KEGANASAN....AGAK BRUTAL DI SITU YA

'Who do not share our ideals, can leave'

POLITIK "KEBENCIAN" .INILAH YANG MEMBERI KESAN KEPADA Umno/Bn

Saya dicekik, dibelasah dan dipijak FRU - mangsa

Oleh Masdar Wahid

KUALA LUMPUR : Saya dicekik, dibelasah dan dipijak oleh puluhan pasukan Unit Simpanan Persekutuan (FRU) sehinggakan saya sukar bernafas.

Itu luahan Najib Mahfuz, 25 (gambar) salah seorang mangsa keganasan FRU yang bertindak mengganggu ceramah Pakatan Rakyat sempena sambutan ulang tahun ke dua gagasan itu di di Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru, malam tadi.

Menceritakan detik-detik cemas itu, Najib berkata, beliau bersama rakan yang lain cuba mempertahankan Pengerusi Penganjur yang sedang berucap ketika itu, Azmin Ali sebelum puluhan pasukan FRU yang lengkap dengan cota, perisai dan senapang naik ke pentas memburu setiap orang yang ada di atas termasuklah menyerang Ahli Parlimen (MP) PR.

"Dalam keadaan kelam kabut itu, puluhan FRU itu memukul sesiapa sahaja di atasa pentas termasuklah kami yang mengawal YB Azmin.

Rempuhan FRU dan polis pada malam ini merupakan satu lagi titik hitam keselamatan negara kerana polis dan FRU semakin mengganggu rakyat yang berhimpun secara aman berbanding memburu penjenayah di luar sana," katanya kepada erapakatan.com semalam.

Beliau mengalami kecederaan dibahagian muka, kepala, leher dan beberapa bahagian anggota badan yang lain.

Sehubungan itu, beliau bersama dua rakan lain yang turut dibelasah dan mengalami pendarahan malam tadi melakukan rawatan lanjut di hospital sebelum membuat laporan polis di balai berhampiran.

Wakil rakyat PR yang turut berada di pentas ketika itu terpaksa memasuki dewan bagi mengelak dibelasah oleh FRU tersebut.

Mereka termasuklah Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim, Senator Negeri Selangor, Dr. Syed Husin Ali, MP Segambut, Lim Lip Eng, MP Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar, MP Pokok Sena, Mahfuz Omar, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dan beberapa pimpinan PR yang lain.

Azmin Ali yang juga pengucap ke dua malam tadi memberitahu hadirin bahawa perhimpunan itu sah kerana ia merupakan tanah persendirian yang dimiliki kerajaan negeri Selangor dengan pengerusinya ialah Khalid selaku MB Selangor yang sebelum itu merupakan pengucap pertama.

"Tempat yang kita kumpul malam ini dimiliki oleh kerajaan Selangor, bukannya Umno ataupun (Datin Seri) Rosmah Mansor. Ini tanah persendirian, pemiliknya adalah MB (Tan Sri) Khalid Ibrahim.

"Kita kumpul sini dengan aman, Umno jangan takut (kepada) rakyat, polis marilah berkawan dengan rakyat," katanya yang menerima tepukan gemuruh ribuan rakyat sambil melaungkan reformasi dan bertakbir.

Azmin hanya berucap kira-kira 18 minit sebelum Polis bersama FRU merempuh rakyat yang melakukan benteng manusia di bawah pentas dan menyerbu ruang pentas ceramah.

Sejumlah puluhan FRU, turut kelihatan malam tadi sejumlah lima trak FRU dengan kelengkapan penuh turut kelihatan selain ratusan polis yang mengelilingi tempat ceramah malam tadi.

SEJAK DULU KALA BILA DI AJAK BERDEBAT UMNO AKAN MENIKUS.MACMANA NAK JADI JUARA RAKYAT????BERLINDUNG DI BALIK TV
SUMBER BERITA SUARA KEADILAN.GAMBAR-GAMBAR KIRIMAN BLOGGER ANAK SUNGAI DERHAKA.


SEBERANG JAYA 8 Mac - Jika sebelum ini Pergerakan Pemuda Pulau Pinang dan kumpulan pro-Umno cukup gah menggelarkan diri mereka "Pejuang Bangsa Melayu" namun slogan laungan terbukti omongan kosong semata-mata apabila gagal hadir pada Debat Perdana Rakyat 2010 anjuran Sekretariat Pemuda Pakatan Rakyat malam tadi.

Debat yang dijadualkan bermula pada pukul 9 malam itu terpaksa ditunda sehingga 15 minit bagi memberi peluang kepada Ketua Pemuda Umno Pulau Pinang Norman Zahlan, Presiden Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Pulau Pinang Rizal Faris Mohideen, serta Presiden Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung Jais Abdul Karim.

Lebih 1,000 hadirin tiba di tapak Expo Seberang Jaya untuk menyaksikan perdebatan hangat berkaitan "Isu Melayu - Islam Pulau Pinang: Antara Provokasi & Kebenaran".

Namun penantian hadirin dan wakil debat daripada Pemuda Pakatan Rakyat dihampakan dengan ketidakhadiran ketiga-tiga individu tersebut.

Pemuda Pakatan Rakyat yang sedia menanti untuk mengambil bahagian dalam debat itu diwakili oleh Husni Mat Piah dari PAS, Ahli Dewan Undangan Negeri Seri Delima R.S.N Rayer dari DAP serta wakil KEADILAN, Hazri Abu Bakar.

Menurut Ketua Angkatan Muda KEADILAN Pulau Pinang, Amir Md Ghazali tindakan mereka cukup memalukan dan memberi gambaran jelas betapa rendah mentaliti dan kredibiliti Pemuda Umno, GPMS dan DPMMPP itu.

Usaha Pemuda Pakatan Rakyat mengadakan debat tersebut adalah bagi berbincang mengenai keadaan dan kedudukan sebenar orang Melayu di negeri itu melalui pendekatan intelektual.

"Mereka ini bacul dan bukan anak jantan. Jelas tahap intelektual, mentaliti dan kredibiliti mereka sebagai tokoh sangat rendah.

"Kami anjurkan perdebatan ini sebagai wadah intelektual bagi melihat kebenaran tentang keadaan Melayu di Pulau Pinang yang selama ini dimomokkan dan ditindas selama 52 tahun dibawah pemerintahan Umno-BN," kata beliau.

Tambahnya lagi selama ini Umno, GPMS dan DPMMPP hanya pandai membakar emosi orang Melayu yang kononnya ditindas tetapi takut apabila diminta bersemuka.

"Selama ini mereka hanya menabur fitnah yang membakar emosi orang Melayu. Usaha mereka ini bagi menutup kelemahan mereka yang memerintah di Pulau Pinang selama 52 tahun," katanya lagi.

Beliau berkata walaupun Pemuda Pakatan Rakyat gagal berdebat dengan tiga wakil tersebut namun sentiasa bersedia dan akan menjemput mereka untuk berdebat semula dimasa depan.


(function() { var d = document, w = window; w

Rafizi dedah syarikat palsu pindah wang dari projek LCS

SHAH ALAM - Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Rafizi Ramli mendakwa Alizes Marine Limited merupakan syarikat yang ditubuhkan un...