HUSAM MUSA: PENGARAH PERHUTANAN KELANTAN SAHKAN WUJUDNYA MESYUARAT: POHON PENJELASAN LANJUT


Husam Musa added 5 new photos.


Image may contain: 1 person, standing, tree, grass, outdoor and nature
Image may contain: 7 people, people smiling, indoor and food

PENGARAH PERHUTANAN KELANTAN SAHKAN WUJUDNYA MESYUARAT: POHON PENJELASAN LANJUT
Saya merujuk kepada kenyataan media daripada Pengarah Perhutanan Negeri Kelantan sebagai tindak balas Notis Bantahan Kelulusan Pembalakan sewaktu Kerajaan caretaker yang saya serahkan di Pejabat MB Kelantan pagi ini.
A. Kenyataan itu dengan sendirinya mengesahkan dakwaan saya bahawa wujudnya mesyuarat berkenaan pada hari ini.
B. Dakwaan tiada cadangan kelulusan dalam agenda mesyuarat pada pagi ini perlu diteliti lebih lanjut.
Jika Pengarah Perhutanan berani, saya mencadangkan beliau mendedahkan kertas agenda mesyuarat pada pagi Ini yang disahkan benar oleh Dato Setiausaha Kerajaan dan Penasihat Undang-undang.
C. . Apa pun, saya menganggap Notis dan Kenyataan Media saya telah berjaya mencapai matlamatnya, jika benar tiada sebarang kelulusan baru dikeluarkan. Saya telah berjaya melaksanakan tanggung jawab saya sewajarnya
D. Saya percaya maklumat dari sumber saya adalah benar.

Image may contain: one or more people, people standing, mountain, sky, grass, tree, outdoor and nature
E. Saya juga memohon penjelasan beliau tentang lawatan bermain golf ke Selatan Thai baru-baru ini yang sedang viral di media sosial.

Image may contain: 2 people, people on stage


Foto-foto itu menunjukkan beliau bersama dengan taukeh balak yang terkenal di Kelantan.
Penjelasan itu perlu untuk mempastikan tiada pertindihan kepentingan serta integriti beliau terjaga.
Husam Musa
2.20pm
16 April 2018Wan Azlan added 3 new photos.
4 hrs
Haji Husam bersama Lawyer Hisyam Fauzi selepas hadir membantah Kerajaan sementara Pas Kelantan yang bermesyuarat hari ini untuk meluluskan kawasan balak kepada Syarikat proksi Nik Amar (Nudin 100).
Mesyuarat jawatankuasa kecil perhutanan (Jkkp) yang bersidang sebentar tadi melibatkan kawasan hutan simpan lebih kurang 15 ribu ekar.
Andaikata ia diluluskan hari ini, bermakna kerajaan sementara Pas Kelantan jelas melanggar S.O.P yang ditetapkan.


Najib, UMNO tertekan ‘Tsunami Melayu’ jadi kenyataan


Keadaan terdesak menyebabkan pemimpin UMNO-Barisan Nasional (BN) terus melemparkan tuduhan basi tidak berasas terhadap Pakatan Harapan (HARAPAN) setelah gagal menjawab pelbagai dakwaan skandal rasuah yang telah merosakkan imej dan ekonomi negara.
Ketakutan ini menyebabkan mereka terpaksa menyebarkan ‘berita palsu’ bertujuan menakut-nakutkan rakyat negara ini khususnya orang Melayu semakin jelas tidak berpihak kepada UMNO-BN pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).
Dalam ucapannya di hadapan pelajar alumni MARA di Subang Jaya semalam, Presiden BN, Najib Razak menuduh pembangkang tidak senang dengan institusi bumiputera yang ada di Malaysia.
Najib mendakwa kononnya pembangkang akan melakukan sesuatu kepada institusi bumiputera yang tidak selaras dengan Malaysian Malaysia.
“Mereka (pembangkang) akan melihat kalau ada institusi bumiputera yang tidak selaras dengan konsep Malaysian Malaysia pasti mereka akan melakukan sesuatu terhadap institusi itu.
“Sebab itu amat penting bagi kita untuk pastikan dalam pilihan raya umum (PRU) ke-14 ini tidak akan berlaku tsunami Melayu,” katanya lapor Malaysiakini.
Tuduhan membabitkan konsep Malaysian Malaysia yang menjadi prinsip DAP bukan pertama kali digunakan pemimpin UMNO untuk ‘mengugut’ orang Melayu.
Sebelum ini, momokan ‘berita palsu’ sedemikian turut digunakan Najib semasa berucap pada majlis makan malam bersama anggota polis dan tentera baru-baru ini kononnya Regimen Askar Melayu Diraja (RAMD) mungkin kerana tidak sesuai dengan konsep ‘Malaysian Malaysia’.
Bagaimanapun, dakwaan Najib itu disanggah tokoh Perlembagaan Dr Abdul Aziz Bari yang menjelaskan RAMD tidak mungkin dibubar walau apa juga keadaan kerana pasukan itu dilindungi Perlembagaan Persekutuan dan Majlis Raja-Raja.
Tegasnya, perkara yang sama ujarnya terpakai terhadap segala dakwaan dan momokan UMNO selama ini yang bertujuan menakut-nakutkan orang Melayu.
“Sama seperti dakwaan UMNO yang kononnya DAP akan memansuhkan institusi raja, kedudukan Islam, bahasa Melayu dan juga kedudukan istimewa Melayu,” kata calon HARAPAN DUN Tebing Tinggi itu. 

‘BN senang hati kalau rakyat tidak pulang mengundi’


Sikap negatif yang ditunjukkan pemimpin UMNO-Barisan Nasional (BN) seolah-olah ‘tidak menggalakkan’ rakyat negara ini pulang membuang undi pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) 9 Mei hadapan menunjukkan wujudnya kebimbangan di kalangan mereka.
Perkara ini jelas dapat dilihat daripada kenyataan yang dikeluarkan oleh Timbalan Perdana Menteri sementara, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan pemimpin UMNO Johor Datuk Nur Jazlan Mohamed yang dilapor media sebelum ini.
Menurut calon Pakatan Harapan (HARAPAN) Parlimen Ayer Hitam, Liew Chin Tong, kenyataan Zahid pada Jumaat lalu bahawa rakyat Malaysia di Singapura tidak perlu pulang mengundi pada PRU14 amat dikesali.
“Jika benar ada kemungkinan majikan Singapura tidak mahu memberi cuti kepada pekerja Malaysia pada 9 Mei depan, Zahid sebagai pemimpin kerajaan sementara sepatutnya berani dan tegas meminta kerjasama negara jiran untuk membolehkan rakyat Malaysia pulang mengundi,” katanya dalam kenyataan.
Chin Tong berkata, Zahid tidak boleh lepas tangan dengan hanya berkata, “Jika majikan Sijngapura tidak izinkan, maka saya fikir perkara yang baik adalah jangan balik mengundi.”
“Ini jelas tidak bertanggungjawab dan mencerminkan rasa takut di kalangan pemimpin BN,” kata beliau.
Beliau turut mengkritik Nur Jazlan yang cuba membangkitkan hujah-hujah lemah kononnya mengajak pengundi pulang mengundi adalah “muslihat” pembangkang.
“Dia juga menentang usaha syarikat-syarikat penerbangan menawarkan kemudahan penukaran tiket serta tambang murah untuk membolehkan pengundi pulang mengundi.
“Persoalannya, mengapa Zahid dan Nur Jazlan takut sangat jika pengundi Malaysia pulang mengundi pada 9 Mei depan?” soal Pengerusi DAP Johor itu.
Jelasnya, perkara paling ditakuti oleh pemimpin UMNO-BN ialah kebangkitan rakyat Malaysia khusunya pengundi Melayu yang semakin menjauhkan diri dari parti yang kononnya memperjuangkan nasib rakyat itu.
“Mereka mula panik dan takut pengundi Melayu tidak akan memilih mereka lagi.
“Mereka tahu krisis ekonomi, tekanan kos sara hidup dan sikap tidak peduli pimpinan Najib menyebabkan orang Melayu marah terhadap BN.
“Mereka juga amat takut apabila tsunami politik di kawasan bandar pada PRU 2008 dan PRU 2013 akan merebak ke kawasan luar bandar dan separa bandar seluruh negara.
“Mereka tahu jika rakyat semua kaum di Malaysia bangun menentang pentadbiran Najib melalui peti undi, ia akan menyebabkan berakhirnya era BN,” kata Chin Tong lagi. 

BN TERDESAK BERI HADIAH TUNAI PERDAYA RAKYAT – DR HATTA

MUHYIDDIN MUNGKIN TANDING PAGOH DAN DUN GAMBIR

PINDA PERLEMBAGAAN PAS - HADI AWANG DICABAR BERDEBAT


1. Bila membaca laporan media terpandang berita bahawa presiden parti suci kata antara sebab beliau menolak kerjasama dengan parti Amanah adalah kerana ada usaha dari pemimpin Amanah untuk pinda perlembagaan parti suci bagi mengurangkan peranan Majlis Syura Ulama' parti itu sebagai badan tertinggi parti. 

Mak datuk. Senang je tuduh.

2. Beliau juga kata cadangan itu cuba dijadikan usul dalam muktamar parti suci 2015 tapi dibantah oleh akar umbi dan ditolak dalam AJK Pusat kerana ia bercanggah dengan Perlembagaan parti suci.

3. Yang lagi best dia juga dilaporkan berkata cadangan meminda Perlembagaan parti suci itu bagi memudahkan kerjasama dengan parti lain khususnya DAP.

4. Saya ada baca beberapa komen mantan AJK saya dalam lajnah undang-undang dan guaman Pas Pusat ( yang saya Pengerusinya ) yang dakwa presiden parti suci itu menipu. Berat juga bila ulama yang dikata nombor 2 kat persada antarabangsa dituduh menipu.

5. Saya cadang jika presiden parti suci tu rasa tuduhan dia itu benar dan dia ada bukti kukuh , saya cadang beliau sebutlah siapa pemimpim Amanah yang beliau tuduh itu. 

Bukan apa , senang sikit kami nak saman beliau kaw kaw. Atau alternatifnya, kita berdebat berdua..nak tak? 

Pak Aji pilihlah tempat dan moderatornya. Saya ikut je insyaAllah. Anytime ..anywhere Pak Aji. Ini bukan isu nak tunjuk hebat tapi nak dedah kebenaran supaya orang tak keliru.

6. Jika beliau kata cadangan bagi meminda perlembagaan parti suci itu bagi memudahkan kerjasama dengan parti lain khususnya DAP , ia bukan sahaja dakwaan yang tidak ada asas sama sekali malahan tak logik langsung !.

7. Kenapa ?  Sebab sebelum dia dakwa itu , sudah berapa kali parti suci telah bertahaluf atau bekerjasama dengan pihak-pihak lain misalnya atas nama GERAK, BA (Barisan Alternatif ) atau APU (Angkatan Perpaduan Ummah ) . Tak perlu pinda perlembagaan pun? 

Hatta ketika parti suci setuju sertai PR yang ada DAP, pun tak perlu pinda walaupun satu perkara dalam Perlembagaan parti suci. Justeru itu,  kat mana logiknya dan rasionalnya bila dia dakwa ada usaha untuk pinda Perlembagaan parti suci bagi nak mudahkan kerjasama dengan parti lain khususnya DAP. 

Jika ini bukan temberang, apa namanya?

8. Hakikatnya, setiap kali berlaku musim pemilihan dalam parti suci khususnya dalam Muktamar 2015 yang semua tahu diguna "cai" dan dijaja merata tempat bahawa pemimpin nombor satu dan dua dalam parti suci mesti ulama', itulah yang bercanggah dengan Perlembagaan parti. 

Tunjukkan kat saya wahai Mr Presiden, any peruntukkan dalam Perlembagaan yang kata boleh guna sistem cai, yang kata pemimpin nombor satu dan nombor dua mesti ulama' , yang boleh gelar senang-senang orang lain dengan istilah jebon, munafiq haraki, islam liberal, barua dan pelbagai label lagi.

9. Cukuplah saya komen yang itu je. Orang lain sudah komen yang lain-lain yang dia sebut..so saya tak payahlah tambah.

Allah lebih tahu.

Mohd Hanipa Maidin

TUN M DI LANGKAWI SEBAGAI AHLI PARLIMEN 2018