Timbalan Menteri Agama kata perlu pertimbangkan pula untuk bentang RUU355


Timbalan Menteri Agama kata perlu pertimbangkan pula untuk bentang RUU355
Tak tumbuh tak melata, tak sungguh orang tak kata. Itu mungkin rumusan kepada sikap Pas yang sebelum ini galak menyerang Pakatan Harapan (PH) berhubung isu pindaan Rang Undang-undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 2016 (RUU 355).

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Ahmad Marzuk Shaary memberitahu sidang Dewan Rakyat semalam bahawa kerajaan memerlukan penelitian secara menyeluruh sebelum dapat dibentangkan.


Wakil rakyat Pas-Pengkalan Chepa itu berkata demikian ketika menjawab soalan lisan daripada Datuk Dr Hassan Bahrom (AMANAH-Tampin).

“Untuk makluman Ahli Yang Berhormat, Kerajaan sentiasa terbuka terhadap cadangan penambahbaikan berkaitan penggubalan undang-undang daripada pelbagai pihak.

“Walau bagaimanapun, cadangan ini memerlukan pertimbangan dan penelitian secara menyeluruh bagi memastikan cadangan tersebut selaras dengan peruntukan Perlembagaan Persekutuan,” jawab Ahmad Marzuk.


Terdahulu, Dr Hassan bertanyakan bila kerajaan akan membentangkan RUU 355 untuk kali kedua serta meminta penjelasaan berkenaan pelaksanaannya.

Pas dilihat menjadikan isu RUU 355 sebagai senjata politiknya ketika bergelar pembangkang dengan kemuncaknya mengadakan himpunan di Padang Merbok di ibu negara pada 18 Februari 2017.

Desakan Pas kemudiannya lebih garang ketika PH mula mengambil alih pentadbiran kerajaan Persekutuan.


Antaranya, Naib Presiden Pas, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah yang pada 27 Mei 2018 dilapor berkata, bekas pemimpin Pas yang menyertai AMANAH perlu menunaikan janji bagi membolehkan RUU 355 dibentangkan di Parlimen.

Ekoran sikap Pas yang berdolak-dalih berhubung polemik RUU 355, Ketua Pemuda AMANAH Kelantan, Hazmi Hassan baru-baru ini menyifatkan Pas sebagai parti politik paling jijik kerana hanya memperalat Islam.

RUU355: Agama dilacur demi politik


RUU355: Agama dilacur demi politik

Sidang Dewan Rakyat telah masuk minggu kedua untuk para ahli parlimen berbahas bagi menentukan hala tuju negara dan rakyat. Hal-hal berkaitan agama Islam tidak kiralah agensi, institusi atau apa sahaja semestinya akan menjadi isu hangat di parlimen. Dimulakan dengan isu Tabung Haji dan yang terbaru pindaan RUU 355 selepas soalan daripada YB Datuk Dr. Hasan Baharom menanyakan apakah kerajaan Perikatan Nasional akan membentangkan RUU 355? Seperti biasa, rakyat diperbodohkan oleh si pendusta dengan jawapan selamat diberikan.
Timbalan Menteri (Agama), YB Ahmad Marzuk bin Shaary daripada PAS menjawab RUU 355 memerlukan pertimbangan dan penelitian terlebih dahulu. Persoalannya, apakah selama bertahun-tahun sejak tahun 2015 lagi PAS bersandiwara dengan RUU 355, masih tiada pertimbangan dan tidak meneliti terlebih dahulu?
Permainan RUU 355 di parlimen ini bukan perkara baru bagi PAS. Pada 26 Mei 2016 – iaitu hari terakhir sidang parlimen sesi berkenaan – Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Azalina Othman Said mencadangkan usul persendirian Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang itu dibawa ke depan (didahulukan) dalam aturan mesyuarat Dewan Rakyat. Usul Azalina kemudian disokong Timbalan Menteri Kerja Raya, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin.
Bagaimanapun Presiden PAS tidak mengambil peluang yang ada dan memohon ditangguhkan ke sesi akan datang.
Pada 6 April 2017 – Presiden PAS diberikan peluang sekali lagi untuk usul RUU 355 dibentangkan, usul yang sepatutnya dibahaskan oleh barisan ahli parlimen tetapi kali ini Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia memainkan peranan dengan menangguhkan sesi perbahasan usul.
Pandikar beralasan beliau berkuasa penuh untuk menentukan perjalanan mesyuarat dewan dan membuat keputusan berdasarkan kuasa yang ada padanya. Sekali lagi RUU 355 dilacurkan oleh mereka.
Tidak cukup dengan permainan RUU 355 di parlimen, rakyat pula diheret oleh mereka dalam satu himpunan dipanggil Himpunan 355 (H355) di Padang Merbok, Kuala Lumpur. Pelbagai persepsi dan dokrinisasi disebarkan bagi mempengaruhi rakyat. Demi politik, agama dilacurkan begitu sahaja.
Ini antara sedikit sebanyak yang terjadi semasa PAS berada dalam pembangkang yang dikatakan “perjuangkan” RUU 355.
Puluhan juta rakyat Malaysia tertanya-tanya adakah usul yang bentangkan oleh Presiden PAS pada 3 tahun lalu hanyalah retorik semata-mata? Jika rakan sekutu PAS, iaitu UMNO menyokong RUU 355 kenapa pada ketika itu tidak dibahaskan dan diundi. Ini sekaligus pindaan RUU 355 dapat dilaksanakan dan Mahkamah Syariah diperkasakan.
Parti Amanah Negara pernah dijadikan sasaran awal dituduh tidak menyokong RUU 355. Pelbagai kata-kata bersifat takfir diberikan kepada para pemimpin dan ahli. Sedangkan pada tahun 2016, Pengarah Komunikasi Parti Amanah Negara, YB Khalid Samad yang merupakan Ahli Parlimen Shah Alam telah menyatakan Parti Amanah Negara menyokong RUU 355 jika betul Mahkamah Syariah hendak diperkasakan dan bukan retorik PAS semata-mata. Hakikatnya, RUU 355 daripada PAS sememangnya retorik semata-mata, jadi tidak hairan kenapa YB Khalid Samad mengamuk ketika perbahasan RUU 355 ditangguh sedangkan usul perlu dibahaskan bagi penambahbaikan dan diundi.
Sebagai sebuah kerajaan yang majoriti Ahli Parlimen beragama Islam tidak kiralah telah bersama sang perompak atau pun sang penyeleweng, rasanya agak mudah untuk PAS membentangkan RUU 355 ini. Tetapi natijahnya, jawapan yang diberikan oleh Timbalan Menteri (Agama) seolah-olah tidak bersedia untuk mahkamah dan undang-undang syariah diperkasakan.
Hari ini PAS sudah berada di dalam kerajaan. Persoalan yang berlegar, adakah kertas usul yang dipegang dan dibaca oleh Presiden PAS semasa duduk di kerusi pembangkang 3 tahun lalu telah dibakul sampahkan?
Atau benar kata-kata Naib Presiden PAS, Dato’ Nik Amar yang pernah memberitahu beberapa bulan yang lalu bahawa RUU 355 masih terlalu awal untuk dibincangkan. Jika dahulu sudah bersedia, kenapa tidak sekarang? Maka dengan itu, memang senada apa yang dikatakan Timbalan Menteri (Agama).
Sikap yang ada pada Timbalan Menteri (Agama) ini berbeza dengan bekas Menteri (Agama), YB Dr. Mujahid Yusof yang telah menyusun gerak kerja dalam memartabatkan undang-undang syariah. Dan dijangka direalisasikan pada tahun 2020 ini.
Jika ada yang ingin memberikan persepsi jahat kenapa tidak tahun 2019 dibuat? Pada 15 Julai 2019 langkah awal telah dilakukan dengan RUU Profesion Guaman Syarie (Wilayah-Wilayah Persekutuan) telah pun diluluskan di parlimen. RUU dibacakan sendiri oleh YB Dr. Mujahid Yusof ini adalah bertujuan antara lain bagi menubuhkan Lembaga Kelayakan Profesion Guaman Syarie untuk mengawal selia amalan profesion guaman syarie di Wilayah Persekutuan. Ini secara tidak langsung bukan sahaja dapat mengangkat profesionalisme Peguam Syarie di negara ini, malah dapat menjadi pencetus ke arah memartabatkan institusi Mahkamah Syariah.
Sebagai salah seorang yang sedang berkhidmat di dalam agensi agama Islam dan selaku rakyat Malaysia yang beragama Islam, pemerkasaan Mahkamah Syariah semestinya disokong sama ada dari segi penambahbaikan bidang kuasanya mahupun penambahbaikan dari segi infrastrukturnya dan juga pengurusannya.
Telah bertahun lamanya RUU 355 dilacurkan demi politik murahan. Bilakah ianya akan berhenti?
Abdul Razak Bin Nordin
Naib Ketua Pemuda
Amanah Shah Alam

Saifuddin tambah senarai menteri PN dikecam rakyat!

Saifuddin tambah senarai menteri PN dikecam rakyat!


Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Saifuddin Abdullah kini melengkapi senarai Kabinet Perikatan Nasional (PN) yang menerima kecaman ekoran syarat lesen kepada semua penerbit filem termasuk di platform media sosial.
Ahli Parlimen Indera Mahkota itu sudah digelar ‘Menteri Lesen Finas’ oleh warganet ekoran bantahan orang ramai khususnya golongan personaliti media sosial dan penyedia kandungan video dalam Youtube (Youtuber).
Saifuddin ketika sesi Waktu Pertanyaan-Pertanyaan Menteri dalam sidang Dewan Rakyat semalam menjelaskan lesen daripada Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) diperlukan untuk semua aktiviti penggambaran termasuk untuk kegunaan peribadi di media sosial.
Susulan itu, beberapa pimpinan Pakatan Harapan (PH) tampil menyelar keputusan berkaitan Akta Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia 1981 (Akta 244).
Timbalan Presiden AMANAH, Datuk Seri Salahuddin Ayub menyifatkan kewajipan yang mengejutkan dunia media itu sepatutnya memerlukan kajian lebih teliti.
“Adakah kerajaan akan turut mengambil tindakan ke atas guru-guru yang merakam video pembelajaran tanpa lesen Finas?” bidasnya dalam satu kenyataan.
Sementara itu, Ketua Pemuda AMANAH Kelantan, Hazmi Hassan dalam reaksi menerusi saluran YouTube, Jeming Hassan berpendapat keputusan kerajaan PN yang tanpa mandat rakyat itu dibimbangi akan menjejaskan sumber pendapatan rakyat dan industri kreatif negara.
Bagi Pengarah Komunikasi PKR, Fahmi Fadzil pula, Saifuddin perlu meletakkan jawatan sebagai Menteri Komunikasi dan Multimedia yang dianggap sebagai episod ketiga ‘salah langkah’.
Sebelum ini, Saifuddin ‘salah langkah’ apabila melantik Eric Paulsen ke Majlis Perundingan Komunikasi dan Multimedia tetapi ditarik balik selepas dipertikai serta pembatalan peruntukan spektrum jalur komunikasi kepada beberapa syarikat tanpa tender terbuka juga selepas dikecam banyak pihak.
Selain Saifuddin, enam lagi menteri Kabinet Muhyiddin Yassin mencetuskan kontroversi dan menjadi bahan ketawa rakyat ekoran keputusan atau tindakan mereka yang sukar diterima akal logik.
Menteri Wilayah Persekutuan Tan Sri Annuar Musa digelar ‘Menteri Nyah Kuman Bangunan Tinggi’ apabila menyarankan agar bangunan tinggi disanitasi bagi mengekang penularan Covid-19.
Satu-satunya pemimpin Pas yang menyertai senarai troll warganet setakat ini ialah Menteri Alam Sekitar dan Air yang diterajui Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.
Timbalan Presiden Pas digelar ‘Menteri Mewa’ apabila kementeriannya berhasrat mahu menggunakan singkatan baharu MEWA yang kebetulan bermaksud bingung atau bodoh.
‘Menjangkitkan’ kelucuan
Wabak Covid-19 juga dilihat ‘menjangkitkan’ kelucuan kepada Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin apabila diketawakan orang ramai ekoran memakai ‘tag’ menteri di atas dahinya.
Pemimpin PKR yang mengkhianati PKR dan Pakatan Harapan (PH) itu juga dijadikan bahan sindiran di media sosial apabila mengenakan sut peralatan perlindungan diri (PPE) walaupun kelengkapan keselamatan tersebut terhad pada akhir Mac lalu.
Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Dr Noraini Ahmad pula dilabel ‘Menteri Tik Tok’ apabila terlibat dengan penganjuran pertandingan menerusi aplikasi video pendek berdurasi 15 saat, TikTok.
Sementara itu, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Rina Harun dipanggil ‘Menteri Doraemon’ ekoran salah satu tips untuk ibu bekerja dari rumah yang menyarankan golongan isteri meniru nada suara Doraemon diikuti dengan gelak manja jika mahu menegur suami.
Dilihat paling diingati dan menjadi bahan jenaka warganet ialah saranan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba kononnya meminum air suam boleh mematikan virus Covid-19 selain dimusnahkan di dalam perut yang berasid.
Mendapat jolokan ‘Menteri Air Suam’, saranan Ahli Parlimen Tenggara di Johor itu turut disangkal pengamal perubatan antaranya doktor pakar bedah, Dr Amalina Bakri.
Sumber: Malaysia Dateline

Pas hanya bantal peluk Umno

Pas hanya bantal peluk UmnoMUHYIDDIN LAYAK KETUAI MN.ADAKAH MAT HASSAN TIDAK MAHU LAGI NAJIB KEMBALI?


Timbalan Presiden UMNO, Mohamad Hasan berkata, UMNO boleh mengubah semula keputusan pemecatan Muhyiddin Yassin jika beliau berhasrat menyertai semula parti itu.
Tambahnya, jika Perdana Menteri berbuat demikian, ia akan memudahkan banyak perkara, antaranya berkaitan pembahagian kerusi dalam PRU15 kelak.
“Kalau ada hasrat Muhyiddin kembali kepada UMNO, kita boleh mengubah semula keputusan memecat beliau.
“Beliau seterusnya akan jadi Perdana Menteri yang didukung parti yang besar dan ramai Ahli Parlimen, jadi lebih mudah dan lebih senang,” tegas bekas Menteri Besar Negeri Sembilan itu lagi.
Mohamad yang juga Adun Rantau turut menegaskan, Muhyiddin merupakan calon Perdana Menteri PRU15 yang layak ekoran penerimaan rakyat yang baik sepanjang menggalas jawatan itu.
Tambah Mohamad atau Tok Mat Hasan, beliau juga secara peribadi tiada masalah dengan pencalonan Muhyiddin itu.
“Mengapa tidak kita ambil peluang untuk menamakan beliau sebagai calon Perdana Menteri untuk Muafakat Nasional (MN) atau Perikatan Nasional (PN)?
“Tak ada isu, yang penting kita dapatkan kemenangan yang selesa,” katanya.
Dengan kenyataan ini, apakah ia bermakna Tok Mat Hasan tidak mahu Najib Razak jadi Perdana Menteri semula, terutama jika bekas Perdana Menteri itu didapati tidak bersalah dalam kes SRC International yang keputusannya akan diumumkan hakim Mahkamah Tinggi pada 28 Julai depan?
Kemudian, apakah Muhyiddin saja yang diraikan untuk kembali menyertai UMNO?
Bagaimana dengan pemimpin Bersatu yang lain, terutama bekas pemimpin UMNO yang melompat menyertai Bersatu selepas PRU14 lalu?
Geng Azmin Ali yang juga berada dalam Bersatu apa pula nasibnya, bolehkah mereka menyertai UMNO bersama dengan Muhyiddin? (Shahbudindotcom 24/07/2020)

WARISAN MAHU PH BENTUK KABINET BAYANGAN

SEGERAKAN PELAN BAHARU RANSANGAN EKONOMI ATAU LEBIH RAMAI MENGANGGUR

ISU RUU 355 LENYAP DALAM KERAJAAN PN

RUNDINGAN BENTUK KERAJAAN PH PLUS MASIH DITERUSKAN