“Saya baru luluskan bantuan untuk Kerajaan Negeri Kelantan” – Guan Eng


Walaupun pemimpin PAS sering menyerang pemimpin Pakatan Harapan (PH), kerajaan Persekutuan yang diterajui gabungan itu masih tetap menyalurkan dana kepada kerajaan negeri yang ditadbir parti Islam itu.
Menurut Menteri Kewangan Lim Guan Eng, kerajaan negeri Kelantan tidak mempunyai wang yang cukup untuk membayar gaji penjawat awamnya sehingga memerlukan suntikan dana daripada Putrajaya.
“Ianya benar kerajaan Kelantan tidak mampu bayar gaji (penjawat awam).
“Ini sudah lama berlaku. Baru-baru ini, saya sudah luluskan peruntukan untuk membantu kerajaan negeri Kelantan,” katanya yang juga Setiausaha Agung DAP kepada pemberita di lobi Parlimen, hari ini.
Tambah Guan Eng, tanpa Bantuan Kewangan Defisit daripada kerajaan Persekutuan, kerajaan negeri Kelantan tidak mampu membayar gaji penjawat awamnya.
“Hanya kerajaan negeri Kelantan yang merekodkan defisit dalam akaun mengurus untuk lebih lima tahun berturut-turut,” katanya.
Guan Eng berkata demikian mengulas desakan Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan agar menarik balik kenyataan yang disifatkannya sebagai menghina negeri tersebut.
Terdahulu, Takiyuddin bertanya di Parlimen sama ada kerajaan negeri Kelantan dan Terengganu boleh mengambil alih projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) jika ia dibatalkan oleh kerajaan Persekutuan.
Guan Eng berkata beliau perlu menunggu surat rasmi jika kerajaan negeri berminat untuk berbuat demikian.
Beliau bagaimanapun mempersoal kemampuan Kelantan untuk mengambil alih projek berkenaan sedangkan kerajaan negeri sendiri tidak mempunyai dana yang cukup untuk membayar gaji kakitangannya.
Jawapan jujur itu bagaimanapun tidak disenangi pemimpin pembangkang terutama Takiyuddin yang mendesak agak Guan Eng menarik balik kenyataan itu.
Menurut Guan Eng, beliau hanya mengulangi apa yang pernah disebut oleh bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengenai tahap kritikal kewangan negeri Kelantan.
Katanya, Najib ketika masih menjadi perdana menteri pernah berkata bahawa kerajaan negeri Kelantan yang diterajui PAS tidak mampu membayar gaji penjawat awamnya tanpa suntikan dana dari Putrajaya.
Najib sebelum ini berkata kerajaan PAS Kelantan tidak mampu menangung bayaran kepada penjawat awam walaupun negeri tersebut merupakan negeri defisit rendah.
“Negeri defisit macam Kelantan ini pun, kalau tidak ada suntikan daripada kerajaan pusat nak bayar gaji pun tak mampu, tak boleh nak bayar gaji,” kata Najib

Guan Eng dedah surat Kelantan mohon bantuan dana Persekutuan


Menteri Kewangan Lim Guan Eng mendedahkan surat dari Pejabat Perbendaharaan Kelantanmeminta bantuan kewangan daripada kerajaan Persekutuan untuk membayar gaji penjawat awam kerajaan negeri.
Surat bertarikh 18 Jun 2018 itu antara lain meminta kerajaan Persekutuan menyalurkan dana pendahuluan sebanyak RM97 juta pada Julai bagi menampung perbelanjaan luar jangka serta ketiadaan punca baru sumber hasil.
Surat itu turut menjelaskan mengenai bagaimana Kelantan mencatat aliran menaik defisit akaun semasa dengan jumlah terkumpul berjumlah RM19.46 juta dan defisit kumpulan wang pembangunan berjumlah RM45.03 juta, tidak termasuk tanggungan semasa berjumlah RM49.73 juta.
“Implikasi shortfall ini akan menyebabkan kerajaan negeri terdedah kepada kelewatan pembarayan gaji kakitangan termasuk sambilan sebanyak RM24.5 juta sebulan, serta bayaran bil-bil melebihi 14 hari,” kata surat itu.
Surat berkenaan ditandatangani oleh Pegawai Kewangan Negeri Kelantan Datuk Nik Kazim Nik Yusoff.
Ditanya tentang kelulusan pinjaman pendahuluan yang diluluskan pada Jun iaitu sebanyak RM22.5 juta berbanding permohonan sebanyak RM24.5 juta, beliau berkata ia adalah pemberian bagi memenuhi keutamaan semasa.
“Ini untuk gaji, jadi (kita) cuba cepat-cepat bagi dahulu.
“Apabila kita beri (begitu saja kepada) sesiapa yang minta, saya rasa itu bukanlah tindakan belanjawan yang berhemah.
“Jadi kita bagi apa yang perlu dahulu iaitu (untuk membayar gaji) kakitangan kerajaan negeri,” katanya.
Beliau yang juga Setiausaha Agung DAP turut mendedahkan bahawa Kelantan sekali lagi membuat permohonan terbaharu dan telah diluluskan.
Beliau bagaimanapun tidak mahu mendedahkan jumlah permohonan baru itu buat masa ini.

Isu gaji penjawat awam Kelantan: Kenapa marah saya, tidak Najib?


Kisah kerajaan negeri Kelantan yang diterajui PAS tidak mampu membayar gaji penjawat awamnya sehingga memerlukan suntikan dana daripada Putrajaya bukan perkara baru, sebaliknya berlarutan sejak zaman Datuk Seri Najib Razak mentadbir.
Namun, apabila Menteri Kewangan Lim Guan Eng membangkitkan perkara itu sepertimana Najib, beliau diserang bertalu-talu oleh pemimpin PAS.
“Sebaliknya bila saya sebagai Menteri Kewangan buat kenyataan yang sama, barisan kepimpinan PAS memainkan sentimen yang begitu mengapi-apikan dan membuat fitnah jahat bahawa saya berdendam dengan PAS sedangkan saya hanya menyatakan hakikat bahawa Kelantan adalah sebuah negeri yang gagal dari segi urusan ekonomi kerana tidak mampu membayar gaji/emolumen kepada ahli pentadbiran Kerajaan.
“Persoalannya ialah mengapa tidak ada reaksi sebegitu kuat dan keras oleh barisan kepimpinan PAS ketika Najib mendedahkan kepada umum pada 28 Januari 2018 bahawa kerajaan Kelantan terpaksa bergantung kepada bantuan kewangan Kerajaan Persekutuan untuk membayar gaji kakitangan kerajaan negeri Kelantan,” katanya dalam kenyataan.
Pada 2016 – ketika Barisan Nasional (BN) masih mentadbir – menurut Guan Eng, Kelantan menerima dana berjumlah RM398 juta daripada Kerajaan Persekutuan sepertimana negeri-negeri lain.
“Termasuk di dalam pemberian RM398 juta kepada Negeri Kelantan ini ialah pemberian defisit sebanyak RM59.9 juta kerana hasil kerajaan negeri Kelantan tidak mencukupi untuk membayar perbelanjaannya, termasuk gaji/emolumen ahli pentadbiran kerajaan negeri Kelantan,” ujarnya.
Malah, katanya lagi, Putrajaya juga telah meminjamkan RM100 juta dana tambahan sebagai pendahuluan untuk menampung perbelanjaan kerajaan negeri.
Namun, katanya, sehingga 31 Disember 2017, kerajaan negeri Kelantan masih belum membayar balik pinjaman pendahuluan sebanyak RM388 juta.
Tambah Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP, pada Jun tahun ini, Putrajaya yang ditadbir Pakatan Harapan sekali lagi meluluskan permohonan pinjaman oleh kerajaan negeri Kelantan bagi membantu membayar gaji penjawat awam mereka.
“Saya ingin tekankan bahawa pengurusan ekonomi dan pentadbiran kewangan perlu dijalankan berdasarkan fakta dan angka bukannya sentimen dan fitnah jahat.
“Sukar untuk memulihkan keyakinan orang ramai dan para pelabur atau membangunkan semula sebuah negeri yang gagal sekiranya membelakangkan fakta dan angka.
“Pada masa yang sama, saya tertarik dengan reaksi keras daripada barisan kepimpinan PAS terhadap kenyataan saya, berbanding terhadap kenyataan Datuk Seri Najib yang membuat kenyataan yang serupa sebelum ini.
“Adakah ini kerana saya adalah sasaran ‘lembut’ yang membolehkan barisan kepimpinan PAS mainkan sentiment yang merbahaya sehingga boleh menggunakan fitnah jahat tanpa segan silu?” soalnya yang juga Ahli Parlimen Bagan.

BERANIKAH ZAHID MENJAWAB "APA HAK YOU TANYA SOALAN?" SEKALI LAGI?
Semalam, Zahid Hamidi jelas menunjukkan rasa kurang senangnya terhadap soalan wartawan yang bertanya tentang kedudukannya sebagai Presiden UMNO selepas beliau kini berdepan dengan 45 pertuduhan mahkamah berkaitan pecah amanah, menerima rasuah dan penggubahan wang haram.

Kepada wartawan yang ingin tahu sama ada beliau akan bercuti sementara atau sebaliknya, Zahid Hamidi sebaliknya hanya menjawab dengan berkata, “apa hak you tanya soalan?”

Cara Zahid Hamidi itu  memperlihatkan sikap ego dan sombong yang ada dalam dirinya serta seolah-olah tidak memahami tugas wartawan sebagai penyampai maklumat kepada masyarakat.

Pemimpin yang baik tentu saja tidak akan melafazkan ayat sedemkian kerana wartawan pada hakikatnya boleh bertanya apa saja soalan yang relevan dengan kes yang sedang dihadapinya dan terpulang kepada Zahid Hamidi sama ada mahu menjawabnya dengan baik, sekadar berdiam diri atau setidak-tidaknya memberi jawapan ringkas “tiada komen” saja.

Tetapi, menjawab dengan bertanya balik “apa hak you tanya soalan?” tidak lain melambangkan kemiskinan jiwanya sejak ketiadaan jawatan dalam kerajaan dan berdepan pula 45 kes pendakwaan di mahkamah.

Apakah watak sebegini layak bergelar pemimpin?

Kemudian, hari ini dilaporkan pula bahawa Zahid Hamidi akan menjelajah ke seluruh negara untuk membersihkan namanya yang sedang berdepan 45 pendakwaan tersebut.

Program bagi tujuan itu akan bermula 26 Oktober ini di Kuala Terengganu dan seterusnya pada 3 November di Kedah dan Perlis.

Dipercayai jadual kunjungan beliau ke lain-lain negeri akan diatur dari semasa ke semasa bergantung kepada kelapangan masanya.

Bagaimanapun, keputusan Zahid Hamidi untuk mengadakan program jelajah tersebut adalah suatu tindakan yang membuang masa dan tidak memberi makna apa-apa, kecuali jika beliau dapat membuktikan bahawa 45 pertuduhan yang dikenakan terhadapnya itu adalah tidak benar, rekaan dan berniat jahat.

Tetapi, melihat kepada senarai 45 pertuduhan itu, mampukah beliau  membukti dan meyakinkan masyarakat bahawa semua atau sebahagian daripada pertuduhan tersebut adalah rekaan, berniat jahat dan sengaja diada-adakan?

Jika tiada apa-apa yang dapat dibuktikannya, bagaimana mahu namanya mahu dibersihkan?

Lebih buruk, bagaimana jika dalam program jelajahnya itu nanti, ada ahli UMNO yang agak celupar bertanya dan meminta pengakuan ikhlas atau atas nama Tuhan daripadanya berkaitan kebenaran 45 pertuduhan kes pecah amanah, menerima rasuah dan penggubahan wang haram yang sedang dihadapinya?

Adakah Zahid Hamidi berani menjawabnya dengan ayat yang sama yang pernah dilemparkannya kepada wartawan semalam, “apa hak you tanya soalan?”

Beranikah Zahid Hamidi? (ShahbudinHusin 24/10/2018).

KEPUTUSAN PRU 14 ADALAH MANDAT ANWAR SEBAGAI PM