FAHAM DULU APA ITU ROYALTI DAN WANG EHSAN


 

MEMANIPULASI MENGEKLPOITASI SOAL KAFIR


 

BIADAP


 

BILA BERADA DI NEGERI YANG TIDAK ADA BANGSA LAIN. PENDUDUKNYA JADI PELIK.


 KAU NI KAFIR KE?


Rainz Firdaus. 

Masih segar dalam ingatan aku sampai hari ini bila pernah diajukan soalan begitu tidak lama dulu. Peristiwa ni berlaku sewaktu aku bersekolah di sebuah sekolah di pantai timur sekitar tahun 2001.


Aku bagi isi pengenalan dulu..

Disebabkan aku baru berpindah sekolah. Maka, persekitaran teramatlah baru buat aku masa tu. Yelah, aku dari Sarawak dan lingkungan rakan-rakan aku pun ramai yang bukan dikalangan Melayu. Aku banyak kawan dengan kawan Iban,Bidayuh,Kenyah dan sebagainya. Bila aku berpindah ke tempat baru, persekitarannya jadi 360 darjah bertukar. Aku kena kejutan budaya. Bahasa percakapan harian dah jadi lain. Aku sepatah haram kurang faham waktu tu...aku rasa seperti orang asing yang terpinggir kerana tak pandai bercakap bahasa mereka...


Adalah..ini baru aku nak cerita pasal KAFIR....aku ditanya secara terus di depan muka


''...namo..Mohd..Firdaus...Lll..laaw.. gapo dio namo mung ni?" Cikgu tersebut


"..Lawrancstain....Mohd Firdaus Lawrancstain.." jawap aku


Aku sampai hari ini..saat ini aku masih ingat..cikgu..kawan sekelas waktu tu tanya...


"..namo Mohd Firdaus tu molek doh depe..yg belakey tu..serupo namo orang kapir..mung ni KAFIR ke, dauh? Ujar salah seorang rakan sekelas aku waktu tu sambil diiringi hilai ketawa rakan yang lain


"..Saya Islam, Cikgu..keluarga sy masuk Islam dah lama..yg nama tu nama asal sy..tpi sy memang Islam.." ujarku lagi


"..namo ado mix dengan namo kapir gini..buke Isley lagu nih..namo org isley bukey gini...biar betul awok ni, Firdaus..?"


Sejak hari itu..aku tak tahu apa salah dengan nama aku sampai kena perli berminggu-minggu jugak la..berlarutan lama nak berbulan-bulan..rakan sekelas yang lain panggil aku KAFIR..Dauh kapir..Dauh Kapir..ada yg panggil Watson Nyambek...sebab nama aku lain dan nama tidak islamik..aku boleh dapat title KAFIR waktu tu....ya..sampai hari ni aku ingat..


Aku sampai tahap kemurungan dan tertekan bila nak ke sekolah..sampai aku minta bapak aku buang nama Lawrancstain tu kat IC aku...bayangkanlah aku punya perasaan waktu tu...


Aku cuma berharap tiada lagilah manusia yang rasa diri terpaling Islam..terpaling beriman ada mentaliti dan pemikiran sempit dan tak celik begitu di masa kini...sebab..kalau masih ada ramai orang Islam yang berfikiran cetek dan dangkal begini wujud, maka bertambah ramai lagi orang akan pandang serong kat Islam....


Last aku tanya...KAU NI KAFIR KE??


Aku tidak sesekali menidakkan perkataan KAFIR..tapi aku memangkah dan mengeji orang yang sewenang-wenang guna(MENUNGGANG) perkataan KAFIR itu untuk tunjuk diri dia terpaling BERIMAN..BERAGAMA DAN TERPALING ISLAM...


Dan...Ya!! Memang sampai hari ini aku rasa tersakiti..aku teringin sangat nak jumpa balik muka-muka yang panggil aku KAFIR termasuklah cikgu tersebut...


Sekian-NABI TAK PANGGIL KAPIR.


 Nabi pun tidak panggil orang kafir itu kafir – UAI


PETALING JAYA – Rasulullah SAW juga tidak pernah memanggil orang bukan beragama Islam dengan perkataan kafir di hadapan mereka.


Penceramah selebriti, Ustaz Azhar Idrus menjelaskan, perkataan kafir adalah nisbah akidah di mana untuk menceritakan tentang beza orang muslim dan kafir (bukan muslim).


“Mana ada orang Islam pergi kedai jumpa orang orang kafir panggil wahai orang kafir, nabi sendiri pun tidak ada panggil macam tu.


“Pegangan selain Islam memang kita panggil kafir, kafir ini menjelaskan tentang akidahnya sebagai bukan orang Islam, kena faham, kita tak ada panggil depan-depan orang tu kafir,” jelasnya.


Katanya lagi, teruskan lah kita sebagai orang muslim untuk menyebarkan tentang ilmu agama untuk menerangkan tentang Islam mahupun kafir.


Bagaimanapun katanya, setiap mazhab yang ada kita berbudaya dan berakhlak kalau berhadapan dengan orang kafir kita tidak sebut perkataan orang itu kafir.


“Nabi panggil nama, di hadapan mereka nabi tak panggil kafir.


“Di belakang mereka kita sebut kafir adalah kerana ingin menceritakan tentang peri sifat mereka,” jelasnya.


Sumber: KOSMO! ONLINE.Menjawab andaian jahat Mufti Perlis


Abu Mishkat


1. Dalam penghantaran awal responnya kepada isu larangan Menteri Pendidikan memanggil orang bukan Islam sebagai ‘kafir’, Mufti Perlis telah membuat beberapa persoalan: 


- “apakah ini bererti dia telah mengharamkan al-Quran dan al-Sunnah dalam rumahnya?”

- “apakah dia menapis ayat-ayat yang sesuai dengan hawa dirinya sahaja dalam rumahnya?”

- “Atau, dia sudah tidak percaya al-Quran dan al-Sunnah berfungsi dalam kehidupannya?”

- “Atau dia ingin mengubah ayat-ayat ALLAH dan hadis-hadis Nabi s.a.w. dengan edisi baru bikinannya?”


2. Selepas dilontarkan persoalan-persoalan dengan andaian jahat itu, Mufti Perlis membuat kesimpulan: “Apapun, itu semua merupakan *[gambaran akidah yang parah]* yang sedang membarah dalam masyarakat kita. Semoga Allah memelihara diri dan generasi kita daripada keingkaran terhadap kitabnya dan sunnah Rasulnya”


3. Dengan kesimpulan Mufti Perlis itu, dia sebenarnya telah menuduh Menteri Pendidikan mempunyai akidah yang parah. Akidah yang parah ialah akidah yang rosak. Bagi orang awam, bila mufti menghukum akidah seseorang muslim itu rosak, mereka boleh pergi sampai memurtadkan  atau mengkafirkan Menteri. 


4. Ini bukan kali pertama Mufti Perlis bermudahan mempertikaikan iman seorang Islam. Dalam grup Whatssap kendaliannya beberapa tahun dahulu beliau pernah menyamakan akidah seorang pegawai khas Menteri Agama ketika itu dengan akidah LKS (Lim Kit Siang) hanya kerana pegawai khas itu tidak bersetuju dengan pendirian kerasnya dalam isu sekatan terhadap Dr. Zakir Naik daripada memberi ceramah bebas. Tiada pegawai khas lain dalam grup itu ketika itu selain saya sendiri. Bantahan saya terhadap sikap takfirinya berakhir dengan beliau sendiri mengenyah buang saya daripada grup itu. Alhamdulillah saya dijauhkan daripadanya.


5. Bila mufti mula mempertikaikan akidah orang Islam, orang awam pula bermudah mengkafirkan. Ia sudah pun berlaku. Seorang penjawat awam yang bertugas di sebuah hospital kerajaan telah membuat komen di satu wall Facebook kenalannya: “Macam Si Kapir Sorang Nie Ke? (dengan emoji ketawa)”, dengan gambar Menteri Pendidikan di bawah komennya. Setelah ditegur, baharulah beliau meminta maaf dan mengharapkan tindakan tidak dikenakan ke atasnya. Begitu mudah dosa besar dilupuskan seperti menghalau seekor lalat yang hinggap di hidungnya.


6. Bahkan seorang yang memakai nama dan gambar profil Ustaz Azhar Idrus (seorang yang digelar sebahagian pengikutnya sebagai ulama sejuta ummah) membuat satu komen di wall Facebook kenalannya juga: “Kafir bekap (back up) kafir” di bawah penghantaran poster Menteri Pendidikan mengharamkan perkataan kafir di rumahnya. Sehingga saat ini saya belum melihat penafian daripada Ustaz Azhar Idrus sendiri. 


7. Sekarang kita boleh nampak kesan segera perbuatan bermudah-mudah mempertikaikan akidah dan iman seorang muslim seperti mana yang dilakukan oleh Mufti Perlis. Ia membawa kepada amalan takfiri yang sangat dicegah oleh Allah S.W.T. dan Rasulullah S.A.W. Ia adalah kemungkaran yang sangat besar dan tercela.


8. Mufti Perlis dan Ustaz Azhar Idrus adalah dua sosok yang boleh dikatakan bermusuh dari sekolah pemikiran yang berbeza. Tetapi kedua-duanya bersatu di atas sikap bermudah-mudah (tasahul) dalam mempertikaikan akidah dan iman orang Islam.


9. Nampaknya Mufti Perlis telah membuat penghantaran baru yang lebih panjang untuk menjustifikasikan penghantaran awalnya adalah benar dan bertepatan prinsip al-Amru bin Ma’ruf wa al-Nahyu ‘an al-Munkar (Menyeru Makruf dan Mencegah Mungkar). Kita akan membuat ulasan ke atas poin-poin hujahnya selepas ini, in sha Allah.
DAH JAHIL


Abu Mishkat


 Orang jahil bersemangat agama tidak berfaedah kita hujahkan dengan ilmu. 


Hujah yang terbaik ialah dengan melingkupkan lawak bodohnya ke atas kepalanya kembali seperti ini...TAK ISI PADU PUN DATA TETAP MASUK.

 

Najib Bakar


Baki rakyat Malaysia yang tidak mengemas kini akan tetap dimasukkan ke dalam sistem PADU mengikut maklumat yang telah pun ada dengan kerajaan sebelum ini.


Maksudnya apa?


Data dari lebih 300 database seluruh agensi memang dah ada, kalau hampa tak daftar pun, maklumat hampa akan tetap masuk ke dalam PADU.


Habis tu, pasaipa nak kena daftar dan kemas kini sebelum ni?


Sebab, data dalam 300 database tu mungkin ada yang tidak up-to-date dengan maklumat semasa.


Sebab tu kerajaan bagi tempoh 3 bulan tu untuk BAGI PELUANG rakyat kemas kini SENDIRI maklumat terkini.


Contoh, dalam data kerajaan, mungkin Abdol berada dalam kumpulan T20 yang tak layak dapat apa-apa bantuan sebelum ni.


Tapi sebenarnya Abdol baru saja masuk dalam kumpulan B40 bulan lepas sebab bisnes tutup, yang melayakkan dia dapat subsidi bersasar.


Kalau tak kemas kini sendiri maklumat dalam PADU, takutnya Abdol tercicir dari subsidi bersasar.


Paham dah kan sebab apa kerajaan push untuk daftar dan kemas kini PADU?


Pendaftaran PADU satu hari semalam, rekod 943k orang.


Memang stail macam buat assignment last minute. 😂


Punya la ramai semalam sampai 4 kali infra PADU ditingkatkan untuk tampung jumlah pengguna yang sangat tinggi.


Jumlah akhir di hujung tempoh pendaftaran, 11.55 juta rakyat berusia 18 tahun ke atas mendaftar dan mengemas kini.


Lepas ni, data yang dikemas kini akan dinilai, diperhalusi, supaya pemberian subsidi bersasar itu nanti betul-betul sampai kepada mereka yang layak.KENA PEMBOHONG DARI KECIK SAMPAI TUA...KELANTAN DAN KEDAH SAMA JA.....MELINGKUP.


 

NEGERI KALAU CUKAI DAN PENDAPATAN NEGERI SIKIT..JANGAN JANJI APA LA BAB BONUS.


 

BERITA RINGKAS HARI INI


 

HILANG. DENGAR KATA DIA NAK RAPAT BALIK PADA PKR.


 

ISU MINYAK JANGAN DENGAR WALAUN DOK GEBANG. MAKANISME TAK TAHUNLAGI


 

JOM DENGAR KERAJAAN KEDAH KENA SAMAN 310 JOTA...MAMPOIH LA HANG SANUSI..PEMBOHONG KUAT


 

ZAMAN NI SEKTOR AWAM NAMPAK JENUH DAPAT .KERAJAAN LAMPAU DAN LEPAS. PAKAT PAKAT KAUT BAGI KAYA ANAK BERANAK.

 


PMX CUBA KENDERAAN HIDROGEN


 Hari ini saya berpeluang menyaksikan demonstrasi pengisian semula hidrogen ke kenderaan berkuasa hidrogen.

Usai, saya menaiki kenderaan yang menggunakan sel bahan api hidrogen itu dari Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi ke bangunan Perdana Putra seraya diapit Menteri Sains Teknologi dan Inovasi Chang Lih Kang.


Menariknya, kenderaan berkuasa hidrogen itu lebih senyap berbanding kenderaan menggunakan bahan api petrol.


Saya percaya, di masa hadapan nanti, ekosistem bahan api hidrogen dalam negara pasti dapat berkembang dengan lebih pesat dan maju disertai dengan kajian serta penyelidikan menyeluruh hatta teknologi ini mampu bersaing di pasaran terbuka sebagai alternatif untuk dinikmati para pengguna.


#MalaysiaMADANIWALAAUN KALAU TAK MAU...BOLEH SERAH SEMULA KEPADA PERBENDAHRAAN


 

KEDAH KENA LAGI.... MB HANGPA BUAT APA?

Iswardy Morni


 ALOR SETAR: Kumpulan Aras Niaga Berhad telah memfailkan saman RM310 juta terhadap Perbadanan Setiausaha Kerajaan Negeri (SSI) Kedah yang didakwa melanggar perjanjian pajakan tanah yang ditandatangani pada 2020.


Peguam Firhat Muhammad Fikri, yang mewakili Kumpulan Aras Niaga Berhad, berkata writ saman yang difailkan pada 25 Mac lepas itu menamakan SSI Kedah, Pengurus Besar SSI Kedah dan Setiausaha Kerajaan Negeri Kedah sebagai defendan.


Beliau berkata saman itu difailkan selepas Kumpulan Aras Niaga Berhad diarah menyerahkan kembali tanah seluas 255 hektar di Mukim Semeling, Kuala Muda yang dipajak secara sah sebelum ini kepada SSI.
Perbuatan fasiq yang tidak harus diikuti.


Abu Mishkat

Walaupun seseorang itu gelarannya ulama besar, dia tidak terlepas daripada zillat (kegelinciran). 


Perbuatan salah tetap salah tak kira siapa yang melakukannya. Tiada manusia yang maksum walau betapa ramai pengikutnya. 


Di antara ulama terkemuka yang mengharamkan gelaran kafir kepada orang bukan Islam warganegara ialah Ibn Nujaym al-Hanafi (926 - 969H /1520 - 1563M) dalam kitab al-Ashbah wa al-Nazoir dan Ibn 'Abidin (1784 - 1836M, juga ulama besar mazhab Hanafi) dalam kitab al-Durr Al-Mukhtar. 


Selepas mereka, ulama terkemuka membuat fatwa yang sama ialah Syeikh Rasyid Ridha (1865 - 1935M) dalam Tafsir al-Manar. 


Selepas itu ulama yang dikenali seluruh dunia kerana kealiman dan ketegasannya ialah almarhum Syeikh Dr. Yusuf al-Qaradawi (9 September 1926 - 22 September 2022) dalam kitabnya Khitobuna al-Islami fi 'Asr al-'Awlamah. 


Terkini, para ulama yang hebat-hebat dalam Nahdhatul Ulama Indonesia juga melarang umat Islam menggelar atau memanggil warganegara non muslim dengan panggilan kafir. 

Abu Mishkat


Pendapat ulama yang terpencil tidak diambil kira, apatah lagi hujahnya hanya sekadar lawak bodoh yang mempermainkan ayat suci al-Quran. 
Zillat itu tidak harus diikuti kerana adalah perbuatan fasiq dan berdosa. Adab perbezaan pendapat dalam Islam ialah dengan masing-masing membawa hujah, bukan lawak ayat al-Quran untuk mencetuskan hilai ketawa.


"... Ucapkanlah (hai Muhammad), adakah dengan Allah, ayatNya dan rasulNya kamu mahu memperolok? " (surah al-Tawbah: 65)


https://www.facebook.com/share/p/YNJ2dtzjfk4PXWmk/?mibextid=oFDknk


*Link di atas mengandungi klip Ustaz Abdul Somad mengubah ayat pertama surah al-Kafirun dengan membaca: "Qul yaa ayyuhal non muslim"Tiga pasukan petugas ditubuhkan tingkat semula ekonomi Labuan


 

Tiga pasukan petugas di bawah Jabatan Wilayah Persekutuan (JWP) ditubuhkan sebagai usaha merancakkan ekonomi Labuan.Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Wilayah Persekutuan), Dr Zaliha Mustafa berkata, pasukan petugas berkenaan akan menumpukan kepada pembangunan pelancongan, pembinaan jambatan Labuan-Menumbok, serta meningkatkan aktiviti pemindahan kargo kapal ke kapal."Diterajui Ketua Pengarah JWP dan Timbalannya serta melibatkan penyertaan pihak berkepentingan, pasukan petugas ini telah mengadakan mesyuarat pertamanya."Kami komited untuk melaksanakan strategi tindakan dengan segera, manakala inisiatif utama seperti pembinaan jambatan Labuan-Menumbok akan dikemukakan untuk perhatian Perdana Menteri," katanya dipetik pada sidang media di Labuan pada Ahad.Terdahulu Dr Zaliha hadir mendengar taklimat pengendalian Labuan Liberty Port oleh pengendali pelabuhan itu, Megah Port Management Sdn Bhd.Sementara itu beliau turut melahirkan keyakinan masa depan pulau bebas cukai itu akan bertambah baik susulan wilayah itu kini sering menerima lawatan Menteri Kabinet.Pada sidang media itu, Dr Zaliha turut menyatakan komitmen bagi memacu sektor pelancongan Labuan termasuk penambahbaikan terhadap acara pelancongan terkenal iaitu Labuan International Sea Challenge (LISC).

 

Kerajaan lanjutkan projek pelebaran Lebuhraya PLUS hingga Ayer HitamKerajaan Persekutuan bersetuju melanjutkan projek pelebaran Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) yang sebelum ini berakhir di Simpang Renggam, diteruskan sehingga ke Ayer Hitam.Timbalan Menteri Kerja Raya Datuk Seri Ahmad Maslan, berkata pertambahan 17 kilometer lagi projek pelebaran Lebuhraya PLUS itu dibuat berikutan peruntukan RM931 juta yang diberikan kerajaan mencukupi untuk kerja-kerja pelebaran tersebut."Sebelum ini sudah diumumkan projek pelebaran Lebuhraya PLUS daripada empat lorong kepada enam membabitkan peruntukan RM525 juta sejauh 21 kilometer (km) antara Senai Utara ke Sedenak.

"Namun dalam Belanjawan 2024 Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, mengumumkan kerajaan bersetuju untuk melaksanakan projek pelebaran Lebuhraya PLUS daripada empat kepada enam lorong dilanjutkan dari Sedenak sehingga ke Simpang Renggam, dengan peruntukan RM931 juta."Hari ini saya ingin memaklumkan dengan peruntukan sama RM931 juta, projek pelebaran Lebuhraya PLUS antara Sedenak bukan berakhir di Simpang Renggam sahaja, tetapi ia akan diteruskan sehingga ke Ayer Hitam membabitkan pertambahan 17km lagi."Pertambahan 17km lagi dibuat selepas penilaian awal mendapati peruntukan RM931 juta mencukupi sehingga pelebaran di Ayer Hitam," kata dipetik pada sidang media selepas menghadiri mesyuarat JKR Johor di Cawangan Kejuruteraan Mekanikal, Gelang Patah pada Ahad.Sementara itu jelasnya, JKR ketika ini sedang melaksanakan Kajian Nilai (Value Assessment-VA) supaya projek pelebaran Lebuhraya PLUS terbabit tidak hanya berakhir di Simpang Renggam.Laluan enam hingga lapan lorong di Lebuhraya PLUS dari Kuala Lumpur ke selatan hanya berakhir di Melaka.

DATUK SHAIFUL RESPON KATA SANUSI “BELI KERETA BAHARU SEBAB YANG LAMA KER...

[LANGSUNG] Perhimpunan bersama warga Jabatan Perdana Menteri I 1 April 2024

PARLIMEN : ANWAR JAWAB SOALAN TAKIYUDDIN DENGAN BERSAHAJA

Harap MB Kedah dapat hadir..

 

Izlin Idris. 


Harap MB Kedah dapat hadir..

Kita bagi peluang sebab kalau nak tunggu litar sungai petani punya takut kempunan sampai ke sudah nanti.KAFIR


Adrian Lim Chee Ann. 


Selalu je insan kerdil ini dilabel. Ada label-label lebih teruk. Tapi tak mengapa. Itu asam garam kehidupan.


It used to bother me. Lama dulu.

But now, no.


Dalam pengalaman saya, menarik ada juga, bernasib baik ada juga.


Sebab yang label saya kafir itu…… Muslim.

Rasa sakit hatilah. Itu dulu.


Tapi yg meyakinkan saya bukan semua Muslim sebegitu…… pun Muslim juga. Itu kemudian.


Sepanjang berkenalan, ada kawan saya seorang ni dia selalu dan sangat passionate kongsikan tentang misconception dan salah faham tentang Islam. Dari situ saya dengar, fikir dan hadam. Jadi banyak benda saya belajar juga.


Sebab itu walaupun saya Cina, tetapi kebanyakan pemahaman saya tentang topik Melayu Muslim adalah sangat berbeza dengan pemahaman “Cina Bukit” tentang topik Melayu Muslim.


Sebab ada kawan saya seorang ni banyak inform dan jelaskan. Kemudian saya dengar dan baca.

 

Berbalik kepada isu kafir.


Beberapa tahun lalu kawan saya ini beritahu. Dalam konteks kemasyarakatan, apa niat sebenar orang yg mengungkapnya? Dia saja mengungkap tanpa apa-apa niat? Atau niat dia sebab nak menghina kamu?


Biasanya dalam konteks politik, ungkapan itu sebenarnya membawa niat nak menghina. Atau nak menjatuhkan. Atau nak memecahbelahkan.


Sebab kalau bukan label kafir, dia akan guna istilah lain juga. Muka sial lah, gemuk lah, pendek lah, planta lah, apa-apa lah. Niat itu sama. Cuma label yang digunapakai berbeza.


So, just take label “kafir” with a pinch of salt. Tak perlu terasa sangat dan tak perlu membalas.


Sebab itu sekarang, it does not really bother me anymore. Kerana jati diri dan maruah saya tidak terbentuk dengan label-label yang diungkap oleh orang lain.


Dan saya juga bersetuju dengan kenalan Muslim saya seorang ini.


Melihat perpecahan, peperangan dan porak peranda di seluruh dunia, sememangnya dunia ini dan manusia yang menghuni dalam dunia ini memerlukan lebih banyak kasih sayang. This world really needs more kasih sayang sesama insan.


Jadi saya fokus pada yang baik. Seperti kawan saya itu.


Dan abaikan negativity. Seperti orang-orang yang berniat menghina, memecah-belah dan memporak-perandakan.


Salam Ramadan kepada yang bersedia sahur.PENGESAHAN MUKHRIZ TAK MENGEJUTKAN, SEPATUTNYA SEMUA ANAK-ANAK TUN MAHATHIR PERLU DISIASAT SAMAMukhriz Mahathir, salah seorang anak Tun Mahathir Mohamad, selain Marina yang masih belum disentuh oleh SPRM, hari ini tampil mengesahkan bapanya memang merupakan subjek sebenar siasatan badan penguatkuasa anti rasuah itu.


Katanya, beliau melihat sendiri notis berkaitan hal itu yang ditujukan kepada dua abangnya, Mirzan dan Mokhzani.


“Saya melihat sendiri notis yang ditandatangani oleh Azam Baki selaku Ketua Pesuruhjaya SPRM kepada kedua-dua abang saya, Mirzan dan Mokhzani yang mana di awal notis itu menyebut bahawa siasatan adalah ditujukan ke atas Tun Mahathir.


“Kemudian diperlukan atau pun diarah kedua-dua abang saya itu untuk membuat pengisytiharan harta untuk membantu dalam siasatan,” katanya.


Mukhriz menambah, adalah membingungkan mengapa SPRM menyiasat anak kepada subjek sebenar dalam siasatan mereka.


Saya telah menulis sebelum ini bahawa bukanlah sesuatu yang menghairankan apabila Mirzan dan Mokhzani mendedahkan kepada sebuah media asing bahawa bapa mereka adalah subjek sebenar siasatan SPRM.


Ini kerana, saya berpendapat, Mirzan dan Mokhzani bukanlah sesiapa di dunia ini jika mereka bukan anak Tun Mahathir.


Lagi pula, untuk menyiasat Tun Mahathir atas kekayaan yang mungkin dimilikinya atau bagaimana anak-anaknya boleh menjadi terlalu kaya juga bukanlah pelik di bawah kerajaan madani pimpinan Anwar Ibrahim.


Menjadikan Tun Mahathir sebagai sasaran siasatan adalah janji yang telah lama diungkapkan oleh Anwar dalam perjuangan reformasinya.


Setelah menjadi Perdana Menteri sekarang, ia adalah masa untuk Anwar menunaikan janjinya.


Dengan itu, sama seperti tidak menghairankan bila Mirzan dan Mokhzani sehelum ini mendedahkan bahawa bapa mereka adalah subjek sebenar siasatan SPRM, pengesahan Mukhriz ini juga sama sekali tidak mengejutkan.


Malah tidak menghairankan jika Mukhriz juga bakal disiasat dan diminta mengisytiharkan kekayaan dimilikinya kepada SPRM selepas ini.


Takkan dua anak Tun Mahathir saja yang kena siasat?


Lebih lengkap siasatan SPRM terhadap Tun Mahathir sebenarnya jika kesemua anak-anaknya dipanggil untuk disiasat dan diminta mengisytiharkan kekayaan masing-masing. – ShahbudinHusin 31/03/2024.


https://shahbudindotcom.net/2024/03/31/pengesahan-mukhriz-tak-mengejutkan-bahkan-sepatutnya-semua-anak-anak-tun-mahathir-perlu-disiasat-sama.htmlMOGA MASUK....


Mohd Fairul. 


 Hambaliruslan Salahuddin. Saya tak kenal awak. Tapi Allah dan Malaikat pasti akan kenal awak.


Saya doakan dalam 10 Ramadan ni agar awak dilaknat Allah swt dan awak dihukum setimpal dengan kesalahan awak didunia ini lagi.TAK TAKUT DOSA.

 Jamzuri Ardani. 


Kapas yang terus berterbangan hingga ke akhir hayat. 


Bukan sekadar post dipadam, akaun pun ditutup terus. 


Dengan manusia takut.  Tapi buat dosa tak takut ...


MENGAPA UMAT ISLAM TIDAK MARAH BILA ORANG ISLAM MEMPERSENDAKAN AL QURAN?? Che Ibrahim


1. Tulis ayat Al Quran dalam tulisan selain Bahasa Arab adalah Haram hukumnya.

2. Mengubah ayat Al Quran walaupun secara "troll" adalah Haram.

3. Mempermain/mempersenda ayat Al Quran boleh membawa kepada kufur @ gugur Iman.


Perbuatan seperti ini jauh lebih besar dosanya berbanding tulis nama Allah di stokin yang tidak diketahui siapa pelakunya dan stokin itu telah dipakai di kaki.UN NAK BERKENALAN

 

W. Faudzin
Ada yang nak berkenalan ke? Sila request add friend saya ok atau request masuk kotak waktu ana live nanti.