POLIS JADI WAKIL UMNO?


polis dah jadi ketua cawangan Umno - Anwar
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 5 Julai: Pihak polis sudah menjadi seperti ketua cawangan Umno apabila pantas menyiasat isu tajaan terhadap Raja Petra Kamaruddin berbanding pendedahan penyelewengan dan salah guna kuasa dalam kerajaan, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ketua Umum PKR itu berkata, pihak berkuasa sepatutnya menyiasat terlebih dahulu dakwaan penyelewengan dan salah guna kuasa dalam kerajaan seperti yang didedahkan Pakatan Rakyat berbanding isu tajaan tersebut.

"Respons polis banyak terhadap kenyataan politik. Pasal politik dia cepat, dia dah jadi macam ketua cawangan Umno,” katanya ketika ditemui di Parlimen hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas dakwaan pemimpin Umno bahawa pengendali laman web Malaysia Today itu ke United Kingdom atas tajaan PKR.

Ianya ekoran penyiaran gambar Raja Petra bersama Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Wilayah Persekutuan, Datuk Zaid Ibrahim.

"Raja Petra jawab, dia sedang cari dana untuk Pakatan rakyat.

"Polis patut siasat dana negara yang sudah hilang banyak akibat rasuah dan penyalahgunaan kuasa,” katanya lagi.

Sebelum ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz mendakwa kerajaan mempunyai bukti Raja Petra dibiayai PKR.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib semalam pula memberitahu menyerahkan perkara tersebut kepada pihak berkuasa untuk disiasat.

KJ KATA DAPAT RISIKAN DARI INTERNET,,,,TIDAK SIASATKAH KENYATAAN HUSAM MUSA???

UMNOPUTRA keringkan wang FeldaSaya boleh membantu menjelaskan, sebahagaian, bagaimana ceritanya rizab tunai Felda dikeringkan.

Sejumlah setengah billion, (RM 512 juta) dibelanjakan melalui projek-projek (tak perlu dan di luar tugas Felda) yang disiapkan oleh firma arkitek yang sama.

Firma arkitek diterajui seorang Ketua Pemuda UMNO Bahagian di Terengganu ini sudah pasti ada hubungan kekeluargaan yang rapat dengan tokoh dari Terengganu juga yang memayungi Felda.

Kasih sayang kekeluargaan mereka diluaskan dengan mencari jalan bersama bagaimana wang Felda boleh 'diuruskan'. Jumlahnya bukan sedikit, demi warga Felda tercinta....

Lantaran itu, projek bukan bidang tugas Felda sama sekali, turut dibiayai oleh Felda atas sifat pemurahnya. Seperti Kolej Komuniti di Terengganu (RM 18 juta) dan Sabah (RM 22 juta), Menaik Taraf Bekalan Air Di Pahang (RM 200 juta) dan pembinaan Maktab Rendah Sains Mara (RM 120 juta).

Apa kena mengena Mara dan Felda? Kos Maktab ini ialah RM 120 juta dan Felda dengan segala senang hatinya membiayai sepenuhnya. Mungkin kerana wang tunainya terlalu banyak, Felda berbesar hati membiayai projek bukan bidang tugasnya sekalipun.

Kononnya pula Felda sudah memasuki alaf moden dan untuk itu, bentuk impian Felda akan datang dibina dengan ciri-ciri peneroka Felda masa depan. Ia dipanggil Feldajaya.

Rumah bungalow mewah berharga mahal, rumah kedai dan lain-lain ciri bandar baru dalam satu kawasan 'masa depan' di bina. Setakat ini, empat Feldajaya telah dibangunkan (Mempaga, Trolak, Serting dan Cini) dengan reka bentuk oleh firma arkitek yang sama. Setakat ini, kosnya ialah RM 152 juta.

Samada rumah kedai dan bungalow ini laku dijual atau tidak, Felda tidak peduli sangat. Yang penting, itulah rumah peneroka masa depan Felda!

Asal dikata moden, wang habis tak mengapa. Itulah bagusnya bila ada wang melimpah.

RM setengah billion oleh firma arkitek bertuah ini.

Sebelum ini, saya telah tunjukkan, RM 800 juta pelaburan Felda di US dan Kanada. Pegawai Felda tak sampai setengah dozen yang membeku dek kedinginan di Quebec di musim sejuk, barangkali ada cerita boleh dikongsi dengan kami di Malaysia.

Maknanya, di sini sahaja, saya telah membantu Felda menjelaskan bagaimana sebanyak RM 1.3 billion rizab tunai Felda dibelanjakan!

Selebihnya, Felda sendiri boleh tolong jelaskan.....

Kalau Felda tak ada masa untuk jelaskan untuk tunjukkan pengurusannya telus dan amanah warga Felda menjadi taruhannya, saya tak ada masalah untuk jelaskan sedikit demi sedikit.

Berapa sebenarnya rezab tunai Felda susut? 2.7 billion atau 8 billion?
Teliti kenyataan Ahmad Maslan di lobi Parlimen;

Speaking to reporters at the Parliament lobby later, Ahmad explained that Felda's cash reserve was at RM4.08 billion in 2004 but dropped to RM1.35 billion in 2009 - a plunge of RM2.73 billion over a five-year period.

He said that the difference was used for welfare purposes - RM2 billion for replanting crops, RM603 million for interest-free housing loans, RM253 million for the Sabah poverty eradication fund and RM662 million for the new Felda headquarters.


a. Baki pada akhir 2009 - RM 1.35 billion.
b. Baki pada akhir 2004 - RM 4.08 billion.

Antara tempoh 2004 sehingga 2009, adakah Felda tidak menerima apa-apa pembayaran? Semua ladang Felda tak ada hasil dalam tempoh lima tahun itu? Satu sen pun tak masuk?

Kenyataan Ahmad Maslan di atas seakan antara 2005 hingga 2009, Felda langsung tidak menerima sebarang wang dan wang berbaki hanya apa yang dibelanjakan dari rezab terkumpul sehingga 2004 tadi.

Mustahil!!

Maklumat tepat yang saya perolehi, antara tempoh 2005 hingga 2009, Felda menerima pendapatan tunai sejumlah RM 5.2 billion lagi!

Penerimaan tunai Felda adalah seperti berikut;

a. 2005 - RM 682 juta
b. 2006 - RM 697 juta
c. 2007 - RM 1.270 billion
d. 2008 - RM 1.70 billion.
e. 2009 - RM 830 juta

Jumlahnya menghampiri RM 5.2 billlion!

Jumlah ini perlu dicampur dengan baki 2004. Bila dicampur dengan baki 2004, jumlahnya ialah RM 9.28 billion!

Baki 2004 - 4.08 billion
Masuk 2005 - 2009 - 5.2 billion
Jumlah - 9.28 billion

Baki sehingga 2009 seperti kenyataan Ahmad Maslan hanya RM 1.35 billion.

Ini bermakna wang yang susut lebih dari RM 2.78 billion kerana jumlah semua rezab tunai Felda bersekali dengan baki 2004 ialah RM 9.28 billion ditolak dengan baki yang tinggal sehingga 2009 ialah RM 1.35 billion (RM 9.28 b tolak RM 1.35 b = RM 7.9 menjadikan jumlah sebenar yang telah susut dalam tempoh lima tahun ini ialah menghampiri RM 8 billion!

Mengenai perbelanjaan pula, perhatikan semula kenyataan Ahmad Maslan di atas. Senarai perbelanjaan sehingga wang itu susut adalah seperti berikut;

RM2 billion for replanting crops, RM603 million for interest-free housing loans, RM253 million for the Sabah poverty eradication fund and RM662 million for the new Felda headquarters.


a. RM 2 Billion untuk tanam semula
b. RM 603 juta untuk pinjaman perumahan tanpa faedah
c. RM 253 juta untuk program kemiskinan di Sabah
d. RM 662 juta untuk menara baru ibu pejabat Felda

Pertama : Menara Felda masih dalam pembinaan. Kenapakah bayaran penuh telah dibuat? Mustahil! Kalau masih berlaku, ia satu perkara yang sangat pelik.

Kedua : RM 2 billion untuk Tanam Semula.

Kenapa guna rezab tunai Felda?

Bukankah Felda mempunyai Tabung Tanam Semula? Bukankah Felda telah mengutip sebanyak RM 4 sebulan seekar dari kesemua 112,000 penerokanya untuk lima tahun? Tabung itu sudah mencecah hampir satu billion dan tanam semula tidak pernah menggunakan rezab tunai Felda.

Adakah kedua-dua kenyataan ini benar? Atau kedua-duanya salah?

Kedua kenyataan ini tidak benar adalah lebih menasabah.

Bermakna, Felda gagal menjelaskan ke mana wang tersebut telah lesap dan Felda juga gagal menjelaskan angka sebenar wang rakyat yang di jaga oleh Felda susut.

Jumlah yang tidak kecil. Semua perolehan ini adalah dari ladang-ladang getah dan sawit, samada mempunyai peneroka seluas 1.2 juta ekar di seluruh negara mahu pun tanpa peneroka sejumlah 800,000 ekar.

Jika keuntungan sebesar itu disumbangkan oleh ladang-ladang di Malaysia, apa jaminan pelaburan Felda di luar negara boleh menyaingi apa yang disumbangkan dalam negara?

Bila Datuk Najib memperkenalkan konsep Felda patut mengembangkan sayapnya menjadi pemain global, apa jaminan pengembangan itu akan menyihatkan Felda dan bukan untuk mencabut bulu-bulunya sehingga nanti menjadi burung tanpa bulu?

Setelah Felda melabur di Amerika dan Kanada dalam Twin River Tech masing-masing sebanyak RM 300 juta dan RM 500 juta, berapakah jumlah keuntungan yang telah dihasilkan?

Secanggih mana teknologi pemprosesan biji bunga matahari dan soya yang ada di kilang ini sehingga pelaburan Felda sedemikian besar?

Dengan RM 300 juta yang dibelanjakan dan pegangan 85% dalam TRT itu, mampukah Felda mengawal pengurusannya atau kita sekadar melihat dari jauh sebelum apa-apa terjadi terhadap wang kita sejumlah RM 800 juta itu tadi?

Jangan jadi seperti kita membeli syarikat motor oleh Proton dulu yang berakhir dengan dijual hanya satu euro!

Tidak semestinya bila Felda mempunyai kilang penapis sawit di sini, pengurusan penapisan bunga matahari nun jauh di Kanada juga kita boleh kuasai. Itu pun sebahagian kilang penapis Felda telah pun dijual kepada syarikat dari India untuk membolehkan Felda melabur tak kurang dari RM 688 juta pula dalam penternakan lembu untuk menghasilkan susu dan daging!

Apa istimewanya syarikat pembekal daging lembu (sebenarnya kerbau?) dari India itu tidak kita ketahui, sehingga selain dapat membeli kilang penapis, dapat pula menikmati diskaun belian minyak sawit mentah sebanyak USD20 per metrik tan sedangkan anak syarikat FELDA sendiri - Felda Vegetable Oil Product cuma diberi subsidi sebanyak RM20 per metrik tan.

Misteri! Lubang besar Felda?

Bagaimana kita rakyat biasa boleh membongkar misteri ini?
Posted by faqir putih at 7:41 PM 0 comments
Wednesday, June 23, 2010
Felda Bersemayam Tinggi, Nasib Peneroka Jangan Dilupakan
Rebranding Felda - itulah tujuannya Menara Felda setinggi 50 tingkat di bina di atas tanah termahal di Malaysia. (“It’s a move to rebrand Felda, which has been known as a highly-successful land development authority in the country and overseas,” Najib added).

Najib said Felda’s choice of an office tower reflected its intentions to showcase its successes and motivate its staff.. Nak tambah semangat kerja kakitangan Felda! Ah! Kerja di menara mahal?

Kontraktor telah pun dipilih untuk membina Menara Felda di atas tapak kepunyaan Felda sedia ada di Jalan Semarak. Pelannya telah pun disiapkan dan tidak kurang dari RM 3 juta terpaksa dibayar untuk lukisan pelan bangunan tersebut. Hangus. Pelan itu masuk kubur sebelum bangunannya lahir.

Kosnya lebih murah - RM 220 juta, jika Felda membina menaranya di atas tanahnya sendiri. Felda sendiri akan menjadi pemajunya. Tapak sedia ada menjimatkan kos dan boleh menambah nilaikan hartanah kepunyaan Felda sendiri. Pengerusinya masih boleh pusing kerusi di tingkat tertingginya.

Kuasa dari atas telah mengubah keputusan yang telah dibuat sebelumnya. Felda perlu berdiri sama tinggi dengan Petronas dan perlu berada di kawasan hartanah yang paling mahal dalam negara. Dari menjadi pemaju sendiri atas tanah milik sendiri, Felda kini menjadi pembeli kepada hartanah yang dimajukan oleh orang lain.

Keputusan diubah. Menara baru akan dibeli.

Platinum Park nama diberi. Berdekatan dengan KLCC - ini kata orang besar Felda - adalah anak KLCC! Keseluruhan kompleks akan ada tujuh menara dan yang tertinggi adalah Menara Felda. Yang lain milik pemaju. Kalau KLCC sudah lama berdiri, tiba masanya ia beranak. Sebagaimana ibunya(KLCC) menelan kos yang tinggi, begitulah anaknya (Menara Felda) dan kali ini bil kelahiran ditanggung oleh Felda.

Jumlah keluasan keseluruhan bangunan adalah 689,000 kaki persegi dengan keluasan lantai setiap tingkat adalah 15,000 kaki persegi. Harga permulaan untuk bangunan kosong termasuk hanya lima tingkat tempat letak kereta, - adalah RM 640 juta. RM 420 juta lebih tinggi dari kos asal.

Jika Felda mendirikan menaranya ikut cadangan asal, RM 420 juta tadi boleh dibelanjakan untuk insuran kesihatan lebih 100,000 penerokanya, misalnya.

Bila bangunan ini siap sepenuhnya, dianggarkan kosnya mencecah RM 1 billion. Dengan anggaran itu, kosnya mungkin menjangkau RM 20 juta setingkat.

Bayarannya sepatutnya ikut progress. Namun, jika ikut logik Ahmad Maslan di Dewan Rakyat, ketika menjelaskan bagaimana wang Felda berjumlah RM 4 billion telah susut kepada hanya RM 1.35 billlion, harga lebih 600 juta telah dibayar habis. Bangunan belum siap tapi wang telah dibayar.

Jika sebenarnya bayaran belum habis, ternyata penjelasan Ahmad Maslan ada yang tak kena. Duit telah susut RM 2.65 billion dan untuk menggenapkan jumlah itu, harga Menara sebanyak 640 juta telah dimasuk kira pada hal bayaran sebenar tidak begitu. Jika iya begitu, ke mana baki wang itu pergi?

Samada penjelasannya silap atau memang wang itu lesap untuk sebab yang tak dapat dijelaskan.

Dari 50 tingkat ini, berapakah yang akan terpakai dan berapa pula yang akan tinggal kosong?

Berbahagialah Pengerusi Felda bersemayam di puncak menara ini sebelum Felda menurut jejak Sime Darby.

ISHH..ISSSH..ISSSHHH...BACA KENYATAAN DR ASRI KEPADA MEDIA 3 JULAI BARU-BARU INI.


azlan Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan tindakan Datuk Seri Anwar Ibrahim sejak akhir-akhir ini, suatu pengkhianatan kepada bangsa kerana menyebabkan perpecahan di kalangan Melayu.


ORANG MELAYU TIDAK BERPECAH..CUMA TIDAK LAGI MENYOKONG UMNO......KENYATAAN DALAM AKHBAR KABAR KELUARAN TERKINI.

SAYA TIDAK AKAN MENYERTAI UMNO-DR ASRI

OLEH Amiruddin Ahmad


Dr Asri Zainal Abidin yang begitu kontroversi dengan isu menyertai umno kini telah memberi kata putus semalam di markas tarbiah ibnu qayyum di mengkuang dalam satu forum khas yang turut di sertai oleh Yb Bukit Bendera YB Liew Chin Thong,YB Firdaus Jaafar yang menggantikan YB Khalid Jaafar dan juga beliau sendiri.Majlis forum ilmu mengenai negera islam itu dihadiir lebih 500 hadirin.Dalam pertemuan selepas forum ,beliau menjelaskan bahawa beliau tidak akan menyertai umno kerana menurut beliau umno sudah tidak akan dapat diselamatkan lagi kerana meski pun Perdana menteri Najib Razak dan Muhyiddin nampak berubah,nampak letih bekerja, namun ahli Umno tidak berubah di semua peringkat lainnnya.


”Saya tidak akan pilih Umno, tetapi Pakatan harus menerima hak menyertai parti lain.terutamanya mengenai isu 40 ulama muda.Saya nampak Najib dan Muhyiddin ada kesungguhan bekerja,maknanya nampak letih bekerja,namun ahli UMNO tidak berubah dari segi egonya,dari segi cara mereka sebelum ini yang rakyat tidak puas hati ,rakyat terasa, dan saya fikir Pakatan perlu focus dengan perjuangan mereka”Merujuk isu lainn nya mengenai 40 ulama muda yang menyertai umno, beliau menasihati bahawa kebebasan dalam memilih parti sebagaimana yang di praktikkan harus di laksanakan oleh Pakatan Rakyat.”Pakatan harus focus kepada perjuangan namun jangan menghentam mereka kerana kita memperjuangkan demokrasi dan lebih konsisten dan rakyat lebih matang kerana golongan muda 40 tahun kebawah mewakili 70% pengundi dan mereka golongan cerdik pandai,Cuma mungkin cara menanganinya ialah dengan pandangan bahawa adalah baik menyertai kami, dari menyertai mereka.”demikian ulas beliau.


Selain itu beliau berkata sudah elok untuk masa kini mengenai parti yang ada dan beliau sendiri pun tidak bercadang untuk menubuhkan parti baru walau pun ada cadangan sedemikian, kerana menurut beliau “yang ada sudah cukup” . menyatakan sehingga kini beliau tetap dengan pendirian beliau dan tidak akan untuk menyertai mana-mana parti dan tidak suka kepada Umno sehingga kini dan akan tiba masanya untuk beliau umumkan nanti.Beliau juga tidak mahu menafikan bahawa kemungkinannya akan di umumkan di Kota Bharu dalam masa terdekat.

(function() { var d = document, w = window; w

PADA WALAUN HANG SURUH SETIA ,IKLAS, TAAT BAGAI...HANGPA BALON ELAUNS GAJI PULOH PULOH RIBU TAK RASA NAK TOLAK KAH-BUKTIKAN KEIKLASAN DULU//LEBIH KURANG UMNO SAJA..TAK DAK FULUS..

  Idris seru ahli Pas agar sentiasa ikhlas dalam perjuangan October 17, 2021 4:00 pm Idris seru ahli Pas agar sentiasa ikhlas dalam perjuang...