Kalau ikut mufti Pahang, kenalah sokong BN sampai kiamat – Shahbudin Husin

ha..ha..ha...macamana la bangsa dan ugama lain nak dekati islam kalau mufti cakap macam ni.....adoiiii, nak cakap pun malu.Tak boleh baca kitab semata-mata, tetapi baca berita sari bahan lain.Mufti ni besar kuasanya, tapi kena banyak membaca dan juga jangan jadi katak bawah tempurung.


Setelah mengeluarkan pendapat meminta rakyat agar menyokong perlaksanaan cukai GST yang mahu diperkenalkan oleh kerajaan beberapa hari lalu, mufti Pahang, Abdul Rahman Othman sekali lagi menampakkan dirinya sebagai seorang agamawan yang gemarkan perhatian dan tumpuan, khususnya daripada pihak kerajaan.

Jika kenyataannya sebelum ini yang meminta rakyat menyokong GST dipertikaikan banyak pihak kerana beliau ditakrifkan tidak mempunyai cukup pengetahuan mengenai ekonomi serta percukaian dan pendapatnya dikeluarkan semata-mata kerana kedudukannya sebagai mufti, kali ini kenyataannya lebih menarik perhatian apabila beliau menyatakan Islam melarang menggulingkan kerajaan dan memburuk-burukkannya secara terbuka.

Sambil menasihatkan rakyat agar sentiasa taat kepada kerajaan melainkan jika menggalakkan aktiviti maksiat, katanya lagi, haruslah diingat bahawa Islam menggalakkan segala masalah yang berbangkit diselesaikan melalui perbincangan dan bukannya dengan cara memburuk-burukkan kerajaan.
Sebagaimana biasa, setiap kali adanya demontrasi ia sering dikaitkan dengan usaha menggulingkan kerajaan sedangkan Pakatan Rakyat diketahui umum lebih ingin menukar kerajaan melalui proses pilihanraya setiap lima tahun sekali.

Apa yang sering dipertikaikan ialah proses pilihan raya yang disifatkan tidak adil, berat sebalah dan penuh tipu daya sehingga ia dikatakan antara sebab Barisan Nasional (BN) kekal berkuasa sehingga ini.

Walaupun difahami oleh rakyat bahawa istilah menggulingkan kerajaan yang dilarang itu ialah percubaan menjatuhkannya secara kekerasaan dan menggunakan senjata atau menderhaka kepada Yang di-Pertuan Agong dan bukannya menjatuh atau memburuk-burukkan kerajaan yang dipilih dalam pilihanraya atau perdana menteri yang dipilih oleh rakyat, malangnya mufti tersebut tidak menghuraikannya secara terperinci kenyataan beliau.

Abdul Rahman hanya menyatakan pendapatnya itu bersandarkan ijmak ulama Mohamad Abdullah tetapi mengelak untuk berhujah lanjut dengannya sambil berkata, "jika tidak percaya pergilah berhujah dengan ulama yang membuat ketetapan itu".

Kenyataannya yang tergantung dan sekerat jalan ini tentunya boleh mengelirukan dan membuatkan sesetengah orang yang cetek ilmu dan pengetahuan terus beranggapan bahawa usaha menukar kerajaan BN sedia ada atau mengkritik pelbagai kesilapan atau kecurangan kerajaan sebagai suatu dosa besar.

Tentulah ada yang lebih fanatik akan beranggapan bahawa kerajaan yang sedia ada hendaklah dikekalkan sampai bila-bila atau sehingga kiamat kerana percaya menukar kerajaan atau memburuk-burukkan adalah perbuatan berdosa besar dan boleh menyebabkan terhumban ke neraka.

Ia tidak ubah seperti kenyataan mufti Perak, Harussani Zakaria sebelum ini yang menyifatkan peserta demonstrasi sempena tahun baru sebagai golongan "bughah" dan darahnya halal dibunuh.
Nampaknya, selain mufti Perak, ada seorang mufti yang suka perhatian daripada kerajaan dengan mengeluarkan kenyaaan kontroversi tetapi tidak dihuraikan sepenuhnya.

Tidaklah dipastikan apakah tujuan kedua-dua mufti ini mengeluarkan kenyataan separuh masak seumpama itu, tetapi yang jelasnya ia menambahkan lagi kekeliruan masyarakat dan umat Islam.

Sementara ada yang tidak bersetuju, tentulah yang bersetuju juga ramai sedangkan sebagai mufti mereka seharusnya mengeluarkan hujah yang senada yang bersandarkan kepercayaan kepada Tuhan yang satu, Al-Quran yang satu dan juga ajaran Nabi Muhammad yang satu.

Adalah lebih baik para ulama dan mufti lebih memfokuskan kepada pelbagai masalah dan penyelesaian yang bertimbun-timbun dalam masyarakat daripada ghairah ikut campur dalam konflik politik yang dengan mudah dapat dibaca "kilat dalam kilaunya" atau maksud tersiratnya daripadanya.

Dengan adanya para ulama dan mufti seperti ini, benarlah kata orang-orang beragama dan berilmu dahulu bahawa "pemerintah yang baik ialah yang selalu mendekati ulama tetapi ulama yang tidak baik ialah yang selalu mendekati pemerintah". – shahbudindotcom, 5 Mei, 2014.

 


* Ini adalah pendapat peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pandangan The Malaysian Insider.

berkongsi di laman sosial

Kemenangan Pakatan di PRU13 tidak kekal kerana masalah dalaman, berbeza pendapat

Ahli Parlimen Kluang, Liew Chin Tong bercakap kepada peserta forum di Dewan Perhimpunan Cina Selangor dan Kuala Lumpur, semalam. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 6 Mei, 2014.Ahli Parlimen Kluang, Liew Chin Tong bercakap kepada peserta forum di Dewan Perhimpunan Cina Selangor dan Kuala Lumpur, semalam. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 6 Mei, 2014.   

Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) tahun lalu mungkin menjadi yang terakhir paling kuat untuk Pakatan Rakyat (PR) apabila isu hudud, masalah dalaman parti dan kurangnya usaha mendapat sokongan luar bandar didapati akan mengurangkan sokongan kepadanya dalam pilihan raya umum akan datang.

Bercakap dalam forum “PRU14: Adakah akan berlaku lagi tsunami politik?”, ahli panel, Liew Chin Tong, Wan Hamidi Hamid dan Hishamuddin Rais berkata sepanjang setahun selepas pilihan raya pada 5 Mei lalu, pakatan pembangkang hanya mendapat sedikit kemajuan untuk mendapat lebih kerusi dalam mengejar impiannya menawan Putrajaya walaupun mendapat lebihan kerusi dalam PRU13.

Liew berkata, isu hudud melemahkan peluang Pakatan untuk menghasilkan tsunami politik dalam pilihan raya akan datang dan meminta PAS mengkaji balik keutamaannya.

PR memenangi 89 kerusi dalam PRU13, peningkatan tujuh kerusi berbanding Pilihan Raya Umum 2008 yang menyaksikan DAP, PAS dan PKR bersetuju untuk melawan Barisan Nasional (BN) secara satu lawan satu, menyebabkan parti pemerintah itu mengalami kekalahan bersejarah di lima negeri dan Parlimen persekutuan hilang kuasa dua pertiga majoriti.

Liew berkata, hudud hanya mula menjadi satu strategi untuk PAS dalam 1980-an, untuk membezakan dirinya daripada Umno selepas Tun Dr Mahathir Mohamad mula menyerap simbol Islam dalam Umno.
Pemimpin muda DAP itu berkata, Pakatan harus menumpukan semula tenaganya kepada menyelesaikan isu rakyat seperti masalah lalu lintas, isu kesihatan dan masalah air, dan bukannya menjadi ia isu sampingan kerana hudud.

Beliau berkata, kerjasama antara PAS dan DAP adalah penting untuk Pakatan terus hidup dan mengaum: "Kita tahu apabila DAP tidak bekerjasama dengan PAS, kedua-dua pihak akan berakhir dengan mesyuarat dan menjadi rakan dalam kem Kamunting."

Ahli DAP dan penasihat Insiatif Impian Malaysia, Wan Hamidi berkata, untuk menawan Putrajaya memerlukan pakatan pembangkang memenangi lebih undi di luar bandar, tetapi mereka tidak  melakukan apa-apa untuk memperbaiki kedudukan di kalangan pengundi berkenaan.

"Pada PRU13, kita menyaksikan tsunami bandar, dan ini adalah terbukti di Sabah di mana kawasan bandar dan separa bandar mengundi untuk perubahan.

"Tetapi kita gagal dengan pengundi luar bandar, dan BN akan terus mengambil kesempatan ini melalui persempadanan semula, dengan cara memecahkan kampung ke kawasan pilihan raya yang lebih kecil dan memastikan BN menang walaupun kita mendapatkan undi majoriti,” katanya.

Wan Hamidi berkata, kebanyakan strategi kempen Pakatan, seperti berjanji akan mengurangkan harga kereta, disasarkan kepada kelas menengah dan mengenepikan penduduk miskin luar bandar.

"Sayang sekali Pakatan tidak memberi tenaganya untuk perkara ini selepas PRU13 berakhir.

"Sebaliknya, kita mempertikaikan mengenai isu hudud, dan ini membuat orang yang mengundi kita selama ini lebih kecewa dengan kita," katanya.

Beliau berkata, isu itu ditambah dengan kekurangan media alternatif di kawasan luar bandar, dan subsidi yang sedia dibekalkan BN untuk golongan pengundi luar bandar dan miskin.

Hishamuddin, seorang aktivis sosial, berkata Pakatan tidak akan memenangi pilihan raya umum selagi sistem pilihan raya yang ada tidak berubah.

"Ia bukan Umno yang anda tentang, tetapi sistem mengundi dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR). Tidak mungkin tsunami politik akan berlaku kerana Umno dan SPR akan terus merangka sempadan semula untuk menjamin kemenangan mereka," katanya.

Hishamuddin berkata, penyelesaiannya adalah memaksa kerajaan untuk membentuk SPR baru yang tidak akan mengambil jalan keluar dengan amalan persempadanan semula dengan cara gerymandering  untuk mengekalkan status quo politik.

"Berjuta-juta perlu turun ke jalan raya, mengelilingi Putrajaya dan meminta kerajaan menubuhkan SPR baru untuk menguruskan pilihan raya yang bersih dan adil. Pilihan raya sekarang adalah satu pembohongan, jadi mengapa tidak kita mengubahnya?

"Jangan berilusi perubahan dalam kerajaan adalah mungkin sekarang. Dengan sistem pilihan raya yang ada, perubahan adalah mustahil," katanya yang merupakan bekas ahli jawatankuasa reformasi pilihan raya Bersih 2.0.

Tribunal Rakyat  Bersih 2.0 membuat kesimpulan pada Mac lalu, PRU13 tidak dijalankan dengan cara yang bebas dan adil, dan banyak penyelewengan pilihan raya adalah hasil daripada perbuatan sengaja untuk menipu.


Tribunal yang terdiri daripada pakar tempatan dan luar negara berkata, SPR perlu menjalani pembaharuan yang menyeluruh, dan undang-undang harus diubah bagi memastikan badan itu bebas daripada kerajaan.
Ia juga berkata, pilihan raya umum mempunyai bilangan pengundi pos dan awal berlebihan, yang  membolehkan BN memenangi pilihan raya tahun lalu. – 6 Mei 2014.