Mubarak, Taib Mahmud dan 2Malaysia

Mubarak, Taib Mahmud dan 2Malaysia

Ooi Heng | Feb 24, 2011 12:48:28 pm

Banyak penulisan telah menyentuh pergolakan di Tunisia dan Mesir yang telah menggegarkan dunia. Lakaran popular hari ini adalah kebangkitan atau pemberontakan rakyat sebagai suatu manifestasi pendemokrasian dalam dunia Islam dan Arab.

Sumber: Reuters

Seterusnya, pemimpin Pakatan Rakyat Anwar Ibrahim yang sering menjadi sasaran fitnah politik menyifatkan terdapat persamaan yang jelas dari segi sistem antara Malaysia dan Mesir walaupun dari segi ekonominya agak berbeza.

Sementara itu, kolumnis Merdeka Review Mustafa K Anuar yang banyak memberi inspirasi dan kekuatan kepada lepasan sarjana-sarjana muda serta sarjana-sarjana komunikasi telah menyimpulkan persamaan-persamaan antara rejim Tunisia dan rejim Mesir yang juga merupakan ciri-ciri negatif sebilangan rejim dunia Islam dan Arab secara padat.

"Kedua-dua rejim ini mempunyai persamaan yang dibenci rakyat mereka: ketidakadilan; penyalahgunaan kuasa; keangkuhan; rasuah; tamak haloba; kronisme; 'rompakan' kekayaan negara; kekerasan rejim; kezaliman terhadap rakyat mereka sendiri; jurang antara kaya dan miskin yang membesar; pengangguran; dan pencabulan hak asasi manusia seperti kebebasan bersuara."

Sesungguhnya, ciri-ciri negatif tersebut bukan sahaja dikongsi sama oleh sebilangan rejim dunia Islam dan Arab, malahan sebilangan rejim rantau Asia juga dicorakkan oleh sifat sebegitu rupa. Antara yang terkenal dalam rantau ini ialah bekas Presiden Taiwan Chen Shui-bian yang telah disabit kesalahan dan dijatuhi hukuman penjara seumur hidup kerana menggelapkan dana negara, penggubahan wang haram, menerima rasuah dan memalsukan dokumen.

Kebangkitan rakyat di Taiwan

Tindakan mahkamah terhadap bekas Presiden Taiwan tidak berhenti setakat itu. Hukuman penjara turut dijatuhkan terhadap bekas "Wanita Pertama" Taiwan Wu Shu-chen, yakni isteri Chen Shui-bian. Pendedahan skandal korup Presiden Taiwan dan keluarganya juga menyaksikan kebangkitan kuasa rakyat termasuk demonstrasi besar-besaran mengepung Balai Peringatan Chiang Kai-shek oleh ratusan ribu rakyat Taiwan.

Taiwan bukan satu-satunya negara dalam rantau Asia di mana rejim pemerintahnya terlibat dengan kegiatan "menggelapkan dana negara, penggubahan wang haram, menerima rasuah dan memalsukan dokumen." Kedua-dua rejim China dan Malaysia turut disyaki terlibat dengan sesetengah kegiatan yang masih menanti siasatan bagi membuktikan kesahihannya.

Berdasarkan laporan badan pengawas kewangan yang berpangkalan di Amerika Syarikat, Global Financial Integrity (GFI) baru-baru ini, aliran keluar wang haram dari Malaysia pada 2000 berjumlah RM67.7 bilion (AS$22.2 bilion) yang, lapan tahun kemudian, melonjak kepada RM208 bilion (AS$68.2 bilion). Secara total, RM888 bilion (AS$291 bilion) telah direkodkan sepanjang tahun 2000 dan 2008.

GFI mendefinisikan aliran keluar wang haram sebagai pemindahan wang yang dijana menerusi aktiviti-aktiviti tidak sah seperti rasuah, aktiviti jenayah dan usaha mengelak cukai ke atas kejayaan diperoleh. Malaysia berada di tempat kelima dalam senarai tersebut sementara China berada dalam di tangga teratas.

Definisi aliran keluar wang haram GFI agak mirip dengan kesalahan yang disabit oleh bekas Presiden Taiwan yang didakwa menggelapkan sejumlah T$104 juta (RM11.1 juta) dari sebuah dana khas Pejabat Presiden Taiwan, menerima rasuah sebanyak T$9 juta (RM1 juta) berkaitan dengan perjanjian pemilikan tanah dan mendapatkan sejumlah T$2.73 juta (RM0.3 juta) lagi sebagai balasan kerana membantu seorang kontraktor memenangi bidaan dalam satu projek kerajaan.

Di Malaysia pula...

Yang menarik sekali ialah perkembangan terbaru di Malaysia berdasarkan laporan pertubuhan bukan kerajaan yang berpangkalan di Switzerland, Tabung Bruno Manser (BMF), yang telah mengeluarkan senarai 49 firma di empat benua di seluruh dunia yang didakwanya berkaitan dengan Ketua Menteri Sarawak Taib Mahmud dan keluarganya.

Senarai itu termasuk 13 syarikat di Malaysia, 10 di Australia, sembilan di Kanada, tujuh di Hong Kong, empat di Amerika Syarikat, tiga di British Virgin Islands, satu di pulau Jersey dan dua lagi di United Kingdom.

Kini persoalannya adalah, mungkinkah Taib Mahmud (gambar kiri) terlibat dalam penggubahan wang haram? Mungkinkah Taib Mahmud terlibat dengan skandal aliran keluar wang haram dari Malaysia berjumlah RM888 bilion (AS$291 bilion) yang direkodkan sepanjang tahun 2000 dan 2008? Siapa lagi dalam kalangan rejim pemerintah yang terlibat dengan skandal sebegitu besar?

Kini jelas bahawa terdapat persamaan antara rejim Tunisia, Mesir, Taiwan dan Malaysia apabila merujuk kepada pemimpin tertentu. Yang tidak jelas ialah, apakah penjelasan rejim pemerintah Malaysia berhubung dakwaan GFI dan BMF? Apa pula reaksi rakyat terhadap skandal yang sebegitu besar?

Menjejaki bumi 2Malaysia, umum sedia maklum bahawa wujud dua dunia di mana semua orang adalah sama rata di sisi undang-undang dalam "dunia pertama" tetapi wujud segolongan manusia yang "more equal than others" dalam satu dunia lagi atau "dunia kedua". Sesiapa yang pernah membaca karya Goerge Orwell "Animal Farm" atau menonton filem animasi tersebut, pasti faham selok-belok kewujudan bumi 2Malaysia!

Dalam kalangan manusia yang menetap dalam "dunia pertama", masyarakat pribumi dan Orang asal Sarawak merupakan kumpulan manusia yang paling memahami selok-belok kewujudan bumi 2Malaysia kerana mereka telah berdekad-dekad menjalani kehidupan perit akibat keagungan rejim Taib Mahmud yang tidak boleh dicabar selama ini seperti rejim Hosni Mubarak yang bersifat kuku besi pemerintahannya.

Cukup banyak laporan dan pendedahan melibatkan rejim Taib Mahmud yang dikemukakan dalam laman web SarawakReport, namun sehingga hari ini tiada tindakan siasatan diambil oleh pihak berkaitan dan kerajaan hari ini. Tiada juga laporan siasatan dikemukakan bagi menafikan segala dakwaan serius yang dibangkitkan dalam laporan-laporan SarawakReport!

Begitu juga, pendedahan yang melibatkan rejim Mahathir sepanjang pemerintahannya tidak diambil tindakan serius oleh pihak berkaitan dan kerajaan hari ini. Masih ingatkah buku tulisan Barry Wain bertajuk "Malaysian Maverick: Mahathir Mohamad in Turbulent Times" (gambar kanan) yang menimbulkan kontroversi kerana dakwaan-dakwaan dalam buku tersebut melibatkan rejim Mahathir dengan beberapa skandal?

Sebagai rakyat bumi 2Malaysia, kita telah menyaksikan tindakan Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengkaji kandungan buku tulisan Barry Wain sebelum membuat keputusan tentang pengedaran buku itu dalam pasaran buku bumi 2Malaysia, tetapi kita tidak berpeluang menyaksikan tindakan diambil oleh pihak penguatkuasa yang lain bagi membuktikan atau menafikan dakwaan-dakwaan tersebut.

Antara skandal yang dibangkitkan dalam buku tulisan Barry Wain termasuk skandal Bank Bumiputra. Ramai yang tertanya-tanya dan ingin tahu mengapa sebuah bank yang telah ditubuhkan bertujuan membangunkan Bumiputera akhirnya memberi bantuan yang luar biasa kepada sebuah syarikat hartanah di Hong Kong? Apakah penjelasan rejim pemerintah yang kononnya membela kepentingan Melayu dalam hal ini?

Tahun 1970-an, Bumiputra Malaysian Finance Ltd (BMF), sebuah syarikat subsidiari Bank Bumiputra di bawah Kumpulan Carrian telah malabur di pasaran saham Hong Kong dan mengalami kerugian amat besar akibat spekulasi pemulangan Hong Kong kepada China. Kumpulan Carrian membuat pinjaman besar-besaran daripada BMF.

Kerugian RM973.6 juta pada tahun 1983 ketika krisis Bank Bumiputra merupakan satu jumlah kerugian yang terbesar dalam sejarah sistem perbankan di Malaysia. Menurut kajian KPRU, penyelamatan kerajaan ke atas Bank Bumupitra dalam tempoh 15 tahun dijangka menelan perbelanjaan sejumlah RM16.2 bilion seperti berikut:

Bil
Tahun
Perkara
Jumlah (RM juta, jangkaan)
1
1983
Pembelian bank oleh Petronas
2,490.0
2
1983
Pembelian pinjaman bermasalah + kerugian daripada bailout
2,260.0
2
Oktober 1989
Bailout
982.4
3
1990
Pembelian Bank Bumiputra
1,150.0
4
Mac 1998
Bailout
1,100.0
5
1983-1998
Hutang faedah
1,240.0
6
1998
Pembelian pinjaman bermasalah
7,000.0
JUMLAH
RM16.2bilion

Banyak lagi skandal dan kes yang melibatkan kegiatan "menggelapkan dana negara, penggubahan wang haram, menerima rasuah dan memalsukan dokumen" atau salah urus dana kewangan telah dibangkitkan sama ada dalam buku tulisan Barry Wain, laporan-laporan SarawakReport atau laporan-laporan Ketua Audit Negara, namun sehingga hari ini, rejim bumi 2Malaysia tetap angkuh dan tetap menafikan segala-galanya!

*Ooi Heng ialah Pengarah Eksekutif Kajian Politik untuk Perubahan (KPRU) dan kolumnis Merdeka Review.

Mohamad Sabu:Malaysia dan Rasuah 6

DUNIA SIBUK DENGAN REFORMASI , SAIFUL SIBUK DENGAN 'DUBURNYA'

DUNIA SIBUK DENGAN REFORMASI , SAIFUL SIBUK DENGAN 'DUBURNYA'

Seorang ahli kimia memberitahu Mahkamah Tinggi di sini hari ini bahawa profil DNA yang ditemuinya pada satu tuala kecil, berus gigi dan botol air mineral adalah sepadan dengan dua profil DNA dari dubur Mohd Saiful Bukhari Azlan yang mendakwa diliwat oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Nor Aidora Saidon berkata empat contoh diserahkan kepada beliau oleh pegawai penyiasat DSP Jude Pereira pada 17 Julai 2008 dan beliau membuat calitan daripada barang kes itu dan membuat rumusan secara positif kemudiannya yang mengesahkan DNA yang ditemui pada calitan itu menyerupai profil “lelaki Y” seperti yang dinyatakan dalam laporan kimia oleh Dr Seah Lay Hong, seorang lagi saksi dalam kes itu.

Katanya beliau juga mendapatkan sehelai rambut daripada tuala kecil itu tetapi tidak menemui apa-apa profil DNA yang sepadan profil milik “lelaki Y” itu.

Kepada soalan Timbalan Pendakwa Raya, Noorin Badaruddin, pada sesi pemeriksaan utama, saksi keenaam pendakwaan itu berkata beliau mendapatkan empat calitan daripada tuala itu, dua daripada botol minuman berkenaan dan dua lagi daripada berus gigi.

Anwar, 63, sedang menghadapi tuduhan meliwat Mohd Saiful yang merupakan bekas pembantu peribadinya, di Unit 11-5-1 Kondominium Desa Damansara di Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, antara 3.01 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008.

Ketika ditanya oleh Noorin sama ada beliau membandingkan analisis ulangan seiring ringkas daripada graf tiga barang berkenaan dengan graf contoh oleh Dr Seah, Nor Aidora berkata analisis beliau daripada graf menyerupai hasil yang ditemui oleh Dr Seah dan ini mengesahkan ia berkongsi profil DNA, dan dating daripada punca yang sama iaitu “lelaki Y”.

Ekoran permohonan peguam bela Anwar, Karpal Singh, pihak pendakwaan bersetuju membekalkan satu salinan pangkalan data yang dirujuk oleh saksi berkenaan kepada pasukan pembelaan.

Sebaik saja salinan itu diserahkan kepada pihak pembelaan, seorang lagi peguam bela, Ram Karpal Singh, memohon agar mahkamah menangguhkan sesi pemeriksaan utama itu sehingga Jumaat memandangkan dokumen yang diserahkan itu adalah baharu dan ia perlu diteliti oleh seorang pakar, Dr Brian Mcdonald, yang membantu pihak pembelaan.

Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah bersetuju dan mengarahkan pihak pendakwaan memanggil saksi baru esok.

KERDAU : SALAHGUNA KUASA Umno

Ini sumber buletin online....lihat sini

GAMBAR- MEWAHNYA UMNO BERBELANJA DI KERDAU


- sewa tanah MARTEK RM20,000, Peruntukan setiap Felda RM4 juta-BULETIN ONLINE


TEMERLOH - Parti Umno dan Barisan Nasional (BN) masih menganggap rakyat tidak mengetahui tentang peraturan dan terus mahu mengeksploitasi harta rakyat menjelang pilihanraya kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kerdau

Setiausaha Badan Perhubungan PAS Pahang, Roslan Zainal berkata beliau akan mengemukakan bantahan ketika pertemuan dengan pihak Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) Khamis, 24 Februari.

Menurutnya, sekurang-kurangnya tiga premis kerajaan telah digunakan oleh Umno-BN sebagai bilik gerakan dan pusat operasi parti itu.

"Kita akan kemukakan bantahan kepada SPR dalam pertemuan esok,"katanya ketika ditemui Buletinonline di Markaz Besar Pilihanraya, Darul Hikmah, disini semalam.

Katanya, antara premis tersebut adalah Dewan Abdullah Kia di Kampung Paya Taram, yang terletak dipinggir jalan besar ke Jerantut

Selain itu, Dewan Orang Ramai Kampung Peragap dan Perpustakaan Desa Kampung Pandan turut menjadi mangsa.

"Dewan Abdullah Kia dijadikan bilik gerakan gerakan Umno Kampung Paya Taram, Dewan Orang Ramai Kampung Peragap dijadikan pusat logistik dan serta sebuah Perpustakaan Desa di kampung Pandan dalam daerah menundi Sri Tanjung,"ujarnya.

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita43/PerpusatakaandesaKgPandanUPUSriTanjunga.JPGOleh itu, beliau menyeru supaya SPR bertindak telus dan adil dalam mengendalikan PRK Kerdau

Sementara itu, orang ramai kesal dengan tindakan kerajaan Umno-BN membelanjakan berjuta ringgit wang rakyat untuk PRK Kerdau.

Seorang warga peneroka Felda yang ditemui memaklumkan, setiap rancangan Felda telah diperuntukkan RM4 juta bagi melaksanakan program kempen Umno-BN,

Beliau yang tidak mahu dikenali kesal dengan tindakan kerajaan dan menyifatkan ianya suatu pembaziran.

Menurutnya, adalah lebih bermanfaat sekiranya kerajaan menggunakan wang tersebut untuk mengurangkan kenaikan harga barangan keperluan.

Sehubungan dengan itu, tinjauan Buketinonline mendapati sekurang-kurangnya tiga kem polis MARTEK dibina dalam kawasan DUN Kerdau.

Buletinonline dimaklumkan sebuah MARTEK yang sedang dibina berdekatan Markaz Besar Pilihanraya PAS telah membelanjakan RM20,000 hanya untuk menyewa tanah sahaja.

Walaupun begitu, sumber Buletinonline memberitahu, pihak polis menghadapi kesukaran untuk menempatkan anggotanya mulai esok kerana MARTEK tersebut belum siap.

"Kelam kabut polis itu adalah disebabkan keputusan pihak SPR yang dipercayai dipengaruhi Umno, membuat dua pilihanraya serentak,"kata sumber tersebut

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita43/IMG_0657.JPG


Kabinet Bayangan' Bukti Umno Akui PR Serius Tawan Putrajaya

23/02/2011 Share


PETALING JAYA 23 FEB: Cadangan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak baru-baru ini kepada Pakatan Rakyat (PR) untuk mewujudkan satu kabinet bayangan merupakan bukti Umno perakui dan khuatir visi PR menawan Putrajaya akan menjadi kenyataan.

Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, walaupun beliau mengambil baik cadangan Najib tetapi ini juga menunjukkan Umno sememangnya serius dan mahu mengetahui barisan kabinet PR.

"Secara positif saya melihat pertama kali pimpinan Umno, dulu hanya menolak saja kemungkinan PR mengambil alih Putrajaya, sekarang, pertama kalinya mereka akui ada kemungkinan PR akan ambil alih dan mereka nak tahu siapa barisan pimpinan kita dan menteri-menteri kita," kata beliau dalam satu sidang media di ibupejabat PKR petang tadi.

Beliau menjelaskan, PR tidak akan menubuhkan kabinet bayangan kerana tugas tersebut telahpun dijalankan dengan amat baik dan lancar oleh Jawatankuasa Parlimen PR yanng telah lama ditubuhkan.

"Pilihan kita sekarang ialah membentuk jawatankuasa parlimen yang mengandungi tokoh-tokoh parlimen dan lain-lain bagi meneliti isu mengikut portfolio kerja dan juga institusi, dan ini telah berjalan, laporan telah dibuat dan beberapa aspek diketengahkan," jelas beliau lagi.

Anwar seterusnya berkata, maklumbalas dan cadangan jawatankuasa inilah yang diteliti, digubal sehingga terbitnya Buku Jingga PR yang memperincikan program PR dalam 100 hari pertama selepas menawan Putrajaya.

Ditanya berkenaan kecekapan jawatankuasa ini, beliau menjawab Buku Jingga PR merukapan bukti kukuh kecekapan jawatankuasa ini kerana kesemua pelan dan saranan yang diterbitkan dalam Buku Jingga merupakan susunan program yang menyeluruh.

"Bagaimana kita mampu menerbitkan Buku Jingga? Ia merupakan satu pelan yang komprehensif digubal dengan maklumbalas daripada jawatankuasa tersebut, jadi kalau kata kerja mereka tak memuaskan tak benar," tegas beliau.

DS ANWAR MAHKAMAH 23.02.2011.wmv

Kerajaan Selangor nafi hapuskan kuota perumahan 30 peratus bumiputeraKerajaan Selangor nafi hapuskan kuota perumahan 30 peratus bumiputera

February 23, 2011

SHAH ALAM, 23 Feb — Kerajaan Negeri Selangor hari ini menafikan dakwaan bahawa pihaknya menghapuskan 30 peratus kuota perumahan bagi pembeli bumiputera di negeri itu.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan negeri, Iskandar A. Samad sebaliknya berkata kuota perumahan bumiputera di Selangor bukan hanya 30 peratus tetapi antara 30 sehingga 70 peratus berdasarkan kawasan, daerah atau mukim.

“Sekarang kami telah tubuhkan syarikat Perumahan dan Hartanah Selangor Sdn Bhd bertujuan untuk bantu pemaju memasarkan stok-stok perumahan kuota bumiputera yang tidak dapat dijual oleh mereka.

“Apa yang kami juga telah lakukan ialah untuk licinkan proses pelepasan stok perumahan bumiputera yang tidak dapat dijual oleh pemaju, tetapi ini tidak bermakna pemaju boleh jual sewenang-wenangnya.

“Cuma apa yang kita lakukan supaya ia dapat dipercepat dan diperlicinkan,” katanya dalam sidang media selepas mesyuarat exco kerajaan negeri di sini hari ini.

Iskandar berkata demikian ketika mengulas laporan media sebelum ini bahawa terdapat cadangan dikemukakan kepada kerajaan negeri berhubung pelepasan secara automatik ke atas kuota perumahan bumiputera.

Mengulas lanjut mengenai perkara itu, Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata kerajaan negeri mengamalkan program pelepasan secara automatik di mana selepas 50 peratus projek perumahan telah disiapkan tetapi tidak terjual kepada pembeli bumiputera, pihak pemaju boleh melepaskan 20 peratus kepada pembeli bukan bumiputera.

“Selepas 75 peratus projek siap tapi tidak dapat jual lagi kepada bumiputera, 30 peratus boleh dilepaskan. Akhirnya sampai peringkat dapat CF selepas enam bulan, barulah semua boleh dilepaskan jika tidak dapat dijual tetapi melalui satu mesyuarat atau jawatankuasa yang mesti buat keputusan tidak melebihi 14 hari,” katanya. — Bernama

(function() { var d = document, w = window; w

RENTASAN 1161 | PANAS!! KINI HADI AWANG, MENTERI PAS DIHINA UMNO?

MENARIK DALAM RENTASAN 1161 1. MENTERI PAS CAP AYAM, KATA UMNO 2. PERPADUAN UMMAH ATAU PEREBUTAN GHANIMAH? 3. APA KOS TERSIRAT KENAIKAN INF...