ANWAR DI PARLIMEN

Di Pameran Produk Koko di Parlimen tadi anjuran Kementerian Industri Utama dalam rangka besar mempromosikan produk berasaskan koko dalam kalangan pihak berkepentingan.Imej mungkin mengandungi: 3 orang, orang duduk dan dalaman

Imej mungkin mengandungi: 4 orang, orang senyum, orang berdiri, sut dan dalaman

Imej mungkin mengandungi: satu atau lebih orang dan sut

HAZIQ DIPECAT KERANA MENUDUH RASUAH, BUKAN KES SEMBURIT


Sebagaimana yang kita sedia maklum, Haziq Abdullah Abdullah Abdul Aziz telah dipecat daripada PKR berkuatkuasa malam tadi.
Keputusan yang diambil oleh Lembaga Disiplin PKR itu telah disahkan oleh Biro Politik yang dipengerusikan oleh Presiden PKR, Anwar Ibrahim.
Bagaimana berdasarkan kenyataan yang dikeluarkan, Haziq bukanlah dipecat kerana pengakuannya telah melakukan seks sejenis dengan Azmin Ali sebagaimana mungkin disangka oleh banyak pihak.
Haziq sebenarnya dipecat adalah disebabkan membuat tuduhan rasuah tanpa sebarang bukti terhadap Azmin.
Dengan membuat tuduhan sedemikian secara terbuka, Haziq dianggap telah melanggar kod etika parti.
Lalu, bagaimana dengan kes perlakuan seks sejenis yang diakui telah dilakukan oleh Haziq bersama dengan Azmin serta videonya telah tersebar luas sejak tiga minggu lalu?
Kenapa tidak diambil tindakan?
Ataukah PKR mahu menunggu hasil siasatan polis terlebih dahulu sebelum mahu mengambil sebarang tindakan seterusnya?
Tetapi, kiranya siasatan polis mendapati video tersebut adalah tulen dan Haziq pula kini sudah pun dipecat daripada PKR, bermakna ketika itu nanti hanya giliran Azmin saja yang bakal diambil tindakan.
Bermakna nasib Azmin masih lagi belum selamat, walaupun Haziq sudah pun diambil tindakan.
Dalam hal ini Azmin hanya akan selamat jika hasil siasatan polis nanti mendapati video tersebut adalah palsu dan beliau bukan salah seorang pelakunya.
Namun, apakah mungkin begitu hasil siasatan polis berkaitan video tersebut? (Shahbudindotcom 04/07/2019)

MESTECC pantas tangani gejala kesihatan di Pasir Gudang – Bee Yin

Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Yeo Bee Yin, hari ini sekali lagi menegaskan bahawa kementeriannya bertindak pantas dalam menangani isu gejala kesihatan yang berlaku di Pasir Gudang, Johor. 
Menurut beliau, ratusan pegawai kerajaan dari pelbagai jabatan telah bertungkus lumus mengambil bacaan kualiti udara di daerah tersebut sejak hari pertama insiden berkenaan dikenal pasti. 
“Saya hendak katakan di sini bahawa tindakan (dari kementerian) tidak lambat, tetapi kita tidak dapat lagi mengenal pasti punca spesifik,” katanya pada sidang Parlimen, hari ini. 
Sejak 20 Jun, katanya, sebanyak 172 premis industri telah diperiksa, di mana 98 kompaun telah dikeluarkan, 46 notis arahan dan sembilan premis telah ditahan operasi, manakala sebanyak dua syor tindakan mahkamah telah dikeluarkan. 
Kementerian bersama-sama Kerajaan Negeri Johor juga katanya, telah merangka enam tindakan segera seperti berikut: 
  1. Memperkasakan pemantauan kualiti udara di Pasir Gudang dengan mewujudkan Stesen Pengawasan Gas Pencemar Toksik Otomatik (real time gas detector) melalui pembangunan stesen pengawasan udara; 
  2. Pembelian alat pengukuran gas toksik bergerak seperti GASMET untuk tujuan penguatkuasaan dan pemantauan; 
  3. Membangunkan sistem bagi menganalisis dan menentukan daya dukung (carrying capacity) udara di kawasan perindustrian Pasir Gudang;
  4. Memandangkan Pasir Gudang telah menjadi hub industri terpenting di Johor, Jabatan Alam Sekitar (JAS) Cawangan Pasir Gudang juga akan diwujudkan bagi meningkatkan pengawal seliaan dan penguatkuasaan di kawasan ini; 
  5. MESTECC melalui JAS akan mewajibkan beberapa tindakan pematuhan baharu kepada premis industri di kawasan Pasir Gudang yang antara lain menetapkan agar premis industri memasang alat pemantauan pelepasan secara berterusan (Continous Emission Monitoring System – CEMS); dan
  6. MESTECC akan mengadakan program sekolah angkat oleh industri terutamanya untuk sekolah berisiko tinggi yang dekat dengan kilang kilang, di mana kemudahan seperti alat pengesan gas dan alat pembersih udara dibekalkan oleh pihak industri kepada sekolah angkat. 
Beliau berkata demikian menjawab persoalan yang dibangkitkan ahli Parlimen pembangkang yang mendakwa kononnya kerajaan seolah-olah lambat bertindak menangani isu berkenaan. 
Kajian terperinci diperlukan
Bee Yin yang juga Penolong Setiausaha Publisiti DAP turut membangkitkan cabaran yang dihadapi kementerian dalam mengenal pasti punca sebenar gejala kesihatan di Pasir Gudang yang menurutnya berbeza dengan apa yang berlaku dalam insiden pencemaran Sungai Kim Kim. 
“Pertama, punca pencemaran di Sungai Kim Kim dan lokasi mangsa-mangsa adalah berpadanan dengan air dispersion model yang men-simulasi penyebaran gas mengikut hala tuju dan kelajuan angin. 
“Tetapi untuk insiden ini, lokasi kes-kes adalah sangat jauh antara satu sama lain dan simulasi menunjukkan lokasi mangsamangsa tidak dapat pin-point kepada satu punca pencemaran. 
Tambahnya lagi, bahan kimia yang dikesan dalam sampel darah dan urin mangsa pencemaran Sungai Kim Kim berpadanan dengan punca pencemaran Acrolynitrile, namun dalam insiden Pasir Gudang ujian toxikologi setiap 85 sampel daripada 42 pelajar adalah negatif.
“Ketiga, pelajar-pelajar pada awal insiden Sg Kim Kim menunjukkan simptom apabila bacaan alat pengesan gas adalah tinggi. 
“Manakala untuk insiden kali ini, kebanyakan pelajar menunjukkan simptom sesak nafas dan loya walaupun bacaan hari sebelum ataupun pada masa yang sama pada lokasi yang sama adalah normal,” ujarnya.
Mengulas lanjut, Bee Yin yang juga Ahli Parlimen Bakri berkata, kajian saintifik yang lebih terperinci diperlukan termasuk mengkaji faktor daya dukung (carrying capacity) bagi mengenal pasti punca sebenar insiden berkenaan. 
“Walaubagaimanapun, untuk membuat kesimpulan yang konklusif, kajian carrying capacitydiperlukan dan ia akan mengambil masa 6 minggu untuk diselesaikan,” ujarnya. 
Jelas beliau, terdapat 2,005 kilang berlesen di Pasir Gudang dan 250 darinya adalah kilang berasaskan bahan kimia. 
“Oleh itu, boleh dikatakan persekitaran udara di Pasir Gudang adalah tepu dan sebarang anamoli akan memberi kesan kepada kumpulan yang berisiko tinggi seperti kanak-kanak dan penghidap asthma. 
“Tambahan lagi, kekurangan zon penampan (buffer zone) antara kilang kimia dengan sekolah juga menjadi cabaran,” katanya.
Katanya lagi, pemantauan berterusan akan dijalankan dan sebanyak 11 sekolah akan dibekalkan dengan alat pengesan gas bagi tujuan kualiti udara.

JAWATANKUASA DISIPLIN PECAT HAZIQ TINDAKAN ADIL BUAT KEDUA-DUA PIHAK TANPA TEKANAN - TUDUHAN CHEGU BARD MENGARUT

Imej mungkin mengandungi: 15 orang, orang senyum, orang berdiri dan teks


Tahniah saya ucapkan buat Jawatankuasa Disiplin KEADILAN yang telah memberikan keadilan kepada Sdr Haziq Abdullah serta yang dituduh bersamanya iaitu YB Dato' Seri Azmin Ali di dalam isu pendedahan terbuka Sdr Haziq dan isu video intim di dalam sebuah hotel yang kini masih di dalam siasatan pihak Polis. Tahniah juga buat Biro Politik KEADILAN yang telah mengakui dan menerima keputusan Jawatankuasa Disiplin parti tersebut dengan sebulan suara.

Semalam, Biro Politik telah mengakui dan menerima cadangan Jawatankuasa Disiplin parti yang telah memecat Sdr Haziq Abdullah, Ketua AMK Santubug dari parti kerana menyalahi etika parti apabila beliau membuat tuduhan terbuka terhadap Azmin, Timbalan Presiden KEADILAN kononnya terlibat di dalam rasuah tanpa mengemukakan sebarang bukti. Ini bererti parti bertindak ke atas Sdr Haziq kerana isu tuduhan rasuah beliau terhadap Azmin, itu sahaja.

Meskipun sejak awal isu pendedahan Haziq ini parti telah ditekan oleh beberapa pihak agar mengambil tindakan pecat terus Haziq, tetapi parti tetap berpegang kepada prinsip keadilan iaitu Haziq mesti diberi peluang untuk membela diri terlebih dahulu. Haziq telah diberi tempuh 14 hari untuk menjawab surat tunjuk sebab oleh parti sebelum parti mengambil sebarang tindakan terhadapnya. Inilah peraturan yang lazim digunakan oleh parti terhadap mana-mana ahli parti yang diadukan berkaitan isu disiplin, maka parti tidak boleh membuat perkara berbeza kepada Haziq. Tuduhan Chegu Bard kononnya keputusan parti semalam adalah tekanan dari akar umbi adalah satu tuduhan jauh meleset samasekali.

Tahukah Chegu Bard bahawa ramai juga di akar umbi mahu tindakan yang sama patut dikenakan ke atas Azmin kerana Azmin turut dikaitkan dengan kes video jijik ini? Tahukah Chegu Bard bahawa rata-rata ahli di bawah tidak kisah sangat siapa merakam dan mengedar video jijik tersebut tetapi apa yang mereka mahu tahu sebenarnya adalah siapa 'pelakon' bersama Haziq di atas katil itu? Apakah parti mesti menghukum Haziq dan Azmin atas video tular di media sosial itu sedangkan video berkenaan masih disiasat oleh pihak Polis? Tentulah tidak adil untuk berbuat demikian dan tidak adil buat Azmin terutamanya. Sehubungan itu, Sdr Haziq hanya diambil tindakan ke atas tuduhannya berkaitan rasuah kepada Azmin kerana Haziq sewajarnya mengemukakan bukti atau membuat aduan kepada SPRM bukannya membuat pendedahan terbuka seperti itu yang boleh menjejaskan imej Azmin dan parti juga.

Jelas sekali, tindakan Jawatankuasa Disiplin Parti dan Biro Politik KEADILAN tidak dipengaruhi jauh sekali ditekan oleh sesiapa. Poses yang sama juga berlaku kepada Chegu Bard dulu sewaktu beliau dipecat oleh parti. Chegu Bard digantung oleh parti, kemudiannya diberi surat tunjuk sebab juga sebelum parti mengambil tindakan terhadapnya. Waktu itu, memang ramai yang mahu Chegu Bard dipecat sertamerta, bahkan di kalangan penyokong Azmin waktu itu mahu parti pecat Chegu Bard awal-awal lagi, tetapi parti tidak bertindak sekejam itu dan Chegu Bard diberi layanan yang sama. Begitu juga Haziq di dalam kes ini.

WFAUZDIN NS

Bee Yin ikrar tutup semua kilang haram di Pasir Gudang

Kementerian Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim akan bekerjasama dengan Kerajaan Negeri Johor untuk melaksanakan operasi bersepadu bagi mengesan dan menutup semua kilang haram di Pasir Gudang, Johor. 

Menterinya, Yeo Bee Yin berkata, orang ramai juga diminta untuk melaporkan kepada Jabatan Alam Sekitar (JAS) jika terdapat sebarang maklumat mengenai aktiviti kilang haram di daerah tersebut.

“Dalam masa satu bulan ini, kita akan laksanakan operasi bersepadu untuk tutup semua kilang-kilang haram di Pasir Gudang. 

“Saya juga ingin meminta ahli-ahli dewan dan rakyat di Pasir Gudang untuk melapor kepada Jabatan Alam Sekitar jika ada maklumat tentang kilang-kilang haram.

“Kita akan pergi dan tutup kilang-kilang (haram) ini,” tegasnya pada sidang Parlimen, hari ini. 

Beliau berkata demikian menjawab kebimbangan kononnya kerajaan seolah-olah lambat bertindak menangani isu berkenaan. 

Mengulas lanjut, Bee Yin yang juga Ahli Parlimen Bakri berkata, beliau akan sentiasa turun padang bagi memantau keadaan di Pasir Gudang. 

“Saya akan pergi Pasir Gudang setiap minggu, saya harap dapat pergi bersama Ahli Parlimen Pasir Gudang (Hassan Abdul Karim),” katanya. 

Tambahnya lagi, operasi pemeriksaan, pemantauan serta penguatkuasa oleh kementerian dan jabatan yang berkaitan telah meningkat sejak insiden pencemaran Sungai Kim Kim. 

“Selepas insiden Sungai Kim Kim, operasi penguatkuasaan meningkat 300 peratus… pemeriksaan, pemantauan serta penguatkuasa telah ditingkat.

“Tetapi apa yang kita perlu adalah anjakan paradigma, seperti kita perlu ada stesen otomatik, jalankan kajian daya dukungan,” ujarnya.