SIRI 1 : Harta mewah Malaysia bernilai $100 bilion sepatutnya menjadi 'syurga hidup.' Sebaliknya, 6 tahun pembangunan, ia adalah sebuah bandar hantu yang penuh dengan bangunan pencakar langit yang kosong dan jalan raya yang lengang — lihatlah.
Memandu ke "syurga impian," Forest City di Malaysia. Marielle Descalsota/Insider

Forest City adalah salah satu perkembangan paling kontroversi dalam sejarah Malaysia.

Pembangunan bernilai $100 bilion itu adalah sebuah bandar hantu dengan kurang daripada 5% daripada jangkaan bilangan penduduk.

Harga hartanah terlalu tinggi untuk penduduk tempatan, dan orang asing melihatnya sebagai pelaburan yang tidak baik, kata seorang pakar.

Forest City, sebuah estet mewah di selatan M
alaysia, merupakan salah satu perkembangan paling kontroversi dalam sejarah negara.
Enam tahun dalam pembangunan, ladang bernilai $100 bilion sudah pun menjadi 
bandar hantu.

 Forest City, Johor Bahru, Malaysia. Marielle Descalsota/Insider
Pembangunan itu terletak di Johor Bahru, Malaysia, hanya di utara Singapura. Ia dibina
 oleh Country Garden, pemaju hartanah terbesar di China.
 
Forest City sangat besar: Ia merebak ke seluruh 1,740 hektar, atau empat kali 
ganda saiz negara bandar Monaco. Kira-kira 700,000 orang pada mulanya dijangka
 tinggal di ladang itu.
 
Tetapi setakat 2019, hanya sekitar 500 orang tinggal di ladang itu, menurut 
laporan 2019 oleh Dasar Luar. Seorang pakar yang enggan dinamakan atas sebab
 keselamatan memberitahu saya populasi estet itu telah meningkat kepada beberapa ribu
 — yang masih kurang daripada 5% daripada jumlah penduduk yang dijangkakan.
Country Garden enggan mengulas mengenai jumlah penduduk dalam pembangunan itu

 Pada awal Mei, saya terbang dari Singapura ke Malaysia dan kemudian menaiki kereta ke Forest City. Semasa pemandu teksi saya memandu ke bandar, saya terpegun dengan saiz pembangunan - rasanya seperti saya telah diangkut ke set filem futuristik.

Semasa saya menunggu kereta saya di lapangan terbang di Johor Bahru, saya bertanya
 kepada beberapa orang penduduk tempatan tentang Forest City. Ramai daripada
 mereka tidak tahu apa-apa mengenainya. Seorang memberitahu saya ia jauh, dan 
seorang lagi menyifatkan ia sebagai enklaf, tetapi itu sahaja maklumat yang boleh 
saya kumpulkan.
 
Semasa kami memandu ke Forest City, saya melihat tanda-tanda pembangunan 
di mana-mana: berpuluh-puluh bangunan pangsapuri mewah, galeri jualan, 
pusat membeli-belah, sekolah antarabangsa dan dua pusat peranginan.
Apa yang saya tidak nampak adalah tanda-tanda kehidupan.

 Sebaik sahaja saya tiba di pulau tebus guna, saya melawat ke bilik pameran Forest City. Model besar pembangunan adalah bahagian tengah bilik pameran. Banyak pangsapuri telah dilabelkan "terjual cepat" atau "habis".Model Forest City.
Model Forest City. Marielle Descalsota/Insider
Country Garden memberitahu saya ia telah menjual lebih daripada 20,000 unit kediaman
 setakat ini. Tidak jelas berapa banyak unit yang telah dibina di Forest City.
Harga dalam pembangunan telah melonjak dalam beberapa tahun kebelakangan ini. 
Pada 2017, harga pangsapuri di Forest City bermula pada 740,864 ringgit Malaysia
 ($170,000).
Hari ini, pangsapuri kondo dalam pembangunan runcit sebanyak 5 juta ringgit Malaysia ($1.14 juta). Sebagai perbandingan, purata harga jualan hartanah di Johor Bahru,
 di mana terletaknya Forest City, ialah 619,633 ringgit Malaysia ($141,000).

 Seterusnya, saya menuju ke kawasan perumahan bernama Kylin Apartment Complex. 
Ia kelihatan cukup besar untuk memuatkan ratusan orang, tetapi jalan menuju ke sana
 kosong — saya hanya melihat satu atau dua kereta.

BERSAMBUNG SIRI 2 

ZAFRUL DIDAKWA CUBA NAK NIPU ORANG KAMPUNG


sallehuddin hisham
 

Orang kampung  boleh ko cubo nipu. Tapi sekarang orang kampung pun dah reti google.

Takpalah kita i kon kon tra let sama opportunist par excellence. No shame to lie

 outrightly.

Lum lagi jadi MP ....

 

CIAK...MACAI DAPAT BEEAPA DUIT ?


 Kesian yang memuja dengan BOSSKU...BOSSKU.,..KAH..KAH..KAHMENGAPA VETERAN MENJERIT?"Pihak polis tidak menerima permohonan untuk berhimpun daripada penganjur jadi kes akan disiasat di bawah Seksyen 9(1) Akta Perhimpunan Aman," katanya, dipetik Sinar Harian. Bagaimanapun, Mior Rosli mempersoalkan kenapa polis mahu menyiasat satu perhimpunan aman, yang didakwanya telah mendapat kelulusan.

OWHHHH...APA NAK HERAN MALAYSIA....KALAU TAK KERANA PARTI KERAMAT RASUAH BERPIOSAH TIADA.SAMA SAJA PAK LEBAI PUN SAMA JUGA....SIB BAIK ADA DAP BOLEH DISALAHKAN...

 

Dakwa ada ‘penipuan aset’ dalam Perak Corp, ADUN DAP lapor polis
ADUN Keranji Chong Zhemin membuat laporan polis terhadap anak syarikat milik kerajaan Perak, Perak Corporation Berhad (PCB).

KUALA LUMPUR: ADUN Keranji Chong Zhemin membuat laporan polis terhadap anak syarikat milik kerajaan Perak, iaitu Perak Corporation Berhad (PCB), susulan dakwaan wujud penipuan dalam skim penyusunan untuk pemiutang membabitkan aset kepunyaan syarikat itu.

Katanya, PCB juga tidak menyenaraikan jumlah sebenar asetnya ketika memfailkan tindakan saman pemula di Mahkamah Tinggi Ipoh pada Julai 2020.

Beliau mendakwa, terdapat 12 aset lain yang tidak diambil kira. Justeru pengakuan aset sebenar PCB dan anak syarikatnya tidak dikemukakan secara benar dan betul di Mahkamah Tinggi Ipoh.

“Baru-baru ini saya telah membaca laporan tahunan PCB yang berakhir 2021 dan mendapati 13 aset PCB tersenarai dalam laporan tahunan PCB 2021 yang menunjukkan aset tersebut adalah dari tahun 1995 hingga 2017/

“Dalam senarai 13 aset tersebut hanya satu aset, iaitu pajakan negeri membabitkan mukim Bernam Timor daerah Muallim dinyatakan dalam skim penyusunan.

“Jelas 12 aset yang lain tidak diambil kira dan tidak dinyatakan dalam skim penyusunan, justeru pengakuan aset sebenar PCB dan anak syarikatnya tidak dikemukakan secara benar, betul, ikhlas dan sepatutnya di Mahkamah Tinggi Ipoh,” katanya.

Chong yang juga bekas pengarah PCB berkata demikian pada sidang media di depan Ibu Pejabat Polis Bukit Aman selepas membuat laporan di IPD Dang Wangi.

Katanya, tindakan PCB tidak menyatakan makluman membabitkan 12 aset itu kepada mahkamah pada 2020 membuktikan syarikat itu dengan sengaja, cuai, ingkar dan berniat jahat dalam menyembunyikan asetnya.

“Ia juga tidak menunjukkan nilai asetnya yang sebenar dan semasa. Saya percaya lembaga pengarah PCB melakukan perbuatan melanggar undang-undang dan berunsur jenayah dan tindakan itu perlu disiasat polis dengan kadar segera.

Pada 21 Jul 2020, PCB memfailkan tindakan saman pemula di Mahkamah Tinggi Ipoh dan pada 7 Mei 2021 mahkamah sama membenarkan skim penyusunan untuk pemiutang PCB dengan syarikat terbabit telah menyenaraikan aset kepunyaannya serta anak syarikat.

Chong turut memaklumkan, isu melibatkan PCB telah beberapa kali dibangkitkan di Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, namun tiada jawapan memuaskan diberi oleh kerajaan negeri, sebaliknya hanya memaklumkan isu tersebut diserahkan sepenuhnya kepada PCB untuk diselesaikan.

Mac lalu, DUN Perak kecoh selepas Chong mengeluarkan kenyataan yang didakwa berunsur tuduhan selepas menyatakan isu membabitkan Perak Corporation Berhad Development (PCBD) yang dikatakan sebenarnya adalah lebih besar daripada isu Movie Animation Park Studios (MAPS), yang mencatatkan kerugian RM700 juta.

“Kerugian MAPS RM700 juta telah pun berlaku, namun apa yang bakal terjadi kepada Perak Corporation Berhad (PCB) dan PCBD akan mempunyai implikasi yang lebih besar terhadap pihak kerajaan negeri,” katanya.

FMT cuba mendapatkan PCB untuk penjelasan lanjut berhubung isu itu.

Hanya di Malaysia, rakyat diminta bercucuk tanam, bela haiwan ternakan sendiri – netizen

 

Hanya di Malaysia, rakyat diminta bercucuk tanam, bela haiwan ternakan sendiri – netizen

LOL, hanya di Malaysia, rakyat diminta bercucuk tanam sendiri dan bayar lebih cukai, semuanya dalam masa sehari,” kata @christinepamela, seorang pengguna Twitter.

Kenyataan ini merupakan komen balasnya kepada satu bebenang dari seorang pengguna Twitter lain, @melatinungsari yang berkongsikan tentang kesukaran yang dihadapi oleh orang biasa yang mahu mengeluarkan hasil tanaman untuk diri sendiri.

“Orang yang minta orang ramai untuk mula bercucuk tanam sendiri dan ternak ayam untuk lindung diri daripada isu bekalan makanan betul-betul tak pernah cuba lakukan ini,” kata @melatinungsari.

Hal ini kerana beliau sendiri pernah melakukannya sewaktu negara di bawah Perintah Kawalan Pergerakan.

“Terdapat kira-kira 24,768 cara ini boleh menjadi salah,” ujarnya.

“Saya tahulah sebab saya merupakan seseorang yang melalui fasa lockdown “jom tanam makanan dalam pasu”,” tegasnya lagi.

Sebelum ini, media melaporkan, Menteri Besar Perak Datuk Seri Saarani Mohamad menyarankan agar rakyat di Negeri Perak menanam sayur-sayuran dan memelihara haiwan ternakan bagi tujuan penggunaan sendiri berikutan isu kekurangan bekalan makanan yang dihadapi buat masa ini.

Beliau berkata, langkah itu juga adalah salah satu inisiatif dalam usaha mengurangkan bebanan kos sara hidup yang kini sedang dihadapi oleh rakyat akibat kenaikan harga beberapa barangan hasil pertanian dan penternakan.

Selain komen balas dari @christinepamela, beberapa orang pengguna media sosial yang lain juga dilihat senada dengannya dalam isu ini.

“Seolah-olah mereka tidak tahu tentang faedah pengeluaran besar-besaran dan menggalakkan kembali mundur ke era Neolitik,” kata @Jingggyyi.

“Seterusnya kita akan digesa untuk mencari makanan dan memburu di hutan. Masa lalu yang menyeronokkan untuk mereka yang lebih bernasib baik tetapi ia sama sekali tidak akan dapat mengekalkan populasi moden, ” tambahnya.

Manakala @TARISTAR8@TARISTAR8 pula berkata, “Baru-baru ini terdapat satu video orang memusnahkan sayur-sayuran hanya kerana ia ditanam secara haram di tanah Kerajaan.”

[TERKINI] RUU Antilompat Parti | Tidak jadi mesyuarat khas, dibentang da...Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar memaklumkan, kerajaan telah memutuskan Mesyuarat Khas Parlimen bagi membentang dan membahaskan Rang Undang-Undang Perlembagaan berkaitan peruntukan larangan ahli Dewan Rakyat bertukar parti tidak akan diadakan, sebaliknya RUU itu akan dibentang dalam sidang Dewan Rakyat bermula 18 Julai.

[TERKINI] Ahmad Zahid mengaku tidak bersalah satu pertuduhan pindaan ras...Bekas Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengaku tidak bersalah di Mahkamah Tinggi di sini hari ini atas satu tuduhan pindaan rasuah berhubung Sistem Visa Luar Negara (VLN).

RAKYAT TENTUKAN KERAJAAN MANA CAP AYAMDatuk Seri Mohamed Khalid Nordin dalam satu hantaran di FaceBook, pada Selasa berkata bahawa negara kebelakangan ini berhadapan dengan pelbagai cabaran. “Ekonominya menunjukkan pemulihan yang sangat perlahan. Pelaburan asing hanya sekadar iltizam di atas kertas. Krisis makanan adalah realiti yang nyata. Sistem imigrasi terus bermasalah. Kesesakan lalu lintas membarah apa lagi bila sistem rel semuanya semakin usang dan menua..


Harga Barang Naik dan Formula Rapat Jurang Pendapatan Oleh: Mohamad Ali Abdullah


ULASAN: Hari ini masyarakat keseluruhannya membicarakan isu kenaikan harga barangan, khususnya barang-barang berkaitan makanan. Sebelum ini secara umumnya kadar perbelanjaan isi rumah untuk perbelanjaan makanan adalah sekitar 24.2% daripada pendapatan mereka.


Ini juga merupakan perbelanjaan yang kedua terbesar dalam kalangan isi rumah. Perbelanjaan yang tertinggi adalah untuk utiliti dan kediaman, iaitu 25.6%. Perbelanjaan lain yang besar digunakan untuk hotel dan restoran (12.6%) dan pengangkutan (10.8%).


Butiran terperinci Kumpulan Perbelanjaan Isi Rumah adalah seperti: i) Makanan dan minuman merangkumi 24.2%; ii) Alkohol dan tembakau (2.3%); iii) Pakaian dan kasut (3.5%); iv) Perkakasan dan penyelenggaraan kediaman (3.6%); v) Utiliti dan kediaman (25.6%); vi) Kesihatan (2.0%); vii) Pengangkutan (10.8%); viii) Komunikasi (4.2%); ix) Rekreasi dan keraian (3.5%); x) Pendidikan (0.9%); xi) Hotel dan restoran (12.6%) dan xii) Lain-lain (6.8%).


Perbelanjaan asas utama dan inflasi


Antara perbelanjaan yang besar yang ditanggung oleh isi rumah adalah perbelanjaan untuk penyelenggaraan rumah, pengangkutan, pendidikan serta makanan dan minuman. Analisis begini biasanya dibuat secara keseluruhan di peringkat nasional. Tetapi ada penjelasan di peringkat yang lebih kecil samada di peringkat negeri, bandar dan luar bandar. Namun ia tidak sangat diberi perhatian oleh orang ramai.


Mari kita lihat satu kumpulan perbelanjaan isi rumah yang sering menjadi perhatian umum dan kumpulan ini selalunya menjadi pemangkin kepada perubahan harga di kumpulan lain. Kumpulan yang ingin kita bincangkan adalah kumpulan makanan dan minuman (i)


Makanan dan minuman adalah keperluan asas kepada semua orang dan semua isi rumah. Memandangkan barang makanan merupakan keperluan harian semua, maka sedikit perubahan akan memberikan kesan yang besar kepada setiap isi rumah. Inflasi pada istilahnya adalah bermaksud kenaikan harga yang berterusan. Jika harga tersebut naik pada kadar tertentu untuk tempoh satu bulan contonya tapi kemudiannya turun semula kepada harga biasa pada bulan seterusnya, maka ia bukanlah dianggap inflasi.


Selain dari itu banyak juga pandangan menyatakan yang harga barang telah meningkat dengan mendadak. Adakah pandangan ini satu pandangan yang bersifat ‘persepsi’ atau memang satu fenomena? Jika satu persepsi mengapa mereka berbuat begitu dan jika satu fenomena apa bukti material yang boleh kita ketengahkan agar penjelasan terhadap isu ini dapat difahami dengan betul oleh semua pihak, dengan harapan pihak kerajaan dapat segera mengubah dasar fiskal agar rakyat keseluruhannya tidak terus berdepan dengan kesulitan untuk menghadapi kehidupan harian biasa.Data di atas diambil dari data perbelanjaan isi rumah mengikut harga pada harga pasar/kedai seperti tempat yang disebut. Ini adalah sebahagian dari kelompok harga barangan yang menjadi tarikan umum untuk perbelanjaan dan ia selalunya dianggap sebagai fast-moving item di pasaraya dan hypermartket.


Harga beras, gula, tepung saya tidak turunkan kerana ia masih berlaku perbezaan harga di beberapa pasaraya/hypermarket di kawasan yang disebut. Tetapi harga barangan seperti jadual di atas adalah harga terendah yang dicatatkan pada bulan berkaitan, sementara harga untuk tahun 2022 adalah merupakan harga pada minggu terakhir pada bulan Mei.


Jika kita lihat kelompok senarai barangan di atas, ia mungkin hanya sekitar 60% dari perbelanjaan mingguan bagi sebuah isi rumah. Ini juga tidak termasuk 40% lagi barangan keperluan lain seperti beras, gula, tepung, sabuh basuh, barangan penjagaan diri, barangan kebersihan rumah, barangan sarapan harian seperti nugget, kentang goreng, susu segar dan bijirin sarapan.


Semua ini adalah perbelanjaan biasa yang digunakan oleh sebagaian besar isi rumah. Berdasarkan data di atas juga ingin dijelaskan ada barangan digunakan lebih dari daripada seminggu, contohnya Nescafe (200 cawan), kicap kipas udang besar dan minyak masak, item ini mungkin boleh digunakan untuk tempoh 2 minggu.


Tetapi ada barangan lain yang tidak cukup satu unit untuk seminggu, contohnya susu pekat, cili sos, telur, ikan/ayam, roti yang akhirnya memberikan anggaran jumlah perbelanjaan yang hampir sama untuk setiap minggu.


Dari Jadual di atas pada tahun 2017, jumlah perbelanjaan untuk semua barangan tersebut adalah RM186.90 dan naik kepada RM195.55 pada tahun 2019. Kenaikan ini adalah sebanyak RM8.65 sen untuk tempoh 2 tahun. Kebiasaannya kenaikan begini adalah merupakan ransangan biasa untuk faedah ekonomi keseluruhan.


Kenaikan harga melambung pada 2022


Jika kita boleh mengingatkan kembali isu harga telur yang kononnya naik hingga RM14 untuk 30 biji didendangkan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab hingga menyebabkan seolah-olah masyarakat sedang berdepan dengan era inflasi yang besar dan menyusahkan rakyat.

Mohamad Ali Abdullah

Pada saya ini adalah usaha membentuk persepsi di kalangan rakyat yang ‘bias’ tapi hakikatnya ia mungkin hanya satu kes yang terpencil dan tidak menggambarkan keseluruhan suasana harga barang makanan. Walhal pada tahun tersebut harga telur ayam stabil pada harga yang sama. Jadual di atas membuktikan keadaan yang sebenarnya.


Mari kita lihat pula perbezaan harga kelompok barangan di atas pada tahun 2022. Pada tahun ini kelompok harga barangan tersebut adalah bernilai RM260.05 iaitu kenaikan sebanyak sebanyak RM64.50. Ini adalah satu kenaikan yang besar untuk seminggu, dan jika dikira untuk tempoh sebulan ia meningkatkan perbelanjaan isi rumah lebih dari RM250.00.


Jumlah ini pasti memberi kesan kewangan yang besar kepada sesebuah isi rumah. Cuba kita lihat apakah harga barang yang meningkat pada tahun 2022 berbanding 2019. Antara yang besar kenaikannya ialah minyak masak canola (+RM11), Minyak masak cap buruh (+RM4), ikan dan ayam (+RM3 hingga +RM9) dan Nescafe (+RM3).


Kenaikan besar begini adalah sesuatu yang luar biasa dan ia selari dengan apa yang diperkata oleh umum. Ia adalah satu fenomena dan sesuatu yang signifikan. Maka kita sebagai warganegara perlu menghantar mesej jelas kepada kerajaan untuk memastikan kelestarian kehidupan kita sentiasa dipelihara.


Pendapatan isi rumah mengecil


Apabila kenaikan begini berlaku, peratus pendapatan boleh guna isi rumah akan mengecil. Ia juga bermaksud kuasa beli semakin berkurang. Sejumlah 17 juta tenaga buruh adalah pekerja di semua sektor industri iaitu dari industri pertanian hinggalah kepada sektor perkhidmatan (jurutera, peguam, hartanah, perdagangan dan lain-lain) yang terkesan akibat kenaikan ini. Seramai 12 juta orang lagi berada di luar tenaga buruh dan mereka ini adalah tanggungan kepada 17 juta orang yang berada dalam kumpulan yang bekerja. Ini merupakan keseluruhan isi rumah di Malaysia iaitu lebih daripada 7 juta .


Sekiranya 3.5 juta isi rumah memang mendapat bantuan kewangan dari pihak kerajaan melalui dasar yang ada, mungkin kumpulan ini tidak terkesan sepenuhnya tapi masih menanggung sebahagian besar kenaikan tersebut kerana bantuan kewangan kerajaan adalah kecil. Tetapi ada sejumlah 3.5 juta isi rumah atau 14 juta orang yang terkesan secara langsung akibat sebarang kenaikan harga barang di pasaran dan tidak mendapat sebarang bantuan kewangan dari pihak kerajaan. Mereka inilah yang parah terbeban.


Sukar untuk melakukan langkah membantu mereka semua. Pihak swasta dan awam tidak boleh menaikan gaji kumpulan 17 juta orang ini kerana ia adalah satu langkah yang tidak boleh dilakukan secara tergesa-gesa. Malah menaikan sedikit gaji/upah akan pasti memberi kesan berkait dengan sektor lain. Namun kajian terperinci ke atas kesan kenaikan harga perlu segera dibuat untuk mengubah struktur gaji yang sedia ada. Untuk langkah jangka pendek kerajaan mesti melaksanakan langkah fiskal yang sesuai bagi mengurangkan beban kenaikan harga kepada kumpulan ini. Langkah ini lebih berpusat dan pihak kerajaan dapat melihat kesannya secara holistik.


Ubah gaya hidup cadangan dangkal


Mungkin ada cadangan dangkal dari pihak tertentu untuk kita mengubah gaya perbelanjaan, sebagai contoh, jangan membeli kentang Holland tapi beli kentang guni yang harganya lebih rendah. Ya, memang betul ia mungkin mengecilkan sedikit beban kenaikan harga. Tapi pada saya cadangan begini adalah cadangan dangkal dan bersifat separuh matang kerana pihak kerajaan dan peniaga berkenaan telah mengimport barangan tersebut terlebih dahulu. Ia akan memberi kesan lambakan dan pasti merosakkan ekonomi keseluruhannya di peringkat pengimport mahupun peniaga samada borong mahu pun runcit. Maka cadangan ini hanya muslihat untuk menutup kelemahan yang ada.


Kita juga tahu harga minyak masak cap saji di kawasan tertentu misalnya berharga sekitar RM28/5kg. Bayangkan jika semua kita tidak membeli minyak cap buruh, tapi membeli minyak cap saji yang lebih murah maka pasti bekalan minyak jenama tersebut tidak mampu memenuhi permintaan orang ramai kerana had pengeluarannya adalah berdasarkan kepada keupayaan pengeluaran kilang mereka. Malah pasti pengeluar dan kilang minyak masak jenama lain pula akan berdepan masalah, di mana akan berlaku pembuangan kerja di peringkat pengeluar jika produk mereka tidak laku di pasaran.


Akhirnya ia menjadi longgokan minyak sawit mentah berlaku di kilang-kilang. Pihak kilang minyak masak berharga murah tidak mampu untuk menyediakan tempat simpanan bekalan tersebut. Manakala pihak kilang lain pula tidak mampu membeli minyak sawit mentah kerana produk mereka tidak laku di pasaran. Penyudahnya, yang berdepan dengan masalah adalah pengusaha minyak sawit mentah dan peladang sawit.


Semua item perbelanjaan meningkat


Mari kita fokus kepada kumpulan perbelanjaan atas makanan dan minuman iaitu hanya sekitar 24.2% dari keseluruhan perbelanjaan isi rumah. Maka bagaimanakah isi rumah mahu menghadapi kos tambahan atas 10 lagi kumpulan yang lain, seperti kos pengangkutan (kereta, minyak atau/dan tambang), peralatan rumah dan penyelenggaraan rumah (sewa/ ansuran bulanan dan aksesori rumah), hotel dan restoran.


Jika kenaikan harga barangan ini memberi kesan sebanyak RM250 sebulan, maka ada terdapat 10 lagi kumpulan yang juga pasti akan menggerakan harga lebih tinggi peratusannya, kerana setiap kumpulan akan cuba menutup kos mereka dan mahukan keuntungan yang lebih bagi menampung kenaikan ini. Sudah pasti kenaikan kos akan meningkat lebih besar daripada RM250 dan mungkin melebihi RM500 sebulan. Akhirnya pihak penggunalah yang akan menanggung kos yang lebih besar.


Di kumpulan lain, dari keterangan di atas, kumpulan untuk perbelanjaan kediaman dan utiliti (v) adalah sebanyak 25.6%, hotel dan restoran (xi )12.6% , pengangkutan (vi) 10.8% . Ini adalah antara kumpulan di mana isi rumah melakukan perbelanjaan mereka. Jika ada yang mencadangkan kita hanya berbelanja kepada perkara perlu dan jangan mengikut kehendak, contoh kita tak perlu berbelanja dalam kumpulan rekreasi (ix) dan jangan makan di KFC, McDonald dan kedai-kedai makanan (xi) yang lebih 50,000 buah di seluruh Malaysia maka tahukah kita berapa ramaikah yang mendapat faedah dari industri ini.


Tuan punya premis mendapat sewa bulanan, pengusaha mendapat untung, pekerja mendapat upah, pembekal bahan input mendapat pulangan hasil. Jika semua rakyat Malaysia tidak pergi dan berbelanja di kedai-kedai ini, dalam tempoh satu bulan, maka semua kedai ini akan tutup dan kerajaan akan melihat berlaku lambakan termasuk lambakan tenaga buruh dalam kata lain “pengangguran”. Begitulah juga kesannya ke atas pusingan ekonomi atas kumpulan yang lain.


Teliti dasar fiskal, sekat ketirisan


Berdasarkan suasana di atas saya ingin mencadangkan supaya pihak kerajaan meneliti semula dasar fiskal yang sedang dilaksanakan. Jika ada bocoran atau ketirisan maka ia mesti dihentikan segera, mereka yang menerima bocoran ini tidak membantu menaikan ekonomi negara.


Sebagai contoh jika seseorang mendapat hasil bocoran sebanyak RM50 juta setahun, adakah ia akan membelanjakan wang tersebut di dalam negara? Ia mungkin berbelanja sejuta setahun dalam negara tapi selebihnya beliau simpan di bank-bank luar negara. Ini membantutkan had laju pusingan wang dalam negara.


Andaikan bocoran ini bernilai RM10 bilion ringgit, ini bermakna pusingan wang lebih RM9 bilion akan terbantut. Walhal ia mampu menambah laju pusingan wang dalam pasaran tempatan dan mampu meningkatkan nilai tambah banyak sektor dan akhirnya meningkatkan KDNK negara.


Tambah parah mereka ini tidak dapat dikesan oleh pihak Lembaga Hasil Dalam Negeri. Jika wang tersebut digunakan untuk menampung kenaikan harga barang, kesemua 32 juta warganegara Malaysia mendapat faedah dan mampu menambah had laju pusingan wang negara.


Rapatkan jurang pendapatan rakyat


Satu lagi cadangan ialah perlu ada langkah segera untuk merapatkan jurang pendapatan di kalangan rakyat. Kita tahu ramai CEO yang berpendapatan melebihi RM50 juta dan ke atas setahun. Malah lebih ramai lagi yang berpendapatan lebih dari RM10 juta setahun. Bagi merapatkan jurang tersebut, dicadangkan kadar bayaran dividen syarikat kepada pemegang saham perlu ditingkatkan dengan mengurangkan pendapatan di kalangan CEO sekitar 20%.


Jika jumlah CEO yang berpendapatan lebih RM50 juta adalah seramai 400 orang, maka jumlah dividen yang bertambah kepada pemegang saham adalah RM4 bilion. Jika sejuta orang yang menikmati tambahan dividen sebanyak RM 4 bilion ini, maka purata setiap orang akan menikmati tambahan sebanyak RM4,000. Sudah pasti wang RM4 bilion ini akan beredar dalam pasaran tempatan dan ianya akan memberikan laba yang besar kepada semua sektor dalam negara.


Jelaslah memang berlaku kenaikan harga barang di peringkat pengguna, malah kenaikan ini telah menyebabkan tanggungan yang besar kepada sebilangan besar isi rumah. Ia juga telah mengecilkan kuasa beli sebenar yang menyebabkan isi rumah tidak lagi mampu untuk menyimpan menghadapi sesuatu yang ‘uncertainty’.


Malah ramai juga yang telah mengeluarkan wang simpanan semata-mata untuk menutup kos perbelanjaan isi rumah yang meningkat. Pusingan ekonomi begini, akan menjadi baik jika pihak kerajaan yang mempunyai maklumat menyeluruh segera menyediakan satu kerangka harga pengguna yang seimbang untuk jangka panjang.


Namun untuk jangka pendek kerajaan mesti meningkatkan subsidi ke atas sektor tertentu bagi membela warganegara yang menyayangi negara ini. Apatah lagi ketika ini kerajaan menikmati hasil yang bertambah dengan kenaikan harga atas komoditi yang dieksport oleh negara kita.

_________________________________________________________________________________

Penulis merupakan mantan Ketua Pegawai Perangkaan