Beza antara Pejuang Pembela Rakyat dan Pejuang Madah Pujangga

 AL HUSSEINcatatan Husam di fbooknya...

Bila K Krai boleh pulih semula?? 

Tangisan seorang lelaki di tangga Pasar Besar Kuala Krai Jumaat lalu sebaik acara penyerahan cek sumbangan oleh YAB Lim Guan Eng berbeza dari apa yg saya temui sepanjang banjir memuncak.

 Sebagai peniaga kecil, pulihnya pasar dan bandar bermakna kehidupan mekar semula. Hari ini, Alhamdulillah ratusan sukarelawan termasuk Ajk dan petugas Pas Kubang Kerian, DBKL, Tentera, Bomba dan pelbagai NGO berpusu menghilangkan kekusaman pasar ini.

Apa yang penting, kerjasama...

 MB turut singgah, ditemani YB Exco Kerajaan Tempatan dan DO yg tiba lebih awal. Bau kuat yg menerjah hidung bukan kepalang.

Dua gaya berbeza antara MB Kelantan dan MB Rakyat

 Kesukaran untuk kerja pembersihan ialah kerana bekalan air di sini belum pulih. Berpandukan rungutan penduduk, selepas seketika di sini, saya berkunjung ke loji air Kg Tualang. Setiba, kami dpt mendengar bunyi pam beroperasi. Mengikut En Ghazali, operator loji, bermula petang semalam operasi telah pulih .
Longgokan sampah busuk....

 InsyaAllah bermula hari ini, bekalan dalam coverage loji ini boleh menikmati air bersih semula. Petugas Yayasan Darul Hijrah mengambil kesempatan berbincang sebentar di sebuah kedai kopi. Membahagikan tugas dan membincangkan langkahan selanjutnya.......

Selepas 9 jam bertungkus lumus, akhirnya pasar 
bersedia untuk beroperasi semula...

Mungkin korang tertanya-tanya siapakah gerangannya lelaki yang menangis ditangga pasar Kuala Kerai itu? Mungkinkah inilah dia orangnya? Cuma telahan aku sahaja. Mungkin betul, mungkin tidak .....
"...Tuhanku, di tengah kota raya angkuh ini, wajahkannya padaku seperti longgokan sampah sarap yang membusuk. Kau biarkanlah aku jadi persis wajah yang kosong itu....."
Hanya orang yg kepalanya kosong mohon persis wajah yang kosong!

Orang bertungkus lumus membersihkan sampah, mengutip longgokan sampah yang busuk, dia pula sibuk bermadah pujangga konon mengutip kebaikan dan kelebihan dicelah-celah kelam dan busuk ....alahai, ada akai kah?

Terbaik dari Husam!

Husam Musa berkongsi penderitaan rakyat Malaysia

AL HUSSEYN

Husam Musa berkongsi penderitaan rakyat Malaysia

Kalaulah saya jadi TMB Kelantan saya malu untuk menerima check RM1 juta daripada Azmin Ali. Kalau pun Kelantan inginkan wang itu biarlah orang lain yang menerimanya. Sebab masa krisis MB Selangor dahulu TMB inilah yang menyeru wakil rakyat Pas di Selangor agar menyokong Khalid Ibrahim.
Tetapi jenis tak ada air muka, dia senyum sahaja terima chek RM1 juta. Selamba saja maca kera berak atas dahan motan.

Di sinilah kalau rakyat nak ukur maruah seseorang pemimpin atau pun nak mengenali dia hipokrit atau bewak.


Syabas Minali kerana ada ehsan untuk bantu Kelantan. Barang kali Mat Yaakob tak sanggup terima chek sebab dia juga kata tak ada kesalahan syarie untuk pecat Khalid Ibrahim. Jadi Mat Yaakob walaupun tak pandai bini tetapi ada air muka. Wassalam Mso.
Jenis tak ada kemaluan punya oreng! Selain sebagaimana yang MSO sebut kat atas tu, Husamlah yang mengusahakan untuk mendapatkan bantuan tersebut yang sebelumnya telah menghubungi Azmin. 

Husam tidak saperti little Kulop Pasir Mas yg sibuk merapu dalam fesbook dengan pelbagai falsafah yang pelik-pelik. Alahai...

Ziarah mangsa banjir Sekolah Kebangsaan Kota bersama 
YAB MB Selangor Azmin Ali. 

Husam menulis dalam  fesbooknya:

Saya pohon maaf kepada rakyat Salor yang kebanyakannya pertama kali teruk di landa banjir. Rumah saya sendiri teruk tenggelam dengan begitu cepat sekali sehingga menenggelamkan buku, dokumen dan koleksi yang saya kumpulkan sejak di bangku sekolah rendah. Musibah banjir ini merupakan pertama kali sejarah kampung ini sejak puluhan tahun.

 Dari pagi semalam air terus naik sehingga pagi ini; Jumaat 26 Disember 2014. Di depan rumah paras air lima kaki dan di dalam rumah melebihi tiga kaki. Kereta saya dan isteri sekalipun telah di alihkan ke “tempat selamat” turut tenggelam bersama kereta penduduk yang lain. Usah ditanya lagi dengan perabut atau kelengkapan rumah yang lain.

 Untuk makluman pihak di luar sana, semalam perhubungan terputus hampir sepanjang hari, tiada bekalan elektrik dan air. Namun begitu pembantu saya bertungkus lumus setakat kemampuan kami membantu perpindahan. Saya juga sempat menghubungi bilik bantuan PKINK untuk menghantar bekalan makanan kepada kawasan yang amat memerlukan.

 Pagi ini sebaik solat subuh, YAB Menteri Besar Selangor menghubungi saya. Saya gembira dengan langkah kerajaan Selangor sudi menghulurkan bantuan kemanusiaan sebanyak RM 1 juta. Saya cadangkan kepada beliau disalurkan menerusi Tabung Serambi Mekah. Lebih membanggakan lagi YB Saudara Azmin Ali akan meluangkan masa dua hari di Kelantan untuk melawat mangsa bermula Jumaat ini.

 Saya juga gembira apabila Pejabat YB Lim Kit Siang menghubungi saya untuk menyumbang kepada mangsa menerusi Yayasan Darul Hijrah yang saya asaskan untuk urusan kemanusiaan. Kepada teman yang bersimpati boleh salurkan sumbangkan melalui akaun Maybank; Yayasan Darul Hijrah 5660 1060 9934.

 Hari ini,insya-Allah kami akan giatkan usaha mengunjungi dan membantu mangsa-mangsa banjir.

 Terakhir, pihak berwajib perlu menilai jangkaan cuaca untuk beberapa hari akan datang. Jika hujan di jangka lebat sekali lagi, semua pihak harus bersedia untuk keadaan TERBURUK.

 Kerja menyelamat tidak boleh “paralyse” dan kematian deria kebersamaan rakyat jelata dalam musibah ini, khususnya dalam menyediakan peralatan menyelamat yang secukupnya. 

 Derita rakyat Malaysia dikongsi dengan terima dan hulur bantuan tanpa syarat.

Lets share the pain with the continuos pray and help in anyway we can!

Husam Musa
Naib Presiden PAS9 ADUN Salor.
Jumaat, 7.42 am 26/12/2014