BERSIH:USAHA YANG BELUM SELESAI

BERSIH 2.0: Perjuangan belum selesai...

Lim Hong Siang | Jul 05, 2011 07:06:46 pm

Meskipun kesudahannya semakin diduga, dengan perkembangan terkini yang menyaksikan kesudian BERSIH 2.0 untuk berhimpun di stadium, dan kesediaan kerajaan Najib Razak untuk memberi laluan; namun, BERSIH 2.0 kini berdepan dengan cabaran baru untuk mengerah dan memujuk penyokongnya agar menerima keputusan ini.

Menurut pengamatan Ketua Eksekutif Dewan Perhimpunan Cina KL-Selangor, Tang Ah Chai (gambar kanan), BERSIH berada pada kedudukan yang proaktif, mendominasi keadaan pada pusingan awal, namun memberi persepsi bahawa pimpinannya berganjak langkah pada pusingan akhirnya. Tang Ah Chai berkata, BERSIH telah menyampaikan mesej yang amat jelas, jikapun tidak 100% - berhubung hak asasi untuk berhimpun sebagaimana yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan, dan amalan turun ke jalan raya untuk menyampaikan pandangan.

Segala serangan terhadap BERSIH 2.0, adalah tidak kukuh, tambah Tang Ah Chai. Beliau berkata, BERSIH tidak rasis, sebaliknya jentera negara yang digunakan untuk menyerang BERSIH adalah lebih bersifat "perkauman", dengan tuduhan yang dilemparkan terhadap Ambiga Sreenevasan, misalnya. Keduanya, BERSIH tidak mempunyai muslihat untuk menggulingkan kerajaan, malah jauh lagi dari menghidupkan semula fahaman komunisme. Oleh yang demikian, perkembangan awal memperlihatkan bahawa BERSIH berada dalam satu kedudukan yang positif.

Titik pusingan

Bagaimanapun, BERSIH bertukar jadi pasif setelah Istana Negara mengeluarkan Titah Khas oleh DYMM Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin pada malam 3 Julai 2011. Titah Khas ini meletakkan BERSIH pada kedudukan yang agak pasif, ulas Tang Ah Chai. Pemuda UMNO mengambil kesempatan untuk "cabut" dari gelanggang dengan Titah Khas tersebut, dan PERKASA pula mengulangi pendirian untuk menunggu keputusan BERSIH.

Sebagaimana yang diduga, antara tuduhan yang dilemparkan terhadap gerakan BERSIH adalah "memerangi Yang di-Pertuan Agong". Malah, Pemuda UMNO telah memberi kata duanya bahawa BERSIH akan dicap sebagai penderhaka seandainya tidak akur untuk membatalkan demonstrasi jalanan, selepas Titah Khas dikeluarkan.

Perkembangan terbaru menyaksikan kesediaan pimpinan BERSIH 2.0 untuk menerima tawaran supaya mengadakan perhimpunan di stadium, selepas mengadap YDPA pada kira-kira jam dua petang tadi. "Semestinya ada bezanya untuk berdemo di jalan raya dengan berhimpun di stadium, lebih-lebih lagi ianya bukan cadangan yang baru, tetapi telah dikemukakan sejak awal lagi," kata Tang Ah Chai.

Namun, BERSIH tetap dengan pendirian untuk berdemonstrasi di jalan raya, malah ada yang pernah menyindir dengan mengatakan "berdemo di stadium ibarat menyanyi di bilik air". Sudah tentu ianya bukan satu proses yang mudah untuk meyakinkan orang ramai bahawa demonstrasi di jalan raya adalah amalan demokrasi yang harus diterima.

Bilangan orang yang tentukan kejayaan BERSIH

Kini, secara tiba-tiba Pengerusi BERSIH 2.0 mematahkan hajatnya untuk berdemo di jalan raya, sebaliknya menerima cadangan untuk menganjurkan perhimpunan di stadium. Untuk ini, Tang Ah Chai berkata, usaha BERSIH 2.0 masih belum selesai. Seandainya 100 ribu orang membanjiri stadium pada 9 Julai 2011, maka ia tidak akan dilihat sebagai kegagalan; sebaliknya, jikalau yang hadir hanyalah 10 ribu orang atau lebih kurang, maka ia semestinya satu tamparan sengit buat BERSIH 2.0.

Tang Ah Chai menambah, BERSIH 2.0 kini perlu menangani masalah ketidakpuasan sesetengah penyokong yang tetap mahu berdemonstrasi di jalan raya. Ia semestinya bukan sesuatu yang mudah, kerana masing-masing mempunyai pandangan yang tersendiri - tetapi ketidaksampaian untuk memobilisasi mereka akan mengundang kegagalan.

Sebagaimana yang diketahui, ramai yang telah menempah tiket samada pengangkutan mahupun kediaman untuk perhimpunan 9 Julai 2011. Lebih penting, terdapat enam orang tahanan di bawah Ordinan Darurat berikutan perhimpunan BERSIH, malah ratusan yang ditangkap sebelum ini kerana berkempen untuk BERSIH. Pimpinan BERSIH 2.0 terpaksa berdepan dengan sentimen tahanan ini dengan keputusan terbaru yang dibuatnya.

Jika diberi laluan...

Bagaimanapun, Tang Ah Chai juga berkongsi kekhuatiran yang terpendam dalam hatinya, seandainya inilah kesudahannya, maka aktivis sosial bakal berdepan dengan kesukaran untuk mengerah orang ke jalan raya pada masa depan. Pemerintah, malah orang awam akan memberi alasan bahawa demonstrasi dalam stadium sudah memadai.

Satu lagi keresahan yang timbul adalah, peranan instistusi raja ketika berdepan dengan senario sebegini. Sesetengah aktivis semestinya akan mempertikaikan sejauh manakah peranan institusi raja untuk menyelesaikan keadaan sebegini, yang melibatkan gerakan sosial, ataupun kepentingan parti politik. Kesemua ini menjadi persoalan yang wajar direnungi pimpinan BERSIH ketika mencatur langkah seterusnya.

Bagaimanapun, Tang Ah Chai ketika menilai perkembangan isu BERSIH ini berkata, secara "luaran," Najib mungkin membebaskan diri buat sementara dari tekanan jika ratusan ribu turun ke jalan raya. Namun, ia dikatakan "luaran", kerana meskipun golongan ini tidak muncul di jalan raya, tetapi telah membuat ketetapan parti politik manakah yang bakal diundi pada PRU ke-13.

Tang Ah Chai tidak lupa untuk menambah, susulan daripada perkembangan senario terkini, polis seharusnya berhenti untuk menangkap dan menahan orang awam atau aktivis lantaran daripada gerakan BERSIH, malah membebaskan segera tahanan yang dikaitkan dengan gerakan BERSIH 2.0

KERAJAAN NAJIB PATUT BERASA MALU.BELUM PERNAH ISU DEMONTRASI MELIBATKAN CAMPURTANGAN LANGSUNG AGONG


Kerajan pimpinan Najib seharusnya merasa malu apabila gagal menyelesaikan masalah demontrasi BERSIH yang mana ianya dilihat sebagai kegagalan pentadbiran dan penyelesaian masaalah berhubung suara rakyat. Ini adalah kes pertama apabila YDPA Tunku Mizan sendiri menyelesikan masalah ini dengan memberi kata dua kepada kerajaan pimpinan Najib yang dilihat sebagai satu kegagalan mengurus isu kecil dan keselamatan negara.

Pada Ahad lalu, Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin bertitah dalam keghairahan sebahagian rakyat berpolitik bagi menyuburkan demokrasi dalam negara, mereka hendaklah memastikan tuntutan itu tidak akan membawa kemusnahan kepada negara.

Seri Paduka juga menyeru kerajaan agar melaksanakan segala amanah yang diberikan kepada rakyat secara adil dan bijaksana. Titah Seri Paduka, baginda selaku Yang di-Pertuan Agong tidak mahu melihat negara bermasyarakat majmuk ini berada di dalam keadaan bermusuhan sesama sendiri ataupun sebahagian rakyatnya bermusuh dengan kerajaan atas apa jua alasan pun.

Namun BN harus ingat sebarang percubaan untuk memperdaya rakyat secara keterlaluan adalah perlawanan langsung dengan akal budi rakyat. Selama ini terlalu banyak fitnah dan penganiayaan yang dibuat BN ke atas PR serta para penyokongnya. Tetapi rakyat kekal mengharapkan pilihanraya ke -13 mereka akan mengajar BN di peti undi. Sebaliknya, jika BN telah melakukan sesuatu yang terlalu kotor untuk memenangi pilihanraya itu tanpa pesaing maka harapan tidak lagi wujud.

Harapan yang tidak wujud biasanya menghasilkan gelora yang tidak dapat dibendung. Itulah yang berlaku di negara-negara Arab. Apabila rakyat tidak lagi mempercayai mereka akan diberi keadilan maka mereka akan menuntutnya secara kasar. Dalam hal ini cukuplah BN menekan rakyat. Cubalah memberi peluang kepada mereka membuat pilihan secara matang.

Tindakan mengistiharkan bahawa memakai baju berwarna kuning hanya dengan perkataan BERSIH dilihat sebagai betapa pimpinan Najib dan KDN dibawah pentadbiran sepupunya sebagai tidak menepati hasrat sebuah negara demokratik.Tidak pernah lagi kedengaran sebuah negara yang mengamalkan demokrasi mengharamkan rakyatnya memakai baju dengan hanya sebuah perkataan.

Penangkapan lebih 100 rakyat yang menyokong BERSIH dilihat sebagai jalan bagi mematikan semangat demokrasi dan sebaliknya menimbulkan rasa cemas dikalangan rakyat.manakala di pihak BERSIH pula penangkapan itu adalah tidak demokratik kerana tidak langsung mahu berunding dengan rakyat sebaliknya pimpinan Najib dilihat sebagai bersikap kuku besi dengan rakus merampas ,menahan danmengeledah semberono hanya kerana mendakwa BERSIH mahu merampas kuasa kerajaan.Tindakan seperti ini hanya sebaiknya membangitkan kemarahan rakyat kepada pimpinan Najib sendiri.


Najib akhirnya dilihat takut dengan bayang-bayang sendiri dan terpaksa menerima idea gila ala Dr Mahathir, iaitu menyerang musuh yang lemah dengan senjata paling besar. Penangkapan seluruh negara tidak lain adalah pameran kekuatan Najib. Tanpa beliau sedar pameran keangkuhan itu menyebabkan dirinya tidak popular dan dicap sama kejam dengan regim Dr Mahathir yang menyebabkan kebangkitan arus Reformasi sedekad lalu.

Kepada Najib, masih ada 3 hari sebelum demo Bersih berlaku. Tidak salah berunding dan benarkan berdemo di negeri-negeri PR misalnya, demo pada skala kecil dan memorandum diserah oleh beberapa pemimpin ke Istana Negara. Itu tindakan yang bertamadun dan kedua-dua pihak akan berpuas hati. PR dapat berdemo dan BN tidak dilihat zalim.

Titah Yang Dipertuan Agong sama sekali tidak boleh digunakan untuk memperdaya rakyat. Kedudukan Pelembagaan Persekutuan lebih tinggi daripada Yang Dipertuan Agong. Itu maknanya raja berperlembagaan. Oleh itu Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan yang membenarkan perhimpunan aman sama sekali tidak boleh dikesampingkan melalui apa jua cara. Raja berpelembagaan mengambil kedudukan simbol penyatuan negara, bukan pentadbir kecuali di dalam keadaan kecemasan.

Iaitu darurat diisytiharkan dan Parlimen digantung. Ketika itu perlembagaan juga turut digantung. Sebuah majlis pentadbir lantikan Agong akan mentadbir negara. Namun untuk melaksanakan darurat juga harus dalam keadaan yang benar-benar cemas, bukan dalam keadaan berlakunya tunjuk perasaan aman . Sebarang perisytiharan pada waktu aman tidak akan diterima rakyat, malah akan berbalik menjadi kekacauan.

Kesilapan besar najib apabila membenarkan campurtangan Agong dan ini dilihat sebagai satu kelemahan dalam pentadbiran negara yang akan meluahkannya dalam pilihanraya ke 13.BN dengan sokongan PERKASA hanya lebih memburukkan keadaan dimata rakyat.Terima kasih PERKASA kerana ianya bukan sahaja menjatuhkan maruah pentadbiran Najib ,malah melihat Ibrahim Ali adalah juara melompat yang banyak memusnahkan umno sendiri dan kreadibiliti pentadbiran Najib.Bersih Beralih Ke Stadium (kemaskini)

KUALA LUMPUR 5 JULAI : BERSIH 2.0 kini akan diadakan di sebuah stadium atas sebab- sebab keselamatan, selaras dengan nasihat Yang DiPertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin yang berkenaan menemui penganjur perhimpunan aman itu di Istana Negara petang tadi.
Pengerusi Bersih Datuk Ambiga Sreenavasan berkata pihaknya akan berkerjasama dengan kerajaan untuk memilih stadium yang sesuai bagi mengadakan perhimpunan itu yang dijangka membabitkan lebih 100 ribu peserta.

"Kita telah maklumkan Tuanku yang kita menerima cadangan kerajaan untuk mengadakan perhimpunan di dalam stadium. Oleh yang demikian perhimpunan jalanan tidak akan berlangsung," kata beliau.
Turut hadir bersama Ambiga menghadap Tuanku Mizan adalah Sastarawan Negara A.Samad Said dan Presiden Jamaah Islah Malaysia (JIM) Zaid Kamaruddin selaku ahli jawatankuasa penganjur Bersih 2.0.
Ambiga meminta semua pihak khususnya mereka yang menyokong perhimpunan Bersih 2.0 untuk memberi kerjasama dengan perkembangan terbaru ini kerana “ia adalah langkah yang terbaik buat masa sekarang.”

"Ya, atas pelbagai alasan kami rasa ini adalah jalan terbaik memandangkan kerajaan telah menawarkan kami stadium, kami akan teruskan di stadium.

"Itu yang kita akan suruh mereka buat di sebab soal keselamatan," tambah beliau lagi.
Kerajaan pimpinan Perdana Menteri Najib Razak sebelum ini mengecam hebat hasrat Bersih 2.0 untuk berarak dari Masjid Negara ke Istana Negara bagi menyampaikan memorandum kepada Istana Negara bagi menuntut pilihanraya umum adil dan telus.
Perhimpunan itu disokong oleh parti- parti pembangkang namun ditolak oleh Barisan Nasional yang mendakwa tidak ada sebarang isu mengenai kewibawaan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).
BN menyifatkan perhimpunan itu sebagai demostrasi jalanan yang ingin digunakan oleh pembangkang untuk mengguling pemerintah. Tuduhan itu dinafi dengan keras oleh Pakatan Rakyat dan penganjur Bersih 2.0.
Susulan kecaman BN, polis menahan lebih 150 200 orang, kebanyakkannya hanya kerana memakai baju berlogo Bersih 2.0.

Sementara enam yang lain ditahan di bawah Ordinan Darurat yang menetapkan penahanan tanpa perbicaraan.

Polis turut mendakwa pihak tertentu mahu menggunakan perhimpunan itu untuk kononnya menghidupkan semula fahaman Komunis.

Masjid- masjid di Kuala Lumpur dan Putrajaya pula diwajib menyampaikan Khutbah Jumaat yang melabelkan penganjur Bersih 2.0 sebagai pelampau yang sanggup mencederakan anggota pasukan keselamatan.

Keadaan yang tegang itu akhirnya reda dengan campurtangan Yang diPertuan Agong kelarin yang menggesa penganjur Bersih mengadakan dialog dengan kerajaan dan membatalkan perarakan itu, sungguhpun niatnya baik.

Butiran baru penganjuran majlis itu akan diumumkan malam ini.

Bersih: MB tawar Stadium Shah Alam

SHAH ALAM 5 JULAI : Kerajaan Selangor menawarkan kemudahan stadium di negeri ini untuk perhimpunan aman Bersih 2.0 kerana usaha untuk memupuk pilihan raya yang adil dan telus akan memanfaatkan rakyat, kata Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Beliau berkata sekirannya penganjur Bersih 2.0 memohon untuk menggunakan stadium- stadium di Shah Alam, beliau akan meluluskannya tertakluk kepada syarat- syarat biasa yang dikenakan kepada pihak yang mahu menggunakan premis sebegitu.

"Sekiranya NGO Bersih meminta kebenaran untuk menggunakan Stadium Shah Alam, saya akan setuju. Bagaimanapun perhimpunan itu perlulah dilakukan dengan penuh tatatertib serta berdisiplin," ujar Khalid.

Khalid berkata, perhimpunan Bersih harus disokong oleh rakyat kerana ia bertujuan memastikan pengundi berpeluang memilih kerajaan yang terbaik menerusi pemilihan yang bebas daripada penipuan dan pembohongan.

"Secara peribadinya saya berpendapat, usaha Bersih adalah untuk memastikan pilihan raya di negara ini diadakan dengan adil dan bersih.

"Perhimpunan ini diadakan bukan untuk diri saya, tetapi untuk anak cucu saya pada masa akan datang. Golongan muda juga pastinya mahu tuntutan seperti itu dilaksanakan," kata beliau.

Tengah hari tadi penganjur Bersih 2.0 menghadap Yang di Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin dan akur dengan nasihat baginda supaya perarakan aman pada 9 Julai dibatalkan dan sebaliknya perhimpunan itu di adakan di stadium.

Pengerusi Bersih 2.0, Datuk Ambiga Sreenavasan berkata pihaknya akan berkerjasama dengan kerajaan untuk memilih stadium yang sesuai bagi mengadakan perhimpunan itu yang dijangka membabitkan lebih 100 ribu peserta.

Kerajaan pimpinan Perdana Menteri Najib Razak sebelum ini mengecam hebat hasrat Bersih untuk berarak dari Masjid Negara ke Istana Negara bagi menyampaikan memorandum kepada Istana Negara bagi menuntut pilihanraya umum adil dan telus.

Lebih 150 orang ditangkap hanya kerana memakai baju dengan logo Bersih. Kerajaan dan polis juga dikecam kerana menahan enam orang di bawah Ordinan Darurat yang menentapkan penahanan tanpa perbicaraan.

Polis Dakwa Jumpa Senjata, Tuduh Bersih Guna Taktik Ala Komunis

SHAH ALAM, 5 Julai – Setelah menuduh perhimpunan Bersih sebagai cubaan menghidupkan fahaman komunis dan didalangi oleh pelampau, Polis hari ini mendakwa menjumpai sejumlah senjata bagi menguatkan tuduhan itu.

Polis Kuala Lumpur dan Selangor mendakwa merampas sejumlah 44 bom Molotov cocktails, 39 parang, 43 mercun dan 48 baju Bersih di Gombak, Selangor and tiga lokasi sekitar Kuala Lumpur.

Anihnya, barangan itu dikatakan disorok di lokasi-lokasi berkenaan setelah penganjur Bersih semalam membayangkan mereka akan akur kepada nasihat Yang DiPertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin membatalkan perarakan berkenaan pada 9 Julai.

Sebaliknya perhimpunan aman itu akan diadakan di sebuah stadium yang akan ditentukan bersama oleh kerajaan dan penganjur, kata Presiden Bersih Ambiga Sreenevasan.

Di Shah Alam, Ketua Polis Selangor Datuk Tun Hisan Tun Hamzah mendakwa polis menjumpai lima buah beg pakaian yang mengandungi 20 bilah parang dan 36 botol air mineral berisi minyak petrol lengkap bersumbu.

Senjata itu dijumpai disorok di celah-celah batu di belakang sebuah tokong di Batu 14, Jalan Lama Gombak Bentong, semalam.

Tun Hisan Tun Hamzah berkata polis menerima panggilan daripada seorang lelaki yang memaklumkan mengenai penemuan kesemua beg berkenaan dan dua bungkusan plastik hitam.

"Hasil pemeriksaan pada pukul 7.20 petang itu, kami turut menemui 44 helai kemeja-T berwarna kuning bertulisan 'BERSIH' di dalam sebuah dari beg yang ditemui selain 17 pemetik api, 36 ceraian kain berwarna kuning dan 25 ceraian kain berwarna merah," katanya.

Tun Hisan berkata taktik menyembunyikan senjata seperti itu menyerupai apa yang dibuat oleh gerakan Komunis satu ketika dahulu bagi mengelak daripada dikesan pihak berkuasa ketika pemeriksaan dibuat.

"Mereka akan sembunyikan senjata di tempat yang mereka sahaja tahu serta akan mendapatkannya apabila diperlukan, tindakan ini amat berbahaya dan berisiko tinggi mengugat keselamatan negara," katanya.

Beliau berkata kes berkenaan di siasat di bawah Seksyen 6 (1) Akta Bahan Kakisan, Letupan dan Senjata Bahaya 1958 dan Seksyen 47 Akta Pertubuhan 1966.

Timbalan Ketua Polis Kuala Lumpur Amar Singh pula mendakwa pihaknya merampas 23 parang, lapan bom petrol, 43 mercun serta baju Bersih di Sogo, Wisma Bumi Raya dan Kompleks Pertama, hasil maklumat orang ramai.

Beliau juga mendakwa kononnya senjata-senjata itu adalah untuk digunakan semasa perhimpunan Bersih.

Pengarah Strateji Parti Keadilan Rakyat Rafizi Ramli mencurigai "rampasan senjata' polis itu. Beliau berkata polis masih lagi berkeras mahu menanam budaya menakut-nakutkan orang awam demi menggagalkan tuntutan aman untuk pilihanraya bersih.

"Jelas tindakan Polis ini adalah untuk cuba mahu menimbulkan ketakutan dan memberi tanggapan yang ganas terhadap Bersih tapi tindakan kasar sebegini masih tidak menjejaskan semangat rakyat dan menunjukkan lebih banyak tekanan yang diberikan, lebih ramai lagi rakyat akan turun." kata beliau kepada TVSelangor.

Rafizi membandingkan pengumuman rampasan senjata oleh polis hari ini kepada pengalaman pemimpin-pemimpin PKR seperti Tian Chua yang pernah ditangkap di bawah Akta Keselamatan Dalam Negara.

"Taktik ini telah digunakan berpuluh tahun dahulu, dan sebelum ini pimpinan Keadilan juga menjadi mangsa tindakan seperti ini. Tetapi selepas pimpinan kita dimasukkan ke dalam ISA, tuduhan itu mati begitu sahaja," tambah beliau.

Bersih Beralih Ke Stadium, Penganjur Ikut Nasihat Tuanku Mizan

KUALA LUMPUR 5 JULAI : BERSIH 2.0 kini akan diadakan di sebuah stadium atas sebab- sebab keselamatan, selaras dengan nasihat Yang DiPertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin yang berkenaan menemui penganjur perhimpunan aman itu di Istana Negara petang tadi.
Pengerusi Bersih Datuk Ambiga Sreenavasan berkata pihaknya akan berkerjasama dengan kerajaan untuk memilih stadium yang sesuai bagi mengadakan perhimpunan itu yang dijangka membabitkan lebih 100 ribu peserta.
Turut hadir bersama Ambiga menghadap Tuanku Mizan adalah Sastarawan Negara A.Samad Said dan Presiden Jamaah Islah Malaysia (JIM) Zaid Kamaruddin selaku ahli jawatankuasa penganjur Bersih 2.0.
Ambiga meminta semua pihak khususnya mereka yang menyokong perhimpunan Bersih 2.0 untuk memberi kerjasama dengan perkembangan terbaru ini kerana “ia adalah langkah yang terbaik buat masa sekarang.”
Kerajaan pimpinan Perdana Menteri Najib Razak sebelum ini mengecam hebat hasrat Bersih 2.0 untuk berarak dari Masjid Negara ke Istana Negara bagi menyampaikan memorandum kepada Istana Negara bagi menuntut pilihanraya umum adil dan telus.
Perhimpunan itu disokong oleh parti- parti pembangkang namun ditolak oleh Barisan Nasional yang mendakwa tidak ada sebarang isu mengenai kewibawaan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).
BN menyifatkan perhimpunan itu sebagai demostrasi jalanan yang ingin digunakan oleh pembangkang untuk mengguling pemerintah. Tuduhan itu dinafi dengan keras oleh Pakatan Rakyat dan penganjur Bersih 2.0.
Susulan kecaman BN, polis menahan lebih 200 orang, kebanyakkannya hanya kerana memakai baju berlogo Bersih 2.0.

Sementara enam yang lain ditahan di bawah Ordinan Darurat yang menetapkan penahanan tanpa perbicaraan.

Polis juga mendakwa pihak tertentu mahu menggunakan perhimpunan itu untuk kononnya menghidupkan semula fahaman Komunis.

Masjid- masjid di Kuala Lumpur dan Putrajaya pula diwajib menyampaikan Khutbah Jumaat yang melabelkan penganjur Bersih 2.0 sebagai pelampau yang sanggup mencederakan anggota pasukan keselamatan.

Keadaan yang tegang itu akhirnya reda dengan campurtangan Yang diPertuan Agong yang menggesa penganjur Bersih untuk mengadakan dialog dengan kerajaan dan membatalkan perarakan itu, sungguhpun niatnya baik.

Ambiga memberitahu pemberita hari ini, pihaknya akur keperluan untuk mengadakan perhimpunan itu disebuah stadium dengan mengambil kira aspek- aspek keselamatan.

Butiran baru penganjuran majlis itu akan diumumkan malam ini.

Umno-BN Jangan Selindung Di Sebalik Agong


Ulasan pembaca


Titah Yang Di Pertuan Agong mendesak agar perhimpunan aman Bersih pada 9 Julai ini dibatalkan tidak mengubah pendirian NGO dan Pakatan Rakyat untuk meneruskannya. Sebaliknya, tekanan berterusan kerajaan adalah kemenangan besar kepada mereka yang akan menganjurkan perhimpunan pada Sabtu nanti.

Kerajaan takutkan baju Bersih


Sangat jelas kelihatan kebangkitan luar biasa rakyat tidak mampu ditumpaskan pemerintah. Rakyat tidak gentar dengan penahanan polis ke atas pemimpin PR serta sesiapa yang berbaju kuning.

Titah DiRaja nampaknya akan digunakan oleh kerajaan BN sebagai jalan terakhir menumpaskan gerakan aman Bersih menjelang 9 Julai. Pemerhati politik menjangkakan BN akan menggunakan hujah perhimpunan Bersih adalah melawan Yang Dipertuan Agong . Sehari sebelum perhimpunan tangkapan besar-besaran boleh dilakukan di bawah Ordinan Darurat di atas dakwaan para penunjuk perasaan ingin memerangi Yang Dipertuan Agong.

Tangkapan tidak memerlukan akta ISA apabila ia dibuat atas tuduhan memerangi Yang Dipertuan Agong. Tangkapan juga boleh dilakukan ke atas sebahagian besar ahli politik PR. Juga tidak ditolak kemungkinan kerajaan akan mengisytiharkan pilihanraya umum pada tarikh sebelum bulan Ramadan. Dengan banyaknya tokoh pembangkang ditahan pastinya BN akan menang besar seperti mana pada pilihan raya 2004.

Perlawanan langsung

Namun BN harus ingat sebarang percubaan untuk memperdaya rakyat secara keterlaluan adalah perlawanan langsung dengan akal budi rakyat. Selama ini terlalu banyak fitnah dan penganiayaan yang dibuat BN ke atas PR serta para penyokongnya. Tetapi rakyat kekal mengharapkan pilihanraya ke -13 mereka akan mengajar BN di peti undi. Sebaliknya, jika BN telah melakukan sesuatu yang terlalu kotor untuk memenangi pilihanraya itu tanpa pesaing maka harapan tidak lagi wujud.

Harapan yang tidak wujud biasanya menghasilkan gelora yang tidak dapat dibendung. Itulah yang berlaku di negara-negara Arab. Apabila rakyat tidak lagi mempercayai mereka akan diberi keadilan maka mereka akan menuntutnya secara kasar. Dalam hal ini cukuplah BN menekan rakyat. Cubalah memberi peluang kepada mereka membuat pilihan secara matang.

Cara yang paling baik adalah berunding dengan PR. Jika PR mahu berdebat tentang dasar negara, laksanakanlah. Jika PR mahu membersihkan nama Anwar Ibrahim lakukan sepertimana Pak Lah melakukannya dahulu. Tidak ada gunanya regim Najib meneruskan dendam mentornya Dr Mahathir memenjarakan Anwar bersama 80 ahli parlimen PR tetapi kemudian rakyat bangkit mencetuskan huru-hara untuk membebaskan pemimpin mereka.

Titah Yang Dipertuan Agong sama sekali tidak boleh digunakan untuk memperdaya rakyat. Kedudukan Pelembagaan Persekutuan lebih tinggi daripada Yang Dipertuan Agong. Itu maknanya raja berperlembagaan. Oleh itu Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan yang membenarkan perhimpunan aman sama sekali tidak boleh dikesampingkan melalui apa jua cara. Raja berpelembagaan mengambil kedudukan simbol penyatuan negara, bukan pentadbir kecuali di dalam keadaan kecemasan.

Iaitu darurat diisytiharkan dan Parlimen digantung. Ketika itu perlembagaan juga turut digantung. Sebuah majlis pentadbir lantikan Agong akan mentadbir negara. Namun untuk melaksanakan darurat juga harus dalam keadaan yang benar-benar cemas, bukan dalam keadaan berlakunya tunjuk perasaan aman . Sebarang perisytiharan pada waktu aman tidak akan diterima rakyat, malah akan berbalik menjadi kekacauan.

Najib dan bayang-bayang

BN telah tiba ke penghujung jalan. Strategi mereka silap sejak awal lagi apabila memperbesar-besarkan tunjuk perasaan Bersih. Jika dibiarkan tunjuk perasaan itu, ia tidak akan lebih seperti tunjuk perasaan mansuhkan ISA pada 2009 lalu yang mengumpul 15,000 peserta. Atau tunjuk perasaan isu air pada Disember tahun lalu yang mengumpul 5,000 peserta sahaja.

Demo anti ISA


Momentum demo PR dan NGO semakin menurun jika diambil kiraan tahun demi tahun. Tidak ada tanda-tanda yang jelas rakyat semakin berminat untuk berhimpun. Sebahagiannya telah letih dengan perhimpunan. Namun tidak tahu penasihat bodoh mana yang memberitahu Najib bahawa perhimpunan Bersih kali ini akan menumbangkan kuasanya melalui pameran kekuatan rakyat seperti 2007, yang mana telah menumbangkan Pak Lah.

Najib akhirnya takut dengan bayang-bayang sendiri dan terpaksa menerima idea gila ala Dr Mahathir, iaitu menyerang musuh yang lemah dengan senjata paling besar. Penangkapan seluruh negara tidak lain adalah pameran kekuatan Najib. Tanpa beliau sedar pameran keangkuhan itu menyebabkan dirinya tidak popular dan dicap sama kejam dengan regim Dr Mahathir yang menyebabkan kebangkitan arus Reformasi sedekad lalu.

Kepada Najib, masih ada 3 hari sebelum demo Bersih berlaku. Tidak salah berunding dan benarkan berdemo di negeri-negeri PR misalnya, demo pada skala kecil dan memorandum diserah oleh beberapa pemimpin ke Istana Negara. Itu tindakan yang bertamadun dan kedua-dua pihak akan berpuas hati. PR dapat berdemo dan BN tidak dilihat zalim.

Pakatan terbuka dengan tawaran stadium

Pakatan terbuka dengan tawaran stadium
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 5 Julai: Pakatan Rakyat menyeru kesemua individu yang ditahan kerana Bersih 2.0 dibebaskan serta-merta dan tuduhan terhadap mereka digugurkan di samping terbuka dengan tawaran Perdana Menteri agar berhimpun di stadium.

Pakatan Rakyat mengambil maklum kenyataan Datuk Seri Najib Tun Razak, semalam yang menyatakan kesediaan pihak kerajaan memberikan kerjasama untuk menganjurkan perhimpunan aman Bersih 2.0 di stadium.

“Setelah melalui beberapa proses perbincangan, kami ingin merakamkan pendirian bahawa ketiga-tiga parti mengambil sikap terbuka dengan tawaran Perdana Menteri itu selagi ia menghormati hak rakyat untuk berhimpun secara aman seperti yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan,” kata Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu, Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar dan Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP, Teresa Kok Suh Sim dalam kenyataan bersama, petang ini.

Menurut mereka, Pakatan Rakyat ingin menegaskan bahawa tuntutan reformasi dalam sistem pilihan raya negara agar bersih, telus dan adil kekal sebagai matlamat perhimpunan tersebut.

Mereka berkata, proses reformasi itu perlu dilaksanakan segera sebelum Pilihanraya Umum ke-13 bersesuaian dengan lapan tuntutan Bersih 2.0 dan memerlukan komitmen Perdana Menteri; selain dari komitmen sedia ada beliau untuk menawarkan stadium bagi perhimpunan aman Bersih 2.0.

“Kesediaan ini juga perlulah disambut oleh pihak berkuasa dengan menghentikan pendekatan keras yang diambil setakat ini,” kata mereka.

Mereka menambah, ketiga-tiga parti bersedia untuk bekerjasama dengan pihak polis dan pihak berkuasa yang lain bagi memastikan perjalanan perhimpunan itu nanti boleh berjalan dengan baik dan aman.

“Oleh yang demikian, Pakatan Rakyat menyeru supaya kesemua individu yang ditahan kerana Bersih 2.0 dibebaskan serta-merta dan tuduhan yang dikenakan terhadap mereka digugurkan,” ujar mereka lagi.


Sekretariat BERSIH 2.0 Mengadap YPDA Sekarang

KUALA LUMPUR 5 JULAI : Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih & Adil, Datuk Ambiga Sreenavasan ditemani Sasaterawan Negara, A. Samad Said dan Presiden Jamaah Islah Malaysia (JIM) Zaid Kamaruddin sebentar tadi memasuki Istana Negara, bagi mengadap Yang di- Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin.

Pertemuan itu adalah bagi membincangkan isu penganjuran himpunan aman BERSIH 2.0 yang dijadulkan Sabtu ini.

Menurut sumber yang rapat dengan pihak penganjur, tidak ada ahli politik yang akan menyertai pertemuan berkenaan, lantaran ia tidak terlibat dengan penganjuran himpunan rakyat tersebut.

Ambiga, A. Samad dan Zaid sebelum itu dilihat menunggu di pondok pengawal sebelum dibenarkan masuk kira- kira dua petang tadi.

Ketiga- tiga mereka enggan memberikan apa- apa kenyataan bersabit pertemuan itu.

Kira-kira 15 anggota polis bertugas mengawal keselamatan di pintu masuk Istana negara.

Ambiga sebelum ini menyatakan hasratnya untuk mengadap baginda sultan untuk merungkai permasalah pokok yang hadapi rakyat yang hanya mahu diadakan reformasi dalam sistem pilihan raya di negara ini.

Ambiga juga menyatakan kesediaan seketariat BERSIH 2.0 untuk membatalkan himpunan aman itu jika itu yang dititahkan YDPA dengan jaminan hak rakyat terbela.

Tuanku Mizan Ahad lalu bertitah agar penganjuran himpunan BERSIH 2.0 dipertimbangkan semula agar tiada perkara yang tidak diingini berlaku.

Baginda juga menitahkan agar kerajaan pemerintah pimpinan Perdana Menteri Najib Razak menunaikan segala amanah rakyat dengan adil dan mengembalikan kepercayaan rakyat terhadap kerajaan serta mengelak daripada dimusuhi rakyat atas apa jua alasan pun.


[Lagi laporan menyusul]

PAS Sokong Apa Saja Keputusan Penganjur BERSIH 2.0 - Mohamad Sabu
SHAH ALAM 5 JULAI : Penganjur himpunan BERSIH 2.0 diberikan mandat untuk menilai tawaran Perdana Menteri Najib Razak agar himpunan rakyat itu diadakan didalam stadium, Sabtu ini.

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu berkata apa sahaja keputusan penganjur Gabungan Pilihan raya Bersih & Adil (BERSIH) bersabit tawaran itu akan dituruti, malah PAS tetap akan memberi sokongan di mana sahaja perhimpunan itu diadakan.

"Itu terserah kepada jawatankuasa Bersih untuk menentukan saranan Perdana Menteri itu."

Najib semalam dilaporkan membuat tawaran tersebut tatkala Yang di- Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin mengeluarkan titah agar himpunan aman itu harus dipertimbangkan semula agar tiada perkara yang tidak diingini berlaku.

Baginda juga bertitah agar kabinet Najib melaksanakan tugas yang diamanahkan rakyat dengan baik dan adil disamping mengelakkan kerajaan daripada terus dimusuhi rakyat negara ini.

Titah baginda disambut baik Mohamad Sabu. Beliau berkata kematangan berhujah baginda yang menegur kedua- dua belah pihak meredakan kemarahan rakyat terhadap jentera kerajaan pemerintah.
Mohamad Sabu juga berkata, melalui pemahamannya, titah Baginda Sultan lebih menjurus kepada golongan yang mahu menimbulkan kekacauan semasa perhimpunan itu berlangsung, seperti Perkasa dan Pemuda UMNO yang diwakili oleh Patriot.

Beliau turut mengulas mengenai keputusan PAS yang berhasrat mahu menghadap YDPA bagi memanjangkan aduan mengenai kezaliman polis terhadap beberapa tangkapan yang dilakukan berikutan menyokong perhimpunan ini.

"PAS akan menghadap Yang Dipertuan Agong, terutamanya untuk membuat aduan tentang kekejaman polis yang bekerja tidak mengikut undang-undang," katanya.

Untuk rekod, sejak majlis pelancaran BERSIH 2.0 pada 19 Jun lalu, lebih daripada 150 orang yang dikaitkan dengan Himpunan BERSIH 2.0 telah ditahan antaranya Ahli Parlimen Sungai Siput, Dr Micheal Jayakumar ditahan di bawah Ordinan Darurat (Ketenteraman Awam dan Mencegah Jenayah) 1969.

Cendekiawan Gesa Bebaskan Tahanan BERSIH 2.0

SHAH ALAM 5 JULAI : Tidak tahan dengan sikap melampau kerajaan pemerintah yang angkuh menangkap siapa sahaja yang ada kaitan dengan BERSIH 2.0, empat sasterawan negara dengan beraninya tampil menyatakan pendiriannya, mahukan kesemua mereka yang ditahan dibebaskan serta merta.

Keempat- empat mereka berhujah, jika Malaysia adalah negara maju seperti yang dilaung- laungkan sebelum ini, ianya harus dizahirkan dengan berpegang pada sistem demokrasi tulen yang mengimbangi kebebasan bersuara dan kesejahteraan awam.

Dalam kenyataan bersama Datuk Shahnon Ahmad, Muhammad Haji Salleh, Datuk Noordin Hassan dan Datuk Dr Anwar Ridhwan berkata mereka juga berharap pintu rundingan sentiasa dibuka.

Justeru, kerajaan pemerintah pimpinan Perdana Menteri Najib Razak harus memikir kembali segala arahan dan tindakan yang dikeluarkan sebelum ini bagi membendung penganjuran himpunan aman tersebut, BERSIH 2.0 pada Sabtu ini.

"Kami juga menggesa supaya mereka yang ditahan dibebaskan segera, dan wakil mereka diajak berunding. Suasana dan kesan positif hendaklah merupakan hasil yang diharapkan," kata mereka.

Desakan itu menyusul selepas seorang lagi sasterawan negara, Datuk A samad Said menggesa para intelektual lain supaya berhenti menjadi 'carma' tetapi berani membuat pendirian terhadap kekejaman dan ketidakadilan.

Sejak pelancaran BERSIH 2.0 pada 19 Jun lalu, lebih 150 orang termasuk pemimpin Pakatan Rakyat ditahan serta disabitkan dengan pelbagai akta semata-mata mahu menafikan tuntutan rakyat yang hanya meminta agar pilihan raya diadakan dengan adil dan bersih.

Terbaru enam orang aktivis termasuk ahli parlimen Sungai Siput, Dr Micheal Jayakumar ditahan di bawah Ordinan Darurat (Ketenteraman Awam dan Mencegah Jenayah) 1969 kerana dipercayai terlibat dalam anasir subversif.

Walau bagaimanapun Perdana Menteri Najib Razak mempertahankan tindakan tersebut dengan alasan sebagai langkah pencegahan bertujuan memastikan ketenteraman negara dikekalkan.

Dalam isu yang sama, aktivis NGO, Datin Paduka Marina Mahathir semalam membidas sikap takut tanpa sebab kerajaan pemerintah sehingga menangkap sesiapa sahaja yang berkait dengan BERSIH 2.0.

“Hanya mereka yang takut akan menangkap orang yang memakai kemeja T,” beliau memberitahu sidang akhbar bersama wakil pertubuhan bukan kerajaan yang menganjurkan Bersih.

Sejak minggu lalu, polis menangkap sesiapa sahaja yang memakai kemeja T dengan logo Bersih atas alasan ia memudaratkan keselamatan negara.

Tangkapan berlaku di Kuala Lumpur, Selangor, Perak, Kedah, dan Pulau Pinang.

Adakan Minggu BERSIH - DR. Asri

SHAH ALAM 5 JULAI : Bekas Mufti Perlis Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin mencadangkan agar Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) melancarkan Minggu BERSIH dengan meminta rakyat memakai petanda kuning.

Katanya, petanda kuning itu tidak semestinya ditulis dengan perkataan BERSIH.

Gabungan 60 NGO itu juga dicadangkan mengibarkan bendera Malaysia pada minggu tersebut.

"Dengan itu lebih ramai rakyat yang bersetuju dapat menyatakan persetujuan mereka dengan tuntutan 'pilihan raya yang adil'. Juga mungkin mereka yang antipembaziran dan kenaikan harga barang boleh sertai.

"Lebih ramai dapat meluahkan perasaan dengan cara yang lebih selamat seperti bendera di kereta, rumah, baju dan sebagainya. Seluruh negara akan meriah," katanya.- malaysiakini

SIAPA PULA NAK MEMBERI PANDANGAN?

Setelah membuat berbagai onar dan memfitnah kononnya BERSIH diresapi dengan komunisme,BERSIH adalah haram, kini cuba pula menasihati rakyat dari berhimpun.Sebenarnya terlalu mudah untuk menjadikan himpunan aman ini berjalan licin jika pihak berkuasa tentukan jalan dan menjaga keamanan agar dimana ianya dilihat sebagai satu kaedah demokrasi dimana , rakyat berhimpun dan pihak berkuasa mengawal dengan lunas undang-undang.Jika mana-mana individu menimbulkan kekecohan...individu berkenaan akan ditahan.Kita merasakan jika mana-mana individu yang melakukan provokasi,ahli BERSIH pasti akan menahan individu berkenaan.Belum ada kekecohan besar yang berlaku sewaktu demontrasi di adakan selama ini.

Oleh yang demikian, adalah lebih elok berunding terlebih dahulu, dari mendengar nasihat Muhyiddin ini yang kerap sangat bercakap dan menimbulkan ketidak puasan hati rakyat.......

Muhyiddin gesa himpunan 9 Julai dibatal sebelum temu Agong

July 05, 2011
Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan
ALOR GAJAH, 5 Julai — Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menggesa pengerusi penganjur Himpunan Bersih 9 Julai ini, Datuk S. Ambiga, supaya membatalkan terlebih dahulu rancangan itu sebelum menghadap Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin.

“Dengar katanya dia nak menghadap Yang di-Pertuan Agong, Saya fikir elok dibatalkan dulu (perhimpunan haram) sebelum menghadap.

“Nanti tak tau apa yang disembah, nanti jadi sembah derhaka pula,” katanya dipetik Bernama Online.

Semalam, Ambiga berkata beliau bersedia membatalkan perhimpunan haram itu sekiranya dititahkan demikian oleh Tuanku Mizan.

Bagaimanapun, beliau berkata sebarang keputusan akan dibuat selepas mereka diberi perkenan untuk menghadap Seri Paduka Baginda dan beliau berharap ia akan dapat diadakan secepat mungkin.

Muhyiddin berkata perhimpunan hujung minggu ini boleh menjejaskan keamanan dan keharmonian yang dikecapi rakyat berbilang kaum selama ini.

Beliau berkata pembangunan dan kemajuan negara yang dilakukan kerajaan Barisan Nasional adalah untuk diwariskan kepada generasi akan datang.

Sehubungan itu, beliau mengajak rakyat bersama-sama dengan kerajaan untuk mempertahankan keamanan, keharmonian dan kemakmuran negara.