Pulang Wang NFC, Nazri Aziz Persenda Undang-Undang – Mahfuz

Retorik Menteri Undang-undang Nazri Aziz meminta agar Ketua Wanita Umno Shahrizat Jalil yang keluarganya terlibat dalam skandal NFC memulangkan wang pinjaman RM250 juta agar tidak perlu melepaskan jawatannya sebagai Menteri Pembangunan Hal Ehwal Wanita dan Keluarga.

mahfuz membidas nazri


Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar membidas kenyataan Nazri yang seolah-olah mempersendakan undang-undang negara. Katanya, skandal NFC mempunyai unsur pecah amanah yang jelas, oleh itu pelakunya hendaklah di hadapkan ke mahkamah dan dibicarakan.

“Kenyataan Nazri Aziz dangkal apabila menganggap mudah isu penyelewengan dan unsur pecah amanah dalam NFC. Tidak mungkin dengan hanya membayar balik RM250 juta semuanya selesai

“Kes NFC mesti dibawa ke mahkamah dan kita meminta satu Suruhajaya Di Raja dibentuk untuk menyiasat kes ini secara keseluruhan,” katanya dalam sidang media di Pejabat Agung PAS, Kuala Lumpur.

Menurutnya, Suruhanjaya Diraja penting kerana NFC bukan sahaja melibatkan Shahrizat dan keluarga beliau malah beberapa menteri kabinet yang lain. Mahfuz juga meminta agar Jawatankuasa Kira-kira Parlimen (PAC) membentangkan minit mesyuarat bertarikh 23 November 2011 kepada umum.

“Minit mesyuarat itu wajar diberi kepada ahli parlimen dalam kadar segera sebelum sessi parlimen bulan Mac bermula. Sekiranya diberi ahli parlimen boleh mendedahkan minit tersebut kepada umum tanpa sekatan.

“Minit itu amat penting kerana mengandungi pengakuan beberapa pegawai dari beberapa kementerian dan NFC sendiri yang dipanggil memberi keterangan kepada PAC. Ia boleh diteliti untuk mengetahui punca sebenar berlakunya penyelewengan dalam projek berkenaan,” tambahnya.

Kondo yang dibeli di Singapura


Beliau turut mendedahkan beberapa butiran maklumat dari dokumen minit yang dibocorkan kepadanya mengandungi keterangan beberapa orang pegawai berkenaan jawatankuasa-jawatankuasa yang ditubuhkan untuk memantau perjalanan NFC. Bagaimanapun pihak menteri yang meluluskan pinjaman didakwa tidak berpandukan kepada laporan berkenaan dalam meneruskan pemberian pinjaman.

“Ada beberapa jawatankuasa yang ditubuhkan untuk memantau progres NFC. Antaranya jawatankuasa di bawah Kementerian Pertanian, kementerian Kewangan dan Kerajaan Negeri Sembilan seperti MOA, MOF dan sebagainya. MOA dipengerusikan oleh Menteri Pertanian ketika itu Muhyiddin Yasin.

“Sekiranya jawatankuasa ini benar-benar berperanan maka tentu mereka akan mempersoalkan tujuan NFC menggunakan wang pinjaman yang diberi untuk pembelian kondominium, kereta mewah dan lain-lain,” kata Mahfuz.

Selain itu, Mahfuz mendakwa berkemungkinan projek NFC juga mempunyai kaitan dengan PM yang lalu Pak Lah serta ahli keluarga mereka. Katanya, pinjaman tersebut juga diberikan tanpa jaminan si peminjam akan bertanggungjawab membayar balik pinjaman mengikut jadual.

“Kerajaan tidak kenakan syarat kepada pihak yang mengambil pinjaman. Itulah akibatnya pinjaman diberi tetapi dokumen perjanjian tidak lagi ditandatangani. Akhirnya pinjaman lebih memihak kepada pihak yang meminjam

“Dalam kes NFC, pengendali syarikat hanya membawa masuk lembu sahaja. Sedangkan kerajaan yang menyediakan ladang dan kemudahan menternak. Oleh itu, rakyat perlu tahu sejauh mana wang mereka dibazirkan oleh keluarga Shahrizat,” katanya.

Pakatan Sokong Himpunan Anti-Lynas

PETALING JAYA 14 FEB: Pakatan Rakyat sebulat suara menyokong penganjuran Himpunan Hijau pada 26 Februari sebagai usaha menterjemahkan gesaan memberhentikan projek nadir bumi oleh Syarikat Lynas di Gebeng, Kuantan.

Perkara itu dinyatakan oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai mewakili pimpinan Pakatan dalam satu sidang media di ibu pejabat PKR di sini semalam.

"Gerakan membantah Lynas diteruskan. Pada 26 Februari ini akan diadakan himpunan hijau, menentang Lynas di Kuantan.

"Pemimpin parti akan turun bagi menyatakan sokongan kepada penganjuran itu," kata Anwar.

Projek yang diusahakan oleh firma Australia, Lynas dijangka akan menghasilkan 20,000 tan sisa radioaktif setahun apabila beroperasi kelak.

Pembinaan loji kontroversi ini menjadi titik pertembungan antara Umno-BN dan Pakatan disamping menyaksikan kemarahan awam terus memuncak.

Tentangan terhadap loji itu berhubung kebimbangan terhadap keracunan radiasi terhadap masyarakat dan persekitaran.

Rakyat juga kelihatan kurang yakin dan percaya terhadap jaminan yang diberikan oleh kerajaan pusat Umno-BN dan Lynas bahawa operasi kilang itu hanya menghasilkan tahap radiasi yang amat rendah.

Mengulas lanjut perkara ini, Anwar bekata Gabungan Hentikan Lynas (SLC) akan memfailkan semakan kehakiman bagi mencabar Lembaga Pelesenan Tenaga Atom (AELB) yang meluluskan Lesen Kendalian Sementara (TOL) untuk projek itu.

"Jawatankuasa itu akan mempersiapkan tindakan undang-undang bagi semakan kehakiman diadakan dalam masa yang segera dan diharapkan dapat dikemukakan sebelum 26 Februari ini," jelas Anwar.

Anwar :Suruhanjaya Diraja Siasat Pendatang AsingPETALING JAYA 13 FEB : Kerajaan Pusat sewajarnya menubuhkan sebuah Suruhanjaya Diraja dalam kadar segera bagi menyiasat isu pendatang asing tanpa izin (PATI) yang diberikan hak kewarganegaraan.

Gesaan itu dinyatakan oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim ekoran khuatir dengan peningkatan pengundi dari kalangan pendatang asing yang semakin meningkat sejak akhir-akhir ini.

"Ini bukan isu Sabah (projek ic), sebaliknya ini adalah isu negara keseluruhannya,"katanya dalam satu sidang media di Ibu pejabat PKR di sini hari ini.

Baru-baru ini Perdana Menteri Bangladesh, Sheik Hasina Wajed membuat kenyataan mengejutkan apabila mendakwa rakyat negara itu yang bekerja di Malaysia diberi kerakyatan mudah jika mengundi Umno-BN.

Kenyataan itu dipetik dari www.ngoab.gov.bd iaitu laman rasmi Hal Ehwal badan bukan kerajaan (NGO) Jabatan Perdana Menteri negara itu.

Bagaimanapun pendedahan itu dipadamkan selepas 24 jam ia disiarkan.

Skandal pemberian kad pengenalan atas dasar kepentingan politik pemerintah ini bukan pertama kali dibangkitkan oleh pembangkang dan media.

Sebelum ini, skandal yang sama berlaku di Sabah sejak tahun 1980 an dan 1990 an ketika era pemerintahan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Satu kajian melaporkan sehingga 2005, seramai 600,000 pendatang tanpa izin mendapat status kewarganegaraan tetap melalui projek IC di Sabah bertujuan untuk memenangkan Umno-BN dalam pilihanraya.

"Kerajaan perlu memandang serius gesaan tersebut dan bukannya menjadikan ia sebagai suatu agenda politik sempit, kerana masalah ini adalah masalah yang melibatkan kepentingan seluruh negara.

"Oleh yang demikian status kewarganegaraan pendatang asing ini harus disahkan sama ada mereka layak atau tidak mengundi sebelum pilihanraya umum akan datang,"jelasnya.

Anwar menambah, pihaknya tidak membangkitkan soal pendatang asing yang memenuhi syarat menerima taraf kewarganegaraan.

(function() { var d = document, w = window; w

SELEPAS 24 TAHUN MEREKA BERSATU KEMBALI