Wakil rakyat wanita diperlukan dalam DUN Sarawak - Fuziah Salleh

 

Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak kekurangan wakil rakyat wanita, apatah lagi untuk melengkapkan kuota 30%.

Bagi tujuan itu KEADILAN menempatkan 5 calon wanita parti itu bersaing merebut kerusi dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) pada 18 Disember ini.

Menurut Ketua Wanita KEADILAN, Fuziah Salleh, rakyat Sarawak perlu merobah minda untuk memilih lebih banyak wakil rakyat wanita, terutama kaum wanita Sarawak yang kurang dibela keperluan mereka, agar lebih banyak peruntukan dan skim bantuan dapat dicadangkan di peringkat DUN kelak.

"Saya sebagai Ketua Wanita Pusat berasa bangga kerana Majlis Pimpinan Pusat (MPP) dan Majlis Pimpinan Negeri (MPN) Sarawak telah berusaha sedaya upaya supaya lebih banyak kerusi diperuntukkan kepada wanita bertanding sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN).

"Usaha KEADILAN untuk meningkatkan perwakilan wanita di cawangan perundangan negeri bukan semata-mata untuk mencapai sasaran minimum 30% penglibatan wanita sebagai pembuat keputusan, tetapi untuk mengiktiraf wanita yang berbakat dan berkemampuan untuk bertanding dan menjadi wakil rakyat. Amat membanggakan kita berjaya menengahkan lagi 2 daripada 5 calon daripada kalangan wanita muda," katanya.

Tambah beliau lagi, sumbangan wakil rakyat wanita penting pada era pasca pandemik Covid 19, terutama golongan itu adalah pengurus rumah tangga bagi memastikan keluarga tidak terabai, pendidikan terbaik kepada anak anak dan membangunkan semula ekonomi komuniti.

"Sumbangan wakil rakyat kaum wanita dalam dewan negeri atau cawangan eksekutif pentadbiran adalah kritikal pada saat ini kerana wanita yang lebih bersifat empati mengutamakan perjuangan demi kesejahteraan rakyat dan pemulihan negeri khususnya pada pasca pandemik

"Di sini saya ingin mengucapkan selamat berkempen kepada semua calon dalam tempoh 12 hari ini dan semoga segala dipermudahkan untuk memenangkan rakyat dan berkhidmat untuk rakyat," katanya lagi.

 

Covid 19: Ceramah fizikal dibenar, mengapa 5 pemimpin saja boleh masuk?

 
 Prosedur Operasi Piawai (SOP) berkempen yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) kelmarin yang membenarkan aktiviti ceramah fizikal menunjukkan situasi Covid 19 di Sarawak tidak membimbangkan.

Bagi Naib Ketua Wanita KEADILAN Malaysia, Sangetha Jayakumar, pada sisi lain timbul pula persoalan mengapakah dalam SOP sama SPR hanya membenarkan 5 pimpinan tertinggi parti masuk ke Sarawak untuk berkempen.

Katanya, adakah SOP tidak masuk akal itu merupakan helah politik menggunakan situasi Covid sebagai alasan.

"Pengumuman SPR hanya 5 pemimpin tertinggi parti boleh memasuki Sarawak untuk tujuan kempen jelas merupakan percubaan untuk menggunakan Covid sebagai alasan menghalang proses wajar demokrasi.

"Kelihatannya sangat mencurigakan bahawa dalam pengumuman yang sama, SPR menyatakan ceramah fizikal dibenarkan di 64 kerusi kerana liputan internet yang lemah.

"Fakta bahawa ceramah fizikal terbuka dibenarkan, menunjukkan situasi Covid tempatan adalah terkawal," kata beliau dalam satu kenyataan.

Menurut Sangetha lagi, pilihan raya memerlukan aksi yang bebas untuk berkempen dan menyatakan tawaran politik.

Tanpa suasana bebas meyakinkan pengundi, ujarnya, tidak mungkin pilihan yang tepat akan dibuat dan tentunya merugikan rakyat dalam tempoh 5 tahun.

"Pilihan Raya Negeri Sarawak agak unik kerana kawasan geografi yang perlu diliputi sangat luas, dan memerlukan tenaga manusia yang ramai.

"Negeri Sarawak telah mengenakan protokol saringan dan parameter yang ketat untuk kemasukan semua pelancong ke Sarawak, oleh itu ia sudah memadai untuk memastikan Sarawak selamat," katanya lagi.

Justeru, beliau menyeru agar pihak berkhuasa, khususnya SPR menerima Covid 19 sebagai endemik dan membenarkan aktiviti politik berjalan secara normal.

Tegasnya, Covid tidak boleh dijadikan alasan untuk menghalang demokrasi dan proses berkempen dalam pilihan raya sebagaimana biasa.

'Dulu tong biru sekarang tong coklat, KEADILAN akan selesai masalah bekalan air'

 

Masalah bekalan air bersih di Sarawak, terutama Daerah Baram tidak berjaya diselesaikan oleh kerajaan Gabungan Parti Sarawak (GPS).

Calon DUN Marudi, Elias Lipi Anak Mat berkata, saban tahun setiap kali musim kemarau Kerajaan Negeri dilihat 'berbudi' apabila menghantar air mineral kepada penduduk kampung. Tiba musim pilihan raya, katanya, tong air akan diberikan untuk menampung air hujan.

Tegas Elias, tanpa menukar kerajaan maka pengundi akan terus menghadapi situasi tersebut mungkin untuk puluhan tahun lagi.

"Sekama 58 tahun kita tak dapat keselesaan apa apa, mengapa kita tidak boleh ganti dengan kerajaan yang baru?

"Masalah bekalan air bersih tidak pernah selesai. Musim kemarau kerajaan hantar 2 - 3 kotak mineral water untuk satu keluarga. Itu penyelesaian jangka pendek.

"Dekat pilihan raya kearajaan hantar tong biru, sekarang tong coklat. Bukan hantar air, dia hantar tong. Kalau hujan tak ada maka tiada air dalam tong itu. Kita mahu penyelesaian jangka panjang dan berkekalan.

"Kami dari KEADILAN menjurus ke arah itu (menyediakan bekalan air bersih)," katanya dalam sidang media calon calon KEADILAN dalam Daerah Baram secara atas talian, pagi tadi.

Selain itu, Elias juga menyentuh mengenai tanah adat yang memang sangat 'liat' untuk diselesaikan oleh kerajaan BN dan kini GPS.

Menurut beliau, sering kali penduduk yang mendiami tanah adat (NCR) dihalau oleh syarikat peladangan yang memperolehi pajakan dari Kerajaan Negeri.

Apabila kes dibawa ke mahkamah, maka penduduk kalah kerana undang undang yang tidak memihak.

Justeru katanya, PRN kali ini adalah peluang untuk pengundi menukar Kerajaan Negeri dan undang undang tanah boleh dipinda untuk mengembalikan hak kepada rakyat.

"Sejak awal sampai sekarang tak selesai masalah rakyat dengan syarikat yang membuat ladang.

"Kami dalam KEADILAN sering membuat taklimat, beri bantuan kepada rakyat yang menghadapi masalah tanah adat ini. Kita sering turun padang memberi penjelasan di rumah panjang, di mana mana kawasan di Baram yang mempunyai masalah tanah adat

"Oleh kerana undang undang tanah negeri Sarawak yang tidak memihak kepada rakyat dan tidak memihak kepada pemilik NCR di luar bandar maka masalah antara penduduk dan syarikat yang beli PL tak pernah selesai.

"Masuk keluar mahkamah, penduduk sering kalah kerana undang undang tanah adat tidak memihak rakyat biasa

"Oleh itu, saya menyeru rakyat di Baram berilah peluang kepada KEADILAN supaya undang undang tanah yang berat sebelah boleh diubah. Melalui PRN kita boleh ubah kerajaan dan ubah undang undang tanah adat," katanya lagi

Selangor lulus Undi 18, beri peluang anak muda tentukan hala tuju negeri
 

Usaha Kerajaan Negeri meminda had usia mengundi dari 21 kepada 18 tahun merupakan suatu pengiktirafan kepada generasi muda dalam menentukan hala tuju negeri melalui pilihan raya.


Menurut Ketua Penerangan KEADILAN Selangor, Halimey Abu Bakar, kelulusan Enakmen Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor (Pindaan) 2021, yang membolehkan rakyat Selangor berusia 18 tahun mengundi dan bertanding dalam pilihan raya akan datang juga merupakan simbol kemenangan kepada anak muda yang memperjuangkannya sejak 2018 lalu.


Di peringkat Selangor, katanya, pindaan yang diusulkan oleh Menteri Besar Datuk Seri Amirudin Shari itu menunjukkan akan keprihatinan beliau terhadap isu tersebut.


"Perkara ini diusulkan sendiri oleh MB Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari yang menjadi bukti betapa seriusnya Pakatan Harapan, khususnya KEADILAN mengangkat anak muda dalam menentukan hala tuju negeri.


"KEADILAN Selangor menyokong penuh segala usaha dan tindakan untuk memberi peluang dan ruang kepada anak muda dalam memastikan suara mereka lebih didengari di peringkat lebih tinggi, bukan sekadar menjadi pemerhati," katanya.


Sehubungan itu, Halimey mahu anak muda agar mengambil bahagian aktif dalam pelbagai program perintis yang disediakan kerajaan Selangor seperti Penggerak Belia Selangor (PeBS), Selangor Volunteer (Serve) dan Team Selangor.


"Program program ini telah diwujudkan demi memberi pendedahan kepada anak muda untuk bergiat aktif menyantuni rakyat dan dalam masa sama, mereka dapat mempelajari perihal polisi dan dasar Kerajaan Negeri demi memastikan tiada rakyat yang tercicir dari arus pembangunan.


"Dengan itu, KEADILAN Selangor menyeru seluruh anak muda bergiat aktif dalam setiap program yang dilaksanakan Kerajaan Negeri.


"Pasukan Penerangan akan turut sama membantu memberi pendedahan pendidikan demokrasi dan politik demi melahirkan pemimpin yang bersahsiah tinggi, berintegriti serta berjuang menegakkan keadilan demi mengangkat martabat rakyat," katanya lagi. 

KEADILAN janji selesai masalah penduduk tiada kewarganegaraan

 


Calon DUN Telang Usan, Philip Jau Ding berkata, KEADILAN akan cuba menyelesaikan masalah penduduk asli di DUN tersebut dan Daerah Baram yang tiada dokumen kewarganegaraan biar pun lahir di Sarawak.


Katanya, rakyat tidak harus terus menyokong Gabungan Parti Sarawak (GPS) yang telah memerintah selama 58 tahun tetapi tidak mampu menyelesaikan masalah dokumen kewarganegaraan.


"Dalam lawatan saya ke kampung masih ada ramai penduduk Orang Asal yang tidak mempunyai sebarang dokumen


"Ini menunjukkan mereka ini tidak menjadi seorang rakyat Malaysia walau Orang Asal dilahirkan di Telang Usan


"Ada yang memiliki sijil lahir tetapi status dalam sijil tersebut tidak ditentukan, belum ditentukan, bukan warganegara dan sebagainya. Ini sangat tidak baik bagi penduduk kerana dinafikan kewarganegaraan mereka.


"Bagi anak anak, mereka tidak dapat ke sekolah, mereka yang dewasa sukar cari pekerjaan, untuk kesihatan mereka dicaj hospital dengan bayaran sangat tinggi. Apa akan jadi kepada mereka ini?


"Saya merayu Kementerian Dalam Negeri melihat hal ini dengan serius," katanya.

Philip juga sedih membayangkan Kerajaan Negeri mempunyai hasil bumi yang banyak tetapi rakyat tiada jalan masuk ke kampung kampung sehingga terpaksa menumpang jalan yang dibuat syarikat perladangan atau syarikat balak.


"Di Baram kita pergi ke hulu menggunakan jalan dibina oleh syarikat. Tidak ada jalan dibina oleh kerajaan sepanjang GPS mentadbir Sarawak. Mana tanggungjawab mereka sebagai kerajaan?


"Selalu dikatakan GPS sangat bertanggungjawab kepada penduduk. Sedangkan mereka gagal membina jalan raya yang baik untuk rakyat.


"Bagi saya kita rehatkanlah GPS ini. Saya rayu pengundi Telang Usan memilih KEADILAN," katanya lagi.

Kes Rayuan Najib | Perjalanan kes rayuan Najib RazakKita bersama Datuk Salehuddin Saidin, Peguam Bela dan Peguam Cara bagi perinciannya.

[TERKINI] Najib gagal masukan bukti baharu dalam rayuanMahkamah Rayuan Putrajaya menolak permohonan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk memasukkan bukti dan keterangan baharu bagi dipertimbangkan dalam rayuan kes penyelewengan dana SRC International Sdn Bhd yang dihadapinya.RENTASAN 1024 | GEMPAR!!! KINI PM-9 UGUT, BERI ANCAMAN TERBUKA KEPADA RA...


MENARIK DALAM RENTASAN 1024

1. DI MANA HIKMAH BILA PM UGUT RAKYAT SENDIRI? 2. LANTIK KRONI UMPAMA SEMUA PROFESIONAL SUDAH PUPUS 3. ISU PENDUDUK KAMPUNG BARU DIZALIMI, SEBENARNYA SALAH SIAPA?GAGAL DAPATKAN F/A-18 KUWAIT !! AS Halangi Malaysia Dapatkan Jet pejuang...


(DEFENCE SECURITY ASIA) – Dua tahun lepas, media-media di negara ini melaporkan bahawa Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) bercadang mendapatkan pesawat pejuang F/A-18C/D yang akan ditamatkan perkhidmatannya oleh Tentera Udara Kuwait.

KABAR TERBARU..!!Malaysia Bersedia Barter Su-35 Rusia Dengan Minyak Sawit


Rusia bersedia untuk meningkatkan pembelian minyak sawitnya secara drastis dari Malaysia, kata Viktor Kladov, Direktur Rostec State Corp international cooperation and regional policy. Sebelumnya Rusia sudah membantu Malaysia memodernisasi armada pesawat tempur Su-30MKM melalui mitra Malaysia ATSC Corp, menjadikan Su-30MKM masih dapat terbang hingga 15 tahun kedepan.


Panas! Zahid kecam Hadi kerana tuduh Umno tak ikut piagam MN

 Panas! Zahid kecam Hadi kerana tuduh Umno tak ikut piagam MN


Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menyifatkan partinya itu perlu bijaksana mentafsir antara muafakat yang jujur berbanding sebuah muafakat yang terselindung tipu daya.

Katanya, ini berikutan ada pihak mencipta pelbagai alasan baharu untuk menjustifikasikan kononnya UMNO tidak mematuhi piagam Muafakat Nasional.

Tambah beliau, sikap itu merupakan alasan politik, ibarat menukar fatwa mengikut selera politik pihak terbabit.

“Seseorang yang bergelar ulama harus mengikut ‘nas’ yang sahih bukan memanipulasi hukum mengikut selera politik untuk memperdagangkan agama demi mencapai objektif siasah.

“Natijah gagal menilai itu sangat tidak baik terhadap UMNO, malah musibahnya jauh lebih berbahaya kepada rakyat dan negara,” katanya menerusi satu hantaran di Facebook pada Isnin.

Beliau berkata demikian mengulas kedudukan Muafakat Nasional ketika ini.

Pada Sabtu, Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang memberitahu parti itu menolak gagasan Muafakat Nasional kerana mendakwa UMNO tidak mengikut piagam yang dipersetujui ketika kerjasama dua parti itu dibentuk.

Katanya, berdasarkan piagam Muafakat Nasional, dua parti itu sedia menerima parti-parti lain termasuk Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

Mengulas lanjut, Ahli Parlimen Bagan Datuk itu berkata, UMNO telah berusaha mengekalkan kemuafakatan itu termasuk dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka, namun hanya bertepuk sebelah tangan.

“Pimpinan Pas sering menyatakan menyokong Muafakat Nasional, tetapi di Melaka menolak pelawaan UMNO, malah membuat keputusan untuk bergandingan dengan Bersatu yang diketahui tujuannya menjatuhkan UMNO.

“Namun, UMNO menghormati pendirian dan hak pimpinan Pas untuk bersama PN (Perikatan Nasional) itu kerana ini adalah sebuah negara demokrasi,” katanya, memetik Sinar Harian.

Tambah Ahmad Zahid, UMNO juga tidak pernah mengarahkan Pas tentang hala tuju politiknya atas semangat kemuafakatan yang dimeterai sebelum ini.

PANAS DI MAHKAMAH HARI INI. Fuhhh...moga dipermudahkan segala urusan.

 PANAS DI MAHKAMAH HARI INI.

Fuhhh...moga dipermudahkan segala urusan.


“KAMI akan keluarkan waran tangkap dan Datuk Seri Najib akan ditangkap serta merta dan dibawa terus ke mahkamah.”


PUTRAJAYA: Mahkamah Rayuan hari ini memberi kata dua terhadap bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan barisan pembelaannya: Prosiding secara zoom atau hadapi kemungkinan akan dipenjara.


Arahan tersebut dikeluarkan panel tiga hakim yang diketuai Datuk Abdul Karim Abdul Jalil dan bersidang bersama-sama Datuk Has Zanah Mehat dan Datuk Vazeer Alam Mydin Meera selepas pembelaan yang diwakili peguam, Harvinder Singh Sidhu memohon agar prosiding tersebut ditangguhkan.


“Kami tidak berpuas hati sebab perayu (Najib) sendiri tidak berminat dan tidak menunjukkan sebarang minat untuk hadir pada prosiding ini. Beliau hanya kontak kasual dan itupun kontak kasual (Tan Sri) Muhammad Shafee bukannya Muhammad Farhan.


“Saya nak permohonan ini didengar secara online. Jadi kami akan beri masa kepada pihak-pihak untuk persediaan. Gagal berbuat demikian, kami (mahkamah) akan buat keputusan sewajarnya,” tegas Hakim Abdul Karim.


Terdahulu, Harvinder memohon agar prosiding itu ditangguhkan kerana kesemua peguam yang terlibat dengan prosiding hari ini menjadi kontak kasual selepas salah seorang peguam, Muhammad Farhan Muhammad Shafee positif Covid-19 selepas menghadiri satu majlis bersama keluarga dan rakan rapat, Sabtu lalu.


Majlis yang sama turut dihadiri Muhammad Shafee Abdullah yang mana selepas ujian kendiri dijalankan, beliau negatif. Peguam-peguam lain di dalam pasukan pembelaan yang menjalani ujian kendiri juga didapati negatif.


Terdahulu, panel terbabit menegaskan bahawa Mahkamah Rayuan bukanlah kedai kopi datau mahkamah air liur dan pihak-pihak terlibat perlu menghormati dan mengikut masa yang diberikan oleh Mahkamah.


“Mahkamah berikan dua pilihan. Yang pertama mahkamah boleh batalkan jaminan dan beri tunjuk sebab kepada penjamin dan penjamin kena beri sebab kenapa wang jamin tidak boleh dilucut hak. Disebabkan jaminan batal, kami akan keluarkan waran tangkap dan Datuk Seri Najib akan ditangkap serta merta dan dibawa terus ke mahkamah.


“Pilihan kedua, kami boleh mengarahkan permohonan (memasukkan bukti baharu) dijalankan secara online mengikut Seksyen 15 Akta Mahkamah-Mahkamah Kehakiman (CoJA) 1964. Kalau online, kita cukup selamat. Kita dah buat prosiding dengan pihak-pihak yang berada di Jepun, Amerika Syarikat, United Kingdom, Perancis .. inikan di Malaysia.


“Agak menghairakan kalau pihak berkata tak boleh jalankan prosiding secara online,”tegas Hakim Abdul Karim.


Pada prosiding sama, salah seorang penjamin Najib, Faizal Shamsuddin turut ditempelak oleh mahkamah kerana gagal memastikan kehadiran Najib ke mahkamah. Seorang lagi penjamin Najib masih belum tiba di mahkamah ketika prosiding berjalan.


“Mana penjamin lagi seorang? Dalam perjalanan? Mahkamah mula pukul 9 pagi, datang ikut suka hati?


“Mana Datuk Seri Najib? Mana Datuk Seri Najib? Tanggungjawab sebagai penjamin ini berat, kena tentukan orang yang dijamin hadir apabila diperlukan hadir. Ada ambil tahu kenapa Datuk Seri Najib tak hadir? Sebagai penjamin kena ambil tahu.


“Mana Datuk Seri Najib? Pavillion? Pavillion tu rumah dia? Awak telefon dia tanya ke atau awak tembak sahaja? Jangan main tembak, main agak sahaja, ini mahkamah bukan kedai kopi,” tegas Hakim Abdul Karim.


Tidak sampai beberapa minit, Hakim Has Zanah menyedari bahawa penjamin yang berdiri di sebelah kandang saksi itu membuat rakaman.


“Awak rakam ke? Ini mahkamah mana boleh buat rakaman, delete (padam)! Awak hantar pada siapa?,”soal hakim itu.


Pada ketika itu, jurubahasa mahkamah dan beberapa anggota polis dilihat menghampiri penjamin berkenaan dan memeriksa telefon bimbit lelaki berkenaan.


Pada ketika ini, prosiding berhenti seketika sementara persediaan untuk prosiding dijalankan secara zoom dilakukan. – UTUSAN ONLINE


Senarai penuh calon PH bertanding PRN Sarawak

 

Senarai penuh calon Pakatan Harapan bertanding dalam PRN Sarawak

8 calon AMANAH

1.  N42 Semop – Fadillah Sabali

Senarai penuh calon PH bertanding PRN Sarawak

Senarai penuh calon Pakatan Harapan bertanding dalam PRN Sarawak

8 calon AMANAH

1.  N42 Semop – Fadillah Sabali

2. N40 Kabong – Hud Andri

3. N07 Samariang – Abg Halil Abg Naili

4. N05 Demak Laut – Jen Peli

5. N44 Jemoreng – Ustazah Zainab

6. N16 Muara Tuang – Haji Daud Eali

7. N26 Gedong – Kamal Bujang

8. N27 Sebuyau Wel@Maxwel Rojis

26 calon DAP

1. N.2 Tasik Biru – Granda Aing
2. N.9 Padungan – Chong Chieng Jen
3. N.10 Pending – Violet Yong Wui Wui
4. N.12 Kota Sentosa – Michael Kong Feng Nian
5. N.13 Batu Kitang – Abdul Aziz Isa
6. N.14 Batu Kawah – Kelvin Yii Lee Wuen
7. N.17 Stakan – Leslie Ting Xiang Zhi
8. N.19 Mambong – Chang Hon Hiung
9. N.22 Kedup – Learry Anak Jabul
10. N.23 Bukit Semuja – Brolin Nicholsion
11. N.32 Simanggang – Leon Jimat Donald
12. N.45 Repok – Wong Pak Ming
13. N.46 Meradong – Yong Siew Wei
14. N.51 Bukit Assek – Irene Chang Oi Ling
15. N.51 Dudong – Paul Ling
16. N.53 Bawang Assan – Amy Lau Bik Yieng
17. N.54 Pelawan – David Wong Kee Woan
18. N.61 Pelagus – Solomon Kumbong
19. N.63 Bukit Goram – Joseph Jinggut
20. N.64 Baleh – Kenneth Usang
21. N.68 Tanjong Batu – Chiew Chan Yew
22. N.69 Kemena – Dr. John Brian
23. N.70 Samalaju – Tonny Ung
24. N.73 Piasau – Peter Hee Leh Keng
25. N.74 Pujut – Alan Ling Sie Kiong
26. N.75 Senadin – Marcus Hugo

28 calon PKR

1. N1 Opa – Meneng Biris
2. N6 Tupong – Ahmad Nazib Johari
3. N8 Satok – Datuk Ir Dr Nor Irwan
4. N11 Batu Lintang – Cherishe Ng Phuay Hui
5. N15 Asajaya – Mahmud Epah
6. N18 Serembu – Michael Saweng
7. N20 Tarat – Christo Michael
8. N21 Tebedu – Senior William Rade
9. N24 Sadong Jaya – Cikgu Piee
10. N25 Simunjan – Hapeni Fadil
11. N28 Lingga – Abg Kassim Abg Bujang
12. N29 Beting Maro – Abang Zulkifli Abang Engkeh
13. N35 Saribas – Patrick Kamis
14. N37 Bukit Saban – Mikail Mathew Abdullah
15. N49 Ngemah – Satu Anchom
16. N50 Machan – M Fauzi @ Joseph @ Usit
17. N57 Tellian – Mohd Arwin Lim Abdullah
18. N58 Balingian – Abdul Jalil Bujang
19. N60 Kakus – Joshua Jabeng
20. N62 Katibas – Munan Laja
21. N66 Murum – Anie Amat
22. N71 Bekenu – Norhafizah Joharie
23. N72 Lambir – Zulhaidah Suboh
24. N76 Marudi – Elias Lipi Mat
25. N77 Telang Usan – Philip Jau Ding
26. N78 Mulu – Roland Engan
27. N80 Batu Danau – Racha Balang
28. N81 Ba Kelalan – Martin Samuel Labo

TERBAIK...DAH TAK LEH BAYAR SAMAN PUN ,MASIH LAGI NAK MEMFITNAH...PADAN MUKA

 


Peguam Mujahid serah notis tuntutan fitnah terhadap Razman Zakaria


Naib Presiden AMANAH Datuk Seri Dr Mujahid Yusof Rawa akan memfailkan saman terhadap kenyataan fitnah  Pesuruhjaya Pas Perak Razman Zakaria.

Menurut Ahli Parlimen Parit Buntar itu,  beliau telah membaca satu posting bertajuk ‘Bila cacing naik ke mata’ di Facebook Razman Zakaria bertarikh 17 November 2021 yang disifatkan berunsur fitnah terhadapnya.

“Bersama-sama posting tersebut, beliau telah melampirkan gambar saya dengan caption kononnya saya mengatakan ‘PAS tidak patut menafikan hak orang bukan Islam dengan mengharamkan judi dan arak.

“Ini adalah satu fitnah jahat oleh Razman kepada saya,” kata Mujahid dalam kenyataan.

Oleh itu Mujahid telah mengarahkan peguamnya untuk mengambil tindakan undang-undang di mana satu notis tuntutan telah diserahkan kepada Razman pada 30 November 2021.

Katanya, sekiranya Razman gagal untuk meminta maaf, menarik balik posting tersebut dan membayar gantirugi kepada beliau berdasarkan kandungan Notis Tuntutan tersebut, beliau akan teruskan dengan tindakan saman di mahkamah.


ESOK ADALAH HARI YANG LEBIH MENDEBARKAN BUAT NAJIB

 

Mahkamah Rayuan petang ini membuat keputusan sebulat suara menolak permohonan Najib Razak untuk mengemukakan bukti baru dalam kes rayuannya.

Sehubungan itu, keputusan rayuan beliau terhadap sabitan kes SRC International akan tetap disampaikan esok, 8 Disember 2021 sebagaimana yang dijadualkan.

Mahkamah Tinggi sebelum ini menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta kepada Najib atas kesalahan pecah amanah, menyalahguna kedudukan dan penggubahan wang haram berkaitan dana SRC International.

Semasa prosiding melalui Zoom petang tadi, panel tiga hakim yang dipengerusikan Abdul Karim Abdul Jalil membuat keputusan tiada keperluan bukti tambahan dimasukkan dalam rayuan tersebut.

Dua hakim lain ialah Has Zanah Mehat dan Vazeer Alam Mydin Meera.

“Kami mendapati bukti tambahan tidak diperlukan untuk rayuan.

“Tiada keadaan luar biasa atau syarat luar biasa ditunjukkan untuk mahkamah mengambil keterangan tambahan dalam rayuan.

“Permohonan ditolak. Penyampaian keputusan rayuan esok akan diteruskan seperti yang ditetapkan,” kata Abdul Karim lagi.

Sebelum itu pada awal hari ini, panel hakim yang sama mengeluarkan amaran kepada bekas Perdana Menteri untuk menghadiri prosiding secara dalam talian, berikutan ketidakhadirannya secara fizikal pada sebelah pagi.

Sementara pasukan peguam Najib memohon untuk mengemukakan bukti baru dan ia ditetapkan untuk didengar hari ini, lewat malam semalam mereka juga memohon prosiding hari ini ditangguhkan berikutan beberapa peguam mempunyai kontak dengan mereka yang positif Covid19.

Bagaimanapun hakim menolak permohonan penangguhan itu, seterusnya mengarahkan prosiding diadakan secara dalam talian.

Sambil mengarahkan prosiding diadakan melalui applikasi Zoom, hakim turut memberi amaran kepada Najib agar menghadirinya atau berdepan kemungkinan ditangkap kerana kegagalan hadir secara fizikal pada pagi tadi.

Dengan keputusan hakim menolak penangguhan dan cubaan mengemukakan bukti baru ini, esok tentu saja merupakan hari yang lebih atau paling mendebarkan buat Najib dalam seumur hidupnya.

Adakah rayuannya akan diterima dan beliau akan bebas daripada sabitan kesalahan atau rayuannya ditolak dan kekal sebagai orang yang bersalah?

Esok adalah jawapannya, tapi dapatkah Najib melelapkan matanya malam ini? –ShahbudinHusin 07/12/2021.Terkini! MCA bantah syarat baru penjualan arak di kedai kopi

 


Terkini! MCA bantah syarat baru penjualan arak di kedai kopi


MCA menentang syarat baru supaya kedai kopi yang menjual arak memohon lesen baru bermula 1 Januari.

Setiausaha Agung MCA Chong Sin Woon berkata langkah itu mencabul kebebasan masyarakat bukan Islam dan membebankan pengusaha kedai kopi.

“MCA menentang peraturan baharu Jabatan Kastam kerana ia melanggar kebebasan orang bukan Islam dan seterusnya membebankan pengusaha kedai makan.

“Ia menghalang usaha kerajaan ke arah pemulihan ekonomi,” kata Chong.

Memetik Presiden Persatuan Kedai Kopi Petaling Jaya Keu Kok Meng, The Vibes melaporkan dia dimaklumkan perkara itu setelah menghadiri taklimat kastam bulan lalu.

Katanya, undang-undang bawah mengikut bawah Peraturan Eksais 1977 itu telah ada, tetapi baru dikuat kuasakan.

Katanya yuran lesen tahunan untuk itu ditetapkan antara RM840 hingga RM1,320, bergantung pada waktu operasi.

China Press juga melaporkan bahawa kedai kopi dan restoran di Perlis mengehadkan jualan bir hanya kepada empat karton setiap hari.

Kedah akan memperkenalkan sekatan ke atas penjualan alkohol di kawasan luar bandar yang permintaannya rendah.

Pada 2 Nov lepas, Exco Perak Akmal Kamaruddin mengumumkan di media sosial bahawa majlis daerah Selama akan mengenakan larangan penjualan minuman beralkohol di semua kedai serbaneka di daerah tersebut mulai bulan depan.

Sebelum ini, Dewan Bandar Raya Kuala Lumpur turut melarang kedai runcit, kedai serbaneka dan kedai perubatan Cina di ibu negara daripada menjual minuman keras berkuatkuasa bulan ini.

Dalam kenyataan hari ini, Chong juga berkata walaupun MCA tidak menggalakkan orang ramai minum alkohol, orang bukan Islam mempunyai hak untuk memilih.

Katanya, jika mereka mahu berbuat demikian, kerajaan tidak boleh menghalang kebebasan tersebut.

Tutup periuk nasi

Sementara itu, Ahli Parlimen Bukit Mertajam daripada DAP, Steven Sim berkata peraturan sedemikian boleh mencetuskan ketegangan dalam masyarakat berbilang kaum.

Katanya, campur tangan kerap oleh kerajaan persekutuan, termasuk PAS, terhadap gaya hidup dan perniagaan bukan Islam akan menimbulkan ketegangan dalam masyarakat berbilang kaum.

“Kedua, pelaksanaan keperluan pelesenan baru secara tiba-tiba terutama ketika keadaan perniagaan sedangkan kos sara hidup meningkat… ini akan meningkatkan lagi kos menjalankan perniagaan terutama kedai kopi kecil-kecilan dan sudah pasti akan membebankan lagi ekonomi mereka.

“Daripada menangani kenaikan harga barang, kerajaan telah memburukkan lagi keadaan sedia ada,” katanya.

Tabur pasir dalam periuk nasi – bendahari PKR

Bendahari PKR Lee Chean Chung turut mengkritik kerajaan kerana mengabaikan hak dan rezeki orang bukan Islam dengan pelaksanaan dasar baru itu.

Dia menggesa kerajaan menarik balik keputusan terbaru mengenai pelesenan arak itu kerana berpuluh-puluh ribu kedai kopi dan restoran telah terjejas akibat kenaikan harga barangan dan ekonomi yang merudum.

“Banyak kedai kopi, restoran dan bar telah ditutup semasa pandemik. Kerajaan kini taburkan pasir ke dalam periuk nasi mereka ketika ekonomi negara (pertumbuhan) masih lembab.

“Selain itu, Perlis akan menyekat penjualan minuman beralkohol manakala daerah Selama akan mengharamkan kedai serbaneka daripada menjual alkohol tahun depan,” katanya dalam hantaran di media sosial hari ini.

Adun Semambu itu berkata dasar baru akan disebabkan persaingan antara Perikatan Nasional (PN) dan BN, yang menggunakan agenda perkauman dan agama untuk menenangkan penyokong mereka berikutan kegagalan dalam pemulihan ekonomi.


Terkini: Adun PN diperintah bela diri kes rogol pembantu rumah

 


Terkini: Adun PN diperintah bela diri kes rogol pembantu rumah

Mahkamah Tinggi Ipoh hari ini memerintahkan Adun Tronoh, Paul Yong Choo Kiong, membela diri atas pertuduhan merogol pembantu rumah warga Indonesia, dua tahun lepas.

Hakim Abdul Wahab Mohamed membuat keputusan itu selepas mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie ke atas tertuduh pada akhir kes pendakwaan.

Mahkamah menetapkan 15 dan 16 Feb depan untuk Yong membela diri.

Yong, 51, didakwa merogol pembantu rumah berusia 23 tahun itu di sebuah bilik di tingkat atas rumahnya di Meru Desa Park, antara 8.15 malam hingga 9.15 malam, pada 7 Julai 2019.

Pertuduhan mengikut Seksyen 376 (1) Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan boleh dikenakan sebat, jika sabit kesalahan.