Sokong Mahathir kena tangkap?

. Sokong Mahathir kena tangkap?
Sokong Mahathir kena tangkap?

Sokong Mahathir kena tangkap?

Tun Dr Mahathir Mohamad meneruskan serangan ke atas Datuk Seri Najib Razak hari ini dengan mendakwa sokongan yang diberikan kepada perdana menteri itu adalah tidak benar.

Bekas perdana menteri paling lama berkhidmat tersebut menyindir Najib dengan membandingkan antara sokongan yang diterimanya daripada orang ramai semasa membuat keputusan untuk berundur pada 2003 dengan sokongan yang diterima Najib kini.

“Apabila seseorang merasakan beliau tidak lagi menerima sokongan, lebih baik beliau pergi (lepas jawatan),” kata Dr Mahathir semasa ditemui wartawan selepas forum anti peperangan di Pusat Dagangan Dunia Putra, Kuala Lumpur, pagi ini.

“Saya berundur, walaupun saya memiliki sokongan, tapi itu disebabkan saya menjadi perdana menteri terlalu lama.

“Tetapi, apabila rakyat menyatakan mereka tidak gembira, anda perlu respons, jangan hanya fikir diri sendiri, tetapi fikirkan rakyat yang anda pimpin, mereka yang di belakang anda.

“Apabila mereka tiada lagi, anda bukan lagi seorang pemimpin,” katanya.

Katanya, pendiriannya supaya Najib berundur dikongsi ramai orang kerana ia demi Umno dan kebaikan negara.

“Bukan saya seorang saja yang mahukan beliau (Najib) letak jawatan. Saya rasa ramai yang mahu beliau letak jawatan untuk kebaikan Umno dan negara,” katanya.
Beliau berkata, ketika ini pun ramai pemimpin Umno dan orang ramai yang berjumpa dengannya bagi menyatakan sokongan terhadapnya dalam mengkritik Najib.

Tetapi, mereka tidak menyatakannya secara terbuka kerana bimbang ditangkap, katanya sambil menambah beliau memahami kebimbangan yang dihadapi menyebabkan mereka tidak berani untuk tampil ke depan.

“Ramai yang bertemu saya, tapi mereka tidak suka dilihat bertemu atau sokong saya. Saya memahami kebimbangan mereka.
“Orang ditangkap dan kemudian dibebaskan, perkara macam itu. Orang ramai sekarang takut polis datang dan ambil mereka,” katanya.

Dr Mahathir dalam blognya sebelum ini mengakui keseorangan dalam mengkritik pentadbiran Najib, bagaimanapun keadaan tersebut berubah apabila ramai yang tampil menyatakan pendirian mereka bersamanya.

Katanya, ramai yang sependapat dan bersetuju dengannya, cuma mereka tidak menyokong secara terbuka.
“Jadi, mereka bersetuju dengan saya, tapi mereka tidak akan tunjuk (sokongan),” katanya.

Dr Mahathir kini secara terbuka melancarkan serangan terhadap Najib dan menyenaraikan pelbagai tuduhan yang dilemparkan kepadanya, mengatakan tiada satu pun dijawab dengan sempurna.
Isu yang dibangkitkan termasuk pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Sharibuu; dakwaan salah seorang yang disabitkan, bekas komando Sirul Azhar Umar; masalah dihadapi dana pelaburan negara 1Malaysia Development Berhad; gaya hidup mewah anak tiri Najib, Riza Aziz; dan jet peribadi baharu untuk Najib.

Walaupun pada 9 April Najib dalam program soal jawab Edisi Khas TV3 menghabiskan kira-kira 45 minit menjelaskan banyak perkara yang dipertikaikan Dr Mahathir, ia masih tidak memuaskan hatinya.
Dr Mahathir kemudiannya meneruskan serangan melalui wawancara dengan para blogger yang kemudiannya memuat naik klip video perbualan mereka di beberapa blog di Internet.

Ada pemimpin berbakti dengan mengambil jawatan, ada yang boleh berbakti dengan meletakkan jawatan

Aspan Alias

Serangan terakhir Dr Mahathir terhadap Najib amat berat implikasinya. Dr Mahathir telah meminta UMNO menyingkirkan Najib untuk menyelamatkan UMNO dari mengalami kekalahan dalam pilihanraya yang akan datang. Najib telah membawa UMNO kepada tahap yang paling mengaibkan kerana sebagai pemimpin beliau tidak dapat memberikan jawapan terhadap isu yang besar yang melibatkan masa depan rakyat yang sedang hangat dipersoalkan.

Bagi saya pandangan Dr Mahathir itu sangat relevan sebab jika kita mendengar rungutan ramai di bawah ini terhadap Najib dan kumpulannya, kita akan merasakan dengan sebenarnya betapa seriusnya kesalahan Najib terhadap Negara dan rakyat.

Dr Mahathir sudah sampai kehilangan sabarnya kerana melihat betapa bahayanya keadaaan negara dan parti yang di pimpinnya sekarang ini. Dr Mahathir merupakan seorang yang liberal apabila menghadapi isu kepimpinan negara dan beliau selalu sahaja membiarkan gejala ini membesar dan tidak mengambil tindakan apa-apa terhadap masalah yang timbul semasa beliau menjadi pemimpin utama negara dahulu. Masalah yang kini menjadi barah bermula   beliau tetapi tidak sampai ketahap yang ada dibawah Najib sekarang ini.

Tetapi kini Dr Mahathir telah menghamburkan kritikan keras tehadap Najib kerana beliau merasakan keadaan ini tidak boleh lagi berterusan semata-mata untuk menyelamatkan negara dan parti dari terjerumus ke lembah yang paling hina dalam sejarah kemerdekaan negara kita.

Justeru seruan Dr Mahathir untuk UMNO menyingkirkan Najib itu sememangnya wajar. Sesungguhnya rakyat ramai telah lama menunggu saat seperti ini kerana masalah yang kita hadapi sekarang adalah masalah budaya kotor yang telah lama bersemadi dalam parti dan kerajaan kita. Itu sebabnya jika sesiapa yang mengikuti pandangan blog ini sejak bertahun dahulu, meminta menyingkirkan pucuk pimpinan UMNO itu sudah menjadi perkara biasa kepada blog ini.
Walaupun seruan seorang pemimpin ulung Negara ini sudah agak lewat, tetapi ia masih boleh dilakukan kerana sekarang ini rakyat biasa sudah yakin yang selagi pemimpin seperti Najib dan barisan kepimpinan diperingkat tertinggi parti masih dari gulungan dan sikap yang sama, selagi itulah kita tidak akan selesai usaha membetulkan keadaan Negara kita ini.

Sekarang ini UMNO itu sendiri sudah kehilangan segala kudrat untuk menjadi parti yang betul kerana sudah menjadi budaya semua pemimpin parti yang berkuasa untuk menyalah gunakan pengaruh dan kuasa dalam kerajaan. Justeru mengambil tindakan terhadapNajib dan konco-konco beliau dalam barisan kepimpinan negara itu sudah menjadi kewajipan semua jika kita mahu melihat negara dan rakyat tidak diperkosa oleh pemimpin yang sudah kehilangan identiti bangsa dan perjuangan mereka.

Mengikut kefahaman saya dari apa yang disebut oleh Dr Mahathir itu kita terpaksa memilih untuk menyelamatkan Najib dan konconya atau memilih untuk menyelamatkan negara. Untuk memilih menyelamatkan Najib sambil menyelamatkan Negara itu adalah satu situasi yang mustahil untuk dilakukan. Rakyat terpaksa memilih satu di antara dua pilihan itu. Maka kenyataan Dr Mahathir semalam jelas mahukan rakyat untuk menyelamatkamn negara walaupun kita terpaksa mengenepikan Najib dan kepimpinannya serta merta.
Kepada Dr Mahathir, Najib sudah hilang segala kelayakan untuk menjadi Perdana Menteri kerana beliau tidak mampu untuk memberitahu kita ke mana dan bagaimana wang rakyat dihilangkan. Najib gagal samasekali menerangkan dengan jelas kepada persoalan rakyat bagaimana pegawai-pegawai keselamatan di sekeliling beliau melakukan pembunuhan tanpa mengetahui siapa pembunuhnya sedangkan umum mengetahui seorang pegawai beruniform itu akan melaksanakan tugas mengikut arahan pihak atasan. Siapa yang mengarahkan pembunuhan itu dilakukan tidak dapat dijawab oleh Najib walaupun pegawai-pegawai yang melakukan kesalahan itu bertugas dibawah dagunya.

Isu-isu terhadap Najib begitu banyak serta besar dan tidak perlu disebut berulang kali kerana ia amat membebankan rakyat untuk bercakap tentangnya sekarang ini. Masa untuk bercakap sudah habis maka sekarang masa untuk menyingkirkan Najib secepat mungkin seperti yang disarankan Dr Mahathir itu sudah merupakan tanggungjawab terhadap negara.

Najib tidak perlu merasa takut untuk berundur kerana berundur itu merupakan satu-satunya jalan atau pilihan untuk beliau  berbakti kepada negara. Jika beliau gagal untuk menunjukan kemampuan beliau untuk membina Negara, berundur itu adalah cara yang tepat untuk beliau menunjukan yang beliau sayangkan Negara dan sanggup berbuat apa sahaja untuk negara sekali pun terpaksa berundur dari jawatan yang tertinggi dalam kerajaan itu.

Rakyat akan menganggap pengunduran beliau itu sebagai satu sumbangan besar terhadap Negara dan ia akan dikenang sampai bila-bila oleh rakyat dan Negara. Pengunduran beliau itu merupakan satu tindakan bijak bagi mengikis ‘stigma’ buruk yang melekat kepada batang tubuhnya sebagai pemimpin negara.
Najib tidak dapat lagi bertahan dan elok bagi beliau membantu dalam peralihan kuasa negara dari bertahan yang sudah hampir pasti tidak akan mendatangkan kejayaan kepada beliau. Beliau boleh membantu untuk menyelamatkan negara dan bantuan itu adalah dengan cara mempercepatkan persaraan agar negara tidak kecundang kerana kesalahan dan kesilapan beliau.

Sesungguhnya kesalahan dan kesilapan beliau itu ada kesalahan dan kesilapan yang ‘unnecessary’ tetapi kelalaian dan kelemahan beliau sebagai pemimpin negara itu menyebabkan beliau menghadapi masalah-masalah yang  ‘unnecessary’ itu.


Kepada Najib, bantulah rakyat dan negara dengan berundur secara terhormat. Mulakanlah usaha itu dari saat ini dan jangan toleh kebelakang lagi. Hakikatnya ada pemimpin yang boleh berbakti dengan mengambil tugas dan jawatan walaupun ia dari luar kerajaan, tetapi ada setengah pemimpin boleh berbakti dengan mengundurkan diri dan membantu kepimpinan baru negara.

Pembersihan puak dalam Pas

Pembersihan puak dalam Pas

BUKA MATA                                                                                

Masih relevankah slogan ini?
Saya tidak mahu menyamakan apa yang sedang berlaku dalam Pas waktu ini adalah satu proses pembersihan etnik. Iya, ia jauh berbeza dengan apa yang berlaku di Bosnia-Hazegovina kira-kira 10 tahun lalu dimana Bosnia Serb melakukan "ethnic cleansing" pembataian ke atas warga Bosniaks (Bosnia Muslim) atas perasaan benci kepada keagamaan dan perkauman. Tidak.

Tetapi kaedah atau pun emosi yang sedang berbuak-buak dalam sesetenhgah orang dalam Pas kini, sama dengan apa yang berlaku di Bosnia itu, iaitu perasaan atau apa dinamakan kegilaan untuk menghapuskan satu kumpulan dan menobatkan satu kumpulan yang lain bagi menguasai Pas sepenuhnya. Tindakan ini sesungguh kejam dan tidak berhati perut. Biarlah saya menamakan apa yang sedang berlaku kini sebagai proses "menghapuskan puak" (group cleansing) dalam Pas.

Sedar atau tidak, setuju atau tidak, inilah hakikat yang sedang berlaku dalam parti agama itu yang perlu diambil perhatian oleh semua orang. Mereka yang menolak hakikat ini sengaja membutakan mata dan hati mereka. Pastinya proses yang rancak berjalan ini sangat disukai oleh musuh Pas kerana ia membawa laba untung buat mereka.

Puak yang hendak dihapuskan ialah puak yang digelar dengan berbagai-bagai gelaran jelek yang tidak tersenarai sebagai ahli Syurga. Puak yang dinama dan dianggap bukan ahli Syurga ialah berfahaman sekular, profesional, penyokong liberalisme dan pluralisme, puak yang anti Hudud, puak yang berbaik-baik dengan kafir dan puak ini juga dinamakan sebagai puak anti ulama.

Manakala puak yang sedang melakukan atau menggerakkan proses penghapusan ethnik ini, untuk mengambil alih kuasa di semua aspek dalam Pas, ialah puak digelar dengan nama-nama tersenarai sebagai ahli Syurga seperti Ansorullah, mujahid, pencinta sunah, pengamal Quran dan Hadith, ahli fakeh, pengamal sunnah menyimpan janggut, menginaikan misai, memakai juban dan serban. Puak ini dikenali dengan puak agamawan atau pun ustaz atau pun al ulama yang menggunakan istilah-istilah Arab dalam menganjurkan program parti dengan berlapikkan elemen keagamaan.

Proses ini sebenarnya dilakukan beberapa tahun lalu, tetapi ia ketara dalam mesyuarat Pas kawasan ketika ini yang sedang bersiap sedia untuk berhadapan dengan muktamar pada Jun nanti. Dijangkakan pada Jun nanti proses itu akan tercapai sepenuhnya.

Proses pembersihan ini sedang berlangsung dan ia hampir mencapai ke klimeknya. Taktik digunakan ialah menerusi mesyuarat Pas kawasan yang berlangsung kini. Sebelum itu menerusi beberapa lantikan sebagai mengisi badan-badan tertentu tanpa dirujuk kepada parti dengan sewajarnya dan dibuat secara ad hoc.

Tampaknya ia berjalan secara sistemetik sekali dan berjaya mencapai matlamat. Sudah lebih separuh daripada 186 kawasan Pas mengadakan mesyuarat, keputusan-keputusan yang dicapai memberi indikator jelas berlakunya proses tersebut dan satu demi satu puak sekular sudah tewas atau terpinggir. Selain dibuang menerusi mesyuarat, puak bukan ahli Syurga itu juga ditekan secara pyskologis.

Proses pembersihan puak ini berlaku di semua negeri, kecuali Johor, yang terjadi disebaliknya. Ahli Pas Johor tidak mudah terpengaruh dengan agenda berkenaan dan bersikap demokratik. Mungkin kerana negeri Johor berdekatan dengan republik Singapura, pengaruh pemodenan negara berkenaan menyerap ke dalam Pas menyebabkan politik Pas sedikit advance atau pun tidak mudah menjadi pandir dengan slogan.

Negeri-negeri lain seperti Selangor, Perak, Pulau Pinang, Melaka yang dilihat negeri di mana ahli dan penyokong Pas tidak otordoks dan fanatik seperti Kelantan, Kedah dan (tambah-tambahnya) Terengganu juga terikut sama. Ini mengejutkan dan gerakan penghapusan ini akan berjaya kerana mendapat sokongan menyeluruh.

Proses ini memberi kesan besar kepada kepimpinan Pas untuk masa hadapan. Pemerhati sedang menantikan apakah Pas mampu mengolah parti itu dengan satu puak yang sama aliran pemikiran, stail dan budaya politik tanpa ada campur puak-puak yang berfikiran terbuka yang dianggap berketrampilan dalam politik dan gerakan massa?

Kesuksesan pembersihan puak ini dapat disahkan apabila hampir 80% pencalonan yang dibuat oleh mesyuartat Pas kawasan mencalonkan puak sejenis mereka sahaja, iaini golongan yang meletakkan diri mereka dalam gelung atau bingkai ustaz atau pun ulama yang memakai tanda di kepala berkopiah putih dan serban.

Untuk jawatan presiden, Pas kawasan mengekalkan Abdul Hadi Awang yang menjadi ikonik puak berkenaan. Beliau kini sudah mendapat 60 pencalonan, sementara dua lagi calon lain Husam Musa hanya mendapat sembilan (9) pencalonan dan Ahmad Awang hanya tiga (3) pencalonan. Dengan tinggal kurang 30 kawasan lagi yang belum bermesyuarat adalah dijangka Abdul Hadi menguasai 70% pencalonan untuk mengekalkan jawatan yang disandangnya kini dan proses group cleansing itu berjaya.

Mungkin pencalonan diterima Abdul Hadi itu tidak memberi gambaran proses pembersihan puak itu berlaku. Sewajarnya kalau Pas terus mencadangkannya kerana beliau nampak tidak mahu berundur. Tetapi pencalonan untuk jawatan timbalan presiden, naib-naib presiden dan ahli jawatankuasa kerja Pas menjelaskan kedudukan itu.

Pencalonan Tuan Ibrahim Tuan Man yang kini jauh mengatasi pencalonan untuk Mohamad Sabu untuk jawatan timbalan presiden, serta pencalonan tiga nama untuk mengisi jawatan naib presiden, Idris Ahmad, Nasarudin Hassan dan Mohd Amar Nik Abdullah menjelaskan akan perkara ini. Tuan Ibrahim, Idris Ahmad, Nasarudin Hassan dan Mohd Amar Nik Abdullah adalah mereka yang dikategorikan sebagai ahli Syurga.

Kalau bukan atas dasar hendak melakukan pembersihan puak, kenapa Mohamad Sabu hendak diganti dengan Tuan Ibrahim Tuan Man. Mungkin proses pencalonan itu masih boleh diterima, tetapi bila dilancarkan kempen menyerang peribadi Mohamad Sabu dan beberapa pemimpin lain ia menunjukkan rancangan itu disusunatur demikian rupa.Tindakan memakan daging saudara sendiri itulah yang dikatakan tindakan group cleansing ini tidak berhati perut dan sama dengan golongan Serbs.

Melihat kepada mood pencalonan dan rancaknya proses pembersihan ini, sudah pasti golongan bukan disenarai sebagai ahli Syurga akan tewas. Manakala golongan ahli Syurga akan menang dengan mudah dan jaya.

Gerakan golongan ahli Syurga ini juga agresif menjalani kempen, membuat tohmohan dan provokasi dalam media massa dan kumpulan WhatsApp, ia menyerlahkan akan kesungguhan golongan ini hendak membersihkan golongan sepuak lagi dari Pas.

Sementara itu golongan bukan ahli Syurga hanya mendiamkan diri. Tidak ada apa-apa pakatan dibuat sesama mereka untuk mempertahankan diri. Mereka seolah-olah kesal dan menyerahkan kepada takdir dan menjadi serba salah sama ada hendak melawan atau mendiamkan diri. Apakah mereka sudah tahu apa yang berlaku dalam Pas itu tidak dapat diatasi? Apakah kerana sikap presiden dan musyidul am yang berpihak menjadikan mereka malas dan lemah? Barang kali kata-kata Ahmad Awang tidak ada guna betanding kerana berlaku kempen secara kotor menjadi azimatnya.

Dengan situasi hari ini memberi gambaran, bahawa golongan yang tidak disenaraikan ahli Syurga, akan mengambil jalan sendiri selepas Jun nanti. Walaupun mereka tidak menunjukkan persepkatan tetapi permahaman politik mereka bergerak ke arah itu. Boleh jadi dan elok kalau mereka tidak akan menerima pencalonan dan akan memberi kemenangan percuma kepada golongan ahli Syurga sebagai jalan tengah. Soalnya ke manakah mereka selepas ini? Kita akan bincangkan di masa lain.

Dan apakah setelah golongan ahli disenaraikan ahli Syurga menguasai Pas sepenuhnya mereka akan membawa Pas lebih maju daripada hari ini, khasnya menang besar dalam pilihan raya umum ke-14? Harapnya begitulah, termasuk juga akan mengatur tapak yang jelas untuk berkerjasama dengan Umno demi agama, bangsa dan negara yang kini menjadi tagline baru kepada Pas bawaan ahli disenaraikan ahli Syurga itu.  [wm.kl.10:42 an 29/04/15]

PAS FOR ALL Hanya Tinggal Kenangan(?)

PAS FOR ALL Hanya Tinggal Kenangan(?)

 

GREENBOC 


PAS Bakal Mengundang Kegagalannya? -Dr.Dzulkefly Ahmad

Penulis berpandangan PAS kini berada di kedudukan politik terkuat dalam sejarah jatuh-bangun perjuangannya. Sekali pandang, pernyataan ini semacam mudah disanggah pemerhati politik.

Benar, PAS merekodkan prestasi pilihan raya terbaiknya pada Pilihan Raya Umum ke 10 (PRU 10) pada tahun 1999. PAS menang 43% (27 daripada 63) kerusi Parlimen yang ditandinginya sekaligus presidennya diangkat sebagai ketua pembangkang Parlimen Malaysia. PAS memerintah dua negeri, Kelantan dan Terengganu. Jumlah kerusi Parlimen ketika itu ialah 193.

Juga benar, PAS tidak dapat mengatasi prestasi terbaiknya ini dalam kedua-dua PRU ke-12 (2008) dan ke-13 (2013) yang lepas.

Pada PRU ke-12, PAS menang 34% kerusi Parlimen yang ditandingi (menang 23 daripada 67 kerusi) dan mengalami penurunan ke paras 28% (menang 21 daripada 73) pada 2013. PAS menawan Kedah pada PRU-12 namun hilang negeri tersebut pada PRU ke-13 lalu. Jumlah kerusi Parlimen terkini ialah 222. Kalau begitu, mengapakah penulis tetap mengatakan PAS berada pada sisi terkuat dewasa ini?

Kekuatan sesebuah parti politik tentunya perlu diukur dari pelbagai sisi dan dimensi. Lebih sukar atau juga tersasar kalau mengukur kekuatan politik hanya dengan jumlah kerusi di Parlimen. Tambahan kalau kemenangan itu disebabkan faktor situasi luaran.

Kekuatan PAS pada PRU 10 tidak syak lagi disebabkan “tsunami Melayu” yang menolak Umno-Barisan Nasional (UBN) akibat kezaliman mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad ke atas timbalannya, Datuk Seri Anwar Ibrahim. PAS meraih laba politik paling besar dalam PRU 1999, dan tidak langsung mendapat sokongan kaum bukan-Melayu.

Malangnya, kekuatan tersebut tidak dapat lama bertahan. Ya, sebaik sahaja mula sesi parlimen ke-10 (1999-2004), PAS mula hilang arah cerita atau "lost the plot". Bahkan ada pimpinan yang mula menyebut PAS menang kerana orang Melayu mahukan PAS perjuangkan Negara Islam. PAS, malangnya juga mudah lupa.

“Memorandum Rakyat”, sebuah peninggalan legasi Al-Marhum Datuk Fadzil Noor sebagai respons cabaran Dr Mahathir, segera mengalami pertukaran kepada judul “Dokumen Negara Islam”.

Pesanan Al-Marhum kepada penulis dan rakan-rakan think-tank parti lain, supaya memorandum tersebut ditajukkan sebagai “Penghayatan Sebuah Pemerintahan Abad 15H/21Masehi”, hilang dalam hiruk-pikuk polemik tentang dokumen yang perlu dibentangkan kepada rakyat ketika itu. Penulis dan think-tank parti lain terpaksa akur.

Barisan Alternatif (BA) terus berkeberentakan sehingga menyaksikan DAP keluar gabungan pada September 2001. Gabungan BA, baru berumur 2 tahun. PKR (dulunya PKN) terus renggang daripada PAS, masing-masing membawa haluan perjuangan sendiri, meskipun BA wujud pada nama, lambang dan cogan kata, tetapi tidak lagi pada gerak kerja.

Akibatnya, daripada kepimpinan PAS yang "terlupa" menguruskan "kekuatan baharunya", mereka dihukum dan dipukul teruk dalam PRU ke-11 pada 2004.


Dari 27 kerusi, PAS hanya tinggal 6 kerusi Parlimen. PAS kecundang untuk pertahan pentadbiranya di Terengganu dan hampir-hampir kehilangan Kelantan.

Ketika Jawatankuasa Post-Mortem PAS Pusat PRU ke-11 (2004) membentangkan dapatan mereka, pelbagai faktor luaran (penipuan dan media) dan dalaman (jentera) dikenal pasti sebagai penyumbang utama terhadap kekalahan PAS dalam pilihan raya tersebut.

Namun faktor kekalahan paling dominan yang sangat mustahak dan signifikan yang wajar diulangi di sini ialah pelancaran “Dokumen Negara Islam”. PAS membentangkan dokumen tersebut akan tetapi dikenal pasti dalam post-mortem, “gagal mengurus penerangan dan pencerahan kepada semua segmen pengundi”.

Pelbagai persepsi negatif dan tanggapan buruk pelbagai segmen rakyat serta pengundi menjadikan PAS sasaran jahat media lawan.

PAS gagal menangkis tohmahan serta serangan seterunya. Kekuatan dan mandat baharunya musnah dan kembali kepada kedudukan lama atau sokongan "tegar dan asal". Lawan politik tersenyum berbisa, taktik berjaya, gabungan BA punah dan PAS lalu tersungkur. Begitulah lebih kurang naratif atau kisahnya.

Sebaliknya, kekuatan PAS dalam PRU ke-12 dan seterusnya PRU ke-13 adalah hasil pelebaran tapak sokongan baharu.

PAS membina kekuatan itu secara sedar dan terancang. Ia bukan disebabkan PAS "menumpang tui" nasib malang Anwar serta mendapat laba undi protes seperti PRU ke-10.


Tegasnya, PAS membina asas kekuatan baharu dengan cara meruntuhkan prejudis serta tembok halangan golongan pengundi bukan-Melayu dan bukan-Islam. Juga golongan pengundi Melayu Islam bandar dan pinggir Melayu, mula memberi kepercayaan kepada PAS dan memenangkan calon PAS.

Bagi menjayakan pelebaran dan pengukuhan tapak sokongan baharu, PAS melalui satu anjakan besar di segi mesej politiknya.

Daripada menawarkan konsep “Negara Islam” yang telah disalahertikan pelbagai pihak, PAS secara tegas membuat ijtihad beraninya, dalam menampilkan tawaran “Negara Berkebajikan” berserta dengan slogan “PAS Untuk Semua” atau “PAS For All” dalam Manifesto PRU ke-12. PAS mengulangi tema dan tawaran sama dalam PRU ke-13, kali itu bersama koalisi baharunya, Pakatan Rakyat (PR).

Perubahan besar ini berkebetulan diistilahkan Profesor Tariq Ramadan, pemikir kontemporari Islam, sebagai satu eksperimen di seluruh dunia Islam, yang diberi jolokan sebagai "anjakan generasi" atau "generational shift". PAS dan gerakan Islam memasuki era baharu dalam pengalaman "political Islam" di persada persaingan demokrasi atau "democratic contestation".

Meringkaskan cerita, PAS terus menggarap isu besar dalam negara dengan pedekatan inklusif dan menyerlahkan erti dan makna slogan seperti “PAS For All”.

Makna prinsip Islam sebagai “rahmat untuk semua” atau “mercy unto all”, lebih dirasai daripada sekadar diulangi secara laungan retorik.


PAS terus menangani isu krtikal yang menajamkan pertentangan etnik dan membakar pertembungan agama. Isu kalimah “Allah” termasuk pelbagai polemik kaum yang diungkap dengan kepentingan agama secara sempit, ditangani PAS secara konsisten dan berlandaskan syariat yang mensejahterakan dan mendamaikan.

Samada bersama rakan PR dalam “Dasar-Dasar Bersama” atau pun bersendirian, PAS berjaya menyerlahkan erti dan penghayatan Islam sebagai sistem hidup untuk memberikan jaminan “Keadilan Untuk Semua” atau “Justice for All”.

Di samping itu, PAS tegas dalam membentaras polisi yang bersifat perkauman dan yang memangsakan dan meminggirkan sesetengah rakyat, terutama golongan miskin dan berpendapaan rendah. Begitu juga ketegasan PAS menentang rasuah, salah guna kuasa, pembaziran serta pembolotan kekayaan negara oleh segelintir penguasa politik bersama kroni mereka.

Mengambil keseluruhan kemajuan inilah, penulis menyatakan bahawa PAS sedang menduduki posisi politik yang paling kuat dan mantap. Tidak keterlaluan kalau penulis terus menyongsong bahawa PAS berada dalam satu unjuran (trajectory) menempah kejayaan yang lebih baik, tentunya bersama rakan-rakan tahalufnya.

Berdasarkan unjuran yang modest, PAS adalah dalam keluk menambah 13 kerusi (berjumlah 34 kerusi) seandainya PR terus bergandingan secara mantap dan serasi dalam PRU ke-14 akan datang. Unjuran ini adalah sangat munasabah, dengan izin Allah.

Namun, meringkaskan pergolakannya mutakhir ini, kesemua kejayaan PAS yang tertera di atas bakal terencat atau mengalami setback yang mengecewakan.

Permasalahan parti ini, samada yang bersifat keberentakan dalaman mahu pun yang bersabit dengan masalah hubungan di antara rakan komponen PR, mengakibatkan pemerhati politik khuatir dan cemas.

Lebih gusar lagi adalah pendukung dan aktivis parti di akar umbinya, yang secara langsung bakal menanggung kesan serta akibat konflik tersebut, khasnya di negeri pantai barat: Selangor, Kuala Lumpur, Perak serta Melaka-Negeri Sembilan-Johor.

Sebagai contoh, cadangan untuk bersedia bertanding bersendirian atau keluar daripada PR atau menyuruh sesetengah ahli dan kepimpinan keluar parti, adalah tidak harus dilayani atau disokong.

Pimpinan yang matang dan tidak gelojoh serta "ekstrem" tahu akan erti "mengurus ikhtilaf" atau perbezaan dan kepelbagaian dalam sebuah organisasi dan koalisi yang semakin kompleks.

Sementara dalam mengurus isu hudud pula, seteru tradisi PAS sedang menggoda dengan pelbagai cara. Musuh tetap musuh, meskipun tampak "ikhlas".

Sayugia dingatkan tuntutan Allah supaya kita hazar (berwaspada) dan pesanan Nabi bagi mengelak dipatuk dua kali dari lubang yang sama. Al-Marhum Tuan Guru Nik Abdul Aziz dan Ustaz Fadzil Noor acap mengingatkan kita.

Seandainya PAS terus terjerumus akibat kehilangan "jalan cerita" atau "losing the plot" sekali lagi, maka kita bakal mengulangi nasib yang sama seperti pengalaman PRU ke-11 (2004).

PAS dikhuatiri akan kehilangan sokongan baharunya di kalangan Melayu-Islam di bandar dan pinggir bandar, dan tentunya tidak dapat bertahan mengekalkan kepercayaan pengundi bukan Melayu dan bukan Islam.


Seterunya sangat mahukan natijah ini bagi menggagalkan PAS dan menghancurkan PR. Minta Allah jauhkan!

Setiap kali PAS merasakan parti dan jenteranya "kuat", Allah mengajar kita dengan keputusan yang menginsafkan kita. Di samping pengalaman 2004, pengalaman PRU ke-7 (1986) juga menyedarkan kita. PAS hanya tinggal kerusi tunggalnya, Pengkalan Chepa, di Parlimen dalam pilihan raya yang menyaksikan PAS meletakkan seramai 98 calon, paling tinggi dalam sejarahnya (jumlah kerusi Parlimen 177).

Apakah kepimpinan PAS di peringkat pusat serta di peringkat akar-umbi, khasnya di ambang Muktamar ke-61 ini, akan mengizinkan PAS mengundang nasib buruk ini sekali lagi?

Mampukah PAS kini mengelak kesilapan lamanya?

Berjayakah PAS mengawal suara emosi (‘atifi) supaya jangan mengatasi suara ilmu, kekuatan informasi dan panduan pengalaman (tajribah)?

Penulis akan terus berkongsi pengamatannya dalam artikel seterusnya yang berjudul “Selamatkan PAS”. - Dr.Dzulkefly Ahmad/TMI


Hadi boleh menang, tapi PAS bakal alami luka yang dalam

Kedudukan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang kini tampak lebih kukuh berbanding sebelum ini, dan walaupun berdepan krisis dalaman parti, beliau terus menerima pencalonan bagi bertanding untuk mempertahankan kerusinya pada pemilihan akan datang.

Menjelang tarikh akhir mesyuarat agung PAS peringkat kawasan di seluruh negara 21 April ini, Hadi mendapat pencalonan terbanyak untuk jawatan presiden walaupun buat pertama kali dalam sejarah, dua pencabar jawatan itu layak bertanding dalam muktamar PAS ke-61 Jun ini.

Mereka ialah Naib Presiden Datuk Husam Musa dan bekas Naib Presiden Ahmad Awang yang masing-masing mendapat sekurang-kurangnya 8 dan 3 pencalonan setakat ini.

Pada masa sama, seorang lagi naib presiden, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, yang masih belum mendapat pencalonan kedua untuk melayakkan beliau turut bertanding jawatan presiden, menerima pencalonan bertanding kerusi timbalan presiden, mencabar penyandangnya Mohamad Sabu.

Tuan Ibrahim mendapat pencalonan dari Kota Bharu untuk kerusi presiden, di awal musim mesyuarat agung kawasan kali ini.

Sesuatu yang mengejutkan apabila beliau mendapat pencalonan lebih banyak untuk jawatan timbalan presiden berbanding Mohamad, juga dikenali sebagai Mat Sabu.

Berdasarkan trend pencalonan presiden ketika ini, kumpulan ulama dalam PAS mendahului pemilihan kali ini untuk jawatan presiden, dan Hadi dijangka berjaya mengekalkan jawatan ini.

"Tuan guru presiden masih kuat dan beliau akan menang dalam pemilihan kali ini," kata veteran politik PAS Datuk Wan Abdul Rahim Abdullah mengulas trend tersebut.

Dua tokoh kumpulan profesional dalam PAS, bekas Menteri Besar Perak Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaludin, kalah di Kampar, manakala Pesuruhjaya PAS Melaka Adly Zahari, tewas di Alor Gajah untuk jawatan yang dipertua PAS kawasan.

Menantu presiden PAS, Zaharudin Mohamad pula berjaya mengalahkan penyandang Yang Dipertua PAS kawasan Subang Mesni Dahlan.

Mesyuarat Agung PAS peringkat kawasan bermula 1 Mac lalu dengan PAS Kota Baru mengadakan mesyuarat yang pertama pada 11 Mac.

Wan Rahim berkata tindakan akar umbi PAS yang turut mencalonkan nama lain untuk jawatan presiden perlu diberikan perhatian oleh pucuk pimpinan parti agar prihatin dengan tindak tanduk masing-masing.

"Ia memberi mesej kepada pihak tertentu supaya prihatin dengan politik dalaman dan dalam Pakatan Rakyat (PR), sepertimana diputuskan sebulat suara melalui Muktamar PAS 2008 di Ipoh yang mahu PAS kukuhkan PR," kata yang dipertua PAS Kota Baru itu.

Kepada yang dipertua PAS kawasan yang kalah, Wan Rahim menasihatkan semua penyandang jawatan mengambil iktibar dengan menjaga kawasan mereka dengan baik, bukan mengharapkan menang tanpa bertanding sebagaimana sebelum ini.

Penganalisis politik, Ibrahim Sufian dari Merdeka Centre berkata jumlah pencalonan tidak menentukan kemenangan dalam pemilihan ini sebagaimana berlaku dalam pemilihan PAS sebelum ini.

"Pernah sebelum ini, mereka yang hanya mendapat lebih sedikit pencalonan untuk jawatan timbalan presiden berjaya mengalahkan penyandang jawatan itu yang mendapat pencalonan lebih besar," kata Ibrahim merujuk kepada peristiwa Hassan Shukri yang dikalahkan untuk jawatan timbalan presiden PAS oleh Nasharudin Mat Isa sebelum ini.

"Kalau pertandingan berlaku, ia akan cukup untuk melukakan dan menghilangkan prestij presiden PAS itu dan menimbulkan perpecahan dalam PAS.

"Jentera PAS di peringkat bawahan juga boleh lumpuh dengannya," kata Ibrahim kepada The Malaysian Insider.

PAS kawasan Shah Alam dan Kuala Kedah adalah antara contoh senario yang dinyatakan Ibrahim.

Walaupun kawasan itu memberikan pencalonan kepada Hadi, hampir kesemua undi atau majoriti daripada perwakilan kawasan itu, mungkin akan mengundi pencabar Hadi jika berlaku pertandingan dalam muktamar nanti.

"Misalnya, jika 45% tidak menyokong Hadi dalam pemilihan ini, sudah tentu ia akan memberikan luka yang dalam kepada beliau. Dan ini tidak wajar berlaku kepada PAS," katanya.

Ibrahim berpendapat bagi menangani masalah tersebut, pihak dalam PAS perlu berbuat sesuatu demi kepentingan parti.

"Memandang perbezaan pendapat yang sudah sangat ketara ini, yang sudah sampai ke akar umbi, pihak terlibat kena mula fikirkan untuk membuat rundingan bagi mencari jalan tengah menyelesaikan kemelut ini.

"Ini kerana, jika pertandingan berlaku, ia akan merugikan PAS," kata Ibrahim kepada The Malaysian Insider.

PAS akan mengadakan muktamar ke-61 di Kuala Selangor mulai 5 hingga 7 Jun. Muktamar Dewan Pemuda, Ulama dan Muslimat pula akan diadakan sebelum itu pada 3 hingga 4 Jun.

Muktamar kali ini akan menyaksikan pemilihan untuk semua jawatan dalam PAS, daripada presiden hingga ahli jawatankuasa PAS Pusat serta jawatan dalam sayap parti, yang disifatkan paling sengit dalam sejarah parti selepas muktamar 1982 yang membawa kepada pengunduran presidennya Tan Sri Asri Muda. – 19 April, 2015.
-TMISKIM GAJI UNTUK GRED 11.GRED LAIN BAGAIMANA PULA NAJIB?KAN GST DAH LAKSANA.


Berita Skim Gaji Baru 2015 Bagi Gred 11 Penjawat Awam Naik Selepas Desakan Cuepacs! Adakah Gred Lain Akan Turut Diberikan Perhatian Kerajaan Malaysia?

17

Berita Skim Gaji Baru 2015 Bagi Gred 11 Penjawat Awam Naik Selepas Desakan Cuepacs! Adakah Gred Lain Akan Turut Diberikan Perhatian Kerajaan Malaysia? : Sebelum ini Cuepacs dilihat tidak berputus asa terus menerus menghantar signal yang jelas bagi tuntutan Cuepacs yang terbaru supaya kerajaan umumkan segera skim gaji baru gred 11 penjawat awam.

Apatah lagi lagi gaji minimum gred 11 masih lagi di bawah paras yang tidak munasabah di era lonjakan kos sara hidup di Malaysia hari ini iaitu antara RM832 hingga RM850 sebulan.

gaji baru 2015
KLIK SINI : Berita Cuepacs : Kenaikan Gaji Kakitangan Awam Naik 35% dan Gaji Minimum RM1,200. 400,000 Masih Lagi Gaji RM802 Sebulan?

Ada yang bertanya kepada Berita Semasa penjawat awam Gred 11 ini selalu jawatan apa? Apa bidang tugasnya sedikit kehairan tatkala menghantar persoalan kepada Berita Semasa melihatkan sahaja gaji dan pendapatan yang ditawarkan agak kecil.

Sebenarnya kakitangan awam skim gred 11 adalah hasil daripada jumud gred 1 (Pembantu am rendah) dengan Gred 3 (pemandu) sehingga lahirnya 11 kakitangan kerajaan. Kiranya paling bawah dalam sektor awam.

Berita terkini yang Berita Semasa kerajaan Malaysia berbesar hati untuk memberikan hadiah istimewa kepada 3,072 penjawat awam gred 11 di mana akan diumumkan skim gaji baru 2015 Gred 11 pada hujung tahun 2015 ini. Berapa kenaikan skim gaji baru 2015 naik yang bakal diterima mereka? sama-sama kita nantikan pengumuman rasmi kerajaan Malaysia kelak?

Berita Skim Gaji Baru 2015 Gred 11 MenerimaPakai Tuntutan Cuepacs?

Jikalau disemak tuntutan Cuepacs adalah diharapkan mereka-mereka ini diberikan kenaikan gaji naik kakitangan awam melebihi paras minium yang diharapkan Cuepacs melebihi RM1,200 sebulan (naik 35%)
“Kerajaan sentiasa komited untuk menjaga kebajikan kakitangan awam memandangkan gaji minimum gred 11 pada hari ini adalah antara RM832 sehingga RM850 sebulan,” katanya dalam ‎sidang akhbar selepas Majlis Perhimpunan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) di sini hari ini.

Beliau mengulas tuntutan Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmat­an Awam (CUEPACS) yang mahu kerajaan menaikkan gaji kakitangan awam sebanyak 35 pe­ratus bagi menjadikan RM1,200 sebulan sebagai gaji minimum. Persoalannya bagaimana pula nasib gred lain dalam sektor kerajaan selaian berita gembira skim gaji baru 2015 naik untuk gred 11 ini?

Adakah gred lain juga akan turut diberikan perhatian juga?