Teresa : Pelabur Jepun Tunjuk Minat Tingkat Pelaburan Di Selangor

SHAH ALAM 30 NOV : Pelabur Jepun menunjukkan minat yang mendalam untuk terus memperkukuhkan kerjasama ekonomi dan perdagangan antara Jepun dan negeri Selangor hasil lawatan delegasi kerajaan negeri pada Seminar Pelaburan Malaysia anjuran Malaysia-Japan Commerce Association (MAJECA) di Tokyo baharu-baharu ini.

Menurut Exco Jawatankuasa Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan, Teresa Kok yang dihubungi Selangor Kini menjelaskan lawatan tersebut adalah usaha berterusan kerajaan negeri untuk menarik minat pelabur asing bagi menanam modal dan memperkembangkan industri ke negeri ini.

"Pelabur Jepun berminat dengan suasana di Selangor dan delegasi memberi penjelasan kepada pelabur Jepun apa keistimewaan yang ada di sini," katanya.

Dalam lawatan selama dua hari ke Jepun itu, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim turut melawat Ibu Pejabat Sony Corporation dan mengadakan perjumpaan singkat dengan Naib Presiden Kanannya, Tsugie Miyashita.

"Kita ambil peluang ini melawat Sony dan berjumpa dengan pengurusan Toyota dan memahami apa masalah mereka. Kita mesti ada hubungan yang mesra dengan pelabur Jepun dan menjemput mereka untuk membawa pelaburan ke Selangor," kata Teresa lagi.

Dalam tempoh Januari hingga Ogos 2011, sebanyak 18 projek dari Jepun telah diluluskan dan menyediakan lebih 1,000 peluang pekerjaan.

"Kerajaan Negeri Selangor amat menghargai sokongan pelabur Jepun yang menjadi pelabur terbesar di negeri ini dengan jumlah pelaburan hampir RM1.2 bilion setakat Ogos lalu," katanya.

Turut serta dalam lawatan ke Jepun itu ialah Ketua Pegawai Eksekutif Pusat Pelaburan Negeri Selangor (SSIC), Datuk Mohd Jabar Ahmad Kembali dan Datuk Bandar Shah Alam, Datuk Jaafar Atan.

KALI NI SHAHRIZAT KENA SELAK KAIN SUNGGUH LAH KALAU MACAM TU.....HANG SELAK KAK IJAT...DEPA DOK MAIN-MAIN NI....DAK PUN HANG SAMAN DEPA...

NAHHHHH.......... AIHHHH....KALI NI KENA SELAK BAGI DEPA TENGOK SUNGGUH LAH..DEPA DOK BUAT TUDUHAN MACAM-MACAM NI....BUAT LECE DEPA NI..MAUDOK BAWA PI COURT PAIH TU SAMAN DEPA...AWAT DEPA DOK BUAT LAGU NI...SEMUA NI LECE...DOLU DOK KATA KITA BELA LEMBU...LA NI DOK TUDUH KITA BELI KETA NGAN TANAH PULA.....ADOIIII

DEPA DOK KATA KAT CHEK MACAM-MACAM.....MARAH LA..BARA SEMUA CUKUP..TIBAI PULAK PASAI ANWAR...MANA DOK MAI SANGKUT DENGAN ANWAR PULAK....

CHEK JAWAB LA LEKLOK .....

PKR dedah pula dakwaan pembelian tanah, kenderaan

PKR hari ini meneruskan pendedahan berhubung dakwaan penyelewengan dalam projek fidlot yang diusahakan keluarga Menteri pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil – kali ini didakwa melibatkan pembelian kereta mewah dan juga lot tanah di Putrajaya.

NONEPengarah strategi PKR, Rafizi Ramli mendakwa dana National Feedlot Corporation (NFC) itu digunakan untuk membeli sebuah kereta mewah Mercedes Benz berharga RM534,622 pada Disember 2009.

Bercakap dalam satu sidang akhbar di bangunan Parlimen hari ini, Rafizi mendakwa pembelian itu dibuat oleh National Meat and Livestocks Corporation, sebuah syarikat milik penuh keluarga Shahrizat.

Dakwanya, bayaran untuk membeli kenderaan terbabit pada Disember 2009 dibuat NMLC melalui dana yang disalurkan melalui NFC.

"(Bayaran untuk) menyelenggara pula dibuat terus daripada akaun NFC. Saya pasti ia adalah untuk kegunaan pengarahnya," dakwanya lagi.

Selain itu, Rafizi juga mendakwa, NMLC telah membeli dua bidang tanah di Presint 10, Putrajaya dengan bayaran berjumlah RM3,363,507.

Pendedahan hari ini timbul berikutan tindakan Shahrizat yang menggunakan peluang berucap di perhimpunan agung Umno hari ini untuk menyerang pemimpin PKR berhubung siri pendedahan berhubung dakwaan penyelewengan dana NFC.

Barisan Nasional Hukum Rakyat Dengan Undang-Undang Perhimpunan Awam
KUALA LUMPUR, 29 NOV: Pakatan Rakyat menyifatkan usaha kerajaan Barisan Nasional berkeras untuk melaksanakan Rang Undang-undang Perhimpunan Aman (PA2011) sebagai hukuman kepada rakyat yang menentang kepimpinannya seperti perarakan Bersih 2.0 pada 9 julai lalu.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengesa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengambil kira pandangan yang dikemukakan oleh Majlis Peguam dan bukannya mentadbir negara secara semberono.

"Saya telah melihat cadangan rang undang-undang yang dikemukakan oleh Majlis Peguam dan pada sesi perbahasan pagi tadi, saya telah meminta kerajaan menarik balik rang undang-undang itu dan perlu mengambil kira pandangan ahli parlimen yang membahaskan perkara ini termasuk dari Pakatan Rakyat," katanya.

Anwar berkata demikian dalam satu sidang media di lobi Parlimen hari ini selepas berjumpa dengan wakil perhimpunan menentang rang undang-undang itu yang berarak ke Parlimen.

Akan tetapi rang undang-undang tersebut sudah diluluskan oleh Dewan Rakyat setelah Ahli Parlimen Pakatan keluar dewan dan tidak mengambil bahagian di dalam perbahasan.

Perhimpunan "Walk for Freedom to Walk" (Berarak Untuk Kebebasan Berarak) itu tercetus apabila Kerajaan Persekutuan membentangkan rang undang-undang bagi mengawal jenis perhimpunan yang boleh diadakan.

Perhimpunan tengah hari itu dihadiri lebih kurang 1,000 ahli Majlis Peguam Malaysia dan aktivis masyarakat sivil.

Mereka membanjiri Kelab Taman Tasik Perdana seawal 11 pagi tadi dan berjalan sejauh satu kilometer ke Parlimen bagi menyerahkan kertas cadangan rang undang -undang yang dicadangkan oleh Majlis Peguam.

Walaubagaimanapun hanya 10 orang dari Majlis Peguam dibenarkan memasuki kawasan Parlimen bagi menyerahkan rang undang-undang alternatif kepada Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Liew Vui Keong.

Mereka mengecam Rang tersebut kerana ia dikatakan lebih mengongkong hak rakyat untuk berhimpun. Mereka berkata rang itu bertentangan dengan prinsip demokrasi dan Artikel 10 Perlembangaan Persekutuan.

Sebuah lagi badan pendesak 'Occupy Parlimen' di laporkan akan terus berhimpun selama tiga hari di perkarangan Parlimen sebagai tanda mendesak kerajaan untuk tidak meluluskan undang-undang itu.

Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Kamaruddin Jaafar berpendapat yang kerajaan pusat terpaksa melakukan apa sahaja dalam mempertahankan kedudukan mereka walaupun dengan menafikan hak rakyat.

"Ini adalah reaksi negatif Umno-BN menghukum rakyatnya kerana mengadakan perhimpunan pada 9 julai lalu (BERSIH 2.0) dan ini juga adalah usaha untuk memastikan bahawa rakyat tidak lagi boleh berhimpun seperti Bersih 2.0,"katanya.

Dalam perkembangan sama, Presiden Majlis Peguam, Lim Chee Wee menyifatkan akta yang digubal kerajaan tidak adil sama sekali dalam sebuah negara demokrasi dengan mengenakan pelbagai syarat keterlaluan.

Lim yang mengetuai perarakan beratus peguam menerusi kempen 'Walk for Freedom to Walk" turut mengesa kerajaan mempertimbangkan rang undang-undang alternatif yang dikemukakan oleh pihak Majlis Peguam.

"Majlis Peguam akan terus mengetuk pintu Parlimen jika rang undang-undang ini dijadikan akta dalam bentuk yang semasa," katanya.


ends

LAIN MACAM JA KENYATAAN PM NI...

PRU 13: Apa maksud Najib kata ‘luar biasa’ | Print |


Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 30 Nov: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPP Malaysia) merasa terkejut dengan kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak supaya jentera Umno bersiap sedia menghadapi Pilihan raya Umum ke-13 yang disifatkan sebagai ‘luar biasa’ dengan tindakan ‘luar biasa’.

Ketua penerangannya, Riduan Mohd Nor berkata, DPP Malaysia menganggap kenyataan Datuk Seri Najib sebagai bahaya kerana boleh disalah tafsir oleh pelbagai pihak, memandangkan beliau adalah Perdana Menteri dan mempunyai kuasa di negara ini.

“DPP Malaysia hairan, bagaimana ungkapan sedemikian boleh keluar dari mulut Perdana Menteri Malaysia,” ujarnya kepada Harakahdaily.

Menurutnya, walaupun ia diucapkan terhadap jentera dalaman Umno, namun ia sudah menjadi berita yang semua rakyat membaca dengan pelbagai persepsi.

Bagi sesetengah pihak, ujarnya ucapan Najib boleh memberi makna akan berlaku sesuatu yang buruk terhadap rakyat dan negara.

Justeru, katanya DPP Malaysia mempersoalkan, apakah PM sudah meramalkan sesuatu yang luar dari kebiasaan akan berlaku dalam PRU ke 13 kali ini.

“Mungkinkah akan berlaku insiden-insiden buruk dalam PRU ke 13 nanti?” tanya beliau lagi.

Bagi DPP Malaysia, ujarnya ucapan itu tidak sepatutnya keluar dari mulut Perdana Menteri, seakan-akan mengejutkan serta memakutkan rakyat.

Sepatutnya, beliau berkata Najib menenangkan rakyat dengan jaminan PRU ke 13 adalah PRU yang terbaik, paling aman, serta berlangsung dalam suasana penuh demokrasi.

Untuk itu, tambahnya DPP Malaysia telah sedia mempersiapkan jentera pemuda PAS diseluruh peringkat juga dengan persiapan ‘luar biasa’.

“Kali ini seluruh jentera pemuda PAS diingatkan supaya bersedia menghadapi apa juga serangan yang bakal dilakukan oleh Umno BN dalam pelbagai bentuk,” ujarnya.

Menurutnya, sudah 12 kali PRU dihadapi, dan sudah acap kali juga serangan bertali arus dikenakan terhadap jentera PAS khususnya pemuda PAS di seluruh negara.

Malah, ujarnya pemuda PAS pernah dipukul seperti di Pilihan Raya Kecil Ijok, Bagan Pinang dan lain-lain lagi.

Tambahan pula, katanya PRU ke 13 nanti akan berlangsung dalam suasana sistem pilihan raya yang masih tempang dan pincang dan dalam keadaan demokrasi yang kontang dari kebenaran.

Justeru, katanya tidak hairanlah jika berlaku sekali lagi manipulasi undi, undi pos yang meningkat mendadak, pengundi hantu yang kembali turun mengundi, beli undi, rasuah pilihanraya, rakyat negara asing yang turun mengundi, fitnah melalui media, akses media yang berat sebelah dan lain-lain lagi.

“Semua insiden ini pernah berlaku sebelum ini dan tidak mustahil akan berlaku lagi nanti.

“Insya Allah, DPP Malaysia telah mempersiapkan mental kesemua petugas dengan kesemua kemungkinan sesuatu yang ‘luar biasa’ yang akan berlaku,” katanya lagi.

Beliau menambah, PRU 13 adalah masa terbaik untuk menukar kerajaan yang sudah tamat tempoh.

“Selamatkan Malaysia dari pemimpin yang korup, rasuah dan mementingkan diri sendiri,” katanya

JANGAN SHAHRIZAT...ITU KELUCAHAN MELAMPAU RASANYA...


Nampaknya marah betul ketua wanita Umno ni sampai nak anngkat kain.Kalau angkat kain nanti lembu lembu fitlot pun malu.Malu lah kepada rakyat kerana masakan tidak ada kaitan antara suami dan anak beranak yang makan angin dan duit 250 juta adalah duit rakyat dan sepatutnya ianya berjaya.Ini sudah lah tidak berhasil malahan dibeli pula kondo dan juga makan angin menggunakan duit tersebut dengan hanya untung bunga diatas simpanan tetap......

Kita percaya jika ahli Umno sendiri mendesak agar shahrizat melepaskan jawatannya..tidak mustahil ...jika beliau mempunyai maruah sudah pastilah beliau sanggup melepaskan jawatannya....demi menjaga maruah parti dan juga nama baik keluarga..
Ketua Wanita Umno Datuk Seri Shahrizat Jalil hari ini memberikan amaran keras kepada pemimpin PKR kerana memainkan isu projek lembu, Perbadanan Fidlot Kebangsaan (NFC) yang diterajui suaminya.

Sambil menegaskan beliau tiada kaitan dengan projek lembu itu, Shahrizat berkata beliau tidak takut dengan serangan oleh Ketua Wanita PKR Zuraida Kamaruddin dan Pengarah Strategik parti itu, Rafizi Ramli.

"Senyum punya senyum, saya tak larat nak senyum lagi... Itu belum angkat kain lagi. Wahai Zuraida, ketua (Wanita) PKR yang biadap, cik puan ingat kami takut dengan kamu. Oh, suruh saya letak jawatan, siapa kamu?" soalnya.