APA PUN BUAT ELOK-ELOK.MALU PADA RAKYAT YANG MEMILIH.MUNGKIN 50 TAHUN LAGI NAK DAPAT SEBEGINIAzmin bakal mengganti Khalid lagi? — G. Manimaran

June 28, 2010

28 Jun — Azmin Ali! Pemimpin muda PKR yang tidak asing dalam arena politik tempatan. Perkembangan mutakir melatakkan pemimpin berusia 46 tahun ini menjadi tumpuan Selangor.

Malah tidak keterlaluan beliau menjadi tumpuan keseluruhan PKR mulai sekarang.

Awal minggu lalu, beliau melepaskan jawatan sebagai ahli lembaga pengarah Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) secara tiba-tiba, anak syarikat kerajaan negeri, yang diterajui oleh Tan Sri Khalid Ibrahim dari PKR.

Kini sudah diketahui umum, Azmin dilantik menggantikan Khalid sebagai Pengerusi PKR Selangor.

Nama Azmin, bekas setiausaha politik Datuk Seri Anwar Ibrahim, menjadi sebutan dalam setiap percaturan politik di negeri Selangor sejak Mac 2008. Nama beliau memang disebut-sebut sejak sepanjang satu dekad lalu tetapi tsunami politik 2008 membawa Azmin lebih dekat dengan Selangor.

Mengimbas kembali tulisan-tulisan blog dan cakap-cakap sejak pertengahan 2008, banyak pihak mendakwa yang Azmin bercita-cita untuk menerajui kerajaan negeri. Bagaimanapun Azmin sudah banyak kali menafikan dakwaan-dakwaan ini.

Yang terakhir kelmarin. Azmin menegaskan beliau secara peribadi tidak pernah mendesak Khalid agar melepaskan jawatan sebagai menteri besar. Melainkan katanya, hanya meminta agar Khalid membetulkan pendekatan pentadbiran kerajaan negeri.

Mengumumkan perubahan kecil semalam, Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata, “(langkah) ini setelah dipohon oleh Tan Sri yang mahu menumpukan tenaga beliau kepada pentadbiran negeri Selangor berkuat kuasa serta-merta.”

The Malaysian Insider sebenarnya difahamkan Khalid patut berbuat demikian ketika pertemuan di Kota Baru bulan lalu.

Berdasarkan kenyataan umum dikeluarkan semalam, Khalid selaku Menteri Besar dikatakan berhadapan dengan banyak aktiviti pentadbiran negeri telah membataskan masa beliau untuk memberi tumpuan ke atas usaha-usaha memantapkan parti itu.

“Saya ada banyak kerja. Saya memang banyak aktiviti seperti pelaburan yang saya kena,” kata Khalid. Antara projek khas yang ingin Khalid memberi tumpuan ialah mengambil alih operasi air di Selangor dan projek pembersihan Sungai Klang yang perlu menggemblengkan modal pelaburan di dalam dan luar negara.

Pun begitu, beliau dengan rendah diri mengatakan “boleh jadi pengalaman saya daripada segi politik tidak berapa ada juga, tetapi untuk menumpukan kepada pelaburan itu adalah usaha penting untuk kejayaan parti dan parti berpendapat saya ada pengalaman.”

Di atas faktor itu, kata Khalid, beliau mencadangkan kepada pucuk pimpinan untuk memberi peluang kepada orang lain meneraju PKR Selangor bagi memastikan negeri tersebut kekal dikuasai PKR dan pakatan pembangkang.

Khalid sekali lagi tidak menamakan penggantinya tetapi serahkan kepada pucuk kepimpinan. Pucuk kepimpinan menamakan Azmin - melangkah dari Wilayah Persekutuan ke Selangor.

“Saya serahkan kepada Presiden untuk menamakan mereka (penggantinya) supaya kita dapat teruskan usaha ini,” kata Khalid.

Khalid dan Azmin menjadi tumpuan selepas timbulnya desas-desus mengatakan wujud gerakan dalam PKR Selangor yang tidak berpuas hati dengan kepimpinan menteri besar. Kumpulan ini juga dikatakan mahu mendesak Khalid agar melepaskan jawatannya sebagai menteri besar.

Cakap-cakap bahawa adanya usaha hendak mengetepikan Khalid mendapat liputan besar kira-kira seminggu sebelum sesi pemukiman atau temu rapat PKR kali ini.

Pokoknya, cakap-cakap ini sudah kedengaran menjelang Kongres Nasional Keenam PKR akhir bulan lalu di Kota Baru, yang diadakan sebulan selepas pilihan raya kecil kerusi Parlimen Hulu Selangor.

Kerusi Hulu Selangor dimenangi PKR pada Mac 2008 tetapi gagal dipertahankan pada 25 April lalu. Dalam pilihan raya kecil ini, jentera pilihan raya diketuai oleh Khalid selaku menteri besar. Ia pilihan raya kecil pertama bagi Khalid selaku menteri besar.

Difahamkan laporan bedah siasat pilihan raya itu antara lain mengesyorkan agar jentera kepimpinan negeri dirombak sebagai persiapan menghadapi pilihan raya umum ke-13. Berada dalam senarai di atas ialah Khalid.

Ada pandangan yang mengatakan bahawa Khalid tidak wajar memikul dua tanggungjawab - sebagai menteri besar dan juga sebagai pengerusi PKR negeri meskipun di parti-parti lain, formula dua kepimpinan menjadi amalan biasa.

Bagaimanapun orang dalam PKR berpandangan sebaliknya. Mereka menggesa agar Khalid melepaskan jawatan pengerusi PKR negeri dan hanya memberi tumpuan terhadap tanggungjawab sebagai menteri besar.

Ucapan dasar Presiden PKR ketika kongres bulan lalu juga banyak menekankan perkembangan di Selangor dengan kepimpinan kerajaan negeri itu ditegur dengan nama Khalid disebut beberapa kali. Perwakilan-perwakilan yang membahaskan ucapan dasar juga mengambil kesempatan dengan banyak menekankan senario Selangor.

Mengambil kira tumpuan perbahasan seolah-olah PKR hanya hendak memberi tumpuan kepada Selangor. Bagaimanapun beberapa menafikan tanggapan sedemikian, sebaliknya menekankan mahu menjadikan Selangor sebagai model politik kepada PKR.

Tidak dapat dinafikan bahawa Selangor negeri penting, sehingga Umno-BN hendak melakukan apa sahaja untuk mendapatkan balik negeri ini.

Kepimpinan PKR negeri memberitahu The Malaysian Insider bahawa pihaknya tidak beranggapan hendak mengetepikan kepimpinan Khalid sama sekali.

Seorang pemimpin kanan PKR Selangor beranggapan bahawa mereka mahukan Khalid memberi tumpuan ke atas pentadbiran kerajaan negeri Selangor manakala Azmin pula memfokus terhadap jentera politik negeri.

Pemimpin itu menegaskan, Azmin tidak menyasarkan jawatan menteri besar sebagaimana didakwa oleh banyak pihak termasuk Umno-BN sendiri.

Bagaimanapun beliau mengakui ada pihak dalam PKR Selangor mengambil kesempatan serangan daripada Umno-BN untuk menekan Khalid.

“Umno Selangor masih diterajui oleh Datuk Seri Najib (RazaK), dengan Datuk Seri Noh Omar sebagai timbalan beliau, mereka bawa masuk (bekas ketua AMK) Ezam Mohd Noor,” katanya.

Baru-baru ini Ezam dilantik sebagai senator dan dilihat sebagai antara senjata untuk menyerang kepimpinan PKR khususnya di Selangor. Najib selaku Presiden Umno dan Perdana Menteri mahu Selangor ditawan semula dalam apa jua cara.

“Jadi Umno meneruskan tekanan mereka ke atas Khalid, jadi ada pihak yang mengambil kesempatan dengan mahu memastikan jentera politik tidak terjejas dalam serangan Umno-BN... maka, kami merasakan orang paling sesuai ialah Azmin,” kata beliau dengan merujuk Azmin sebagai ahli Parlimen Gombak dan Adun Bukit Antarabangsa.

“Dari segi prestasi Khalid, kami tidak ada sebarang pertikaian... malah Khalid telah menjalankan tugas dengan lebih baik berbanding apa yang dilakukan oleh Umno-BN sepanjang lima dekad lalu,” katanya lagi.

Sehubungan ini, Khalid dikatakan ‘cemerlang’ dalam menguruskan kerajaan negeri tetapi berada di ruang yang jauh bertentangan dalam hal-hal berkaitan dengan politik parti khususnya politik PKR.

“Kelemahan ini yang tidak wajar dibiarkan berterusan,” kata pemimpin itu dengan merujuk kepada insiden pemberontakan kepimpinan ahli jawatankuasa bahagian Kuala Selangor yang dipimpinnya.

Bagaimanapun pemimpin PKR ini enggan terus-terang sama ada langkah membawa masuk Azmin menerajui jentera PKR Selangor bertujuan menghadapi pemilihan parti November ini.

“Ya benar Azmin semakin berpengaruh dan kuat dalam PKR, tetapi sama ada Azmin mahu tanding jawatan timbalan presiden, saya tidak pasti... tetapi apa yang saya tahu semua orang bercita-cita untuk memegang jawatan lebih tinggi,” kata beliau.

The Malaysian Insider difahamkan meskipun Khalid tidak pernah menyatakan dengan terbuka hasrat untuk mencuba nasib dalam pemilihan timbalan presiden, tetapi ada yang mengatakan beliau sudah mula melangkah ke arah itu.

Apakah rombakan kecil ini mencatatkan pergerakan beliau ke arah itu? Azmin pernah dicalonkan bertanding kerusi itu tiga tahun lalu tetapi beliau membatalkan hasrat itu.

Dalam pertemuan sempena dua tahun menjadi Menteri Besar Selangor Mac lalu, Khalid pernah berkata, beliau hampir-hampir hendak melepaskan jawatan itu awal tahun lalu apabila ada pihak mendakwanya mengamalkan rasuah ekoran sumbangan lembu korban dan kos penyelenggaraan kereta peribadinya atas nama urusan kerajaan negeri.

Rombakan kecil sudah dibuat tetapi percaturan politik PKR Selangor belum berakhir.

Sudah pasti pemilihan pucuk kepimpinan parti hujung tahun ini akan memperlihatkan satu lagi pusingan yang menarik untuk dilihat dalam PKR.

Dan, perkembangan seterusnya akan lebih menarik untuk dilihat dalam pemilihan calon PKR Selangor. Pengasingan kuasa antara menteri besar dan pengerusi negeri akan menguji keberkesanan kemantapan PKR di Selangor.

Azmin, kini Ketua Whip di Dewan Undangan Negeri Selangor, dilihat bakal menggantikan kedudukan Khalid lagi selepas ini. Sekali lagi persepsi politik mengatasi pengurusan dan perjalanan PKR selaku komponen Pakatan Rakyat walaupun banyak penafian, penjelasan dan pendekatan remedi dilakukan.

SOSIAL: MAKLUMAT SEMUA

ADUAN HALAL ON-LINE
Aduan :

adkah KEnny Roagers mendapat sijil Halal dari pihak Jakim?begitu juga dgn Big Apple@Donut J Co?

Tarikh Aduan :

27/04/2009 - 00:53:42

Jawapan :

Salam, Kenny Rogers dibawah syarikat Berjaya telah mempunyai sijil halal sejak Jakim lagi hingga sekarang ini. Untuk Big Apple@Donut J Co, mereka masih belum mempunyai sijil halal dari Jakim mahupun HDC. Sekian Terima Kasih


ADUAN HALAL ON-LINE
Aduan :

Assalamualaikum,
adakah premis restoran The Manhattan Fish Market.
Conothnya di Alamanda Putrajaya, Ikano Power centre, Sogo dan Centre Point mendapat Logo Halal from HDC atau JAKIM.

Tarikh Aduan :

14/04/2009 - 01:28:47

Jawapan :

Waalaikumsalam, Restoran tersebut tiada didalam rekod JAKIM/HDC. Sekian. Terima Kasih

ADUAN HALAL ON-LINEAduan :

Assalamualaikum Tuan,

Saya adalah penggemar dan sejak dahulu lagi sehingga sekarang saya minum minuman ringan jenama Ribena. sebelum ini saya telah diberitahu rakan bahawa ia mengandungi sedikit arak, tapi saya tidak endahkan kerana tiada bukti kukuh. dan baru-baru ini saya telah menerima emel dari rakan lain yg mengatakan Ribena mengandugi arak (saya tidak pasti samaada arak atau alkohol).

Jadi persoalannya, adakah jenama minuman itu selamat diminum oleh pengguna Islam terutamanya kerana ramai diluar sana keliru tentang anggur dan arak dalam minuman tersebut.

Sekian terima kasih.

Wassalam.

Tarikh Aduan :

18/03/2009 - 04: 23:01

Jawapan :

Waalikumsalam..wbkt terima kasih kerana bertanya. Untuk makluman tuan, minuman jenama ribena keluaran syarikat GLAXOSMITHKLINE CONSUMER HEALTHCARE SDN BHD telah pun mendapat pengiktirafan halal sejak daripada JAKIM lagi.Sumber yang terkandung di dalam minuman tersebut bebas dari unsur alkohol dn selamat diminum oleh pengguna islam.Untuk maklumat lebih lanjut sila layari direktori e-halal.hdcglobal.com. Sekian Terima Kasih.


ADUAN HALAL ON-LINEAduan :

Assalamu'alaikum

Saya telah menghantar emel ke Oldtown White Coffree untuk menanyakan sijil halal yang dipaparkan dalam lawan web mereka (oldtown.com.my>>our business>>our lourels) tentang mengapa sijil dikeluarkan JAIP itu hanya mengesahkan minuman sahaja, bukan makanan.

Mereka telah membalas emel saya dengan menyatakan mereka mendapat pengesahan dari SAS-H Consultants Sdn.Bhd. (CO.NO. 704021-P) di mana mengikut mereka, syarikat ini bekerja rapat dengan JAKIM dan mengikut ISO 1500-2004.

Soalannya apakah benar kenyataan mereka ini.

Selain itu, mereka menegaskan premis mereka adalah 'Pork Free'. Itu maklum kerana menunya sememangnya tidak ada hidangan tersebut. Cuma, kemusykilannya bagaimana status sembelihan ayam untuk makanan mereka kerana ada beberapa hidangan mengandungi ayam.

Terima kasih.
Assalamu'alaikum.

Tarikh Aduan :

02/01/2009 - 13: 12:34

Jawapan :

Assalamualaikum SAS-H Consultants Sdn.Bhd. tidak diiktiraf oleh HDC mahupun JAKIM di dalam pengeluaran sijil halal. Kenyataan tentang bekerja rapat dengan JAKIM dan mematuhi MS1500:2004 tidak dapat dipastikan kerana tidak sebarang hubungan atau perjanjian antara kedua belah pihak. Sekian, Terima kasih.

ADUAN HALAL ON-LINEAduan :

Saya ingin bertanya tentang sijil halal bagi WHITE COFFEE Oldtown Kopitiam. Adakah premis ini mendapat sijil pengesahan halal bagi semua produck dan bagi semua outlet?

Tarikh Aduan :

12/12/2008 - 17:32:23

Jawapan :

Assalamualaikum.. Old Town White Coffee memiliki sijil halal daripada Jab Agama Islam Perak hanya untuk produk coffee 3 in 1 dan pelbgai variasi coffee & tea segera. Sementara bagi premis makanan / restoran, TIADA rekod syarikat ini memiliki sijil halal daripada HDC, Jab Agama Islam negeri atau Badan Islam yang diiktiraf.AWAS BRAND INI

LIHAT PADA EJAAN JARAHTAN KEMAHJAN DAN JUGA DEPARKMANT SAH SAH PENIPU.

PERINGATAN: WALAUPUN ADA TANDA HALAL BACA
DAN PASTI KAN LOGO TU YG SAH...

pic24565.jpgpic24565.jpg
100K View Download
pic25547.jpgpic25547.jpg
133K View Download
pic24258.jpgpic24258.jpg
321K View Download
pic27684.jpgpic27684.jpg
299K View Download
pic21531.jpgpic21531.jpg
338K View Download
pic02829.jpgpic02829.jpg
324K View Download
pic31782.jpgpic31782.jpg
289K View Dow

BAJU MERAH
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t02_23397553.jpg
2
Thai soldiers stand off with a crowd of Red Shirt protesters, Friday, May 14, 2010 in Bangkok, Thailand. (AP Photo/Wally Santana) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t03_23423425.jpg
3
Red Shirt protesters fire home-made rockets toward Thai soldiers on Sunday May 16, 2010 in Bangkok, Thailand. (AP Photo/Sakchai Lalit) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t04_23435841.jpg
4
Renegade Thai major-general Khattiya Sawasdipol, only moments before being shot while being interviewed by Thai and foreign reporters in Bangkok on May 13, 2010. Khattiya, better known as Seh Daeng, a rogue soldier and de facto military chief of Thailand's red shirt protest movement later died from the wound. (REUTERS/Cyrille Andres) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t05_23435795.jpgWarning:
This image contains graphic
or objectionable content

click here to view it.

5
Renegade Thai major-general Khattiya Sawasdipol slumps on the ground moments after being shot in the head while being interviewed by Thai and foreign reporters in Bangkok on May 13, 2010. (REUTERS/Cyrille Andres) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t07_23412929.jpg
7
A demonstrator uses a slingshot against security forces during clashes in Bangkok on May 15, 2010. (PEDRO UGARTE/AFP/Getty Images) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t08_23412633.jpg
8
A demonstrator, wounded during clashes with security forces, is carried to an ambulance in Bangkok on May 15, 2010. (PEDRO UGARTE/AFP/Getty Images) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t09_23398991.jpg
9
A burning tire rolls toward the line of Thai soldiers moving to disperse Red Shirt protesters on Friday, May 14, 2010 in Bangkok, Thailand. (AP Photo/Wason Wanichakorn) #
(sensored)
10
A Red Shirt demonstrator taunts Thai soldiers in downtown Bangkok, Thailand on Friday, May 14, 2010. (AP Photo/Vincent Yu) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t11_23424429.jpg
11
Red Shirt anti-government protesters crouch on the ground after several gunshots rang out and stuck two men, as hundreds of protesters gathered under the highway bridge on Rama 4, during clashes between demonstrators and security forces in Bangkok on May 16, 2010. (NICOLAS ASFOURI/AFP/Getty Images) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t12_23400001.jpg
12
A person peers out from behind the shutters of a shop during violent clashes between Red Shirt protesters and the military on May 14, 2010 in Bangkok. (Andy Nelson /Getty Images) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t13_23413187.jpg
13
Red Shirt protesters create a burning barricade on Rama IV road to stop army soldiers from advancing in Bangkok May 15, 2010. (REUTERS/Adrees Latif) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t14_23404885.jpg
14
Red Shirt protesters add to a burning barricade in the streets on May 14, 2010 in Bangkok, Thailand. (Andy Nelson /Getty Images) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t15_23395279.jpg
15
Red Shirt demonstrators watch Thai soldiers from behind their makeshift barricades on Friday, May 14, 2010, in Bangkok, Thailand. (AP Photo/David Longstreath) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t16_23392565.jpg
16
Thai soldiers in riot gear rest under a bridge outside the fortified camp of the Red Shirt movement in downtown Bangkok on May 13, 2010. (NICOLAS ASFOURI/AFP/Getty Images) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t17_23426839.jpg
17
An intoxicated Red Shirt supporter lies against a barricade made out of tires during clashes at Rama IV Street in Bangkok May 16, 2010. (REUTERS/Jerry Lampen) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t18_23425769.jpg
18
A Red Shirt supporter walks toward a barricade of tires which were set ablaze between army soldiers and protesters near Bangkok's Victory Monument May 16, 2010. (REUTERS/Adrees Latif) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t19_23424491.jpg
19
Thai Buddhist monks gather Sunday, May 16, 2010, at Victory Monument in Bangkok, Thailand to chant prayers for peace. (AP Photo/David Longstreath) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t20_23410185.jpgWarning:
This image contains graphic
or objectionable content

click here to view it.

20
A Thai man believed to be a Red Shirt demonstrator lies dead in the street after being shot by an unidentified sniper Saturday, May 15, 2010, in Bangkok, Thailand. (AP Photo) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t21_23426505.jpg
21
A broken window in a burned out shop is seen as a Red Shirt protester runs by as violence continues on May 16, 2010 in Bangkok, Thailand. (Paula Bronstein/Getty Images) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t22_23410511.jpgWarning:
This image contains graphic
or objectionable content

click here to view it.

22
Anti-government Red Shirt protesters carry the body of their dead comrade who was believed to have been shot by a sniper during clashes with Thai soldiers Saturday, May 15, 2010 in Bangkok, Thailand. (AP Photo/Wason Wanichakorn) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t23_23427323.jpg
23
A Red Shirt demonstrator fires a homemade firecracker toward Thai security forces as the violence in central Bangkok continues on May 16, 2010 in Bangkok, Thailand. (Athit Perawongmetha/Getty Images) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t24_23438619.jpg
24
A photographer takes a photograph as soldiers clash with anti-government Red Shirt protesters in Bangkok May 17, 2010. (REUTERS/Kerek Wongsa) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t25_23412635.jpg
25
A demonstrator shoots a pistol during clashes with security forces in Bangkok on May 15, 2010. (PEDRO UGARTE/AFP/Getty Images) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t26_23425983.jpg
26
A Thai man removes a can from a burning barricade in a main avenue of Bangkok during clashes between demonstrators and security forces on May 16, 2010. (PEDRO UGARTE/AFP/Getty Images) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t27_23398587.jpg
27
Anti-government demonstrators are arrested by Thai soldiers in downtown Bangkok, Thailand, Friday, May 14, 2010. (AP Photo/Vincent Yu) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t28_23413101.jpgWarning:
This image contains graphic
or objectionable content

click here to view it.

28
A Red Shirt protester who was wearing a fire-fighter's helmet lies on the sidewalk next to a flag with a red cross after being shot by army soldiers during clashes at Rama IV Street in Bangkok May 15, 2010. (REUTERS/Jerry Lampen) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t29_23415659.jpg
29
Red shirt protesters try to put out a fire as the violence in central part of the city escalates on May 15, 2010 in Bangkok, Thailand. (Paula Bronstein/Getty Images) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t30_23395889.jpg
30
Thai soldiers help each other to take position on a flyover during an operation to take control of an area around the fortified Red Shirt protesters' camp in Bangkok on May 14, 2010. (PEDRO UGARTE/AFP/Getty Images) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t31_23400185.jpg
31
Thai security forces fire toward Red Shirt protesters during a street clash on May 14, 2010 in Bangkok, Thailand. (Athit Perawongmetha/Getty Images) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t32_23413281.jpg
32
A Red Shirt supporter rallies with a Thai national flag from a "tuk tuk" after the Red Shirts secured parts of Rama IV from army troops with a burning barricade of tires in Bangkok May 15, 2010. (REUTERS/Adrees Latif) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t33_23435957.jpg
33
Pedestrians pause near posters on a Bangkok street to watch smoke rise from burning tires in Thailand on Monday, May 17, 2010. (AP Photo/Wally Santana) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t34_23410507.jpg
34
A soldier keeps watch near the perimeter of the barricaded anti-government Red Shirt encampment at Bangkok's shopping district May 15, 2010. (REUTERS/Caren Firouz) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t35_23395439.jpg
35
A man stands in front of a burning bus during clashes between Thai soldiers and anti-government protesters near Lumphini park in Bangkok's financial district May 14, 2010. (REUTERS/Damir Sagolj) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t36_23435085.jpg
36
Guests and hotel staff sit in dark in the basement of the Dusit Thani hotel after they were evacuated following an explosion and gunfire being heard around the hotel early on May 17, 2010. An explosion nearby rattled the hotel room. Bullets hit the wall outside, then their telephones rang: "Come down you are under attack," the voice from reception warned. (MANAN VATSYAYANA/AFP/Getty Images) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t37_23424405.jpg
37
Red Shirt protesters set tires ablaze in front of a stand off with Thai military, Sunday, May 16, 2010 in Bangkok, Thailand. (AP Photo/Wally Santana) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t38_23395419.jpg
38
A Thai soldier runs to take cover during a clash with Red Shirt anti-government protesters in Bangkok on May 14, 2010. (NICOLAS ASFOURI/AFP/Getty Images) #
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/thai_05_17/t39_23422007.jpg


Penerangan ini (termasuk lampiran apa sahaja) cuma untuk siapa sahaja yang dimaksudkan. Penerangan ini mungkin mengandung bahan-bahan rahsia dan / atau maklumat perniagaan rahsia kepunyaan Mattel. Kalau anda bukan penerima yang dimaksudkan, anda tidak seharusnya menduplikat, mengirim atau menggunakan maklumat ini untuk maksud apa sahaja, dan anda harus segera menghapuskannya dan memberitahu adanya kepada pengirim.

This message (including any attachments) is only for the use of the person(s) for whom it is intended. It may contain Mattel confidential and/or trade secret information. If you are not the intended recipient, you should not copy, distribute or use this information for any purpose, and you should delete this message and inform the sender immediately.

(function() { var d = document, w = window; w

GAMBAR-GAMBAR SOLIDARITI BERSAMA KAK WAN

Dr. Tan Yee Kew 陈仪乔博士   53 m    ·  Saya bersama YB Nurul Izzah Anwar memberikan Solidariti untuk Dr Wan Azizah Wan Ismail yang telah dipan...