BERCAKAPLAH KEPADA KU

Pada March 11 yang lalu , beliau ditangkap di apartmennya di tempat letak kenderaan Segambut. Polis membawanya ke apartemen yang disewa di Kepong, dan setelah masuk, mendakwa bahawa di tempat tinggal, ia mempunyai 800grams kokain, dan 140grams Methamphetamine, dan menuduhnya memroses dan perdagangan, menempatkan dia di bawah risiko dibebankan dalam akta dadah merbahaya 39b, yang membawa hukuman mati. Pada 12 Mac dia reman selama 7 hari.Ketika orangtuaku bertanya apakah kita boleh mengupah seorang peguam, seorang pegawai penyiasat berkata kepada kami "Tidak perlu". Pada March 17, selepas keluarga kami menunggu lebih daripada satu jam, kami dibenarkan untuk melihat dia untuk pertama kalinya, di bawah penyeliaan. Kemudian ibuku bertanya apakah kita perlu mendapatkan dia seorang peguam, lnamun pegawai penyiasat berkata lagi bahawa ianya tidak perlu, kerana perkara ini tidak boleh di buat apa –apa kerana seorang peguam pun tidak akan dapat membantu dan membuang duit. cadangkan itu, mendakwa "Peguam tak boleh buat apa-apa sekarang. Buang duit je. (Peguam tidak boleh berbuat apa-apa sekarang. Ini hanya membuang-buang wang).


Pada March 18, dari penahanannya di lanjutkan lagi 7 hari. Hakim bertanya mengapa tidak ada peguam yang mewakili untuknya, dan adakah ia sedar ia mempunyai hak untuk mendapatkan nasihat daripada pilihannya. Jawabnya "Tidak" Karenanya, ia meminta untuk satu pilihan iaitu seorang peguam , dan hanya sembilan jam kemudian, pegawai penyiasat tadi memberitahu ibuku, yang mana seorang peguam mewakili ku Hamzah Amer Arshad.


Tetapi pada hari berikutnya, polis menggunakan kuasa Eksekutif mereka di bawah Seksyen 28A yang mana haknya untuk meminta nasihat. Semua permintaan yang dilakukan oleh peguam kami untuk mengunjunginya ditolak. Hanya selepas kami mengeluh kepada Suhakam, apakah polis membenarkan peguam kami mengunjunginya ,itu pun selama 15 minit sahaja. Pasa March 25th, beliau dibawa ke mahkamah, dan didakwa dalam Bahagian 12 (2) untuk pemilikan 0.24grams daripada metaphetamin di Segambut l.


Tidak ada polis menyatakan bahawa mereka ditemui di Kepong tempat dimana kokain dan shabu yang "sudah dikemas menjadi diedarkan ", atau yang disebut" pengolahan kokain mini-lab "itu dibawa ke mahkamah. Beliau dibebaskan dengan jaminan. Satu tarikh sebut kes ditetapkan. Dia begitu gembira dengan itu dibebaskan, dan melihat anaknya yang berusia 4 tahun. Tetapi ketika ia menandatangani surat-surat pembebasannya,seorang yang berpakaian preman menunggu di luar . Baru dua langkah selepas dia keluar daripada jaminan jabatan, tanpa penjelasan, mereka kembali menangkapnya. Amer peguam yang mewakili beliau itu menahan daripada beliau di tangkap semula dan bertanyakan akan identity mereka yang menangkapnya .Selepas berulangkali mendesak akhirnya kad kuasa di tunjukkanNamun, tidak ada penjelasan yang diberikan kepada keluarga. Kami hanya diperintahkan untuk pergi ke balai polis dan bercakap kepada Inspektor Kang.Orang Itu sama dengan orang yang mengaku dan menangkap saudara saya yang mempunyai kokain. . Dia tidak pernah melihat kami, ia "dalam mesyuarat." Dia tidak terlalu sibuk untuk memberi pernyataan , tetapi tidak sedia untuk melihat kami. Kami diberitahu oleh IO baru untuk kes ini, dan DSP (orang yang menolak menandatangani surat-surat adikku hak untuk nasihat) bahawa mereka yang menahan dia selama 60 hari di bawah Tindakan Pencegahan Terperinci Act (LPK), selepas itu, mereka boleh lebih lanjut menahannya selama 2 tahun jika dinyatakan bersalah. Bersalah mengikut MEREKA.


Untuk di bawah undang-undang ini, ini adalah penahanan tanpa mahkamah, seperti Internal Security Act. Setiap maklumat dikumpul daripada "saksi" dan "penyiasatan" akan pernah di perkatakan,diucapkan oleh peguamnya atau dimahkamah diungkapkan untuk dia atau pengacaranya, atau mahkamah. Dia juga tidak akan dapat mempertahankan diri terhadap tuduhan. Pada March 25th, saudaraku, Ben, adalah menafikan hak-hak berperlembagaan. Selama 2 minggu, keluarga kami seolah-olah berada dalam neraka. Tidur malami, Ben sudah mengalami serangan asma selepas polis terlambat dalam memperoleh ubat yang diminta selama 3 hari, mama menderita sakit dada dan kehilangan suaranya.


Kami merasa semua itu sia-sia. Tapi sekarang, mimpi buruk yang baru telah bermula. Adakah atau tidak Ben bersalah, tidak boleh untuk Polis untuk memutuskan. Jika mereka SUDAH punya bukti untuk mengukuhkan kembali surat perintah penangkapan, mengapa itu tidak diajukan kepada mahkamah? Mengapa Ben tidak diberikan kesempatan untuk membela diri? Bagaimanakah kita mengetahui ketulenan ini begitu memanggil saksi dan pernyataan mereka? Dalam tindakan ini, saya hanya bisa ditangkap untuk setiap kejahatan ubat pelanggaran polis menuduh saya, sebab mereka boleh mendakwa mereka maklumat yang cukup (bahkan jika mereka mempunyai apa-apa) dan menahan aku. Selama 60 hari, selama 2 tahun, dan bahkan memperpanjang selepas. Bekerja seperti ini dan ISA adalah ikeenaran untuk penahanan sewenang-wenangnya dan penahanan dimana sahaja dan sesiapa sahaja yang dikatakan melanggari dan mengamcam negara.


Amer, keluarga saya dan kami semua tidak akan berhenti di sini . Kami akan berjuang untuk Ben. Kita akan berbicara untuk semua orang-orang yang ditahan sebelum kita, yang selanjutnya akan dibungkam. Tapi kita memerlukan bantuan anda. Dengan cara apapun sama sekali, membantu kita memerangi hal ini. ini, menulis di blog anda, menulis surat kepada wakil tempatan anda, untuk kita surat khabar, dan bersama-sama kita akan menggunakan suara kita, seni kita, ruangan kita, untuk berdiri bukan hanya untuk Ben, tetapi untuk semua hak-hak kita. Kebebasan adalah hak Perlembagaan. Saatnya untuk mengambilnya kembali. -- Jika anda tidak dapat mengekspresikan diri anda sudah balik jeruji - Mbana Kaitako

TAKUTNYA UMNO PADA KAKITANGAN AWAM

TEKS DAN KENYATAAN OLEH: MAT SERBU

KUALA LUMPUR, 31 Mac: Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng mendakwa kakitangan kerajaan diwajibkan menyertai program Biro Tata Negara (BTN) yang dikatakan menjadi syarat kenaikan pangkat oleh kakitangan kerajaan.


Sedangkan, menurutnya yang juga Ahli Parlimen Bagan, BTN merupakan alat doktrinisasi Umno yang sememangnya bertentangan dengan semangat 1Malaysia, yang mengiktiraf status semua kaum.


Disebabkan itu, beliau meminta Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM), Senator Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon menjelaskan sebab musabab kerajaan menguatkuasa kewajipan tersebut.
Menjawab soal itu dalam sesi soal jawab di Dewan Rakyat pagi ini, Dr Koh berkata, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telahpun meneliti silibus BTN.


Daripada penelitian Najib, beliau yang juga Presiden Gerakan berkata, sekiranya terdapat kelemahan seperti yang didakwa oleh Lim, maka kerajaan akan memperbaiki silibus tersebut supaya selari dengan wawasan 1Malaysia.


BUKAN ITU SAHAJA.DI PULAU PINANG, TAKUTNYA UMNO HINGGA SEDANG MENGUMPULKAN KAUM PENDIDIK YANG DIKATAKAN MENYOKONG PAKATAN RAKYAT.SEMAKIN BANYAK YANG DI TUKARKAN SEMAKIN BANYAK JUGA CAWANGAN DAN KEMPEN YANG AKAN DI JALANKAN.

NAMUN YANG MEROSAKKAN DAN YANG KERAP PONTENG KERJA BUKAN AHLI PAKATAN.TETAPI KETUA PEMUDA YANG MENJADI GURU.ANTARANYA CIKGU HASBUL YANG DI KATAKAN KETUA PEMUDA UMNO TASEK GELUGOR.

DAN BENGONGNYA PEMUDA UMNO TASEK GELUGOR MEMILIH ORANG KELANTAN MENJADI KETUA PEMUDA. DI KELANTAN SEDNIRI PUN ORANG TOLAK UMNO, MACAMANA AMBIK ORANG KELANTAN JADI KETUA PEMUDA UMNO.

Ada wartawan sanggup ditiduri untuk dapat slot di televisyen


Ada wartawan sanggup ditiduri untuk dapat slot di televisyen

5:31 PM Oleh Mohd Ali Bakri

KUALA LUMPUR: Ada wartawan, pengamal media yang sanggup ditiduri pihak tertentu semata-mata mahu mendapatkan tempat di dalam slot rancangan televisyen, kata bekas wartawan penyiaran, Rosli Nordin.

Beliau berkata demikian ketika mengulas pendapat umum sebelum ini yang menyatakan bahawa kumpulan wartawan penyiaran, media elektronik lebih popular berbanding kewartawanan akhbar dan media cetak.

"Ada kes-kes seperti itu berlaku. Dan, saya harap sikap-sikap seperti itu tidak perlu wujud hanya kerana mahu muncul di televisyen," kata beliau ketika menyampaikan ceramah kepada pelajar-pelajar media Universiti Malaya, sempena Career Talk Minggu Media di sini, hari ini.

Rosli yang pernah menggondol beberapa anugerah hasil laporannya sebelum ini berkata, apa yang penting adalah akal yang bijaksana untuk menyusun laporan-laporan yang menarik minat pembaca dan penonton.

"Memang ada kes sebegitu sehingga mereka sanggup tidur dengan pihak tertentu agar mendapatkan program televisyen. Ramai yang nak jadi wartawan penyiaran kerana kerjaya itu menyebabkan mereka lebih popular.

"Tapi, sebenarnya, kalau kita tiada akal, kewarasan, kredibiliti, maka hal itu tiada gunanya. Sekarang, pelajar media perlu buang sikap rendah diri itu. Ada yang rasa saya tak cantik, jadi tak sesuai jadi wartawan penyiaran," kata beliau lagi.

Dalam hal ini, Rosli berkata, pelajar media perlu mencontohi watak pengamal media seperti Oprah Winfrey yang popular melalui rancangan bual bicara yang beliau kendalikan.

"Adakah dia (Oprah Gail Winfrey) itu cantik? Dia pernah masuk ratu cantik di kawasannya, malah dia pernah dirogol, tetapi siapa dia sekarang?

"Berapa banyak duit yang dia buat sekarang? Oprah Winfrey juga pada asalnya adalah seorang wartawan. Tapi, beliau memiliki kepintaran dan akal. Dengan sebab itu, dia berjaya," kata beliau lagi.

SEHARI BERSAMA YB SALLEHMAN

SEHARI BERSAMA YB SALLEHMAN.

OLEH; Amiruddin Ahmad

Permatang Pasir-Baru-baru ini saya sempat bersama dengan YB Salleh Bin Man atau di kenali sebagai YB Salehman .Beliau membawa saya meninjau aktiviti seharian beliau dan kerja-kerja yang beliau laksanakan sebagai YB Permatang Pasir dan satu-satunya wakil PAS dalam kerajaan negeri Pulau Pinang.

Di awal pagi, beliau bergegas ke pejabat Jabatan Agama Islam Pulau Pinang di mana beliau membawa beberapa permohonan biasiswa dari pemohon yang berkelayakkan untuk memmohon bantuan pendidikan dari Majlis Agama Islam Pulau Pinang dan juga PUZ bagi pelajar-pelajar yang memerlukan.Beliau juga sempat bertemu dengan beberapa orang pekerja dan juga beramah mesra dengan mereka.

Dari Jabatan Agama Islam negeri, beliau ke pejabat di Majlis agama Islam negeri , meneliti beberapa permohonan, kebetulan dalam lawatan beliau ke pejabat Majlis Agama di Tingkat 8 , Jalan Mc Alister Pualau Pinang, beliau dikunjungi oleh seorang pemuda dan juga bapa saudaranya untuk memohon derma dan kebenaran mengutuip derma bagi merawat sakit jantung yang beliau alami . Ini adalah kerana YB Sallehman terlibat secara langsung dangan hal ehwal masjid sebanyak 200 buah di Pulau Pinnag yang memerlukan pandangan dan perhatian beliau.Batuan dan kebenaran ini kemudiannya di bincangkan dengan YDP majlis Agama Islam Pulau Pinang .Beliau berjanji akan membantu dengan seberapa segera bagi hamba Allah yang memerlukan bagi mengubati jantungnya

.

Dari Majlis agama islam pula YB Salleh Man ke Taman Tun Saadon ,beliau melawat masjid Al Taqwa , dimana ada aduan mengenai tanah runtuh dan membahayakan masjid. Beliau bergegas ke sana untuk melihat perkembangan yang berlaku dan bagaimana tindakan segera yang dapat di laksanakan bagi mengatasi masaalah yang berkemungkinannya bakal di hadapi.

Di sebelah petang pula, selepas selesai beliau ke kawasan beliau di

kampong Pelet , dimana upacara menyerahkan jersi bolasepak dan juga jersi sepaktakrawa ,bola,dan juga bolasepaktakraw serta gelanggang yang di bina semula untuk kepentingan golongan muda dalam acara sukan. Majlis menyampaikan bantuan ini di berikan kepada pemuda Kampong Pelet dan juga pemuda kampong Kubang Semang. Majlis penyerahan ini di lakukan di gelanggang sepaktakraw di kampong Pelet.

Sesungguhnya peranan belliau dalam menjalankan aktiviti ketika saya mengikutinya amat memenatkan. Tahniah YB kerana dapat menjalankan tugas walau pun ada amat memenatkan , namun ketekunan itu amat penting sebagai seorang wakil rakyat yang mana dapat di laksanakan dengan sempurna. Menurut YB Sallehman.bukan setakat siang ini sahaja , namun ianya akan membawa sehigga ke malam jika ada pula berita kematian dari anak qaryiah atau kecemasan lain yang memerlukan khidmat Yang Berkhidmat.

ANWAR DEDAH APCO DAN KERAJAAN

(function() { var d = document, w = window; w

Rafizi dedah syarikat palsu pindah wang dari projek LCS

SHAH ALAM - Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Rafizi Ramli mendakwa Alizes Marine Limited merupakan syarikat yang ditubuhkan un...