PAS: Isu Gereja telah menenggela​m isu pendaftara​n pemilih warga asing

PAS: Isu Gereja telah menenggela​m isu pendaftara​n pemilih warga asing

Idris Ahmad | Aug 10, 2011 11:25:59 am

Isu Penguatkuasa Jabatan Agama Islam (JAIS) dengan Gereja Methodist Damansara Utama telah menenggelamkan isu yang cukup merbahaya kepada negara iaitu isu My Kad dan pendaftaran warga asing di dalam daftar pemilih SPR. Setakat hari ini jawapan yang diberikan oleh SPR diketawakan oleh orang pekak dan buta. Manakala media perdana BN cuba menimbus isu pendaftaran ini.

Parti Islam Se-Malaysia PAS telah membuat keputusan untuk bertemu secara langsung dengan pihak JAIS dan juga gereja Methodist untuk mendapat gambaran sebenar. Negara kita ada undang-undang, siapa yang bersalah akan dihukum. Media bukan gelanggang untuk menyelesaikan perkara ini.

Pemimpin UMNO dan NGO UMNO macam dilanda histeria mengenai isu ini. Kononnya merekalah pembela agama. PAS istiqamah dan konsisten menentang isu murtad di negara ini. Di mana suara UMNO dan Utusan ketika isu Noraishah Bukhari, Hartina Kamarudin dan lain lagi. Sejarah telah mencatatkan berlaku penangkapan ISA terhadap pemimpin pemuda PAS dalam operasi lalang 1987 kerana isu kristianisasi.

Tahniahlah kepada pemimpin UMNO dan media UMNO kerana baru sedar bahayanya murtad. Kita harapkan janganlah kerana politik semata-mata. Samalah ketika isu penggunaan nama Allah oleh bukan Islam, UMNO menjadi juara. Tetapi dalam masa yang sama menentang hukum Allah dan menyekat ajaran Allah diajar di dalam surau dan masjid. Pelik juga UMNO, nama Allah dipertahan, hukum Allah dia lawan.

Kenapa UMNO diam membisu apabila ahli MCA hendak saman kerajaan Kelantan kerana isu pengharaman judi. Sepatutnya kalau UMNO pejuang Islam kena nasihatlah rakan sejawat mereka. Sudah 54 tahun berkawan pun UMNO tidak boleh dakwah, bahawa judi itu bahaya pada masyarakat.

*Kenyataan media oleh Idris Ahmad (gambar kanan) selaku ahli Jawatankuasa PAS Pusat.

Tujuh negeri umum bonus, Pulau Pinang beri minimum RM600


August 10, 2011

KUALA LUMPUR, 10 Ogos – Kerajaan Terengganu, Pahang, Kelantan, Perak, Negeri Sembilan dan Selangor serta Pulau Pinang merupakan tujuh kerajaan negeri setakat ini mengumumkan keputusan – mengikut langkah kerajaan pusat membayar bonus setengah bulan gaji kepada penjawat awam bulan ini.

“Kalau kerajaan pusat beri bonus, kita pun akan bagi sebagaimana jumlah yang dibayar kepada penjawat awam,” kata Menteri Besar Terengganu Datuk Ahmad Said di Kuala Terengganu, lapor Bernama Online.

Katanya ia melibatkan 20,000 penjawat awam termasuk pekerja badan berkanun.

Ahmad berkata bayaran itu melibatkan peruntukan RM10 juta.

Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng (gambar) juga mengumumkan bahawa pentadbirannya akan memberi bonus setengah bulan atau minimum RM600 kepada kakitangan kerajaan negeri.

Kadar minimum itu tambahan RM100 berbanding minimum RM500 diumumkan kerajaan pusat.

Lim berkata guru-guru Kafa pula akan menerima RM300.

“Bonus ini akan membantu kakitangan awam membuat persiapan menyambut Hari Raya,” katanya kepada pemberita.

Menteri Besar Datuk Seri Adnan Yaakob berkata pembayaran bonus di Pahang melibatkan 12,570 penjawat awam di negeri itu.

Kerajaan negeri Kelantan akan turut membayar bonus setengah bulan gaji kepada 6,000 penjawat awamnya serta bayaran khas RM500 untuk para pesara.

Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Negeri, Datuk Husam Musa berkata kerajaan Kelantan akan menanggung kos RM5 juta bagi membiayai pembayaran itu.

Dalam pada itu, kerajaan negeri Perak juga mengumumkan keputusan mengikut langkah kerajaan pusat membayar bonus setengah bulan gaji kepada penjawat awam pada bulan ini.

Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir berkata kerajaan negeri menyambut baik pengumuman yang dibuat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak kelmarin.

Beliau berkata bayaran itu melibatkan peruntukan RM6.5 juta.

Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan mengumumkan pemberian bonus setengah bulan kepada 4,800 pegawai dan kakitangan yang berkhidmat dengan kerajaan negeri Negeri Sembilan.

Katanya pemberian bonus itu menyebabkan kerajaan negeri mengeluarkan belanja sebanyak RM4.8 juta.

Di Shah Alam, Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim turut mengumumkan kerajaan negeri itu akan mengikut langkah kerajaan Persekutuan untuk memberi bonus setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM500 kepada kakitangannya pada tahun ini.

Sebelum ini, kerajaan negeri mengumumkan hanya pembayaran bonus RM500 kepada kakitangannya.

Ekonomi BSKL Menjunam, Petanda Najib Gagal


SHAH ALAM 10 OGOS : Pengarah Strategi Parti Keadilan Rakyat (PKR), Rafizi Ramli menyifatkan kerugian ratusan bilion ringgit yang dialami pelabur di Bursa Kuala Lumpur (BSKL) sejak Jumaat lalu membayangkan ekonomi negara akan terus malap.

Rafizi berkata keputusan agensi pelaburan dan penganalisa pasaran memotong unjuran pertumbuhan ekonomi negara di bawah paras 5 peratus bagi tahun 2011 mencerminkan dasar dan inisiatif ekonomi yang disuntik Perdana Menteri, Najib Razak, gagal sejak dari awal lagi.

"Dato Seri Najib Tun Razak juga perlu menerima hakikat bahawa pentadbiran beliau telah gagal mencapai sasaran pelaburan swasta yang ditetapkannya sendiri walaupun ia dicanang sebagai penjana ekonomi Negara. "

Tambah Rafizi, sekirannya program ekonomi seperti Transformasi Ekonomi (ETP) gagal menarik perhatian pelabur dalam tahun pertama dan di kemuncak promosinya, ianya petanda yang tidak sihat untuk tahun-tahun mendatang.

"Prospek yang malap ini akan diburukkan lagi dengan keadaan tidak menentu yang dialami Amerika Syarikat dan negara-negara Eropah."

Mengulas lanjut senario yang membelenggu ekonomi negara hari ini, Rafizi mejelaskan sekirannya krisis hutang di Eropah terus berlaku, bukan sahaja tiga kumpulan ekonomi terbesar terkesan malah prestasi ekonomi Malaysia akan turut terkena tempias.
Analisis 10 projek terbesar seperti berikut membuktikan pentadbiran sekarang masih menggunakan kaedah pergantungan kepada wang rakyat untuk mewujudkan peluang ekonomi, tetapi kini ia disalurkan melalui GLC:

PROJEK TERBESAR ETP

PELABURAN DIUMUMKAN

(RM BILLION)

GLC/BUKAN GLC

Pembangunan kompleks loji penapisan dan petrokimia (RAPID) di Johor

60.0

GLC (PETRONAS)

MRT (kos pelaburan tidak termasuk kos tanah dan koc/kenderaan)

36.6

GLC

(sebuah syarikat khas ditubuhkan)

Pembangunan minyak dan gas di lapangan Tapis dan lapangan Teluk (dijadualkan bermula 2013)

10.0

GLC

(PETRONAS & ExxonMobil, pelaburan semula kekayaan minyak negara)

Pembangunan Karambunai Integrated Resort City

9.6

Bukan GLC

Program Transformasi Kedai Runcit (TUKAR) untuk membangunkan kedai-kedai runcit

5.43

Tidak diketahui

Program pelaburan baru Shell Malaysia (menaiktaraf dan membina loji baru termasuk membabitkan kompleks Shell Middle Distillates, kompleks Port Dickson dan pembangunan lapangan Gumusut)

5.1

GLC

(PETRONAS & Shell, pelaburan semula kekayaan minyak negara)

Pembangunan terminal petroleum laut dalam di Johor

5.1

Dialog Group

(syarikat swasta dengan pegangan saham yang besar oleh badan berkaitan kerajaan)

3 loji penjanaan elektrik yang baru, 2 loji penjanaan hidro-elektrik, 1 loji penjanaan elektrik arang batu dan pelaburan dalam infrastruktur transmisi

4.0

GLC

(TNB)

Pembangunan kompleks petroleum dan lojistik di Tanjong Agas, Pekan, Pahang

3.0

GLC

(di bawah Koridor Ekonomi Pantai Timur)

Pembangunan MINES Wellness City

3.0

Bukan GLCSetakat ini, 10 projek terbesar di bawah Program Transformasi Ekonomi menelan pelaburan RM142 bilion, iaitu 82 peratus daripada keseluruhan pelaburan projek-projek yang telah diumumkan berjumlah RM173 bilion.

Hakikatnya, 77 peratus daripada 10 projek terbesar di bawah pelan ekonomi Pertama sebenarnya menggunakan dana awam melalui GLC dan membuktikan bahawa sasaran 92% pembiayaan swasta itu tidak lebih dari angka-angka untuk kempen politik yang sudah tentu tidak akan dicapai.

Mafrel Mahu SPR Bersih Daftar Pemilih Elak Implikasi Ketika PRU-13KUALA LUMPUR 10 OGOS : Badan Pemantau Pilihan Raya Adil dan Bebas Malaysia (Mafrel) menggesa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) membersihkan daftar pemilih yang didakwa turut melibatkan kehadiran “pemastautin tetap” yang diragui bagi mengelakkan implikasi besar ketika pilihan raya umum ke-13.

Mengikut perkembangan semasa pilihan raya umum ke-13 dijangka akan diadakan dalam waktu terdekat.

Pengerusi Mafrel Syed Ibrahim Syed Noh berkata, SPR perlu melihat secara serius pendedahan yang dibuat oleh Pakatan Rakyat berhubung isu status kewarganegaraan yang diberikan kepada pemastautin tetap, sekali membolehkan mereka mengundi dalam pilihan raya.

Tegas beliau, SPR perlu menjalankan siasatan itu dengan kerjasama Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) bagi membersihkan daftar pemilih.

“Saya rasa kalau pendedahan itu benar, SPR perlu melakukan siasatan segera mengenai apa yang berlaku, apa yang boleh SPR lakukan ialah siasat latar belakang pengundi itu, adakah mereka betul-betul (warganegara), sebab kini terdapat banyak keraguan yang mana pemastautin tetap bertukar ke warganegara dalam tempoh yang singkat.

“Kini lebih banyak keraguan, kita rasa ragu-ragu (tentang daftar pemilih), untuk menghilangkan keraguan ini SPR perlu mengambil tindakan segera dan menyiasat perkara ini dengan kerjasama JPN,” katanya kepada The Malaysian Insider.

Bagaimanapun Syed Ibrahim percaya SPR akan memberi alasan tidak mempunyai kuasa, namun beliau menegaskan pembersihan daftar pemilih adalah di bawah bidang kuasa badan pengurusan pilihan raya itu.

“Memang daftar pemilih terletak di bawah bidang kuasa SPR, tidak boleh (kata) tiada kuasa kerana sebagai badan pengurusan pilihan raya SPR mempunyai kuasa itu.

“Sudah menjadi faktor utama yang mana daftar pemilih dan pembersihannya adalah kuasa SPR, kes ini sangat jelas... ini kes faktor yang mana ia jelas bagaimana pemilik kad pengenalan merah memperoleh kad pengenalan biru dalam tempoh singkat, untuk itu, SPR perlu siasat dengan serius,” katanya.

Isu daftar menjadi hangat baru-baru ini ekoran pendedahan mengenai tindakan menukar status kewarganegaraan pemastautin tetap kepada warganegara dalam tempoh yang singkat dan ia mendapat bantahan kepimpinan Pakatan Rakyat.

Bagaimanapun perkara itu dinafikan oleh JPN dan SPR.

Berikutan pendedahan itu, Pakatan Rakyat mahu sidang tergempar Parlimen bagi membahaskan isu kewujudan pengundi-pengundi di kalangan warga asing yang diberikan taraf kewarganegaraan.

Tambah Syed Ibrahim, kegagalan SPR membersihkan daftar pemilih akan memberi implikasi yang besar dalam sistem pilihan raya negara.

“Implikasinya sangat besar, sekiranya warga asing dibenarkan mengundi keputusan itu boleh dicabar, kalau ada parti yang tidak berpuas hati... sudah tentu kita tidak mahu perkara ini berlaku.

“Sebab itu saya minta SPR mengambil tindakan segera dengan kerjasama JPN, siasat dengan serius kerana SPR adalah badan bebas,” katanya.

Sebelum ini Pakatan Rakyat juga mendakwa Barisan Nasional (BN) mendaftarkan warga asing sebagai rakyat negara ini melalui operasi “MyDaftar”.

Operasi itu dikatakan mahu menjadikan warga asing sebagai pengundi yang sah bagi memenangkan BN pada pilihan raya umum ke-13.

Anwar Dibenar Hadir Temubual Saksi


KUALA LUMPUR 10 OGOS : Mahkamah Tinggi hari ini membenarkan Datuk Seri Anwar Ibrahim hadir dalam setiap temuramah peguambela ke atas 15 saksi pendakwaan.

Sesi temubual semalam tergendala apabila, Bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan dan bekas Ketua Polis Melaka, Datuk Mohd Rodhwan Mohd Yusof enggan ditemuramah, jika Anwar hadir sama pada sesi temubual kes fitnah liwat II tersebut.

Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah bagaimanapun berkata, Anwar hanya hadir dalam temubual itu namun tidak dibenarkan menyoal saksi.

Peguam Anwar, Karpal Singh berkata, Anwar sebagai yang dituduh dalam kes ini berhak untuk hadir sama dalam setiap sesi temubual saksi.

"Sebagai tertuduh, beliau ada hak untuk berada di situ," kata beliau kepada wartawan di kompleks Mahkamah Jalan Duta hari ini.

Pihak pembelaan yang diketuai oleh Karpal kini dijadualkan mewawancara 10 saksi hari ini.

Bagaimanapun senarai itu tidak termasuk nama Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak, dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor mahupun Musa yang juga antara saksi yang ditawarkan oleh pihak pendakwaan.

Karpal bagaimanapun menegaskan bahawa semua 15 saksi yang dibekalkan itu perlu ditemubual segera.

"Kami akan terus mewawancara mereka. Kami mahu selesaikannya dalam minggu ini. "Biar saya terangkan dengan jelas, kami mahu temuramah mereka secepat mungkin. Semalam kami sudah mahu mula. Saya tidak faham kenapa Pendakwaraya membantah kehadiran Anwar," terang Karpal.

Mahkamah sebelum ini telah menetapkan tarikh 15 hingga 26 Ogos untuk pihak pembelaan mengemukakan hujah pembelaan.

SPR Tiada Hak Untuk Daftar PR Sebagai Pemilih, Kata SuhaizanSHAH ALAM 10 OGOS : Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak mempunyai hak dalam menentukan pemegang status pemastautin tetap (PR) dalam senarai daftar pemilih untuk menjadi pengundi dalam pilihan raya, kata Pengerusi Pemulihan Demokrasi dan Mobilisasi Pemuda Pas, Suhaizan Kayat.

Malah tegas beliau, SPR hanya mengambil maklumat dari data JPN dan mereka tidak boleh memasukkan nama sesiapapun ke dalam daftar pemilih tanpa pengesahan JPN.

"Sebenarnya kita tak nak bertanya kepada SPR sebab SPR akan ikut maklumat daripada JPN, jadi kita bertanya kepada JPN bagaimana boleh berlaku sebegitu (kes Mismah) dan jawapan standard SPR adalah SPR memang akan teruskannya sebagai pemilih kerana dia telah menjadi warganegara (diiktiraf JPN)."

"SPR akan menerima semua permohonan untuk menjadi pemilih dan akan masukkan semua ke dalam rang (draf) jadi daripada draf itu kalau tidak ada bantahan (maklumat) akan masuk kepada pemilih atau pendaftar yang sah," katanya memberitahu Tv Selangor.

Beliau berkata demikian bagi mengulas kenyataan Pengerusi Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Yusof bahawa badan itu menyangkal tuduhan sesetengah pihak kononnya terdapat 1,597 pemegang status pemastautin tetap (PR) dalam senarai daftar pemilih.

Malah, beliau menegaskan pihaknya tidak akan meluluskan permohonan sesiapa saja berstatus PR menjadi pengundi dalam pilihan raya.

Menurutnya lagi, sesiapa yang memohon untuk menjadi pemilih mesti menunjukkan kad pengenalan biru dan kad pemastautin tetap warna merah tidak akan dipertimbangkan dalam apa cara pun.

Jelas Suhaizan, persoalan yang kini menjadi tanda tanya orang ramai adalah bagaimana JPN boleh meluluskan dan mendaftar pengundi berstatus PR itu dengan begitu mudah sekali gus mendesak agar perkara ini diperjelaskan oleh JPN dan bukan SPR.

Ujarnya lagi, senarai daftar JPN seperti mana yang dilihat sekarang, JPN telah mengesahkan pemegang status PR didaftarkan sebagai warganegara jadi SPR tiada pilihan dan akan menerimanya sebagai pemilih.

"SPR itu hanya membuat semakan kepada JPN untuk menentukan dia (individu) itu warganegara. Kalau warganegara SPR akan 'proceed' jadi pemilih."tambahnya.

Beliau yang kecewa dengan tindakan JPN itu mempersoalkan ketidakcekapan agensi kerajaan itu sehingga tidak mampu menyelesaikan masalah Mismah yang direkodkan sebagai berstatus pemastautin tetap.

Sebaliknya Suhaizan menambah, SPR telah mendaftarkan mereka sebagai pengundi baru.

Bagaimanapun, apabila disoal tentang perkara tersebut JPN memberi alasan bahawa pengarahnya sedang bercuti.


Daftar Kg Baru Sebagai Pengundi, Tindakan Jijik
KUALA LUMPUR 10 OGOS: Tindakan mendaftarkan sebuah kampung bernama Kg Baru sebagai pengundi sah di negara ini dianggap menjijikkan dan perilakuan yang tidak boleh diterima oleh rakyat sekali gus menyifatkan kecuaian tersebut sebagai tindakan terdesak merencana undi hantu.

Mengulas lanjut perkara tersebut Ahli Parlimen Kuala Langat, Abdullah Sani Abdul Hamid berkata, kejayaan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mencipta sejarah apabila mendaftarkan Kg Baru sebagai pengundi dengan kad pengenalan bernombor 830527115422 serta dilahirkan pada 27 Mei 1983 semakin hilang kredibiliti untuk mengendalikan pilihan raya di negara ini.

Malah katanya, tindakan itu juga jelas memperlihatkan kepincangan SPR menzahirkan konspirasi terancang memusnahkan amalan demokrasi di negara ini.

"Sekarang ini dia(SPR) sedang merencanakan untuk menzahirkan undi hantu. Undi yang tidak masuk dalam kelayakan. Itu bukan kesilapan, itu perancangan.

"Jadi perancangan itu amat menjijikkan dan perlakuan ini adalah perlakuan yang tidak dapat diidentifikasikan dan sekarang baru dapat kita semak," katanya memberitahu Tv Selangor.

Justeru itu, alasan SPR dengan memberikan jawapan ia satu 'kesilapan' mahupun 'kecuaian' teknikal badan itu sudah tidak boleh diterima oleh rakyat lagi.

Minggu lalu, portal berita Malaysiakini melaporkan SPR menyenaraikan seorang penduduk berstatus penduduk tetap (PR) yang bernama Mismah sebagai pengundi pada daftar pemilihnya.

Walau bagaimanapun semakan dalam sistem pengesahan dalam talian JPN menunjukkan Mismah adalah pemegang MyPR kad No 640704715238.

Namun kira-kira empat jam selepas laporan itu disiarkan, status Mismah dalam sistemJPN, telah 'dinaik taraf' kepada warganegara.

Ketua pengarah JPN, Datin Jariah Mohd Said kemudiannya menjelaskan perkara itu tidak benar dan rekod JPN menunjukkan dalam kes Mismah, individu itu sebenarnya telah mendapat taraf penduduk tetap pada 17 Julai 1982.

Sehubungan itu, Abdullah Sani mempersoalkan adakah pendaftaraan Kg Baru sebagai pengundi itu juga disifatkan sebagai 'kesilapan' teknikal badan itu dalam menjamin kemenangan pihak tertentu semata-mata.

"Alasan-alasan itu, jawapan 'biasa' yang telah kita lalui sebelum ini dengan begitu lama iaitu kesilapan-kesilapan yang dibuat dan dikatakan perkara ini akan dibaiki, dibaiki tetapi sebenarnya bukan, itu adalah perancangan yang menjijikkan untuk menjahanamkan demokrasi yang sebenar,"tegasnya.

"Ini namanya jabatan yang dikategorikan sebagai perencana untuk memusnahkan demokrasi,"ujarnya.

Tegasnya, kerana ketidaktelusan SPR itulah rakyat menggesa badan itu agar mengambilkira dan memandang serius lapan tuntutan BERSIH 2.0 yang dibuat pada 9 Julai lalu di ibu negara.

Ujarnya lagi, lapan tuntutan yang dibuat Bersih 2.0 sebelum ini jelas sangat relevan dan berasas.

Katanya, adalah wajar untuk SPR mengambil serius pendekatan Bersih 2.0 itu lebih-lebih lagi ketika badan itu kini terpalit dengan pelbagai salah laku yang menjijikkan.

"Bersih 2.0 bukan sahaja dikatakan relevan, tetapi kalau hukum yang diberikan oleh Allah S.W.T kepada kita, hukum manusiawi ini adalah wajib dan jika tidak buat, berdosa.

"Dan ini juga menjurus kepada persoalan, apakah perkara ini akan kita biarkan dan lepaskan Bersih 2.0? saya mencadangkan agar Bersih 2.0 ini diteruskan sehingga kita membersihkan sikap-sikap SPR secara total,"tegasnya.

Dalam perkembangan yang sama, Ahli Parlimen Ipoh-Timur, Lim Kit Siang menegaskan satu kajian yang terperinci perlu dilakukan segera bagi mengelakkan implikasi besar kepada negara ketika pilihan raya umum ke-13 nanti.

"Ini menunjukkan bahawa rekod SPR adalah banyak kesilapan dan penyelewengan yang perlu dibetulkan dengan satu kempen yang dibuat secara keseluruhan.

"Dan itulah sebab kenapa kempen Bersih yang mahukan satu pilihan raya yang adil dan bebas."

Mengulas lanjut alasan-alasan yang sering kali diberikan SPR berhubung kecuaian badan itu, ini jawapan Kit Siang.

"Sampai sekarang SPR tidak mahu melaksanakan lapan tuntutan Bersih 2.0 malah SPR menafikan bahawa dalam sistem ini ia perlu disesuaikan kerana sebelum ini terlalu banyak timbulnya keraguan pada pandangan dan pendirian SPR itu."

Beliau dalam pada itu berkata, jika SPR masih melakukan terlalu banyak kesilapan dalam mengendalikan pilihan raya di negara ini, satu Suruhanjaya DiRaja harus ditubuhkan bagi menyiasat perkara tersebut.

"Apa yang timbul mengenai tempat yang didaftarkan sebagai pemilih-pemilih ini mendapat desakan. Perlu ada satu Suruhanjaya DiRaja untuk memastikan sistem pilihan raya di negara kita sebenarnya adil, bebas dan bersih," tegasnya.

Jelasnya, satu kajian menyeluruh perlu diadakan bagi menjamin demokrasi di negara ini sekaligus tidak digadaikan dengan begitu mudah.

Sementara itu, wakil dari Pas pula, Ahli Parlimen Pokok Sena, Mahfuz Omar mendesak nama daftar pengundi dibersihkan dengan segera ekoran terlalu banyak bukti ketidakcekapan SPR ditampilkan oleh bukti-bukti yang wujud melalui Sistem Pendaftaran Pemilih Sepanjang Tahun.

"Satu tindakan segera untuk memastikan perbersihan senarai daftar pemilih perlu diadakan serta dipercepatkan, sebab itu saya selalu mengatakan bahawa parlimen tidak boleh dibubarkan. Pilihan raya tidak boleh dipanggil selagi lapan tuntutan Bersih 2.0 yang antaranya senarai pendaftar pemilih ini tidak disempurnakan oleh SPR,"tegasnya.

Dalam pada itu, beliau menambah apa yang lebih membimbangkan kini adalah apabila SPR dijadikan alat oleh kerajaan Umno-Barisan Nasional (BN) untuk bersekongkol dalam meraih undi terdesak hingga sanggup menghalalkan apa jua cara yang dikira boleh menyelamatkan politik kerajaan pemerintrah semata.

"Ini satu kes yang baru tetapi kes yang besar lagi ialah tentang pengundi berganda, maknanya ada dua kali nama itu wujud dan yang kedua

(function() { var d = document, w = window; w

PH-BN AKAN JADI GABUNGAN BESAR – ZAHID HAMIDI

  Kerajaan Perpaduan dibentuk Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN) diyakini terus menjadi gabungan besar yang tidak akan berakhir ...