JAGA AGAMA. JANGAN DITUNGGANG


 

KALAU KENA BATANG HIDUNG SENDIRI, DIAM MEMBISU JILAKA....

 

AKU. RASA PENGIKUT KO MESTI BODO CAM KO JUGA


 Tak paham saya Ustaz sorang ni. 


Di Mahkamah Sesyen dia kalah kena bayar RM11k

Di Mahkamah Tinggi, kalah lagi kena bayar RM7k

Di Mahkamah Rayuan, tak sempat habis kes dia tarik diri. Ngaku kalah separuh jalan. Kena bayar kos RM5k. 


Tetiba dia claim dia menang. 


Penangan panahan petir gamaknya. Level mantik dia kita susah nak paham. 


~LM~


SAH PAS GILA TALAK DENGAN UMNOApabila Pas tiba-tiba mahu bekerjasama semula dengam UMNO, apa lagi mahu dikata, melainkan inilah yang dikatakan gila talak namanya.


Timbalan Presiden Pas, Tuan Ibrahim Tuan Man dilaporkan berkata, kesediaan itu kerana PAS percaya sebahagian besar ahli UMNO masih sayangkan Muafakat Nasional (MN) yang diwujudkan oleh kedua-dua parti pada 2019, selepas BN gagal mempertahankan Putrajaya pada PRU14 lalu.


“Kita mesti buang yang keruh, gagasan MN masih terbuka dan Pas bersama Bersatu dalam PN yakin ummah ini perlukan penyatuan dan muafakat.


“Kita juga penuh yakin dalaman UMNO masih sayangkan gagasan ini,” katanya lagi.


Pun begitu, tambah Tuan Ibrahim, kerjasama dengan UMNO itu hendaklah tidak melibatkan pemimpin yang berpakat dengan DAP.


Aduhhh….apa lagi yang Pas masih nak bekerjasama dengan UMNO ini?


UMNO sekarang sudah bersama dengan orang lain dan tidak patut lagi Pas tergila-gilakannya.


Lagi pun, bukankah dulu Pas sendiri yang mengenepikan UMNO kerana terghairah ingin bersama dengan Bersatu, lalu secara diam-diam menganggotai PN?


Kenapa ketika itu Pas memilih menyertai PN, walhal ia sedang berasmara dengan UMNO dalam Muafakat Nasional!?


Mengapa sekarang tidak terus setia saja dengan Bersatu dalam PN?


Apakah Bersatu pasangan yang tidak memuaskan dari segi layanan?


Selain itu, gila talak Pas hanya ingin bekerjasama dengan UMNO dengan syarat tidak melibatkan pemimpinnya yang berpakat drngan DAP juga sebagai tidak masik akal sama sekali.


UMNO yang mana yang Pas ingin bekerjasama itu?


UMNO hanya ada satu dan keputusan parti bekerjasama dengan PH adalah keputusan kepimpinannya yang berhak berbuat demikian.


Tiada dua nakhoda dalam UMNO kerana keputusan pimpinan adalah mewakili UMNO secara keseluruhannya.


Pemimpin UMNO yang sudah keluar parti seperti Annuar Musa dan Shahidan Kassim bukan lagi mewakili suara UMNO yang sah.


Bahkan sama seperti Pas, mereka itu pun jenis gila talak juga. – ShahbudinHusin 30/08/2023.


https://shahbudindotcom.net/2 hari lepas ada mesyuarat MKI.
Aman Muhammad.MKI ialah Majlis Kebangsaan Hal Ehwal Islam Malaysia.

Yang tubuh MKI ini ialah Raja-Raja Melayu, pengerusi sekarang ialah baginda Sultan Selangor.


Turut sama hadir dalam mesyuarat MKI tu ialah PMX dan Menteri Agama.

(entah bagaimana, MB Kelantan pun ada terselit kat situ)


Ada banyak isu-isu berkaitan agama Islam dibangkit dan dibincangkan.


antaranya ialah :

1. Isu pertembungan antara mahkamah syariah dan mahkamah sivil.


2. Sultan Selangor titah agar Kerajaan Perpaduan tubuh satu JK Khas untuk cari kaji dan penyelesaian.


3. Isu kalimah 'Allah' juga berbangkit, juga baginda Sultan Selangor titah Kerajaan Perpaduan sediakan satu garis panduan yang lengkap dan komprehensif, untuk dibentangkan dalam mesyuart MRR akan datang.


4. Dan terakhir, Sultan Selangor berdukacita dengan fitnah jahat '200 sekolah agama akan ditutup' dan mahu pihak polis mengesan dan mengambi ltindakan kepada pihak yang sebar fitnah tersebut.


PMX bercakap dalam mesyuarat tu, dan memberi jaminan Kerajaan Perpaduan akan sentiasa memberi keutamaan hal ehwal Islam di Malaysia dan alhamdulillah hubungan erat antara PMX dan Sultan Selangor bertambah erat.


Beza tak di zaman PN?

langsung takde usaha macam ni.

Hanyalah berdegar-degar atas pentas ceramah politik sahaja.

Tuduh orang itu sekular, tuduh orang itu liberal, tuduh orang itu musuh Allah, tuduh orang itu ini.

Tapi satu hasil pun takde.


Kesian sungguh majoriti Melayu yang terpedaya dengan penipuan lalu undi PAS/PN dalam pilihanraya. 

sungguh kesian..


:)ADA YANG TAK TIDOQ LENA....SIANG MALAM NGIGAU SG BULOH


 

BAIK JADI SANUSI..BODO BODO DIA PUN BERJAYA TIPU RAKYAT KEDAH...DIA TAK BUAT APA PUN...DIA SALAHKAN KERAJAAN PUSAT.


 

PEGAWAI PM JANGAN LA BODO SANGAT...KAMI PROBONO NI JENUH NAK JAWAB...AKAI TAK DAK


 

MASA NI LEBAI DAN WALAUN TAK KECOH KOT.

 


Masa ni walaun duk bertapa dlm gua,cip walaun mulut lekat sagon.

SATU KEJAYAAN YANG PATUT DIBANGGAKAN.


 

Satu lagi kejayaan Kerajaan Perpaduan yang baru berusia 9 bulan ini. Kadar inflasi untuk Julai adalah 2%. Turun daripada sebelumnya 2.4%. Sesuatu yang PN tak pernah berjaya lakukan dahulu walau tubuh beberapa JK khas.

Dengan penurunan inflasi ini maka kuasa membeli rakyat akan meningkat. Ini cara membantu rakyat yang paling berkesan. Bukan dengan biarkan rakyat belanjakan simpanan hari tua kemudian mendabik dada konon dia beri bantuan.

Kementerian Ekonomi juga sedang meniliti kaedah untuk menurunkan harga barang dengan kurangkan permit AP dan import serta menyemak peraturan anti monopoli dan persaingan. Jauh benar bezanya menteri sekarang dengan menteri sebelum ini yang jadi janitor di Masjidil Haram.

Cuma walaun terus butakan mata. Tak sudah reka persepsi kerajaan tak buat apa sedangkan mereka sendiri mulai rasakan perbezaan pentadbiran yang ada sekarang berbanding dengan ketika abah artis tu menjadi PM dahulu.

Dalam tempoh 9 bulan, dah banyak perkara positif yang berlaku. Dalam tempoh 4 tahun lagi, pastinya negara kita kembali kukuh. Sebab itu kena pertahan negara ini dari dirampas puak benak yang tak reti buat kerja tapi gila nak rampas kuasa sebab nak menyakau. Guane boh?

Raja Gelap

 

WOiii LEBAI...TAK MAU KRITIK KA.


 Fadhli Shaari, Ustaz Dasuki Petir ..... sila kecam secara berjemaah bersama walaun...tit

LIKU LIKU 1MDB

 \


LIM SIAN SEE
Kevin Swampillai, bekas ketua perkhidmatan pengurusan kekayaan BSI Bank cawangan Singapura, memberi keterangan bahawa dalam satu panggilan telefon antara Najib dengan pengurusan BSI Bank pada pertengahan tahun 2014, Najib bimbang dengan nilai sebenar pelaburan berbilion ringgit dalam Bridge Global Absolute Return Fund yang distruktur oleh BSI Bank.

Kevin berkata dia mendengar panggilan telesidang itu dan mengingati bahawa Najib bertanya mengenai penilaian dana dan meminta dokumen tambahan yang membuktikan nilai sebenar dana luar negara itu biarpun pelaburan tersebut dikatakan dijamin oleh Aabar/IPIC.

https://www.malaysiakini.com/news/662466

Saya percaya perbualan telefon pertengahan tahun 2014 ini adalah tempoh masa yang Najib sedar bahawa ada yang tak kena dengan 1MDB.

Sebab itu, pengurusan 1MDB telah ditukar pada akhir tahun 2014 itu. Pada 5 Jan 2015, Arul Kanda telah dilantik sebagai Presiden 1MDB untuk mengambil alih pengurusan 1MDB khususnya untuk menyelesaikan masalah kehilangan 1MDB serta untuk membangun aset-aset syarikat itu..

https://www.bharian.com.my/.../1mdb-umum-pelantikan-arul...

Dalam perbualan telefon dengan Pemerintah UAE pada pertengahan tahun 2016 (yang dibongkar oleh Latheefa Koya), Najib juga dengan amat jelas menyatakan kepada Putera UAE:

"Itulah sebabnya Yang Mulia, penting bagi kita untuk menyelesaikan kebuntuan ini berkaitan 1MDB dan IPIC secepat mungkin, supaya kita meletakkan penyelesaian secepat mungkin, kerana ia memalukan kepada kedua-dua negara, memalukan Malaysia, memalukan UAE juga dan personaliti yang dekat dengan anda."

https://www.malaysiakini.com/news/506487

Selain Managing Director IPIC serta CEO Aabar iaitu anak syarikat milik penuh IPIC, yang ambil bahagian besar dana 1MDB termasuk Sheikh Mansour iaitu Timbalan Perdana Menteri UAE yang juga adik kepada pemerintah UAE.

Sheikh Mansour yang juga pemilik kelab Manchester City telah menggunakan dana 1MDB untuk membeli kapal layar Topaz yang bernilai US$700 juta. (kapal ini seterusnya telah dijual kepada Putera Mahkota Arab Saudi, Mohammed bin Salman.)

https://theedgemalaysia.com/.../topaz-and-sheikh-mansour...

Perlu ingat bahawa setiap sen yang didakwa hilang dari 1MDB ialah selepas dana tersebut telah dijamin atau dipindah ke IPIC.

Sebab itu, 1MDB bawah pentadbiran kerajaan Najib telah tanda tangan satu perjanjian penyelesaian dengan IPIC pada tahun 2017 untuk memberi masa sehingga 30 Disember 2020 untuk mengembalikan dana sebanyak US$7 bilion kepada 1MDB.

Malangnya selepas kerajaan tukar pada PRU14 tahun 2018, kerajaan Mahathir telah mendakwa Najib di mahkamah atas tuduhan penyelewengan bernilai RM6.6 bilion berhubung penyelesaian dengan IPIC.

Dengan menggunakan pendakwaan Najib yang langsung tidak berasas (seperti tertulis dalam memo dalaman AGC yang terbongkar) bagi kes penyelesaian IPIC itu sebagai alasan pula, kerajaan Mahathir telah membatalkan perjanjian penyelesaian tersebut dengan IPIC supaya dana US$7 bilion tidak dikembalikan seperti dijadual.

Akhirnya pada awal tahun 2023 ini, kerajaan perpaduan telah teruskan penyelesaian IPIC ini dengan nilai US$1.8 bilion - iaitu jauh di bawah nilai asal US$7 bilion dalam perjanjian asal yang dibatalkan dan menyebabkan kerugian sebanyak US$5.2 bilion (RM24 bilion) bagi negara.

Keterangan saksi Bank BSI pada bulan April 2023 ini adalah bukti bahawa Najib bukan mastermind 1MDB sebab jika dia mastermind, kenapa pula dia bimbang dengan nilai sebenar pelaburan 1MDB dan telah berhubung terus dengan BSI Bank secara peribadi untuk meminta dokumen tambahan?

https://www.malaysiakini.com/news/662466

Namun selepas Najib sedar ada yang tak kena dengan 1MDB, dia hanya ada dua pilihan:

Pilihan A: Bongkarkan sepenuh-penuhnya bahawa kerabat Raja Arab Saudi dan kerabat Raja UAE telah berpakat dengan Jho Low untuk mencuri dana 1MDB dan mendakwa mereka dalam mahkamah.

Pilihan B: Tukar pengurusan 1MDB, mencapai penyelesaian secara senyap untuk mendapat bailik semua dana yang hilang, memelihara potensi aset-aset tertinggal 1MDB serta menjaga hubungan baik antara Malaysia dengan Arab Saudi dan UAE.

Nampak sangat jelas bahawa Najib telah pilih B. Bagaimana dengan anda?

 


UNTUK BLOG INI AKU DOAKAN AGAR FAHMI FADZIL DITUKARKAN ATAU DIHENTIKAN. DIA SEKADAR JADI YB TIKTOK DAN LEBIH SESUAI MENULIS DI MANA MANA RUANG AKHBAR.

 


Rombakan kecil atau besar?PRN enam negeri dah pun selesai tapi mengapa tiada pengganti Salahuddin Ayub.Oleh Wai Tee

Lebih sebulan Salahuddin Ayub, menteri perdagangan dalam negeri dan kos sara hidup (KPDN) meninggalkan kita. Jasa dan impak yang ditinggalkannya masih terasa. Legasi beliau terus hidup dalam denyut nadi rakyat terutama B40 dan M40. Rahmah jadi sinonim dengan namanya. Payung Rahmah, Menu Rahmah, Bakul Rahmah dan banyak lagi inisiatif Rahmah merupakan trademark almarhum.

Tetapi mengapa sampai sekarang tiada penggantinya? PRN enam negeri dah pun selesai. Di sambung pula dengan PRK Parlimen Pulai dan DUN Simpang Jeram. Kedua-duanya tapak peninggalan almarhum. Beliau menang dengan majoriti yang selesa walaupun ditentang oleh BN dan PN ketika itu.

Di atas kertas kerajaan perpaduan seharusnya dapat mempertahankan kedua-dua kerusi itu memandangkan BN kini sudah bersama PH dalam satu kerajaan. Itu teori. Realiti mungkin berbeza. Banyak faktor yang boleh mempengaruhi pengundi seperti yang berlaku di PRN enam negeri. Apakah Johor berbeza dengan Terengganu, Kelantan, dan Kedah? Kita akan tahu pada 9 September nanti.

Ads by Kiosked

Apakah PMX akan menunggu sehingga keputusan PRK Pulai? Apakah PRK Pulai memberi petunjuk kepada pengganti almarhum? Rombakan kecil atau rombakan besar? Mungkinkah peluang ini akan digunakan untuk memperkemaskan jentera Kabinet bagi menangani cabaran yang lebih besar empat tahun ke hadapan?

Apakah rombakan ini hanya melibatkan pengisian jawatan menteri KPDN sahaja? Atau ianya melibatkan pergerakan beberapa Ahli Parlimen dan perubahan beberapa portfolio dan jabatan yang dikatakan lemah terutama ketika menghadapi serangan dari PN-PAS semasa PRN lalu?

Jentera propaganda kerajaan di PMO, JKOM, JAPEN mahupun KKD menerima banyak kritikan. Jentera kerajaan bukan sahaja tidak dapat menangkis dan mematahkan serangan PN-PAS, malah amat jauh untuk menyaingi jentera propaganda pihak lawan.

Natijahnya rakyat seolah-olah tidak mengetahui atau tidak yakin apa yang kerajaan perpaduan buat sejak lapan bulan memerintah. Atau rakyat begitu mudah termakan dengan fitnah dan pembohongan?

Biar apa pun, jawatan menteri KPDN tidak boleh dibiarkan kosong terlalu lama. Ini akan membentuk persepsi yang kerajaan seolah-olah ketandusan bakat yang layak dan berkaliber. Kerajaan juga tidak seharusnya melakukan rombakan besar-besaran kerana pembangkang boleh “spin” mengatakan Kabinet yang terdahulu banyak ‘mangkuk hayun’ yang tidak berfungsi.

Penentuan dan perlantikan menteri Kabinet secara tradisi mengikut peruntukan berdasarkan parti komponen dan jawatan Ahli Parlimen dalam sesebuah parti. Itu peraturan yang tidak bertulis. Tetapi hak mutlak di tangan perdana menteri.

Ads by Kiosked

Jika kita amati barisan Kabinet sebelum ini, Amanah diperuntukkan dua jawatan menteri dan dua jawatan timbalan menteri. Jawatan-jawatan itu diisi oleh presiden dan timbalan presiden sebagai menteri, naib presiden dan ketua Wanita sebagai timbalan menteri. Jika kaedah ini masih dikekalkan, siapakah Ahli Parlimen Amanah yang akan mengisi jawatan menteri KPDN?

Dari senarai Ahli Parlimen yang menang semasa PRU15 lalu, YB Kuala Selangor, YB Sri Gading, YB Shah Alam dan YB Hulu Langat adalah Ahli Parlimen Amanah yang belum ada jawatan menteri atau timbalan menteri. Daripada keempat-empat YB tersebut, YB Kuala Selangor merupakan yang paling “senior” dan menjawat jawatan pengarah strategik Amanah.

Apakah YB Kuala Selangor akan dipilih menerajui KPDN? YB Kuala Selangor pernah menjadi menteri kesihatan di zaman PM7 Tun Mahathir. Pengalaman menjadi menteri kesihatan ketika itu pastinya memberi kelebihan kepada beliau.

Ada juga pengkhabaran yang mengatakan PMX akan melakukan rombakan kecil? Berdasarkan jawatan dalam Amanah atau berdasarkan cadangan dari presiden Amanah, YB Alor Gajah yang sekarang menjadi timbalan menteri pertahanan akan dinaikkan pangkat ke jawatan menteri KPDN?

Jawatan timbalan menteri pertahanan boleh diisi oleh salah satu Ahli Parlimen dari Amanah. Itu semua satu kemungkinan. PMX yang akan memutuskan akhirnya. Ini mesti dilakukan secepat mungkin sebelum pembentangan Belanjawan 2024 akan datang.

Sepatutnya Ahli Parlimen Amanah dikekalkan sebagai pengganti almarhum di KPDN. Ini bagi memastikan legasi Rahmah yang viral daripada Salahuddin dapat diteruskan dengan penambah-baikan yang lebih “WOW”. Menteri baharu tidak mempunyai banyak masa untuk menghadam dan meneruskan legasi tersebut.

Ads by Kiosked

Perancangan PMX memberikan portfolio KPKM dan KPDN kepada presiden dan timbalan presiden Amanah sangat tepat bagi melicinkan perancangan dan pengurusan keseluruhan rantaian bekalan dan rantaian nilai keselamatan makanan negara.

Banyak lagi kerja-kerja yang belum terlaksana dan KPDN memerlukan kepimpinan yang berkebolehan dalam menangani titik bengit isu kepenggunaan dan kos sara hidup yang tidak menentu dalam iklim ekonomi dunia sekarang ini.

Isu harga kawalan ayam, telur bersubsidi, minyak masak, gula, beras, dan barang keperluan lain memerlukan menteri KPDN yang memiliki ilmu dan kepakaran ekonomi, perdagangan, dan kepenggunaan. KPDN harus mengimbangi keperluan perniagaan untuk terus berkembang dalam iklim pasaran bebas supaya bekalan barang keperluandi pasaran stabil dan tidak terbantut dan di masa yang sama harga yang ditawarkan tidak membebani rakyat.

Pastinya ketika almarhum masih hidup, koodinasi dalam bentuk pembentukan jawatankuasa bersama kedua-dua kementerian diwujudkan. Dengan keperluan untuk menguruskan subsidi ke tahap yang lebih lestari, mengurangkan ketirisan dan benar-benar sampai dan dinikmati oleh golongan yang disasarkan, kedua-dua kementerian ini harus bekerjasama lebih erat dengan Kementerian Ekonomi dan Kementerian Kewangan.

Terlalu banyak cabaran yang akan dihadapi oleh menteri KPDN yang baharu. Siapakah dia?

 

Ads by Kiosked

Artikel ini adalah pandangan penulis dan tidak semestinya mewakili FMT.
PAS DAN FITNAH BERPISAH TIADA

 


NAK IDUPKAN MN BUKAN APA. CARA NAK TUMBANGKAN KERAJAAN PERPADUAN. SEKALI. PUAD ZAKARSI KATA KUKUHKAN UMNO DALAM PH .


 

SEPATUTNYA LEBAI KAKI FITNAH DUSUKI NI YANG DAPAT.


 

SIASATAN SPRM TEMUI BUKTI DANA JUDI DIGUNA BIAYAI PILIHAN RAYA, TAN SRI DAN DATUK SERI TURUT DITAHAN

 


Siasatan SPRM didakwa menemui bukti yang menunjukkan bahawa dana daripada beberapa syarikat perjudian  digunakan untuk membiayai sekurang-kurangnya tiga kempen pilihan raya sejak 2018.

Sekurang-kurangnya 14 orang dilaporkan telah ditahan dan lebih ramai lagi akan dipanggil bagi menyelesaikan skandal perjudian membabitkan rasuah berkenaan.

Utusan Malaysia melaporkan, SPRM mendapati dana bernilai RM6 juta hing­ga RM7 juta itu dipercayai di­terima orang kenamaan dan pemimpin politik selepas syarikat perjudian ter­sebut diberi lesen mengope­rasikan aktiviti mesin slot di kelab persendirian dan persa­tuan dimiliki syarikat pengendali mesin judi.

Sebahagian daripada dana itu kemudiannya didakwa digunakan untuk membiayai kempen semasa pilihan raya umum ke-14 dan ke-15, serta enam pilihan raya negeri baru-baru ini.

Siasatan SPRM mendapati, selain dana bagi tujuan politik, syarikat judi tersebut juga dikatakan dipaksa menaja pelbagai aktiviti membabitkan VIP dan pemimpin politik berkenaan seperti bermain golf di kelab-kelab mewah.

Akhbar itu yang memetik sumber SPRM, juga tidak menolak kemungkinan terdapat bayaran tertentu dibuat syarikat-syarikat tersebut kepada pihak berkuasa di negara ini secara bulanan agar operasi judi yang dijalankan lancar dan tidak diganggu

Setakat ini, 13 individu termasuk seorang Tan Sri dan seorang Datuk Seri telah ditahan SPRM menerusi operasi khas pada Rabu lalu.

Tangkapan ke-14 membabitkan seorang pengendali syarikat perjudian di Pulau Pinang yang ditahan pada Ahad dan direman selama tiga hari.

Memetik sumber, Utusan Malaysiasemalam melaporkan SPRM juga sedang mengesan beberapa individu yang dipercayai berada di luar negara sejak seminggu lalu bagi membantu siasatan sama.

Sumber itu berkata, nama individu berkenaan mungkin didedahkan SPRM sekiranya mereka masih enggan tampil membantu siasatan.

Selain itu, SPRM juga, katanya, akan meminta bantuan Polis Antarabangsa (Interpol) untuk mengesan mereka.

Dari maklumat diperoleh, individu berkenaan dipercayai telah berada di negara jiran dan sebuah negara Eropah sejak seminggu lalu.

Sementara itu, SPRM dilaporkan telah membekukan akaun beberapa individu dan syarikat berjumlah RM40 juta, susulan penahanan tersebut.

Pada Disember tahun lalu, Perdana Menteri Anwar Ibrahim telah membayangkan bahawa kempen Perikatan Nasional sebahagiannya dibiayai oleh hasil perjudian.

Bagaimanapun, pada Mei tahun ini, dilaporkan SPRM masih belum membuka kertas siasatan berhubung dakwaan itu kerana kekurangan bukti tertentu.

Ini menimbulkan kekecohan daripada PN, yang menuduh Anwar memfitnah.

Perdana menteri menegaskan bahawa dia tidak akan “bercakap tanpa bukti”.

Tidak jelas sama ada tindakan SPRM sekarang itu berkaitan dengan dakwaan Anwar ataupun tidak.

Sumber – https://m.malaysiakini.com/news/677291