HELLO...HELLO..HELLO...SESIAPA NAK JADI WARGANEGARA MALAYSIA DI MUSIM PILIHANRAYA AKAN DATANG...DATANGKE MALAYSIA.....

Kurang empat jam selepas Malaysiakini melaporkan seorang penduduk tetap (PR) yang memegang kad MyPR merah telah didaftarkan sebagai pengundi baru, dia nampaknya telahpun menjadi warganegara.

NONEDia kini mempunyai MyKad biru, berdasarkan semakan pada sistem dalam talian yang sama Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) di mana butiran identifikasi dirinya direkodkan.

Semakan pada sistem pengesahan dalam talian JPN sebanyak dua kali - pada jam 5.48 petang semalam dan 11.30 pagi ini - menunjukkan nama Mismah adalah berstatus PR yang telah mengambil kad MyPRnya (No 640704715238), kad pengenalan bagi PR.

Apabila nombor yang sama dimasukkan ke dalam sistem pengesahan dalam talian SPR, Mismah yang sama adalah pengundi berdaftar yang baru.

Bagaimanapun, satu lagi semakan dengan sistem JPN pada jam 3 petang ini menunjukkan hasil yang mengejutkan - Mismah telah menjadi warganegara dengan Mykad biru.

Statusnya pada sistem pengesahan dalam talian SPR kekal sama pada jam 3 petang - pengundi yang baru berdaftar dalam senarai daftar tambahan pemilih yang dipamerkan oleh semakan umum.

PKFZ : Penilaian Tanah Kuala Dimensi RM12 (Sekaki Persegi) Lebih Mahal

KUALA LUMPUR 2 OGOS : Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memberitahu bahawa wakil Kuala Demensi Sdn. Berhad (KDSB) membuat penilaian harga tanah yang lebih tinggi berbanding penilaiannya dalam kes perbicaraan penyelewengan melibatkan bekas Menteri Pengangkutan, Dr Ling Liong Sik.

Seorang saksi yang merupakan bekas Penolong Pengarah Penilaian Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta, Kementerian Kewangan, (JPPH) Teo Lee Lee berkata, KDSB menerusi Azmi & Company menetapkan RM29 sekaki persegi (skp) bagi 830 ekar (335.32 hektar) tanah di Mukim Klang.

Teo berkata, menurut penilaiannya, bagi tanah yang mempunyai akses asas seperti jalan dan infrastruktur, nilainya adalah RM17 skp dan RM13.50 skp bagi yang tidak mempunyai akses asas.

“Saya pernah pergi ke kawasan ini, yang ditambun 500 ekar sahaja, bakinya adalah tanah paya,” katanya yang kini telah bersara.

Teo merupakan saksi pendakwaan pertama dalam perbicaraan kes Dr. Ling yang dituduh menipu Kerajaan Malaysia dengan secara sengaja tidak mendedahkan kepada Jemaah Menteri fakta berkaitan kadar faedah sebanyak 7.5 peratus setahun adalah kadar faedah tambahan kepada harga pembelian tanah pajakan negeri 7324 Lot 67894 yang berasaskan RM25 sekaki persegi (skp) iaitu RM1,088,456,000 sedangkan beliau tahu bahawa JPPH dalam menentukan nilai kadar RM25 skp telah pun mengambil kira kadar kupon/faedah.

Beliau juga didakwa atas dua tuduhan pilihan (pindaan) iaitu menipu dan sengaja tidak mendedahkan kepada Jemaah Menteri fakta berkaitan kadar faedah sebanyak 7.5 peratus setahun adalah kadar faedah tambahan kepada harga pembelian tanah pajakan 7324 Lot 67894 yang berasaskan RM25 skp iaitu RM1,088,456,000 sedangkan beliau tahu JPPH dalam menentukan nilai kadar RM25 skp telahpun mengambil kira kadar kupon/faedah. Berhubung nilai yang ditetapkan (RM17 skp), Teo berkata beliau membuat keputusan itu setelah membandingkan kadar nilai tanah di kawasan berdekatan, seperti Central Spectrum (M) Sdn. Bhd. yang memajukan perindustrian di Pulau Indah.

Katanya, penilaian itu adalah penilaian kedua yang dilakukannya di kawasan yang sama cuma berlaku pertambahan jumlah keluasan tanah iaitu daripada 400 kepada 830 ekar.

Bagi penilaian pertama iaitu pada 5 Dis 1998, Teo berkata, beliau masih menetapkan pada kadar RM17 skp dan mengekalnya bagi kali kedua iaitu pada April 2000.

Teo berkata, nilai yang dicadangkannya turut mengambil kira pasaran harta pada tahun 1998 yang lembab disebabkan kegawatan ekonomi di negara dan di rantau Asia Tenggara yang telah menjejaskan pelaburan dan permintaan hartanah industri dan perniagaan.

Sementara itu, bekas Ketua Pengarah JPPH Shah Alam, Datuk Sahari Mahadi memberitahu bahawa beliau diarahkan oleh Lembaga Pelabuhan Klang (LPK) untuk membuat penilaian kadar tanah bagi tanah seluas 830 ekar di Pulau Indah.

Sahari yang merupakan saksi kedua pendakwaan berkata, mengikut penilaian kadar tanah bagi projek Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) itu, harga bagi sekaki persegi tanah itu ialah RM18.

“Harga asal bagi nilai tanah adalah RM18 sekaki persegi, bagaimanapun ia dinaikkan kepada RM21 sekaki persegi berdasarkan penilaian nilai-nilai khas,” katanya Sahari berkata harga RM21 satu kaki persegi itu turut dipersetujui oleh pembeli iaitu KDSB.

Beliau turut menjelaskan bahawa harga RM21 sekaki persegi adalah bagi pembayaran yang dibuat secara tunai manakala harga RM25 sekaki persegi adalah harga untuk pembayaran yang dibuat secara tunggakan.

“Berdasarkan jadual pembayaran, harga RM21 sekaki persegi akan dibuat secara tunai manakala harga RM25 sekaki persegi jika ia dibayar secara tunggakan,“katanya.

Najib Tidak Pernah Tawar Stadium Shah Alam - Maria Chin

SHAH ALAM 2 OGOS : Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tidak pernah menawarkan Stadium Shah Alam kepada sekretariat Bersih 2.0 untuk mengadakan himpunan aman rakyat menuntut penambahbaikan dalam sistem pilihan raya negara.

Ahli sekretariat Bersih 2.0, Maria Chin Abdullah berkata Najib jelas mahu kembali meraih kepercayaan rakyat dengan menyatakan beliau menawarkan stadium tersebut tetapi ditolak sekretariat.

"Itu adalah fakta, kalau dia masih nak teruskan dia ada cakap demikian bagi kita buktilah dalam media di mana dia kata (tawar stadium) Shah Alam?," tegas Maria.

Maria mengakui, Najib memang menawarkan himpunan aman tersebut dilakukan didalam stadium, namun beliau tidak sesekali pernah menamakan stadium yang dimaksudkannya, sehinggalah sekretariat berkeputusan mahu menjayakannya di Stadium Merdeka, yang terletak di Kuala Lumpur.

"Saya rasa sangat kecewa apabila beliau (Najib) memutar-belitkan kenyataan sebelum ini yang beliau (ada) tawarkan Stadium Shah Alam, dalam kenyataannya sebelum ini Najib tidak pernah menyebut atau menawarkan mana-mana stadium sehingga kami (penganjur Bersih) memutuskan memilih stadium Merdeka.

Najib harus memberitahu perkara sebenar," kata Maria. Najib semasa merasmikan Persidangan Tahunan Pemimpin Mahasiswa Malaysia Summit (MSLS) Kelima kelmarin menyatakan beliau sebenarnya mahu menawarkan Stadium Shah Alam untuk himpunan tersebut, namun ditolak.

“Kita cadangkan stadium tapi tidak diterima, mereka masih mahu turun ke jalan. "Dalam pemikiran saya, saya mahu berikan Stadium Shah Alam tapi mereka tolak,” kata Najib.

Najib juga berkata, beliau menawarkan untuk himpunan aman tersebut diadakan didalam stadium ekoran ia adalah saluran yang betul dan menjamin keselamatan peserta himpunan.

“Kita mahu ia (perhimpunan) dilakukan ikut saluran yang betul, sebab itu kita tawarkan stadium. Mengapa kita tawarkan stadium? Supaya mereka boleh berucap dan tidak turun ke jalanan kerana tiada sesiapa yang boleh jamin perhimpunan di jalan tidak akan timbulkan apa-apa masalah," jelas Najib.

Mengulas kenyataan Najib itu, Maria berkata sebaik sahaja dinasihati Yang Di-Pertuan Agong (YDPA), Tuanku Mizan Zainal Abidin agar mengadakan himpunan tersebut didalam stadium, sekretariat akur dan memilih Stadium Merdeka.

Namun, tatkala itu Najib mengubah kenyataannya dan berkata, mana- mana pertubuhan yang ingin melakukan himpunan mestilah berdaftar dibawah Pendaftar Pertubuhan (ROS).

Tindakan 'flip- flop' Najib itu mengundang pelbagai kritikan daripada 62 Pertubuhan Badan Bukan Kerajaan (NGO), pemimpin Pakatan Rakyat dan rakyat marhaen.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibarhim sebelum ini menawarkan Stadium Shah Alam untuk menjayakan himpunan tersebut, namun setelah mengambil kira banyak faktor, sekretariat Bersih 2.0 memilih Stadium Merdeka.

Saman Malu Menteri, Blogger Fail Rayuan
KUALA LUMPUR 1 0GOS : Blogger Azimudin Ahmat yang diarahkan membayar ganti rugi RM300,000 kepada Menteri Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan bersabit dakwaan merogol, hari ini memfailkan rayuan di Mahkamah Rayuan.

Amizudin menerusi laman sharpshooter.blogspot.com, pada 28 Disember 2010 menerbitkan artikel berserta gambar, yang mendakwa Datuk Seri Dr. Rais Yatim merogol pembantu rumahnya yang merupakan warganegara Indonesia.

"Saya telah memfailkan notis rayuan untuk kita membuat rayuan terhadap keseluruhan keputusan Yang Arif mengenai kes saman malu ini termasuklah isu gantirugi, dan termasuk kos ketiga-tiga aspek semua," kata peguam yang mewakili Azimudin, Ong Chin Wen dilobi mahkamah.

Selain ganti rugi bernilai RM300,000, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur juga memerintahkan Amizudin membayar kos RM100,000 kepada Rais.

Pada 1 Januari lalu, Rais memfailkan saman malu terhadap Amizudin, yang juga ahli jawatankuasa Angkatan Muda PKR Pulau Pinang, berhubung penyiaran artikel tersebut.

Mengulas perkembangan kes itu, Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Shamsul Iskandar Mat Akin berkata pihaknya akan memastikan kes ini mendapat pembelaan sewajarnya.

Menurutnya, perbicaraan kes ini tidak mendapat penghakiman yang tuntas ekoran kegagalan membawa saksi- saksi utama ke kandang saksi.

"Kita percaya bahawa alasan-alasan yang ada pasti nanti akan memberikan rakyat Malaysia satu pandangan tentang pendapat kes ini. Antara faktor utama ialah apabila saksi-saksi utama itu tidak dapat hadir dalam mahkamah dan ketika perbicaraan telah menolak permohonan untuk mendapatkan saksi-saksi utama dalam kes ini.

"Dari segi perspektif yang difahami oleh rakyat bahawa sebenarnya dalam perbicaraan kes ini hanyalah keterangan Azimuddin Ahmat sahaja yang diambil dan tidak berjaya dikesan ialah mereka yang disyaki menjadi mangsa dalam kes ini," katanya.

Shamsul berkata akan menggunakan saluran yang tepat untuk membantu Azimudin, biarpun sistem perundangan negara kini terikat pada tekanan politik kotor pemerintah.

"Pada saya, saya rasa ini juga perbicaraan politik, jadi ini menyebabkan politik dan pemimpin politik, jadi kita lihat kebenaran itu dikekang dengan saluran undang-undang.
"Kita juga bersedia untuk berhadapan dengan apa jua keadaan untuk menggunakan semua saluran undang-undang yang ada agar tidak ada pertikaian dari segi aspek-aspek menggunakan mahkamah dalam kes ini," katanya.


(function() { var d = document, w = window; w

KERJA BUAT TAK JALAN LAGI PPUN- KABINET PUN TAK PENUH LAGI-LEBAI KALUT MINTA DUIT....AKAI ...TAK CERDIK..

  Kerajaan PH merubah segalanya bila jadi kerajaan 2018, di mana peruntukan sama rata untuk parti kerajaan dan pembangkang. Datang kerajaan ...