PR Baru Akan Dihidupkan Semula Dengan Pilihan Bersama Atau Tanpa Penyertaan Pas

 

 

 

shahbudin.com


Dua tiga hari lalu politik negara agak gempar dengan berita seolah-olah Pakatan Rakyat tidak wujud lagi. Sudah ada juga yang mula bertepuk tangan dan mengeluarkan kenyataan "lebih lajak dari laju" dengan mengatakan Kerajaan Selangor akan bertukar tangan, Exconya perlu segera meletakkan jawatan, kemungkinan pilihanraya negeri dan sebagainya lagi.

Ia berikutan tindakan DAP mengatakan keputusan Pas memutuskan hubungan dengan parti itu dalam muktamarnya adalah makna yang jelas bahawa tidak wujud lagi pakatan pembangkang yang ditubuhkah sejak 2008 lalu itu dikatakan tidak saja memberi kesan di Pulau Pinang tetapi juga di Selangor.

Bagaimanapun Pas mengatakan PR masih wujud kerana tiada sesiapa yang keluar daripada gabungan itu, melainkan hanya wujud masalah antara Pas dengan DAP sahaja. Sama seperti DAP yang tidak mengumumkan ia keluar daripada PR meskipun menyatakan gabungan itu tidak wujud lagi, Pas  juga bertegas mahu terus kekal bersama gabungan itu.

Dalam keputusan selepas mesyuarat Biro Politiknya pula, walaupun PKR mengakui secara formal gabungan itu sudah mati tetapi menggambarkannya kerjasama yang wujud selepas ini sebagai perkahwinan poligami yang sudah bercerai, namun kekal sebagai kawan.

Dalam masa yang sama, ketiga-tiga parti juga komited untuk mengekalkan kerajaan pembangkang di Selangor, Pulau Pinang dan Kelantan.

Dengan ini ribut-ribut dalam PR ini hanyalah umpama air berkocak dalam cawan saja. Ia barangkali sekadar "latihan" untuk saling memperbaiki diri, memperbetul kesilapan dan mencari cermin untuk saling melihat diri sendiri. Mungkin juga sekadar usikan atau "geli-geli" untuk UMNO, BN dan Najib yang sedang menghadapi tekanan daripada banyak penjuru ketika ini.

Sejak ketiadaan Anwar yang kini merengkok di penjara, hubungan Pas dengan DAP diakui tidak lagi seharmoni dulu. Pas tidak saja bermasalah dengan  DAP, tetapi juga bermasam muka dengan kelompok profesional dalam partinya sendiri.

Seolah-olah perjuangan Islam itu hanya milik kumpulan ulama dan kunci pintu syurga juga dipegang oleh mereka, Muktamar Pas baru-baru ini tidak saja menyaksikan ketetapan Dewan Ulama diterima tanpa bahas untuk memutuskan hubungan dengan DAP, bahkan kumpulan profesional, progresif dan bukan ulama juga disingkirkan terus daripada kepimpinan parti itu.

Selepas berakhir muktamar pula, tindakan membawa haluan masing-masing antara kumpulan profesional dengan ulama ini berterusan lagi dengan kedua-dua pihak saling menghimpun sokongan serta berbalas kenyataan di media.

Pemimpin kelompok profesional  berterusan mendesak Pas keluar daripada PR kerana mendakwa itulah maksud daripada tindakan memutuskan hubungan dengan DAP dalam muktamarnya. Mereka juga diminta segera meletakkan jawatan dalam kerajaan negeri Pulau Pinang sebagaimana contoh teladan yang telah ditunjukkan oleh Mohamad Sabu, Mujahid Yusof Rawa dan beberapa yang lain.

Lebih malang, jika dulu ungkapan kafir, taghut, munafik dan sebagainya menjadi senjata serangan oleh kumpulan pro ulama, kini lutut dan siku pula dijadikan alat seolah-olah Islam itu suka benar berlawan dan berperang.

Kadang-kadang terfikir, inikah rupa bentuk keindahan dan kelembutan Islam yang mahu ditunjukkan kepada pihak lawan dan juga kepada bukan Islam?

Dari segi DAP pula, walaupun jelas mereka tidak ingin lagi bersama dengan Pas tetapi ini juga ruang untuk mengendurkan ego dan lebih bertolak ansur dengan rakan seperjuangan.

Tetapi daripada apa yang berlaku, jelas bahawa mereka masih mahu PR itu terus wujud. PR  akan lebih selamat dan kukuh dengan menubuhkan entiti baru yang turut disertai oleh sebuah parti baru yang bakal ditubuhkan oleh kumpulan profesional daripada Pas.

Dalam hal ini, kumpulan profesional Pas yang disingkirkan secara pembersihan etnik baru-baru ini yang diketuai oleh Mohamad Sabu dan disertai beberapa tokoh lain, harus segera tampil dengan parti baru berwajah Islam progresif dan moden yang boleh diterima rakyat.

Mereka harus tampil bukan saja dengan perjuangan di masjid, surau atau berkaitan hukum dan keinginan menegakkan undang-undang Islam tetapi juga mampu menjadi juara dalam isu-isu rakyat seperti rasuah, pembaziran, penyonglapan wang negara sehinggalah kepada longkang tersumbat sekali pun.

Pas yang kini sepenuhnya dikuasai kumpulan agama dan pro ulama pula harus menentukan hala tuju mereka. Hubungan dengan kumpulan profesional barangkali sukar dipulihkan tetapi kepimpinan baru ini wajar menilai sama ada mereka mahu terus melakukan perubahan bersama PR atau sebaliknya. Berilah peluang kepada kumpulan profesional ini berjuang melalui wadah baru pula.

Ini bermakna, kiranya kesepakatan baru dapat dijelmakan, PR baru nanti akan dianggotai oleh PKR, DAP, Pas dan sebuah parti yang mungkin dipimpin oleh Mohamad Sabu tadi.

PR baru yang dianggotai oleh empat parti adalah lebih baik berbanding tiga parti yang ada sekarang. Dengan empat parti, walaupun jumlah kerusi pilihanraya yang bakal diperolehi setiap parti akan berkurangan, ia lebih menjamin ruang kemenangan serta kestabilan. Jika semua pihak sedia memperbaiki kesilapan, lebih bertolak ansur dan bersikap lebih matang, PR baru ini akan lebih kukuh berbanding sebelumnya.

Bagaimanapun jika Pas tidak bersetuju dan enggan bersama-sama melakukan perubahan bersama gabungan baru itu, ada baiknya parti itu bergerak sendiri menuju syurga impian mereka atau jika merasakan syurga itu sudah ada di sisi UMNO, maka berbaik dan bergabunglah dengannya.

Ketika itu, PR baru yang dianggotai PKR, DAP dan sebuah parti Islam progresif ini pun dirasakan sudah cukup untuk mencorak perubahan dalam negara, lebih-lebih lagi jika Najib Razak masih memimpin negara dan terus berbalah dengan Tun Mahathir. (SH 18/06/2015)

BOLEH SAMAN KA CAM NI...


PAS pergunakan PKR, kerajaan Selangor goyang?PAS tak puas hati selagi kerajaan Selangor tak hancur

 PAS pergunakan PKR, kerajaan Selangor goyang?

Tindakan beberapa pemimpin PAS yang berkeras kononnya Pakatan Rakyat masih wujud di antara parti itu dengan PKR jelas dipengaruhi oleh anasir yang mahukan kerajaan negeri Selangor hancur.

Pengarah Pilihan Raya PAS Mustafa Ali, sebelum ini berkata, Pakatan tidak hancur tetapi hanya pengsan. Beliau menyifatkan PR masih berfungsi dengan dua buah parti, PKR dan PAS. DAP meninggalkan PR sebagaimana tindakan parti itu pada 2001 meninggalkan Barisan Alternatif (BA). Ketika itu BA diteruskan oleh PKR dan PAS sehingga PRU 2004 dan seterusnya PRU 2008, sebelum PR ditubuhkan pada 1 April 2008.

PAS sengaja menolak keputusan mesyuarat Biro Politik PKR pada 16 Jun lalu yang mengesahkan PR tidak lagi berfungsi secara formal. Mesyuarat itu juga mengesahkan pakatan longgar hanya berlaku di peringkat negeri bersama DAP dan PAS. Namun pada peringkat nasional parti-parti dalam PR yang sebelumnya terikat dengan konsensus dan dasar bersama tidak lagi sedemikian. Ketiga-tiga parti kini bebas sepenuhnya mengamalkan polisi parti masing-masing.

Untuk menegaskan lagi perpisahan itu, Setiausaha Agung PKR menggunakan terma ‘bercerai tapi masih berkawan’ dalam menggambarkan hubungan parti-parti komponen bekas PR. Presiden PKR, Dr Wan Azizah juga berkata PR tidak lagi seperti PR sebelumnya yang bergerak secara formal antara ketiga-tiga buah parti.

Mengelirukan penyokong

Oleh itu, untuk apa PAS terus menerus mengelirukan para penyokong mereka bahawa PR masih wujud? Bukankah PAS berkata parti itu kuat dan boleh bergerak sendirian dalam mana-mana pilihan raya. Dengan ketetapan itu, puak ulama tega menyingkirkan golongan profesional yang sebelum ini terlalu mempertahankan PR.

Dalam hal ini, tidak dapat ditolak teori mendakwa PAS ingin memusnahkan mana-mana kerajaan PR yang masih bertahan. Pemimpin PAS di Pulau Pinang sebelum ini berdegil untuk tidak meletakkan jawatan daripada majlis tempatan walaupun parti itu telah memutuskan hubungan dengan DAP.

Di Selangor, keadaan lebih parah apabila gabungan DAP dan PKR tidak mampu membentuk kerajaan kerana tidak memiliki majoriti. DAP hanya mempunyai 15 kerusi manakala PKR 13 kerusi daripada 56 kerusi dewan. PAS (15 kerusi) pula pernah mempunyai rekod membentuk kerajaan minioriti bersama Khalid Ibrahim (bebas) dan Umno (12 kerusi) untuk selama dua bulan pada 2014 lalu, apabila PKR dan DAP menarik balik sokongan kepada Khalid Ibrahim.

Para pemerhati politik mendakwa PAS mahu membentuk kerajaan seumpama itu sekali lagi. Mereka amat maklum mesyuarat DAP Selangor baru-baru ini telah memutuskan untuk mendesak MB Azmin Ali memecat exco PAS.

Azmin tidak berminat dengan desakan itu kerana memecat exco PAS akan mengakibatkan pilihan raya negeri (PRN), sekiranya PAS menarik keluar ADUN mereka daripada kerajaan. Pilihan raya semula, jika dimenangi DAP dan PKR pun, dijangka tidak akan mendapat kerusi yang lebih banyak daripada sekarang dan memerlukan parti ketiga untuk membentuk kerajaan.

Lebih buruk, PRN itu akan menyebabkan BN merebut kembali kerusi-kerusi PKR dan PAS. Maka tidak mustahil BN dan PAS akan bergabung membentuk kerajaan negeri dengan Khalid Ibrahim diangkat semula sebagai MB.

Balas dendam

Strategi ‘bumi hangus’ DAP tidak diterima oleh PKR serta kebanyakan ahli DAP Selangor. Mereka menganggap pemimpin DAP ‘hilang akal’ dan terlalu dirasuk dendam sehingga sanggup mendesak Azmin memilih antara DAP dan PAS.

Maka dalam hal ini, tindakan PAS terus-menerus mempertahankan PR kekal wujud mungkin mempunyai motif yang lebih besar.
Strategi kerajaan perpaduan PAS – Umno yang ditaja broker kuasa dalam PAS jelas mempengaruhi presiden Hadi Awang.

Pemimpin tertinggi PAS amat maklum tujuan dan perlaksanaan strategi memprovokasi DAP tersebut. Tidak lain untuk mewujudkan ‘The Greater Melayu’. Iaitu percantuman Umno – PAS dan memerintah seluruh negara.

Hal ini boleh dibuktikan melalui rundingan-rundingan yang pernah dilakukan ketika 2008 untuk membentuk kerajaan perpaduan di Selangor dan Perak serta tulisan-tulisan pemikir strategi PAS yang kini menguasai AJK Pusat mengenai kekuasaan Melayu ‘menjentik’ kaum-kaum lain.

Malaysia dalam bahaya mengikut lakaran strategi ini. Negara ini akan jadi sebuah negara fasis yang menolak kaum-kaum lain untuk mendapatkan hak-hak perlembagaan mereka. Amat sedih apabila PAS sebuah parti agama masuk ke dalam perjuangan asabiyah yang haram di sisi Islam.

Masihkah Ada Badi Untuk Parti Islam Baru?

Shahbudin Hussein.


Kumpulan profesional yang kalah dalam pemilihan Pas baru-baru ini barangkali sudah "tawar hati" dan "putus kasih" terhadap parti itu. Berjuang dan bersama-sama mengabdikan diri atas nama kecintaan terhadap Islam melalui Pas tetapi akhirnya "cai" telah memisahkan mereka dengan kelompok agama dalam parti tersebut.

Buat pertama kali sejak kumpulan profesional bertapak kukuh dalam Pas yang menjadikan sokongan diterima parti itu makin melebar bukan saja di kalangan masyarakat Melayu tetapi juga bukan Islam, kumpulan itu "dibersihkan"  dan seolah-olah tidak diperlukan lagi.

Pas hari ini menjadi seratus peratus dikuasai golongan yang dikenali sebagai kumpulan ulama dan mereka yang pro ulama. Kumpulan profesional semuanya kecundang dan tidak ubah mangsa pembersihan etnik secara total. Lebih buruk kumpulan profesional dan progresif Islam ini juga digelar "jebon" yang menggambarkan kebencian terhadap golongan itu.

Walaupun masih berteka-teki dan belum membuat keputusan rasmi, kelompok profesional ini secara umumnya boleh memilih sama ada menubuhkan sebuah parti Melayu/Islam yang baru atau menyertai parti tajaan PasMa yang sudah diumumkan penubuhannya sebelum ini.

Tiada gunanya lagi mereka terus kekal dalam Pas kerana bukan saja perbezaan lebih berpanjangan, malah akan membuatkan terus "sakit hati"  dengan kepimpinan barunya yang dilihat semakin tidak tentu hala tujunya antara keinginan mahu menumbangkan BN atau menghulurkan "tongkat"  kepada UMNO yang semakin lemas.

PasMa yang sebelum ini diura-urakan akan bertukar menjadi parti politik bagaimanapun dikhabarkan akan kekal sebagai sebuah NGO yang bertujuan memberi sokongan luaran kepada  PR agar terus kekal sebagai pencabar unggul untuk menyaingi dan menumbangkan BN.

Begitu pun, sementara parti baru itu masih dalam penantian dan kumpulan profesional juga belum menentukan hala tuju masa depan mereka secara rasmi, persoalan yang paling banyak berlegar sebagai tanda tanya ialah bolehkah parti itu bertahan lama?

Ramai juga yang optimis parti baru itu nanti akan menerima nasib seperti Berjasa dan Hamim yang hanya tinggal nama dan rujukan sejarah saja akhirnya.

Rata-rata bagaikan percaya bahawa Pas mempunyai badi tersendiri yang membuatkan sesiapa saja bekas pemimpinnya yang keluar daripada parti itu tidak akan dapat bertahan lama jika menubuhkan parti baru mirip sepertinya.

Selalunya Berjasa dan Hamimlah dijadikan contoh serta rujukannya.

Ada yang berkata kononnya ia adalah disebabkan nama Islam yang ada padanya, sementara yang lebih ekstrem pula menganggap hanya Pas parti yang diredhai Tuhan untuk meneruskan kelangsungan perjuangan Islam di negara ini.

Dahulu pun, parti serpihan daripada UMNO juga dianggap tidak mampu bertahan lama kerana kononnya perjuangan keramat untuk agama, bangsa dan negara yang dibawa oleh UMNO tidak mampu diambil alih oleh mana-mana parti selainnya.

Parti Semangat 46 kerap dijadikan rujukan bagaimana tidak mampunya parti yang ditubuhkan oleh bekas pemimpinnya daripada bertahan lama.

Tidak kurang juga yang berkata, sesebuah parti mesti mempunyai ideologi untuk diperjuangkan, lantaran itu dalam konteks masyarakat Melayu dan Islam di negara ini, keperluannya sudah pun dipenuhi dengan  adanya UMNO dan Pas.

Tetapi kemunculan PKR yang sebahagiannya adalah serpihan UMNO, bahkan tanpa idelogi selain pada awalnya hanya untuk memperjuangkan nasib Anwar Ibrahim dan kemudian melebar kepada memperjuangkan isu-isu semasa dan ketidakadilan yang merata dalam masyarakat, namun kini mampu bertahan dan menguasai Selangor membuktikan tiada badi dalam menentukan nyawa sesebuah parti itu.

Selagi ia mempejuangkan isu-isu yang dekat dan menjadi keperluan rakyat, ruang dan peluang untuk terus bertapak sentiasa terbuka.

Kemampuan PKR terus bertahan dan mendakap kuasa membuktikan badi itu sebenarnya tidak ada atau kalau ada, ia sebenarnya sudah terhapus. Jika dalam UMNO, badi itu sudah terhapus, tentulah tidak mustahil ia juga tiada lagi untuk melindungi Pas.

Apatah lagi dengan kelimpinan baru Pas daripada kumpulan ulama sepenuhnya sekarang, keupayaan mereka memperjuangkan isu-isu rakyat yang melibatkan pembongkaran rasuah, penyelewengan, salah guna kuasa, alam sekitar, perundangan dan sebagainya pasti lebih terbatas.

Di sinilah parti baru yang bercirikan Islam moden, progresif dan lebih menyentuh hati nurani rakyat, boleh mengambil tempat dan memainkan peranannya. (SH 19/06/2015)

Lapan lanun Indonesia akan diekstradisi

 | June 20, 2015 
Permohonan itu akan dikemukakan kepada dua negara iaitu Vietnam dan Indonesia supaya siasatan serta pendakwaan dapat dijalankan segera.
zahid,lanun
Bagan Datoh: Malaysia akan mengemukakan permohonan bagi mengekstradisi lapan suspek lanun yang perampas kapal tangki Malaysia MT Orkim Harmony ke negara ini.

Ia bagi membolehkan mereka didakwa di negara ini.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, permohonan itu akan dikemukakan kepada dua negara iaitu Vietnam dan Indonesia supaya siasatan serta pendakwaan dapat dijalankan selewat-lewatnya Selasa ini.

“PDRM (Polis Diraja Malaysia) akan melakukan siasatan lebih lanjut selepas siasatan awal dilakukan oleh pihak berkuasa Vietnam.
“Kami ucapkan terima kasih kepada kerajaan Vietnam, Kemboja serta Thailand yang turut memberikan kerjasama kepada pihak penguat kuasa Malaysia,” katanya yang dipetik daripada Harian Metro Online.

Terdahulu beliau menunaikan solat Isyak dan Tarawih di Masjid Al-Khairiah, Selekoh, Bagan Datoh.

Lapan suspek warga Indonesia ditahan pihak berkuasa Vietnam berhampiran Pulau Tho Chu, selatan negara itu kira-kira 6.30 pagi Jumaat.

Projek 1MDB: TRX hanya ada pagar sahaja – Dr M


Projek 1MDB: TRX hanya ada pagar sahaja – Dr M
A man walks past a 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) billboard at the funds flagship Tun Razak Exchange development in Kuala Lumpur, in this March 1, 2015 file photo. Malaysia's indebted and controversy-ridden state investor 1MDB will be left as a skeletal structure and possibly dissolved under a debt repayment plan in which most of its assets will be sold, sources with direct knowledge of the matter said. REUTERS/Olivia Harris/Files (MALAYSIA - Tags: BUSINESS LOGO REAL ESTATE)

Projek 1MDB: TRX hanya ada pagar sahaja – Dr M

Tun Dr Mahathir Mohamad dalam kenyataan terbaharu hari ini mengenai 1Malaysia Development Bhd (1MDB) menuntut syarikat sarat hutang itu mengemukakan bukti menyokong jawapannya, dan bukan berselindung di sebalik alasan rahsia kerajaan.

Bekas perdana menteri itu menjawab kenyataan 1MDB dua hari lalu yang menafikan beberapa tuduhannya sambil mempersoalkan motifnya dalam membuat dakwaan “yang selalu berubah-ubah”.

“1MDB hanya mendakwa kesemua kritikan saya tidak benar. Tetapi tiada bukti diberikan. Selalu jawapannya ialah ia perkara sulit kerajaan,” kata Dr Mahathir menerusi blog popularnya www.chedet.cc hari ini.

Beliau menyentuh beberapa perkara termasuk cadangan “tak masuk akal” Terengganu Investment Authority (TIA), syarikat asal sebelum dinamakan semula sebagai 1MDB, menggunakan sumber minyak negeri itu sebagai cagaran pinjaman kerajaan.

“Saya dapat tahu TIA enggan membenarkan hasil masa depan telaga minyak Terengganu dijadikan cagaran selepas bercakap dengan mereka yang terlibat dengan TIA. Kerajaan persekutuan menjadi penjamin pinjaman RM5 bilion itu kerana Terengganu menolak perkara yang tak masuk akal.

“Tidak ada kertas Kabinet dikemukakan mengenai pinjaman RM5 bilion itu. Sila kemukakan kertas itu kepada umum. Dah tentu kamu akan menjawab kertas Kabinet adalah sulit.

“Sekiranya pinjaman bukan di luar bajet, tunjukkan peruntukan tahunan dalam bajet kerajaan bagi memberikan pinjaman itu. Tidak ada,” kata Dr Mahathir.

Beliau mencabar 1MDB menunjukkan bukti bertulis mengenai syarat pengeluaran bon sukuk yang disediakan Goldman Sachs atau AmBank, dan sama ada kadar faedah tinggi dikenakan.

Dr Mahathir turut mengkritik pemulangan bon 30-tahun 1MDB, dan berkata syarikat itu akan hanya mendapat “88 sen ke 1 ringgit. Apa yang bagus tentang itu”.

Beliau juga mempersoalkan langkah 1MDB membayar lebihan “sekurang-kurangnya RM3 bilion” bagi memperolehi loji janakuasa, dan mahu tahu mengapa ia tidak disenaraikan sekiranya benar ia merupakan aset baik.

“Mengapa apabila Tenaga dan Malakoff dikatakan mahu membeli loji janakuasa 1MDB, saham mereka menjunam?” soal Dr Mahathir.

Beliau menyindir peranan 1MDB sebagai syarikat pembangunan strategik, dengan berkata ia tidak membangunkan apa-apa.
“Malah TRX hanya ada pagar, itu saja”, katanya, merujuk projek Tun Razak Exchange di Kuala Lumpur.

Dr Mahathir merupakan pengkritik paling lantang 1MDB dan Datuk Seri Najib Razak yang mempengurusikan lembaga penasihat firma itu.

Mat Sabu beri amaran PAS beralih jadi autoritarianisme


Bekas timbalan presiden PAS Muhamad Sabu ketika ditemu ramah The Malaysian Insider di Butterworth, Pulau Pinang pada 17 Jun, 2015. – Gambar The Malaysian Insider oleh Hasnoor Hussain, 20 Jun, 2015. 

Bekas timbalan presiden PAS Muhamad Sabu ketika ditemu ramah The Malaysian Insider di Butterworth, Pulau Pinang pada 17 Jun, 2015. – Gambar The Malaysian Insider oleh Hasnoor Hussain, 20 Jun, 2015.
Dalam bahagian terakhir temu bual kami dengan Mohamad Sabu, seorang pemimpin PAS popular, beliau memberitahu The Malaysian Insider mengenai kebimbangannya terhadap pemikiran pemimpin dalam parti Islam itu, dan memberi amaran ia boleh membahayakan negara.

PAS kini mula mengikut trend “bahaya” di mana fokus diberikan kepada menghukum mereka yang tidak bersetuju dengan kepimpinan Islamik, kata Mohamad Sabu, salah seorang pemimpin “progresif” dalam parti itu yang digulingkan.

Bekas timbalan presiden parti popular itu dikenali sebagai Mat Sabu, yang kalah dalam pemilihan baru-baru ini berkata, kecenderungan itu dalam amalan Islam hari ini bermula di Timur Tengah, dan PAS menyertai gerakan “takfiri” itu (umat Islam menuduh saudara Islam lain murtad) ketika berdepan dengan mereka yang tidak bersetuju dengan mereka.


“Kamu tidak bersetuju dengan kami, maka kamu tidak bersama kami. Kamu kafir, liberal, munafik.

“Ini berlaku di Syria, Iraq, Mesir, Somalia, Algeria dan Pakistan. Ia sangat bahaya dan pelajar yang melanjutkan pelajaran di Timur Tengah, membawanya pulang bersama mereka,” katanya ketika ditemu bual The Malaysian Insider.

Mat Sabu turut memberi gambaran kesan lebih besar kepada Malaysia jika cara pemikiran seumpama itu berterusan.
“Apa yang sedang berlaku berbahaya kepada parti dan pada masa depan, ia juga akan membahayakan negara.

“Persaingan di Timur Tengah mungkin akan ambil masa lebih panjang daripada 20 atau 30 tahun untuk berakhir. Di Malaysia, ia belum bermula lagi, tetapi benihnya sudah mula ditanam dan kuntumnya tidak lama lagi akan berbunga,” katanya.

Kesannya ialah beberapa pemimpin dan ahli PAS jadi lebih fokus terhadap sama ada seseorang itu berada di pihak mereka atau tidak, bukannya bergantung pada rekod kecemerlangan seseorang dalam berkhidmat kepada parti, katanya.

Merujuk kisahnya sendiri, Mat Sabu berkata, tidak kisahlah jika beliau pernah dipenjarakan 2 kali mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri, dan keluar masuk balai polis mempertahankan perjuangan PAS dan isu berkaitan rakyat Malaysia.

“Apa yang mereka bincang hanyalah sama ada Abang Mat berada di pihak mereka atau tidak. Mereka tidak peduli selama ini kamu berpenat lelah untuk parti dan hanya balik rumah beberapa hari saja dalam sebulan.

“Mereka lihat Hanipa dan label dia liberal dan kata dia mesti ditolak. Tidak peduli berapa hebat dia berbahas di Dewan Rakyat atau mahkamah, mempertahankan rakyat. Kerjanya tidak ada nilai kerana dia dilabel liberal,” katanya merujuk kepada peguam Mohamed Hanipa Maidin, yang turut gagal mempertahankan jawatannya dalam Jawatankuasa PAS Pusat.

“Inilah aliran pemikiran dunia Islam hari ini... dan PAS pun sedang berdepan penyakit ini,” kata Mat Sabu.

Beliau dan Hanipa adalah antara bekas pemimpin parti yang dikatakan progresif kerana pendirian mereka yang lebih terbuka terhadap bukan Islam dan mereka percaya perjanjian persefahaman di bawah Pakatan Rakyat (PR) yang kini tidak berfungsi lagi, sepatutnya dihormati.

Mereka juga bersifat kritis terhadap kepimpinan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berikutan beliau sering mengingkari keputusan sebulat suara yang dibuat kepimpinan PR berhubung beberapa isu.

Mat Sabu, ahli PAS selama 37 tahun dan pernah menjadi ahli Parlimen selama 3 penggal di bawah tiket parti itu berkata, patah hatinya melihat PAS berubah hala tuju, walaupun beliau tidak berkata akan keluar parti.

“Sudah tentu saya kecewa. Ini parti saya, darah daging saya... terlalu banyak yang diusahakan untuk parti. Bukan mudah untuk meninggalkan parti, walaupun ini satu keadaan yang ganjil,” katanya.

Pengakhiran PR bermula dengan usul yang diterima dalam muktamar tahunan PAS awal bulan ini, yang hasilnya memutuskan hubungan dengan DAP, pihak yang bertelingkah dengan Hadi dan beberapa pemimpin konservatif lain.

Kini ada kemungkinan pemimpin progresif PAS yang digulingkan membentuk parti mereka sendiri, tetapi Mat Sabu berkata masih terlalu awal untuk bercakap lebih banyak mengenai idea itu.
“Kita perlu berbincang lagi sama ada kita akan perlukan parti baharu atau kita boleh cari cara untuk memulihkan ahli PAS... baik pulih semuanya.

“Walau apa pun, parti itu perlu berasaskan Islam kerana hanya dengan itu kita boleh menarik umat Islam untuk menyokongnya,” katanya, sambil menambah, parti dengan asas Islam tidak akan ditolak bukan Islam.

Ini kerana PAS berjaya menawan sokongan bukan Islam dengan slogan “PAS untuk semua” yang digunakan pada pilihan raya umum 2013. Konsep negara berkebajikan juga menerima sokongan daripada bukan Islam, kata Mohamad.

“PAS diterima masyarakat Cina. Kita pernah nampak orang Cina pakai kemeja T dengan logo PAS pada masa itu.
“Islam bukan masalah. Masalahnya ialah cara pemikiran pemimpin (PAS),” katanya.

Jika satu parti baharu dibentuk barisan pemimpin sepertinya yang tersingkir daripada kepimpinan PAS, Mat Sabu berkata ia akan meneruskan cita-cita yang kini diabaikan parti Islam itu.

Cita-cita itu ialah untuk memperjuangkan nilai seperti keharmonian pelbagai bangsa, tadbir urus yang baik dan kerajaan yang bersih.

“Lihat ahli Parlimen di Dewan Rakyat. Mereka yang bercakap mengenai rasuah, tadbir urus kerajaan yang baik dan nilai adalah orang seperti (Ahli Parlimen Parit Buntar) Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa, (Ahli Parlimen Shah Alam) Khalid Samad, (Ahli Parlimen Sepang) Hanipa dan beberapa lagi yang seperti mereka,” katanya.
Semua nama disebutkan itu turut kalah dalam pemilihan parti.
“Tadbir urus kerajaan yang baik, memerangi rasuah, menepati masa, memastikan bandar kita bersih, semua itu Islamik. Tetapi mereka yang kononnya ulama kelihatan lemah dalam mengendalikan perkara seumpama itu.

“Nilai dan amalan itu bukan keutamaan pemimpin PAS sekarang. Semua itu menggambarkan cara pemikiran mereka,” katanya. – 20 Jun, 2015.

WAJIB BACA PUTAR BELIT ULAMAK DUNIA :.....SIKAP MENDUSTAKAN KEBENARAN

 

 Oleh: Al Husseyn

 

 

Ramadhan kareem buat sahabat...
ramadan kareem photo: Ramadan Kareem RamadanKareem.gif
Ramadhan bulan 'ibadah. Bulan rahmat, juga bulan jihad. Termasuk dlm jihad yang besar untuk dilakukan adalah mentarbiyyah diri bercakap benar dan 'adil dalam situasi kerosakan manusia sedang berleluasa. in shaa Allah diteruskan.

 Firman Allah dalam Al-Ghafir ayat 83; 

فَلَمَّا جَاءَتْهُمْ رُسُلُهُم بِالْبَيِّنَاتِ فَرِحُوا بِمَا عِندَهُم مِّنَ الْعِلْمِ وَحَاقَ بِهِم مَّا كَانُوا بِهِ يَسْتَهْزِئُونَ 
"Pada masa mereka didatangi oleh Rasul-rasul yang diutus kepada mereka dengan membawa keterangan-keterangan (untuk menyelamatkan mereka, mereka mengejek-ejeknya, dan) mereka bergembira dengan pengetahuan yang ada pada mereka (yang mengenai keduniaan semata-mata); dan dengan yang demikian mereka pun diliputi oleh azab yang mereka ejek-ejek dahulu". 

Ikhwah-ahawat;

 Merujuk pada pelbagai responses dalam beberapa tulisan lepas, berkaitan teguran pada PAS dalam isu kronologi perlanggaran janji, ayat di atas memberikan peringatan pada kita semua tentang response yang diterima oleh Nabi Muhammad SAW apabila kaumnya sendiri mempermainkan sahaja keterangan yang dibawakan oleh Rasulullah SAW tersebut, dan Allah menjanjikan amaran yang sangat pedih atas tindakan sedemikian. 

Sahabat yang dirahmati,

 Ada yang bertanya, mengapa saya tidak serang DAP/PKR?

 Saya sebut, tulisan-tulisan saya tersebut sebenarnya untuk saya fahamkan sahabat-sahabat saya sendiri, bahawa teguran dan muhasabah secara keras (qaulan syadida) adalah perlu untuk menyentapkan ramai yang sedang dalam kebingungan. Saya tidak minat untuk buat post-mortem bagi pihak lain. Bahkan saya tak berminat pun untuk ambil contoh-contoh kesalahan yang dilakukan oleh pihak lain. Sebab "concern" saya hanyalah pada kesalahan yang dimulakan sendiri oleh kita, kumpulan Islam yang sepatutnya menunjukkan qudwah, akhlaq dan disiplin janji yang jauh lebih mulia berbanding kumpulan lain.

 Dan keduanya saya sangat malu (dan marah) apabila ianya dilakukan atas nama "Gerakan Islam" yang sepatutnya membawa rahmat dan penyelesaian pada pelbagai permasalahan negara (al-Islamu huwal hal). 

Ikhwah- akhawat;

Saya cuba berikan komen atas LIMA response utama yang diterima,

Antaranya;

 [PERTAMA] Ramai kata tulisan saya itu adalah FITNAH, "fiction" rekaan saya semata, sebab mereka tidak pernah tahu pun mengenainya, bahkan tiada bukti yang saya lampirkan. Katanya lagi, jika benar sudah pasti kalangan pimpinan itu sendiri telah membetulkan kesalahan Presiden PAS tersebut.

 Jawapanya saya; itulah ciri penta'asub PAS (indoctrinated) atau pemuja susuk tertentu dalam PAS. Mereka dengan mudah menolak apa pun kesalahan oleh kumpulan sendiri, dan cuba meletakkan kesalahan pada kumpulan lain semata. Itulah maksud hadith berkaitan 'asobiyyah yang diharamkan tersebut; أن تُعِينَ قَومَك على ظُلْمٍ. Saya ulangi, tidakkah semua kronologi berikut adalah satu kesalahan dan pengkhianatan jika dilakukan oleh sesiapa pun, walau oleh kumpulan Islam?

 (1) PAS sejak 2012 pernah menulis surat rasmi mendesak PKR tukarkan TSKI dari jawatan MB. Masih tak percaya? 

(2) Hakikatnya, PAS dan DAP memang bersetuju secara rasmi untuk membantu PRK Kajang dalam 2014, walau ada ahli PAS dari negeri tertentu yang boikot. Tidak salahkah? Juga isu Zaharudin Muhammad menabalkan kawan baiknya sebagai calon di Kota Damansara, adakah ia bukan satu kesalahan PAS?

 Seorang yg "naive" politik macam Ibrahim Ani tetap mahu nafikan walau sejelas itu pengkhianatannya? 

(3) Selepas kegagalan Kajang Move, PKR maklumkan secara rasmi untuk tukar TSKI, yang dipersetujui DAP. Tiba-tiba PAS buat u-turn dengan membantahnya. Hinggakan Majlis Syura Ulamak (MSU) masuk campur tidak membenarkan TSKI ditukar selagi tidak disabit oleh "mahkamah atau SPRM". Lihat, ironi sungguh apabila PAS sudah tiba-tiba mempercayai sistem mahkamah dan badan pencegah rasuah yg dibantah sejak sekian lama [6 Ogos 2014].

4) Kalangan pimpinan PR semua maklum, sikap Presiden PAS yang kerap tidak hadir Mesyuarat Presiden PR. Tapi sudah kerap kali melanggar keputusan yang sudah dipersetujui secara bersama dlm Mesyuarat Presiden PR yang turut dihadiri oleh wakil PAS sendiri. Tidak salahkah tindakan melanggar keputusan tersebut? 

(5) PAS terkenal dengan sikap u-turn. Walau 2 nama calon MB dah dipersetujui oleh Mesyuarat PAS, dan dibawa ke Mesyuarat PR yang memilih hanya satu nama, tapi akhirnya PAS sendiri langgar keputusan tersebut dengan menghantar nama lain tanpa kelulusan oleh mana-mana mesyuarat pun. MSU pula berkata, kuasa Presiden PAS adalah "veto"? Soalan lanjutnya, perlukah "veto" untuk khianati janji? 

(6) PAS sendiri bersungguh menolak pencalonan Presiden PKR sebagai MB Selangor, atas alasan beliau seorang wanita. Akhirnya bila didesak, PAS kata dari segi hukum dibenarkan pula.

(7) PAS sendiri pernah mengecam Presiden PKR sebagai tidak layak menjadi MB Selangor, kerana beliau gagal menjawab soalan Parlimen dan DUN. Tidakkah ahli PKR akan duduk diam dengan kecaman sedemikian? 

(8) Bahkan PAS sendiri terlibat mengajak Azmin khianati PKR dgn menawarkannya jawatan MB yg akan disokong bersama oleh PAS dan dan lain-lain, walau jelas itu melanggar semangat dan janji PR. Ramai yang tidak percaya tindakan PAS itu, tetapi perkara pahit itulah diakui sendiri oleh Presiden PAS dalam satu mesyuarat. Akhirnya tidak ada seorang pun yang sanggup menyokong tindakan Presiden tersebut.

(9) Dan lagi sekali, PAS sanggup khianati perjanjian dengan mencalonkan beberapa nama ADUN PAS sendiri sebagai calon MB. Walhal dalam semua perjanjian lisan dan bertulis, PAS sudah bersetuju bahawa jawatan MB tersebut hanya untuk PKR sahaja.

 MAKA;

Adakah semua yang saya tulis itu hanyalah satu FITNAH, atau kebenaran yang pahit yang antum sendiri cuba nafikan?

 Atau ia hanya menjadi FITNAH kerana dilihat melibatkan tindakan oleh Presiden Parti Islam itu sahaja? Maka ia mestikah terus dirahsiakan dari menjadi makluman umum? 

Tidak malukah,

Dari paling kurang 9 perkara di atas, masih ada lagi yang mahu berkata bahawa "PAS setia pada janji", tapi DAP/PKR lah yang mengkhianatinya?

 Apa yang perlu kita fikirkan adalah, mungkinkah segala keputusan DAP memutuskan hubungan dengan PAS di Sarawak dan Sabah, tindakan DAP putuskan memutuskan hubungan dengan Presiden PAS tetapi meneruskan dengan PAS, etc itu adalah BALASAN pada sikap kita sendiri yang tidak amanah memegang pada perjanjian yang kita sendiri meterainya.

 Tepuk dada,

 Tanyalah jiwa yang benar-benar beriman wahai sahabat...

 [KEDUA]
Perkara kedua yang banyak diresponse adalah berkaitan isu "chai" dalam pemilihan AJK Pusat. Ramai yang anggap, "dah kalah itu kalahlah", dan chai itu tidak menjadi isupun. Maka jawapan saya, sedang dalam UMNO sendiripun kaedah itu ditolak, amat memalukan jika ditangkap, kenapa pula mahu dibawa ke dalam Parti Islam?

 Pemilihan qiyadah adalah amanah, dan wajiblah berdasarkan merit dan prestasi qawiyyun amin, bukan mengikut "arahan" Dewan Ulamak atau MSU untuk tidak pemimpin itu dan ini yang ditonjolkan sebagai pengkhianat Islam. Naiknya nama-nama seperti Ali Akhbar Gulasan, Mokhtar Senik, Razman, Iskandar Samad, Zaharuddin Mohamad, Zuhdi, Sanusi Mohd Noor, Norazli Musa, yang sememangnya tidak dikenali, atau hanya dikenali dengan tindakan-tindakan negatif dan buruk dalam PAS, namun apabila nama mereka dimasukkan ke dalam "chai bersama Dewan Ulamak", kesemua mereka berbangga dengan kemenangan yang diterima, dan bahawa kononnya "Allah telah betulkan semula landasan perjuangan ini".

 [KETIGA]

 Seterusnya, saya lihat, adalah masih gagal faham antara janji dan walak. Bila ditanya mengapa nak kekalkan TSKI? Jawapan diberikan adalah kerana MSU arahkan kekalkan TSKI. Mereka tidak faham, bahawa MSU itu "tidak terlibat" pun dalam perjanjian bersama PKR/DAP. Tetapi disebabkan walak yang membinasakan mereka, elemen utama iaitu "perjanjian" dalam PR dengan mudah sahaja diketepikan dan diabaikan. Ini sangat serius. 

[KEEMPAT] Isu lain adalah, ramai yang melihat tahaaluf dengan bukan Islam itu merugikan Islam, bukan membantu dakwah Islam. Mereka melihat Islam rugi kerana tak mampu "melaksanakan Islam" disebabkan mahu menjaga perjanjian dgn DAP/PKR. Tetapi mereka gagal faham betapa banyak sekali manfaat dakwah lain yang PAS terima, yang tidak pernah dirasai sejak 61 tahun lepas di medan dakwah M'sia hasil dari tahaaluf tersebut... ( in shaa Allah, saya akan bincangkan tajuk "kerugian yang dirasai oleh sahabat" dalam peristiwa Hudhaibiyyah kelak ) 

[KELIMA - yang paling serius];

 Dan response lain, tapi yang paling merisaukan saya adalah lahirnya para agamawan yang "tidak kisah berbohong" atas nama agama demi menegakkan sesuatu kebathilan yang sudah dilakukan. Saya masih terkejut,

 Kenyataan beberapa orang ustaz muda, termasuk Setiausaha Dewan Ulamak Selangor Muhammad Najhan Shahir Halim (Abang kepada Ketua Pemuda Selangor) tergamak membohongi para pimpinan PAS Selangor bahawa hukum asal bertahaaluf dengan DAP/PKR adalah "HARAM" secara asasnya. Bahkan beliau mengaitkan itu adalah pendirian Majlis Syura Ulamak (MSU) yang sudah diputuskan hukum "haram" itu sejak 7 tahun lepas. Saya terkejut dengan pendustaan sedemikian. Cukup parah sikap begitu untuk Islam.

 Kononnya dikatakan adalah begini;

 Demi membenarkan tindakan untuk serahkan keputusan untuk "putus hubungan dgn DAP" pada kuasa MSU, dikatakan MSU sahaja yang layak menentukan hukum jika mahu diteruskan dengan tahaaluf atau tidak. Dan MSU lah yang paling layak untuk menggariskan syarat jika "pertukaran hukum dari haram kepada harus" tersebut diperlukan semula. Bukan muktamar. 

Bagi saya itulah satu pembohongan atas nama agama yang begitu dahsyat dilakukan oleh ustaz muda tersebut, dengan menggariskan pelbagai ayat sebagai sandaran. 

Beliau lupa, dalam Ucapan Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat sendiri pun telah menyebut bahawa "saya tidak sangka mengapa pula usul putus hubungan dengan DAP itu tak boleh dibahaskan oleh muktamar, mengapa pula kena dibahaskan secara tertutup oleh MSU". Itulah keluhan oleh Ketua DUPP sendiri, yang terpaksa akur dengan arahan Presiden PAS tersebut.

 Isunya di sini adalah jelas, walau semua memahami bahawa hukum tahaaluf tersebut adalah HARUS di atas konsep mu'amalah yang harus secara prinsipnya selagi tiada sesuatu hukum yang qat'ie yang mengharamkan. Bahkan hampir kesemua ulamak kontemporari menyatakan sedemikian, dan menjawab pandangan sebahagian ulamak silam, (terutama di Afrika dan Saudi) yang pernah mengharamkannya berdasarkan pengharaman hubungan aqidah di dalam peperangan.

 Tetapi jelas beberapa Ustaz tersebut menyatakannya haram, hanya kerana mahu menutup kesilapan yang telah berlaku dalam muktamar tersebut.

 Dalam isu yang sama, Allah mahu tunjukkan;

 Apabila isu telah menjadi serius, dan MSU didesak menetapkan hukuman untuk terus atau putuskan hubungan dengan DAP, Mursyidul 'Am PAS terpaksa akhirnya mengakui bahawa beliau tidak layak memutuskannya kerana beliau dan sebahagian besar keanggotaan MSU pada masa ini masih belum pun dilantik semula sejak tamat pada Mac 2015 lepas! Sekarang seolahnya semua mahu berlepas tangan atas kerakusan "usul tergopoh" Dewan Ulamak.

 Saya sisipkan kenyataan rasmi MSU dalam isu tahaaluf yang boleh di kertas kerja tahaaluf siyasi yang disediakan beberapa tahun lepas;

 "PAS telah mengambil dan memilih pendapat yang mengharuskan Tahaluf Siyasi berdasarkan realiti dan waqi’ di Malaysia. Sememangnya tiada khilaf di kalangan yang mengharuskan Tahaluf Siyasi, bahawa keharusan itu bukanlah satu keharusan yang mutlak, tetapi ia adalah keharusan yang mempunyai batas-batasnya yang tertentu" Rujuk Garis Panduan MSU; https://www.facebook.com/…/tahaluf-siyasi…/10150430494244876

Akhir sekali;

 Dalam response ini yang memberi pelbagai jawapan pada persoalan pembaca, saya berharap kaedah "jawapan tegas" ini mampu memberikan kesedaran pada semua, bahawa sudah terlalu banyak kaffarah Allah turunkan pada PAS apabila kepimpinan dan ahlinya telah tidak lagi berakhlaq dan berqudwah dengan cara yang diajarkan oleh Islam.

 Dan natijah dari segala sikap itu, saya tidak terkejut langsung, kelmarin 16 Jun 2015, apabila diisytiharkan "Pakatan Rakyat" itu telah terbubar, lantaran sebahagian besar adalah tindak rakus dan tidak amanahnya PAS itu sendiri, yang menggunakan pendekatan "siku dan lutut" melebihi anugerah aqal dan hikmah.


KRONOLOGI PAS BAKAL ORANG MELUAT...

Aku ambik ni kat amano world..persEpsi penulis berbagai tentang awal kajang move dan menggnantikan Khalid Ibrahim..Bagi yang anggap Khalid bagus di Selangor aku tak mau pertikai...luar nampak bagus..dalam tak tau...kalau tidak masakan banyak kontrak dapat pada Umno dan kedekut duit untuk ahli ahli nak gerakan kerja sampai kena sabotaj dengan masalah sampah,,,,,sekarang tak dengar pulak masalah sampah berlaku...kot dah tukar kontraktor...dari sekecil kecil kontrak sampai sebesar besarnya di bolot kontraktor Umno habis yang kecil kecil orang pakatan langsung tak ada....duit simpan..nak simpan buat apa ...gunalah untuk kebaikan rakyat....lain lain politik punya hal lah...so no komen lebih lebih..baca la dlm blog aku ni banyak yg tulis dan copy dari lain lain....apa pun aku copy ni untuk ahli PAS renung...aku rasa aku dah lalui keadaan PAS sebelum era 1998.sejak sekolakmenengah ikut juga ceramah PAS..PAS hanya menjadi buah mulut dan sokongan lepas peristiwa DSAI mata lebam dan dipecat...wadah baru orang nak lawan Mahathir..yang ini nangoi nagoi yang dok belajar lagi masa ni..tak boleh nafikan....itu kena lihat dan renung betul betul...sekarang era PAS orang naik meluat...hati hati PAS......jangan sombong...


 KRONOLI BODOH PAS .........Kronologi permainan PAS tentang hudud bermula selepas insiden Kajang Movie.

1. Sebelum PRU ke 13, PAS sendiri sebut, hudud itu percentage kecik je dalam Islam. Basmi kemiskinan itu lebih penting. Gaji minima dan sebagainya.

2. Tetapi selepas marah dengan PKR dan DAP dalam insiden Kajang Movie dek emosi, mereka kompang isu hudud 24 jam bagi mengapi2kan situasi.

3. Macam mana la orang tak boleh detect permainan PAS kat situ?

4. Masalah kemiskinan masih ada. Masalah air bersih, jalanraya, kini isu banjir dan rumah mangsa banjir pun tak settle2 lagi. Itu tak citer bab penawaran kerja di Kelantan. Aku dapat tahu ada yang kata Nasrudin menipu bila kata kerajaan negeri dah bina 700 buah rumah di Kelantan. Mana taknya. Kerja2 NGO pun dia claim kredit kat kerajaan negeri. Itu gosip2 yang aku baca di FB la. Tapi macam aku sebut tadi la. Sedang yang asas pun PAS masih merangkak2 membina macam mana kau nak menyakini parti itu melaksanakan hudud.

5. Yang lebih teruk, punya la bersepah2 masalah rakyat tertindas di merata ceruk Malaysia, isu hudud gak yang PAS gaduhkan dengan DAP sampai tenggelam isu2 nasional.

6. Masalah depan mata neh dah kita nampak. Bukan itu yang nak dipedulikan. Sibuk pula mencipta propaganda.

7. Mungkin nak balas dendam dan lepas geram. 

8. Jadi macam mana kita nak sokong? Bila isu hudud dipropagandakan bagi mencapai millage politik? Sedangkan niat asalnya nak melaksanakan, tetapi kini bertukar menjadi propaganda bagi melampiaskan rasa marah terhadap pihak tertentu dalam PR.

Aku perhatikan perangai sesetengah pimpinan PAS dari hari ke hari bulan ke bulan sampai masuk tahun baru dan akhirnya aku menyimpulkan satu keadaan. Sesetengahnya dari mereka sebenarnya menipu penyokong2 je. Kesian la sapa yang terpedaya. Hari terakhir persidangan parlimen dah memuktamadkan pemerhatian aku.

Dan bagaimana pula PAS ditipu dan dipermainkan UMNO?

1. PAS mahu sangka baik pada UMNO dalam isu pelaksanaan hudud.

2. Aku takde masalah dengan tindakan tersebut. Jika benar UMNO nak menyokong.

3. Tetapi kita semua sedar bahawa UMNO takan sokong.

4. Tak payah pergi jauh. Royalti ada dia bagi? Lebuhraya ada dia bina? Semua pimpinan2 PAS yang diboikot berceramah, diban dari muncul di kaca tv, didakwa dan sebagainya, ada dirunding untuk melepaskan mereka? Bukan kah tindakan itu semua dikenakan atas nama 'politik'? Bukannya pemimpin2 PAS neh p membunuh. Tetapi ada ke UMNO selaku kerajaan mahu mengambil satu alternatif atau pendekatan membetulkan kesilapan tersebut? Takde.

5. Jadi kita tahu la yang UMNO menipu. Dia memang tak ikhlas. Bukan macam yang Nik Amar sebut.Apa neh brada? Apa neh brada? UMNO tue memang tak ikhlas bukan kira awal ke tak awal ke. Aku neh lagi ikhlas bila cakap UMNO tue tak ikhlas.

6. Usul berkenaan hudud dibawa ke parlimen oleh Marang (Hadi Awang) untuk dibahaskan. Usul berkenaan gagal dibentang pada sesi persidangan lepas dan sesi persidangan yang baru berlalu. Itu satu.

7. Yang kedua. Sudah la usul itu dibawa oleh Hadi Awang. Tapi batang hidungnya pun takde kat parlimen. Macam mana neh? Kita nak hudud. Hudud itu adil. Tapi pemimpin yang tinggal tanggungjawab itu adil ke? Jangan cakap bab dia buat dua, tiga kerja la. Buat kerja kena amanah tak kira la satu ke dua ke apa ke. Kalau ada banyak tanggungjawab tapi tak amanah buat apa. Pilihla yang mana mendekati kemampuan dia dan tinggalkan jawatan yang dia tak mampu pikul lagi. Kita cakap tentang sistem perundangan Islam membentuk keadilan. Tetapi diri kita sendiri tak bersikap adil pada pengundi2 kita. Adakah semua masalah penduduk Marang dah selesai?

8. Usul berkenaan bukan la apa2 sangat. Ia untuk beri kuasa lebih kepada mahkamah syariah. Supaya mahkamah syariah boleh menambahkan jumlah hukuman rotan kepada pesalah zina which is aku bersetuju juga. Tindakan keras kepada pelaku zina itu perlu. Denda 'duit' tak relevan. Buang bayi satu hal. Tapi perzinaan itu dah semacam jadi budaya pula pada zaman sekarang. Tak cool la kalau kita tak berzina. Konon-konon.

9. Tapi tuan punya usul tak hadir parlimen. Dan speaker pun letak usul di hujung2. Macam taknak bagi bahas pun ada.

10. Rupa2nya terbongkar juga wajah sebenar kerajaan bila Mahfuz provoke speaker semalam. Mahfuz tanya kenapa letak usul bab EKJS 2 kat hujung2. Kejap ada kejap takde. Speaker sound Mahfuz. Dia kata kah dah bagitau ari tue kat Marang, Kota Bharu dan Pokok Sena. Dalam bilik dia. Kita akan beri laluan kepada usul yang mendapat sokongan kerajaan. 

11. Konon nak malukan Mahfuz. Padahal Mahfuz provoke je. Dengan niat speaker akhirnya mengakui secara tak langsung yang kerajaan tak bagi laluan kepada Marang untuk bentang usul berkaitan EKJS II. 

12. Kat situ nampak macam Mahfuz tembak kerajaan. Padahal apa dia? Mahfuz pukul UMNO untuk sindir PAS.

13. Terang2 la dia nak khabar. PAS sudah kena tipu dengan UMNO dalam isu hudud. Booooooo.

14. Tapi yang nak melaksana dan beria2 gaduh bagai di media pun tak bersuara back up Mahfuz. Geng2 ustaz takde ke dalam parlimen time tue?

15. Dan aku pelik juga. Bila tengok jadual usul. Pada awalnya usul Marang takde. Then lepas Marang kena provoke bagai di laman sosial sebab ponteng monteng, dan2 usul Marang dimasukkan dalam jadual pada hari keesokannya. Tapi masuk pun tak guna der. Tuan punya badan pun sedap ponteng derrrrr. Lue kritik pun tak guna. Lue juga yang salah. Sapa suruh lue bukan ulama. OooOoOoo.

Aku taknak tuduh2. Sebab aku menyakini PAS takan bersatu dengan UMNO dalam bentuk 'fizikal'. Kalau bentuk persefahaman atas perkara2 tertentu mungkin la. Tapi aku harap biarlah ia atas perkara yang memanfaatkan rakyat bukan sebab nak menyelamatkan riwayat UMNO sebab sejarah membuktikan setiap kali UMNO lemas terkapai2, dia cari PAS dan minta tolong dan setiap kali itulah PAS akan sentiasa beri pertolongan sebab tak reti nak baca strategi politik UMNO. Dan akhirnya, PAS kena tikam dan menjadi lemah semula. Sejarah ada. Belajar la agar tak berulang.

16. Dan tadi. Kalau diberi peluang untuk dibentang pun tak guna. Sebab situasi ini akan berlaku ;

- Majoriti MP UMNO takan hadir atas alasan ada urusan.

- Maka mereka takan dipersalahkan sebab tak sokong.

Dalam erti kata lain, tak guna kau tunggu bulan 10 ke 11 ke tahun depan ke apa ke UMNO takan sokong pindaan tersebut. Kau gila apa nak sebat pesalah zina. Kau ingat pemain2 zina sekadar budak2 sekolah aje ke?

17. Dan ini pula ;Terang lagi bersuluh. UMNO mempermainkan PAS. Bukan persepsi, tuduhan atau spekulasi. Ianya kenyataan dan hakikat. Nak tahu kenapa?

Lihat ayat penuh berita di atas ;


Setiausaha Agung Pas yang baru, Datuk Takiyuddin Hassan yakin Pas tidak akan dipermainkan BN dalam isu perlaksanaan undang-undang jenayah syariah di Kelantan walaupun usul meminda akta 355 masih belum dibenarkan dibawa ke Parlimen.

Beliau berkata,  berbaki empat hari persidangan Dewan Rakyat, beliau mengharapkan  kerajaan  akan membenarkan  usul itu  dibentangkan. 

“Kita masih menunggu, beberapa berjumpa dengan Speaker Dewan juga telah dibuat, beliau mengatakan belum mendapat lampu hijau daripada kerajaan untuk membawa usul ini, kita mengharapkan menteri akan membenarkan perkara ini dibuat dalam penggal ini juga. 


“Saya yakin kita tidak akan dipermainkan kerana undang-undang ini  akan diguna pakai untuk seluruh negara, ” katanya kepada pemberita selepas Majlis Sumbangan Ihya Ramadan di Dataran Ilmu di sini, hari ini.

Sumber.

Persidangan dah berakhir. Usul tak berjaya dibahas dengan Marang pun ponteng parlimen. 

Nampak tak?

Yang aku pelik.

PAS menyakinkan dirinya bahawa BN tak mempermainkan mereka. 

Maksudnya PAS sedang menyakinkan dirinya bahawa UMNO itu boleh diharap.

Dan aku kehilangan kata-kata.

PAS, selamat maju jaya.

Nak percaya pada UMNO? Sila.