Perbezaan ulama dunia islam dgn ulama Iran,

Nanti kata aku wahabi n syiah pulak...bukan boleh puak puak ulamak ni...tak sokong saja kapiaq...so ni nak habaq mai macamana ulamak dan profesional boleh bersama...jangan jadi  ngong....
Perbezaan ulama dunia islam dgn ulama Iran, 

ulama Iran meraikan golongan professional mereka, justeru itu walaupun Iran diberi sekatan ekonomi yang cukup hebat oleh musuh-musuh  islam tetapi mereka mampu membangunkan kekuatan teknologi dan ketenteraan.

Ulama yang lain termasuk ulama di Malaysia tidak meraikan ilmu golongan professional dan menganggap kesemua ilmu selain dari ilmu agama adalah ilmu sekular..justeru itu siapa sahaja yg memberi pandangan mereka selain dari teras ilmu agama akan dituduh sebagai sekular dan sesat... sedangkan segala ilmu yang berada di dunia barat ketika ini adalah berakar umbi dari ilmu islam yang dicuri oleh dunia barat...Islam tidak akan maju selagi mana umatnya memusuhi segala ilmu islam yang kini dimiliki dan dikuasai oleh dunia barat.
Barat yang datang menjajah negara umat islam bukan tergila-gila sangat untuk merompak hasil mahsul negara yang mereka jajah tetapi yang paling penting bagi mereka adalah merompak segala ilmu-ilmu dari ketamadunan islam..

Justeru itu di dalam ijmak ulama dunia islam yang baru berlangsung di Rusila Tranggganu yang lalu tidak ada satu forum perbincangan yang hangat, berilmiah dan berwawasan bagi ummah menguasai ilmu dalam menelusuri kehidupan di dalam dunia ini sebagai Khalifah.. 

Juga tiada sebarang plan tindakan bersepadu dan kondusif dalam mencerna serta melahirkan ummah sebagai insan yang mandiri yang mampu memjana serta mengusai ekonomi dan teknologi bagi mengangkat maruah umat islam seluruh dunia..

Sepatutnya Persidangan Ijmak Ulamak Dunia Islam mampu melahirkan kertas cadangan dan journal-journal ilmiah yang boleh diangkat ke dalam dewan-dewan kuliah untuk dibahaskan oleh para pensyarah serta ilmuan islam di universiti islam yg ternama seluruh dunia ini..

ALLAH menyuruh kita berjaya di dunia dan di akhirat..
Bukannya menyuruh kita menjadi miskin ilmu dan miskin harta di dalam dunia ini..


Note :

Memang mereka syiah.. mereka mengutip ilmu islam yg dicuri oleh dunia barat bagi menggerunkan musuh-musuh mereka..

Barat dan syiah menguasai ilmu dari ketamadunan islam yg kita ASWJ buat apa? Sibuk mengkafirkan org dan berbalah antara satu sama lain.. tu jer kerja kita

Bila ASWJ dalam dunia ni nakk bangkit dari tidur yg panjang..?
Sadarlah sewaktu kalian lena diulit mimpi musuh2 kalian sentiasa belajar, mengkaji serta bekerja siang malam bagi membaham tubuh badan kalian semuanya...

Teuku Zacharyah Iskandar
Admin FB : Anak Muda Bangkit Hancurkan UMNO.

HUDUD: Taktik jahat pecah belah PR terbongkar di Parlimen!

Oleh: jebon
HUDUD: Taktik jahat pecah belah PR terbongkar di Parlimen!

HUDUD: Taktik jahat pecah belah PR terbongkar di Parlimen!

Akhirnya terbongkar juga taktik kerajaan BN talam dua muka dalam isu menyokong Hudud.
Dalam sidang parlimen 27 Mac, Menteri Agama Jamil Khir Baharom disoal bertubi-tubi tentang kegagalannya membawa Hudud ke Mesyuarat Majlis Raja-raja Melayu pada 11 Mac lalu bagi memudahkan menteri kerajaan BN membawanya untuk kelulusan di parlimen.

Akibat kegagalan tersebut usul Hudud terpaksa dibawa secara persendirian ke Dewan Rakyat dan Umno pusat berlepas tangan daripada tanggungjawab mengundi rang undang-undang berkenaan.
Hari ini dalam sidang Dewan Rakyat, beberapa anggota parlimen PAS membantah kenyataan Jamil Khir bahawa kerajaan pusat tidak membawa cadangan pindaan undang-undang hudud ke mesyuarat Majlis Raja-raja Melayu .

Kata Jamil Khir, enakmen syariah itu tidak pernah dibawa untuk perhatian majlis itu sejak mula lagi.
Pengakuan itu mencetuskan kemarahan wakil-wakil rakyat PAS yang berkata kerajaan pusat pernah berjanji dalam jawatankuasa teknikal hudud untuk berbuat demikian sebelum pindaan dibawa ke Parlimen.
Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena) diarah keluar dewan selepas beberapa kali cuba menyoal Jamil Khir sebab kerajaan tidak mahu mengikut apa yang telah dipersetuju dalam jawatankuasa teknikal.
Beliau diarah keluar oleh Timbalan Speaker Datuk Ismail Mohamad Said selepas 30 minit bertikam lidah, dengan menteri tersebut tidak memberi jawapan memuaskan berhubung perkara itu.

Bercakap dalam sidang media selepas diarah keluar dewan, Mahfuz mendakwa bahawa mesyuarat Majlis Kebangsan bagi Hal Ehwal Islam yang dipengerusi oleh perdana menteri, telah bersetuju dengan pindaan itu dan telah disebut akan dibentang dalam mesyuarat Majlis Raja-Raja baru-baru ini.
Oleh kerana kerajaan tidak berbuat demikian, dakwanya, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang telah membawa rang undang-undang persendirian ke Parlimen.

“Rang undang-undang itu akan membuat ia mudah bagi Kelantan untuk menguatkuasakan apa yang telah diluluskan di sidang Dewan Undangan Negeri baru-baru ini,” katanya.
Menurut Mahfuz lagi, ini membuktikan bahawa apabila terdapat tekanan dari parti-parti komponen BN berhubung dengan hudud, kerajaan tidak meneruskannya.

Sementara itu, Bernama melaporkan tindakan itu diambil kerana Mahfuz tidak mengendahkan arahan Ismail dan menghina Jamil Khir ketika menteri berkenaan menggulung perbahasan usul itu.

“Tindakan ini jangan dijadikan isu di luar dewan selepas ini. Ia dibuat berdasarkan Peraturan Mesyuarat 42.
“Yang pertama, tidak mengendahkan nasihat saya supaya duduk diam, lama saya biarkan….selain mengeluarkan perkataan menteri ‘bacul’. Saya dengar perkataan ini terhadap menteri (Jamil Khir).
“Dia (Mahfuz) berdegil tidak menghormati (Timbalan) Speaker dan apabila diminta duduk diam, dia tidak menghiraukan arahan saya dan bukan kerana menteri gagal jawab,” kata Ismail seperti dilaporkan agensi berita nasional.

Projek antarabangsa Johor: Berakhirnya Ketuanan Melayu Umno
Projek antarabangsa Johor: Berakhirnya Ketuanan Melayu Umno

Projek antarabangsa Johor: Berakhirnya Ketuanan Melayu Umno

Pakatan Rakyat sejak dari dahulu menolak perkauman dan mengingatkan Umno, dunia tanpa sempadan tidak sesuai dengan dasar-dasar yang diperjuangkan parti itu dan anak syarikatnya Perkasa.

Namun Umno berkeras dan menipu orang Melayu kononnya dengan mengundi mereka sahaja tanah Melayu akan selamat. Umno akan memastikan tidak ada seinci pun bumi Melayu terlepas ke tangan orang asing.

Bagaimanapun, hari ini terbukti parti itu perlahan-lahan menyepikan diri apabila igauan tersebut bertukar menjadi realiti di negeri kelahirannya, Johor.

Parti itu tetap mengunci mulut apabila Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ismail Sultan Iskandar mengisytiharkan bahawa kedatangan rakyat Singapura untuk menetap di Johor akan memacu kemajuan bagi negeri itu.

“Apabila rangkaian perhubungan (Johor-Singapura) diwujudkan, ia akan menjadi kebiasaan bagi rakyat Singapura tinggal di Johor dan bekerja di Singapura. Itulah (realiti) masa depan,” titah Sultan Ibrahim.

Baginda menyebut demikian dalam satu temu bual dengan The Star minggu lalu.

Sultan Ibrahim menolak andaian bahawa projek tersebut akan mewujudkan hartanah yang berlebihan di selatan Johor.
Titahnya, di London sendiri, sebanyak 80 peratus daripada hartanahnya dimiliki oleh orang asing.

Kawasan Selatan Johor kini menyaksikan pembangunan pesat, kebanyakannya dimajukan oleh pemaju terkemuka dari China. Salah satu projek paling besar di situ ialah Forest City.

Bagi projek Forest City sahaja, dianggar kira-kira 300,000 orang akan menetap di pulau yang baru diwujudkan di Selat Johor menjelang 2045, menurut kajian Penilaian Terperinci Impak Alam Sekitar Impak (DEIA).

Johor kini mempunyai penduduk seramai 3.5 juta.
Pemaju Forest City, Country Garden View Pasifik (CGPV) juga yakin bahawa permintaan antarabangsa untuk hartanah di Singapura akan membantu menyelesaikan sebarang isu lebihan hartanah di negara republik itu.

Mereka mengisytiharkan perkara itu dalam satu taklimat minggu lepas.

“Sasaran kami adalah penduduk dunia, bukan sahaja rakyat tempatan. Mereka boleh menjadi rakyat Singapura atau Cina dari China … kami membukanya untuk (pasaran) antarabangsa,” kata Pengarah Eksekutif CGPV Md Othman Yusof semasa sesi itu.

Md Othman membandingkan Forest City dengan Dubai City, yang menurutnya berjaya menjana penghijrahan untuk mengekalkan kelestariannya apabila pembanguna itu siap.

Kira-kira 85 peratus daripada penduduk di Dubai hari ini terdiri daripada warga asing.

PKR tak menentang hudud, ia hukum Allah, kata Azmin

PKR tak menentang hudud, ia hukum Allah, kata Azmin

PKR tak menentang hudud, ia hukum Allah, kata Azmin

AZMIN_ALI_RUMAH_SELANGORKU_RIMBAYU_20150322_TMIKAMAL_ARIFFIN_10Mohamed Azmin Ali hari ini menyelar kenyataan yang mengatakan PKR menentang pelaksanaan hukum hudud, mengatakan ia hukum Allah yang tidak boleh dipertikaikan.

Timbalan Presiden PKR itu berkata PKR tidak menentang hudud tetapi tidak bersetuju dengan prinsip PAS yang melanggar prinsip Pakatan Rakyat (PR) dalam membentangkan pindaan kepada enakmen jenayah Syariah Kelantan.

“Kita (PKR) tidak menentang hukum Allah. Kena berhati-hati (membuat kenyataan). Sebagai seorang Islam, kita tidak boleh menentang hukum Allah yang ada dalam Al-Quran.
“Cuma, mekanisme yang dibawa PAS itu tidak menghormati prinsip dan semangat PR. Itu sahaja,” katanya diminta mengulas kenyataan PKR semalam mengatakan ia tidak akan menyokong rang undang-undang persendirian yang akan diusulkan PAS di Dewan Rakyat bagi membolehkan hudud dilaksanakan di Kelantan.
Menteri besar Selangor itu berkata demikian kepada media hari ini selepas majlis pelancaran dan pendaftaran Rumah Selangorku di Bandar Rimbayu, Telok Panglima Garang.
Ditanya sama ada PKR akan mengundi menentang usul itu apabila ia dibentangkan di Parlimen kelak, dijangkakan oleh presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, beliau bagaimanapun enggan mengulas lanjut.

“Kita tunggulah. Semalam Presiden PKR sudah buat kenyataan bagi pihak parti. Itu pendirian yang diambil dan kita akan tunggu apabila rang undang-undang itu dibentangkan,” kata Azmin.
Semalam PKR dalam satu kenyataan ditandatangani tujuh pemimpin tertinggi parti itu menyatakan tidak akan menyokong rang-rang undang itu kerana mereka tidak dimaklumkan tentang isi kandungannya dan ia dibuat secara “unilateral” oleh PAS.

Menurut kenyataan itu, tindakan Hadi yang menghantar surat kepada Parlimen mohon membentangkan usul itu dibuat tanpa memaklumkan parti komponen PR terlebih dahulu dan ia bercanggah dengan keputusan Mesyuarat Majlis Pimpinan PR pada 8 Februari, 2015.

Azmin berkata, kenyataan PKR itu dibuat kerana PAS tidak sepakat menurut keputusan yang dibuat Majlis Presiden.
“Keputusan yang dibuat Majlis Presiden ialah, sebarang cadangan mesti dibentangkan dan diputuskan oleh Majlis Presiden.

“(Tetapi) ini tidak berlaku. Sebab itu kita akan bantah. Kita bantah sebab PAS tidak menghormati apa yang dijanjikan dalam Majlis Presiden,” katanya.

Sementara itu, beliau juga menafikan dakwaan PR bakal berpecah ekoran kemungkinan DAP meninggalkan gabungan parti pembangkang itu kerana tidak bersetuju dengan dengan pelaksanaan hudud di Kelantan.

“Tidak berpecah. Kami bersetuju untuk tidak bersetuju. Tak ada masalah. Saya yakin (pada) kebijaksanaan pimpinan memperkukuhkan dan memantapkan PR.
“Perbezaan, kalau pun ada, boleh kita bincang secara baik demi kepentingan rakyat. Itu harapan saya,” kata Azmi.

Semalam, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng juga menyifatkan tindakan PAS sebagai mengetepikan PR dengan menghantar notis membentangkan rang undang-undang persendirian itu pada sidang yang sedang berlangsung sekarang dan akan berakhir 9 April depan.
“Pengkhianatan bersiri oleh kepimpinan utama PAS ini satu tindakan provokasi yang dilakukan secara sengaja untuk memecahkan PR, atau demi mengugut DAP dan PKR supaya menyerah kepada PAS, atau sebaliknya melihat PR berpecah,” kata Lim dalam satu kenyataannya semalam.

Pindaan kepada Enakmen Kanun Jenayah Syariah II Kelantan yang mencetuskan kontroversi itu diluluskan pada 19 Mac apabila kesemua 44 orang ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) sebulat suara menyatakan sokongan terhadapnya selepas ia dibahaskan 4 Adun.
Enakmen itu akan dibawa ke Parlimen secara rang undang-undang persendirian oleh PAS yang akan mengusulkan pindaan kepada Akta 355 iaitu Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965. – 22 Mac, 2015.