Skandal TRX: ‘Najib, jangan pura-pura tidak tahu’Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak terus dibidas apabila mendakwa tidak wujud penyelewengan dana untuk projek Tun Razak Exchange (TRX) oleh 1MDB selaku syarikat utama TRX City Sdn Bhd.
“Dia (Najib) tidak boleh dari satu segi, berpura-pura tidak tahu dan menyalahkan pengarah atau pengurusan syarikat, tetapi pada masa yang sama menunjukkan kefahaman mengenai urusniaga yang berlaku dalam 1MDB, meskipun mengelirukan dan melakukan penipuan,” kata Ahli Parlimen Damansara Tony Pua dalam kenyataan hari ini.
Merujuk kepada pendedahan Menteri Kewangan Lim Guan Eng minggu lalu, kerajaan telah memutuskan untuk menyuntik RM2.8 bilion bagi projek TRX kerana pengabaian terhadap projek tersebut menyebabkan kerajaan terpaksa membayar pampasan sebanyak RM3.51 bilion.
Najib bagaimanapun mendakwa kenyataan Guan Eng berhubung projek TRX itu kononnya “separuh benar dan pembohongan”.
Menurut Tony, Najib tidak perlu berdolak-dalik sebaliknya menjelaskan pendedahan terkini Kementerian Kewangan bahawa RM3.067 juta disalahgunakan bagi tujuan lain memandangkan beliau pernah mempengerusikan lembaga penasihat 1MDB.
“Jika wang dalam TRXC pernah digunakan untuk projek-projeknya dengan cara telus dan bertanggungjawab, syarikat itu tidak akan memerlukan RM2.8 bilion pembiayaan tambahan dari Kementerian Kewangan,” katanya.

Menuai teladan dari perkelahian tentang Bahasa Kebangsaan
Polemik bahasa meletus. Negara jadi gempar. Lim Guan Eng semena-mena dimomok jadi makhluk paling jahat. Segala bangkai masalah negara sekelip mata dialihkan ke atas batu jemala Lim Guan Eng.
Riuh rendah ribut bahasa ini turut hangat diwacanakan oleh masyarakat, budayawan, aktivis dan pemimpin politik. Semua menunjukkan rasa cakna mendalam terhadap kepentingan Bahasa Malaysia sebagai bahasa kebangsaan.
Dengan sekelip mata, seluruh garis masa laman sosial Facebook dibanjiri caci maki terbuka – tak kurang juga mereka yang membela. Masing-masing berpencak silat, meletak halal haram, sunat makruhnya perbuatan Guan Eng itu.
Namun, disebalik polemik yang menjurus kearah sentimen perkauman ini, Guan Eng cermat dan tenang menerima sebarang teguran dan cadangan  lebih-lebih lagi kritikan keras yang didorong manipulasi fakta dan dakyah, umpama api disimbah minyak.
Dalam kenyataan rasminya, Guan Eng telah memberi penjelasan dan menegaskan pendirian tentang kedaulatan Bahasa Malaysia sebagai bahasa perantara kerajaan. Malah, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir dalam ulasannya menganggap sekadar kesalahan kecil dan bukan isu.
Segalanya bermula hanya kerana kenyataan media yang ditulis dalam bahasa Mandarin digambarkan seolah-olah mahu menggantikan bahasa kebangsaan – walhal tidak sama sekali kerana beliau menyediakan kenyataan media dalam tiga bahasa. Bagi saya, soal ini sengaja dibesar-besarkan.
Seperkara yang mungkin gagal dicermati sebagaian kita yang tenggelam dalam emosi dan amarah melampau mungkin datang dari kegagalan kita memahami kepentingan komunikasi. Ketulusan Guan Eng yang berniat memudahkan petugas media  telah menjebakkan dirinya apabila mengundang kritikan hebat. Perkara ini amat tidak diduga.
Pada pandangan saya, Menteri Kewangan itu hanya mahu petugas media mendapat maklumat yang jelas, tepat dan padu berhubung ketirisan kewangan yang berlaku kepada projek mega kerajaan terdahulu – lebih-lebih lagi rejim Najib Razak telah berjaya mencampakkan negara kekancah kleptokrasi global dengan skandal puluhan malah ratusan billion yang bukan sedikit.
Namun akhirnya, niat baik Guan Eng dikejutkan dengan serangan bertalu-talu khususnya dari calon-calon pemimpin, cybertrooper dan portal-portal pro-UMNO sehinggalah melarat-larat.
Situasi ini mengimbau ingatan kita terhadap Ops Lalang pada tahun 1987 yang menyaksikan puluhan pemimpin politik khususnya daripada DAP yang ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) ekoran isu melibatkan sekolah jenis kebangsaan Cina – dan ketika itu juga, UMNO sedang berhadapan dengan pemilihan mereka. Keadaan itu sama seperti sekarang.
Dengan ‘kejayaan’ UMNO mengalihkan perhatian rakyat terhadap skandal yang dilakukan bekas pemimpin mereka kepada isu bahasa ini, maka masing-masing berjaya melonjakkan nama sebagai ‘wira’ dan mendapat undi perwakilan apabila menyerang Menteri Kewangan merangkap Setiausaha Agung DAP itu.
UMNO telah separuh berjaya membantutkan tumpuan rakyat yang mengikuti secara dekat pembongkaran penyelewengan berat kerajaan terdahulu lebih-lebih lagi pemimpin UMNO yang berada dalam kem Najib Razak sebelum ini yang mungkin terlibat.
Saya perlu akui, dalam keadaan ini, tidak semuanya tidak bagus. Ada teladan di sebalik kejadian. Polemik ini secara langsung telah menonjolkan bahawa rakyat Malaysia semakin terbuka untuk berbeza pandangan berwacana secara jujur tentang dasar-dasar nasional khususnya melibatkan sendi utama Perlembagaan Persekutuan dan identiti Bangsa Malaysia.
Maka bukan menjadi keanehan apabila Malaysia Baru pasca ‘revolusi aman’ Pilihan Raya Umum ke-14 mencerminkan berlakunya proses pendemokrasian yang lebih mengakar dan membumi.
Rakyat dan media bebas bersuara, termasuk pemimpin-pemimpin dari komponen Pakatan Harapan yang mengutarakan pandangan yang berbeza antara satu dengan yang lain.
Tidak ada salahnya juga sekiranya saya berterima kasih kepada Menteri Kewangan kerana dengan tercetusnya polemik ini, ia merancakkan lagi proses pendemokrasian dan kebebasan bersuara yang sekaligus merancakkan lagi wacana rakyat demi pengukuhan dasar-dasar nasional yang lebih holistik. Ya, zaman tukang angguk dan tukang bodek sudah berlalu, ini masanya kita terus pandang kehadapan.

WOWWW....INIKAH YANG DINAMAKAN BANGSAT DAN TERBANGSAT?


Polis hari ini mendedahkan jumlah sebenar wang tunai dan barangan kemas yang dirampas di kediaman dan kondo mewah yang dikaitkan dengan Najib Razak, selepas kejatuhannya dan kekalahan BN dalam pilihanraya 9 Jun lalu.

Jumlahnya sangat mengejutkan dan pasti membuatkan orang kampung dan makcik Felda terbeliak biji mata dibuatnya.

Sebelum ini, jumlah wang tunai dalam 26 jenis matawang asing yang dirampas diumumkan berjumlah RM114 juta.

Tetapi, setelah pengikiraan akhir, jumlah sebenar wang tunai itu ialah RM116. 7 juta.

Barangan lain ialah:-

  • 12,000 jenis barangan kemas berharga RM440 juta, termasuk sebuah rantai berharga RM6 juta. Nilai sebenar barangan kemas tersebut, jika disekalikan dengan kos pembuatan dan rekaan, ia dianggarkan bernilai antara RM660 juta hingga RM880 juta.
  • Barangan kemas itu termasuk 1,409  rantai leher, 2,200 cincin, 2,100 gelang, 2,800 subang, 1,600 kerongsang dan 14 tiara atau mahkota.
  • 567 tas beg tangan mewah bernilai RM51.3 juta.
  • 423 jam tangan bernilai RM78 juta.
  • 234 cermin mata hitam yang semuanya bernilai RM374 ribu.

Secara keseluruhannya, pihak polis menganggarkan jumlah wang tunai dan barangan kemas yang dirampas di kediaman Najib dan di kondo yang dikiatkan dengannya ialah antara RM900 juta hingga RM1.1 bilion.

Wowww...wowww...wowwww...
Jika dikira dengan  RM2.6 bilion yang pernah masuk ke akaun peribadi Najib dan hampir RM1 bilion lagi harta dan kekayaan yang dikaitkan dengan anak tirinya, Riza Aziz yang berjumlah hampir RM1 bilion, jumlah besar kesemuanya ialah hampir mencecah RM5 bilion.

Sekali lagi...wowww...wowww...wowww...

Pernahkah kita terfikir ada pemimpin Melayu daripada UMNO memiliki kekayaan sebanyak itu?

Daripada manakah datangnya semua rampasan itu kalau bukan 1MDB puncanya?

Sebelum ini, Najib pernah mengingatkan bahawa orang Melayu akan jadi terbangsat jika UMNO kalah pilihanraya dan hilang kuasa.

Akhirnya, dengan izin Tuhan, kekalahan UMNO telah menjadi kenyataan, tapi siapakah yang terbangsat dan siapakah yang paling bangsat di Malaysia ini? 

(ShahbudinHusin 27/06/2018).

TIDAK PERLU PEMILIHAN, BUBAR TERUS UMNO – MAHFUZ

TIADA POTONGAN 10% ELAUN AHLI MAJLIS DI P PINANG