APA PUN PUJIAN PADA MENTERI INI.AKU TETAP KATA DIA KURANG IDEA TIDAK CEKAP DAN LAMBAT BERTINDAK. OLEH KERANA AKU DEKAT DENGAN MEDIA PARTI MAKA RAMAI YANG MELUAHKAN SIKAP BELIAU PADA AKU. DI BAWAH INI PANDANGAN RAJA GELAP. TETAPI AKU RASA AKHBAR PARTI SEHARUSNYA LEBIH BERTENAGA DARI AKHBAR LAINNYA. SEBAB DIA TAK CEKAPLAH AKHBAR ITU SEPERTI TIDAK WUJUD. KALAU AKU JADI ANWAR, DAH LAMA ORANG INI DIHUMBAN KE TEMPAT LAIN.

 


Masa heboh takbir raya PN di TV3, ada ramai juga rakyat bersuara yang menyalahkan menteri. Ramai yang mahu dibuat pembersihan. Aku pun berharap begitu tapi, terhadap syarikat swasta, pembersihan bagaimana yang boleh dibuat?


Sebenarnya, tak perlu pun dibuat pembersihan di TV3. Apa yang perlu hanyalah dengan menjatuhkan ranking stesen itu. Dan perkara itu boleh dilakukan oleh penyokong sendiri dengan memboikot siaran TV3. Tapi ini pun susah juga.


Kenapa susah? Sebab tak ada alternatif lain. Astro berbayar manakala RTM pun, lebih sinonim sebagai saluran orang tua. RTM masih di takuk lama. Ada sedikit penambahbaikan tapi tak begitu signifikan dan masih gagal menarik minat.


Di sinilah peranan menteri. Apa yang menteri perlu lakukan adalah dengan membuat reform dan juga meremajakan (rejuvenasi) RTM. Jadikan stesen tv RTM sebagai saluran yang diminati ramai, sebagai  pilihan nombor satu rakyat.


Dalam politik ni, ada tiga 'cakap' yang perlu dibuat secara berturutan. Pertama, cakap apa yang rakyat mahu dengar. Kedua, cakap apa yang mereka perlu dengan dan akhirnya barulah boleh cakap apa yang kita mahu mereka dengar.


Kena mulakan dengan cakap apa yang rakyat mahu dengar. RTM perlu tarik minat penonton dengan rancangan yang berkualiti dan diminati ramai. Perlu ada rancangan seperti drama-drama TV3. Program lawak seperti Maharaja Lawak atau Sepahtu. Ada rancangan muzik seperti AJL.


Kurang kreativiti? RTM boleh tarik mereka yang ada di Astro dan TV3. Tawarkan mereka skim gaji yang menarik dan ruang kreativiti yang luas. Jangan terlalu terikat dengan protokol. Mereka perlu diberi kebebasan untuk berkarya.


Buka pintu kepada karyawan untuk sumbangkan karya mereka. Ada ramai juga artis popular yang menyokong PH. Gunakan mereka. Beri mereka slot sama ada sebagai pengacara ataupun mengarah drama atau terbitkan program tv.


Program yang disiarkan jam 7 petang dan 9 malam sangat penting kerana ada siaran berita antara dua waktu itu. Ia akan menjadi sebab untuk orang kekal di saluran tersebut dan menonton berita RTM.


Untuk slot berita, RTM boleh bekerjasama dengan Bernama. Tak perlu pun BernamaTV. Jadikan RTM stesen tv yang paling dipercayai dengan berita yang termutakhir untuk rujukan semua lapisan rakyat.


Ada banyak lagi yang boleh dibuat untuk menarik minat rakyat menonton RTM. Masa itu, rakyat dah tak perlukan lagi TV3. Bila RTM dah menjadi stesen pilihan rakyat, barulah mesej-mesej penting dapat disampaikan kepada rakyat dengan berkesan.


Memang tak sempat nak buat sekarang sebab dah terlalu hampir dengan PRN. Tapi PRU16 jauh lebih penting berbanding PRN. Masih ada masa 4 tahun lagi sebelum PRU16. Cuba bangunkan RTM sebagai saluran pilihan rakyat dalam masa 2 tahun ini dan lihat hasilnya nanti. Guane boh?


 

Raja Gelap 

.


LAMA DAH DENGARNYA. LOKMAN ADAM PUN DAH CERITA. AL MAKLUM 2 ORANG TUA BAKAL DI TAHAN

 


Alang2 cuti raya, kita bawak Mama and Kolonel sekali untuk Cuti-cuti Malaysia ke Pulau Pangkor. 


Sementara tu, Little Bird cakap ada gerakan tebuk atap kembali. Sedang giat berjalan. Kali ni sungguh2 nak depatkan sokongan blok Borneo. Siap offer PM-ship pada geng Sarawak. 


Saya dengar benda ni dari 3 bulan lepas. Pada saya hanya political stunt nak goyangkan Kerajaan. 


Kalaupun diaorg dapat undi Blok Borneo, tak cukup 3 kerusi nak tubuh Kerajaan. Tetap kena mintak blok UMNO sokong. Saya tak rasa mereka akan berjaya. 


Elok lah kita semua fokus beraya. Atau tumpukan pada keluarga. 


There’s more to life than politics. They are not the centre of the world. 


#rayakansebulan

#eidmubarak


Salam hormat,

Liyana MarzukiWOOIII TAKUT APA- MAI MAKAN SAJA-HANGPA BIAQ ORANG TERENCAT CAKAP YANG BUKAN BUKAN BUAT APA..HASUT ORANG TU.DAH LA DIA TAK SIHAT. KESIAN KAT DIA.

 


MALAYSIA. BOLEH MENDAPAT GEGARAN GEMPA BUMI 7 SKALA RETCHER


SOKONG SANGAT - BIAQ TINGGAI SEKUPANG.


 

SAHABAT SAHABAT-DAH REPORT BUDAK NI SEBAB MENGHASUT. BUDAK NI GAYA TAK SEKOLAH TINGGI NI.BUDAK BUDAK MOTOR.


 

JOM DENGAR DARI BEKAS JAWATANKUASA AIR KEDAH BAGAIMANA SANUSI SEBENARNYA GAGAL MENYELESAIKAN NYA SETELAH BELIAU MENJADI MB KEDAH


 

TUUU DIAAAA...SANUSI GELABAH


 

ANWAR AKAN JAWAB DI MAHKAMAH


 

TAK LAMA KENA PANGGIL


 

BIASA DOK KALUT UMAH ORANG- UMAH SENDIRI YANG KACAU


Biasanya orang yang asyik kalut hal rumahtangga orang lain, rumahtangga dia bercerai berai dulu…
JADI BABI HUTAN LAGI ORANG MELUATMenurut Hadi, seluang ni ikan kecil yang memakan umpan di mata kail sebelum umpan dimakan oleh ikan besar. Jadi sebab seluang, pemancing gagal pancing ikan besar. Menarik mantik ni.


Masalahnya, yang berlaku bukan jadi seluang tapi jadi babi hutan yang menyondol, rosakkan tanaman petani. Orang sibuk semai benih perpaduan serta kemajuan, dia sondol hancurkan semua.


Jangan jadi seluang, jangan jadi babi hutan. Tapi jadilah manusia. Gunakan akal yang Allah berikan. Buat perbandingan. Lihat pemimpin manakah yang lebih pentingkan rakyat. Gitu... Guane boh?


 

Raja Gelap 

.OWHHH-JANGAN SAMBUT RAYA.

 Kalau semua nak kata membazir, korang tak payah sambut raya.


Dekat Kelantan tu semua ADUN buat sambutan rumah terbuka.. Dia buat tak pa, orang buat semua membazir.. howSiow!

PM10 ZIARAH KSN KERANA KURANG SIHAT


KSN tak sihat pagi ni, PMX terus datang rumah melawat KSN. Hebat PMX….

ORANG KATA MOTTO BARU KEDAH.


KISAH SANUSI DAN BUDAK BUDAK SEKOLAH. DEPA PUTAQ KATA BUDAK UNIVERSITI.JOM DENGAR APA PAK NGAH NI CERITA.


 

KISAH 2 ORANG TUA YANG NAK TUMBANGKAN KERAJAAN MADANI. SEBAB APA ? SEBAB SAKAW BERLEBIHAN BERABAD LAMANYA.


 

HANGPA KENA P RUNTUN MB HANGPA LA.


 

BEZA KERAJAAN YANG NAK BANTU RAKYAT DENGAN KERAJAAN YANG HANYA NAK KUASA TAPI TAK MEMBANTU RAKYAT


 

TERIMA KASIH PMX KERANA MENYERAP DOKTOR PERUBATAN KE JAWATAN TETAP.LAMA MENGANGGUR DAN TAK DISERAPKAN DALAM JAWATAN. ....


 

KAYA DIA NI....SPRM TAK NAK PANGGE SIASAT KE?
Zainuddin Omar.


Sangatlah pelik orang Langkawi boleh pilih dia sebagai wakil rakyat sehingga Mahathir yang banyak berjasa menaikkan nama Langkawi pun boleh hilang deposit. 


Tak tahu nak gelak atau nak nangis. Ahaks. 


**************


Bursa Malaysia hari ini mendenda Ahli Parlimen Langkawi Mohd Suhaimi Abdullah dan bekas majikannya Silver Ridge Holdings Bhd kerana tidak patuh peraturan korporat.


Ini berhubung surat anugerah (LOA) Silver Ridge yang diterima daripada Telekom Malaysia pada 4 Mei 2021, tetapi gagal mengumumkannya dengan serta-merta, sekali gus melanggar Syarat-syarat Penyenaraian Pasaran ACE Bursa Malaysia.


LOA untuk kontrak bernilai RM20.6 juta berkenaan hanya diumumkan oleh syarikat itu pada 4 Okt.


"Bursa Malaysia memandang serius pelanggaran itu kerana adalah penting bagi syarikat tersenarai mematuhi dengan tegas kewajipan pendedahan, khususnya keperluan untuk membuat pengumuman segera mengenai maklumat penting, yang bertujuan memastikan pelabur dan orang ramai dimaklumkan sepenuhnya oleh syarikat tersenarai itu mengenai semua fakta dan maklumat yang mungkin menjejaskan kepentingan mereka dan ini adalah perkara asas untuk membolehkan pelabur membuat keputusan pelaburan bermaklumat," kata institusi itu pada satu kenyataan hari ini.


Atas ketidakpatuhan ini, Bursa Malaysia berkata pihaknya mengenakan tindakan terhadap Suhaimi - yang merupakan pengasas Silver Ridge dan pengarah urusan kumpulan pada masa kesalahan itu - serta tiga pengarah lain, dan masing-masing didenda RM25,000.


Bursa juga berkata keempat-empat mereka telah dimaklumkan mengenai LOA pada Mei dan mempunyai tanggungjawab utama untuk memastikan pematuhan kumpulan dengan syarat-syarat penyenaraian.

Suhaimi meletak jawatan daripada Silver Ridge pada 4 Jan tahun ini, atas alasan peribadi.


Memandangkan denda Bursa bukanlah keputusan perbicaraan jenayah, kedudukan Suhaimi sebagai ahli parlimen Langkawi tidak akan terjejas.ORANG BUAT SEMUA TAK BOLEH. DIA BUAT TAK APA. SAMPAI RASUAH DUIT PUN HALAL SEDEKAH


IBRAHIM MAT ISA.


 Kalau semua nak kata membazir, korang tak payah sambut raya.


Dekat Kelantan tu semua ADUN buat sambutan rumah terbuka.. Dia buat tak pa, orang buat semua membazir.. howSiow!
10 KALI DAH PI BANK. SANUSI TAK MASUK DUIT LAGI- MINTA LEBIH SIKIT .RM240K. LAGI LAMA LAGI BANYAK.


 

LOKMAN ADAM : ATOK ADALAH PERANCANG UTAMA.


 

KALAU BACA BERITA DI BAWAH. RAMAI YANG TAHU KISAHNYA. TAJUK: INILAH PUNCANYA. DAIM JUMPA 3 TOKOH POLITIK.


 

DAH KENA DAH SEJUTA KAN DULU. NAK BUAT COMABACK SEMULA KE? ATAU KO INGAT DALAM DEWAN ANWAR LARI ATAU PENYAMUN LARI?


 

BÍARKAN MEREKA.

 

'KELANTAN 30+ TAHUN DI BAWAH PAS'


Setiap pentadbiran (PH, dan apatah lagi UMNO) ada kekurangannya. 


Malang, PAS yg menyalut segalanya dgn naratif Agama, menjadikan kelemahan dan ketidak-cekapan sistemik sebagai DNA Islam. 


Sebagai bukti, lihat dan nilaikanlah latar dan kualiti ahli Majlis Daerah dan BoDs state GLCs.


Kalau nak tau sejauh mana wara'-nya YB² dan walaun² PAS (serta penolong2 pegawai di majlis² daerah dan perbandaran), tanyalah tokey² balak dan kapitalis yg mendapat projek² di Klate.


Lebih malang, majoriti pengundi Klate samada tidak tahu, atau tidak peduli, kerana bagi mereka PAS terpaling Islam. 


Mereka pajak otak mereka pada lebai secara total. 


Allah Maha Mengetahui, dan Dia Maha Berkuasa ke atas setiap sesuatu.Ini puncanya: Pertemuan mengejut Daim Zainuddin. Don't under estimate kat hundred billionaire


Macam-macam dia boleh buat dengan kekayaan yang dia ada.


Dua hari berturut bekas Menteri Kewangan Tun Daim Zainuddin mengadakan pertemuan dengan Hamzah, Azmin dan Taqiyuddin <<----‐ Muka-muka tolak dan marah kat ketentuan AllahπŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…


Ini bermula bila Pandora Paper yang dikatakan melibatkan  RATUSAN BILION kekayaan Daim Zainuddin diluar negara telah berada di tangan SPRM akan sampai ke mahkamah tidak berapa lama lagi. Juga bila Tun Mahathir menghantar LOD dan beri tempoh 7 + 7 hari kepada PMX untuk menarik balik tuduhan yang menuduh Tun Mahathir menghimpun kekayaan anak-anak, keluarga dan kroni ketika Mahathir berkuasa 22 tahun tapi dijawab oleh Anwar SEE YOU IN COURT!! Tun Mahathir ingat Anwar takut!! Memang cari pasallah!!πŸ˜…πŸ˜‚


Mahathir ni pun satu...Anwar dah tak kacau pun Mahathir ni memandangkan usia Tun pun dah 98 tahun, dah di penghujung usia yg akan anytime dijemput Ilahi. Niatnya nak biarkan Tun Mahathir REST IN PEACE bersama keluarga, juga kenangkan banyak juga jasa Tun Mahathir kepada negara DAN SECARA PERIBADI KEPADA Anwar sendiri. Hei..tanpa Mahathir, Anwar tidak akan berada dimana Anwar berada sekarang. Suka hatilah Tun Mahathir nak kata apa kat Anwar. Anwar diamkan dan biarkan buat tak tau je cuma kadang jwab sikit-sikit je.  Tapi boleh pula Mahathir sentiasa kacau pentadbiran PMX yg kemudiannya menghantar surat saman kpd Anwar Ibrahim dgn tujuan menjatuhkan Anwar sebagai PMX. Dulu pun Tun kacau dan jatuhkan Tun Abdul Rahman, Tun Hussein Onn, Tun Badawi dan Najib....tapi Tun silap orang kerana orang yg Tun lawan sekarang itu adalah Anwar Ibrahim, FIGHTER!!. Dan mungkin juga Tun lupa kot yang Anwar sekarang adalah Perdana Menteri@Menteri Kewangan. Bukan setakat 6 kotak malah lebih 6 kontena bukti pun Anwar boleh keluarkan sejak selama 22 tahun Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri Malaysia. Ini namanya tak ada sakit cari penyakit!!πŸ˜…πŸ˜‚πŸ€£πŸ€£πŸ€£


Jangan  dilupa... ketika sebagai TPM, Anwar memangku jawatan Perdana Menteri selama dua bulan pada May 1997, telah meminda dan membentangkan akta rasuah yang sebelum tidak membolehkan menteri didakwa ke mahkamah atas kesalahan rasuah. Dengan Pindaan itu telah membolehkan semua menteri yang telah bersara boleh didakwa ke mahkamah. Inilah niat sebenar Anwar meminda akta tersebut...untuk mendakwa menteri yang rasuah sekalipun telah melepaskan jawatan menteri!!πŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺ


Rasanya satu dunia tahu bagaimana anak-anak Tun boleh kaya raya. Adakah kerana semua anak-anak Tun tu memang pandai berniaga? Atau berjaya kerana ber BIN kan Mahathir yg menadi PM 22 tahun? Sekarang 2 orang Tun ini sedang kepanasan. Nak bukti sangat kan? Bila sampai di Mahkamah semua segalanya akan terdedah. Bukan setakat Mahathir sendiri akan kena tapi PASTI semua anak-anak Tun, keluarga Tun, Kroni2  Tun, Daim Zainuddin, Ananda Krisnan dan lain lain yang naik jadi bilionair atas pertolongan Tun semua itu juga akan kena. Kalau Daim dan semuanya itu tak pujuk Mahathir tarik balik saman memang semuanya akan "mampos". Kalau Anwar tak dijatuhkan sebagai PMX, lagi banyak orang yang akan ikut "mampos" termasuk semua pimpinan Bersatu yang terpalit dengan Jana Wibawa. Dan dengar kata ada bukti pemindahan wang haram dari akaun Bersatu ke akaun Pas/pimpinan Pas...lagilah "Mampos"πŸ˜…πŸ˜‚


Moga YDP Agong dan Sultan Johor sebagai bakal YDP Agong serta kita semua bersama Anwar dlm usaha mengangkat tinggi martabat Malaysia untuk lebih berjaya, juga selaras dengan pesanan dan arahan Sultan Johor (bakal YDP Agong) kepada PMX agar membersihkan Malaysia dari gejala rasuah. 


Moga kita sama-sama doakan agar Allah lindungi dan menjaga PMX kita dari segala perancangan buruk. Manusia hanya mampu merancang namun perancangan Allah adalah segalanya. Aminnn Ya Rabbalamin..πŸ˜ πŸ˜ πŸ€²πŸ€²πŸ«ΆπŸ‘ŠπŸ’ͺπŸ™πŸ™


Kepada Daim dan semua penyakau yang bawa lari berbilion duit rakyat keluar simpan di luar negara dan tak bayar cukai...elok jumpa Anwar slow talk bincang cara bagi balik duit tu kpd rakyat...better dari majuiuk jail dan kena rampas semua asets...better than never orang putih kata...πŸ˜…πŸ˜‚APA CERITA HARI INI?
🟒 Presiden MCA : Mengarut, MCA tak terlibat cubaan guling k'jaan Anwar 


🟒 Usaha bawa keluar rakyat Malaysia dari Sudan sudah dilakukan


πŸ”΅ Kerajaan teliti masalah lambakan sayur di Tanah Tinggi Lojing


πŸ”΅ Konsep Rahmah tidak harus jadi pertikaian - Salahuddin 


πŸ”΅ Keputusan 'cutikan' menteri perlu fakta, bukti sahih - MCW


🟒 Rumah terbuka bukan pembaziran, untuk dekati rakyat: Mat Sabu 


πŸ”΅ Ketua Pengarah J-KOM, Mohammad Agus Yusoff menyindir taraf kemudahan asas di Kelantan yang diperintah PAS sejak 33 tahun lalu. 


πŸ”΅ Kes saman fitnah: Mahfuz kini mahu Sanusi bayar pampasan RM240,000


πŸ”΅ Cuaca panas: Orang ramai perlu ambil langkah pencegahan - Jabatan Kesihatan


πŸ”΅12 kes subvarian Arcturus dikesan di Malaysia, tak beban kapasiti kesihatan - Dr Zaliha


WFAUZDIN NSHimpunan MADANI Kedah 2023

 

Himpunan MADANI Kedah 2023


Tarikh: 28hb April 2023 (Jumaat)

Masa: 3.00 – 11.30pm

Tempat: Dataran Stargate, Alor Setar, Kedah


ATURCARA


3.00pm

Pendaftaran, ambil hadiah 10, 000 T Shirt Malaysia Madani dan kupon Cabutan Bertuah

πŸ“Œ 1000 team bikers/ kapcai

πŸ“Œ 40 team Pick-upINI BUKAN BOHONG, TETAPI PEMBERITAHUAN

 Bukan berbohong, tapi inilah cara Islam set ana.


Syurga menanti!NAK KEMPEN TAK JEMPUT HANG SANUSI-TV ADA RADIO ADA.....


 

APAKAH PH SUDAH LUPA PRINSIP PERJUANGAN SEMASA JADI PEMBANGKANG DAHULU?Ketika jadi pembangkang, antara sebab PH menjadi perhatian dan tarikan rakyat ialah kerana asas perjuangannya yang suci untuk menyelamatkan negara ini.


Bersama itu, maka ditekankanlah tentang prinsip tata kelola yang baik, tiada salah guna kuasa, tiada rasuah, tidak mengguna jentera atau wang kerajaan untuk manfaat parti, tiada pembaziran, berjimat cermat dan segala macam yang sejuk telinga mendengarnya, selain laungan reformasi yang tidak henti-henti.


Lebih mengasyikkan apabila setelah Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri, perkara yang sama turut ditegaskannya berkali-kali yang menggambarkan iltizam tingginya untuk mengota apa yang dikata selama ini.


Sementara kita semua menyaksikan apa yang dikata itu sebahagiannya benar-benar dikota sebagaimana dikata, terutama dalam isu pembanterasan rasuah dalam pentadbiran kerajaan, malangnya hal-hal lain seperti terabai atau dilupakan.


Khusus dalam isu rumah terbuka yang terus panas diperdebatkan yang mana Perdana Menteri sebelum-sebelum ini hanya mengadakannya sekali saja di Seri Perdana, tetapi dengan Anwar mengadakannya di enam negeri yang berbeza, mahu tidak mahu, gambaran yang terpahat di minda rakyat ialah – di mana prinsip perjuangan PH setelah beroleh kuasa sekarang ini?


Tidakkah mengadakan rumah terbuka di enam negeri itu tidak menggambarkan amalan tata kelola yang baik, tiada prinsip berjimat cermat dan terdedah kepada cercaan menggunakan dana serta jentera kerajaan untuk manfaat parti lantaran PRN di enam negeri terbabit akan diadakan tidak lama lagi?


Lebih-lebih lagi apabila membaca kenyataan Saifudddin Nasutioan Ismail selaku Ketua Setiausaha PH semalam yang menolak tohmahan berlakunya pembaziran di sebalik penganjuran enam rumah terbuka itu.


Katanya, berapa duit sangatlah belanja menjamu rakyat dengan lemang, ketupat dan sebagainya bagi rumah terbuka itu.


“Ada makanan (antaranya) lemang, ketupat, sate. Itu menu yang saya sahkan semalam, akan ada (juga) gerai-gerai, ada cendol, ada ais kacang…berapa duit sangat,” katanya lagi.


Apa yang Saifuddin perlu faham, isunya bukan sangat berkaitan ada pembaziran atau tidak.


Mengadakan rumah terbuka di enam tempat yang berbeza berbanding satu di Seri Perdana, sama ada berlaku pembaziran atau tidak, ia adalah sesuatu yang subjektif.


Jika semua makanan habis dan tiada yang terbuang, maka tiadalah pembaziran yang berlaku.


Tetapi, kos mengadakan rumah terbuka di enam tempat sudah tentu lebih mahal berbanding mengadakannya hanya di satu tempat.


Kos ketupat dan lemang saja sudah barang tentu berganda kerana jumlahnya pasti tidak sama jika diadakan di satu tempat saja.


Selain itu, kenaikan kos turut melibatkan makanan, lemang, ketupat dan lain-lainnya, bayaran elaun pegawai, penginapan dan malah penggunaan jet Perdana Menteri juga akan bertambah.


Jadinya, tiadalah amalan jimat cermat dan belanja berhemah dalam hal ini, walhal penekanan berjimat cermat itu kerapkali dilaungkan.


Ditambah lagi kerana enam negeri itu bakal diadakan PRN, bermakna sukar untuk menepis tanggapan bahawa wujud amalan menggunakan wang kerajaan atau duit pembayar cukai untuk manfaat parti.


Sekali lagi akan wujud persoalan, inikah yang dinamakan tata kelola yang baik sebuah kerajaan?


Kenapa dana parti iaitu wang PH sendiri tidak digunakan untuk majlis rumah terbuka itu jika tujuannya untuk mendepani PRN yang bakal tiba?


Apakah PH sudah tidak boleh membezakan antara duit kerajaan untuk kepentingan rakyat, manakala untuk tujuan politik sepatutnya duit parti yang digunakan?


Hanya dengan penganjuran rumah terbuka yang kini menjadi isu, persoalan terbesar dan paling membimbangkan ialah – apakah PH dan Anwar sudah lupa prinsip perjuangan suci yang sering didendangkan untuk menyejukkan telinga rakyat semasa bergelar pembangkang sebelum ini? ShahbudinHusin 26/04/2023.


https://shahbudindotcom.net/NIKMAT BERAYA TAHUN INI Nikmat, kan raya tahun ni? Harga ayam, gula dan daging stabil. Bekalan pun banyak. Paling best, puas kita beraya.


Yang penting, tak payah nak sorok kasut macam masa lebai berkuasa dulu. Orang nak beraya, polis sibuk nak kira kasut depan rumah.


Alhamdulillah... Ini kurniaan Allah buat kita. Wajib kita mensyukurinya. Guane boh?


 

Raja Gelap 

.


MY OBSERVATION: SEDIKIT CATATAN TENTANG PAS


Prof Agus


1. Saya dibesarkan dalam keluarga PAS. Sehingga umur dewasa, saya masih menyokong PAS biarpun bukan ahli PAS. Asas ketertarikan saya mudah. PAS memperjuangkan keadilan Islam dan keadilan sosial.


2. Namun, kini PAS sudah berubah total. Perjuangannya penuh dengan retorik agama, dan memperkudakan agama untuk mendapatkan kuasa. Nampak kegelojohan PAS memanipulasikan Islam untuk memburu kekuasaan. Sebarang perbezaan pendapat dengan pandangannya akan diserang secara berjemaah.


3. Serangan tersebut tentunya penuh emosi, tanpa adab dan akhlak. Kita akan diberikan pelbagai gelaran jelek. Karekter kita dicemarkan. Kekuatan mental kita dilumpuhkan. Kita dituduh menolak Islam. 


4. Tidak cukup dengan agama, PAS turut memperjuangkan isu kaum dan bangsa yang dahulunya mereka katakan assabiyah yang perlu ditolak. Pelik sungguh PAS ini, hukumnya berubah cepat. Lebih pelik lagi pengikutnya dan pentaksubnya ada dalam kalangan professional dan cerdik pandai.


5. PAS dahulu dan sekarang banyak berbeza. Dahulu PAS pertahankan kebenaran, kini PAS perlekehkan kebenaran. Saya timbulkan isu air, sampah dan jalan sempit di Kelantan, penyokong PAS nafikan dengan pelbagai cemuhan. Menakjubkan, mereka bahagia dengan kekurangan yang ada asalkan “PAS perjuangkan Islam.”


6. Bagi penyokong PAS, hanya mereka sahaja yang perjuangkan Islam. Bagi saya, ini wajah PAS yang jumud dan keliru.


7. Saya sungguh tidak selesa dengan politik PAS sekarang. Kita tegur dan kritik, dianggap sesat dan jahat. Dahulu PAS lihat rasuah itu jijik, kini PAS lihat rasuah itu derma. Politik PAS tidak ada lagi kasih sayang. Yang ada hanyalah kebencian bagi mereka yang berbeza dengannya. Menyokong PAS mereka janjikan syurga dan menentang PAS mereka ugutkan dengan neraka.


8. Saya fikir politik PAS sebegini perlu ditolak. Saya harap sangat anak muda dan pengundi yang mahukan negara kita maju dan harmoni menolak politik sebegini. Negara kita perlu aman untuk rakyatnya hidup sejahtera.


9. Mujurnya, dalam PRU lepas kata-kata “Kito sudah cukop jumloh. Esok angkat sumpoh” tidak menjadi kenyataan. Alhamdulillah.


AIR TAK ADA TU SEPATUTNYA YANG HARUS MENJADI CABARAN KERANA GAGAL MEMBERIKAN KEMUDAHAN ASAS BUAT RAKYAT

 


Lor... Kerajaan pusat buat rumah terbuka di negeri yang ditadbir pembangkang, dia anggap mencabar maruah negeri pulak.


Sepatutnya maruah negeri tercabar bila masalah air yang dah berdekad lama tak selesai. Ataupun dapat MB yang bermulut cabul.


Lain macam la cara pemimpin PN berfikir. Perkara yang songsang dianggap normal. Manakala perkara yang elok, dianggap jahat.


Kisah MB Terengganu naik bot dengan tauke judi, atau kecurian REE di kawasan MB Kedah sendiri, atau pengurangan tanah rizab Melayu, atau hudud yang dijanji hingga ada MB kata nak letak jawatan kalau tak laksana tapi tetap tak terlaksana, jelas lebih mencemar maruah negeri.


Nak kena buat alignment semula otak pemimpin PN ni. Jauh sangat dah lari dari norma manusia biasa. Bahaya dibiarkan. Guane boh?


 

Raja Gelap 

.SKETSA HARI RAYA

 


SKETSA: Bila walaun berjumpa di hari raya...


Walaun 1 (W1): Panah lor ni. Bahe PRN teraso doh.


Walaun 2 (W2): Betoi. Depa puak PH ni bersungguh nak pejatuh kerajaan ulama. Hang nampak dak?


W1: Tu la. Puok dio main isu air la, isu pembangune la. Mace kito lapa pembangune.


W2. Kan? Depa punya takut dengan MB kami. Hari hari dok cerita Sanusi, Sanusi.


W1: Ho la. Kito hok bawoh kerajae Isley ni dop beraso nak tukar kerajae pun. Sejahtero jah hidup kito. Puok dio sajo reko isu.


W2: Betoi dah. Hang orang Kelantan, hang tinggal tang mana?


W1: Eh dooookkk. Kawe asa Kelate. Lo ni kawe Kijo kile di Shak Ale. Doh demo Kedah belah mano?


W2: Kami asai ja Kedah. Tapi la ni keja KL. Monorel.


W1: Ooo... (Sambil kedua-dua mereka tersengih).


Guane boh?


 

Raja Gelap 

.

MUDAH SANGAT MEMPERLEKEHKAN ORANG
 Ini seorang manusia tak cerdik mana tapi tergamak perlekeh seorang yang telah diiktiraf kepintarannya hingga universiti luar negara pun melantiknya jadi professor.


Mat Amar, orang yang kata sia-sia besarkan jalan kalau guna setahun sekali, yang kata siapa nak air bersih boleh terjun sungai belakang Tesco KB, cuba hina Prof. Agus 


Tak apa. Kata-kata dia hanya menggambar betapa rendahnya daya inteleknya sendiri. Prof. Agus tak terjejas sedikit pun.


Cuma part yang dia kata masa PAS dalam kerajaan pusat, orang yang ada kes rasuah tak dilantik jadi menteri tu, aku nak balas sikit la. Sikit je pun.


Memang mereka yang ada kes tak dilantik menteri. Masalahnya, yang dilantik menteri tu pula jadi ada kes. Itu apa cerita? Dan orang ada kes tu masih lagi pegang jawatan utama dalam PN. Kenapa jadi gitu? Guane boh?


 

Raja Gelap 

.SAMAN JA- SEMUA BANYAK PENGALAMAN

 


Banyak duit PN. Takbir raya di TV3 pun sanggup dia bayar, kan? 


Bila kena batal dia tak puas hati pulak. Orang cakap nak pulangkan duit pun masih tak puas hati.


Kalau macam tu saman je la TV3. Bukan tak biasa pergi mahkamah pun. Kluster mahkamah kan... Guane boh?


 

Raja Gelap 

.


ALIRAN KEWANGAN INI AKAN TAHU PUNCANYA.


 

SAKIT HATI TAK HABIS HABIS

 


KALAU PAS BUAT TAK MEMBAZIR

 
Sham Ghaz.


Tak membazir jika Kerajaan PAS Kelantan buat sambutan Aidilfitri? Jika Kerajaan Madani buat baru membazir😏🀭


Siap cabutan bertuah motor, mesin basuh, peti, tv, kipas dll 


Majlis berlangsung malam tadi di Balai Islam Lundang, dihadiri oleh Menteri Besar Kelantan Dato Ahmad Yaakob, Timbalan Menteri Besar Kelantan - Dato Mohd Amar dan Exco Penerangan Kelantan - Dato Nasaruddin Daud dll.