PH BUKAN BN. KUASA MELANTIK PM DITANGAN MAJLIS PRESIDEN.Walaupun selalu menyebut akan menunaikan janji peralihan kuasa kepada Anwar Ibrahim sebagaimana perkara itu merupakan konsensus bersama Majlis Presiden PH, tetapi Tun Mahathir Mohamad nampaknya terus mengeluarkan kenyataan yang mengelirukan berkenaan dengannya.
Jika sebelum ini beliau kerap berbeza-beza pendirian berhubung tempohnya memegang jawatan Perdana Menteri, kini perrkara lain pula disentuhnya.
Dalam interbiu terbaru dengan Financial Times di Bangkok, di sebalik mengatakan tetap akan mengotakan janji dan tiada tempoh masa bila akan menyerahkan kuasa kepada Anwar, Tun Mahathir turut menyatakan kebimbangan mengenai kemungkinan salah dalam memilih penggantinya.
Kata Tun Mahathir lagi, beliau bertekad untuk tidak mengulangi kesilapan lalu berhubung pemilihan pengganti Perdana Menteri.
“Saya buat banyak kesilapan melantik pengganti… Jadi saya tidak mahu buat silap lagi kali ini.
“Sesiapa pun akan rasa berdebar apabila hendak menyerahkan kuasa pentadbiran negara kepada penggantinya,” kata beliau lagi.
Kenyataan Tun Mahathir ini bukan saja pelik, bahkan sebenarnya amat-amat mengelirukan.
Harus disedarinya bahawa beliau kini menjadi Perdana Menteri dalam era PH yang berbeza sama sekali dengan zaman BN sebelum ini.
Dalam zaman BN, memanglah seseorang Perdana Menteri dengan kuasa terkumpul ditangannya boleh menentukan siapa penggantinya, bahkan bebas memecat dan menghantar ke penjara sesiapa yang dilihat memberi ancaman kepadanya.
Tetapi, di era PH, kuasa menentukan pengganti Perdana Menteri bukan lagi terletak pada Perdana Menteri, tetapi terletak dalam bidang kuasa Majlis Presiden menentukannya.
Bahkan, dalam konteks pengganti Tun Mahathir, calon pengganti beliau sudah pun ada iaitu Anwar yang telah ditetap serta dipersetujui dalam Majlis Presiden sebelum PRU14 lagi.
Bermakna, Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri tiada hak untuk menentukan pengganti yang lain selain Anwar tanpa mendapat persetujuan daripada Majlis Presiden PH.
Jadi, tidakkah pelik dan mengelirukan bunyinya jika Tun Mahathir masih mahu bercakap soal kebimbangan atau mungkin melakukan kesilapan dalam memilih penggantinya?
Apakah maksud beliau sebenarnya?
Apakah Tun Mahathir fikir beliau masih Perdana Menteri zaman BN lagi?
Lagi pun, kesilapan masa lalu beliau dalam memilih penggantinya adalah kerana keputusannya itu hanya dibuatnya secara sendirian dan mungkin bersama dengan kroni-kroninya saja.
Bagaimanapun, dalam keputusan memilih Anwar sebagai penggantinya, ia diputuskan secara konsensus oleh Majlis Presiden yang memberi makna, ia dipersetujui oleh pemimpin utama parti-parti yang bergabung dalam PH.
Selepas Anwar menjadi Perdana Menteri nanti, beliau juga tiada kuasa secara sendirian memilih penggantinya kerana ia tetap merupakan kuasa Majlis Presiden menentukannya.
Kesimpulannya, pemilihan pengganti Perdana Menteri era PH adalah hasil keputusan daripada “banyak kepala” dan ia tentulah jauh berbeza dengan keputusan mutlak melalui “satu kepala” saja sepertimana zaman BN dahulu. (ShahbudinHusin 07/11/2019)

SYUKUR HARGA SAWIT: KARMAINE SELAR TAKTIK JAHAT PEMBANGKANG

PENGUNDI MELAYU TERBUKA KEPADA PH, PELUANG CERAH

AZMIN PUNYA MASALAH HUTANG PUN MAHU DIKAITKAN DENGAN ANWAR ?Syarikat YHA Travel & Tours  (M) Sdn Bhd telah membawa kes ke mahkamah untuk menuntut hutang dari Azmin Ali yang dikatakan berjumlah sekitar RM 300K iaitu berupa tiket penerbangan dan penginapan untuk Timbalan Presiden Keadilan itu.

Pertamanya, tahniah dan syabas kepada Azmin kerana berjanji akan membayarnya.  Semua manusia ada melibatkan diri dengan hutang, jadi isu hutang ini perkara biasa. 

Pelik bin ajaib, apabila seorang bekas Chegu yang dulunya hari-hari berkokok pasal kubah masjid dan terowong di era Azmin jadi MB Selangor, tiba-tiba mengulas isu ini dan mengaitkannya dengan Anwar.  Kononnya, syarikat itu milik kawan Anwar dan anak kawan Anwar itu dikatakannya pernah mengedit video lucah.  Umang aiii...jauh bona lari dari isu hutang ni bai.....

Kalaupun syarikat itu milik kawan Anwar, adakah Azmin tidak perlu membayar hutangnya?  Kalaupun anak kawan Anwar itu kaki edit video lucah, adakah ada kaitannya dengan hutang tidak berbayar?  Nasib baik lah Chegu yang pernah jadi tokey ayam organik dan penjual barang lelong ini tidak kaitkan bahawa Haziq yang mendakwa Azmin adalah pasangannya di dalam hotel itu adalah anak ponakan tokey syarikat tersebut. 

Begitulah nasib Chegu yang terbiar.  Cerita kubah masjid dan terowong dah senyap sekarang.  Cerita tentang Billboard Mak Lampir yang nilainya berjuta di Selangor itu langsung tidak disentuhnya.  Maklumlah sibuk sekarang usung tin biskut gambar Mak Lampir ke hulu ke hilir.  Patutlah ramai anak2 buah dia dah lari sebab baru tahu wajah sebenar Chegu ni.

WFAUZDIN NS

KERAJAAN BURU JHO LOW HINGGA LUBANG CACING