles!

PyanhabibFUHHHH...HADI AWANG PM 11- NI GAYA TER DESAK SANGAT NI


Khairul- PH GROUP Betul Ker Lebai Dah Angkat SumpahπŸ™„ Siap Dah Keluar Poster Lagi🀦🀦


Aku Hanya  Tanya Aja ....πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…Kalau Tok Lebai Angkat Sumpah Boleh Ker Tok Lebai Pergi Arab Saudi Tarik Ekonomi Negara πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜… Takut Kandas Dekat Sana Tak Balik-Balik Aja Nanti🀣🀣🀣


Lepas Ni Dah Boleh Laksanakan Hudud Dengan Ayoyo355 Yang Tertangguh Lama Sangat Ni..... Cakap Bukan 5 Tahun 5 Hari Aja Ubah 🀣🀣🀣🀣 Harap Jangan Lah Tok Lebai Menipu 🀣🀣🀣🀣ANWAR DIIKTIRAF SEBAGAI MENTERI KEWANGAN TERBAIK OLEH MAJALAH EKONOMI ANTARABANGSA. DAN HUTANG YANG BERTIMBUN BUKAN MASA ANWAR JADI MENTERI KEWANGAN.


 

EH...EH..POTONG PULAK..HADI JADI PM LAK DAH..115 DAH CUKUP JOOOMMLAHSiapa punya black opsss ni, baik ngaku cepat. 


Kus semangat!!! πŸ˜…


Tetiba ada potong tang korner pulak πŸ˜‡


~LM~KALAU CUKUP BAWA LAH KE PARLIMEN. KITA TENGOK NANTI KATA ANWAR PADA HAMZAH


 

KITA LIHAT DAN TONTON PENDEDAHAN ANWAR DARI MANA ANAK ANAK DIA DAPAT DUIT BILLION BILLION


 

INI YANG NAK BELA AGAMA DAN BANGSA NI


 

SANUSI BOLEH DISITIHARKAN BANGRUPSI JIKA TIDAK MEMBAYAR SAMAN FITNAH


 

JALAN PENYELESAIAN SEDANG DIUSAHAKAN

 Saifuddin Nasution.

Saya memandang tinggi keprihatinan dan komitmen YAB Perdana Menteri dalam menyelesaikan hal-hal melibatkan keselamatan dan kesejahteraan rakyat serta negara.

Pagi tadi saya bersama-sama Datuk Ruji, Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri memberikan taklimat kepada YAB Perdana Menteri bagi hal melibatkan kesesakan tambak Johor, urusan keimigresenan, pengurusan pekerja asing, ancaman keselamatan sempadan serta beberapa perkara lagi terkait keselamatan dan ketenteraman awam.

InsyaAllah, isu-isu ini akan kita sediakan jalan penyelesaian bagi menangani permasalahan yang sudah sekian lama berlarutan. Kerajaan Perpaduan memberi perhatian serius dan komitmen penuh bagi mengatasi isu sebegini.

#MalaysiaMADANI

INI PARAH NI...


 

WALAUN KATA HADI IKUT KEPALA DIA SAJA....KAH..KAH..KAH..DAH SAMA SAMA UZIR BARU CAPAI TITIK PERSAMAAN- ATAU DIA .NAK TAHU MUDAH JA DIN RAHMAH.... MINTA POLIS DAN SPRM SIASAT 2 NEGERI NI. ADA HANTU GULA GAMAKNYA.
 Yep. Aku pun terfikir juga. Kenapa cuma due negeri tu je yang ada masalah? Ada pihak sengaja sorok gula semata-mata nak tunjukkan Kerajaan Pusat gagal ke? Almaklumlah... PRN dah dekat. Guane boh?


 

Raja Gelap 

.

APA PUN TAK DAK.

Fb. W. Faudzin.


 Dapat RM 900 juta tetapi setakat ini je progressnya.Sempat ke siap tu.Kontraktor yang dapat job tersebut adalah Syarikat Widad.Syarikat Widad ni geng² kroni Hamzah Zainuddin https://twitter.com/jaksrmd/status/1652890990737522689


Untuk kekal relevan,Hang Sanusi Bodo perlu timbulkan isu setiap minggu.Dialah satu-satunya manusia takda leher yang paling tersakiti di Malaysia.Minggu ini konon ada Napoleon kecil di pejabat JPM.Minggu depan apa pulak?Inilah yang rakyat mahukan sebab itu ramai yang pergi undi menangkan PN di 74 parlimen di bantu pula Influencer dan Tiktok berbayar.


Sampai macam tu sekali terdesak 2 juta 200 ribu rakyat Kedah yang terkesan dengan isu air.MB Kedah buat apa?Sengih macam kerang busuk?Sampaikan mereka terpaksa datang ke Majlis Aidilfitri Malaysia MADANI dan mengadu sendiri dengan Sultan Kedah dan PMX @anwaribrahim.Lihat video ini rakyat bawa sepanduk ke majlis semalam https://twitter.com/apanakdikato/status/1652500067616714752


SANUSI jangan duk buat loklak,PRN nanti kepala hang dan PN semua pakat putaq.


KPI MB, TMB, Exco Kelantan gaji besar, naik lagi RM3,500-5,000, dapat bonus RM50,000 seorang, dapat Mercedes mewah RM3.5 juta.KPI tak capai.


Hudud ❌

Ruu355❌

Royalti ❌

Lebuhraya ❌

Jaga Hutan ❌

Sampah ❌

Air ❌

Peluang Kerja ❌


SADA - Sanusi Ada Dak Ayaq? 

AKSB - Air Kelantan Sokmo Berkeladak


2020πŸ‘‰πŸ» 7 Bulan Sanosi pegang SADA terus Untung...🀣😝✌🏻Boleh keluar Hellfire πŸ”₯πŸ”₯πŸ”₯πŸ”₯πŸ”₯


2023πŸ‘‰πŸ» selepas 40 BulanπŸ‘‰πŸ» Masalah Air sebab SALAH PH ...😝😲✌🏻


Baik Untung πŸ‘‰πŸ»Dia

Yang Buruk & CacatπŸ‘‰πŸ» PH 😝😝😝😝😝😝😝


Untung scammer bodo kaki auta dan sembang propa ni.SADA belikan VELLFIRE dia sapu,dia pi Juru Auto City,PENANG angkut 4X4 Raptor satu.Berapa banyak kereta ko nak pakai?3 tahun seronok dapat kuasa dan pangkat hari2 goyang telo dan jubo sibuk bertekak dengan orang sampai ka putera mahkota selatan dia cari pasal.Naik YDPA baru dari selatan tahun depan mati kataklah ko PN PAS,PPBM kikiki


#MBKitaSempoi🀭🐍 #ManaAyaq #ManaAir #PNPASScam #AhmadYakobLemah #SanusiLembikBAKAL YDPA BERI PANDANGAN


 

LEPAS DUA DUA UZUR , BARU JUMPA TITIK PERSAMAAN . SORANG SCAMMER BANGSA , SORANG SCAMMER AGAMA.


 

SULTAN PUN MELUAT MELAYAN PUAK PUAK KEMAROK KUASA NI


YDPA merangkap Sultan PAHANG tidak melayan dakwaan PMX hilang sokongan majoriti.Apa2 korang setelkan melalui UNDI TAK PERCAYA DI PARLIMEN atau PEMBUBARAN PARLIMEN.Sultan JOHOR bakal YDPA yg berikutnya bertitah ' SUDAH SUDALAH ' ekoran desas desus kerajaan bertukar https://www.facebook.com/photo?fbid=800761538075136&set=a.407796457371648


Panas takpe jangan koyak rabak kecut telur sekor2.SPRM bagitau DAIM ZAINUDDIN kroni paling di percayai di sukai MADEY ade 12 akaun di luar negara yang bernilai entah berapa puluh billion.Tengku Razaleigh pernah bagitau MADEY guna duit PETRONAS RM 529 BILLION untuk selamatkan anak2 MADEY,kroni proksi dari muflis.Pada 2018 dulu pun MADEY arah macai dia buat Kongress Himpunan Melayu.Lepas itu berlaku Langkah Sheraton nampaknya kali ini dia mulakan dengan Prokalamasi Bangsa Melayu pula.Modus operasi yang sama cuma nama saja bertukar.


Kepala kepada langkah syaitan 2 ini siapa lagi jika bukan MADEY yang letak jawatan jatuhkan kerajaan sendiri PH 22 bulan.Di bantu pula penyangak macam Hadi Awang,Mahiaddin,Azmin dan rakan2 mereka peduli apa nasib kamu yang 32 juta orang.Masing2 dah kecut telur sebab jadi kluster mahkamah dan bakal terima hukuman macam bosskurap Najib Razak yang BN kemaruk dapatkan pengampunan diraja sebelum selesai jalani hukuman 1/3 dari 12 tahun.Mereka yang terlibat Proklamasi Bangsa Melayu MADEY orang2 sama yang memperbodohkan Melayu sejak merdeka sampai bila2 itulah wajah si polan2 terlibat.Sudah beberapa kali Agong dan Sultan2 nasihat tapi nafsu mereka tidak pernah padam.Apabila ada jawatan esok mereka umum DARURAT dan CURI di belakang kita.Kita kibar bendera putih,mereka tibai Jana Wibawa.Kamu kibar bendera hitam mereka balun subsidi minyak masak anak dan bapak.


#PNPASScammer #PNPPBMPengkianat #PNPembunuh #PNPenderhaka


W. FaudzinPMX DI KEJOHANAN MENEMBAK

 


PMX hari ini meninjau kejohanan menembak Royal Malaysia Police (RMP) Open Champion Ship 2023 Level III' di Kelab Menembak Sasaran Shapadu (KMSS.  Kejohanan itu berlangsung selama tujuh hari hingga Ahad ini dan bakal dicatatkan dalam 'Malaysia Book of Records' sebagai kejohanan menembak yang menerima penyertaan peserta paling ramai.


Selain disertai 787 peserta, kejohanan 'Level II'I yang pertama kali dianjurkan di Malaysia itu juga berjaya menarik penyertaan peserta dari luar negara, antaranya Indonesia, Thailand, UAE, Hong Kong, Singapura dan Filipina.


WFAUZDIN NSKENALI PAS YANG SUKA MENGKHIANATI GABUNGAN MEREKA.


 

Idrus.


Gabungan politik yang pernah disertai oleh PAS:


1. Angkatan Perpaduan Ummah.

2. Barisan Alternatif.

3. Pakatan Rakyat.

4. Gagasan Sejahtera.

5. Muafakat Nasional.

6. Perikatan Nasional.

7. (akan datang) PAS-Mahathir.


Semua gabungan politik dengan PAS tidak kekal kerana parti yang akan dikhianati demi keuntungan politik mereka.
INDEKS KRONI -KAPITALIME BAGI KERAJAAN.

KRONI


Saya nampak ada sahabat kongsi berita Malaysia jatuh satu anak tangga dalam Indeks Kroni Kapitalis 2023. Maka ramai yang marah. Salahkan Kerajaan. Ramai taksuber dok pakat share. 


Ingat prinsip kita, mana salah kita bantah, mana betul kita sokong? 


Jangan pajak otak kita kepada taksuber. Sebab mereka bukan objektif pun. Dah kabur menilai sebab ada BERHALA depan mata. 


Sebelum nak nilai suatu secara objektif, kita kumpul faktanya: 


1. Indeks ni sebenarnya nak tunjuk kan negara mana yang teruk mengamalkan amalan kroni kapitalis. Maknanya, kebanyakan hasil ekonomi hanya berlegar dalam golongan elit. 


2. Kenapa kroni kapitalis ni tak bagus. Sebab akan menyebabkan “yang kaya makin kaya, yang miskin makin miskin”. 


Model ekonomi yang baik bukan bentuk kek, macam kata bekas PM kita dulu. Ekonomi bentuk kek ni macam bentuk segi tiga. Bawah nya besar sekali, atas nya sikit. Tunjukkan golongan miskin terlalu banyak nisbahnya dari yang kaya. 


Model ekonomi terbaik adalah berbentuk berlian. Bahagian tengahnya lebar dan banyak (M60). Golongan termiskin (B20) dan paling kaya (T20) sama banyak. 


Ini takkan tercapai kalau kita amalkan ekonomi kroni kapitalis. 


3. Makanya, ikut Indeks ni. Makin tinggi kedudukan dalam Indeks, tunjukkan makin toksik ekonomi suatu negara dengan budaya kroni. 


4. Dari tahun 2016-2021, Malaysia tangga ke-2 selepas Rusia untuk Indeks ni. Cuma tahun 2023, kita jatuh ke tangga ke-3 selepas Czech Republic. Maknanya, makin baguslah kedudukan kita, bukan makin teruk πŸ˜… tu yang Taksuber tak kaji habis. 


5. Namun, kalau kita bandingkan, tahun 2023 kalaupun kedudukan makin baik, namun sektor Bukan kroni kita makin berkurang. Itu Kerajaan kena ambil tindakan untuk betulkan. 


6. Singapura walaupun bawah kita, namun kita nampak sektor kroni dan non kroni dia seimbang. Maknanya, mereka bagi lebih banyak peluang ekonomi kepada bukan kroni daripada kita. Walau pun budaya kronism mereka tetap ada. 


********************


PMX ni reform yang dia nak bawa ialah hapuskan rasuah dan salah guna kuasa. This is a good start already. Kita improve kedudukan. Kita nak tengok lebih banyak penambahanbaikan selepas ini. 


Makanya, bagi dia masa setahun dua ni, sebelum kita nak maki hamun dan jatuhkan. Kerajaan dulu pun survive 22 dan 33 bulan. Kerajaan yang ni macam tak menyempat pulak Pembangkang nak cantas. 


Adakah sebab ada impak kepada kroni mereka? Tak boleh berdiam diri saja. 


Tepuk dada tanya selera. 


Salam hormat,

Liyana MarzukiBERITA PELESU HADI ANGKAT SUMPAH...KA SESUMPAH..KAH..KAH..KAH..

 Surat yang mengatakan Hadi akan angkat sumpah sebagai PM dikatakan palsu. Tapi kalau tak cakap pun kita tahu dah memang palsu.


Pertama, takkanlah orang yang gila kuasa macam Mahiaddin sanggup beri laluan ke orang lain jadi PM. Runtuh langit kalau betul terjadi.


Kedua, Hadi sendiri pun bukan berani jadi PM. PAS menang paling banyak kerusi, pun Hadi tak berani jadi Ketua Pembabgkang. Inikan jadi PM!


Ini semua sembang kosong. Yang buat ni memang niat nak troll je. Tapi hati-hati. Niat nak troll pun ada unsur fitnah. Apa niat pun, fitnah tetap salah.


Cuma kita rasa geli hati la baca surat ni. Sebab kita dah tahu sangat lebai sembang lebih. Tapi bukan reti pun cara nak mentadbir. Guane boh?


 

Raja Gelap 

.


BETUL KE ADA 126..MUDAH SANGAT KAH


 

AUTA HADI AWANG JOM DENGAR DAN FIKIR.


 

MARUAH PAS DIGADAI HADI AWANG.


 

NOH OMAR BUAT PUSINGAN U


 

MB KEDAH TENGAH SERABUT. JADI GUNAKAN MEDIUM MEDIA SOSIAL UNTUK ELAK MASAALAH YANG BELIAU GAGAL LAKUKAN DI KEDAH


 

WARIS MEMALI KRITIK PIMPINAN PAS KERANA BERSAMA MAHATHIR


 

APAKAH PEMIMPIN SEBEGINI YANG KITA MAHU. HARTA BERLONGGOK DI LUAR NEGARA, ANAK ANAK BILLIONAIR. KEMUDIAN NAK BELA NASIB MELAYU.