TUN, TANGGUH DULU PROJEK KERETA KETIGA, TUNAI JANJI MANIFESTO LEBIH UTAMA!!Semua orang tahu keghairahan Tun Mahathir Mohamad terhadap kereta adalah tinggi dan boleh dikata tiada tandingan berbanding pemimpin-pemimpin lain.
Beliau bukan saja meminati kereta dan kejuruteraannya, malah dalam usinya mencecah 94 tahun sekarang pun beliau masih boleh memandu kereta dengan baik dan laju.
Minat itulah yang antara lain mendorong beliau memulakan projek kereta nasional pertama, Proton sebelum ini.
Selepas Proton, negara kemudian memperkenalkan projek kereta kedua iaitu Perodua.
Sebaik menjadi Perdana Menteri buat kali kedua pada tahun lalu, atas minatnya yang tidak pernah luntur terhadap kereta, beliau lantas mengumumkan untuk memperkenalkan projek kereta nasional ketiga pula.
Adalah diumumkan sebelum ini bahawa projek kereta ketiga ini adalah usahasama antara kerajaan dengan swasta di mana sejumlah peruntukan besar yang tidak diumumkan jumlahnya telah pun disediakan untuk penyelidikan dan pembangunannya.
Hari ini, sebagai bayangan bahawa projek ini akan dilaksanakan dalam waktu yang tidak terlalu lama daripada sekarang, Tun Mahathir berkata, Malaysia perlu mencontohi China yang mempunyai banyak syarikat pengeluar kereta.
Kata beliau, China telah berjaya mengorak kemajuan yang besar disebabkan penglibatannya yang aktif dalam industri automotif.
“Kita tidak tahu apa-apa tentang kejuruteraan automotif. Sebab itu kita mahu perkenalkan kereta ketiga – untuk belajar,” jelasnya.
Biar betul Tun?
Sebenarnya bukan tidak boleh mewujudkan projek ketiga ketiga, tetapi haruslah disedari keadaan negara dan kerajaan PH yang ada sekarang ini.
Kita bukan saja berdepan masalah kewangan yang tenat kononnya sehingga janji-janji manifesto pun tidak mampu dilaksanakan, maka di mana logiknya kereta ketiga ini tiba-tiba lebih diutamakan?
Tidak bolehkah kerajaan menunaikan sedaya mungkin janji-janji pilihanraya yang membuatkan rakyat mengundi PH dalam PRU14 lalu sebelum mahu memperkenalkan projek kereta ini yang tujuannya hanya untuk belajar?
Adakah menunaikan janji sudah tidak penting lagi setelah kuasa diperolehi dan berjaya menjadi kerajaan?
Dalam hal ini juga, Tun tidak boleh menjadikan China yang mempunyai banyak syarikat kereta sebagai perbandingan dengan negara kita.
Pasaran kereta di China adalah besar dan oleh kerana keuntungan yang mampu dijana itulah yang menyebabkan banyak syarikat kereta wujud di negara tersebut.
Lagi pun, kerajaan China tidak berhutang dengan rakyatnya dari segi janji-janji pilihanraya sepertimana kerajaan PH sekarang?
Apa guna memperkenalkan kereta ketiga – realitinya Proton dan Perodua pun sebetulnya sudah memadai untuk negara sekecil Malaysia ini – tetapi kehidupan rakyat masih terbelenggu dengan janji yang belum ditunaikan serta kos sara hidup yang semakin meningkat?
Pernahkah Tun meninjau dan meneliti kedudukan harga barang keperluan harian yang sekarang ini banyak yang semakin meningkat berbanding era BN dahulu?
Kenapa tidak digunakan saja dana atau peruntukan kerajaan untuk kereta ketiga itu bagi menstabilkan harga barang dan menjadikan kehidupan rakyat lebih selesa?
Oleh itu, sebaik-baiknya projek kereta ketiga ini ditangguhkan terlebih dahulu dan kerajaan harus mengutamakan bagaimana untuk menunaikan janji-janjinya kepada rakyat terlebih dahulu.
Lagi pula, Tun juga bukan lama sangat lagi menjadi Perdana Menteri dan dibimbangi projek itu nanti hanya akan menyusahkan kepimpinan selepas beliau untuk menguruskannya.
Lebih buruk lagi kiranya projek itu nanti mengalami kegagalan dan kerugian yang berpanjangan yang akhirnya hanya memburukkan nama dan legasi beliau sendiri selepas ketiadaannya.

DAP puji Pulau Pinang hantar wakil iring keluarga mangsa tembakan masjid di NZ


DAP memuji tindakan pantas Kerajaan Negeri Pulau Pinang menghantar dua wakilnya bagi menemani anggota keluarga Rahimi Ahmad, mangsa yang cedera dalam insiden tembakan rambang di dua masjid di Christchurch, New Zealand.

Exco Masyarakat Penyayang dan Alam Sekitar negeri, Phee Boon Poh dan Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bayan Lepas, Azrul Aziz Mahathir akan mengiringi ibu Rahimi, Rokiah Mohammad, 65 dan anak lelakinya, Roshidi, 42, hari ini.

“YB Phee Bon Poh dan YB Azrul bukan sahaja akan mewakili Kerajaan Negeri Pulau Pinang dalam menjaga kepentingan rakyat Pulau Pinang yang tercedera dalam serangan yang dahsyat tersebut, tetapi juga untuk dua rakyat Malaysia lain yang turut tercedera.

“Mereka berdua telah menghubungi Wisma Putra untuk mengatur keperluan logistik untuk memastikan Kerajaan Malaysia bertindak sebagai satu negara dalam menghulurkan bantuan, simpati dan solidariti terhadap tiga mangsa yang tercedera tersebut,” kata Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dalam kenyataan, hari ini.

DAP juga, katanya, mengulangi kecaman terhadap aksi keganasan “melampaui akal rasional” tersebut yang telah meragut 49 nyawa dan mencederakan 48 lain.

“Pembunuhan rambang yang dilakukan oleh seorang pengganas berkulit putih terhadap orang Islam yang tidak bersalah sewaktu menunaikan solat di dalam sebuah rumah ibadah di dalam negara New Zealand yang dikenali aman dan selamat, sangat-sangatlah keji.

“Pada saat-saat tragedi penuh kebencian seperti ini, semua negara dan semua bangsa harus berdiri berdampingan demi keamanan, hormat untuk kebebasan dan kepelbagaian beragama, toleransi, keharmonian, dan belas kasihan.

“Tamadun manusia terbina bukannya melalui kebencian tetapi melalui kasih sayang antara satu sama lain sebagai umat manusia,” katanya.

DAP juga, katanya yang juga Menteri Kewangan, menyatakan keyakinan terhadap pihak berkuasa New Zealand untuk menangkap semua pembunuh dan memastikan keadilan bagi keluarga mangsa ditegakkan.

“Kami berharap agar bukan sahaja tiga rakyat Malaysia tersebut, tetapi semua yang tercedera akan pulih sepenuhnya,” tambahnya.


PH Kampar lapor bekas Ketua Pemuda UMNO WP pada polisPakatan Harapan Kampar hari ini membuat laporan polis terhadap bekas Ketua Pemuda UMNO Wilayah Persekutuan, Razlan Rafii kerana mengeluarkan kenyataan berunsur ancaman.

Razlan didakwa membuat hantaran berbunyi “elok ditembak puak-puak DAP” di akaun Twitter miliknya pada 15 Mac lalu.

Laporan itu dibuat bagi menggesa polis menyiasat sama ada hantaran itu melanggar Seksyen 504 di bawah Kanun Keseksaan kerana sengaja mengaibkan dengan niat hendak memecahkan keamanan serta Seksyen 506 kerana melakukan ugutan jenayah.

“Kami menggesa PDRM supaya segera menyiasat Razlan Rafii kerana twit tersebut bukan sahaja menyebarkan kebencian ia juga boleh mengancam keselamatan dan ketenteraman negara.

“Selain itu ugutan bunuh itu juga akan mengancam keselamatan diri ahli-ahli DAP,” kata PH Kampar dalam kenyataan, hari ini.

Sabtu lalu, Ketua Pemuda Bersatu, Syed Saddiq Abdul Rahman menggesa pihak polis menyiasat Razlan berhubung hantaran berkenaan.

“Mohon PDRM siasat. Tidak melambangkan seorang pemimpin Umno.
“Perbezaan pendapat itu biasa, jangan sampai keterlaluan,” katanya.


UNDI TAK PERCAYA: PAS HABIS MODAL – ANWAR

MESKI SUKAR, ANWAR PILIH STRERAM KERANA ‘JIWA KEMANUSIAAN’