GAMBAR- MEWAHNYA UMNO BERBELANJA DI KERDAU


KAWASAN DESA MURNI..SEDANG MEMUNGGAH BARANG UNTUK MEMBAHAGIKAN KEPADA TETAMU YANG HADIR BAGI PROGRAM PENYAMPAIAN BANTUAN MURID SEKOLAH...MUJUR ADA ADUN MATI...DAPAT JUGA JALAN DI TURAP DAN JUGA BANTUAN BIASISWA...ENTAH YA BIASISWA KE TIDAK TAK TAHU BERSAMA YAYASAN PAHANG...IKUT PADA BANNER , NOH OMAR AKAN HADIR ...


INI PULA DI BEBERAPA KAWASAN BERDEKATAN.....PUN SAMA ..TENGAH MEMANGGIL KETUA-KETUA CAWANGAN UMNO BAGI MENGATUR PROGRAM DAN JUGA PENUNGGANG MOTOSIKAL....MESTI AZIZ REMPIT ADA DALAM PROGRAM INI.


INI PULA PERSEDIAAN ALA KADAR PAS- KIRI ADALAH MARKAS PAS BESAR YANG AKAN MENYAKSIKAN PELANCARAN BUKU JINGGA OLEH TUAN GURU NIK AZIZ MURSYIDUL AM PAS PADA 24(MALAM INI) KHAMIS...BARU-BARU INI DSAI HADIR KERANA PROGRAM BELIAU DIRANCANG SEJAK 3 BULAN LAU......MANAKALA AKTIVIS PAS SEDANG MEMUNGGAH BARANG TERMASUK BENDERA UNTUK DI GANTUNG...
Mewah itulah apa yang dapat digambarkan dalam lawatan semalam.Jika di bandingkan dengan PAS, dapat kita katakan bahawa persediaaanya jauh pangang dari api.Namun apa yang kita harapkan ialah supaya rakyat membuka mata dengan kempen yang bukan sahaja tidak sama rata...malahan nampak sangat macam gergasi dan juga kuman...

Belum nampak pun para petugas membantu dengan bersungguh bagi pihak Pakatan Rakyat...nampaknya jenuh juga kalau macam inilah persediaanya...Memang kita tahu kawasan ini juga tidak mendapat jumah kemenangan yang tinggi pun, kalau sekadar 1600.. namun persediaan itu tidak dapat jika bertanding bukan sahaja dengan media malah wang ringgit mencurah-curah....

hangpa ...sokong jangan tak sokong..minyak bakal naik lagi......

Liew Chin Tong: Najib pemimpin peralihan, bukan pemimpin perubahan

Liew Chin Tong: Najib pemimpin peralihan, bukan pemimpin perubahan

Lim Hong Siang |

Feb 23, 2011 10:44:30 am

Meskipun "transformasi" menjadi istilah yang sering diungkapkan Perdana Menteri Najib Razak, namun beliau lebih dilihat sebagai pemimpin dalam zaman peralihan, dan bukannya pemimpin perubahan. Najib tidak menunjukkan kepimpinan untuk menyelesaikan isu yang berbangkit sejak zaman Reformasi, dan mungkin mengulangi nasib Abdullah Ahmad Badawi - pemimpin peralihan yang terpaksa berundur.

Demikianlah penilaian ahli parlimen Bukit Bendera-DAP, Liew Chin Tong (gambar kanan) terhadap Perdana Menteri yang hampir dua tahun menerajui tampuk kerajaan ini. Pemimpin muda DAP ini melihat Najib cuba menampilkan diri sebagai "pengurus" (manager) yang cekap, tetapi apa yang lebih diinginkan rakyat sekarang adalah kepimpinan (leadership).

Liew Chin Tong memberi contoh bagaimana Najib mengambil alih peranan Setiausaha Agung UMNO, misalnya mengadakan perjumpaan dengan ahli parlimen, ADUN, wakil rakyat di Sarawak dan Ketua Bahagian UMNO - kerja-kerja yang sebelum ini dikendalikan Setiausaha Agung UMNO. Liew menganggap pendekatan "manager" ini tidak berguna, apabila situasi ekonomi menuntut satu perubahan atau transformasi.

Sambil mendakwa tiada pertikaian bahawa kita memerlukan reformasi (a need to reform), Liew Chin Tong melontarkan satu persoalan, "Sama ada Najib adalah pemimpin perubahan (transformasi), atau pemimpin peralihan (transition) seperti Abdullah Ahmad Badawi?"

Perbandingannya menggunakan nama Abdullah Ahmad Badawi menggelakkan kira-kira 150 orang yang hadir untuk forum "Kebangkitan Rakyat: Harapan untuk Demokrasi di Timur Tengah?" anjuran MerdekaReview, bersama Free Public Forum dan Pemuda Dewan Perhimpunan Cina KL-Selangor, semalam. Liew Chin Tong mengulas sedemikian ketika mengaitkan apa yang berlaku di Mesir dengan senario di Malaysia.

Isu yang sama sejak zaman Reformasi

Abdullah Ahmad Badawi adalah PM keempat di Malaysia, selepas Mahathir Mohamad berundur berikutan tekanan gerakan Reformasi di tanah air pada akhir tahun 1990-an. Abdullah yang mengambil alih jawatan PM pada akhir tahun 2003 cuba menampilkan diri sebagai pembawa perubahan, bagaimanapun gagal berbuat demikian, malah terpaksa berundur setelah kekalahan UMNO-BN (hilang majoriti dua pertiga dalam parlimen, dan lima kerajaan negeri) dalam PRU pada tahun 2008.

Liew Chin Tong berkata, untuk 12 tahun sejak zaman Reformasi, rasuah, ketidaksamarataan, keterbukaan, reformasi politik, kebebasan media, reformasi sistem pilihan raya adalah antara isu yang berulang kali dibangkitkan, sehinggalah hari ini. Bagaimanapun, beliau menganggap isu-isu yang sama ini tidak pernah diselesaikan secara terbuka, walaupun dalam zaman pemerintahan Najib.

Beliau memberi amaran bahawa Najib mungkin dijatuhkan seandainya tidak berhati-hati dalam menyelesaikan isu-isu tersebut. Liew mengambil Mahathir pada awal tahun 1990-an sebagai contoh bandingan "pemimpin perubahan", sungguhpun dipertikaikan kemudiannya.

Mahathir wujudkan suasana "perubahan"

Tiga bulan selepas pilihan raya umum pada tahun 1990, Mahathir mengumumkan Wawasan 2020-nya. Ini kerana keputusan PRU kelapan itu menyedarkan Mahathir bahawa seandainya kehilangan undi Cina secara mendadak, sementara pengundi Melayu berpecah di tengah-tengah (50:50), maka beliau akan hilang kuasa, ulas Liew Chin Tong.

Walaupun "transformasi" Mahathir didapati "palsu" kemudiannya, namun Liew Chin Tong tetap menganggap bahawa beliau berjaya mewujudkan suasana "perubahan", sehingga masyarakat Cina yang melihat Mahathir sebagai ekstremis pada tahun 1980-an, berubah persepsinya sebagai "wira" pada zaman 1990-an. Zaman 1990-an mewujudkan satu suasana di mana ekonomi bertambah baik, ada keterbukaan dan kemajuan.

Bagaimanapun, pandangan Liew Chin Tong mencungkil respon hadirin, Josh Hong yang cuba memberi konteks zaman pemerintahan Mahathir, berbading zaman Najib. Menurut Josh Hong dalam sesi soal-jawab, pesaing Mahathir pada tahun 1990-an ialah Tengku Razaleigh Hamzah, yang kurang berkarisma banding Mahathir. Malah, pakatan pembakang tidak semantap hari ini, dengan PAS yang kurang progresif ketika itu dan DAP yang dilihat kurang mesra untuk Melayu pada zaman 1990-an.

Liew Chin Tong bagaimanapun bersetuju dengan pandangan Josh Hong, di mana kerjasama pembangkang hari ini lebih mantap dan matang berbanding zaman 1990-an, dan kini pembangkang menggalas tugas untuk menggarap imaginasi pengundi middle ground.

Senario sedemikian sememangnya berbeza dengan zaman di mana DAP lebih dilihat sebagai pembangkang Cina, dan PAS yang membina kubunya di Utara Semenanjung Malaysia. Liew Chin Tong berkata, senario sedemikian menuntut Najib untuk menjadi pemimpin transformasi, namun beliau tidak menganggap bahawa Najib mampu melakukannya.

Beliau berkata, BN, khususnya UMNO masih menganggap bahawa keputusan PRU 2008 sebagai sesuatu yang luar biasa, dan mereka masih menginginkan kemenangan besar seperti tahun 2004, yang dianggap "normal" dari kaca mata UMNO-BN. Beliau menganggap pemimpin UMNO-BN masih tidak insaf dari PRU 2008. Justeru itu, beliau melihat Najib lebih sebagai "pemimpin peralihan", dan bukannya "pemimpin perubahan".

*Forum "Kebangkitan Rakyat: Harapan untuk Demokrasi di Timur Tengah?" dianjurkan bersama oleh MerdekaReview, Free Public Forum dan Pemuda Dewan Perhimpunan Cina KL-Selangor, pada 22 Februari 2011 di Dewan Perhimpunan Cina KL-Selangor. Antara ahli panelnya, Nora Murad (Pengarah Eksekutif Amnesty International Malaysia-AIM), Liew Chin Tong (ahli parlimen Bukit Bendera-DAP), Mujahid Yusuf Rawa (ahli parlimen Parit Buntar-PAS) dan Hishamuddin Rais (penulis bebas), dengan Fahmi Fadzil sebagai moderatornya.

Kecoh, pelajar cuba larikan fail bukti

Inilah apa yang diperkatakan mengenai adanya Dr Kangkong dan juga Proff kangkong di Universiti-universiti tempatan di mana ianya bukan sahaja memalukan Universiti, akan tetapi dilihat sebuah Universiti umpama sebuah sekolah yang hanya tahu melahirkan pelajar yang hanya mahu mencari pekerjaaan setelah keluar universiti, namun ianya dilihat sebagai sebuah institusi yang hanya boleh di katakan sebagi kilang melahirkan mahasiswa kaku yang tidak tahu menahu langsung mengenai keadaan dalam negara.

Pendek kata banyak mahasiswa yang keluar Universiti kaku dan tidak bijak dalam membuat perkiraan kerana adanya DR dan Proff kangkong di Universiti.Maka kerana itulah ianya dilihat sebagai sebuah institusi yang dilihat cuba untuk mengawal pelajar dari mendidik dan menjadi pemimpin agong dunia dan kerana itu jugalah universiti kita tidak mendapat tempat dalam senarai universiti terbaik dunia.

Kecoh, pelajar cuba larikan fail buktiKekecohan berlaku pagi tadi apabila seorang wakil pro-Mahasiswa (pro-M) Universiti Putra Malaysia (UPM) cuba melarikan fail bukti - sejurus selepas mereka menemui timbalan naib canselor (TNC) hal ehwal pelajar (HEP) - berhubung pembatalan kemenangan calon pro-M, dalam pilihan raya kampus kelmarin.

NONEKejadian itu berlaku kira-kira jam 11 pagi, apabila bekas pengerusi pro-M UPM, Mohd Lokman Al-Hakim Low Abdullah cuba membawa keluar fail yang mengandungi bahan-bahan bukti berhubung perkara itu.

Sebelum itu, fail tersebut diserahkan oleh TNC HEP, Prof Dr Fauzi Ramlan, selepas diminta oleh Lokman untuk melihat sendiri bukti-bukti terbabit.

Selepas meneliti fail tersebut, Lokman bergegas keluar dari pejabat TNC, menyebabkan TNC menjerit dan beberapa pengawal keselamatan berkejar ke situ dan dan menahan Lokman.

Pengawal keselamatan tersebut bertindak merampas balik fail dari Lokman.

Ketika dihubungi Lokman berkata beliau bertindak demikian kerana yakin bukti-bukti tersebut adalah palsu.

Dalam keputusan pilihan raya kampus kelmarin, pro-M UPM menang 11 kerusi daripada 43 kerusi yang dipertandingkan.

Bagaimanapun, pihak UPM bertindak membatalkan kemenangan tersebut dengan alasan mereka berkempen secara kumpulan yang dilarang oleh peraturan kempen.

NONEBerikutan itu, kira-kira penyokong pro-M berkumpul di hadapan pejabat TNC membantah keputusan tersebut.

Lokman adalah antara enam pemimpin pro-M yang dibenarkan masuk berjumpa dengan Dr Fauzi bagi membincang perkara tersebut.


Umno bohong dan tipu kerana nafi terbitkan ‘Selangor Terkini’


Kerana bimbang pengaruh keberkesanan akhbar terbitan kerajaan negeri Selangor maka Umno Selangor terpaksa melaksanakan dua program berkembar iaitu kempen rampas Selangor dengan pelbagai teori dan praktik dan juga menerbitkan akhbar berkala Selangor Terkini meskipun mereka menafikannya.
Keberanian Umno menerbitkan bahan cetak seperti itu ialah kerana Umno masih berkuasa diperingkat pusat yang mengawal KDN melalui menterinya Hishamuddin Hussien iaitu sepupu Najib Razak.

Walaubagaimana sekalipun penafian

Selangor Terkini (kiri) didakwa terbitan Umno

Ketua Penerangan Umno Selangor Abdul Shukor Idrus yang terusan menafikan dakwaan kerajaan PKR-DAP-PAS negeri Selangor bahawa Umno negeri itu menerbitkan akhbar “Selangor Terkini”.

Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Kuang itu bagaimanapun berkata beliau ada mengedar akhbar itu di salah satu program anjurannya setelah menemui akhbar itu di hadapan pejabatnya di Kuang, dan mendapati ia senada dengan perjuangan Umno.

Jadi, apa salahnya kalau saya edarkan pada program anjuran saya daripada melihat ia terbuang begitu saja?,” ketika dihubungi baru-baru ini oleh sebuah portal berita.

Abdul Shukor mengulas dakwaan Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor Faekah Husin bahawa pemimpin Umno terlibat dalam penerbitan dan pengedaran akhbar “Selangor Terkini”.

“Selangor Terkini” dilihat sebagai saingan kepada “SelangorKini” terbitan kerajaan negeri. Edaran akhbar haram tersebut bukan berjaya mempengaruhi rakyat Selangor yang telah celik IT namun fitnah yang diterbitkan tersebut boleh memecahbelahkan perpaduan semua kaum dalam Selabgor khasnya.

Faekah pada persidangan media di sini hari ini berkata kerajaan negeri telah pun membuat laporan polis di ibu pejabat Polis Daerah Shah Alam pada 17 Januari lepas terhadap “Selangor Terkini” kerana menggunakan logo rasmi kerajaan Selangor tanpa kebenaran.

Pihak polis dicabar untuk bertindak secara profesional dan jangan cuba memilih bulu dan menurut arahan BN sahaja demi mencari keadilan dan kebenaran terhadap apa-apa isu yang dilaporkan kepada polis.

KENYATAAN MEDIA KETUA CABANG TEMERLOHSIARAN MEDIA UNTUK EDARAN SEGERA

Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) Pahang telah mendapat maklumat dan mengesani kegiatan agen-agen UMNO/BN yang sekarang ini sedang aktif menghubungi anggota-anggota KEADILAN bagi tujuan dipujuk keluar dari parti.

Agen-agen UMNO ini yang juga dikenalpasti telah menghubungi anggota-anggota Parti di Temerloh dan Kuala Krau;memandangkan tidak ada sebarang respons di kedua-dua Cabang ini,dari maklumat yang di perolehi agen-agen UMNO telah mensasarkan anggota Parti di Cabang-cabang lain iaitu Kuantan,Inderamahkota dan Paya Besar.

Dari maklumat yang diperolehi kononnya sekitar 500 orang anggota KEADILAN akan membuat peristiharan keluar Parti secara beramai-ramai menjelang PRK DUN Kerdau pada minggu hadapan.

Agen-agen UMNO dikatakan telah menjanjikan imbuhan berbentuk wang ringgit kepada mereka yang ‘mengistiharkan’ diri keluar dari Parti.

KEADILAN Pahang sekali lagi menegaskan bahawa taktiks seumpama ini merupakan strategi perangsaraf lapuk;KEADILAN Pahang menegaskan seperti biasa mereka yang akan mengistiharkan keluar parti tentunya dari kalangan ahli-ahli UMNO yang diupah untuk mengaku sebagai anggota KEADILAN.

Pada masa yang sama KEADILAN Pahang turut menegaskan tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan disiplin kepada mana-mana anggota Parti yang bersekongkol dengan BN dan melanggar disiplin parti.

Sekian,Terima Kasih

Bertarikh pada 22 hb.Februari,2011

Yang Benar

-----------------------------

Ahmad Nizam Hamid

Timbalan Pengerusi

Majlis Pimpinan Parti Keadilan Rakyat

Negeri Pahang;

Ketua Cabang KEADILAN Temerloh

Dataran Merdeka lepas Dataran Tahrir?

Dataran Merdeka lepas Dataran Tahrir?
Amin Iskandar
Feb 22, 11
6:37pm
Revolusi rakyat di Mesir menggerunkan pemimpin-pemimpin kuku besi diseluruh dunia. Bagi gerakan prodemokrasi, ia merupakan satu suntikan semangat yang hebat untuk meneruskan perjuangan merebut demokrasi.

Seperti yang dijangka, turunnya Hosni Mubarak dari takhta selepas berkuasa lebih 30 tahun akan mengoncang regim-regim kuku besi di Timur Tengah. Algeria, Bahrain, Libya, Iran dan Yaman berhadapan dengan demonstrasi demi demonstrasi.

egypt revolution mubarak steps down woman 1Gerakan prodemokrasi di Timur Tengah mendapat inspirasi dari kejayaan Mesir dan tidak mustahil berberapa regim akan tumbang tidak lama lagi. Kini, diktator-diktator yang disokong oleh Barat tidak lagi dapat tidur lena.

Perkembangan internet memberikan peluang rakyat di seluruh dunia untuk menyaksikan sendiri revolusi Mesir. Al-Jazeera menjadi stesen televisyen yang popular kerana memberi liputan secara langsung revolusi rakyat di Mesir.

Seluruh dunia juga dapat menyaksikan sikap hipokrit Barack Obama yang pada mulanya menyokong Hosni Mubarak dan kemudian beralih menyokong revolusi rakyat.

Menurut Noam Chomsky, ini merupakan satu kebiasaan bagi dasar luar Amerika Syarikat. Satu ketika dahulu, Amerika Syarikat turut berada di belakang diktator-diktator seperti Ferdinand Marcos, Jean-Claude Duvalier, Chun Doo-hwan, Suharto dan ramai lagi yang berguna kepada mereka.

Sokongan AS bukan jaminan

Berbeza dengan situasi di Iran, awal-awal lagi Hillary Clinton sudah memberi sokongan kepada demonstran yang melawan kerajaan Iran. Seperti yang diketahui umum, semenjak revolusi 1979, hubungan Amerika Syarikat dan Iran sudah terputus.

Revolusi di Mesir telah membuka mata ramai pihak, terutama sekali bagi pemerintah dan kerajaan yang menjadi boneka Amerika Syarikat. Hubungan baik dengan Amerika Syarikat hanya akan terjadi selagi mereka menjaga kepentingan negara kuasa besar tersebut.

NONETidak ada kesetiaan dalam hubungan tersebut. Sokongan Amerika Syarikat akan beralih selepas mereka berjumpa dengan boneka baru. Hosni Mubarak adalah contoh terbaru mangsa yang dikhianati Amerika Syarikat.

Diktator dan pimpinan negara yang sering berbangga mempunyai hubungan baik dengan Amerika Syarikat kini harus berfikir semula.

Hubungan rapat dengan Amerika Syarikat kadangkala menjadi liabiliti dan mempercepatkan lagi kejatuhan sesuatu regim itu. Lebih baik dapatkan sokongan rakyat dari bergantung kepada sokongan kuasa besar yang hanya mahu menjaga kepentingan perniagaan semata-mata.

Malaysia adalah negara yang amat berbangga mempunyai hubungan baik dengan Amerika Syarikat. Sewaktu perdana menteri dapat bertemu dengan Barack Obama dalam satu majlis di negara tersebut, berita tentang pertemuan tersebut dimainkan bertalu-talu dan dianggap sebagai sebuah kejayaan.

NONERealitinya, Amerika Syarikat tidak terlalu fokus pada Malaysia berbanding negara jiran seperti Indonesia dan Filipina.

Pertama, dalam peta, Malaysia tidaklah begitu besar berbanding dengan kedua negara jiran tersebut.

Kedua, kepentingan perdagangan mereka sentiasa terjaga di Malaysia. Ketiga, kedua-dua BNd an Pakatan Rakyat mempunyai dasar mesra kepada Amerika Syarikat dan ekonomi neoliberal.

Demokrasi Tunku seperti langit

Di laman-laman sosial seperti Facebook dan Twitter, rakyat Malaysia antara yang seronok apabila regim Hosni Mubarak tumbang.

Puji-pujian dari warga Twitter dan Facebook diberikan kepada rakyat Mesir yang berjaya menurunkan seorang pemerintah kuku besi dari tampuk kuasa.

protest against hosni mubarak us embassy kuala lumpur arrest man 1Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memberi amaran kepada rakyat Malaysia agar jangan melakukan demonstrasi seperti di Mesir untuk menumbangkan kerajaan. Katanya lagi, kerajaan tidak akan membiarkan demonstrasi seperti di Mesir berlaku di Malaysia.

Sebenarnya, jika perdana menteri benar-benar tidak mahukan revolusi rakyat ala Mesir berlaku di Malaysia, langkah segera yang perlu beliau lakukan adalah menggunakan segala kuasa yang ada pada perdana menteri Malaysia untuk membuka ruang demokrasi.

Demokrasi yang ada di Malaysia pada hari ini terlalu sempit dan menjadi lebih teruk dari masa ke semasa. Jika kita bandingkan demokrasi yang ada pada hari ini berbanding dengan demokrasi pada zaman perdana menteri pertama, Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj, ia seperti langit dengan bumi.

tunku abdul rahman 290809Baru-baru ini kita menyaksikan bagaimana demokrasi di kampus-kampus turut dikongkong. Sebagai respons, mahasiswa di beberapa universiti seperti di Universiti Malaya dan Universiti Putra Malaysia bangkit membantah tindakan pentadbiran kampus?

Yang menyedihkan lagi, anak-anak mahasiswa yang seharusnya melatih diri untuk berdemokrasi hanya diberikan masa tiga hari untuk berkempen. Itupun pada hari hujung minggu di mana kebanyakkan mahasiswa tidak berada di kampus.

Apakah ini contoh demokrasi yang diajarkan kepada mahasiswa oleh pemerintah kampus?

Penutupan ruang demokrasi dan menggunakan kekerasan terhadap bantahan dan kritikan akan mengundang tindakn balas keras?

Mubarak tutup internet

Baru-baru ini saya turut bersama dalam sebuah demonstrasi di Kuala Lumpur bagi menyokong perjuangan rakyat di Mesir. Pelik dan hairan apabila menyaksikan gas pemedih mata turut disembur kepada demonstran.

Semenjak berkecimpung dengan permasalahan demokrasi dan demonstrasi, seingat saya, jarang kekerasan dilakukan apabila demonstrasi isu-isu antabangsa.

azlanKebiasaannya, demonstrasi isu-isu antarabangsa akan berakhir dengan aman dan tanpa penangkapan. Dalam demonstrasi menyokong perjuangan rakyat Mesir baru-baru ini, kita dapat saksikan gas pemedih mata disembur dan penangkapan dilakukan.

Sudah sampai masanya kebebasan bersuara dan demokrasi yang dijamin oleh perlembagaan negara dikembalikan kepada rakyat Malaysia. Biarkan rakyat merasakan nikmat demokrasi sebelum keadaan menjadi lebih parah.

Baru-baru ini terdapat usaha dari pemerintah untuk memperluaskan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan ke ruangan internet.

may first worker against gst gathering 010510 police at dataran merdeka 02Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Datuk Seri Mahmood Adam berkata pihaknya telah meminta Jabatan Peguam Negara mengkaji definisi penerbitan dalam akta itu sama ada ia boleh meliputi terbitan dalam bentuk multimedia termasuk kandungan internet, Facebook dan perisian.

Menteri berkenaan bagaimanapun menafikannya selepas itu.

Jika ini berlaku, demokrasi internet akan turut dirampas. Pada ketika itu, ruang demokrasi yang sedia sempit akan menjadi semakin sempit.

Hosni Mubarak juga menutup ruangan internet sebelum dia dihumban keluar dari pemerintahan. Jika ini dibenarkan berlaku, tidak mustahil apa yang berlaku di Dataran Tahrir di Mesir akan berulang di Dataran Merdeka.

Revolusi Mesir seharusnya memberi pengajaran dan bukannya menyebabkan kita terus menerus hidup dalam penafian seperti apa yang berlaku kepada berberapa orang ahli politik dan berberapa pihak yang begitu marah apabila Revolusi Mesir dikaitkan dengan Malaysia!

CALON BN PERNAH CONDONG KEPADA PAS SUATU KETIKA...


BELIAU PERNAH DIKATAKAN CONDONG KEPADA PAS SUATU KETIKA DAHULU ..NAMUN TELAH DI TARIK MENJADI PENASIHAT AGAMA MB
Ibrahim calon BN PRK Kerdau
Khairil Abdul Rahim

TEMERLOH:, 22 Feb: Calon PAS akan berhadapan dengan Penasihat Agama Menteri Besar Pahang, Syed Ibrahim Syed Ahmad, 44 tahun, dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (Dun) Kerdau pada 6 Mac ini.

Pemilihan anak Kuala Tekal, Kuala Krau yang berkelulusan dari Universiti Al-Azhar itu diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin di Dataran Sri Ketumbit, Kerdau, petang tadi.

Muhyiddin ketika mengumumkan calon BN itu, berkata Umno meletakkan Syed Ibrahim kerana percaya beliau mampu mempertahankan kerusi yang dimenangi BN pada pilihan raya umum (PRU) 2008 yang lalu.

SIAPA CALON PAS KERDAU??

KERDAU- 23..Teka teki nama dan calon PAS masih menjadi tanda tanya kerana sehingga kini 3 nama calon telah di senarai pendek iaitu menduduki ranking ytama ialah Dato Tuan Ibrahim Tuan Man..Ranking ke 2 Hasanuddin bekas 2008, Nasaruddin Hassan Tantawi Ketua Pemuda PAS Pusat...
Apa pun umum mahukan supaya Dato TuanIbrahim Tuan Man agar menjadi calon di kawasan tersebut kerana adanya kelebihan beliau sebagai anak tempatan dan juuga karismatik serta kebolehan beliau.

Mintalah sungai pun nescaya akan dapat
Harakahdaily

TEMERLOH, 23 Feb: PAS yakin semua permintaan rakyat di Kerdau dan Merlimau akan ditunaikan oleh Barisan Nasional (BN) sempena dengan pilihan raya kecil kedua-dua kawasan itu sekarang.

Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, beliau yakin, jika rakyat minta sungai atau betulkan jalan yang bengkang bengkok pun akan ditunaikan oleh kerajaan BN sekarang.

"Tuan-tuan mintalah apa sahaja. Musim ini tuan-tuan, kalau nak sungai pun mereka akan lulus. Kalau tuan-tuan nak luruskan jalan yang bengkang bengkok pun, mereka akan buat," kata beliau di majlis ceramah dekat sini.

Namun begitu, Tuan Ibrahim yang juga Yang Dipertua PAS kawasan Kuala Krau dan Pesuruhjaya PAS Pahang mengingatkan rakyat kawasan itu agar mengingati apa yang berlaku dalam kawasan pilihan raya kecil sebelum ini.

"Sebelum tuan-tuan percaya kepada janji-janji mereka, tuan-puan kena ingat pilihan raya kecil Sanggang di Temerloh sebelum ini. Ketika itu, beratus-ratus lori bawa batu jalan masuk ke kampung-kampung untuk membaiki jalan yang berlubang.

"Namun, akhirnya selepas pilihan raya, batu itu tinggal batulah. Jalan raya tuan-puan tetap macam itu juga," katanya mengingatkan janji BN semasa pilihan raya kecil Sanggang sebelum ini.

Kerdau adalah kawasan pilihan raya yang berjiran dengan kawasan pilihan raya kecil Sanggang sebelum ini.

Dalam pilihan raya itu, PAS meletakkan Datuk Hishamudin Yahya untuk bertanding namun kalah di tangan calon BN.

Tuan Ibrahim mengingatkan, kali ini orang-orang yang sama dengan watak-watak yang sama akan datang lagi ke Kerdau.

"Namun tuan-puan kena ingat, jangan sampai tertipu buat kali kedua," katanya.

Menurut Tuan Ibrahim, walaupun BN menang beberapa pilihan raya kecil kebelakangan ini, mereka sangat takut dengan kebangkitan rakyat sejak 2008 hingga kini.

"Walaupun PM menang besar dalam pilihan raya umum 2008, namun kenaikan yang ketara jumlah pengundi di Pekan menunjukkan PM sendiri sangat bimbang.

"Sebab itu, Perdana Menteri selalu saja mengulangi, Mesir tidak sama dengan Malaysia. Percayalah di Malaysia, rakyat yang kena dulu, Mesir tidak," katanya merujuk kepada kebangkitan rakyat Mesir.

Menurut Tuan Ibrahim, Umno sangat bimbang dengan tawaran 100 hari pertama Pakatan Rakyat melalui buku Jingganya.

"Sewaktu kita tawarkan program 100 Paktan Rakyat, PM berulang kali berkata, negara akan bangkrap jika ia dilaksanakan," katanya.

Sebenarnya, kata Tuan Ibrahim, tawaran yang dibuat oleh Pakaran Rakyat itu berdasarkan kajian teliti dan penyelidikan mendalam yang dibuat dan atas kemampuan negara.

"Yang paling menakutkan mereka, bila kita berjanji nak beri RM500 elaun tambahan sebulan kepada semua guru di Malaysia. Mereka kata, negara akan bangkrap.

"Namun, baru-baru ini, lebih 800 guru-guru besar dinaikkan gaji mereka...boleh pula," kata Tuan Ibrahim.

Pakatan Rakyat juga, kata Tuan Ibrahim, menawarkan untuk menghapuskan tol dalam program 100 harinya.

"Baru-baru ini, Perdana Menteri mengumumkan penurunan kadar tol....kalau panjanglah lagi tempoh menjelang pilihan raya ini, mereka akan tiru satu persatu cadangan kita," kata beliau.

(function() { var d = document, w = window; w

SELEPAS 24 TAHUN MEREKA BERSATU KEMBALI